Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 127/2021 06.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για λύση, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [02] Όζγιγιτ: «H ομοσπονδία είναι η μόνη λογική και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο»
  • [03] Κονδύλι ύψους 100 εκ. ΤΛ παραχώρησε η Τουρκία στα κατεχόμενα, λέει ο Σανέρ
  • [04] Ενημέρωση από την Τουρκία για τη δολοφονία Ανταλί ζητά η «αστυνομία»
  • [05] Τσακιτζί: Όλα τα κόμματα ευθύνονται για τη μη διαλεύκανση της δολοφονίας Ανταλί
  • [06] Αποχωρεί από το κόμμα των εποίκων ο Ζάρογλου ? Ιδρύει το Εθνικό Κόμμα
  • [07] Ρεκόρ ακρίβειας στα κατεχόμενα-Στο 19.93% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο
  • [08] Στα 66 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [09] Επιχειρηματίες υποστηρικτές του ΑΚΡ βρίσκονται παντού στα κατεχόμενα
  • [10] Μέτρα για πρόληψη πυρκαγιών στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Θα λάβουμε αποφάσεις για τα Βαρώσια μαζί με τον Ερντογάν»
  • [02] Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε μήνυση εναντίον της εφημερίδας Cumhuriyet
  • [03] Συλλήψεις και εντάλματα σύλληψης «Γκιουλενιστών» στην Τουρκία
  • [04] Το 48,6% των Τούρκων δεν εγκρίνει τον τρόπο που ο Ερντογάν ασκεί τα καθήκοντα του
  • [05] Στις 4,678 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για λύση, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Η G?ne? (06.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού το ψήφισμα που ενέκρινε στις 4 Μαρτίου 1964 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και αποτελεί, όπως είπε, την ουσία των παραμέτρων του διεθνούς οργανισμού για επίλυση του προβλήματος.

    Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Φιράτ με θέμα «Ο Αγώνας των Τούρκων της Κύπρου από το Παρελθόν Μέχρι τις Μέρες μας», ο Τατάρ αναφέρθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο από την κατάκτησή της εκ μέρους των Οθωμανών το 1571 και στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Ενώ με το άδικο και πολιτικό ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου 1964 αναγνωρίζεται ως η ΅μόνη νόμιμη κυβέρνηση της ΚύπρουΆ η Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, η ελληνοκυπριακή ηγεσία έπαιξε με τον χρόνο για να μπορέσει να γονατίσει τον τουρκοκυπριακό λαό. Ενώ ακόμα συνεχίζεται αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στη λύση αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αποτελεί την ουσία των παραμέτρων του ΟΗΕ. Ενόσω δεν αίρονται αυτές, η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε θα προσεγγίσει μιαν δίκαιη και μόνιμη συμφωνία».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι δεν ανέχονται να ξεγελάει η ελληνοκυπριακή πλευρά την τουρκοκυπριακή πλευρά και τον κόσμο και να κρατά τους Τουρκοκύπριους όμηρους, κατά την έκφρασή του, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλα 53 χρόνια. Επανέλαβε την θέση ότι αφότου έγινε αντιληπτό πως δεν είναι δυνατή μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση, έφεραν στην ημερήσια διάταξη την πρόταση λύσης στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, η οποία υποστηρίζεται και εκ μέρους της Τουρκίας.

    Υποστήριξε ότι υποβάλλοντας την εν λόγω πρόταση γνώριζαν ότι αυτή θα συνέβαλλε στην περιφερειακή ειρήνη και ότι έπρεπε να αφεθεί ανοικτός ο δρόμος του διαλόγου χωρίς καταφυγή στα όπλα και στη βία, όμως βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με την αρνητική στάση και την αμετάβλητη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όμως, παρά ταύτα, ενώ κρατήσαμε ανοικτό τον δρόμο του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά, προβαίναμε διαρκώς σε προειδοποιήσεις με καλή πρόθεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ενώ σε απάντηση σε αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε την προκλητική της στάση, δεν απέφυγε δηλώσεις και πράξεις που δημιούργησαν ένταση. Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά, που έγινε με άδικο και μονομερή τρόπο μέλος της ΕΕ, εφαρμόζει την πολιτική των απειλών και των εκβιασμών χρησιμοποιώντας και αυτή την ένταξη, ελκύει την προσοχή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει θεατής σε αυτό.

    Σε αυτή την ιστορική επέτειο επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά ότι εμείς είμαστε υπέρ μιας δίκαιης και μόνιμης συμφωνίας. Όμως, γιΆ αυτό πρέπει πλέον να γίνουν αποδεχτές οι πραγματικότητες. Και επικεφαλής αυτών βρίσκεται η λύση στη βάση δύο κρατών. Βιώσιμα και ρεαλιστικά είναι τα δύο κράτη και μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας μπορεί να είναι εφικτή μια συμφωνία.

    Όμως, κατά την περίοδο πριν και μετά την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη φάνηκε ακόμα μια φορά ότι δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία και η επικυριαρχική στάση. Ενώ πριν από αυτή την συνάντηση η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμενε ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς την άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή του Βαρωσιού, συνέχισε αυτή την στάση της και μετά την συνάντηση. Ακόμα συνεχίζεται αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    ΠαρΆ όλες τις πιέσεις του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και των υποστηρικτών του, θέσαμε στο τραπέζι στη Γενεύη την πρότασή μας για λύση στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Φέραμε ξανά στην ημερήσια διάταξη αυτή την πρότασή μας στις Βρυξέλλες. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτή την πρότασή μας για λύση ή να κάνουμε βήμα πίσω. Η ομοσπονδία είναι ένα όνειρο που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Η δε πρότασή μας για λύση στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός δρόμος. Ούτε στην περίοδο πριν το 1974 θα επιστρέψουμε, ούτε θα γίνουμε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο που καθορίσαμε με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. [?]»

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι καθήκον του είναι να προστατεύει το «κράτος», την «κυριαρχία», τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του «λαού», να μην μετατρέψει τον «λαό» σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων και να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία. Κατέληξε λέγοντας τα εξής ο Τατάρ:

    «Η μητέρα πατρίδα Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι σαν το νύχι και το κρέας. Κανείς δεν έχει αρκετή δύναμη για να μας αποκόψει από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, να μας χωρίσει».

    Μετά την διάλεξη ο Τατάρ αναγορεύτηκε σε «επίτιμο διδάκτορα» του Πανεπιστημίου Φιράτ εκ μέρους του Πρύτανη Φαχρεττίν Γκιοκτάς, ενώ ο Δήμαρχος του Έλαζιγ Σαχίν Σερίφογλου τον ανακήρυξε «επίτιμο δημότη» της πόλης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά το Έλαζιγ ο Τατάρ μετέβη στην πόλη Μαλάτια όπου επισκέφτηκε την αγορά και συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες και ακολούθως μετέβη στον σύνδεσμο παλαιών πολεμιστών.

    Απευθυνόμενος στους παλαιούς πολεμιστές, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με το που πάτησε το πόδι του στο νησί ο τουρκικός στρατός στις 20 Ιουλίου 1974, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους οι Τουρκοκύπριοι και ζουν κάτω από την στέγη του κράτους τους από τότε, κάτι το οποίο οφείλουν στην Τουρκία και σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στους δεσμούς ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ επεσήμανε στην σημασία της Ανατολικής Μεσογείου από στρατηγικής και ενεργειακής άποψης και πρόσθεσε:

    «Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά στρατηγικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία μας. Επομένως πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ, να σμίξουν οι λαοί μας και να αναπτυχθεί η πολιτική αντίληψη για να προστατευθούν τα εθνικά μας συμφέροντα αυξάνοντας τη δύναμή μας. [?]

    Η ΤΔΒΚ αυτή την στιγμή είναι σημαντική για την ασφάλεια τόσο της δικής της ακτογραμμής όσο και για την ασφάλεια της ακτογραμμής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την έννοια, και η δική μας ύπαρξη εξαρτάται από την στήριξη της Τουρκίας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Όζγιγιτ: «H ομοσπονδία είναι η μόνη λογική και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο»

    Η Vatan (06.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ επανέλαβε ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι η μόνη λογική και ρεαλιστική λύση στην Κύπρο και ότι οποιοδήποτε άλλο μοντέλο πέραν της ομοσπονδίας δεν μπορεί να συμβάλει σε τίποτε άλλο παρά στην εδραίωση της διχοτόμησης στο νησί.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι ότι «η εκλογή Ερσίν Τατάρ αποτέλεσε το επισφράγισμα του γεγονότος ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θέλει ομοσπονδία» και ότι «με το θέλημα του Αλλάχ έχουν κλείσει πλέον το δεφτέρι της ομοσπονδίας», ο Όζγιγιτ δήλωσε τα εξής:

    «Οι στόχοι και τα όνειρα κάποιων μπορεί να είναι άλλα, όμως στην πραγματικότητα, ο στόχος της πλειοψηφίας του τουρκοκυπριακού λαού είναι ακόμη πολύ ξεκάθαρος και αυτός είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Και δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα όνειρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πραγματικότητες».

    Υπογραμμίζοντας ότι όλοι γνωρίζουν κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθησαν οι «προεδρικές εκλογές», ο Όζγιγιτ έκανε λόγο και για τις ανοικτές παρεμβάσεις από την Τουρκία και τις απειλές που δέχονται, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν τις «πραγματικότητες» στο νησί.

    «Μόνο οι Κύπριοι είναι αυτοί που μπορούν να αποφασίσουν για το μοντέλο λύσης στην Κύπρο καθώς επίσης και για το μέλλον τους», δήλωσε ο Όζγιγιτ καλώντας όλους να επιδείξουν σεβασμό σε αυτό το θέμα.

    Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις Οκτάι που είχε πει ότι αντιμετώπιζαν στο παρελθόν προβλήματα με το άτομο που βρισκόταν στην εξουσία, αφήνοντας αιχμές εναντίον του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, ο Όζγιγιτ υπογράμμισε ότι ο Ακιντζί πήρε εντολή από το λαό και εργάστηκε χωρίς να παραιτηθεί από τις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας, καταβάλλοντας προσπάθειες για την ενοποίηση του τουρκοκυπριακού λαού με τη διεθνή κοινότητα, για την προώθηση των δικαιωμάτων τους στη διεθνή κοινότητα.

    «Η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκοκυπριακού λαού διατηρεί ακόμη αυτή την θέση. Οι εκλογές που έγιναν κάτω από παρεμβάσεις και απειλές δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα. [?]. Το μοντέλο λύσης δύο κρατών θα αποκόψει εντελώς τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο και δεν πρόκειται να συμβάλει σε τίποτε άλλο από το να τους απομονώσει ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε ο Όζγιγιτ.

    Υπογραμμίζοντας ότι η στάση που ακολουθεί ο Τατάρ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του δεν εξυπηρετεί σε τίποτε άλλο εκτός από το να οδηγεί τους Τουρκοκύπριους σε απομόνωση, ο Όζγιγιτ είπε ότι οι πολιτικές αυτές δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να εγκαταλείψουν την ομοσπονδία, ο Όζγιγιτ υπογράμμισε την ανάγκη να επικεντρωθούν στις προσπάθειες για λύση στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ, χωρίς κατΆ ανάγκη αυτό να σημαίνει τη συνέχιση των συνομιλιών για άλλα 50 χρόνια ή ότι θα ακολουθηθούν διαδικασίες που δεν είναι επικεντρωμένες σε ένα αποτέλεσμα.

    «Η μη απομάκρυνση από την ομοσπονδία θα ήταν προς όφελος και του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας. Το αντίθετο θα προκαλούσε ζημιά και στον τουρκοκυπριακό λαό και στην Τουρκία», δήλωσε ο Όζγιγιτ.

    (ΑΚ)

    [03] Κονδύλι ύψους 100 εκ. ΤΛ παραχώρησε η Τουρκία στα κατεχόμενα, λέει ο Σανέρ

    Η Vatan (06.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, σε δηλώσεις του χθες μετά από συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποδέσμευσε κονδύλι ύψους 100 εκατομμυρίων ΤΛ στα πλαίσια του δεύτερου πακέτου δωρεάς για παροχή οικονομικής στήριξης προς την «ΤΔΒΚ», με στόχο την οικονομική ανάπτυξη.

    Ο Σανέρ ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς το λεγόμενο υπουργείο δημοσίων έργων και μεταφορών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το άνοιγμα προσφοράς, εντός της επόμενης εβδομάδας, σε σχέση με την ανέγερση του «νοσοκομείου» του «Αμερικάνικου πανεπιστημίου Κερύνειας» (GA?).

    Σχολιάζοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στα κατεχόμενα τις τελευταίες ημέρες, ο Σανέρ κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά όλα τα μέτρα προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης του ιού και στην «ΤΔΒΚ».

    Είπε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 220,000 στα κατεχόμενα με την πρώτη δόση του εμβολίου. Υποστήριξε επίσης ότι στόχος τους είναι όπως μέχρι τα τέλη Ιουλίου εμβολιαστούν όλα τα άτομα άνω των 18.

    Αναφερόμενος στη αύξηση των κρουσμάτων στην «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και στο γεγονός ότι τις τελευταίες τρεις μέρες έχει περιληφθεί ξανά στην κόκκινη κατηγορία, ο Σανέρ είπε ότι αυτό το θέμα θα τύχει ξανά αξιολόγησης από τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία και υπό το φως των αποφάσεων που θα ληφθούν ενδέχεται να γίνει νέα αναθεώρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

    Ο Σανέρ ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθούν προσφορές για αποπεράτωση διαφόρων έργων στην «ΤΔΒΚ», με στόχο η «οικονομία» τους να φθάσει τα επίπεδα του 2019.

    (ΑΚ)

    [04] Ενημέρωση από την Τουρκία για τη δολοφονία Ανταλί ζητά η «αστυνομία»

    Η Yeni D?zen (06.07.21) γράφει ότι η «αστυνομία» του καθεστώτος ζήτησε ενημέρωση από την Τουρκία για την δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί στις 6 Ιουλίου 1996, στο πλαίσιο της «συμφωνίας» έκδοσης εγκληματιών, αμοιβαίας εκτέλεσης των «δικαστικών» αποφάσεων και αλληλοβοήθειας σε νομικά θέματα ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    Σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από τη δολοφονία, η «γενική διεύθυνση αστυνομίας» αναφέρει ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία και θα συνεχιστούν στο πλαίσιο νέων πληροφοριών που θα υπάρξουν μέχρι την διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Σημειώνοντας ότι στις έρευνες και ανακρίσεις που είχαν γίνει αμέσως μετά την δολοφονία δεν είχε καταστεί δυνατό να βρεθούν οι δράστες, η «αστυνομία» αναφέρεται στις πρόσφατες αποκαλύψεις με αναρτήσεις βίντεο στο διαδίκτυο εκ μέρους του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, χωρίς να τον κατονομάζει, και επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων άρχισε ξανά η διερεύνηση της υπόθεσης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τσακιτζί: Όλα τα κόμματα ευθύνονται για τη μη διαλεύκανση της δολοφονίας Ανταλί

    Η Haberat?r (06.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι όλα τα κόμματα, εκτός του ΤΚΡ, ευθύνονται για τη μη διαλεύκανση της δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί στις 6 Ιουλίου 1996. Σε γραπτή δήλωση, ο Τσακιτζί σημείωσε ότι το ΤΚΡ νιώθει ήσυχο με την συνείδησή του διότι το 2011 είχε προτείνει στην «βουλή» να υπαχθεί η «αστυνομία» σε «πολιτική αρχή».

    Σημειώνοντας ότι η δολοφονία Ανταλί ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις ενός μαφιόζου στην Τουρκία, ο Τσακιτζί υπενθύμισε ότι η δολοφονία παραπέμφθηκε στην «ερευνητική επιτροπή της βουλής», αλλά πάλι δεν διαλευκάνθηκε ακόμα και οι δράστες παραμένουν άγνωστοι παρά το γεγονός ότι είναι γνωστοί. Είπε ότι αυτό οφείλεται στην «αναπηρία» που υπάρχει στη δομή του «κράτους» στα κατεχόμενα προσθέτοντας ότι η «πολιτική εξουσία» δεν μπορεί να ελέγξει πολλούς «θεσμούς» στα κατεχόμενα λόγω του προσωρινού «άρθρου» 10 του «συντάγματος».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αποχωρεί από το κόμμα των εποίκων ο Ζάρογλου ? Ιδρύει το Εθνικό Κόμμα

    Η Yeni Bak?? (06.07.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα υποβάλει την παραίτησή του από το κόμμα μαζί με άλλα 2,000 μέλη. Ανέφερε ότι στις 12.00 μεσημέρι θα βρίσκονται στα γραφεία του YDP για να προβούν στις αναγκαίες διαδικασίες.

    Εξάλλου, μιλώντας στην διαδικτυακή τηλεόραση της K?br?s Postas? (06.07.21, kibrispostasi.com), ο Ζάρογλου είπε ότι ο ίδιος εργάστηκε για να μην συμμετάσχει στην παρούσα «κυβέρνηση» το YDP, αλλά ο Ερχάν Αρικλί δεν τον άκουσε.

    Σημειώνοντας ότι παρείχε την απαραίτητη στήριξη για να συνεχίσει την ύπαρξή της η «κυβέρνηση», ο Ζάρογλου είπε ότι άρχισαν να γίνονται βήματα που ο ίδιος δεν αποδέχεται και ότι αυτή η διαδικασία άρχισε με το θέμα του επιδόματος του κόστους ζωής και την προσπάθεια αποκοπής του. Ύστερα δεν έκαναν όσα είπαν ότι θα έκαναν και έκαναν όσα είπαν ότι δεν θα έκαναν, υποστήριξε προσθέτοντας ότι ο Αρικλί υπέβαλε δύο φορές στο «υπουργικό συμβούλιο» πρόταση για «άδεια» στοιχημάτων, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν αποδέχεται.

    Ο Ζάρογλου ανέφερε ότι δεν υπέβαλε παραίτηση από το κόμμα μέχρι τώρα κατόπιν παράκλησης εκπροσώπων της «κυβέρνησης» για να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα η «Ad-Hoc κοινοβουλευτική επιτροπή», γεγονός για το οποίο τον ευχαρίστησε ο «πρωθυπουργός».

    «Συνήλθε η Ad-Hoc επιτροπή, καθορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών. Όμως ξαφνικά, συνήλθε η κεντρική επιτροπή του YDP και ζήτησε την παραίτησή μου», είπε υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε επειδή αναφέρθηκε το όνομά του ανάμεσα στους πιθανούς αντικαταστάτες του παραιτηθέντος «υπουργού εργασίας».

    Σημειώνοντας ότι το όνομα του νέου κόμματος που θα ιδρύσει θα είναι «Εθνικό Κόμμα», ο Ζάρογλου είπε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα και ότι θα αποσύρει την στήριξή του από την «κυβέρνηση», όμως θα στηρίξει «νόμους» που θα είναι προς το συμφέρον του «λαού» και της «χώρας».

    Ανέφερε ωστόσο ότι δεν θα στηρίξει την ύπαρξη απαρτίας για να μπορέσει να ανοίξει η «βουλή».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ρεκόρ ακρίβειας στα κατεχόμενα-Στο 19.93% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο

    H Halk?n Sesi (06.07.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ρεκόρ 15ετίας στην ακρίβεια», γράφει ότι τον μήνα Ιούνιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος πληθωρισμός των τελευταίων 15 ετών στα κατεχόμενα, αφού η αύξηση ανήλθε σε 3,14%. Επίσης, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 19,93% σε σχέση με πέρυσι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αύξηση στον πληθωρισμό Ιουνίου οφείλεται στις αυξήσεις που υπέβαλε η «κυβέρνηση» στα καύσιμα με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντανάκλαση σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

    Οικονομολόγοι στα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που η Τουρκική Λίρα συνεχίσει να χάνει από την αξία της, η αύξηση στο κόστος ζωής θα συνεχιστεί και τον Ιούλιο. Σημειώνουν επίσης ότι η αύξηση αυτή έχει σοβαρή αντανάκλαση στους μισθούς και στις συντάξεις των εργαζομένων του δημοσίου.

    (AK)

    [08] Στα 66 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (06.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 11,559 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 66 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 52 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 11 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 28 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 16 κρούσματα, στην Κερύνεια 20, στην Αμμόχωστο 13 και στη Μόρφου 3.

    Μέχρι τις 5 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,516,742 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 8,416 κρούσματα Covid-19, 7,846 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 535 ασθενών, 58 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 443 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 33 περιστατικών και 1 άτομο βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, στις 5 Ιουλίου διενεργήθηκαν 4,721 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)

    [09] Επιχειρηματίες υποστηρικτές του ΑΚΡ βρίσκονται παντού στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (06.07.21) γράφει ότι αποκαλύφθηκε πως επιχειρηματίες υποστηρικτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρίσκονται πίσω από εταιρεία στην οποία το «υπουργικό συμβούλιο» προτίθεται να παραχωρήσει «προκαταρτική άδεια» για ηλεκτρονικό στοίχημα.

    ¶τομο ονόματι Κεμάλ Σέντουρκλερ είναι ο διευθυντής της εταιρείας Probet Technology, που έχει υποβάλει την αίτηση για να πάρει την εν λόγω «προκαταρτική άδεια» για ηλεκτρονικό στοίχημα. Όπως εγνώσθη, η εταιρεία ανήκει στον πρόεδρο της ένωσης Τουρκοκυπρίων ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ, ιδρύθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 και αμέσως υπέβαλε αίτηση για ηλεκτρονικό στοίχημα. Όμως, αναφέρεται ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται μέλη του ΑΚΡ και ότι η εταιρεία ιδρύθηκε για να παραδοθεί σε αυτούς αργότερα.

    Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Ντιμάγ Τσαγίνερ δεν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, όμως το έκανε μετά από επιμονή των υποστηρικτών του ΑΚΡ.

    Αυτή την στιγμή υπάρχουν πέντε εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Μέτρα για πρόληψη πυρκαγιών στα κατεχόμενα

    Η Vatan (06.07.21) γράφει ότι το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» της τουρκικής λεγόμενης πρεσβείας στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της δωρεάς που έγινε από την Τουρκία με εντολές του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και τον συντονισμό του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, εγκαταστάθηκαν χθες σε δασώδη περιοχή 5 κινητές κάμερες και ηλιακά πάνελ, καθώς επίσης και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που στάλθηκε από την Τουρκία, με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία, όπως σε κάθε θέμα, καταβάλλει προσπάθειες για την προστασία και ανάπτυξη των δασών της «ΤΔΒΚ» και την μετατροπή της σε πράσινο νησί και προς αυτό το σκοπό, με τη στήριξη της, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φυτευτεί 10 εκατομμύρια δενδρύλλια.

    Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Τουρκία παρέχει κάθε τεχνική και άλλου είδους στήριξη στην «ΤΔΒΚ» για την ανάπτυξη των δασών της και τη πρόληψη των πυρκαγιών.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Θα λάβουμε αποφάσεις για τα Βαρώσια μαζί με τον Ερντογάν»

    Η Yeni ?afak (06.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, δήλωσε πως τάσσονται υπέρ μίας λύσης δύο κρατών στο νησί.

    Ο Τατάρ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, παρευρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε ο Μουράτ Ντογανάι, Επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Ευρασίας (ASAM). Μιλώντας στην Yeni ?afak, ο Τατάρ δήλωσε ότι βρίσκονται σε αμοιβαία κατανόηση με την Τουρκία. Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, είπε ότι θα προβούν σε αξιολόγηση για το θέμα όταν θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και θα λάβουν από κοινού αποφάσεις.

    Υπενθυμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) έχουν προτείνει μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε πως ο Ραούφ Ντενκτάς, αντιτάχθηκε επίσης σε αυτό και ήταν υπέρ μιας λύσης δύο κρατών και υποστήριξε:

    «Αυτό που εννοούν με την ομοσπονδία είναι η ενιαία κυριαρχία. Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουμε ως μια μικρότερη κοινωνία σε μια ενιαία κυριαρχία. Ειδικά με την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο. Είπα ότι ήμουν εναντίον από την αρχή. Είπα ότι η ομοσπονδία είναι παγίδα και παιχνίδι, ότι η ισότητα θα παραμείνει μόνο στα χαρτιά και θα μας συντρίψει στο γήπεδο».

    «Το έδαφος της ειρήνης που επιτεύχθηκε με την Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση συνεχίζεται», είπε, ο Τατάρ αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή, και πρόσθεσε: «Μια εντελώς διαφορετική συγκυρία σχηματίστηκε όταν τα Μεχμέτσικ πάτησαν το πόδι τους στο νησί το 1974. Το κράτος μου είναι τόσο κυρίαρχο, νόμιμο και ισχυρό όσο το ελληνικό κράτος. Στην πραγματικότητα, είμαστε ισχυρότεροι επειδή έχουμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους πίσω μας. Δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε αυτό το έδαφος. Την ημέρα που θα χάσουμε αυτό το έδαφος, θα χάσουμε πολλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε επιτύχει τέτοια αρμονία τώρα. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο. Αυτό θα ήταν ένα μειονέκτημα για τους Τουρκοκύπριους».

    Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση του Μουσταφά Ακίντζί» υιοθέτησε την ομοσπονδία και ότι ο ίδιος ήταν εναντίον της από την αρχή.

    «Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πολιτική, την οποία ακολουθούμε με την υποστήριξη της Τουρκίας, θα αποκτήσει μεγαλύτερη αποδοχή με την πάροδο του χρόνου και θα αποτελέσει τη βάση για μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο. Διαφορετικά, εάν γίνει λάθος συμφωνία ή επιβολή, θα προκύψει σύγκρουση στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν να παρακολουθούν τα πάντα. Όπως πάλευαν οι παππούδες μας, παλεύουμε και πεθαίνουμε με τον ίδιο τρόπο. Για να διαρκέσει η ειρήνη, πρέπει να υπάρχει ισότητα. Αυτός είναι ο αγώνας μας», είπε.

    Αναφέροντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στα κατεχόμενα με μεγάλη αντιπροσωπεία στις 20 Ιουλίου, «την επέτειο της Κυπριακής Ειρηνευτικής Επιχείρησης», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, ο Ερσίν Τατάρ είπε:

    «Η 20η Ιουλίου είναι η πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Συνέβη μία φορά σε 33 χρόνια. Θα γιορτάσουμε μαζί δύο γιορτές. Είμαστε ενωμένοι όπως το νύχι με το κρέας. Εάν οι Τουρκοκύπριοι είναι οι ιδιοκτήτες αυτού του κράτους, εάν υπάρχει η ΤΔΒΚ, εάν ζουν ανεξάρτητα, σε ευημερία και ασφάλεια, το οφείλουν στην Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ης Ιουλίου το 1974».

    (ΚΣ)

    [02] Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε μήνυση εναντίον της εφημερίδας Cumhuriyet

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.07.21), ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού κατέθεσε μήνυση αξίας 1 εκατομμυρίου Τουρκικών Λιρών (ΤΛ) εναντίον της εφημερίδας Cumhuriyet

    Ο δικηγόρος του Τούρκου Υπουργού, Σοίλού Κιζιλτζά δήλωσε πως η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει τις τελευταίες 52 ημέρες 254 ειδήσεις που αφορούσαν απευθείας τον Σοϊλού και συνολικά 313 ειδήσεις ή άρθρα γνώμης στα οποία γινόταν αναφορά στο πρόσωπο του.

    Υποστήριξε επίσης ότι αυτές οι ειδήσεις, στοχεύουν τα προσωπικά δικαιώματα του πελάτη του, είναι εντελώς φανταστικές και αναληθείς και περιέχουν προσβολές και συκοφαντίες.

    (ΚΣ)

    [03] Συλλήψεις και εντάλματα σύλληψης «Γκιουλενιστών» στην Τουρκία

    Τη σύλληψη και την έκδοση του Ορχάν Ιναντί στην Τουρκία, ενός από τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FET?) και υπεύθυνου για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, γράφει H?rriyet (05.07.21, Daily Sabah).

    Στο μεταξύ, η Sabah (06.07.21) γράφει ότι οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν ταυτόχρονη επιχείρηση σε εννέα προάστια της Κωνσταντινούπολης για σύλληψη 15 υπόπτων εν ενεργεία δικηγόρων, με τον ισχυρισμό ότι ενώ ήταν μέλη της οργάνωσης FET? προετοιμάζονταν για τις εξετάσεις για τους εισαγγελείς και τους δικαστές κατά την περίοδο 2013-2014.

    Η εισαγγελία της ¶γκυρας αποφάσισε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για 66 υπόπτους, που καθορίστηκαν ως «κρυφοί ιμάμηδες της δικαστικής οργάνωσης του FET?». Σημειώνεται ότι οι 50 ύποπτοι από αυτούς τελούν ήδη υπό κράτηση, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (06.07.21).

    (ΔΨ)

    [04] Το 48,6% των Τούρκων δεν εγκρίνει τον τρόπο που ο Ερντογάν ασκεί τα καθήκοντα του

    Η Cumhuriyet (06.07.21) δημοσιεύει έρευνα σφυγμομέτρησης της εταιρείας Metropoll που διενεργήθηκε τον Ιούνιο και γράφει ότι το 47,1% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν εγκρίνουν είναι 48,6%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο τρόπος που ο Ερντογάν ασκεί τα καθήκοντα του εγκρίνεται από το 89% των ψηφοφόρων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 11,9% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το 9,9% των ψηφοφόρων του Καλού Κόμματος (IYI Parti), το 12,4% των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το 60,9% των ψηφοφόρων του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε παρόμοια έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, το 55,8% των Τούρκων δήλωνε πως εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ασκεί τα καθήκοντά του. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 44,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 4,678 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (05.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 4,678 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 219,737 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 35 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,735.

    Σημειώνεται ότι ο πίνακας με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έχει τροποποιηθεί, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία για τους εμβολιασμούς.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 58,40% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 25,55% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 36,251,519 άτομα, με τις δύο δόσεις 15,858,588 και με τις τρεις δόσεις 1,549,165.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 6 July 2021 - 13:42:08 UTC