Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 4 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 107/2021 08.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η ομοσπονδία θα μας κάνει μειονότητα»
  • [02] Για διέλευση πολιτών τρίτων χωρών μέσω των οδοφραγμάτων μιλά ο Τατάρ
  • [03] Αρικλί: Θα χρειαστεί πολύς ηλεκτρισμός αν ανοίξει το Βαρώσι
  • [04] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
  • [05] Επαφές Ολγκούν για να περνούν μη Ευρωπαίοι πολίτες από τα οδοφράγματα
  • [06] Η «κυβέρνηση» ενεργεί με οδηγίες της «πρεσβείας», δηλώνουν οι εργολάβοι
  • [07] Αντιπροσωπεία της «βουλής» μετέβη στην Άγκυρα για επαφές
  • [08] Επαφές BASIN-SEN με CTP και TDP για αγωγές εναντίον δημοσιογράφων
  • [09] Αλλάζουν οι ώρες επισκέψεων στο Βαρώσι
  • [10] Μειώνονται τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα ? 10 κρούσματα χτες
  • [11] Φερόμενες σχέσεις μαφιόζου στην Γερμανία με την ηγεσία της Τουρκίας και τον Τατάρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Όλοι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Αρικλί
  • [02] Αρχίζουν σύντομα θαλάσσια δρομολόγια μεταξύ κατεχομένων και Αλεξανδρέττας
  • [03] Συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο Τσαβούσογλου και Λε Ντριάν
  • [04] Ένταλμα σύλληψης για τον Τούρκο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ
  • [05] Κλείσιμο του φιλοκουρδικού HDP ζητά εκ νέου ο Εισαγγελέας
  • [06] Προσδοκίες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αναφέρει ο Τσελίκ
  • [07] Στις 5,647 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η ομοσπονδία θα μας κάνει μειονότητα»

    Η G?ne? (08.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο στόχος στην ομοσπονδία με μία κυριαρχία και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να καταστούν μειονότητα οι Τούρκοι της Κύπρου και να φύγει η Τουρκία από το νησί. Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του συνδέσμου Τσουκούροβα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια σε ένα «κυρίαρχο και νόμιμο κράτος» και δεν θα είναι δυνατόν να καταστούν μειονότητα μετά από τόσο αγώνα.

    Επανέλαβε ότι σε αυτό το στάδιο χρειάζεται μια λύση δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι η «ΤΔΒΚ» νιώθει πάντοτε την στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας.

    Ισχυριζόμενος ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι οι ίδιες όπως παλιά και ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά έθνη με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η πολιτική που εφαρμόζουν συνάδει με τις πραγματικότητες στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, στην Γενεύη, κοιτάζοντας κατάματα τον κόσμο, είπαν ότι έχουν χωριστή κυριαρχία και χωριστό κράτος. Υποστήριξε ότι αυτή η στάση απέφερε πολλά κέρδη στους Τουρκοκύπριους και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Ο Γενικός Γραμματέας δεν έκλεισε την πόρτα», ανέφερε.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι πρέπει να δίδεται δυνατότητα και στους εποίκους από την Τουρκία να περνούν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    «Το να γίνονται διακρίσεις σε αυτή την εποχή δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεχτό και αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία ενίσχυσε την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο ενίσχυσαν την «ΤΔΒΚ» και αναβάθμισαν το καθεστώς της.

    Αναφερόμενος στο τούνελ μεταφοράς νερού από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης, ο Τατάρ το χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε ότι με τους αγωγούς αυτούς το νερό θα φτάσει στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαριάς.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Για διέλευση πολιτών τρίτων χωρών μέσω των οδοφραγμάτων μιλά ο Τατάρ

    Η G?ne? (08.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θετικά θα επηρεάσει την οικονομία το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και για διέλευση πολιτών τρίτων χωρών ως αποτέλεσμα επαφών που είχε ο ίδιος με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό του, Αλί Καματζίογλου, ο Τατάρ ανέφερε ότι είχαν θετικό αποτέλεσμα οι προσπάθειες να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που προέκυψαν στην οικονομία λόγω της πανδημίας και ότι διαχειρίστηκαν καλά την πανδημία με την στήριξη της Τουρκίας.

    Σημειώνοντας ότι με την αύξηση των εμβολίων θα έρθουν σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση, ο Τατάρ είπε ότι απέκτησε μεγάλη πείρα το σύστημα υγείας στον αγώνα κατά της πανδημίας και λαμβάνονται όλα τα προστατευτικά μέτρα. Ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 και των θανάτων στα κατεχόμενα είναι δέκα φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην βιομηχανία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια της «πρωθυπουργίας» του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την βιομηχανία και πρόσθεσε ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι που ζουν στο εξωτερικό τείνουν να επαναπατριστούν μετά την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρικλί: Θα χρειαστεί πολύς ηλεκτρισμός αν ανοίξει το Βαρώσι

    Η Vatan (08.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας και οικονομίας του κατοχικού καθεστώτος Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ότι όλες οι χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να κρατήσουν τη Τουρκία εκτός της ενεργειακής εξίσωσης στην περιοχή. Μιλώντας στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τουρκία, ο Αρικλί υποστήριξε ότι «όλες οι χώρες εκτός της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ έχουν έναν κοινό παρονομαστή και αυτός είναι πώς θα κτίσουμε μιαν Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, πώς δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να επωφεληθεί από αυτό τον πλούτο».

    Ο Αρικλί υποστήριξε ότι η περιοχή, με τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της, αποτελεί εν δυνάμει σκηνικό «σημαντικών εντάσεων» κατά τον 21ο αιώνα και ότι οι συμφωνίες ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας να αποκλειστεί η Τουρκία.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο αγωγός East Med ήρθε στην ημερήσια διάταξη για να μεταφερθεί στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που εξόρυξε και θα εξορύξει το Ισραήλ, ο Αρικλί είπε ότι πρόκειται για ένα έργο 7 δισεκατομμυρίων και πρόσθεσε ότι αν ενεργοποιούσαν την Τουρκία θα μπορούσαν να μετέφεραν αέριο στην Ευρώπη με πολύ χαμηλότερο κόστος.

    Ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι στα 11 από τα 13 οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ».

    Υποστήριξε ότι με δύο κινήσεις που έκανε η Τουρκία έδειξε ότι είναι ένας ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση στην περιοχή χωρίς αυτήν. Είπε ότι η πρώτη κίνηση ήταν οι «συμφωνίες» που συνήψε η Άγκυρα με την «ΤΔΒΚ» και η διεξαγωγή ερευνών βάσει αυτών των «συμφωνιών» και η δεύτερη είναι η συμφωνία που συνήψε με την Λιβύη.

    Σημείωσε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανεστάλησαν αμοιβαία και πρόσθεσε ότι με την επανέναρξή τους θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκρούσεις.

    Υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή διεξάγουν έρευνες εταιρείες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία, ο Αρικλί είπε ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στείλουν τον 6ο στόλο στην περιοχή για να προστατεύσει τις εργασίες των εταιρειών τους, ενώ το ίδιο μπορεί να κάνουν και η Ιταλία και η Γαλλία. «Άλλωστε γνωρίζουμε ότι η Γαλλία προσπαθεί για να πάρει στρατιωτική ναυτική βάση στο νότιο τμήμα της Κύπρου», πρόσθεσε.

    Ενέργεια στα κατεχόμενα

    Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας στα κατεχόμενα, ο Αρικλί είπε ότι χρειάζονται 350 μεγαβάτ ετησίως και ότι υπολογίζει πως στις αρχές της δεκαετίας του 2030 οι ανάγκες θα αυξηθούν στα 750 μεγαβάτ. Υπενθυμίζοντας ότι η ενέργεια παράγεται ως επί το πλείστον με γεννήτριες ντίζελ, κάτι το οποίο κοστίζει και προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, ο Αρικλί ανέφερε:

    «Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια που θέλουμε να φτιάξουμε με την Τουρκία. Και εκεί εμφανίζεται ένα άλλο πρόβλημα. Αντιδρά σοβαρά σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ENTSO-E). Εκεί είναι μέλη η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η Τουρκία είναι εντός του αλληλοσυνδεδεμένου συστήματος με την ΕΕ. Αν αλληλοσυνδεθούμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε το εμπόδιο της ENTSO-E. Για πολιτικούς λόγους, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση μπορεί να θέσουν βέτο σε αυτή την κίνηση της Τουρκίας».

    Υπενθυμίζοντας ότι οι ελεύθερες και οι κατεχόμενες περιοχές του νησιού είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους σε δύο σημεία στον ηλεκτρισμό, ο Αρικλί υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι ελεύθερες περιοχές από το ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία και πρόσθεσε:

    «Δεν νομίζω ότι θα λένε όχι για πολύ στον ηλεκτρισμό με καλώδια. Και εκεί είναι ακριβός ο ηλεκτρισμός. Όμως, αν μεταφέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ και από εκεί στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και το μετατρέψουμε σε γέφυρα φιλίας και μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή».

    Αναφέροντας ότι μετά την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία θα κάνουν βήματα και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ο Αρικλί επεσήμανε ότι υπάρχει ηλιοφάνεια 2,400 ώρες ετησίως στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι μετά την κάλυψη των δικών τους αναγκών από την ηλιακή ενέργεια, θα μπορούσαν να στέλνουν ηλεκτρισμό και στην Τουρκία από τον αγωγό που θα ανεγερθεί.

    Σημείωσε ότι τώρα πουλούν προς 97 γρόσια τον ηλεκτρισμό τον οποίο παράγουν προς 123 γρόσια και ότι ακόμα και τα 97 γρόσια είναι ψηλή τιμή και δεν μπορεί να ζωντανέψει ο τουρισμός και οι επενδύσεις με τέτοια τιμή.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, θα χρειαστεί πολύς ηλεκτρισμός για την βιομηχανική περιοχή με τα περίπου 120 εργοστάσια που θα κτίσουν στην Αχερίτου, καθώς και σε περίπτωση ανοίγματος της κλειστής πόλης του Βαρωσιου για εγκατάσταση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

    Η K?br?s (08.06.21) γράφει ότι παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατά την διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, ο Κιλιτσντάρογλου θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων. Αναμένεται επίσης να επισκεφτεί και τον τάφο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επαφές Ολγκούν για να περνούν μη Ευρωπαίοι πολίτες από τα οδοφράγματα

    Η Diyalog (08.06.21) γράφει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, εμποδίζει να περάσουν στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων πολίτες που εισέρχονται στην Κύπρο μέσω των λιμανιών και των αεροδρομίων στις ελεύθερες περιοχές και δεν προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στα κατεχόμενα χαρακτηρίζουν απαράδεχτη την κατάσταση.

    Επαφές για το θέμα διεξάγει ο ειδικός εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτης Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, συζητεί το θέμα αυτό με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη. Η εν λόγω πηγή δηλώνει, ωστόσο, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα λάβουν την τελική απόφαση επί του θέματος. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις ελεύθερες περιοχές και γι’ αυτό αναβάλλεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα συζητείται και με αξιωματούχους της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η «κυβέρνηση» απέκοψε την «στήριξη πτήσεων» που παρείχε στον τουρισμό και κατέστη αδύνατο να φέρνουν επιβάτες μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου με αποτέλεσμα να καταστούν εξαρτημένοι από την «νότια Κύπρο» σε μια περίοδο που υποστηρίζουν την λύση δύο κρατών. «Στρέφουμε το πρόσωπο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, όμως τι θα κάνουμε αν αύριο πει ‘τα κλείνουμε’», διερωτήθηκε.

    Ο Τσαγίνερ υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ PCR άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Η «κυβέρνηση» ενεργεί με οδηγίες της «πρεσβείας», δηλώνουν οι εργολάβοι

    Η Yeni D?zen (08.06.21) γράφει ότι η ένωση Τουρκοκυπρίων εργολάβων ετοιμάζεται να αντιδράσει λόγω του γεγονότος ότι η κατασκευή δρόμων στα κατεχόμενα ανατίθεται σε εταιρείες από την Τουρκία χωρίς προσφορές.

    Ο πρόεδρος της ένωσης εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι «ξεχείλισε το ποτήρι» και ότι «προσπαθούν συστηματικά να μας χρεοκοπήσουν». Σημειώνοντας ότι οι ντόπιες εταιρείες προσπαθούν να επιβιώσουν υπό την σκιά της πανδημίας και του συναλλάγματος, διερωτήθηκε γιατί επιλέγεται αυτός ο δρόμος στην προκήρυξη προσφορών.

    Είπε ότι μετά την σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης θα αποφασίσουν την μορφή της δράσης τους και επέκρινε την «κυβέρνηση» του καθεστώτος λέγοντας: «Έχουμε μιαν κυβέρνηση που παίρνει τις οδηγίες της πρεσβείας της Τουρκίας και τις ανακοινώνει στο λαό και συμπεριφέρεται σαν πρόξενος».

    Σημειώνοντας ότι δεν καταβλήθηκαν στους εργολάβους τα χρήματα από τις προσφορές από την Τουρκία, ο Γκιούρτζαφερ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι δεν εργάζεται για να βρει λύσεις και πρόσθεσε ότι σκέφτονται να μην συμμετάσχουν ξανά σε προσφορές κάποιες εταιρείες που συμμετείχαν σε προηγούμενες προσφορές, αλλά δεν πληρώθηκαν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω ζημιών που προέκυψαν από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Ο Γκιούρτζαφερ είπε ότι θα φτιαχτούν δρόμοι μήκους 322 χιλιομέτρων στα κατεχόμενα και ότι ανάμεσα σε αυτούς θα είναι οι δρόμοι Μόρφου-Λεύκας και Αμμοχώστου- Καρπασίας και θα συνδεθούν μεταξύ τους 27 χωριά. Ανέφερε ότι βιώνουν μιαν «σοβαρή πτώση ηθικού» και δεν πρόκειται να σταματήσουν να παρακολουθούν την κατάσταση.

    Σύμφωνα με τον Γκιούρτζαφερ, πολλές εταιρείες ήλπιζαν ότι ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, οι προσφορές για έργα θα προκηρύσσονταν στα κατεχόμενα και θα εργάζονταν ντόπιες εταιρείες, όμως αυτές οι ελπίδες έχουν καταρρεύσει.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αντιπροσωπεία της «βουλής» μετέβη στην Άγκυρα για επαφές

    Η Halk?n Sesi (08.06.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της «βουλής» των κατεχομένων, Οντέρ Σεννάρογλου πραγματοποίησε χθες στην Άγκυρα την πρώτη του «επίσημη» επίσκεψη στο εξωτερικό επικεφαλής «κοινοβουλευτικής» αντιπροσωπείας.

    Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Σεννάρογλου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ. Στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο «αντιπρόεδρος» της «βουλής», Αρμαγάν Τζαντάν και οι «βουλευτές» Ερέκ Τσαγατάι, Αϊτάτς Τσαλούντα και Ογουζχάν Χασίπογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επαφές BASIN-SEN με CTP και TDP για αγωγές εναντίον δημοσιογράφων

    Η Yeni D?zen (08.06.21) γράφει ότι χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν και τον επικεφαλής του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ είχε χθες ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), Αλί Κισμίρ σε σχέση με την αγωγή κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας Yeni Bak?? που με βάση τον «νόμο» περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής ζητείται η φυλάκισή τους μέχρι και έξι χρόνια επειδή αποκάλυψαν την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του καθεστώτος έναντι χρηματικής αμοιβής.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Έρχουρμαν είπε ότι θα ήταν σωστό ο «γενικός διευθυντής» της «αστυνομίας» να δήλωνε ποιο «άρθρο» παραβιάστηκε για να αρχίσει η έρευνα στο πλαίσιο της αρχής της μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής. Σημείωσε ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στα επτά χρόνια που υπάρχει ο εν λόγω «νόμος» και επεσήμανε ότι η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο των αρχών του «νόμου» περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όμως οι πληροφορίες που έχει μέχρι αυτή την στιγμή δεν τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παραβιάστηκε η ενημέρωση ή η μυστικότητα της ιδιωτικής ζωής. Υποστήριξε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν όλοι είναι οι δημοσιογράφοι να νιώθουν ότι απειλούνται και «νομικά» να μην μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.

    Ο Κισμίρ ζήτησε στήριξη για να τροποποιηθεί ο «νόμος» περί μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής και ο «νόμος» ηλεκτρονικών εγκλημάτων», σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κυρίως σε σχέση με τα κεκτημένα τους δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας τους και επιθέσεις που δέχονται.

    Ο Όζγιγιτ εξέφρασε την στήριξη του κόμματός του στην προσπάθεια για τροποποίηση του «νόμου» ούτως ώστε να μην περιορίζεται η ελευθεροτυπία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αλλάζουν οι ώρες επισκέψεων στο Βαρώσι

    Η Halk?n Sesi (08.06.21) γράφει ότι η διοίκηση των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσε ότι προέβη σε νέα ρύθμιση σε σχέση με τις ώρες που θα μπορούν να γίνονται επισκέψεις στο τμήμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού που άνοιξε το καθεστώς για επισκέψεις πεζών στις 8 Οκτωβρίου 2020.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 8 Ιουνίου 2021 οι επισκέψεις θα μπορούν να γίνονται μεταξύ των ωρών 08.00 και 20.00.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Μειώνονται τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα ? 10 κρούσματα χτες

    Η Vatan (08.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,670 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 5 είναι εγχώριες μολύνσεις και το ένα εισήλθε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα τέσσερα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος. Χθες 24 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκε 1 κρούσμα, στην Κερύνεια 1 και στην Αμμόχωστο 3.

    Μέχρι τις 7 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,274,583 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 7,432 κρούσματα Covid-19, 7,122 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 277 ασθενών, 22 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 247 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία συνεχίζεται η παρακολούθηση 6 περιστατικών και 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 33.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Φερόμενες σχέσεις μαφιόζου στην Γερμανία με την ηγεσία της Τουρκίας και τον Τατάρ

    Η Avrupa (08.06.21) γράφει ότι η βόμβα που έριξε ο μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ με το τελευταίο βίντεο που ανάρτησε αφορά χρήματα που εστάλησαν σε φασιστικές ομάδες Γκρίζων Λύκων στην Γερμανία, όμως πάλι εμφανίστηκε το όνομα της «ΤΔΒΚ».

    Στο βίντεο γίνεται αναφορά σε μιαν απαγορευμένη στην Γερμανία εγκληματική οργάνωση με την ονομασία «Γερμανοί Οθωμανοί» (Osmanen Germania), η οποία φέρεται αναμειγμένη σε διάφορα εγκλήματα όπως ναρκωτικά, πορνεία, λαθρεμπόριο όπλων και εκβιασμοί. Αντιπρόεδρος της εν λόγω οργάνωσης στο Ντούισμπουργκ λέγεται ότι είναι άτομο ονόματι Τανέρ Άι, ο οποίος παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας και έχει φωτογραφηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ καθώς και με πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, όπως ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής της τουρκικής Οργάνωσης Πληροφοριών (ΜΙΤ).

    Μάλιστα, σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στον τουρκικό Τύπο, το εν λόγω άτομο χρησιμοποιεί και ένα όχημα μάρκας Πόρσε που φέρει πινακίδα η οποία αναγράφει «προξενείο της ΤΔΒΚ στο Ντίσελντορφ».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην ιστοσελίδα του «υπουργείου» εξωτερικών του καθεστώτος, «επίτιμος πρόξενός» του στο Ντίσελντορφ παρουσιάζεται άτομο ονόματι Τσετίν Άι.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Όλοι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Αρικλί

    Η Aksam (08.06.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Κατέρρευσε το σχέδιο East Med: Η Τουρκία με δύο ενέργειες είπε ‘One Minute΄», στεγάζει δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί ο οποίος υποστήριξε ότι το σχέδιο East Med στην Ανατολική Μεσόγειο έχει καταρρεύσει.

    Μιλώντας στα πλαίσια της «4ης Συνόδου της Τουρκίας για την Ενέργεια και Φυσικούς Πόρους», ο Αρικλί υποστήριξε ότι η Τουρκία είπε ‘One Minute΄ σε αυτούς που προσπαθούν να την αποκλείσουν από το ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο και με δύο ενέργειες της κατάφερε την κατάρρευση του σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου East Med. «Η πρώτη ενέργεια αφορά στη συμφωνία αδειοδότησης για έρευνες που έγινε με την ΤΔΒΚ. Η δεύτερη αφορά τη συμφωνία που έγινε με τη Λιβύη. Αυτό είναι και το τείχος που βρήκε μπροστά του το σχέδιο East Med», υποστήριξε ο Αρικλί.

    Εξάλλου, σύμφωνα με είδηση της Yeni ?afak (08.03.21), ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι στον 21ο αιώνα που βρισκόμαστε, οι πιθανότητες για πιθανή σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της ύπαρξης υδρογονανθράκων είναι αυξημένες.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθούν να αφήσουν την Τουρκία εκτός ισοζυγίου στην περιοχή. «Όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου εκτός της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ έχουν ένα κοινό παρονομαστή, και αυτός είναι πώς να οικοδομήσουμε μια Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, πώς να μην επωφεληθεί η Τουρκία από αυτά τα πλούτη, πώς να αφήσουμε την Τουρκία εκτός. Αυτό είναι που λογαριάζουν», είπε.

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας που υπέγραψε η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο Αρικλί υποστήριξε ότι αυτές είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών τους να κρατήσουν την Τουρκία εκτός και πρόσθεσε ότι αυτές οι πολιτικές ενθαρρύνονται και από τα μεγάλα κράτη.

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία και το η «ΤΔΒΚ» έχουν δικαιώματα στα οικόπεδα 13 και 11 που πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ο Αρικλί ισχυρίστηκε και τα εξής: «Ως απάντηση προς τις χώρες που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία και να την αφήσουν εκτός του ενεργειακού ισοζυγίου, η Τουρκία έκανε δύο κινήσεις και είπε ‘One Minute’. Η πρώτη κίνηση ήταν η συμφωνία αδειοδότησης με την ΤΔΒΚ με την οποία η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η δεύτερη κίνηση ήταν η συμφωνία με τη Λιβύη. Αυτό είναι το εμπόδιο που τέθηκε μπροστά στον East Med. Με αυτές τις δύο κινήσεις η Τουρκία έδειξε ότι είναι ένας ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι δεν μπορεί να γίνει κίνηση χωρίς την Τουρκία», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [02] Αρχίζουν σύντομα θαλάσσια δρομολόγια μεταξύ κατεχομένων και Αλεξανδρέττας

    Σύμφωνα με την Aksam (07.06.21), το Δημαρχείο της Αλεξανδρέττας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει όπως σε σύντομο χρονικό διάστημα αρχίσουν θαλάσσια δρομολόγια μεταξύ Αλεξανδρέττας και «ΤΔΒΚ» στα πλαίσια του σχεδίου Θαλάσσιων Δρομολογίων Αλεξανδρέττας (HADO).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Δημαρχείο Αλεξανδρέττας ανακοίνωσε ότι το σχέδιο HADO θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στους τομείς του εμπορίου, τουρισμού και οικονομίας της Αλεξανδρέττας.

    (ΑΚ)

    [03] Συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο Τσαβούσογλου και Λε Ντριάν

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη χθες στο Παρίσι, είχε συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (07.06.21).

    Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και για περιφερειακά θέματα, όπως το ζήτημα της Λιβύης και της Συρίας. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το πέρας της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου έγραψε ότι συζήτησε με τον Ντριάν τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και τις διμερείς σχέσεις. «Στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την ειρηνική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, Λιβύη και Συρία. Επιπλέον, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις του, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Ιουνίου.

    Καταληκτικά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους σε θέματα που θα έχουν κοινά οφέλη.

    (ΔΨ)

    [04] Ένταλμα σύλληψης για τον Τούρκο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ

    Στο πλαίσιο της υπόθεσης για τα δημοσιεύματα του Τούρκου δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ, αρχισυντάκτη τότε της Τζουμχουριγέτ, σχετικά με τα φορτηγά της ΜΙΤ, που μετέφεραν όπλα σε ισλαμιστές στη Συρία το 2014, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Ντουντάρ, γράφει η Cumhuriyet (08.06.21).

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (08.06.21), αποφασίστηκε να εκδοθεί εκ νέου «κόκκινη ειδοποίηση» εναντίον του Ντουντάρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί συνολικά σε 27 χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης με την κατηγόρια της «πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπίας».

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντουντάρ έγραψε ότι η Ίντερπολ δεν λαμβάνει σοβαρά κανένα αίτημα της Άγκυρας, επειδή ο πραγματικός σκοπός της είναι να αποσιωπήσει την αντιπολίτευση.

    (ΔΨ)

    [05] Κλείσιμο του φιλοκουρδικού HDP ζητά εκ νέου ο Εισαγγελέας

    Στέλνοντας πίσω στο Ανώτατο δικαστήριο το κατηγορητήριο, ο Εισαγγελέας ζήτησε εκ νέου το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.06.21).

    Το Ανώτατο δικαστήριο είχε επιστρέψει στην Εισαγγελία το φάκελο για κλείσιμο του κόμματος λόγω ανεπαρκής αιτιολόγησης.

    Αμέσως μετά την κατάθεση εκ νέου της αγωγής για κλείσιμο του HDP, το κόμμα έκανε την εξής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η μαφία εξηγεί την ιστορία της συμμαχίας AKP ? MHP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ? Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης). Οι λαοί γράφουν την ιστορία του HDP. Όσοι σωπαίνουν στις αποκαλύψεις της μαφίας, επιθυμούν να επικαιροποιήσουν την εξουσία τους με το να επιτίθονται στο κόμμα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε», γράφει η Cumhuriyet (07.06.21).

    Στο κατηγορητήριο, 850 σελίδων, υπογεγραμμένο από τον Εισαγγελέα Μπεκίρ Σιαχίν, ζητείται η πολιτική απαγόρευση περίπου 500 μελών του κόμματος καθώς και να τεθούν περιορισμοί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος.

    (ΔΨ)

    [06] Προσδοκίες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αναφέρει ο Τσελίκ

    «Αναμένουμε να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (07.06.21).

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο Τσελίκ είπε ότι αναμένουν στις συναντήσεις που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να απαλυνθούν αρκετά προβλήματα με τους συμμάχους τους. Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να συνεργασθούν στη Λιβύη, στη Μεσόγειο καθώς και σε άλλη μέρη του κόσμου. Τα θεμελιώδη ζητήματα της Τουρκίας είναι η ασφάλεια και η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ανέφερε ο Τσελίκ.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν εργάσθηκε με αρκετούς Προέδρους των ΗΠΑ, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις τους, το κόμμα τους έχει αρκετή εμπειρία ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, όμως αναμένουν και από τη διακυβέρνηση του Μπάιντεν να μειώσει αυτές τις αρνητικότητες και να προσανατολιστεί προς θετικότερα σημεία.

    (ΔΨ)

    [07] Στις 5,647 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (07.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,647 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 204,827 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 91 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 6,576. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 495 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,293,627 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 48,255. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,167,350.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 55,673,616 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,060 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,7 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,8 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 9 June 2021 - 15:43:14 UTC