Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 145/2021 29.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Το Βαρώσι θα ανοίξει χωρίς παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων
  • [02] «Προεδρία»: «Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού σε άλλη διοίκηση»
  • [03] Σανέρ: Ιστορικό λάθος διαπράττει η ΕΕ απειλώντας την Τουρκία για το Βαρώσι
  • [04] Έρχουρμαν: Κάποιοι ενημερώνουν λανθασμένα τον Έρντογαν
  • [05] Εγκατάλειψη της πολιτικής των δύο κρατών ζητά το Αριστερό Κίνημα
  • [06] Στα 163 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [07] Νέος «αντιπρόσωπος» του καθεστώτος στην Φιλανδία
  • [08] Στην Κιργισία μεταβαίνει για αγώνα η τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα MTG
  • [09] Σέρτογλου: Στόχος ένα γιγαντιαίο βήμα στο ποδόσφαιρο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σκληρές επικρίσεις Οκτάι εναντίον ΕΕ και ΗΕ για τα Βαρώσια και το Κυπριακό
  • [02] «Απομεινάρι της ΕΟΚΑ» αποκάλεσε τον Ακιντζί ο αντιπρόεδρος του MHP
  • [03] «Η Τουρκία λεηλατεί τη βόρεια Κύπρο», γράφει τουρκικό δημοσίευμα
  • [04] Ερντογάν: Μέχρι το 2023 θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα»
  • [05] Στις 22,291 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Το Βαρώσι θα ανοίξει χωρίς παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων

    Το Βαρώσι πάντα βρισκόταν στο τραπέζι ως μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού και αν οι Ελληνοκύπριοι ψήφιζαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν η περιοχή θα διδόταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στον παράνομο Bayrak, σύμφωνα με την G?ne? (29.07.21).

    Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πτυχή προς επίκριση στο βήμα που κάνει η τουρκική πλευρά στο Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Πού ήταν τα ΗΕ και η ΕΕ όταν γίνονταν αδικίες τόσα χρόνια στον τουρκοκυπριακό λαό; Στη διαπραγματευτική διαδικασία, το Βαρώσι ήρθε στην ημερήσια διάταξη οκτώ φορές. Όμως, ποτέ δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Σημειώνοντας ότι αλλάζουν το παιχνίδι στο Βαρώσι με την κίνηση τους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Λαμβάνοντας και την στήριξη της Τουρκίας, η ευαισθησία μας εκεί θα συνεχιστεί χωρίς να ερχόμαστε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Το Βαρώσι θα ανοίξει για εγκατάσταση χωρίς παραβίαση του ιδιωτικού ιδιοκτησιακού δικαιώματος. Για να ξεπεραστούν οι αδικίες, οι παλιοί ιδιοκτήτες των περιουσιών θα μπορούν να προσφεύγουν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Ανοίξαμε το μέρος εκείνο προς την ανθρωπότητα. Εκείνη η ωραία παραλία άνοιξε στην υπηρεσία του λαού μας. Άνοιξε στην υπηρεσία και των Ελληνοκυπρίων που θέλουν να έρθουν εδώ και να χρησιμοποιήσουν εκείνη την περιοχή. Έχει καθαριστεί και συνεχίζεται ο καθαρισμός της. Το Βαρώσι αποδόθηκε στην ανθρωπότητα. Αυτή είναι η πολιτική μας και είναι συνεπής».

    Αναφέροντας ότι παρά τις πιέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του, μέχρι αυτή την στιγμή υποβλήθηκαν 337 αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», ο Τατάρ είπε ότι η υποβολή αιτήσεων για την κενωθείσα θέση του προέδρου της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Αυγούστου, αλλά τα άτομα που θα υποβάλουν αίτηση δεν πρέπει να έχουν επωφεληθεί από ελληνοκυπριακές περιουσίες.

    Σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του ζητήματος του Βαρωσιού με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι «βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ» και δεν αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα ένα βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση του ανοίγματός του για την ανθρωπότητα και για εγκατάσταση των παλιών του κατοίκων μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Είπε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και δεν θα υπάρξει επιστροφή προς τα πίσω.

    Υπενθυμίζοντας ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι εγκρίθηκαν πριν 37 χρόνια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού από τότε και ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα του Βαρωσιού αν επιτευχθεί συμφωνία στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. Εξέφρασε την άποψη ότι οι αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο βήμα της τουρκοκυπριακής πλευράς οφείλονται στο γεγονός ότι θεωρούσε δεδομένο το Βαρώσι τόσα χρόνια.

    Χαρακτηρίζοντας το Βαρώσι «έκφραση της νέας πολιτικής στην Κύπρο», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού και ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω. «Δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από αυτό τον δρόμο στον οποίο μπήκε πλέον και η Τουρκική Δημοκρατία. Δεν τίθεται θέμα να κάνει βήμα πίσω η Τουρκία με μερικές δηλώσεις», πρόσθεσε.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία θέτει την «υπόθεση της Κύπρου» παντού στον κόσμο εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένει σιωπηλή η Τουρκία σε μιαν γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στην ίδια.

    Ισχυριζόμενος ότι η ασφάλεια των Τούρκων της Κύπρου περνάει μέσα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας και η ασφάλεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται σε γερά θεμέλια η νέα τους πολιτική.

    Αλλαγή ονομασίας της «ΤΔΒΚ»

    Σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει θέμα σε σχέση με την αλλαγή ονόματος της «χώρας», ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Η ΤΔΒΚ είναι το κράτος του τουρκικού λαού της Κύπρου. Είτε υπάρχει το βόρεια στην αρχή είτε δεν υπάρχει. Όμως, αν στο μέλλον θα υπάρξει μια αλλαγή του συντάγματος, αυτό μπορεί να συζητηθεί εκ νέου. Αυτή την στιγμή το σύνταγμα της ΤΔΒΚ ανοίγει την πόρτα για την ομοσπονδία, όμως τώρα δεν υπάρχει αυτό στην ημερήσια διάταξη. Η δήλωση του κ. Έρντογαν ότι δεν έχει απομείνει βόρεια Κύπρος, νότια Κύπρος, σημαίνει ότι έκλεισε το θέμα του ομοσπονδιακού κράτους».

    Βρετανία ? Απευθείας πτήσεις και εμπόριο

    Σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Βρετανία, ο Τατάρ ανέφερε ότι συζητούν το θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, ότι η ΕΕ δημιουργεί πρόβλημα στο θέμα αυτό και τα χέρια τους είναι δεμένα, όμως θα συνεχιστεί ο αγώνας τους.

    Επισημαίνοντας την απάντηση που έλαβαν πρόσφατα από την Βρετανία στο θέμα των απευθείας πτήσεων, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν έχουν τέτοια προσδοκία αυτή την στιγμή.

    Επιμονή σε δύο κράτη

    Σημειώνοντας ότι αναζητούν μιαν κοινή βάση για το μοντέλο των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι με κυριαρχική ισότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Εμείς δεν έχουμε φύγει από το τραπέζι. Θα εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση που υπάρξει μια λύση, θα ζούμε ως ένα κράτος που αποδέχεται ο κόσμος. Και οι Ελληνοκύπριοι θα είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει η Τουρκία και ανοίγει τον εναέριό της χώρο. Μια συμφωνία θα ωφελήσει και τους δύο λαούς. Όμως, κανείς να μην περιμένει να υπάρξει συμφωνία εγκαταλείποντας τα δικαιώματά μας».

    Αναφέροντας ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εξετάσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά αυτή την στιγμή δεν βρίσκονται σε εκείνο το σημείο. Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να το αποφύγουν αυτό προβάλλοντας ως πρόφαση το Βαρώσι.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο «τουρκικός κυπριακός λαός» έχει δικαίωμα να παίρνει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι «οι πολίτες μου δεν δηλώνουν υποταγή σε εσένα επειδή πήραν διαβατήριο».

    Βαρώσι- έναντι «απομόνωσης»

    Σημειώνοντας ότι πάντοτε συζητείτο «το Βαρώσι έναντι της άρσης της απομόνωσης», ο Τατάρ είπε ότι αυτά αποδεικνύονταν πάντοτε κενού περιεχομένου πράγματα και χαρακτήρισε απαράδεχτη την πρόταση που υποβλήθηκε στη Γενεύη για μεταβίβαση του «αεροδρομίου» στην Τύμπου στα ΗΕ και του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην ΕΕ, έναντι της παράδοσης της πόλης του Βαρωσιού. Ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε διάλυση του «κράτους».

    Σχέσεις με Αζερμπαϊτζάν

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του καθεστώτος με το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε το εξής:

    «Οι ανώτατες αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας έχουν δηλώσει ότι ‘αυξάνουμε τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αναγνώρισης της ΤΔΒΚ’. Άρα θα υπάρξουν περισσότερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε δεν υπάρχει πρόβλημα στις πολιτιστικές, εμπορικές σχέσεις με τέτοιου είδους χώρες. Και το πρόβλημα στο σημείο της αναγνώρισης πηγάζει από την ΕΕ και τα ΗΕ. Αυτός είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας».

    Αναφερόμενη στο θέμα, η K?br?s Postas? (28.07.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τατάρ δήλωσε πως υπάρχει μια προσέγγιση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την «ΤΔΒΚ» και υπενθύμισε την «επίσημη επίσκεψη» που πραγματοποίησε πρόσφατα στα κατεχόμενα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων της Εθνικής Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

    Είπε ότι οι Αζέροι βουλευτές ήταν παρόντες στην «βουλή» του καθεστώτος κατά την διάρκεια της προσφώνησης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και πρόσθεσε ότι οι εν λόγω βουλευτές είναι κοντά στην «υπόθεση της ΤΔΒΚ» και ανέφεραν ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αξίζει μια λύση δύο κρατών.

    Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ αναφέρθηκε στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης των προέδρων των κοινοβουλίων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν. «Άρα γίνονται κάποια πράγματα», πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν φοιτητές και εργάτες από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, ο Τατάρ ανέφερε ότι κάποιοι από αυτούς μάλιστα «πολιτογραφήθηκαν» και κατέληξε λέγοντας ότι θα εντατικοποιηθούν οι σχέσεις τους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Προεδρία»: «Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού σε άλλη διοίκηση»

    Η G?ne? (29.07.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού «είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας και της αποκατάστασης δικαιωμάτων». Σε γραπτή δήλωση, η «προεδρία» υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να τίθεται θέμα να μεταβιβαστεί σε οποιανδήποτε άλλη διοίκηση το κλειστό Βαρώσι, που είναι έδαφος της ΤΔΒΚ το οποίο θα μετατραπεί σε μέρος της ζωής απαλλασσόμενο από του να είναι αιχμάλωτο του κυπριακού προβλήματος».

    Υπενθυμίζοντας ότι έχουν δηλώσει τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι στο πλαίσιο των εργασιών τους στο Βαρώσι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών, η «προεδρία» αναφέρει ότι μετά το άνοιγμα των δημοσίων χώρων, ένα μέρος του Βαρωσιού αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και έγινε το πρώτο βήμα να αποκτήσει ζωή η περιοχή.

    Σημειώνοντας ότι στην περιοχή που άνοιξε έχουν καταχωρηθεί 36 αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, η «προεδρία» αναφέρει ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτών των αιτήσεων είναι η έκφραση της βούλησης των παλιών ιδιοκτητών να αποκτήσουν δικαιώματα για τα ακίνητά τους.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι με την απόφαση του καθεστώτος ελέχθη ότι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, «η οποία αναγνωρίστηκε ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που θα αφορούν και τις τρεις θεραπείες, δηλαδή την αποζημίωση, την ανταλλαγή και την επιστροφή.

    Στην ανακοίνωση προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι με την πολιτική τους δεν εποφθαλμιούν τα δικαιώματα κανενός, αλλά με το άνοιγμα του Βαρωσιού ακολουθείται μια πολιτική προς την κατεύθυνση της επιστροφής των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών που περιμένουν τόσα χρόνια.

    Αναφερόμενη στις ενστάσεις εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και άλλων πλευρών για το άνοιγμα του Βαρωσιού και στις δηλώσεις για ανάκληση της απόφασης, η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι αυτές ισοδυναμούν με αντίθεση στο να πάρουν τα δικαιώματά τους οι παλιοί κάτοικοι της πόλης και «είναι φανερό ότι αυτό σημαίνει διατήρηση του στάτους κβο».

    Υποστηρίζοντας ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των πιέσεων που ασκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι οι δηλώσεις του Επιτρόπου Αρμόδιου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίες δείχνουν ότι η ΕΕ κατέστη μέρος του Κυπριακού, δεν είναι εποικοδομητική και δεν μπορεί να βλέπει αντικειμενικά τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

    Ισχυριζόμενη ότι οι δηλώσεις της ΕΕ αποτελούν επανάληψη της πολιτικής και των δηλώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, η «προεδρία» ισχυρίστηκε ότι γι’ αυτούς δεν έχουν καμία αξία τέτοιες δηλώσεις που συνεχώς παραγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν θέση οι προσπάθειες επιβολής ορισμένων μοντέλων λύσης στην Κύπρο, η «προεδρία» ανέφερε ότι η λύση θα προκύψει μόνο με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών και ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να τηρούν μιαν στάση που προστατεύει αυτή την αρχή και να προβαίνουν σε δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σανέρ: Ιστορικό λάθος διαπράττει η ΕΕ απειλώντας την Τουρκία για το Βαρώσι

    Η G?ne? (29.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ισχυρίστηκε ότι ιστορικό λάθος διαπράττει η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλώντας και θεωρώντας ότι θα μπορέσει να αναγκάσει την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία να υποχωρήσουν από το να κάνουν τα «ορθά βήματα» στην Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Σανέρ χαρακτήρισε ντροπιαστική στάση υπέρ των Ελληνοκυπρίων την προσπάθεια της ΕΕ να απειλεί την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων λόγω των αποφάσεων που έλαβε η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» για συνέχιση του ανοίγματος του Βαρωσιού, λαμβανομένων υπόψη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Κατηγορώντας την ΕΕ ότι παραβιάζει τις ίδιες τις αξίες της, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι «η ΕΕ πρέπει να γνωρίζει ότι το κλειστό Βαρώσι είναι ένα κομμάτι της χώρας μας και εμείς είμαστε εκείνοι που εξέφρασαν την βούληση του ανοίγματός του και έλαβαν απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση». Προσθέτει και το εξής:

    «Πρέπει να είναι γνωστό και το εξής: Είναι εκεί οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν είναι ένα έγκυρο μέρος για λύση των θεμάτων περιουσιών η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών μας, δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ελληνοκυπριακής πλευράς μη ανοίγοντας το κλειστό Βαρώσι, μη αποχαρακτηρίζοντάς το από στρατιωτική περιοχή. Αυτό που γίνεται στο Βαρώσι είναι σε αρμονία με τον νόμο, είναι προς όφελος της ανθρωπότητας. Η ΕΕ διαπράττει ένα ιστορικό λάθος νομίζοντας ότι απειλώντας θα μπορέσει να αναγκάσει την ΤΔΒΚ και την Τουρκία να υποχωρήσουν από το να κάνουν τα σωστά βήματα στην Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ δεν είναι να απειλεί την Τουρκία και να επιχειρεί να εμποδίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει σωστά βήματα, αλλά να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο. Ενόσω παραγνωρίζονται αυτές οι πραγματικότητες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την αδιαλλαξία της και δεν θα είναι δυνατόν τα δύο κράτη που υπάρχουν στην Κύπρο να συναντηθούν, να συνεργαστούν και να γίνουν παράδειγμα για την περιοχή».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έρχουρμαν: Κάποιοι ενημερώνουν λανθασμένα τον Έρντογαν

    Η Halk?n Sesi (29.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι είναι φανερό πως κάποιοι ενημερώνουν λανθασμένα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν άκουσε να αποκαλείται «παράπηγμα» το υφιστάμενο «προεδρικό μέγαρο» του καθεστώτος.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Έρντογαν στην «βουλή» στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν είπε ότι κανείς δεν συζήτησε τίποτα με την αντιπολίτευση και ότι τίποτα δεν συζητείται μαζί τους. Υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πέραν από την ενημέρωσή τους είναι εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

    Αντιδρώντας εκ νέου στον χαρακτηρισμό «προδότες» που απέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στους «βουλευτές» του CTP που δεν παρέστησαν στην προσφώνηση της «βουλής» εκ μέρους του Έρντογαν, ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι κάποτε ξεφεύγει ο Τατάρ και ότι δεν είναι δουλειά του Τατάρ να ονομάζει κάποιους «προδότες». «Όλοι θα πρέπει να ακούνε τι λένε», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στις «χαρμόσυνες ειδήσεις» που ανακοίνωσε ο Έρντογαν σε σχέση με την ανέγερση νέου κτιρίου της «βουλής» και «προεδρικού μεγάρου», ο Έρχουρμαν είπε:

    «Είναι φανερό τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Σε αυτή την προβληματική περίοδο είναι εξαιρετικά λάθος να τίθεται στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των επιβλητικών κτιρίων. Δεν άκουσα παράπονο από κανέναν πρόεδρο της δημοκρατίας μέχρι σήμερα. Είναι φανερό ότι κάποιοι ενημερώνουν λανθασμένα τον Έρντογαν».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εγκατάλειψη της πολιτικής των δύο κρατών ζητά το Αριστερό Κίνημα

    Η Vatan (29.07.21) γράφει ότι να εγκαταλειφθεί μια ώρα αρχύτερα η πολιτική των δύο χωριστών κρατών που θα καταδικάσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ένα «αδιέξοδο με αβέβαιο τέλος» ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Κορκμαζχάν αναφέρει ότι με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας φάνηκε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι εφικτή η πολιτική των δύο χωριστών κρατών και σημειώνει ότι «η μορφή λύσης του Κυπριακού είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας με μιαν κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια και μιαν διεθνή εκπροσώπηση, όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 163 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (29.07.21) γράφει ότι γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 19,486 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 163 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 141 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 21 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Άλλο ένα άτομο έχασε την ζωή του με αιτία τον Covid-19 με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία να ανέλθει στους 40.

    Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 135.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 44 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 61, στην Αμμόχωστο 23, στη Μόρφου 10, στο Τρίκωμο 1 και στη Λεύκα 2.

    Μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,893,213 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 101,206 κρούσματα Covid-19, 9,486 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,680 ασθενών, 78 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,222 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 375 περιστατικών και 5 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 28 Ιουλίου διενεργήθηκαν 5,075 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Νέος «αντιπρόσωπος» του καθεστώτος στην Φιλανδία

    Σύμφωνα με την G?ne? (29.07.21), με τον νέο «αντιπρόσωπο» του καθεστώτος στην Φιλανδία, Σονάτ Αλτούγ συναντήθηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με την λεγόμενη προεδρία, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιου είδους διορισμών για την εκπροσώπηση του τουρκοκυπριακού «λαού» στον κόσμο και ευχήθηκε επιτυχίες στον Αλτούγ στα νέα του καθήκοντα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στην Κιργισία μεταβαίνει για αγώνα η τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα MTG

    Η Vatan (29.07.21) γράφει ότι στην Κιργισία μεταβαίνει στις 15 Νοεμβρίου για διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα η τουρκοκυπριακή ομάδα Ma?usa T?rk G?c? (MTG). Υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα είχε επισκεφθεί τα κατεχόμενα η εθνική καλαθοσφαιρική ομάδα της Κιργισίας η οποία διεξήγαγε δύο αγώνες με την λεγόμενη εθνική καλαθόσφαιρας της «ΤΔΒΚ», η εφημερίδα σημειώνει ότι την είδηση για μετάβαση της MTG στην Κιργισία ανακοίνωσε χθες η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Λονδίνου, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στα κατεχόμενα εδώ και μερικές μέρες.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Οσμάν Ερτζιέν είχε συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους του αθλητισμού του καθεστώτος και με τον λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας «αρμόδιο για τον αθλητισμό», Ερχάν Αρικλί.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τουρκοκυπριακή ομοσπονδία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η MTG θα μεταβεί στην Κιργισία ως η πρωταθλήτρια ομάδα στα κατεχόμενα και ότι επίσκεψη στην εν λόγω χώρα θα πραγματοποιήσει και μια τουρκοκυπριακή ομάδα από το Λονδίνο.

    Στο μεταξύ, ο Ερτζιέν συναντήθηκε χθες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι παρά τα «εμπάργκο» οι Τουρκοκύπριοι αθλητές κατάφεραν μεγάλες επιτυχίες διεθνώς και χαρακτήρισε σημαντικές τις επαφές με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Λονδίνου. Είπε ότι είναι σημαντικές οι επαφές για να ανοίξει ο δρόμος των νέων και υπογράμμισε την σημασία της συνέχισης της συνεργασίας τους, υποστηρίζοντας ότι «αυτός είναι ένας κοινοτικός αγώνας».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι από την εκλογή του στην «προεδρία» άρχισε να αναπτύσσεται μια αντίληψη στον κόσμο σε σχέση με το πόσο αναχρονιστική είναι η απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους αθλητές και λαμβάνουν στήριξη και από «διάφορες αδελφές χώρες» σε αυτό το θέμα, παράλληλα με την στήριξη της Τουρκίας.

    Επισημαίνοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν νομικές και επιστημονικές εργασίες για να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο των οργανώσεων πολιτών, των ακαδημαϊκών και των κύκλων του αθλητισμού.

    Είπε ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά και οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο εξωτερικό και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της τουρκοκυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Λονδίνου.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ερτζιέν είπε ότι συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας με την λεγόμενη τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αλλά και με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Τουρκίας και πρόσθεσε ότι φέτος απέκτησαν μιαν ακαδημία ποδοσφαίρου στο Λονδίνο με την συμβολή της Τουρκίας. Ευχήθηκε επίσης όπως στις προσεχείς μέρες ενισχυθούν οι γέφυρες ανάμεσα στη δική τους ομοσπονδία, στην τουρκοκυπριακή «ομοσπονδία ποδοσφαίρου» και στην τουρκική ομοσπονδία.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Σέρτογλου: Στόχος ένα γιγαντιαίο βήμα στο ποδόσφαιρο

    Η Diyalog (29.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου συναντήθηκε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Σέρτογλου ανέφερε ότι, αφού ολοκλήρωσαν όλες τις συναντήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και συνάντησης με την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, επισκέφτηκαν τον Τατάρ για ένα σχέδιο που διεξάγουν μαζί με την λεγόμενη προεδρία στο θέμα της «απομόνωσης στον αθλητισμό», την οποία χαρακτήρισε «πληγή που αιμορραγεί για χρόνια».

    Είπε ότι στόχος τους είναι να κάνουν ένα γιγαντιαίο βήμα μετά από πολλά χρόνια σε αυτό το θέμα υπό την ηγεσία του Τατάρ προβαίνοντας σε σωστές κινήσεις.

    Στην δική του παρέμβαση, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι συζήτησαν το θέμα και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ότι είχαν συναντήσεις με Τουρκοκύπριους αθλητές που συμμετέχουν σε τουρκικές ομάδες. Είπε ότι συμμετέχοντας στις τουρκικές εθνικές ομάδες προσπαθούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους στον κόσμο.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σκληρές επικρίσεις Οκτάι εναντίον ΕΕ και ΗΕ για τα Βαρώσια και το Κυπριακό

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (29.07.21), ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι σε γραπτή του δήλωση, κατηγόρησε την ΕΕ και τα ΗΕ σχετικά με την Κύπρο.

    Στις δηλώσεις του, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων αποτελεί έδαφος της «ΤΔΒΚ» και ισχυρίστηκε ότι η σταδιακή αναζωογόνηση της περιοχής θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην περιοχή όσο και για όλους όσοι ζουν στο νησί.

    Κατηγορώντας την ΕΕ ότι γύρισε την πλάτη στις «πραγματικότητες» που αφορούν τόσο στο θέμα των Βαρωσίων όσο και στο θέμα της λύσης στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών, ο Οκτάι υποστήριξε και τα εξής:

    «Εμείς δεν ακούσαμε ποτέ μέχρι σήμερα την ΕΕ να λέει ότι ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση, για το δράμα που υπάρχει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και για την αύξηση του ρατσισμού και Ισλαμοφοβίας που έχει ριζώσει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Όμως, όταν πρόκειται για το θέμα που αφορά στα ίσα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, του δίκαιου και της κυριαρχίας, μπορούν να μιλούν ψυχρά και άφοβα. Παρά το ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα έχουν αθετήσει μέχρι σήμερα τις υποσχέσεις τους, αποχωρούν από το τραπέζι, παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα και συμπεριφέρονται κακομαθημένα χωρίς να υπολογίζουν καθόλου την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εντούτοις, κάθε φορά επιβραβεύονται, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα. Ούτε οι βαθιές ανησυχίες ούτε οι συγκαλυμμένες απειλές θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να βρίσκεται δίπλα στους Τούρκους της Κύπρου. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον δρόμος επιστροφής. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και χωρίς καμιά οπισθοχώρηση να στηρίζουμε την ΤΔΒΚ στο θέμα των Βαρωσίων και στη λύση δύο κρατών».

    Εκφράζοντας πλήρη απογοήτευση για την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όσον αφορά στη δεύτερη φάση του ανοίγματος της πόλης των Βαρωσίων, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι έχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι η διεθνής κοινότητα κρατείται όμηρος της Ελλάδας και του «ελληνοκυπριακού τομέα». Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Οκτάι:

    «Απορρίπτουμε πλήρως τις δηλώσεις που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικότητες σχετικά με το νησί, αλλά και τη στάση όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ αλλά και ορισμένων άλλων χωρών που είναι γνωστές για τις θέσεις τους. Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί, είναι αποτέλεσμα της μαύρης προπαγάνδας που κάνει από την αρχή η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα που θέλουν να οδηγήσουν τη διαδικασία σε αδιέξοδο, και της άνευ περιεχομένου προσπάθειας κάποιων να το εκμεταλλευτούν για πολιτικούς λόγους.

    Πλέον έχει καταρριφθεί η δυνατότητα τα Βαρώσια να ανοίξουν με τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής υπό τη διοίκηση των ΗΕ, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις που καθιστούν δυνατό το άνοιγμα τους σύμφωνα με το δικαίωμα περιουσίας και το διεθνές δίκαιο. Θέλω ξανά να υπογραμμίσω ότι όλες οι αποφάσεις της ΤΔΒΚ που λήφθηκαν σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, λήφθηκαν στη βάση του σεβασμού του δικαιώματος περιουσίας και συνάδουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο».

    Υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ δεν υπερίσχυαν ποτέ του δικαιώματος περιουσίας και του δικαιώματος της «κυριαρχίας», ο Οκτάι είπε ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς που υπάρχουν, δεν τίθεται θέμα παραβίασης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Οκτάι:

    «Τυπικά, τόσο η ΕΕ όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ το έχουν κάνει συνήθεια να παραγνωρίζουν τις πραγματικότητες στο κυπριακό πρόβλημα. Και ενώ συνεχίζουν κατά ένα τρόπο άδικο να παραχωρούν προνόμια στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, παραβλέπουν εντελώς τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, όπως το δικαίωμα τους για να ταξιδεύουν ελεύθερα. Παρά τις προσπάθειες πολλών χρόνων και παρά την καλή θέληση των Τούρκων της Κύπρου, δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου.

    Η εμμονή των πλευρών ακόμη σε αυτό το μοντέλο λύσης για το οποίο δεν υπήρξε ποτέ συναντίληψη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ματαιοπονία. Η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μπορεί να γίνει μόνο με την κατοχύρωση της ίσης κυριαρχίας και ίσης διεθνούς εκπροσώπησης του τουρκοκυπριακού λαού. Τόσο η Τουρκία, όσο και η ΤΔΒΚ δεν έχουν τίποτε άλλο να πουν σε αυτούς που υποστηρίζουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, τη συνέχιση του στάτους κβο για δικό τους όφελος. Οι αναφορές που γίνονται σήμερα σε δίκαιο από αυτούς που παράνομα ενέταξαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην ΕΕ και από αυτούς που βρίσκονταν πίσω από αυτή την αδικία εκείνη την περίοδο, δεν έχουν καμιά πλέον ουσία».

    (ΑΚ)

    [02] «Απομεινάρι της ΕΟΚΑ» αποκάλεσε τον Ακιντζί ο αντιπρόεδρος του MHP

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (27.07.21), ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Σεμίχ Γιαλτσίν, απάντησε με σκληρή γλώσσα στον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρόεδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με γραπτή του δήλωση, είπε ότι «είναι ειδικός στις προσβολές, οι οποίες αποσκοπούν στο να τους κάνουν να σιωπήσουν».

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γιαλτσίν χαρακτήρισε τον Ακιντζί «απομεινάρι της ΕΟΚΑ», καλώντας τον να διερωτηθεί «γιατί ο τουρκοκυπριακός λαός δεν τον εξέλεξε ξανά». «Δεν σου πέρασε καθόλου από το μυαλό, γιατί ο τουρκοκυπριακός λαός που προσπάθησες να ξεπουλήσεις και να μετατρέψεις σε μπάλωμα του ελληνοκυπριακού τομέα, δεν σε έχει εκλέξει ξανά;» έγραψε στην ανάρτηση του ο Γιαλτσίν.

    Ο Γιαλτσίν ανέφερε και τα εξής στην ανάρτηση του: «Ελληνοκύπριε Μουσταφά, η λέξη επίπεδο απέχει από εδώ μέχρι το διάστημα για τα αποβράσματα Μαρξιστές όπως εσένα?. Επειδή δεν έχει μείνει ίχνος κοσμικότητας επάνω σου, να αλλάξεις αυτό το όνομα και αυτό το επίθετο και να πάρεις το όνομα, Γρίβας, Σαμψών, ή Μακάριος! Απομεινάρι της ΕΟΚΑ, Ακιντζί. [?]».

    (ΑΚ)

    [03] «Η Τουρκία λεηλατεί τη βόρεια Κύπρο», γράφει τουρκικό δημοσίευμα

    H Birgun (28.07.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Λεηλάτησαν τη βόρεια Κύπρο», γράφει ότι η Τουρκία, η οποία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των προσφορών που ανοίγουν στη «βόρεια» Κύπρο για πραγματοποίηση έργων, παραχωρεί συνεχώς προσφορές εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Ta?yap?, της οποίαw ο Διευθυντής συνελήφθη στα πλαίσια «επιχείρησης για ατασθαλίες» που διενεργήθηκε στις 17-25 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα σχέδια ανέγερσης νέου «προεδρικού μεγάρου και εθνικού Κύπρου στην «ΤΔΒΚ» μετά την εξαγγελία των «καλών νέων» από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, έγινε γνωστό ότι οι προσφορές εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών που ανοίγει η Τουρκία στη «βόρεια» Κύπρο, κατοχυρώνονται σε «γνωστά δημόσια πρόσωπα». Το μεγαλύτερο μέρος των προσφορών στη «βόρεια» Κύπρο δίδονται στη γνωστή εταιρεία Ta?yap? ?n?aat, σημειώνει η εφημερίδα. [Σημείωση: Η εταιρεία Ta?yap?, ανήκει στον Εμρουλάχ Τουρανλί ? τουρκικής καταγωγής ? που έχει εδώ και χρόνια αναλάβει την διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και τώρα κατασκευάζει εκεί το νέο τερματικό σταθμό].

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατασκευαστική εταιρεία Ta?yap? ?n?aat είναι η ίδια εταιρεία που έχει αναλάβει πρόσφατα και την ανέγερση του «νοσοκομείου για την πανδημία». Για την ανέγερση του «νοσοκομείου» το λεγόμενο υπουργείο υγείας προκήρυξε προσφορά στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 και η προσφορά ύψους 85 εκ. ΤΛ κατοχυρώθηκε στην εταιρεία Ta?yap?, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού δεν έγινε με τη μέθοδο που καθορίζει «ο κανονισμός περί δημοσίων προσφορών», προσθέτει η εφημερίδα.

    Η εφημερίδα παραθέτει και άλλα παραδείγματα στα οποία κατοχυρώθηκαν προσφορές που άνοιξαν στα κατεχόμενα στην εν λόγω εταιρεία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην κατοχύρωση προσφοράς ύψους 150 εκ. 12 χιλιάδων ΤΛ στην εν λόγω εταιρεία για την «ανέγερση, συντήρηση και εκτέλεση έργων υποδομής επί του αυτοκινητόδρομου D850», αλλά και σε προσφορές εκατομμυρίων ΤΛ που η Τουρκική Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης (TOK?) εδώ και μήνες έχει προκηρύξει για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και έχουν κατοχυρωθεί στην ίδια εταιρεία.

    Η (TOK?) στις 6 Νοεμβρίου 2020 άνοιξε προσφορά με την ονομασία «Εργασίες για ανέγερση δρόμου και διενέργεια χωροταξικής μελέτης στην περιοχή των Βαρωσίων». Η προσφορά 12 εκ. 517 χιλιάδων ΤΛ κατοχυρώθηκε και πάλι στην Ta?yap?. Η ίδια εταιρεία ανέλαβε επίσης και τη μεγάλη προσφορά για το «αεροδρόμιο» Έρτζιαν, το μόνο «αεροδρόμιο» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Η εταιρεία ενοικίασε το «αεροδρόμιο» Έρτζιαν το 2012 για περίοδο 25 χρόνων έναντι του ποσού των 100 εκ. ευρώ ως προκαταβολή και έναντι του ποσού των 350 εκ. ευρώ για επενδύσεις με κέρδη επί του τζίρου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεγάλα έργα εκατομμυρίων στα κατεχόμενα όπως το «σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ», ανέλαβαν επίσης τουρκικές εταιρείες.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο «πρόεδρος» της «Τουρκοκυπριακής ένωσης αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών» (KTMMOB) Σεράν Αϊσέλ καταγγέλλει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των προσφορών για έργα στην «ΤΔΒΚ» κατοχυρώνονται στην εταιρεία Ta?yap?, υπογραμμίζοντας ότι έτσι δίνονται όλες οι δυνατότητες στους «συμμάχους» και υποστηρικτές της τουρκικής κυβέρνησης παράτυπα και χωρίς να ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες.

    «Αυτές οι προσφορές δεν είναι ανοικτές για όλους. Γίνονται παράτυπα παραβλέποντας σημαντικούς όρους που θέτει η ‘επιτροπή δημοσίων προσφορών’. [?] Οι προσφορές γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες» αναφέρει στις δηλώσεις του ο Αϊσέλ υπογραμμίζοντας ότι συγκεκριμένα άτομα έχουν μετατρέψει την βόρεια κατεχόμενη Κύπρο σε κέντρο ραντών.

    «Εμείς, στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε ανάγκη από νέο προεδρικό μέγαρο και νέο κτήριο της βουλής. Αν είχαμε ανάγκη απ’ αυτά τα δύο κτήρια, τότε θα έπρεπε το κράτος, ως ένα κράτος που δεν αμφισβητείται, να τα έκανε με δικούς του πόρους από τον προϋπολογισμό του και με βάση τις δικές του δυνατότητες», καταλήγει ο Αϊσέλ.

    (ΑΚ)

    [04] Ερντογάν: Μέχρι το 2023 θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα»

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (28.07.21), ο Τούρκος Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι το 2023 θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που έχουν εντοπιστεί στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που θα μειώσει την εξάρτηση τους από τρίτους, όπως ανέφερε.

    Σε ομιλία του χθες κατά την τελετή καύσης του πρώτου φυσικού αερίου στο οικόπεδο Σακάρια, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι παρά τα εμπόδια, έχουν επιδείξει αποφασιστική στάση, και χωρίς να οπισθοχωρήσουν, κατάφεραν να εντοπίσουν φυσικό αέριο με τις δικές τους εγχώριες και εθνικές δυνατότητες.

    Υποστηρίζοντας ότι όλοι όσοι αποδέχθηκαν το χέρι φιλίας της Τουρκίας μέχρι σήμερα είναι κερδισμένοι, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η πιο ισχυρή χώρα της περιοχής, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν πολλαπλασιάσει τις σεισμικές τους έρευνες τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, o Έρντογαν δήλωσε:

    «Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν μέσω κυρώσεων, απειλών, εκβιασμών, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν τίποτα [?] Αν δεν επιταχύναμε τις ενέργειες μας με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες, τότε οι επιτυχίες που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια θα έμεναν στα χέρια των άλλων. Ευτυχώς, όλα αυτά έμειναν στον παρελθόν. Το σεισμικά ερευνητικά μας πλοία, Μπαρμπαρός και Ορούτς Ρέις συνεχίζουν να τρυπούν το βυθό και το Φατίχ, Γιαβούζ και Κανουνί να κάνουν γεωτρήσεις».

    (ΑΚ)

    [05] Στις 22,291 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (27.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 22,291 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 257,474 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 76 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,197.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 64,74% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 40,53%% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 40,185,504, με τις δύο δόσεις 25,155,040 και με τις τρεις δόσεις 4,418,827.

    Εξάλλου, η Hurriyet (28.07.21) αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά μετά τη χθεσινή συνεδρία του επιστημονικού συμβουλίου στην Τουρκία.

    Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση που σημειώνεται στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην χώρα, αναφέροντας ότι το 87% των ενεργών ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομεία με τον ιό, είναι άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

    Ο Τούρκος Υπουργός εξήγησε ότι τα ποσοστά δείχνουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του COVID-19 και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 29 July 2021 - 13:30:26 UTC