Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 120/2021 26-28.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εξαιρετικά σημαντική για τους Τουρκοκύπριους η κυριαρχία τους, λέει ο Τατάρ
  • [02] Έτοιμος για ΜΟΕ δήλωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τατάρ
  • [03] Έντονη αντίδραση στα κατεχόμενα για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [04] Αρικλί: «Πρέπει να ανοίξουν γρήγορα για χρήση οι δημόσιες περιουσίες στο Βαρώσι»
  • [05] Οι εργασίες στο Βαρώσι συνεχίζονται με σεβασμό στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ισχυρίζεται ο Σανέρ
  • [06] Μεγάλο λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ισχυρίζεται ο Γκιουλ
  • [07] «Μοιράζουν υπηκοότητες σαν κόλλυβα και συμπεριφέρονται σαν υπάλληλοι του ΑΚΡ»
  • [08] Συμφωνία για δάνειο 500 εκατ. δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ»
  • [09] Ακτιβιστής επικρίνει τη συμφωνία για δάνεια 500 εκατ. από την Τουρκία
  • [10] PCR τεστ για όλους τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με τη μετάλλαξη Δέλτα
  • [11] Πενήντα χιλιάδες δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac στα κατεχόμενα
  • [12] Στα 7,996 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [13] Έγιναν 194,782 εμβολιασμοί, λέει ο Ουστέλ
  • [14] Εκστρατεία για την μη αποβίβαση των επιβατών στην Τουρκία στις πτήσεις προς Βρετανία
  • [15] Σε έκθεση γαστρονομικού τουρισμού στην Τουρκία συμμετέχει ο «δήμαρχος» Κερύνειας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Επανάληψη των απόψεων του Ελληνικού-Ελληνοκυπριακού διδύμου», αποτελεί σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η έκθεση Συμπερασμάτων της ΕΕ
  • [02] «Προγραμματίζουμε νέες γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο χρόνο», δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [03] «Αμερικάνικες εταιρείες ενδιαφέρονται για την Κύπρο», υποστηρίζει Τούρκος επιχειρηματίας
  • [04] Βία και συλλήψεις στο φεστιβάλ περηφάνειας της Κωνσταντινούπολης
  • [05] Ο δορυφόρος της Τουρκίας Turksat 5Α ξεκινά την λειτουργία του
  • [06] Σταδιακή εξομάλυνση στην Τουρκία από την 1η Ιουλίου
  • [07] Στις 4,883 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εξαιρετικά σημαντική για τους Τουρκοκύπριους η κυριαρχία τους, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (28.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι την ευκαιρία να εξηγήσει για άλλη μια φορά τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είχε κατά την συνάντηση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, στον οποίο ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τόσο κυρίαρχοι στην Κύπρο όσο και οι Ελληνοκύπριοι.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν για λύση του Κυπριακού σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχική τους ισότητα και μια δικοινοτική λύση δύο κρατών.

    Ο Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις θέσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση έξι σημείων την οποία κατέθεσε στην Γενεύη σημειώνοντας ότι είναι σημαντική για τους Τουρκοκύπριους η κυριαρχική τους ισότητα και πρόσθεσε επανέλαβε στον Γκουτέρρες ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για τους Τουρκοκύπριους η κυριαρχία τους και επομένως θα μπορούσαν να αρχίσουν την διαδικασία των επίσημων διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους.

    Σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ακούει τις δύο πλευρές και ότι του ανέφερε πως η Ειδική Αντιπρόσωπός του αναζητεί κοινό έδαφος για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Ειδική αντιπρόσωπός του διεξάγουν διάφορες επαφές, όμως είναι φανερό πως η εκτίμηση για το κατά πόσον θα διεξαχθεί μια νέα άτυπη πενταμερής θα ληφθεί μετά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε και τον ίδιο για συνάντηση.

    «Δεν τίθεται θέμα να περάσουμε σε απευθείας επίσημη διαπραγμάτευση», είπε ο Τατάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε τα εξής αναφερόμενος στην άποψη που υποστηρίζει ότι η ΕΕ και ο ΟΗΕ εμποδίζουν την δικοινοτική λύση δύο κρατών και ειδικά στην δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα βον ντερ Λάγιεν ότι η Ένωση δεν θα αποδεχτεί ποτέ μιαν λύση δύο κρατών στην Κύπρο:

    «Και φυσικά μας λύπησαν οι δηλώσεις που κάνουν οι διοικούντες την ΕΕ και τα μέλη της μετά από τις συνόδους που διεξάγονται στην Ευρώπη και προβήκαμε σε δήλωση γι' αυτά ως προεδρία. Διότι είτε δεν ξέρουν τις πραγματικότητες της Κύπρου είτε δεν θέλουν να τις ξέρουν. Διότι ούτως ή άλλως υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. [...] Ο τουρκοκυπριακός λαός διοικεί τον εαυτό του από το 1960, δεν τίθεται θέμα να πάμε να γίνουμε μπάλωμα στην ελληνοκυπριακή δημοκρατία ή στο κράτος στο νότο, επειδή το θέλησε η ΕΕ. Άλλωστε, οι συνομιλίες σε αυτή την ομοσπονδιακή βάση, δηλαδή τη δικοινοτική διζωνική, ουδέποτε έφτασαν σε λύση, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του Σχεδίου Ανάν, διότι οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε είχαν πρόθεση να ιδρύσουν συνεταιρισμό μαζί μας. Μοιραστήκαμε ξανά με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ουσιαστικά είμαστε σε αυτό το σημείο επειδή δοκιμάστηκαν όλα αυτά, επειδή αναλώθηκαν όλες οι ευκαιρίες».

    Αναφερόμενος στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόβαλε κάποιους ισχυρισμούς, κατά την έκφρασή του, όμως η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διαβούλευση με την Τουρκία είναι ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μόνο αποφάσεις που θα διευκόλυναν την καθημερινή ζωή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Υποστήριξε ότι σημαντικά θέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Κυπριακό και να «εκτροχιάσουν» την προσδοκία των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία, θα μπορούσαν να συζητηθούν μόνο στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του Κυπριακού και όχι ως ΜΟΕ, κάτι το οποίο ανέφερε και στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος επέδειξε κατανόηση σε αυτό, κατά την έκφρασή του.

    Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες έγινε αναφορά και στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι επανέλαβε την θέση ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές και επομένως δεν μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να ενεργούν μόνοι τους στο θέμα των υδρογονανθράκων.

    «Αναφέραμε ότι κάναμε και εμείς παρόμοιες ενέργειες μαζί με την Τουρκία και ότι θα κάνουμε και στο εξής», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ακόμα ισχύει η πρόταση που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου 2019 για σύσταση κοινής επιτροπής στο θέμα των υδρογονανθράκων για να διαχειρίζεται αυτά τα θέματα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Διότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κύπρου. Αυτό άλλωστε το ξέρει και όλος ο κόσμος. Αλλά όπως ξέρουμε, στη διαδικασία αυτή την στιγμή υπάρχει μια αδικία, μια ανισότητα. Διότι οι Ελληνοκύπριοι ενεργούν, συμπεριφέρονται σαν να είναι δήθεν η μοναδική κυβέρνηση του νησιού ως Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό στα γεγονότα των υδρογονανθράκων και του πετρελαίου. Πάλι επιδείξαμε την στάση μας [...]

    Επομένως αναφέραμε ξανά στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ουσία του ζητήματος το γιατί θα περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας, του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Ο κ. Γενικός Γραμματέας τα σεβάστηκε αυτά. Και κατά την προσεχή περίοδο θα αναζητήσει το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πρότεινε στις πλευρές να διορίσει έναν ειδικό εκπρόσωπο για να επιταχυνθεί η διαδικασία και για να επιληφθεί του θέματος πιο σοβαρά. «Του είπαμε ότι θα το αξιολογήσουμε», ανέφερε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε διαβουλεύσεις σε αυτό το θέμα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Ελλάδα και την Τουρκία. «Θα υπάρξει αξιολόγηση αυτού του θέματος κατά την προσεχή περίοδο και θα δούμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα», σημείωσε.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι στις Βρυξέλλες είχε επαφές με τους Πρέσβεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στην βελγική πρωτεύουσα, κάτι το οποίο ήταν χρήσιμο.

    Αναφερόμενος στην συνομιλία που είχε στο πόδι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τατάρ είπε ότι εξήγησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό γιατί ζητούν δύο κράτη, ότι υπάρχουν ούτως ή άλλως δύο κράτη στην Κύπρο και δεν θα είναι δυνατόν να οδηγηθεί το νησί 60 χρόνια πίσω και ότι η ευκαιρία για ομοσπονδία χάθηκε χωρίς να υπάρξει καμία επιτυχία κατά τα 50 χρόνια των συνομιλιών σε αυτή την βάση. «Και αυτός μου είπε ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεχτό. Όμως, σε τελική ανάλυση, μπόρεσα να πω αυτό που είχα να πω», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεγαλοποίησε την συνομιλία που είχε μαζί του κάνοντας και διάσκεψη Τύπου για να εξηγήσει γιατί έγινε αυτό, ο Τατάρ ανέφερε: «Φυσικά είπε ότι έγινε μια συνομιλία στο πόδι και επομένως ότι 'έκανα μιαν συνάντηση στο πόδι', όμως φυσικά κανείς δεν έμεινε που δεν άκουσε γι' αυτή την συνάντηση».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έτοιμος για ΜΟΕ δήλωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (25.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι κατά την συνάντηση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση στο Κυπριακό και είναι ανοικτή σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τατάρ συνεχάρη τον Αντόνιο Γκουτέρρες για την επανεκλογή του στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ και τον ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβάλλει για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι αναπόφευκτο να επιδειχθεί σεβασμός στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών και να αναγνωριστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και ότι μόνο διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν σε αυτή την βάση θα έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Ο Τατάρ ανέφερε ότι θα λάβει μέρος σε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν σε αυτή την βάση με σκοπό μιαν δίκαιη και μόνιμη συμφωνία βασισμένη σε σχέση συνεργασίας.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Τατάρ είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θεωρούν σημαντική την εξεύρεση λύσης μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν και να πολλαπλασιάσουν ΜΟΕ τα οποία θα συμφωνηθούν. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να προτείνουν οι πλευρές δεν πρέπει να επισκιάζουν τις προσπάθειες για διαπίστωση κοινού εδάφους.

    Επισημαίνεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε στον Τατάρ ότι τα ΜΟΕ δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την συνολική λύση, όμως πρέπει να υπηρετούν την λύση.

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου 2021, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται η ισορροπημένη στάση που επέδειξε ο ΓΓ του ΟΗΕ εκεί και ότι αναμένει να αντικατοπτριστεί και στις εκθέσεις που θα δημοσιευθούν εντός του Ιουλίου του 2021 αυτή η στάση.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνάντηση με τον Τατάρ και του ανέφερε ότι περιμένει να τον δει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου 2021.

    Εξάλλου, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τατάρ σημείωσε ότι η συνάντηση του με τον Γκουτέρρες ήταν παραγωγική.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι πριν την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ είχε σύντομη συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησε στο πρόγευμα στο ξενοδοχείο.

    O παράνομος Bayrak (25.06.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ κάλεσε για άλλη μια φορά τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουν τις πραγματικότητες της Κύπρου, κατά την έκφρασή του, διότι αλλιώς η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχτεί μιαν επιβαλλόμενη λύση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, ο Τατάρ κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα βον ντερ Λάγιεν ότι η Ένωση δεν θα αποδεχτεί ποτέ μιαν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Είπε τα εξής:

    «Το μήνυμά μας είναι ότι πάντα πρέπει να υπάρχουν ενέργειες σύμφωνα με τις πραγματικότητες της Κύπρου. Είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και [...] δεν γίνεται αποδεχτό και από τις δύο πλευρές ένα μοντέλο στο πλαίσιο της ομοσπονδίας το οποίο συζητείται εδώ και 50 χρόνια».

    Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι όλοι οι «οδικοί χάρτες», συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, έγιναν αποδεχτοί από τους Τουρκοκύπριους και απορρίφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να αποδεχτούν την πολιτική ισότητα και κατέληξε λέγοντας τα εξής:

    «Τους καλώ (τους ηγέτες της ΕΕ) για άλλη μια φορά να δουν τις πραγματικότητες της Κύπρου. Αν συνεχίσουν να αδικούν την Τουρκία με αυτό τον τρόπο, να μην νομίζουν ότι εμείς θα αποδεχτούμε μιαν επιβαλλόμενη λύση. Ως Τουρκοκύπριοι ουδέποτε μετά από τόσες θυσίες θα πούμε 'ναι' σε μιαν συμφωνία που θα μας οδηγήσει σε κίνδυνο στην υπόθεση της Κύπρου που αποτελεί εθνικό ζήτημα και θα οδηγήσει το τέλος μας σε πραγματικά μεγάλη περιπέτεια».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έντονη αντίδραση στα κατεχόμενα για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Καταδικάζοντας τις αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο και συμπεριλαμβάνονται στα συμπεράσματα της Συνόδου των Ηγετών της ΕΕ, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτές τις αποφάσεις αγνοεί τα «νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της ΤΔΒΚ», γράφει η K?br?s (26.06.21).

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ», αναφέρεται ότι σε αυτές τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα τον τουρκοκυπριακό «λαό» το να μην αναφέρεται ούτε το όνομά του, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού «λαού», προσθέτοντας: «Καταδικάζουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ατυχής και πόρρω απέχει από τις πραγματικότητες».

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση γράφει τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιμονή της στο μοντέλο λύσης ομοσπονδίας το οποίο έχει αποτύχει εδώ και μισό αιώνα, δεν υπολογίζει καθόλου τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα για εξεύρεση μιας λύσης στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος δύο κρατών, όπως πρότεινε στην άτυπη συνάντηση 5+ΗΕ, που διεξάχθηκε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, 2021».

    «Με το να κρύβεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχασαν την ισχύ τους, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά να εμποδίζει την επίτευξη μια ρεαλιστικής και μόνιμης συνεργασίας των δύο πλευρών στο νησί», υποστηρίζει στην ανακοίνωση το «ΥΠΕΞ», σύμφωνα με την Diyalog (26.06.21).

    Αναφορικά με την περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, αναφέρονται στην ανακοίνωση τα εξής: «Οι αποφάσεις μας για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων λήφθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού για τα περιουσιακά δικαιώματα. Τονίζουμε ακόμη μια φορά ότι το κράτος ΤΔΒΚ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία να υπεραμύνεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκύπριων».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, γράφει η Diyalog (27.06.21).

    Καταδικάζοντας τη δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου, σε γραπτή του δήλωση, υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ με τέτοιες δηλώσεις δεν υπολογίζουν καθόλου τη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού», υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει χωρίς όρους την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μέλος το «ελληνοκυπριακό κράτος» εκπροσωπώντας ολόκληρη την Κύπρο αγνοώντας τα κριτήρια ένταξης των μελών, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν θα κάνουν αποδεκτή αυτή την επιθετική και άσχημη στάση της ΕΕ, για να κρύψει την ντροπή της. Στη συνέχεια, υποστήριξε εκ νέου ότι θα υποστηρίξουν μέχρι τέλους την πολιτική τους για κυρίαρχο και ίσο διεθνές κράτος.

    (ΔΨ)

    [04] Αρικλί: «Πρέπει να ανοίξουν γρήγορα για χρήση οι δημόσιες περιουσίες στο Βαρώσι»

    Η Vatan (28.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και τουρισμού και πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι οι δημόσιες περιουσίες στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού πρέπει να ανοίξουν γρήγορα για χρήση.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Βαρώσι συνοδευόμενος από τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ, ο Αρικλί ανέφερε ότι θα επισκευάσουν ένα μικρό τζαμί (το Μπιλάλ Αγά), επτά καταστήματα, δύο καφενεία, ένα σπίτι και πρόσθετα κτίσματα βρίσκονται πάνω σε γη που ανήκει στο Βακούφι, το οποίο ιδρύθηκε το 1821 και πρόσθεσε ότι ως διοίκηση του ΕΒΚΑΦ θα προβούν σε επιδιόρθωση επειγόντως των ακινήτων αυτού του βακουφιού.

    Ο Αρικλί προέβαλε τον ισχυρισμό ότι πρέπει να ξεκινήσουν από το Βακούφι Μπιλάλ Αγά για να αποδείξουν ότι το Βαρώσι είναι περιουσία των βακουφιών και υποστήριξε:

    «Κατόπιν τούτου, πρέπει γρήγορα να ανοίξουμε για χρήση του λαού τις δημόσιες περιουσίες στο Βαρώσι. Πάνω σε αυτές τις δημόσιες περιουσίες έχουν δικαίωμα και οι Τούρκοι ως ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του νησιού. Κανείς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βαρώσι, ο Αρικλί επιθεώρησε τις εργασίες που διεξάγονται στην περίκλειστη πόλη.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Οι εργασίες στο Βαρώσι συνεχίζονται με σεβασμό στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ισχυρίζεται ο Σανέρ

    Η Gunes (26.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της «κυβέρνησής» τους στο Βαρώσι «ξέφυγε από τα συνηθισμένα» και ότι οι εργασίες συνεχίζονται με σεβασμό στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Σανέρ επισκέφτηκε την περίκλειστη πόλη την Παρασκευή συνοδευόμενος από τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ και επιθεώρησε τους χώρους που χρησιμοποιούνται από το κοινό, τους χώρους που θα ανοίξουν, το μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά και την «Λαϊκή Παραλία» και ενημερώθηκε για τις εργασίες που διεξάγει ο «δήμος».

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης, ο Σανέρ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για να ανοίξουν για τον «λαό» οι χώροι που ανήκουν στον «λαό» και συνεχάρη τον Αρτέρ για το επιτυχές έργο του.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο Σανέρ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην πολιτική Τατάρ και ισχυρίστηκε ότι η βούληση που εξέφρασαν οι Τουρκοκύπριοι στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» είναι ότι η λύση στην Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει μόνο με δύο ίσα κυρίαρχα κράτη.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Μεγάλο λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ισχυρίζεται ο Γκιουλ

    Η K?br?s Postas? (28.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι ήταν μεγάλο λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, παρά το γεγονός ότι το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους και έγινε δεκτό από τους Τουρκοκύπριους. «Αυτή η ένταξη ήταν αντίθετη και με τις αρχές της ΕΕ, διότι δεν θα μπορούσε να καταστεί μέλος της ΕΕ μια χώρα χωρίς να λύσει τα συνοριακά της θέματα», υποστήριξε ο Γκιουλ μιλώντας στον ανταποκριτή του γερμανικού ραδιοφώνου ARD στην Κωνσταντινούπολη, Christian Buttkereit.

    Ο Γκιουλ επανέλαβε την στήριξή του στον στόχο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας:

    «Μια Τουρκία που θα είχε αναλάβει το κεκτημένο της ΕΕ θα ήταν μια διαφορετική χώρα από κάθε άποψη. Πρώτα πρέπει να οραματιζόμαστε μιαν τέτοια Τουρκία. Θα ήταν πολύ διαφορετική από κάθε άποψη η συμβολή μιας τέτοιας χώρας στην ΕΕ, κυρίως οικονομικά και πολιτικά».

    Ερωτηθείς τι απέμεινε αυτή την στιγμή από τον στόχο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Γκιουλ ανέφερε ότι άλλαξαν πολύ οι συνθήκες, άλλαξαν τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ και έχουν πολύ διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες.

    Υποστηρίζοντας ότι διέπραξαν λάθη τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ, ο Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό είναι ένας από τους «μεγαλύτερους λόγους γι' αυτή την κατάσταση», αφού η Κύπρος δεν έπρεπε να γίνει δεχτή στην ΕΕ χωρίς την λύση του Κυπριακού. «Με την ένταξη της νότιας Κύπρου μεταφέρθηκε εντός της ΕΕ το κυπριακό πρόβλημα. Έτσι, αυτό το πρόβλημα έλαβε μιαν πολυσύνθετη μορφή», ισχυρίστηκε.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και ότι θα ήταν μια διαφορετική χώρα μια Τουρκία η οποία θα είχε υιοθετήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και της Κοπεγχάγης, ο Γκιουλ εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι η Γαλλία και οι Ελληνοκύπριοι, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσαν κάποια κεφάλαια διαπραγμάτευσης για την Τουρκία, κάτι το οποίο προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση.

    Ερωτηθείς σε ποια σημεία θεωρεί ότι διέπραξε λάθος η Τουρκία, ο Γκιουλ απάντησε:

    «Όταν είδα αυτή την στάση της ΕΕ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχα αναφέρει στα μέλη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και στην κυβέρνηση ότι πρέπει με την δική μας βούληση να αναλάβουμε το κεκτημένο της ΕΕ, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς να χάσουμε τον μεταρρυθμιστικό μας χαρακτήρα και ότι θα ήταν πιο ελκυστική για την ΕΕ μια Τουρκία που θα ενισχυόταν ως αποτέλεσμα τούτου. Δεν καταφέραμε να αντικατοπτρίσουμε στη δική μας εσωτερική νομοθεσία κατά κεφάλαιο τους νόμους της ΕΕ με την δική μας βούληση και να πιάσουμε τα πρότυπα της ΕΕ. Αυτό ήταν το μειονέκτημα της Τουρκίας. Είχα αναφέρει τότε πολύ ξεκάθαρα σε δημοσιογραφικές διασκέψεις ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ήταν όπως την Νορβηγία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι μέλος της ΕΕ, ότι το επίσημο άνοιγμα και κλείσιμο των κεφαλαίων είναι συμβολικό και ότι το σημαντικό είναι μια χώρα να υλοποιήσει το περιεχόμενο των κεφαλαίων. Ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε ως Τουρκία. Έπρεπε να επιδείξουμε αυτή την βούληση. Έτσι η Τουρκία θα ήταν πολύ δυνατή χώρα. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Μοιράζουν υπηκοότητες σαν κόλλυβα και συμπεριφέρονται σαν υπάλληλοι του ΑΚΡ»

    Η Yeni Bak?s (28.06.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι σε κάθε «προεκλογική» περίοδο παραχωρούνται «υπηκοότητες», οι οποίες προκαλούν διασάλευση της «δημοκρατικής δομής» και υποθηκεύουν την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. «Μοιράζουν υπηκοότητες όπως τα κόλλυβα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι της εφημερίδας.

    Σημειώνοντας ότι η παρούσα «κυβέρνηση» μειοψηφίας των κομμάτων UBP-DP-YDP ενέτεινε την παραχώρηση «υπηκοοτήτων», ο Μπενγκινχάν είπε ότι όποτε πάει στο «υπουργείο» εσωτερικών βλέπει το πλήθος [που περιμένει για να πάρει «υπηκοότητα»] και ότι ο «υπουργός εσωτερικών» και οι γραφειοκράτες του «υπουργείου» δεν νοιάζονται αν οι Τουρκοκύπριοι έγιναν μειονότητα.

    «Δεν τους απέμειναν αισθήματα οικειοποίησης των ανθρώπων αυτής της χώρας. Συμπεριφέρονται σαν υπάλληλοι του ΑΚΡ», είπε και επανέλαβε την θέση ότι άτομα που εργάζονται σε άλλα «τμήματα» του «υπουργείου» μεταφέρονται στο «τμήμα» των «υπηκοοτήτων» για να δίδονται περισσότερες.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συμφωνία για δάνειο 500 εκατ. δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ»

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε συμφωνία, που υπογράφτηκε μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» για δάνειο από την Τουρκία, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, γράφει η Yeni Duzen (26.06.21).

    Η συμφωνία δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

    (ΔΨ)

    [09] Ακτιβιστής επικρίνει τη συμφωνία για δάνεια 500 εκατ. από την Τουρκία

    Υπό τον τίτλο «Πουληθήκαμε στην Τουρκία για 500 εκατ. δολάρια», η Avrupa (28.06.21) γράφει ότι ο ακτιβιστής και οικονομολόγος Ντεβρίμ Μπαρτσίν είπε ότι αυτό το χρέος δεν έχει νομική ισχύ, κατηγορώντας το κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ότι τους πούλησε στην Τουρκία χρεώνοντας το μέλλον τους. .

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπαρτσίν υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη, γιατί δεν «επικυρώθηκε» από τη «βουλή» ως διεθνής συμφωνία, σημειώνοντας ότι αυτή η συμφωνία έγινε σε δολάρια, ενώ υπάρχει συναλλαγματική κρίση.

    (ΔΨ)

    [10] PCR τεστ για όλους τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με τη μετάλλαξη Δέλτα

    Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, που θα ισχύουν από τις 28 Ιουνίου, 2021, από την «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων», γράφει η Vatan (26.06.21).

    Λόγω της ανησυχίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μετάλλαξη Δέλτα, αποφασίστηκε ότι όλοι οι επιβάτες, που προέρχονται από χώρες που έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα της νόσου Covid-19, θα υποβάλλονται σε PCR τεστ κατά την άφιξη τους στα κατεχόμενα ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι εμβολιασθεί.

    Η Yeni Duzen (26.06.21) δημοσιεύει την νέα κατηγοριοποίηση των χωρών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.

    Σύμφωνα με αυτή την κατηγοριοποίηση, οι ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές κατατάσσονται στην «πορτοκαλί κατηγορία».

    Σύμφωνα με την κατηγορία πορτοκαλί, οι επιβάτες μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα, όσοι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει με τη νόσο Covid-19 και προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης PCR για τον ιό, εντός 72 ωρών. Ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης PCR για τον ιό, εντός 72 ωρών και θα τίθενται και σε καραντίνα για εφτά ημέρες.

    Όμως, για τα άτομα που θα μεταβαίνον από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές στα κατεχόμενα, θα αξιολογούνται ανάλογα εάν βρίσκονταν σε χώρα κατηγορίας κόκκινο τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλιώς θα ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί. Δηλαδή, τα άτομα θα μπορούν να πραγματοποιούν αυθημερόν διέλευση από τις ελεγχόμενες περιοχές στα κατεχόμενα παρουσιάζοντας αρνητικό αποτέλεσμα PCR των τελευταίων 72 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου των τελευταίων 24 ωρών.

    Στη συνέχεια, οι τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί και προέρχονται από τις κατηγορίες χωρών πορτοκαλί και κίτρινο, θα μπορούν να πραγματοποιούν αυθημερόν διέλευση από τις ελεγχόμενες περιοχές στα κατεχόμενα για τουριστική περιοδεία, που πραγματοποιείται με λεωφορεία από τις ελεγχόμενες περιοχές, παρουσιάζοντας αρνητικό αποτέλεσμα PCR των τελευταίων 72 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου των τελευταίων 24 ωρών.

    (ΔΨ)

    [11] Πενήντα χιλιάδες δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac στα κατεχόμενα

    Η Τουρκία έστειλε ακόμη 50.000 δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac, με ασθενοφόρο αεροπλάνο του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, στα κατεχόμενα το βράδυ της Παρασκευής, γράφει η Diyalog (26.06.21), σημειώνοντας ότι κάθε εβδομάδα μέχρι τέλους Ιουλίου θα φθάνουν εμβόλια στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

    Η Τουρκία η Τουρκία έχει αποστείλει μέχρι στιγμής συνολικά 340.000 δόσεις εμβολίου.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Σανέρ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαρίστησε την Τουρκία, προσθέτοντας ότι με την στήριξή της το 70% του πληθυσμού θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

    (ΔΨ)

    [12] Στα 7,996 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (28.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,230 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 39 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 26 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 11 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 25 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 6 κρούσματα, στην Κερύνεια 13, στην Αμμόχωστο 5, στο Τρίκωμο 1 και στη Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 27 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,443,303 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,996 κρούσματα Covid-19, 7,618 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 343 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 301 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 19 περιστατικών και κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας και επομένως ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, στις 27 Ιουνίου διενεργήθηκαν 2,455 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Έγιναν 194,782 εμβολιασμοί, λέει ο Ουστέλ

    Η Gunes (28.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι μέχρι αυτή την στιγμή έγιναν 194,782 εμβολιασμοί κατά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ουστέλ ανέφερε ότι 108,923 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και 85,859 άτομα έκαναν και την δεύτερη δόση.

    Ο Ουστέλ είπε επίσης ότι με την παραλαβή εμβολίων άρχισαν μιαν εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού και θα αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Εκστρατεία για την μη αποβίβαση των επιβατών στην Τουρκία στις πτήσεις προς Βρετανία

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα Cyprus Today (26.06.21), σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, γράφει ότι περισσότεροι από 50 Βρετανοί βουλευτές έχουν ανταποκριθεί θετικά στη νέα εκστρατεία για τις πτήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας.

    Οι διοργανωτές της εκστρατείας απαιτούν όπως οι επιβάτες, που ταξιδεύουν από και προς Βρετανία μέσω Τουρκίας για κατεχόμενα, να μην αναγκάζονται να αποβιβάζονται στα αεροδρόμια της Τουρκίας και να παραμένουν εντός του αεροπλάνου.

    Η ακτιβίστρια Τουρκοκύπρια Σόνια Καραφίσταν δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχουν στείλει μέχρι στιγμής 250 επιστολές στη βρετανική κυβέρνηση και την καλούν να άρει την υποχρεωτική αποβίβαση και έλεγχο των επιβατών στα αεροδρόμια της Τουρκίας στις πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [15] Σε έκθεση γαστρονομικού τουρισμού στην Τουρκία συμμετέχει ο «δήμαρχος» Κερύνειας

    Η Vatan (28.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος τη κατεχόμενης Κερύνειας, Νινταϊ Γκιούνγκιορντου θα προσφωνήσει την Έκθεση Γαστρονομικού Τουρισμού που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου δήμου Κερύνειας, η έκθεση, που αρχίζει σήμερα Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου, διοργανώνεται εκ μέρους της Ομάδας Τουριστικών ΜΜΕ και του Συνδέσμου Γαστρονομικού Τουρισμού.

    Ο Γκιούγκιορντου θα λάβει μέρος στην έκθεση μαζί με τους Δημάρχους των πόλεων Γκαζίαντεπ, Αδάνων και Σμύρνης.

    Στην ανακοίνωση του «δήμου» της κατεχόμενης Κερύνειας, χαρακτηρίζεται σημαντικό για την «ΤΔΒΚ» και την Κερύνεια το γεγονός ότι θα λάβει μέρος ως ομιλητής ο λεγόμενος δήμαρχος, ο οποίος θα εξηγήσει τις δραστηριότητες της «ΤΔΒΚ» στον τομέα της γαστρονομίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Επανάληψη των απόψεων του Ελληνικού-Ελληνοκυπριακού διδύμου», αποτελεί σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η έκθεση Συμπερασμάτων της ΕΕ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-25.06.21) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρεται στην έκθεση συμπερασμάτων σχετικά με την «Τουρκία» της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου 2021, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής: «Η Τουρκία έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας. Η αναβολή της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, και η παράβλεψη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογής μιας θετικής ατζέντας που θα περιλάμβανε και την ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης, αποτελούν ξεκάθαρα πολιτικές έλλειψης πολιτικής βούλησης και τακτικές καθυστέρησης.

    Η ΕΕ θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να θέσει τις βάσεις για ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά στα κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν την Τουρκία, αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

    Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας , το οποίο προσφέρθηκε όχι για την Τουρκία αλλά για Σύριους πρόσφυγες, είναι στην ουσία ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να υποβιβάζεται η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης σε οικονομική διάσταση μόνο. Η στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους», αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Η Έκθεση Συμπερασμάτων, σχετικά με το Κυπριακό, είναι όπως πάντοτε, μια επανάληψη των απόψεων και θέσεων του Ελληνικού-Ελληνοκυπριακού διδύμου. Με τη στάση της αυτή, η ΕΕ αγνοεί για μια ακόμη φορά τους Τουρκοκύπριους και παραβλέπει τα δικαιώματά τους. Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να συμβάλει εποικοδομητικά στο Κυπριακό πρόβλημα όσο συνεχίζει να έχει αυτή τη στάση. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά να δει τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004», προσθέτει η ανακοίνωση.

    Τέλος, η ανακοίνωση καλεί την ΕΕ να αναθεωρήσει τη συμφωνία της 18 Μαρτίου, προκειμένου να μπορέσει να καταστεί λειτουργική, και καλεί την ΕΕ να συνεχίσει τη θέση της για την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας, στα πλαίσια της προοπτικής εναρμόνισης για να την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

    (ΑΚ)

    [02] «Προγραμματίζουμε νέες γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο χρόνο», δηλώνει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.06.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε μια εκδήλωση στην Τουρκία, ανέφερε ότι εντός του έτους, η το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους προγραμματίζουν να αρχίσουν νέα γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα. «Αυτή η περιοχή έχει σοβαρές δυνατότητες από απόψεως παραγωγικότητας. Εάν με υπάρξουν νέα δεδομένα όπως και τα υπάρχουσα, τότε ενδέχεται να ανακοινώσουμε νέες ανακαλύψεις σε οικόπεδο που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της περιοχής αυτής», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, ανακοινώνοντας και την πρόθεση τους να συνεργαστούν και με εγχώριες αλλά και με ξένες εταιρείες.

    (ΑΚ)

    [03] «Αμερικάνικες εταιρείες ενδιαφέρονται για την Κύπρο», υποστηρίζει Τούρκος επιχειρηματίας

    Η Sabah (28.06.21) γράφει ότι ο Ουγούρ Τερζίογλου, επίτιμος Πρόεδρος του Αμερικανό-Τουρκικού Συμβουλίου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, (ATBD) σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Έρντογαν και Μπάιντεν μετά τη συνάντηση τους που μίλησαν για μια νέο περίοδο στις σχέσεις τους.

    Υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ο Τερζίογλου ανέφερε ότι έχουν γίνει και συγκεκριμένες διευκολύνσεις όσον φορά στο εμπόριο της «ΤΔΒΚ» με τις ΗΠΑ.

    Ισχυριζόμενος ότι γνωστές Αμερικάνικες εταιρείες έχουν ανοίξει γραφεία στα κατεχόμενα, ο Τερζίογλου αναφέρθηκε και στην επικείμενη προγραμματισμένη «επίσκεψη» του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, στην οποία θα συνοδεύεται από μια διευρυμένη αντιπροσωπεία, αναφέροντας τα εξής: «Ο Πρόεδρος μας ενδέχεται να ανακοινώσει καλά νέα για νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Προέδροι Αμερικανικών εταιρειών με ρωτούν το τελευταίο μήνα ειδικότερα για την Κύπρο», υποστήριξε ο Τερζίογλου, αναφέροντας ότι για αυτούς η «ΤΔΒΚ» είναι πολύ σημαντική.

    (ΑΚ)

    [04] Βία και συλλήψεις στο φεστιβάλ περηφάνειας της Κωνσταντινούπολης

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (26.06.21) αναδημοσιεύει δημοσίευμα του BBC Turkce στο οποίο αναφέρεται ότι η Τουρκική αστυνομία παρενέβη στην παρέλαση υπερηφάνειας LGBTI + που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και πολλά άτομα συνελήφθησαν.

    Η παρέμβαση της αστυνομίας στο Cihangir συνεχίστηκε τις βραδινές ώρες. Στη ζωντανή μετάδοση του Halk TV παρατηρήθηκε ότι κρατήθηκαν οι πολίτες που απλώς κάθονταν στο καφενείο.

    Ο Bulent K?l?c, φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, ο οποίος κάλυψε την πορεία, συνελήφθη από την αστυνομία αφού κρατήθηκε στο έδαφος και αστυνομικοί πίεζαν τον λαιμό του.

    Ο Zelal Pelin Dogan, δικηγόρος του φωτορεπόρτερ του AFP Bulent K?l?c, δήλωσε ότι ο K?l?c απελευθερώθηκε και ότι δεν έγινε επίσημη κράτηση, αλλά ότι ο πελάτης του κρατήθηκε παράνομα. Στο βίντεο που μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κιλίς ακούγεται να λέει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» επειδή η αστυνομία πίεσε στο λαιμό του.

    Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) Erol Onderoglu καταδίκασε την κράτηση του φωτορεπόρτερ, όπως και η Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS), που ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του.

    Οι συγκεντρώσεις για την πορεία, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17:00 στο Ταξίμ, ξεκίνησαν στο Mis Sokak (δρόμος κοντά στο Ταξίμ). Η αστυνομία παρενέβη ενάντια σε εκείνους που ήθελαν να συγκεντρωθούν στην περιοχή.

    Σε δήλωσή της, η Επιτροπή Εβδομάδας Υπερηφάνειας LGBTI + είπε: «Η αστυνομία βασάνισε ανθρώπους LGBTI + στη μέση του δρόμου. Υπάρχουν τουλάχιστον 25 συλλήψεις».

    (ΚΣ)

    [05] Ο δορυφόρος της Τουρκίας Turksat 5Α ξεκινά την λειτουργία του

    Η Yeni Safak (28.06.21) γράφει ότι δορυφόρος Turksat 5A, ο οποίος στάλθηκε στο διάστημα από το SpaceX στις 8 Ιανουαρίου, αρχίζει να χρησιμοποιείται από σήμερα. Ο δορυφόρος επικοινωνίας που θα μεταφέρει την Τουρκία «στην κατηγορία των γιγάντων», (στα θέματα δορυφόρων), όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα τεθεί σε λειτουργία στην πανεπιστημιούπολη Turksat στην Άγκυρα με τη συμμετοχή του Προέδρου Ταγίο Ερντογάν.

    Το Turksat 5A, το οποίο έχει εγκατασταθεί στην τροχιακή του θέση μετά από ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών, θα υπηρετήσει στους τομείς της τηλεοπτικής μετάδοσης και της επικοινωνίας για περισσότερα από 30 χρόνια χάρη στο ηλεκτρικό του σύστημα προώθησης.

    (ΚΣ)

    [06] Σταδιακή εξομάλυνση στην Τουρκία από την 1η Ιουλίου

    Η Yeni Safak (28.06.21) γράφει ότι αρχίζει η σταδιακή ομαλοποίηση στην Τουρκία από την 1η Ιουλίου, μετά τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, όλοι οι χώροι εργασίας και οι κινηματογράφοι ανοίγουν ξανά, ενώ κανονικές ώρες εργασίας επιστρέφουν στον δημόσιο τομέα.

    Οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των ατόμων σε χώρους φαγητού και κατανάλωσης και τον αριθμό των συμμετεχόντων σε γάμους και γάμους καταργούνται. Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ θα είναι δωρεάν στη νέα περίοδο και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί σε πάρκα και χώρους για πικνίκ.

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι από την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, οι περιορισμοί χωρητικότητας επιβατών / θέσεων σε όλα τα αστικά και / ή υπεραστικά οχήματα δημόσιας μεταφοράς θα τερματιστούν, υπό την προϋπόθεση ότι οι κανόνες και οι αρχές που αφορούν τις δημόσιες καλύπτουν και τηρούνται οι κανόνες απόστασης που καθορίζονται στον Οδηγό Διαχείρισης Επιδημίας.

    Οι περιορισμοί στη χρήση αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς από πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω και νέοι / παιδιά κάτω των 18 ετών θα αρθούν επίσης την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021. Από την 1η Ιουλίου στις 05:00, οι περιορισμοί απαγόρευσης κυκλοφορίας και υπεραστικών ταξιδιών θα λήξουν, ανεξάρτητα από τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 4,883 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Hurriyet (27.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 4,883 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 215,294 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 52 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,937. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 390 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,409,027 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,576. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 5,275,231.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 60,105,441 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 736 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,9% % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 28 June 2021 - 15:41:45 UTC