Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 9 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 191/2021 01-04.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Δεν δεχόμαστε Ειδικό Απεσταλμένο, μόνο Προσωπικό Απεσταλμένο»
  • [02] Στο Εσκίσεχιρ μετέβη ο Τατάρ - «Έχει κλείσει για μένα το δεφτέρι της ομοσπονδίας»
  • [03] Απάντηση Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη - Αναφορά στην 1η Οκτωβρίου
  • [04] Υπαναχώρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο ζήτημα του διορισμού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, υποστηρίζει η «προεδρία»
  • [05] Η ελληνοκυπριακή πλευρά κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, ισχυρίζεται το καθεστώς
  • [06] Ο Τατάρ καλεί επιχειρηματίες από την Τουρκία να κάνουν επενδύσεις στα κατεχόμενα
  • [07] Επαφές Τούρκων επιχειρηματιών στα κατεχόμενα
  • [08] Στις επικρίσεις Υπουργού Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας, απαντά το καθεστώς
  • [09] «Απαράδεκτη η απόφαση των ΗΠΑ για συνέχιση παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστηρίζει το καθεστώς
  • [10] Παραχωρούν τουλάχιστον 75 «υπηκοότητες» ημερησίως, αναφέρει η ΚΤΑΜS
  • [11] Δύο θάνατοι από τον Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα
  • [12] Συνελήφθησαν 13 άτομα για παράνομη διεξαγωγή μαθημάτων Κορανίου στον κατεχόμενο Καραβά
  • [13] Οικονομική βοήθεια προς το «δημαρχείο» Κερύνειας από το γραφείο «ΚΕΙ» της «τουρκικής πρεσβείας» στα κατεχόμενα
  • [14] Με 4 υποψήφιους πραγματοποιείται το συνέδριο του UBP στα τέλη Οκτωβρίου
  • [15] Σε σκουπιδότοπο μετέτρεψαν το Μοναστήρι του Απόστολου Αντρέα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Nautical Geo παρεμποδίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο άμυνας
  • [02] Προειδοποιήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την έναρξη δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] Η λύση δύο κρατών είναι η μόνη λύση στην Κύπρο, επαναλαμβάνει η επισμηναγός Καρά
  • [04] Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για το άνοιγμα Βαρωσιού»
  • [05] ΣΕΑ: «Η ΕΕ αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο»
  • [06] Νέο κατευθυνόμενο αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα στην Τουρκία
  • [07] Τρίτο «κόμμα» οι αναποφάσιστοι με 14,1% σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
  • [08] Τρεισήμισι εκατομμύρια επισκέπτες στην Αγιά Σοφία μετά την μετατροπή της σε τζαμί
  • [09] Στις 27,351 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Δεν δεχόμαστε Ειδικό Απεσταλμένο, μόνο Προσωπικό Απεσταλμένο»

    Η K?br?s (04.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι συζητείται πολύ ανάμεσα στην κοινή γνώμη η πρόσφατη επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη κατά την οποία είχε σημαντικές επαφές, όπως τις χαρακτήρισε, και του δόθηκε ξανά η ευκαιρία να εξηγήσει την πολιτική των Τουρκοκυπρίων για «δύο κυρίαρχα ίσα κράτη».

    Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων της K?br?s, ο Τατάρ ανέφερε ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησαν διεξοδικά το Κυπριακό και του εξήγησε γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο με την ομοσπονδία και ότι ο Αντόνιο Γκουτέρρες γνωρίζει πως η τουρκική πλευρά αποδέχτηκε σε μεγάλο βαθμό όλα τα σχέδια που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να λέει «όχι» μέχρι την τελευταία στιγμή.

    Σημειώνοντας ότι υπήρξε μια συζήτηση στο θέμα του ατόμου που θα διοριστεί στην θέση της Τζέιν Χολ Λου, η οποία αποχωρεί από την θέση της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι εξ όσων αντιλήφθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε τον διορισμό ενός «Εδικού Απεσταλμένου» (Special Envoy), ο οποίος θα δίνει αναφορά τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρόσθεσε το εξής ο Τατάρ:

    «Επομένως, η ελληνοκυπριακή πλευρά στόχευσε στην δημιουργία της εντύπωσης ότι θα επαναρχίσουν επισήμως οι συνομιλίες, σέρνοντας μέσα στην υπόθεση και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όμως εμείς αναφέραμε ξεκάθαρα και εκεί ότι δεν επιθυμούμε την ώθηση μιας τέτοιας διαδικασίας, χωρίς να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα. Εμείς είπαμε ότι θα μπορούσαμε να τον δεχτούμε ως Personal Envoy και με αυτό τον τρόπο επιδείξαμε την στάση μας».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, στο κείμενο που εστάλη στις πλευρές μετά το γεύμα που είχαν στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ οι δύο ηγέτες, γινόταν αναφορά σε Personal Envoy. Είπε και το εξής:

    «Εμείς θέλουμε το άτομο που θα αναλάβει καθήκοντα ως Personal Envoy να διαμεσολαβεί ή να εξετάζει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος. Διότι στον πρώτο όρο της πρότασης έξι σημείων που θέσαμε επί τάπητος στην Ελβετία είχαμε πει ότι θα αρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας πάνω σε αυτό το θέμα. Την εξηγήσαμε και εκεί αυτήν. Διότι ενώ μέχρι τώρα οι Ελληνοκύπριοι κάθονταν στο τραπέζι ως Κυπριακή Δημοκρατία, εμείς καθόμασταν ως κοινότητα. Λόγω αυτής της ανισότητας, όταν ανατραπεί το τραπέζι, η άλλη πλευρά ξέρει ότι θα συνεχίσει τον δρόμο της ως Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δε Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να μην είναι αναγνωρισμένοι εξαιτίας του υφιστάμενου στάτους κβο.

    Η πιο διαδεδομένη εντύπωση μέχρι σήμερα είναι ότι η ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο ιδρυτικά κράτη. Ίσως να μην μπήκε κανείς στις λεπτομέρειές του στο σημείο της κυριαρχίας, όμως στην παρούσα θέση εμείς λέμε ‘δύο χωριστά ίσα κυρίαρχα κράτη’ και αυτό τονίζουμε. Όλοι οι άνθρωποι που υιοθετούν την ομοσπονδία αναφέρονται σε δύο ίσα ιδρυτικά κράτη. Λένε ότι είναι έτσι, αλλά εγώ το άκουσα με τα αυτιά μου: Θα συνεχίσει όπως είναι η υφιστάμενη Κυπριακή Δημοκρατία, οι Τουρκοκύπριοι θα ακυρώσουν την ΤΔΒΚ με συνταγματικές αλλαγές’. [?]».

    Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει η διαδικασία στο εξής, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αναζήτηση για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος. «Το κοινό έδαφος είναι η αποδοχή της κυριαρχίας μας», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρόκειται για αναγνώριση προς το παρόν, όμως ευχήθηκε να έρθει και η αναγνώριση μια μέρα, διότι, όπως υποστήριξε, «όσο κυρίαρχοι είναι εκείνοι τόσο κυρίαρχοι είμαστε και εμείς».

    Στην ερώτηση αν πιστεύει πως θα αποδεχτούν αυτή την «νέα πολιτική» οι Ελληνοκύπριοι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Επειδή δεν θα την αποδεχτούν αυτοί, να αποδεχτούμε εμείς την δική τους; Να μπούμε στον λάθος δρόμο επειδή δεν θα την αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι; [?] Τελικά, οι Ελληνοκύπριοι είναι ένας λαός που έκλεψε από εσένα την Κυπριακή Δημοκρατία και προέβη σε γενοκτονία».

    Ερωτηθείς πώς θα δείξουν την κυριαρχία τους αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό και κατά πόσον έχουν σχέδια Α, Β, Γ, Δ και Ε, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το «κράτος» τους είναι η απόδειξη της κυριαρχίας τους και ότι αυτό υπάρχει εδώ και 60 χρόνια.

    «Γι’ αυτό προτείναμε την εντατικοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των εργασιών των διμερών τεχνικών επιτροπών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δηλαδή, άποψη και πρόταση την οποία υποβάλαμε εκεί ήταν να υπάρξουν περισσότερες επαφές ανάμεσα στα δύο χωριστά κράτη που ζουν πλάι-πλάι μέσω συνεργασίας και σε άλλα θέματα, όπως γίνεται στο θέμα της υγείας, να εντατικοποιηθούν αυτού του είδους οι εργασίες με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών για να λύσουμε κάθε είδους θέματα συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ενέργειας. Είδαμε στήριξη και σε αυτή μας την πρόταση. Αυτό υπάρχει και στις δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση, δεν έχουν άλλη επιλογή από την ενίσχυση και την περαιτέρω προώθηση της «ΤΔΒΚ». Είπε ότι η «νέα πολιτική» τους είναι προς αυτή την κατεύθυνση και υποστήριξε:

    «Και η Τουρκία στηρίζει πλήρως αυτή την πολιτική. Άλλωστε το πιο σωστό είναι οι από κοινού ενέργειες με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες. Είναι εγγυήτρια χώρα. Κανείς δεν μπορεί να ωθήσει εκτός αυτής της υπόθεσης μιαν εγγυήτρια χώρα. Με την στήριξη της Τουρκίας εξυψώσαμε, μπορέσαμε να αναπτύξουμε, μπορέσαμε να κάνουμε αυτό το κράτος να ριζώσει. Για να επιτευχθεί συμφωνία στο εξής πρέπει να καμφθούν οι Ελληνοκύπριοι. Αυτό περιμένουμε τούτη την στιγμή. Διότι αυτά που θέλουμε εμείς είναι πολύ λογικά. Δεν λέμε αναγνωρίστε μας αύριο το πρωί. Απαιτούμε μόνο την κατοχύρωση της ίσης κυριαρχίας μας για να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις».

    Ερωτηθείς κατά πόσον πρέπει να χαραχθεί ένας «νέος οδικός χάρτης» στο Κυπριακό όπως η αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, ο Τατάρ ανέφερε ότι κάποιοι ζητούν να εισέλθουν αμέσως στην διαδικασία της αναγνώρισης και να μεταφέρουν αυτή την άποψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Κατά τη δική μας άποψη, πρέπει να οδηγούμε καλά τις σχέσεις μας. Δεν είναι ένας χρόνος από τότε που εξελέγην στην προεδρία, όμως μέσα σε αυτή την διαδικασία εμείς φέραμε την νέα μας πολιτική στην ατζέντα όλου του κόσμου. [?]» πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό «τρία κράτη ένα έθνος» που χρησιμοποιείται για την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι τους συνδέουν δεσμοί ψυχής και ότι ζουν και στην κατεχόμενη Κύπρο Αζέροι. Είπε ότι προέρχονται από την ίδια κουλτούρα και μιλούν την ίδια γλώσσα και ότι συναισθηματικά θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι «τρία κράτη ένα έθνος». «Όμως, αν με ρωτήσετε αν αύριο πρωί το Αζερμπαϊτζάν θα μας αναγνωρίσει, αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας θλίψη για το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται συνεχώς ως «παπαγάλος της Άγκυρας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι το είπε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτό κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Τατάρ, όταν του είπε «μήπως σου αρμόζει να μιλάς έτσι;» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απάντησε, «αυτό το λέει η αντιπολίτευσή σου».

    «Έτσι μας παρουσιάζει η αντιπολίτευσή μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Άραγε αντιλαμβάνονται πόσο φθείρουν αυτά τους ίδιους τους θεσμούς και τους οργανισμούς της ΤΔΒΚ;» διερωτήθηκε.

    Ερωτηθείς αν θέλει να πει κάτι για την περίθαλψη της μικρής Άσια στις ελεύθερες περιοχές, ο Τατάρ ανέφερε ότι λόγω της σπανιότητας της ασθένειας, το παιδί εστάλη στην Τουρκία, η οποία ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό. Σημειώνοντας ότι τα φάρμακα είχαν ψηλό κόστος και ότι ενώ συνεχιζόταν η περίθαλψη του παιδιού στην Τουρκία, «κάποιοι κύκλοι» έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι «το ψευδοκράτος εγκατέλειψε το παιδί να πεθάνει, το κατοχικό κράτος το πήρε στην Τουρκία, όμως δεν έκανε τίποτα». Είπε ότι κατόπιν τούτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες να στηριχθεί το παιδί και κατέληξε ευχόμενος «ως άνθρωπος και ως πατέρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να πετύχει η θεραπεία του παιδιού και να συνεχίσει την ζωή του.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στο Εσκίσεχιρ μετέβη ο Τατάρ - «Έχει κλείσει για μένα το δεφτέρι της ομοσπονδίας»

    Η Vatan (04.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετέβη στο Εσκίσεχιρ της Τουρκίας όπου θα κάνει το εναρκτήριο μάθημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Ανατολία και θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα.

    Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο πριν την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι η διάλεξή του θα αφορά στο Κυπριακό και ότι θα προβεί σε εκτιμήσεις για το θέμα και για τον «σκληρό αγώνα που διεξάγει η ΤΔΒΚ». Υποστήριξε ότι είναι καθήκον του να εξηγεί το Κυπριακό στην Τουρκία από την άποψη του μέλλοντος της «ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, μιλώντας σε συνάντηση με τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο του Σιβρίχισαρ, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις «μαξιμαλιστικές», όπως τις χαρακτήρισε, διεκδικήσεις της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» σε σχέση με τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας και ισχυρίστηκε:

    «Ανέπτυξαν κάποιες πολιτικές για να εμποδίσουν τις διεξόδους μας σε ολόκληρη την Μεσόγειο, να καταπατήσουν το δίκαιο και τα δικαιώματά μας στην Γαλάζια Πατρίδα και να εμποδίσουν ταυτοχρόνως την υπεροχή μας στον εναέριο χώρο. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους».

    Υποστηρίζοντας ότι όλα τα νησιά του Αιγαίου κάποτε ανήκαν στους Τούρκους και ότι οι Έλληνες βρήκαν τρόπο να τα πάρουν με την Συνθήκη της Λωζάννης, ο Τατάρ είπε ότι παρά την ύπαρξη της εν λόγω συνθήκης ακόμα συνεχίζεται η αναφορά σε 12 μίλια και επεκτείνεται η ίδια αντίληψη και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Κύπρο με «απαράδεχτες διεκδικήσεις» που προβάλλονται στις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας «σάμπως ολόκληρο το νησί να ανήκει στην ελληνοκυπριακή δημοκρατία».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι επιθυμούν μιαν συμφωνία στο νησί για ειρήνη και περιφερειακή σταθερότητα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία περνάει μέσα από δύο κυρίαρχα και ίσα κράτη που ζουν πλάι-πλάι. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Είναι ξεκάθαρο τι είναι η ομοσπονδία. Έχει κλείσει για μένα το δεφτέρι της ομοσπονδίας, επειδή ομοσπονδία σημαίνει ότι η πλειοψηφία διοικεί την μειοψηφία, αφανισμό του τουρκοκυπριακού λαού με τον καιρό μέσα σε μιαν ΕΕ στην οποία δεν υπάρχει η Τουρκία και ταυτόχρονα απόσυρση ης Τουρκίας από την Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Απάντηση Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη - Αναφορά στην 1η Οκτωβρίου

    Η K?br?s (03.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απάντησε στην αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν με ένα αιματηρό σχέδιο να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίστηκε ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να δει ένα αιματηρό σχέδιο να κοιτάξει το Σχέδιο Ακρίτας.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ υποστήριξε και το εξής: «Η συμβουλή μου προς τον Αναστασιάδη είναι να μην πιάνεται από εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς, να αποδεχτεί τις πραγματικότητες της Κύπρου και να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις μας για διάλογο».

    Είπε ότι δεν μπορεί να μην σαστίσει ενώπιον των δηλώσεων στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την 1η Οκτωβρίου την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης συμφωνίας στην Κύπρο και οι εκκλήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για διάλογο.

    «Στις εν λόγω δηλώσεις, ενώ προσπάθησε να παραποιήσει τις πραγματικότητες που υπήρξαν στην Κύπρο, να τις κρύψει και να ξεγελάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο Αναστασιάδης προέβη σε άσχημες επιθέσεις με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς κατά της τουρκοκυπριακής πλευράς και της μητέρας πατρίδας μας Τουρκίας», υποστήριξε ο Τατάρ χαρακτηρίζοντας ψέμα και εκτός πραγματικότητας την αναφορά ότι οι συγκρούσεις άρχισαν με αιματηρά σχέδια που ετοίμασαν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία για να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ισχυρίστηκε ότι είναι η ελληνοκυπριακή ηγεσία εκείνη που χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία εφαλτήριο για την ένωση με την Ελλάδα και στις 21 Δεκεμβρίου 1963 άρχισε επιθέσεις κατά του τουρκοκυπριακού «λαού» στο πλαίσιο του Σχεδίου Ακρίτας για να πραγματοποιήσει την ένωση.

    Χαρακτήρισε επίσης προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικοτήτων την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι Τουρκοκύπριοι υπουργοί και οι άλλοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο πλαίσιο ενός «αιματηρού τουρκικού σχεδίου», ισχυριζόμενος ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκος Κληρίδης είχε πει στους Τουρκοκύπριους υπουργούς και βουλευτές που ζήτησαν να επιστρέψουν, ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας αν έρθετε, θα σας πετάξουμε έξω».

    Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ήταν ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι και ότι αυτή η δημοκρατία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακή.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε επίσης προσβολή προς την «βούληση του τουρκοκυπριακού λαού» την θέση ότι η Τουρκία επιθυμεί ένα «κράτος προτεκτοράτο» στην Κύπρο, διότι «η βούληση του λαού μας είναι υπέρ της συμφωνίας στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων, ίσων χωριστών κρατών» και «με εξέλεξε πρόεδρο επειδή το υποστηρίζω αυτό».

    «Αυτή η πρότασή μας για λύση τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπάρχει επιστροφή από αυτήν», πρόσθεσε.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν ομοσπονδιακή λύση με συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και ότι δεν πρόκειται να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, ούτε και θα εγκαταλείψουν την «κυριαρχία» τους και τις εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας.

    Ισχυρίστηκε ότι τέτοια στάση και συμπεριφορά εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ωφελούν σε τίποτα και δυναμιτίσουν την πιθανή επίτευξη συμφωνίας.

    Στο μεταξύ, η G?ne? (02.10.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο 1960», γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αξιολογώντας την επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε πως παρά το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συστάθηκε στις 16 Αυγούστου 1960, εντούτοις οι Ελληνοκύπριοι εορτάζουν τη σύσταση της την 1η Οκτωβρίου και αυτό αποτελεί ένδειξη, όπως υποστήριξε, ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε Ελληνικό κράτος».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συστάθηκε στις 16 Αυγούστου 1960 ως ένα συνεταιρικό ιδρυτικό κράτος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι στη συνέχεια, με τη βία των όπλων και τις επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων που άρχισαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963 με στόχο την Ένωση με την Ελλάδα, μετατράπηκε σε ένα ελληνικό κράτος αποκλείοντας τον τουρκοκυπριακό «λαό» από τη Δημοκρατία.

    Χαρακτηρίζοντας τους εορτασμούς για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας κάθε χρόνο ως προκλητικές και επιθετικές ενέργειες που στοχεύουν στην «ΤΔΒΚ και τη μητέρα πατρίδα», ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτές οι ενέργειες και οι εορτασμοί προκαλούν ζημιά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

    Υπογραμμίζοντας ότι στην Νέα Υόρκη επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ την πρότασή του για μια λύση στη βάση των δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών και του επέστησε την προσοχή στις «πραγματικότητες» που υπάρχουν στο νησί, ο Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ενώ επανέλαβε μεν την έκκλησή της για διάλογο, όπως κάθε φορά, «συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της».

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας οι Ελληνοκύπριοι έχουν προχωρήσει ακόμη και στην αλλαγή της ημερομηνία ίδρυσης, όπως υποστήριξε ο Τατάρ, ισχυρίστηκε ότι δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία οι Τουρκοκύπριοι και επιστρέψουν πίσω σε ένα ελληνικό κράτος.

    «Οι πραγματικότητες στην Κύπρο είναι εκεί και το να επιστρέψουμε στο 1960 δεν είναι εφικτό. Ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε λύση, είναι η πρόταση μας για συμφωνία στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων, ισότιμων ξεχωριστών κρατών. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω από αυτή μας την πρόταση», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.- ΑΚ)

    [04] Υπαναχώρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο ζήτημα του διορισμού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, υποστηρίζει η «προεδρία»

    Η K?br?s (03.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα στο θέμα του διορισμού «Ειδικού Απεσταλμένου» του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες για το Κυπριακό και παραποιεί τα γεγονότα.

    Σε γραπτή δήλωση, η λεγόμενη προεδρία αναφέρει ότι είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται ένα άτομο που θα διαθέτει την ίδια ελαστικότητα, τις ίδιες αρμοδιότητες και τους ίδιους όρους εντολής με την Τζέιν Χολ Λουτ και να λογοδοτεί απευθείας στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στην δήλωση σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση της Τζειν Χολ Λουτ από τα καθήκοντά της, η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε αρμονία με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα υποστήριξε τον διορισμό στην θέση της ενός «προσωπικού απεσταλμένου» (Personal Envoy) και εξέφρασε την άποψη ότι το καθήκον του άτομου που θα διοριστεί πρέπει να είναι να διαπιστώσει, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και σε κάθε περίπτωση οι αρμοδιότητές του δεν πρέπει να ξεπερνούν εκείνες της Τζέιν Χολ Λουτ.

    Επισημαίνοντας ότι αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται και από την εγγυήτρια Τουρκία, η «προεδρία» αναφέρει ότι αυτή η θέση διαβιβάστηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την διμερή του συνάντηση με τον Τατάρ και ότι στο προσχέδιο κειμένου που δόθηκε στις πλευρές για να το αξιολογήσουν μετά την τριμερή συνάντηση Γκουτέρρες-Αναστασιάδη-Τατάρ, γίνεται αναφορά στο ότι οι πλευρές αποδέχτηκαν τον διορισμό ενός Personal Envoy (Προσωπικού Απεσταλμένου).

    «Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα, παραποιώντας τα γεγονότα μετά από αυτή την συνάντηση», ισχυρίζεται η ανακοίνωση και καταλήγει λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, παράλληλα με τις προσπάθειες προώθησης του «οράματος» που προβλέπει θεσμική συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των πλευρών θα συνεχίσει και τις προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασίας από τα κάτω προς τα πάνω που θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή στο νησί και θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο «λαούς».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η ελληνοκυπριακή πλευρά κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, ισχυρίζεται το καθεστώς

    Η Yeni Bak?? (04.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει τις δραστηριότητές της σε σχέση με τους ενεργειακούς πόρους που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι χρειάζεται συνεργασία και όχι ένταση στην περιοχή.

    Σε γραπτή δήλωση, η «προεδρία» υποστηρίζει ότι πάντοτε είναι ανοικτή η πόρτα της τουρκοκυπριακής πλευράς στην συνεργασία για την ευημερία και την σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή και προειδοποίησε: «Θέλουμε να προειδοποιήσουμε για άλλη μια φορά την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Αποφεύγετε να κάνετε οποιοδήποτε βήμα που θα παραβιάζει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και ταυτόχρονα τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    Υποστηρίζοντας ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποδέχονται ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν και στους δύο «λαούς», η «προεδρία» ισχυρίζεται ότι το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού» σε σχέση με αυτούς τους πόρους περιέχουν και την διαχείριση αυτών των πόρων και δεν είναι μόνο οικονομικά.

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει ποτέ τον σφετερισμό αυτών των δικαιωμάτων της εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και την διαχείριση και χρήση αυτών των πόρων με παραγνώριση του λαού μας», υποστηρίζει υπενθυμίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» έδωσε τις απαραίτητες «άδειες» στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της προς αυτή την κατεύθυνση «εκ μέρους της χώρας μας».

    Επαναλαμβάνει επίσης ότι εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση που η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων και υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση παρήχθη με την φιλοσοφία του αμοιβαίου κέρδους. Ισχυρίζεται ακόμη ότι με την ίδρυση μιας κοινής επιτροπής θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα δώσει την δυνατότητα για λήψη αποφάσεων από κοινού στο θέμα των ενεργειακών πόρων που ανήκουν και στους δύο «λαούς».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι θα υπάρξει απάντηση βεβαίως προς την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία απέρριψε αυτή την πρόταση για συνεργασία και συνεχίζει να κάνει βήματα ακολουθώντας την πολιτική της έντασης.

    Στην δήλωση απευθύνεται επίσης έκκληση για θετική απάντηση τόσο στην τουρκοκυπριακή πρόταση όσο και στην εισήγηση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν για μιαν διάσκεψη σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο πλευρών στην Κύπρο με ίσο καθεστώς.

    Εξάλλου, το ούτω καλούμενο υπουργείο εξωτερικών σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες εντός Νοεμβρίου, ισχυρίζεται ότι αυτές οι μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το «υπουργείο» κατηγορεί και αυτό την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κλιμακώνει την ένταση στην Μεσόγειο και υπενθυμίζει την πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019 και την εισήγηση για διάσκεψη σε σχέση με την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «υπουργείο» ισχυρίζεται επίσης ότι οι «μονομερείς» ελληνοκυπριακές δραστηριότητες παραβιάζουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», καθώς και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και καταλήγει λέγοντας ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν αυτές οι «παραβιάσεις» θα κάνουν «ίσης αξίας και ταυτόχρονα» βήματα μαζί με την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ο Τατάρ καλεί επιχειρηματίες από την Τουρκία να κάνουν επενδύσεις στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (02.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στα πλαίσια του συνεδρίου με θέμα «Συνάντηση για τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ», κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες του «Συνδέσμου Οικονομικών Σχέσεων Ευρασίας» (Eko Avrasya) και του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Ευρασίας (AYSIAD), που βρίσκονται στα κατεχόμενα για επαφές, να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην «ΤΔΒΚ».

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια υπό την αιγίδα του ιδίου και με τη συνεργασία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και των συνδέσμων Eko Avrasya και AYSIAD, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Κύπρος, ως τουριστικό νησί, προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων και ως εκ τούτου όπως ανέφερε, στόχος τους είναι να αυξήσουν τις επενδύσεις από την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι δίδουν ιδιαίτερη σημασία στη στενή τους συνεργασία με την Τουρκία που είναι η «μητέρα πατρίδα» για αυτούς και η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή, ο Τατάρ τόνισε την ανάγκη να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και δεσμούς επικοινωνίας με την Τουρκία και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όπως ανέφερε, καλεί και τους Τούρκους επενδυτές να κάνουν επενδύσεις στην «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι για χρόνια οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν τον αγώνα τους για την «διασφάλιση της κυριαρχίας τους», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μετά από το 1974 συνεχίζουν το δρόμο τους με το δικό τους «κράτος».

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μετέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία σε «Ελληνική Δημοκρατία» απομονώνοντας και αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους είναι ξεκάθαρο».

    Υπενθυμίζοντας ότι έχει καταστήσει σαφές στη Γενεύη ότι η θέση τους πλέον είναι ότι οι επίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να επαναρχίσουν μόνο εφόσον γίνει αποδεκτή η θέση τους για αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» του τουρκοκυπριακού «λαού» και της ίσης διεθνούς εκπροσώπησης του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ομοσπονδία είναι υποταγή που στοχεύει στον αφανισμό του τουρκοκυπριακού λαού και που θα ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί».

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν προέκταση του τουρκικού έθνους, ο Τατάρ εξήγησε ότι «είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το δρόμο τους» και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να κάνουν και άλλες επενδύσεις στην «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [07] Επαφές Τούρκων επιχειρηματιών στα κατεχόμενα

    Η G?ne? (02.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ντουρσούν Ογούζ συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες του «Συνδέσμου Οικονομικών Σχέσεων Ευρασίας» (Eko Avrasya) και του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Ευρασίας (AYSIAD), που βρίσκονται στα κατεχόμενα για επαφές, μετά από πρόσκληση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO).

    Στη συνάντηση που έγινε στο κτήριο του λεγόμενου υπουργείου, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάϊ Ντενίζ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Eko Avrasya, Χικμέτ Ερέν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου AYSIAD, Μαχμούτ Τσιατλίκ.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης, ο Ογούζ αναφέρθηκε στη «μεγαλύτερη αδικία» εις βάρος των Τουρκοκυπρίων που είναι τα «εμπάργκο», όπως υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους και τους στηρίζει.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άρση των «εμπάργκο», ο Ογούζ διαβεβαίωσε ότι «όπως και στο παρελθόν που αγωνίστηκαν για την ύπαρξη τους, έτσι και σήμερα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αναγνώριση του κράτους που έχουν ιδρύσει».

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Ερέν, Πρόεδρος του Συνδέσμου Eko Avrasya, ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και πρωτοβουλία για να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα τις υπάρχουσες προοπτικές που υπάρχουν στην «ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Vatan (02.10.21), οι αντιπροσωπείες των συνδέσμων Eko Avrasya και AYSIAD συναντήθηκαν επίσης και με τον «πρόεδρο» του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» «KTSO», Αλί Καματζίογλου.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Καματζίογλου ανέφερε ότι η πανδημία τους έχει κάνει να αντιληφθούν ποσό σημαντική είναι η παραγωγή για αυτούς και πόσο σημαντικό είναι να έχουν μια ανεξάρτητή βιομηχανία παραγωγής που να μην εξαρτάται από τρίτους.

    Ο Καματζίογλου πρόσθεσε ότι στη συνάντηση έχουν θέσει τους στόχους τους για τις εξαγωγές για την επόμενη περίοδο και έχουν ανακηρύξει το έτος 2022 ως το έτος εξαγωγών.

    (ΑΚ)

    [08] Στις επικρίσεις Υπουργού Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας, απαντά το καθεστώς

    Η G?ne? (02.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, σε ανακοίνωση του, αναφέρεται στους «ισχυρισμούς», όπως αναφέρει, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη εναντίον της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «ασεβείς και χωρίς όρια ισχυρισμούς που αποτελούν μέρος της προσέγγισης που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για να κρύψει την δικής της επιθετική στάση».

    Στην ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεπέρασε τα όρια με τις δηλώσεις του, αφού κατηγόρησε την Τουρκία ότι «ακολουθεί μια επιθετική πολιτική, ότι δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με καμιά χώρα στην περιοχή και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία».

    «Αρκεί κάποιος να δει τις ιστορικές πραγματικότητες για να καταλάβει ποιος είναι ‘επιθετικός’ με την ανικανοποίητη στάση του που απέχει από τον διαμοιρασμό στην Κύπρο και στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου.

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά, μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα την καλή τους πρόθεση για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και απέδειξαν την εποικοδομητική τους στάση», υποστηρίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας και τα εξής:

    «Αποτελεί το λιγότερο διπλοπροσωπία να εκτοξεύονται κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας από μια νοοτροπία που απορρίπτει όλα τα μοντέλα συμφωνίας, που δεν υπολογίζει την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού και που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το δικαίωμα του να διοικεί τον εαυτό του. Η μόνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στο νησί και στην περιοχή είναι η ίδια η ελληνοκυπριακή πλευρά. Θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η εποικοδομητική πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο είναι ακόμη στο τραπέζι. Καλούμε άμεσα την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία προτιμά την επιθετικότητα και την αλαζονεία αντί του διαλόγου και της διπλωματίας, να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική το συντομότερο δυνατό».

    (ΑΚ)

    [09] «Απαράδεκτη η απόφαση των ΗΠΑ για συνέχιση παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστηρίζει το καθεστώς

    Η Vatan (01.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, σε γραπτή του ανακοίνωση, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση των ΗΠΑ να παρατείνουν για ακόμη έναν χρόνο την απόφαση τους για παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, που έχουν προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο που εφαρμοζόταν για 10 χρόνια κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτάχυναν τις σχέσεις τους με την ελληνοκυπριακή πλευρά στον στρατιωτικό τομέα.

    Η ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι η νέα αυτή πολιτική των ΗΠΑ, η οποία δεν προβάλλει πλέον εμπόδια στο στρατιωτικό εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς και περιλαμβάνει την κοινή διεξαγωγή ασκήσεων και άλλων κοινών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, ενθαρρύνει τις «επιθετικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου».

    Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι η «ΗΠΑ που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, με την υποστηρικτική τους αυτή στάση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά την κλιμάκωση της έντασης στο νησί και στην περιοχή».

    Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης και τα εξής: «Ο στόχος της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου για στρατικοποίηση της και για αύξηση των στρατιωτικών της συμμαχιών, αποδεικνύει πόσο δίκαιο έχουμε στην προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε από κοινού με την Τουρκία, που είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην περιοχή. Αναμένουμε επομένως από τις τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, να εγκαταλείψουν τις προσεγγίσεις που στηρίζουν τις προκλητικές πολιτικές της ελληνοκυπριακή διοίκησης και να συμβάλουν άμεσα στις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στη βάση των δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που να έχουν ίση διεθνή εκπροσώπηση».

    (ΑΚ)

    [10] Παραχωρούν τουλάχιστον 75 «υπηκοότητες» ημερησίως, αναφέρει η ΚΤΑΜS

    Η Yeni D?zen (03.09.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι το λεγόμενο τμήμα μετανάστευσης του «υπουργείου» εσωτερικών παραχωρεί «υπηκοότητα» σε τουλάχιστον 75 άτομα ημερησίως.

    Είπε επίσης ότι υποβλήθηκε αίτημα προς το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών για υπερωριακή απασχόληση ούτως ώστε να μπορούν να «πολιτογραφηθούν» περισσότερα άτομα.

    Σημειώνοντας ότι βάσει του πιο πάνω αριθμού παραχωρείται «υπηκοότητα» σε 1500 άτομα μηνιαίως κατά μέσον όρο, ο Μπενγκιχάν ανέφερε ότι μη αρκούμενο με αυτό, το λεγόμενο γραφείο μετανάστευσης ζήτησε από το «υπουργείο» οικονομικών να εργαστεί υπερωριακά το σαββατοκύριακο και εκτός των κανονικών ωρών εργασίας μέσα στον Οκτώβριο.

    Αναφέροντας ότι αυξήθηκε ο όγκος εργασίας των εκεί εργαζομένων για να μην παρατηρηθεί πρόβλημα στην εν λόγω «υπηρεσία», ο Μπενγκινχάν είπε ότι μεταφέρονται στη μονάδα παραχώρησης «υπηκοοτήτων» του «τμήματος μετανάστευσης» και υπάλληλοι από άλλες «υπηρεσίες» και εξέφρασε την άποψη ότι με τις «υπηκοότητες» καταστρέφεται η κουλτούρα, η ταυτότητα και το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Στο μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα, ο «διευθυντής» του ούτω καλούμενου τμήματος προϋπολογισμών του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών, Χιλιάλ Μουχτάρογλου διέψευσε ότι έλαβαν οποιοδήποτε αίτημα για υπερωριακή απασχόληση από το εν λόγω «τμήμα» και επεσήμανε ότι τα αιτήματα για υπερωρίες υποβάλλονται συνήθως στις αρχές του χρόνου.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Δύο θάνατοι από τον Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι δύο θάνατοι καταγράφηκαν εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα το σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία ανήλθε στους 80.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 17,990 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 74 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 49 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 23 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 19, Κερύνεια 16 και Αμμόχωστος 14.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 90 άτομα.

    Μέχρι τις 03 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,981,816 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 19,774 κρούσματα Covid-19, ενώ 18,838 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 858 ασθενών, 52 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 800 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Συνελήφθησαν 13 άτομα για παράνομη διεξαγωγή μαθημάτων Κορανίου στον κατεχόμενο Καραβά

    Η Avrupa (01.10.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Επιδρομή αστυνομίας σε παράνομα μαθήματα Κορανίου», γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στον κατεχόμενο Καραβά και προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων για παράνομη διεξαγωγή νυκτερινών μαθημάτων Κορανίου σε παιδιά ηλικίας από 7-13 ετών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εν λόγω άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για παράνομη διεξαγωγή μαθημάτων Κορανίου χωρίς εξασφάλιση σχετικής άδειας από το «υπουργείο παιδείας» και αφότου έδωσαν σχετική κατάθεση, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Η λεγόμενη αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες.

    (ΑΚ)

    [13] Οικονομική βοήθεια προς το «δημαρχείο» Κερύνειας από το γραφείο «ΚΕΙ» της «τουρκικής πρεσβείας» στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (02.10.21) γράφει ότι το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» («ΚΕΙ») της τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, παραχώρησε κονδύλι ύψους 58 εκ. 455 χιλιάδων 34 ΤΛ στο «δημαρχείο» Κερύνειας για την αποπεράτωση έργων που αφορούν σε έργα υποδομής, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και έργα για πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής.

    (ΑΚ)

    [14] Με 4 υποψήφιους πραγματοποιείται το συνέδριο του UBP στα τέλη Οκτωβρίου

    Η K?br?s (01.10.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την «προεδρία» του κόμματος και ότι με βάση το καταστατικό του UBP, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τον Χασίπογλου, οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία του UBP είναι οι εξής4: Eρσάν Σανέρ, Ζορλού Τορέ, Φαϊζ Σουτζιούογλου, και Χασάν Τατσόϊ.

    Ο Χασίπογλου υπογράμμισε ότι η τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τη εκλογή μελών της κεντρικής επιτροπής του κόμματος είναι η 15η Οκτωβρίου.

    (ΑΚ)

    [15] Σε σκουπιδότοπο μετέτρεψαν το Μοναστήρι του Απόστολου Αντρέα

    Η Avrupa (04.09.21) γράφει ότι σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε το Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα, ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Κύπρου που ελκύει τους περισσότερους τουρίστες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφία την οποία έβγαλε ο Τουρκοκύπριος καλλιτέχνης Γιλτάν Ταστσί στις 28 Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν φαίνονται στοίβες σκουπίδια «σαν βουνό», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Ο Ταστσί αναφέρει ότι παρόμοια φωτογραφία είχε βγάλει και εντός του περασμένου Μαΐου καλώντας τον «δήμο» Ριζοκαρπάσου να κάνει το καθήκον του. «Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε και δεν αφαιρέθηκε αυτή η βρομιά», προσθέτει ο καλλιτέχνης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Nautical Geo παρεμποδίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο άμυνας

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (04.10.21), πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απομάκρυναν το ερευνητικό πλοίο, που εισήλθε χωρίς άδεια, όπως ισχυρίζεται, σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

    «Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου άμυνας, εκδόθηκε NAVTEX στις 29 Σεπτεμβρίου από την ελληνοκυπριακή δημοκρατία της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρονται στην Κυπριακή Δημοκρατία] σχετικά με δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo», μεταδίδει το κανάλι.

    Στη συνέχεια, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας υποστηρίζουν ότι εργασίες του ερευνητικού πλοίου θα διεξαχθούν σε περιοχή, που μεγάλο μέρος της είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως ισχυρίζονται.

    «Επειδή η έρευνα, δεν έγινε σε συντονισμό με την Τουρκία, έγινε προσπάθεια για αποτροπή των εργασιών του μέσω διπλωματικών καναλιών πρώτα με τη Μάλτα - λόγω της σημαίας του πλοίου - και έπειτα με την Ιταλία, όπου βρίσκεται η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου. Επιπρόσθετα, η αναγκαιότητα συντονισμού των δραστηριοτήτων με την Τουρκία ανακοινώθηκε στους ναυτικούς με NOTMAR και NAVTEX που δημοσιεύθηκαν την 1ην Οκτωβρίου.

    Παρ’ όλες αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo επιχείρησε να εισέλθει, χωρίς άδεια, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα το πρωί της 3ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό, προειδοποιήθηκε από ένα πλοίο του τουρκικού ναυτικού, που διεξήγαγε δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης της περιοχής, στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Ασπίδα της Μεσογείου’. Παρ’ όλα αυτά, το ερευνητικό πλοίο απομακρύνθηκε από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, αφού είχε εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια. Επιπλέον, η εργασία, που προσπάθησε να διεξάγει το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, εμποδίστηκε πάλι από τις δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού», αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου άμυνας.

    (ΔΨ)

    [02] Προειδοποιήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την έναρξη δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η Hurriyet (03.10.21) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα με γραπτή του δήλωση στην ανακοίνωση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα ξεκινήσουν δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο «με τρόπο», που όπως ισχυρίζεται το Τουρκικό ΥΠΕΞ, «θα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

    «Ο λόγος για τις εντάσεις που σημειώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η ΤΔΒΚ έκανε λεπτομερή πρόταση στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στις 13 Ιουλίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου προστίθεται το εξής:.

    «Ενώ αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση προσπάθησαν να εμπλακούν σε προκλητικές δραστηριότητες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, ξεκινώντας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας [?] στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο. Αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην ιστοσελίδα του (01.10.21) ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου, Πρέσβης Τανζού Μπιλγκίτς, σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας σχετικά με τη συμπερίληψη των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε με τη Γαλλία υποστήριξε ότι «οι αιτήσεις της μαξιμαλιστικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και οι ισχυρισμοί περί εθνικού εναέριου χώρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

    Ανέφερε και τα εξής: «Είναι ένα μάταιο όνειρο για την Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, υπονομεύοντας την ίδια τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα τόσο των δικών μας όσο και των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας καθώς και η απομόνωση και η αποξένωση της Τουρκίας, αντί για συνεργασία, είναι μια προβληματική πολιτική, η οποία θα απειλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής και θα υπονομεύσει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και την ΕΕ, στην οποία είναι μέλος η Ελλάδα».

    (ΚΣ)

    [03] Η λύση δύο κρατών είναι η μόνη λύση στην Κύπρο, επαναλαμβάνει η επισμηναγός Καρά

    Υπό τον τίτλο «Δίνεται η απαραίτητη απάντηση στην Ελλάδα», η Hurriyet (04.10.21) γράφει ότι σε ανακοίνωση χθες το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανάφερε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις μέσω της διπλωματικής οδού και επί του εδάφους εναντίον της παράνομης, επιθετικής και προβοκατόρικης, όπως χαρακτηρίζεται, στάσης της Ελλάδας.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, επισμηναγός Πινάρ Καρά, σε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου, είπε ότι συνεχίζονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσω της διπλωματικών καναλιών έναντι της παράνομης, προβοκατόρικης και επιθετικής στάσης της Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

    Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα, η επισμηναγός Καρά υποστήριξε τα εξής: «Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι τα δύο κράτη, που συνεργάζονται και ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η υιοθέτηση αυτού του είδους λύσης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] θα είναι ωφέλιμο για την ευημερία και ειρήνη του νησιού. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο, στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων της, που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Hurriyet (03.10.21), η επισμηναγός Καρά ανέφερε εκ νέου ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπεραμύνονται των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειες της, που διαλύουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες. Από την αρχή του 2021, έκανε 1989 παραβιάσεις στα αποστρατικοποιημένα νησιά με στρατιωτικά θαλάσσια και εναέριο μέσα.

    Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει επίμονα το μορατόριουμ, κατά παράβαση της Συμφωνίας Αθηνών. Ακόμη και στην περίοδο του μορατόριουμ, που είναι από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, διεξάχθηκαν από την Ελλάδα 56 εναέριες και ναυτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο. Αυτή η κατάσταση είναι το πιο πρόδηλο παράδειγμα, ότι η εν λόγω χώρα αποφεύγει να συμμορφωθεί ακόμη και με τις συμφωνίες που έχει η ίδια υπογράψει. Επιπλέον, η ανακοίνωση ΝΑVTEX, που εξήγγειλε η Ελλάδα το Σεπτέμβριο για το επιστημονικό ερευνητικό πλοίο Νautical Geo, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να συντονιστεί πρώτα με την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και λόγω του ότι καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Υπήρξε παρέμβαση και η ένστασή μας έναντι αυτής της παράνομης πρωτοβουλίας της Ελλάδας και εκδόθηκε NAVTEX».

    «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα»

    Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της διεξάγοντας το στάδιο της απόβασης στο νησί Χίο, που έχει αποστρατικοποιημένο καθεστώς, στο πλαίσιο του σεναρίου της άσκηση Παρμενίων στις 29 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή ανώτερου επιπέδου, η επισμηναγός Καρά υποστήριξε τα εξής:

    «Σημειώνεται αύξηση τον τελευταίο καιρό στις δραστηριότητες εξοπλισμού της Ελλάδας. Αξιολογείται ότι οι αυξημένες δραστηριότητες εξοπλισμού της Ελλάδας, που προβάλλονται σε ανοιχτές πηγές, αποτελούν προσπάθεια εξισορρόπησης με την Τουρκία. Έναντι της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας, συνεχίζονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσω διπλωματικών καναλιών και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

    Θα συνεχίσουμε να υπεραμυνόμαστε με αποφασιστικότητα και χωρίς υποχωρήσεις τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα μας στις θάλασσες μας. Έχουν δοθεί εντολές, στο πλαίσιο αυτό, στις χερσαίες και εναέριες δυνάμεις μας και κυρίως στις ναυτικές μας δυνάμεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας και οπωσδήποτε δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα. Οι προσδοκίες μας από το γείτονα μας είναι να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την λογική, την ισότητα καθώς και με τις ανθρωπιστικές και πολιτισμένες προδιαγραφές. Ακόμη να παρουσιάζει μια ειλικρινή στάση υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω ειρηνικών μεθόδων και διαλόγου στη βάση των σχέσεων της καλής γειτονίας».

    Αναφερόμενη στην κατάστασης της «ΤΔΒΚ» στο νησί, η επισμηναγός Καρά ισχυρίστηκε ότι μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί ξεκάθαρα από όλες τις πλευρές ότι δεν είναι εφικτή μια λύση με τις μεθόδους που έχουν ήδη δοκιμαστεί και δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Υποστήριξε, στη συνέχεια, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες χωρίς να γίνει αποδεκτή η «ύπαρξη δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων και ίσων κρατών» στην Κύπρο.

    (ΔΨ)

    [04] Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για το άνοιγμα Βαρωσιού»

    Το Ankara Anatolia (01.10.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συνεχίσουν να κάνουν βήματα για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλη του Βαρωσιού.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση με αφορμή το άνοιγμα του 5ου Νομοθετικού Έτους της 27ης θητείας της Συνέλευσης.

    «Από τη Συρία στη Λιβύη, από τα Βαλκάνια στον Καύκασο, από τη Σομαλία στο Αφγανιστάν, ενεργήσαμε παντού με την ίδια κατανόηση. Προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, υποστηρίξαμε τα βήματα που έκαναν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας προς μια λύση δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα, ειδικά για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε όλες τις πλατφόρμες για την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων και Μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη, όλα βασισμένα σε διεθνείς συμφωνίες. Ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των αδελφών μας της Κριμαίας με βάση την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα παρακολουθήσουμε επίσης την ευρύτερη χρήση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους Ουιγούρους με βάση την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] ΣΕΑ: «Η ΕΕ αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο»

    Η Milliyet (01.10.21) γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (ΣΕΑ) σε συνεδρίαση η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κλιματική κρίση καθώς και την ατζέντα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωσης της συνεδρίασης, το ΣΕΑ κατηγορεί την ΕΕ ότι αγνοεί «τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο».

    Αντίκειται τόσο κατά του διεθνούς δικαίου και της ισότητας, όσο και κατά των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της ΕΕ το γεγονός ότι αγνοούνται οι καλοπροαίρετες, εποικοδομητικές προτάσεις της Τουρκίας που έχουν ως στόχο τη λύση και προσεγγίσεων σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την παράτυπη μετανάστευση, ισχυρίζεται η ανακοίνωση.

    Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι «η υποστήριξη των μονομερών δράσεων και των εχθρικών στάσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης θα εμβαθύνει περαιτέρω τις συγκρούσεις στην περιοχή».

    (ΚΣ)

    [06] Νέο κατευθυνόμενο αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα στην Τουρκία

    Ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της τουρκικής προεδρίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει επιτυχώς δοκιμές των νέων κατευθυνόμενων αντιαρματικών ρουκετών, υπογραμμίζοντας ότι θα τους εξασφαλίσει σημαντικά πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης, γράφει η Milliyet (03.10.21).

    Ο Ντεμίρ ανέφερε ότι οι αντιαρματικές ρουκέτες ΜΕΤΕ [L-UMTAS - Laser Guided Long-Range Anti-Tank Missile System] αναπτύσσονται από την αμυντική βιομηχανία Roketsan και θα μπορούν να ενσωματωθούν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ), σε μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα και σε μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα.

    Στο μεταξύ, ο Ντεμίρ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας του Ιράκ Μοχάμεντ Ντερατζί, έπειτα από επαφές που είχε στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι οι εργασίες και οι συναντήσεις τους εκεί θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες και κοινές συνεργασίες σε διάφορους τομείς, αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.10.21).

    Ο Ντερατζί, από πλευράς του, δήλωσε ότι συμφώνησαν στην μεταφορά τεχνολογίας από την Τουρκία στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι θα παραχθούν στο Ιράκ ελαφρύς οπλισμός, πυρομαχικά καθώς και σύστημα παρακολούθησης αεροσκαφών, στο πλαίσιο της συμφωνίας για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Υπογράφηκε επίσης μνημόνιο συναντίληψης για παρακολούθηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στα σύνορα τους .

    (ΔΨ)

    [07] Τρίτο «κόμμα» οι αναποφάσιστοι με 14,1% σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η Cumhuriyet (02.10.21) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Avrasya τον Σεπτέμβριο του 2021, μόνο πέντε τουρκικά κόμματα μπορούν να περάσουν το νέο εκλογικό μέτρο που αναμένεται να υιοθετηθεί και ανέρχεται στο 7%. Το εκλογικό μέτρο είναι για την ώρα στο 10%. Επιπλέον οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 14,1%.

    Η κατανομή των ψήφων σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχει ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 24,1%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 23,4%

    Καλό Κόμμα (IP): 11,9%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 8,8%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 6,1%

    DEVA: 4,6%

    Κόμμα του Μέλλοντος (GP): 2,1%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP): 1%

    Αναποφάσιστοί: 14,1%

    Σε ερώτηση αναφορικά με ποιους υποψήφιους θα ψήφιζαν στις πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που λάμβαναν μέρος μόνο η Συμμαχία του Έθνους και η Συμμαχία της Δημοκρατίας, το 58,3% δήλωσε πως ψήφιζε τους υποψήφιους της «Συμμαχίας του Έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi parti), το 13,2% απάντησε τους υποψήφιους της «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το 14,8% δήλωσε πως είναι αναποφάσιστοι, το 7,2% απάντησε πως θα ψήφιζε τον υποψήφιο που θα υποδείξει το κόμμα του και 6,5% δήλωσε πως θα μπορούσε να ψηφίσει και τους δύο υποψηφίους.

    Τέλος, το 55,7% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί την επανεκλογή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το 35,8 δηλώνει πως την επιθυμεί και 8,5% δηλώνει πως δεν είναι σίγουροι.

    (ΚΣ)

    [08] Τρεισήμισι εκατομμύρια επισκέπτες στην Αγιά Σοφία μετά την μετατροπή της σε τζαμί

    Η Yeni ?afak (03.10.21) γράφει ότι ο Ιμάμης Φερούχ Μουστούερ, που τοποθετήθηκε στην Αγιά Σοφιά, μετά την μετατροπή της ξανά σε τέμενος, δήλωσε πως περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τον ναό μέχρι σήμερα.

    Ο Μουστούερ, εργάζεται ως ιμάμης του ναού, για περισσότερο από ένα χρόνο

    «Ο αριθμός των επισκεπτών τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές ξεπερνά τις 30 χιλιάδες. Όποια και αν ήταν η ατμόσφαιρα όταν άνοιξε το τζαμί, αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα και πολλαπλασιάζεται», είπε.

    (ΚΣ)

    [09] Στις 27,351 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 27,351 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 348,462 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 194 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 22,004.

    Σημειώνεται ότι το 88.06% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 72,54% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 11,333,794 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 4 October 2021 - 22:21:39 UTC