Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 201/2021 16-18.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παραχώρησαν γη στον Απόστολο Ανδρέα στον στρατό ? Ερωτήματα για νέα στρατιωτική βάση
  • [02] Τατάρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, υπάρχουν μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
  • [03] Φυλάσσεται σαν μυστικό ο αριθμός των «πολιτογραφήσεων»
  • [04] Δεκατέσσερις «εκλογικές αναμετρήσεις» σε 45 χρόνια στα κατεχόμενα
  • [05] «Άνοιξε προς συζήτηση το κοινοβουλευτικό σύστημα»
  • [06] Ισχυρισμοί για θαμμένους Ελληνοκύπριους απέναντι από το σωματείο της Ανόρθωσης στο Βαρώσι
  • [07] Επανεξελέγη στη θέση του ηγέτη του TDP ο Τζεμάλ Όζγιγιτ
  • [08] Στις 21,018 τα συνολικά περιστατικά της Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [09] Αύξηση των Ιρανών τουριστών που επισκέπτονται τα κατεχόμενα
  • [10] Δεν γνωρίζουν στα κατεχόμενα για την γιορτή των γενεθλίων του Μωάμεθ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Για την ανάγκη παραμονής «συγκεκριμένου αριθμού Τούρκων στρατιωτών» στην Κύπρο, μίλησε για πρώτη φορά ο Τατάρ
  • [02] Δεν θα υπαναχωρήσουν στη απόφαση για τα Βαρώσια, αλλά ούτε και από τη λύση στη βάση δύο κρατών, δηλώνει ο Οκτάι
  • [03] Η «ΤΔΒΚ» πρέπει να είναι ισχυρή για την ασφάλεια της Τουρκίας, υποστήριξε ο Τατάρ
  • [04] «Είναι από τις ΗΠΑ που προήλθε η προσφορά για να δοθούν στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F16», υποστηρίζει ο Έρντογαν
  • [05] Μέρκελ: «Με την Τουρκία πάντα θα έχουμε κοινά συμφέροντα»
  • [06] Θα προσφωνήσει Φόρουμ για τα ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη ο Τατάρ
  • [07] Ρίχθηκαν προειδοποιητικές προκηρύξεις στην Τελ Ριφάτ για πιθανή χερσαία τουρκική επιχείρηση
  • [08] Αρθρογράφος διερωτάται για το ρόλο του Ερμπάς στην πολιτική σκηνή
  • [09] Στις 24,114 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παραχώρησαν γη στον Απόστολο Ανδρέα στον στρατό ? Ερωτήματα για νέα στρατιωτική βάση

    Η K?br?s Postas? (15.10.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση στην λεγόμενη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας («ΔΔΑ») της «ΤΔΒΚ» μιας έκτασης 145 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα για περίοδο 30 χρόνων, χωρίς να καταβάλλεται οποιοδήποτε ενοίκιο προς το ΕΒΚΑΦ, στο οποίο θεωρείται ότι ανήκει η εν λόγω περιουσία.

    Η γη παραχωρήθηκε σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η διοίκηση των Βακουφιών και το «διοικητικό συμβούλιο» της ούτω καλούμενης προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σχέση με παραχώρηση για στρατιωτική χρήση γης η οποία βρίσκεται εντός των συνόρων του χωριού Ριζοκάρπασο στην «επαρχία» Τρικώμου.

    Η απόφαση, συνοδευόμενη από χάρτη της περιοχής, δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος στις 14 Οκτωβρίου 2021 και τέθηκε σε ισχύ.

    Κάτω από τον τίτλο «88 στρέμματα στη ΔΔΑ στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα», η Avrupa (16.10.21) γράφει ότι δεν θα καταβάλλεται ενοίκιο για τα 88 στρέμματα που παραχωρούνται στην «ΔΔΑ» για να τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η υπό παραίτηση «κυβέρνηση» μειοψηφίας UBP-DP-YDP, αποχωρώντας εντατικοποίησε την ενοικίαση και την παραχώρηση γης, τις «πολιτογραφήσεις» και τις προσλήψεις.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι το «επιμελητήριο πολεοδόμων» εξέδωσε γραπτή δήλωση σημειώνοντας ότι ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει την κοινή γνώμη πως τα εν λόγω οικόπεδα συμπεριλαμβάνονται σε χώρο που το «γραφείο προστασίας περιβάλλοντος» έχει ανακηρύξει «ειδική περιοχή περιβαλλοντικής προστασίας» και σύμφωνα με το «διάταγμα» για την Καρπασία, βρίσκονται εντός του «εθνικού πάρκου και φυσικού και αρχαιολογικού χώρου».

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω «διάταγμα», στην περιοχή μπορεί να δοθεί άδεια για γεωργικές αναπτύξεις, που δεν αντίκεινται στον αγροτικό ιστό και στην προστασία των πολιτιστικών και φυσικών πόρων. Σύμφωνα με το «διάταγμα», δεν επιτρέπεται να κόβονται και να φυτεύονται δέντρα στην περιοχή.

    Στον επίτιτλο του πρωτοσέλιδού της, η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον κτίζεται μια νέα στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, υπάρχουν μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο

    Η Vatan (16.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο και δεν υπάρχει έννοια της κυπριακότητας.

    «Είτε είσαι Τούρκος είτε Έλληνας. Ως Τουρκοκύπριοι, καταφέραμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας εδώ αναπτύσσοντας καλές σχέσεις με την μητέρα πατρίδα και λαμβάνοντας την υποστήριξή της», υποστήριξε.

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της «Πλατφόρμας σκέψης και αλληλεγγύης Σακάρια», κατά την οποία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι σχέσεις της ΤΔΒΚ με τη Δημοκρατία της Τουρκίας είναι πολύτιμες και ότι η εθνική υπόθεση συνεχίζεται από κοινού».

    «Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους όταν τα Μεχμέτσικ (τουρκικός στρατός) πάτησαν το πόδι τους στο νησί. Έκτοτε έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τους Τουρκοκύπριους με το θάρρος και τον ηρωισμό που προέκυψε εκείνη την εποχή, με το τίμημα που πληρώθηκε», ισχυρίστηκε.

    «Και εδώ, οι αντιφρονούντες λένε ότι η πολιτική που ακολουθώ είναι λανθασμένη. Ως άτομο που γεννήθηκε μέσα στο Κυπριακό, τα αξιολογώ όλα αυτά. Σε αυτές τις διαδικασίες, πιστεύω ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται όπως εμείς πρέπει να είναι πάντα πιστοί στην πατρίδα και ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι σε θέση να πολεμήσουν αυτόν τον αγώνα με τη δική τους εθνική ταυτότητα και πνευματικότητα», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [03] Φυλάσσεται σαν μυστικό ο αριθμός των «πολιτογραφήσεων»

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Πόσα άτομα κάνατε πολίτες;» η Yeni D?zen (18.10.21) γράφει ότι την ώρα που προκάλεσαν αντιδράσεις κάποιες «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες» που ενέκρινε η παραιτηθείσα «κυβέρνηση μειοψηφίας» και δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος, φυλάσσεται σαν μυστικό το σε πόσα άτομα συνολικά παραχωρήθηκε η «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» από τον Αύγουστο, οπόταν γνωστοποιήθηκαν τα τελευταία στοιχεία σε σχέση με τις «υπηκοότητες».

    Ενώ πολιτικοί ζητούν λεπτομέρειες για το θέμα, μιλώντας στην εφημερίδα, η «επίτροπος διοικήσεως», Εμινέ Ντιζνταρλί υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο καλάθι όλοι όσοι παίρνουν «υπηκοότητα». «Είναι πολύ λάθος να σκέφτεται κανείς ότι όλοι παίρνουν υπηκοότητα αδίκως, όμως λυπούμαστε πολύ όταν βλέπουμε κάποιες αποφάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί που απέκτησαν το δικαίωμα να πάρουν «υπηκοότητα» και δεν την πήραν, γεγονός που προκαλεί αδικία.

    Ανέφερε ότι πρόσφατα κυκλοφορούν στον Τύπο ορισμένα ονόματα ατόμων που δεν πρέπει να πάρουν «υπηκοότητα», όπως ο αρχιτέκτονας του συγκροτήματος κτιρίων του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής» και ένα άτομο που επισκέφτηκε τα κατεχόμενα. «Είναι φανερό ότι αυτά δεν είναι άτομα που ρέπει να πάρουν υπηκοότητα», είπε προσθέτοντας ότι έχουν προβεί σε ενέργειες για πολλά άτομα που αποτάθηκαν στην «επίτροπο διοικήσεως» επειδή δικαιούνται να πάρουν «υπηκοότητα» και δεν την πήραν, αλλά περιμένουν ακόμα. Σημείωσε ότι τα παράπονα αυτά αυξήθηκαν μετά την δημοσίευση στην «επίσημη εφημερίδα» ονομάτων ατόμων που «πολιτογραφήθηκαν» με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

    Ο Ασίμ Ακάνσοί, πρώην λεγόμενος υπουργός εσωτερικών και «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), δήλωσε στην εφημερίδα ότι προσπαθεί να μάθει πόσες «υπηκοότητες» δόθηκαν από τις 27 Μαΐου (2021) μέχρι σήμερα και ότι δόθηκαν πολύ προβληματικές «υπηκοότητες» με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

    Σύμφωνα με τον Ακάνσοϊ, για τις «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες» ο «νόμος» προνοεί ότι αυτές παραχωρούνται σε άτομα που έχουν επενδύσει στα κατεχόμενα στους τομείς της βιομηχανίας του εμπορίου, του τουρισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας ή έχουν προσφέρει ή θα μπορούσαν να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της πολιτικής. Ο Ακάνσοϊ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι παραχώρησε «υπηκοότητες» εκτός του πλαισίου του «νόμου» αυτού και σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν δεχτές τέτοιες πρακτικές διερωτήθηκε ποια είναι αυτά τα άτομα και γιατί τους δίνεται «υπηκοότητα».

    Η Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, πρώην λεγόμενη υπουργός εσωτερικών και «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (ΗP), δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατά την διάρκεια της 36μηνης θητείας της προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή τον νέο «νόμο περί υπηκοοτήτων» και δεν μπόρεσαν να πετύχουν οποιανδήποτε εξέλιξη στο θέμα των «λευκών ταυτοτήτων».

    Επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει πάντοτε ενημέρωση και διαφάνεια, η Μπαϊμπάρς υπογράμμισε ότι πρέπει να τους κοινοποιηθούν ειδικά οι αριθμοί και οι πληροφορίες που αφορούν τις «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες».

    Είπε ότι βλέπουν πως παραχωρούνται «υπηκοότητες» παράνομα, ετσιθελικά και με κομματικά κριτήρια τόσο «κατ’ εξαίρεση» όσο και με απόφαση του «υπουργείου». «Άκουσα ότι έγιναν πολίτες κάποια άτομα που έχουν ποινικό μητρώο. Αυτό είναι πολύ θλιβερό», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι, όπως έχει ακούσει, παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» σε πάνω από 5,000 άτομα, η Μπαϊμπάρς διερωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί, αν είναι «νόμιμες» οι εν λόγω «υπηκοότητες» και πώς δόθηκαν. Είπε ότι δεν απαντιούνται τα ερωτήματά τους εκ μέρους της «κυβέρνησης» και ότι κατά τους τελευταίους μήνες δόθηκαν ετσιθελικά «υπηκοότητες».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεκατέσσερις «εκλογικές αναμετρήσεις» σε 45 χρόνια στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (16.10.21) αναφέρεται στις «βουλευτικές εκλογές» που έλαβαν χώρα στα κατεχόμενα και γράφει ότι από το 1976, έγιναν 14 «εκλογικές αναμετρήσεις», συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών ή των ενδιάμεσων «εκλογών» και σημειώνει πως 35 κόμματα έλαβαν συνολικά μέρος σε αυτές τις «εκλογικές αναμετρήσεις» όλα αυτά τα χρόνια.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένα 13 πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, μετά την δημιουργία εκ μέρους του Μπερντάν Ζάρογλου του Κόμματος του Έθνους τα κόμματα ανέρχονται πλέον στα 14.

    (KΣ)

    [05] «Άνοιξε προς συζήτηση το κοινοβουλευτικό σύστημα»

    Κάτω από αυτό τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο, η K?br?s (17.10.21) γράφει ότι η αλλαγή 46 «κυβερνήσεων» κατά τα τελευταία 38 χρόνια στα κατεχόμενα προκάλεσε για ακόμα μια φορά αμφισβήτηση του «κοινοβουλευτικού συστήματος» με το οποίο λειτουργεί το κατοχικό καθεστώς.

    Η εφημερίδα απευθύνθηκε σε πρώην «πρωθυπουργούς» ερωτώντας τις απόψεις τους για το θέμα και όπως αναφέρει φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες.

    Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης και «πρωθυπουργός», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε ότι αποτελεί προϋπόθεση η αλλαγή στο σύστημα «διακυβέρνησης» στην «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι είτε πρέπει να περάσουν σε ένα «προεδρικό σύστημα» διαφορετικό από εκείνο που ισχύει στην Τουρκία είτε να ενισχύσουν το υφιστάμενο «κοινοβουλευτικό σύστημα».

    Ο πρώην «πρωθυπουργός», Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ συμφώνησε με την άποψη ότι αποτελεί προϋπόθεση η αλλαγή του συστήματος, όμως επεσήμανε ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει με συναίνεση όλων των τμημάτων της κοινωνίας.

    Ο πρώην «πρωθυπουργός», Χακκί Ατούν ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν στο «προεδρικό σύστημα», επισημαίνοντας ότι περνούν μιαν πρωτόγνωρη πολιτική κρίση και χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την δομή της παραιτηθείσας «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP.

    Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης και «πρωθυπουργός, Ντερβίς Έρογλου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος στο «σύστημα διακυβέρνησης» και ότι το ουσιαστικό πρόβλημα πηγάζει από εκείνους που εφαρμόζουν το σύστημα.

    «Εκείνοι που σήμερα δεν μπορούν να χωνέψουν το κοινοβουλευτικό σύστημα, αύριο δεν θα χωνεύουν το προεδρικό σύστημα», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι το «κοινοβουλευτικό σύστημα» που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα είναι «το πιο δημοκρατικό σύστημα στον κόσμο».

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να αναζητείται λάθος στο «κοινοβουλευτικό σύστημα», ο Έρογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση εφαρμογής «προεδρικού συστήματος» μπορεί να υπάρξουν άλλες συζητήσεις στη «χώρα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ισχυρισμοί για θαμμένους Ελληνοκύπριους απέναντι από το σωματείο της Ανόρθωσης στο Βαρώσι

    Η δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλούνταγ γράφει σήμερα στην στήλη της στην Yeni D?zen (18.10.21) ότι σύμφωνα με πληροφορία που έλαβε από έναν αναγνώστη της, δύο αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες ετάφησαν στην αυλή ενός σπιτιού απέναντι από το σωματείο της Ανόρθωσης στο Βαρώσι κάτω από μια μουσμουλιά.

    Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι της είπε τα εξής ο αναγνώστης της:

    «Θέλω να συμβάλω και εγώ στις προσπάθειές σας στο θέμα των αγνοουμένων με μιαν πληροφορία που έχω μάθει. Το γεγονός που θα σας διηγηθώ μου το είχε διηγηθεί ένας συγγενής μου. Ο εν λόγω συγγενής μου έχει αποβιώσει πριν 10 χρόνια. Όμως, με το άνοιγμα ακόμα ενός δρόμου στο Βαρώσι τις τελευταίες μέρες, νομίζω ότι με αυτή την πληροφορία που θα δώσω, ίσως μπορείτε να διασφαλίσετε να φτάσει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων σε έναν πιθανό τόπο ταφής. Τουλάχιστον θα καταγράψετε ότι εδώ υπάρχει ένας πιθανός χώρος ταφής.

    Ο εν λόγω μακαριστός συγγενής μου είχε πάει μέχρι την Δερύνεια μαζί με Τούρκους στρατιώτες στις 16 Αυγούστου 1974. Ήταν στο όχημα που προπορευόταν και μου είχε διηγηθεί τι συνέβη εκείνη την ημέρα.

    Σύμφωνα με αυτό, πάνω από το σωματείο της Ανόρθωσης υπήρχαν, λέει, 2-3 Ελληνοκύπριοι στρατιώτες. Αυτοί άνοιξαν πυρ κατά των Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Βαρώσι, όταν απάντησαν οι Τούρκοι στρατιώτες πέθανε ο ένας από αυτούς τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες και ένας άλλος πληγώθηκε βαριά, πληγώθηκε στη μέση και δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του πλέον.

    Ο εν λόγω συγγενής μου, μου είχε πει ότι γνώριζε αυτό τον Ελληνοκύπριο από το λιμάνι. ‘Πυροβόλησέ με’, έλεγε στον συγγενή μου, ‘σε αυτή την κατάσταση δεν είναι δυνατόν να περπατήσω ξανά’.

    Στο τέλος, τον πυροβόλησαν οι στρατιώτες. Ο διοικητής διέταξε τους στρατιώτες να θάψουν αυτούς τους δύο Ελληνοκύπριους και οι στρατιώτες έθαψαν αυτούς τους δύο Ελληνοκύπριους κάτω από μια μουσμουλιά σε ένα σπίτι που βρίσκεται απέναντι από το σωματείο της Ανόρθωσης.

    Ο μακαριστός συγγενής μου, μου είχε πει: ‘Είχαν ταφεί δύο άτομα. Αυτοί ήταν στρατιώτες υποστηρικτές του ΑΚΕΛ ή του Μακάριου. Είχε εκκενωθεί το Βαρώσι, είχαν φύγει όλοι, αλλά τους είχαν αφήσει αυτούς. Ο διοικητής είχε πει πάρτε τους και θάψτε τους και οι στρατιώτες τους έθαψαν στην αυλή ενός σπιτιού απέναντι από το σωματείο. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επανεξελέγη στη θέση του ηγέτη του TDP ο Τζεμάλ Όζγιγιτ

    H K?br?s (17.10.21) γράφει ότι Τζεμάλ Όζγιγιτ επανεξελέγη στη θέση του ηγέτη του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP). Ήταν ο μόνος υποψήφιος στο 7ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε με το σλόγκαν: «Τώρα με μια πιο δυνατή, πιο αποφασιστική φωνή: Δικαιοσύνη-Ελευθερία-Αλληλεγγύη».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Όζγιγιτ είπε πως η «κυβέρνηση» και οι εκπρόσωποί της στη Δημοκρατία της Τουρκίας, που στράφηκαν σε μια αλλαγή στη βάση επίλυσης του Κυπριακού, αύξησαν τις παρεμβάσεις τους μετά το Κραν Μοντάνα. «Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία μετέτρεψε τη μοίρα ενός λαού σε έργο εξωτερικών υποθέσεων αγνοώντας τη θέληση, τη δημοκρατία και τις αρχές των Τουρκοκυπρίων και δυστυχώς κάποιοι από τους φίλους μας ακολούθησαν το παράδειγμά τους», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ως TDP, εξέφρασαν επανειλημμένα τις προβλέψεις και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της «χώρας» εκείνες τις ημέρες, αλλά η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου από εκείνους που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα, υποστήριξε , αυτό προκάλεσε καταστροφή σε όλους τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς πόρους του τουρκοκυπριακού «λαού» και ανέτρεψε ολόκληρη την πολιτική του θέση στον κόσμο, «προκαλώντας μη αναστρέψιμες πληγές στις αξίες μας, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας, της κοινωνικής μας ζωής, όπως το δίκαιο, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη», κατά την έκφρασή του.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 21,018 τα συνολικά περιστατικά της Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (18.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 14,224 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 96 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 70 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 10 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 16 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 21, Κερύνεια 18, Αμμόχωστος 20, Τρίκωμο 7, Μόρφου 3 και Λεύκα 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 58 άτομα.

    Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,244,348 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 21,018 κρούσματα Covid-19, ενώ 19,801 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,135 ασθενών, 45 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,083 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 παρέμεινε στους 84 αφού δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας κατά το σαββατοκύριακο.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αύξηση των Ιρανών τουριστών που επισκέπτονται τα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (16.10.21) γράφει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα την προηγούμενη χρονιά, πέραν της Τουρκίας, προήλθε από το Ιράν, μετά από το Πακιστάν και ακολούθως από την Ρωσία.

    Η εφημερίδα γράφει ότι κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2020, ο αριθμός των ατόμων που επισκέφτηκε τα κατεχόμενα, μέσω θαλάσσης και ξηράς, ανήλθε στις 341,000 (εξαιρούνται οι κάτοχοι «διαβατηρίου της ΤΔΒΚ», ενώ ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 49,2% την ίδιο περίοδο και περιορίστηκε στις 173,315.

    Την ίδια στιγμή υπήρξε μείωση του αριθμού των Τούρκων τουριστών στα κατεχόμενα, από 275,433 τους πρώτους 8 μήνες του 2021 σε 129,148 την ίδια περίοδο το 2021. Ο λόγος της μείωσης των επισκεπτών ήταν η πανδημία του Covid-19.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, 3,773 Ιρανοί επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα το 2021. Την ίδια στιγμή επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα 3,076 Πακιστανοί και 2,155 Ρώσοι. Ο αριθμός των Ιρανών που επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ήταν 2,734.

    Τουρίστες από την νότια Αμερική άρχισαν να επισκέπτονται τα κατεχόμενα

    Εξάλλου, η K?br?s (17.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Αταόγλου είπε ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουν να επισκέπτονται της «ΤΔΒΚ» τουριστικές ομάδες 40 ατόμων από τη Νότια Αμερική.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος» ο Ατάογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του τουριστικού γραφείου Mega Travel, το οποίο δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τον Ισημερινό.

    Ο Αταόγλου ανέφερε ότι ομάδες 40 ατόμων από όλη τη Νότια Αμερική θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα κατεχόμενα από τον Ιανουάριο του 2022 και αναμένουν 250 ομάδες να έρθουν την πρώτη χρονιά.

    (ΚΣ)

    [10] Δεν γνωρίζουν στα κατεχόμενα για την γιορτή των γενεθλίων του Μωάμεθ

    Η Diyalog (18.10.21) γράφει ότι στα κατεχόμενα δεν γνωρίζουν την θρησκευτική σημασία της εορτής του Mevlit Kandili που αφορά στη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως επειδή η γιορτή, που είναι μεταφερόμενη, ήταν το σαββατοκύριακο, δόθηκε και η σημερινή μέρα (Δευτέρα) ως αργία για τη δημόσια υπηρεσία. Αυτό χρονολογείται από την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, προστίθεται στο δημοσίευμα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Για την ανάγκη παραμονής «συγκεκριμένου αριθμού Τούρκων στρατιωτών» στην Κύπρο, μίλησε για πρώτη φορά ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (16.10.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση που είχε στην Τουρκία με το «Σύνδεσμο Απόστρατων Αξιωματικών Τουρκίας» (TEMAD), υπογράμμισε την ανάγκη για παραμονή στην Κύπρο συγκεκριμένου αριθμού Τούρκων στρατιωτών και ισχυρίστηκε ότι «το παιχνίδι που παίζεται είναι η πλήρης αποχώρηση του Τουρκικού στρατού από την Κύπρο και η αποστρατικοποίηση. «Όμως βλέπουμε ότι στο νότο, συνεχίζουν το στρατιωτικό τους εξοπλισμό», πρόσθεσε.

    Σε ομιλία του στα πλαίσια της επίσκεψης του στο «σύνδεσμο» επ’ ευκαιρία της 37ης επετείου από την ίδρυση του, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη μεγάλη εκτίμηση που τρέφουν προς τον τουρκικό στρατό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός ήταν πάντοτε στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου στον διαχρονικό αγώνα τους, όπως ανέφερε.

    Τονίζοντας ότι πλέον στην Κύπρο έχει αρχίσει μια νέα περίοδος όπου μαζί με την «μητέρα πατρίδα», όπως αποκάλεσε την Τουρκία, έχουν χαράξει μια νέα πολιτική, ειδικότερα μετά που όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας δεν έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, ο Τατάρ επανέλαβε ότι στη Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της συνεργασίας των δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι πλάι.

    Τονίζοντας επίσης την ανάγκη να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και δικαιώματα στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία της «υπόθεσης» της Κύπρου, λέγοντας ότι η Τουρκία βρισκόταν και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους.

    Αναφερόμενος στις «κόκκινες γραμμές» τους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μια από τις κόκκινες γραμμές τους είναι τα «δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη» στην Κύπρο και η συνέχιση του δικαιώματος της αυτού.

    «Επιπλέον, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνω επίσης και την ανάγκη για παραμονή οπωσδήποτε συγκεκριμένου αριθμού Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο. Το παιχνίδι που παίζεται στην Κύπρο αφορά στην πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, στην αποστρατικοποίηση. Όμως, βλέπουμε ότι στο νότο συνεχίζουν να εξοπλίζονται στρατιωτικά», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι η διασφάλιση της δικής της ασφάλειας αλλά και η προστασία και η ευημερία της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η μοίρα τους με την Τουρκία είναι η ίδια.

    (ΑΚ)

    [02] Δεν θα υπαναχωρήσουν στη απόφαση για τα Βαρώσια, αλλά ούτε και από τη λύση στη βάση δύο κρατών, δηλώνει ο Οκτάι

    Σύμφωνα με τη Milliyet (16.10.21), ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων του «πάρκου μαρτύρων της Κύπρου» που τελέστηκε στο δημαρχείο Alt?nda? της Τουρκίας στην παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, ισχυριζόμενος ότι «τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν θα ριζώσουν και θα γίνουν αιώνια, όπως και η φιλία μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός που αποτελεί το βασικό στοιχείου του νησιού της Κύπρου από το 1571 μέχρι σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους, ο Οκτάι αναφέρθηκε στην «αδικία και την καταδυνάστευση που βίωσε το τουρκικό έθνος από το 1878», υποστηρίζοντας ότι από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου.

    «Κατά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, οι στρατιώτες μας, οι μάρτυρες μας, πολέμησαν για την ανεξαρτησία ο ένας δίπλα στον άλλο. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, έβαλε ένα τέλος στις προσπάθειες καταπίεσης, τρόμου και απάνθρωπου εκφοβισμού που είχαν στόχο τους Τούρκους της Κύπρου», υποστήριξε Οκτάι, προσθέτοντας ότι «498 δενδρύλλια θα φυτρώσουν σε αυτό το δάσος-μνήμης για τους 498 ήρωες που μαρτύρησαν στον αγώνα για να σώσουν τον τουρκοκυπριακό λαό από τους διωγμούς και να επιτύχουν την ελευθερία και την ευημερία».

    Ισχυριζόμενος ότι η ιστορία έχει καταδείξει ξεκάθαρα ότι η έγνοια της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι να ιδρύσει ένα κοινό κράτος, ο Οκτάι είπε ότι το να βλέπουμε την ιστορία είναι μια καλή προειδοποίηση για όσα γνωρίζουμε.

    «Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό είναι εφικτό να γίνει μόνο με την προσέγγιση που βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Με αυτή την προσέγγιση, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ και να αξιολογήσει κατά τρόπο αντικειμενικό αυτή τη ρεαλιστική πρόταση. [?]

    Ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προσπάθειες και οι ενέργειες που γίνονται εναντίον της χώρας μας και της ΤΔΒΚ για να μας αποκλείσουν από εκεί, δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά. Μη μπορώντας να το αντιληφθούν αυτό, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, χρησιμοποιώντας ένα πλοίο με σημαία της Μάλτας και ιταλικής ιδιοκτησίας, προσπαθούν να στείλουν ερευνητικό πλοίο στην υφαλοκρηπίδα μας.

    Για άλλη μια φορά, με έμφαση τονίζω ότι αυτός που έχει μπερδέψει την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του. Δεν έχει σημασία ό,τι είδους συμφωνία και να κάνουν. Ας μην καλομαθαίνουν με τις συμφωνίες που έκαναν και που κρύβονται πίσω από την ασφάλειά τους. Από εδώ θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα: Αν ενεργήσουν, θα πρέπει να ξέρουν πολύ καλά ότι θα λάβουν πολύ ξεκάθαρη απάντηση τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, όπως έγινε και στο παρελθόν», υποστήριξε ο Οκτάι.

    Υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι το πλοίο Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στα νοτιοδυτικά του Κόλπου της Μερσίνας υπό τη συνοδεία των δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο Οκτάι πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όπως προστατέψαμε το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Από την άλλη πλευρά, δεν θα υπαναχωρήσουμε από την απόφαση που λάβαμε για να ζωντανέψει εκ νέου η περιοχή των Βαρωσίων. Δε θα κάνουμε βήμα πίσω από τη βούληση μας για λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών. Δε θα επιτρέψουμε να έχουν απώλειες οι εργαζόμενοι, τα πανεπιστήμια, οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που παράγουν στην ΤΔΒΚ και συνεισφέρουν και στο νησί και στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε, στα πλαίσια της οικονομικής και αναπτυξιακής μας συνεργασίας, να λαμβάνουμε βήματα για να στηρίζουμε τις υποδομές και τον κάθε τομέα ξεχωριστά στην ΤΔΒΚ. Έχοντας αυτά τα συναισθήματα, εύχομαι να είναι καλορίζικο το πάρκο που ιδρύσαμε», ανέφερε ο Οκταί.

    (ΑΚ)

    [03] Η «ΤΔΒΚ» πρέπει να είναι ισχυρή για την ασφάλεια της Τουρκίας, υποστήριξε ο Τατάρ

    «Θα υπενθυμίζουμε κάθε φορά το παρελθόν μας και ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία μας», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι θα επιδεικνύουν την τόλμη τους στην υπεράσπιση μέχρι τέλους των δικαιωμάτων τους με την ισχυρή Τουρκία, που αμύνεται την ειρήνη και την σταθερότητα, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (16.10.21).

    Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του πάρκου «εις μνήμη των μαρτύρων της Κύπρου» στο Δήμο Αλτιντάγ στην Άγκυρα, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «η ιστορία τους, η μοίρα τους, το παρελθόν, η ψυχή είναι ένα, καθώς και το μέλλον τους θα είναι ένα», σημειώνοντας ότι το κραυγάζουν κάθε φορά ότι δίνουν αγώνα για την τουρκική ταυτότητα στην Κύπρο από το 1571.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία διοικούσε την Κύπρο για περισσότερο από 300 χρόνια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μετά την αποχώρηση των Οθωμανών από το νησί, οι Τουρκοκύπριοι βίωσαν τα πιο μαρτυρικά χρόνια της ιστορίας τους.

    Ο Τατάρ, στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι συμφωνίες στην Κύπρο ποτέ δεν εφαρμόστηκαν και ότι ο σκοπός των αιματηρών επιθέσεων εναντίον των Τουρκοκυπρίων στο νησί ήταν για να εξαφανιστεί η τουρκική παρουσία εκεί. Τονίζοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντα έστελνε τους στρατιώτες της, τους διοικητές και τους δασκάλους της. «Εξασφάλιζε την ύπαρξη μας εκεί [στο νησί] με χρηματικές εισφορές και στηρίζοντας τους αγωνιστές», πρόσθεσε.

    «Αυτό που επιθυμούμε αυτή την στιγμή είναι μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», δήλωσε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι το «νότιο τμήμα του νησιού» έχει μετατραπεί σε «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του.

    Υποστηρίζοντας ότι μετά από όλους αυτούς τους αγώνες που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι εφικτό να καταργηθεί η «ΤΔΒΚ» και με μιαν συνταγματική αλλαγή να μετατρέψουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», ο Τατάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία ποτέ δε θα το επιτρέψει αυτό.

    Υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη πηγή της δύναμης για αυτούς είναι η στήριξη της Τουρκίας, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο Οκτάι για την στήριξη που τους δίνουν.

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαφορετικά σχέδια παρά την καλοπροαίρετη βούληση, που οι ίδιοι επιδεικνύουν, κατά την έκφρασή του, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ διατύπωσε εκ νέου τον ισχυρισμό του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εάν υπήρχε συνεργασία δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της ισότητας και του κράτους. «Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είμαστε τόσο μικροπρεπείς ώστε να γίνουμε η μειονότητα της πλειοψηφίας, επειδή εμείς είμαστε ένα αδιαχώριστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους», ανέφερε ο Τατάρ.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ» είναι μια επιτυχής ιστορία και ότι υπάρχει ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο και το όνομά του είναι «ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ είπε ότι είναι σημαντική η ύπαρξη της Τουρκίας στην Κύπρο για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού» και το να είναι ισχυρή η «ΤΔΒΚ» είναι σημαντικό για την ασφάλεια της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να είναι ισχυρή για όλες αυτές τις παραμέτρους.

    (ΔΨ)

    [04] «Είναι από τις ΗΠΑ που προήλθε η προσφορά για να δοθούν στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F16», υποστηρίζει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (18.10.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ προτού αναχωρήσει για την Αγκόλα, κληθείς να αξιολογήσει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η αγορά των F-16 σχετίζεται με το θέμα των F-35 και ισχυρίστηκε ότι είναι από τις ΗΠΑ που προήλθε η πρόταση για να δοθούν στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F16 έναντι του 1 δισεκατομμυρίου, 400 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει πληρώσει η Άγκυρα για τα F35, τα οποία τελικά δεν θα παραλάβει.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα κάνει ότι χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της στον αμυντικό τομέα, ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για τον εκσυγχρονισμό του εναέριου στόλους τους προκειμένου να βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα.

    «Κάνουμε προσπάθειες επέκτασης του στόλου μας, εκσυγχρονίζοντάς τα F16 που έχουμε και αγοράζοντας νέα F16. Θα πρέπει να πάρουμε τα χρήματα που πληρώσαμε για το πρόγραμμα των F35. Δίνουμε σημασία στον διάλογο για την επίλυση του ζητήματος. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μια οφειλή και οι συνεργάτες μας συνεχίζουν να εργάζονται για την επιστροφή χρημάτων αυτής της οφειλής», ανέφερε ο Έρντογαν.

    Αναφερόμενος στην περιοδεία που θα πραγματοποιήσει στην Αφρική, ο Έρντογαν δήλωσε ότι πρώτος του σταθμός θα είναι η Αγκόλα και ακολούθως το Τόγκο και η Νιγηρία και εξήγησε ότι στην περιοδεία του θα συνοδεύεται από Υπουργούς, Βουλευτές και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.

    Επίσης, κληθείς να σχολιάσει στις δηλώσεις του τα αποτελέσματα των διαφόρων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη χώρα από διάφορες πλατφόρμες, ο Έρντογαν είπε ότι είναι σημαντικό να δει κανείς ποιοι διεξάγουν τις δημοσκοπήσεις αυτές και για ποιο σκοπό.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτές τις δημοσκοπήσεις που γίνονται από συγκεκριμένα δίκτυα που έχουν στόχο να πλήξουν τόσο τον ίδιο όσο και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά και τη Δημοκρατική Συμμαχία, (Cumhur ?ttifak?), ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι κάποιοι θεωρούν ότι με ψεύτικες και πληρωμένες δημοσκοπήσεις μπορούν να διακυβερνήσουν το λαό.

    (ΑΚ)

    [05] Μέρκελ: «Με την Τουρκία πάντα θα έχουμε κοινά συμφέροντα»

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα έχουν πάντα κοινά συμφέροντα με την Τουρκία, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (16.10.21).

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η Μέρκελ είπε ότι συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας τα εξής:

    «Το θέμα των παράτυπων μεταναστών είναι πολύ σημαντικό. Αναφέρω ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Τουρκία στο θέμα αυτό. Στο θέμα των Σύριων προσφύγων και μεταναστών, η Τουρκία διεξήγαγε σημαντικές εργασίες. Ταυτόχρονα, η συνεργασία μας στην καταπολέμηση κατά την εμπορία ανθρώπων θα συνεχιστεί».

    (ΔΨ)

    [06] Θα προσφωνήσει Φόρουμ για τα ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη ο Τατάρ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα προσφωνήσει το Φόρουμ για τα ΜΜΕ του Τουρκικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στις 22-24 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (17.10.21, AA).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα προσφωνήσει το Φόρουμ μέσω τηλεμηνύματος. Ανάμεσα στους ομιλητές στο Φόρουμ θα είναι ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν και ο γενικός γραμματέας του Τουρκικού Συμβουλίου Μπαγδάντ Αμρεγέβ.

    Εξάλλου, στο φόρουμ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 350 ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των ΜΜΕ από τις χώρες μέλη του Τουρκικού Συμβουλίου, όπως είναι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, η «ΤΔΒΚ» και η Ουγγαρία υπό το καθεστώς του παρατηρητή.

    (ΔΨ)

    [07] Ρίχθηκαν προειδοποιητικές προκηρύξεις στην Τελ Ριφάτ για πιθανή χερσαία τουρκική επιχείρηση

    Ενώ συνεχίζονται οι τελευταίες ετοιμασίες για πιθανή χερσαία επιχείρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων εναντίον της κουρδικής οργάνωσης DSG/YPG στη βορειοανατολική Συρία, δόθηκε το μήνυμα στο Συριακό Εθνικό Στρατό (SMO) να «είναι έτοιμος για την επιχείρηση» γράφει η Milliyet (18.10.21).

    Η εφημερίδα γράφει ότι ρίχθηκαν γραπτές προκηρύξεις στα αραβικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (?HA/ΜΕΑ) στην περιοχή Τελ Ριφάτ της Συρίας, σημειώνοντας ότι η Τελ Ριφάτ θα είναι το σημείο πιθανόν της επιχείρησης. Η προκήρυξη απευθυνόταν στο κοινό, γράφοντας τα εξής: «Θα πάρουμε πίσω την πόλη σας. Συνεργαστείτε με τις δυνάμεις μας πριν να είναι αργά».

    Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ενώ συνεχίζουν οι προετοιμασίες του Συριακού Εθνικού Στρατού, με τη στήριξη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, εναντίον την οργάνωσης DSG/YPG στην βορειοανατολική Συρία, το Συριακό καθεστώς με τη στήριξη της Ρωσίας αύξησε τις επιθέσεις του στις περιοχές, που είναι υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών ομάδων στη δυτική Συρία.

    (ΔΨ)

    [08] Αρθρογράφος διερωτάται για το ρόλο του Ερμπάς στην πολιτική σκηνή

    Υπό τον τίτλο «Ο τελευταίος πολιτικός παράγοντας: Ο επικεφαλής των Θρησκευτικών υποθέσεων», ο αρθρογράφος Γιαλτσίν Ντογάν της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (18.10.21) διερωτάται με ποια ιδιότητα ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς πραγματοποιεί διάφορες συναντήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Ερμπάς έχει αναβαθμιστεί πλήρως ως πολιτικός παράγοντας, με την συνάντησή του με τον υφυπουργό εξωτερικών των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

    (ΔΨ)

    [09] Στις 24,114 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Milliyet (17.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 24,114 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 341,426 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 186 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 24,403.

    Σημειώνεται ότι το 88.38% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 76.21% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 113,971,512 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 18 October 2021 - 13:44:08 UTC