Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 162/2021 21-23.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις στην Νέα Υόρκη
  • [02] Δεν θα κάνει βήμα πίσω από την πρόταση λύσης δύο κρατών, λέει ο Τατάρ
  • [03] Αντίδραση Τατάρ στις επικρίσεις κατά της Υποστράτηγου Ingrid Gjerde
  • [04] Απάντηση Ακιντζί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη
  • [05] «Κάθε μέρα 200 νέοι πολίτες»
  • [06] Αριστερό Κίνημα: «Ζούμε υπό κατοχή, δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για νόμιμη μετανάστευση»
  • [07] Νέοι θάνατοι και αυξημένα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [08] Στις 24 Οκτωβρίου με νέο «καταστατικό» το συνέδριο του UBP
  • [09] Έντονες προετοιμασίες για εξαγωγές χαλλουμιού
  • [10] Αλλοδαποί οι 315 από τους 584 κατάδικους στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διπλωματική κινητικότητα Ερντογάν για το Αφγανιστάν
  • [02] Αρθρογράφος διερωτάται για την εμμονή του Ερντογάν στην προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ
  • [03] Διάψευση βρετανικού δημοσιεύματος για δημιουργία κέντρου για Αφγανούς πρόσφυγες
  • [04] Στις 18,622 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία
  • [05] Κοντά σε νέα συμφωνίας Άγκυρας-Μόσχας για αγορά S-400

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις στην Νέα Υόρκη

    Η K?br?s (23.08.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι προγραμματίζεται η μετάβασή του στη Νέα Υόρκη εντός Σεπτεμβρίου κατά την περίοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι διεξάγονται ετοιμασίες για τον σκοπό αυτό.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ είπε ότι προγραμματίζεται η έλευση της αξιωματούχου του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου με σκοπό τη διεξαγωγή επαφών.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι οι συναντήσεις που θα έχει στην Νέα Υόρκη θα είναι ανεπίσημες και ότι δεν θα διεξαχθούν υπό μορφή επίσημης διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή μια τριμερής συνάντηση με την συμμετοχή και του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Είπε ότι θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με την ομάδα του και θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν τόσο με τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και με άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον Τατάρ, θα συναντηθούν και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Η ομάδα μας είναι έμπειρη και συνεχίζει τις εργασίες της. Θα είναι μαζί μας εκτός από τον Εργκιούν Ολκγούν και ο Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος ήταν στη νέα Υόρκη για πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή ο εκπρόσωπός μας στη Νέα Υόρκη είναι ο Μεχμέτ Ντανά. Είχαμε και με αυτόν μιαν συνάντηση εδώ. Παρακολουθεί και αυτός τώρα την διαδικασία».

    «Πραγματικότητα τα δύο κράτη»

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι είναι μια πραγματικότητα πλέον το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστές περιοχές και δύο χωριστές δημοκρατίες. Είπε ότι αυτά τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Financial Times και υποστήριξε ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ σε ρατσισμό.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις δηλώσεις στις οποίες προέβη πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη ο Πακιστανός Πρόεδρος Αρίφ Άλβι, ο οποίος είχε πει ότι η χώρα του βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους και ότι μπορεί να έχουν διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, αλλά είναι ένα λαός. Είπε επίσης ότι στην δεξίωση που δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Ιουλίου για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο παρέστη και ο Πρόξενος του Πακιστάν, ο οποίος μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης.

    «Σημαντική η Μόρφου, δεν θα επιστραφεί»

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του για την κατεχόμενη Μόρφου, ο Τατάρ είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δήλωσε ότι η Μόρφου δεν θα δοθεί πίσω και ότι παρόμοια πράγματα έλεγε κάθε φορά που επισκεπτόταν την περιοχή είτε ως «βουλευτής», είτε ως «υπουργός», είτε ως πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργός».

    «Πάντοτε υπερασπιζόμασταν την Μόρφου. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την ΤΔΒΚ», είπε και πρόσθεσε:

    «Έχει σημασία για την οικονομία της χώρας ειδικά λόγω των υδάτινων πόρων που διαθέτει. Είναι μεγάλη η αξία της για εμάς. Γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή σε σχέση με το έργο μεταφοράς νερού που έρχεται από την Τουρκία. Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που συνεχίζονται, το νερό θα ρέει με τούνελ από τα Πάναγρα κατευθείαν προς τις πεδιάδες της Μόρφου. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πλέον ότι η ΤΔΒΚ ήρθε σε ένα διαφορετικό σημείο. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά».

    «Θέλουν να εμποδίσουν τις διεθνείς σχέσεις της ΤΔΒΚ»

    Επικαλούμενος δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ρολάνδη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για να λυθεί το Κυπριακό και ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν 16 φορές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις. Υποστήριξε και το εξής:

    «Απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ανατράπηκε πάνω μας το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα. Ο Αναστασιάδης εγκατέλειψε το τραπέζι και έφυγε παίρνοντας και τον χάρτη από τον Ακιντζί. Δεν δέχτηκε καν την εκ περιτροπής προεδρία. Αυτό ήρθε στην ημερήσια διάταξη στις συναντήσεις στη Γενεύη και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ‘εσύ δεν αποδέχτηκες καν την πολιτική ισότητα’. Επιπλέον, όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι η πολιτική ισότητα είναι ένα κομμάτι της ομοσπονδίας. Δεν είναι ανοικτή προς συζήτηση. Επιπλέον, χάθηκαν εκείνες οι ευκαιρίες επειδή πάντα απορρίπτονταν οι προτάσεις.

    Με το άνοιγμα του Βαρωσιού και τις άλλες ενέργειες που κάναμε ενισχύουμε περαιτέρω την ΤΔΒΚ, διότι είμαστε κάτω από εμπάργκο και απομόνωση. Ενώ εκείνοι στον νότο συνεχίζουν τον δρόμο τους ως η Κυπριακή Δημοκρατία. Έφτασαν κάπου επωφελούμενοι από τα αγαθά της αναγνώρισης, των απευθείας πτήσεων και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς σε αυτή την πλευρά καταπιεστήκαμε, αποκλειστήκαμε. Επομένως, μετατρέπουμε υπέρ μας κατά μέγιστο τρόπο αυτά που έχουμε. [?] Παρά τα εμπάργκο και την απομόνωση, αναπτύσσουμε την οικονομία εδώ και αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που έχουμε για να παρέχουμε ευημερία και ευτυχία στους ανθρώπους μας. Δεν θα γίνει βήμα πίσω απ’ αυτό».

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων για την παράνομη επίσκεψη της Ολλανδής Βουλευτού Liane Den Haan στα κατεχόμενα και την συνάντησή της με τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού Φικρί Ατάογλου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι έγιναν κακοήθεις επιθέσεις κατά της Haan που έφτασαν μέχρι και λιντσάρισμα και ότι αυτό δείχνει την ρατσιστική, απάνθρωπη και απαρχαιωμένη νοοτροπία της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», η οποία προσπαθεί να εμποδίσει τις διεθνείς σχέσεις της «ΤΔΒΚ» και να πνίξει την φωνή της.

    «Η ΤΔΒΚ, που είναι το αποτέλεσμα της βούλησης και της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, θα συνεχίσει βεβαίως τις διεθνείς της σχέσεις και δεν θα μπορέσει να το εμποδίσει αυτό καμία απολύτως δύναμη», υποστήριξε και συμβούλευσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να τερματίσει τις συμπεριφορές που περιέχουν ρατσισμό και εχθρότητα, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συμφωνία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα κάνει βήμα πίσω από την πρόταση λύσης δύο κρατών, λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (23.08.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί 53 χρόνια στη βάση της ομοσπονδίας δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουν σε αποτέλεσμα λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση ειδικά κατά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια προγεύματος στην κατεχόμενη Γιαλούσα, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Με το που φάνηκε ότι δεν θα είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, θέσαμε στο τραπέζι για πρώτη φορά στην Γενεύη την μορφή λύσης στη βάση των δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών. Αυτή η μορφή λύσης που υποστηρίζεται και από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι η πιο ρεαλιστική και προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά τρέχει ακόμα πίσω από το όνειρο της ομοσπονδίας που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, επιθυμεί να αιχμαλωτίσει τον λαό μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ακόμα 53 χρόνια και χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέθοδο για να μην πραγματοποιηθεί η λύση δύο κρατών. Το αναφέρω και εδώ για άλλη μια φορά ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστοί λαοί. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την πρόταση λύσης που θέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Ενώ ήρθε στην ημερήσια διάταξη στις αρχές του 2020 το πρώτο στάδιο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού, άνοιξαν μερικές περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο και η ακτογραμμή στο κλειστό Βαρώσι στο πρώτο βήμα που έγινε σε αρμονία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Κατά τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού πάλι σε αρμονία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και αφαιρώντας μιαν περιοχή της τάξης του 3,5% από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, παρασχέθηκε η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».

    Επισημαίνοντας την σημασία του εσωτερικού τουρισμού, ο Τατάρ είπε ότι η πανδημία έπληξε τις τουριστικές δραστηριότητες και στα κατεχόμενα όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουν τον τουριστικό τομέα της κατεχόμενης Κύπρου, ο Τατάρ είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα ανορθωθεί και ο τουρισμός τους, όπως όλοι οι άλλοι τομείς.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντίδραση Τατάρ στις επικρίσεις κατά της Υποστράτηγου Ingrid Gjerde

    Η Vatan (23.08.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η επικυριαρχική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία επιτέθηκε στην Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Υποστράτηγο Ingrid Gjerde που συναντήθηκε με τον διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία δεν μπόρεσε να χωνέψει την συνάντηση της Υποστράτηγου Gjerde με τον διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας Υποστράτηγο Ζορλού Τοπάλογλου και το γεγονός ότι σε αυτή την συνάντηση υπήρχαν σημαίες της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, άρχισε κακοήθεις επιθέσεις κατά της Υποστράτηγου Gjerde και προβαίνει σε ενέργειες για την απομάκρυνσή της από την θέση της. Αυτές οι κακοήθειες επιθέσεις δείχνουν ότι δεν άλλαξε η ρατσιστική, απαρχαιωμένη και απάνθρωπη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

    Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες να πνίξει την φωνή της ΤΔΒΚ και να αφανίσει τις διεθνείς της σχέσεις, πρωτοστατεί στην επιβολή εμπάργκο και απομόνωσης στον τουρκοκυπριακό λαό κατά τρόπο απάνθρωπο και η ΕΕ και οι άλλοι που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν θεατές. Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι απαράδεχτη και αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σύμφωνα με την επικυριαρχική ελληνοκυπριακή νοοτροπία, η οποία συνεχίζεται ακόμα, οι ίδιοι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος της Κύπρου και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μειονότητα. Πάλι σύμφωνα με αυτή την νοοτροπία, η Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος είναι η μοναδική κυβέρνηση της Κύπρου και η ΤΔΒΚ παραγνωρίζεται. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και το κράτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι η ΤΔΒΚ. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Απάντηση Ακιντζί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

    Η Yeni D?zen (22.08.21) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι παραποίησε την πραγματικότητα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη δήλωση που εξέδωσε μετά την συνέντευξη που παραχώρησε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης στην Yeni D?zen.

    «Σε κανένα μέρος της συνέντευξης ο κύριος Αναστασιάδης δεν μπορεί να βρει έστω και ένα στοιχείο που να αθωώνει την δική του λανθασμένη πολιτική», ανέφερε ο Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται επικεφαλής εκείνων που εμπόδισαν την λήψη αποτελέσματος στο Κραν Μοντάνα με την μαξιμαλιστική του στάση, όπως την χαρακτήρισε, που δεν αποδέχτηκε την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με όλα τα στοιχεία της. Υποστήριξε και τα εξής ο Ακιντζί:

    «Πρέπει να αναφέρω ότι δεν είναι μυστικές οι διαφορετικές πολιτικές μας αντιλήψεις με τους ευρισκόμενους στην κυβέρνηση στην Τουρκία και εκείνους τους οποίους έφεραν εδώ στην εξουσία με διάφορες παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, στην συνέντευξη έλαβαν χώρα και αυτά τα θέματα με αρκετή ευκρίνεια. Όμως, σε κανένα μέρος της συνέντευξης ο κύριος Αναστασιάδης δεν μπορεί να βρει έστω και ένα στοιχείο που θα αθωώσει την δική του λανθασμένη πολιτική. Ο λόγος γι’ αυτό, όπως έχω δηλώσεις πολλές φορές προηγουμένως, είναι ότι βρίσκεται επικεφαλής εκείνων που εμπόδισαν την λήψη αποτελέσματος στο Κραν Μοντάνα με την μαξιμαλιστική του στάση που δεν δέχτηκε την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με όλα τα στοιχεία της. Όσα συνέβησαν πήραν την θέση τους στις σελίδες της ιστορίας. Είναι μια μάταιη προσπάθεια η καταφυγή σε παραποίηση της πραγματικότητας επιχειρώντας την χρησιμοποίηση της συνέντευξής μου».

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Κάθε μέρα 200 νέοι πολίτες»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (23.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών διανέμει «υπηκοότητες» με έντονους ρυθμούς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και ότι η «κυβέρνηση» δεν απαντά στα ερωτήματα που τίθενται σε σχέση με τις «υπηκοότητες».

    Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε τα εξής για το θέμα:

    «Φτάνουν στα αυτιά μας πληροφορίες ότι το υπουργείο εσωτερικών παραχωρεί υπηκοότητες με έντονο τρόπο εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα. Περιμένει αναπάντητο εδώ και τρεις μήνες το ερώτημα που υπέβαλα γραπτώς αναφορικά με το πόσα άτομα υπάρχουν στη λίστα αναμονής όσον αφορά τα χρόνια σε σχέση με τις άδειες εργασίας.

    Όπως δεν γίνεται καμία δήλωση από το αρμόδιο υπουργείο για τις υπηκοότητες που δίδονται, έτσι και ο πρωθυπουργός κ. Σανέρ διατηρεί την σιωπή του.

    Είναι ορθές οι πληροφορίες ότι δίδεται υπηκοότητα σε 200 άτομα την ημέρα με έγκριση του υπουργείου; Ανησυχεί η συνείδηση της κοινής γνώμης. Πρέπει γρήγορα να μοιραστούν με την κοινή γνώμη πληροφορίες που στηρίζονται στις πραγματικότητες».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αριστερό Κίνημα: «Ζούμε υπό κατοχή, δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για νόμιμη μετανάστευση»

    Κάτω από τον τίτλο «Συμπεριφέρονταν σαν αποικία», η Yeni Bak?? (22.08.21) γράφει ότι ο οργανωτικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Ορχάν Ερόνεν δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά λανθασμένο να συνδέονται μόνο με την μετανάστευση οι «υπηκοότητες» που δίδονται από το κατοχικό καθεστώς. Μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι Yeni Bak?? Web TV, ο Ερόνεν ανέφερε και τα εξής:

    «[?] Ακόμα ζούμε σε ένα φεουδαρχικό οικοδόμημα και είμαστε υπό κατοχή. Και επειδή είμαστε υπό κατοχή δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για νόμιμη μετανάστευση. Επομένως, είναι μια εξαιρετικά λανθασμένη διαπίστωση η διασύνδεση των υπηκοοτήτων που δίδονται μόνο με την μετανάστευση. [?]

    Ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπηκοοτήτων που δίδονται σε εμάς συμπίπτει με την περίοδο δεξιών κυβερνήσεων. Η παραχώρηση υπηκοοτήτων σε αυτές τις περιόδους οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι είναι ένα λαϊκιστικό μέσο όσο και στο ότι θεωρούνται ως άνθρωποι που θα τους δοθεί κατεύθυνση στις εκλογές. Κατά την γνώμη μου, πρέπει να εξεταστούν από την εισαγγελία οι υπηκοότητες που δόθηκαν μέχρι σήμερα και ειδικά οι υπηκοότητες που διανέμονται από την παρούσα κυβέρνηση. [?]

    Παίρνουμε βοήθεια από την Τουρκία και ευχαριστούμε γι’ αυτό. Όμως για εμένα ισχύει η ρήση ότι ‘το χέρι που συνηθίζει να παίρνει βοήθεια, συνηθίζει να παίρνει και εντολές’ και με λύπη θέλω να σημειώσω ότι αυτή την στιγμή ακριβώς αυτό είναι που συμβαίνει εδώ σε εμάς. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Νέοι θάνατοι και αυξημένα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (23.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,648 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 177 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 154 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, και τα 22 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 205 άτομα.

    Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έχασαν την ζωή τους άλλα 3 άτομα εξαιτίας του Covid-19 με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία να ανέλθει στους 48.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 64 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 55, στην Αμμόχωστο 27, στη Μόρφου 4, στο Τρίκωμο 3 και στη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 22 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,293,494 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 14,962 κρούσματα Covid-19 και 12,793 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,122 ασθενών, 85 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,905 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 122 περιστατικών και 10 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 22 Αυγούστου διενεργήθηκαν μόλις 68 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στις 24 Οκτωβρίου με νέο «καταστατικό» το συνέδριο του UBP

    Η K?br?s (22.08.21) γράφει ότι άρχισαν οι εργασίες για αλλαγή του «καταστατικού» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η οποία θα προβλέπει κατάργηση της θέσης του γενικού γραμματέα και αντικατάστασή της με αντιπρόεδρο, διεξαγωγή του συνεδρίου σε έξι διαφορετικές περιοχές ταυτοχρόνως αντί σε μία και μείωση από τους έξι στους τέσσερις μήνες της περιόδου που δικαιούται κάποιος να ψηφίσει στο συνέδριο μετά την εγγραφή του στο κόμμα.

    Όμως, αναφέρει η εφημερίδα, προκλήθηκαν έντονες συζητήσεις εντός του UBP λόγω της επιθυμίας να ισχύουν οι εν λόγω αλλαγές στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 24 Οκτωβρίου 2021. Απαράδεχτη χαρακτήρισαν μιαν τέτοια αλλαγή πριν το συνέδριο οι Χασάν Τάτσοϊ, Φαϊζ Σουτζούογλου και Ζορλού Τορέ, οι οποίοι έχουν ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή τους να κατέλθουν ως υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος στις 24 Οκτωβρίου, παρομοιάζοντας το γεγονός ως «αλλαγή των κανόνων κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα».

    Πάντως, οι προτάσεις για αλλαγή του «καταστατικού» εγκρίθηκαν από την κεντρική διοικούσα επιτροπή του UBP και παραπέμφθηκαν στο συμβούλιο του κόμματος.

    Ο πρόεδρος του UBP και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις έγιναν υπό το φως των αναγκών της νέας εποχής και ότι σκοπός τους είναι να αυξηθεί το ποσοστό προσέλευσης των μελών του κόμματος στην κάλπη, να δημιουργηθεί μια σταθερή ηγεσία και να οδηγηθεί το κόμμα μόνο του στην «εξουσία» στις πρώτες πρόωρες «εκλογές» που θα διεξαχθούν μετά το συνέδριο.

    «Υπάρχει πανδημία. Θα κάνουμε συνέδριο σε συνθήκες πανδημίας και θέλουμε να ψηφίσουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στις καλύτερες συνθήκες τα 17 χιλιάδες μέλη μας στις έξι επαρχίες», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Έντονες προετοιμασίες για εξαγωγές χαλλουμιού

    Κάτω από τον τίτλο «Σηκώθηκαν τα μανίκια για υγιεινό χαλλούμι», η K?br?s (22.08.21) γράφει ότι στην 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενου προϊόντος που μπορεί να παραχθεί μόνο στην Κύπρο και την έγκριση σχετικής ρύθμισης για εξαγωγή του μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, άρχισε σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης των ζωικών ασθενειών και αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στα κατεχόμενα.

    Ο διευθυντής του λεγόμενου κτηνιατρικού τμήματος, Μεχμέτ Γιλμάμπασαρ και ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν βρίσκονται σε άσχημο σημείο σε σχέση με τις ζωικές ασθένειες στα κατεχόμενα και χαρακτήρισαν ευχάριστο αυτό το γεγονός.

    Ο Γιλμάμπασαρ ανέφερε ότι πήραν δείγμα αίματος από ένα στα είκοσι ζώα και πραγματοποίησαν αναλύσεις για την βρουκέλλωση και για άλλες ασθένειες και χαρακτήρισε κομβικό σημείο αυτές τις εργασίες για την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Είπε ότι μόνο σε 140 από τις 4,404 επιχειρήσεις με αιγοπρόβατα και σε 40 από τις 850 επιχειρήσεις με βοοειδή βρέθηκαν ζώα με βρουκέλλωση, προσθέτοντας ότι αυτοί δεν είναι μεγάλοι αριθμοί και ότι μιλούν με τους ιδιοκτήτες για θανάτωση των μολυσμένων ζώων.

    Ανέφερε ότι το σχέδιο που αφορά την ασφάλεια τροφίμων θα έχει κόστος 3,5 εκατομμύρια ευρώ, θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα φέρει νέα πρότυπα στην παραγωγή ζωικών τροφών και κέρδη για την κοινότητα.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ναϊμογλου ανέφερε ότι ο έλεγχος έγινε στο ένα δέκατο των ζώων και ότι το έργο άρχισε τον Ιούλιο και η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Είπε ότι στον τομέα των βοοειδών βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές και ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με τον έλεγχο που γίνεται μέχρι αυτή την στιγμή στα αιγοπρόβατα, στα οποία υπήρξαν μερικά προβλήματα σε κάποιες περιοχές.

    Ο Ναϊμογλου υπενθύμισε ότι κατά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ζητήθηκε να παράγεται κατά 51% από αιγοπρόβειο γάλα και 49% από αγελαδινό γάλα, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν στο 51%. Ανέφερε και τα εξής:

    «Μόλις εντός του 2030 μπορεί να επιτευχθεί το 30%. Ανέφερα αυτή την κατάσταση στην ΕΕ. Στη νότια Κύπρο ο στόχος είναι το 2024 αυτή την στιγμή. Όμως εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε στο 30% μέχρι το 2024. Πρέπει να παραταθεί αυτό στο 2030. Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει να παρέχει οικονομική στήριξη. Χρειάζεται να δοθεί και στους κτηνοτρόφους στον βορρά όπως στον νότο μια στήριξη επιπλέον εκτός της συνολικής στήριξης που δίνεται. Χρειάζεται η σύσταση ενός ταμείου. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [10] Αλλοδαποί οι 315 από τους 584 κατάδικους στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «315 από τους 584 κατάδικους από 40 διαφορετικές χώρες», η Yeni D?zen (22.08.21) γράφει ότι από ξένες χώρες προέρχεται η πλειοψηφία των κρατουμένων και των καταδίκων στις φυλακές στην κατεχόμενη Λευκωσία που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ζήτηση λόγω του αυξημένου πληθυσμού τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η εφημερίδα από πηγές των φυλακών, οι 315 από τους 584 κρατούμενους και κατάδικους που φιλοξενούνται στις φυλακές προέρχονται από πέραν των 40 χωρών και 146 κατάγονται από την Τουρκία. Οι υπόλοιποι 269 είναι άτομα που κατέχουν την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» είτε διπλή «υπηκοότητα», δηλαδή και της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Διπλωματική κινητικότητα Ερντογάν για το Αφγανιστάν

    Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, γράφει η Milliyet (23.08.21, AA, AA).

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και αργότερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον οποίο τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να σηκώσει επιπρόσθετο φορτίο προσφύγων, την στιγμή που ήδη φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία Ερντογάν και Τζόνσον συζήτησαν θέματα που θα μπορούσαν να αναπτύξουν στις διμερείς σχέσεις τους, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς και περιφερειακά ζητήματα, με πρώτιστο θέμα το προσφυγικό. Η προτεραιότητα της Τουρκίας σήμερα είναι η εκκένωση των πολιτών της από το Αφγανιστάν, σημείωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η ευθύνη τους για διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ θα μπορούσε να συνεχιστεί υπό τον όρο ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

    Υποστηρίζοντας ότι ένα νέο κύμα προσφύγων θα ήταν αναπόφευκτο εάν τα απαραίτητα μέτρα δεν λαμβάνονταν σε Αφγανιστάν και Ιράν, ο Ερντογάν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι πριν το θέμα των άτυπων μεταναστών μετατραπεί σε κρίση, πρέπει όλοι, κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους με έναν ειλικρινή τρόπο και η διεθνής κοινότητα να συνέλθει για αυτό το θέμα.

    Αναφέροντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί βοήθεια στους Αφγανούς στα ίδια τους τα εδάφη και στις γειτονικές τους χώρες για αποφυγή μιας νέας ανθρώπινης τραγωδίας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτή η προσφυγική πίεση θα μπορούσε να μειωθεί με την αύξηση της οικονομικής βοήθειας σε αρμόδιους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία Ερντογάν και Μισέλ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς και περιφερειακά θέματα, με έμφαση το προσφυγικό.

    Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει και την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, διατυπώνοντας εκ νέου τις προσδοκίες της Τουρκίας για επανέναρξη των ενταξιακών της συνομιλιών με την ΕΕ, την επικαιροποίηση της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης, την υλοποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και κυρίως την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

    Υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν έδειξαν την σημασία της εμπλοκής της Τουρκίας στο έργο PESCO της ΕΕ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ο Ερντογάν είπε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας σήμερα είναι η εκκένωση των πολιτών της από το Αφγανιστάν και η διασφάλιση μιας βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία δέχθηκε αίτημα από την ΕΕ να αποδεχθεί ντόπιους εργαζόμενους, που δούλευαν σε αποστολή της ΕΕ στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε ένα μια μικρή μερίδα ανθρώπων, που τους εξυπηρετούσαν και τώρα βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τέτοιου είδους συμβολικά βήματα, ο Ερντογάν είπε ότι κανείς να μην αναμένει ότι η Τουρκία θα αναλάβει τις διεθνείς ευθύνες τρίτων χωρών. Σημείωσε δε καταληκτικά ότι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και ότι υπάρχει ανάγκη για περιεκτική και ειλικρινή συμφωνία.

    Εξάλλου, η Milliyet (21.08.21) γράφει ότι ο Ερντογάν συζήτησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς και βήματα για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ανέφερε ότι δίνει μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι αναμένουν αύξηση της ροής του φυσικού αερίου από τον αγωγό TurkStream, που είναι μια ένδειξη της συνεργασίας τους σε αυτό τον τομέα.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν το καθήκον τους που αφορά την προστασία και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι όροι και υπογράμμισε ότι αυτό το καθήκον τους θα συμβάλει στην μείωση των ανησυχιών όλων των μερών και ειδικότερα της διεθνούς κοινότητας και του αφγανικού λαού.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν αξιολόγησε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Εκτός από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό θέμα, συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις τους.

    Υποστηρίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, που θα συσταθεί στο Αφγανιστάν, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και να εκπροσωπεί όλο τον αφγανικό λαό, ο Ερντογάν είπε ότι είναι σημαντικό να αρχίσουν οι συνομιλίες σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην ηγεσία της Δημοκρατίας στην Καμπούλ.

    Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ερντογάν και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι NTV (20.08.21).

    Αναφέροντας ότι το Αφγανιστάν περνά μια κρίσιμη περίοδο, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ελπίζουν να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν και η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση να συμπεριλαμβάνει, να εκπροσωπεί και να αντικαθρεφτίζει την ποικιλότητα του αφγανικού λαού.

    Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η μεταναστευτική πίεση, που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις σε όλους. Η συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα πρέπει να προωθηθεί στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και των συμφερόντων, σημείωσε καταληκτικά ο Ερντογάν.

    (ΔΨ)

    [02] Αρθρογράφος διερωτάται για την εμμονή του Ερντογάν στην προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ

    Υπό τον τίτλο «Ο στόχος της νέας αινιγματικής εξωτερικής πολιτικής μας», ο αρθρογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (23.08.21), γράφει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ακόμη διεκδικεί την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ και διερωτάται το εξής:

    «Είναι λίγο περίεργη η κατάσταση: Η Τουρκία, που σχεδίαζε προηγουμένως να προστατεύσει το αεροδρόμιο έναντι των Ταλιμπάν, τώρα έναντι ποιου θα το προστατεύσει;»

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Ερντογάν κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν, ότι «ελπίζει σε μια ομαλή μεταβατική περίοδο στο Αφγανιστάν», ο Γιλμάζ επεσήμανε και τη δήλωση του Ερντογάν, που καλεί τους Ταλιμπάν να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και διερωτάται ποια είναι ακριβώς η πολιτική του Ερντογάν.

    «Εάν παρατηρήσουμε τις δηλώσεις του Ερντογάν, την μια μετά την άλλη, από τη μια αναφέρεται σε ενδυνάμωση της νέας ηγεσίας και από την άλλη καλεί σε διμερείς συμφωνίες με την προηγούμενη ηγεσία», σημειώνει ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι η εμμονή του στην προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι λίγο «περίεργη».

    (ΔΨ)

    [03] Διάψευση βρετανικού δημοσιεύματος για δημιουργία κέντρου για Αφγανούς πρόσφυγες

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ως αβάσιμο βρετανικό δημοσίευμα που έκανε λόγο για σχέδιο ίδρυσης κέντρου διαχείρισης αιτήσεων για πολιτικό άσυλο από Αφγανούς πρόσφυγες στην Τουρκία, γράφει η Yeni ?afak (23.08.21, HDN).

    Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα μέχρις στιγμής για δημιουργία τέτοιου κέντρου στην Τουρκία και εάν υπάρξει δεν θα γίνει αποδεκτό.

    (ΔΨ)

    [04] Στις 18,622 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (23.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 18,622 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 265,196 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 206 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 13,263.

    Σημειώνεται ότι το 74,01% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 56,55% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 45,936,819 άτομα, με τη δεύτερη δόση 35,099,244 άτομα και με την τρίτη δόση 7,607,903 άτομα.

    (ΔΨ)

    [05] Κοντά σε νέα συμφωνίας Άγκυρας-Μόσχας για αγορά S-400

    Ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού οργανισμού εξαγωγών όπλων Rosoboronexport ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα είναι κοντά σε συμφωνία για πώληση στην Τουρκία του νέου αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400, γράφει η Cumhuriyet (23.08.21).

    Σημειώνεται ότι η Άγκυρα είναι στα πρόθυρα κρίσης με το ΝΑΤΟ, κυρίως με τις ΗΠΑ, εξαιτίας του ρωσικού αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400 και ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει επίσημα την Τουρκία ότι την έχουν απομακρύνει από το πρόγραμμα των F-35.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 23 August 2021 - 16:19:45 UTC