Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 13 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 22/2022 02.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Αδιέξοδο στο θέμα του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Ανήσυχο για παραβιάσεις της νεκρής ζώνης το ΣΑ των ΗΕ, λέει ο Στιούαρτ
  • [03] «ΕΑΠ»: «Το ΕΒΚΑΦ έγινε εμπλεκόμενο μέρος σε 12 αιτήσεις από το 2006»
  • [04] Θετικός στον κορωνοϊό ο Τατάρ
  • [05] Έρχουρμαν: «Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συνασπισμός χωρίς το CTP»
  • [06] Στο 26,85 η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2021 ? Αύξηση 42% στις αφίξεις
  • [07] Δύο θάνατοι και 601 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα από τον Λίβανο
  • [02] «Υποχρεωτική η διαδρομή στην ενέργεια μέσω Τουρκίας»
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία με Sullivan είχε ο Καλίν
  • [04] HDP: «Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα της αντιπολίτευσης για κοινό υποψήφιο»
  • [05] Επαφές Νταβούντογλου με Καλό Κόμμα και CHP για σύσταση συμμαχίας
  • [06] Συνέχιση τουρκικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία
  • [07] Στις 102,601 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Αδιέξοδο στο θέμα του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ

    Η Halk?n Sesi (02.02.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι αδιέξοδο υπάρχει στο θέμα του διορισμού νέου ειδικού απεσταλμένου (special envoy) του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μιλώντας χθες στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ μετά από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, ο Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ την άποψη της τουρκοκυπριακής πλευράς για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου (personal envoy) του ΓΓ του ΟΗΕ με αρμοδιότητες παρόμοιες με εκείνες της Τζέιν Χολ Λουτ.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι επίσημες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν σε περίπτωση αποδοχής της ύπαρξης «δύο ίσων κυρίαρχων κρατών» και του «διεθνούς καθεστώτος» της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτή της την θέση.

    Χαρακτηρίζοντας «καλή» την χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Κόλιν Στιούρτ, ο Τατάρ σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία μετέφερε τις διαπιστώσεις του για το Κυπριακό.

    «Καλό θα ήταν να άνοιγε η Πύλη Αμμοχώστου»

    Ο Τατάρ υποστήριξε και το εξής:

    «Αυτό που είπε φυσικά είναι ότι γνωρίζουν τις δυσκολίες. Αυτό που περιμένουν από εμάς ο ΓΓ του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η περαιτέρω εντατικοποίηση των εργασιών στις διμερείς επιτροπές [Σημείωση: Έτσι χαρακτήρισε ο Τατάρ τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές], αύξηση της συνεργασίας των δύο λαών κατά τρόπο που θα είναι προς το κοινό όφελος όλων μας και πιο πολύ να παράγουμε κάποια κοινά έργα. Κατά τρόπο που θα είναι για το καλό και το όφελος του κυπριακού λαού, Τούρκων και Ελλήνων. Εμείς άλλωστε με αυτό τον τρόπο το αξιολογούμε αυτό. Συνεχίζονται οι εργασίες μας τόσο στην επιτροπή υγείας, όσο και στην επιτροπή πολιτισμού και στην επιτροπή ισότητας των φύλων και σε επιτροπές σε άλλους τομείς. Και εμείς μοιραζόμαστε μαζί τους κάποιες απόψεις και ιδέες μας για περισσότερη εντατικοποίηση και για να μπορέσει να αναπτυχθεί και το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα του είπα ότι θα ήταν καλό να άνοιγε μια ακόμα πύλη στην Λευκωσία, να άνοιγε η Πύλη Αμμοχώστου».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι ανέφερε στον Καναδό διπλωμάτη ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση στο εγγύς μέλλον.

    «Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε βήμα πίσω από τη νέα πολιτική, το νέο όραμα που έθεσα στην ημερήσια διάταξη στην Γενεύη στις 27-29 Απριλίου και βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς. Είναι γνωστή η θέση μας σε αυτό το θέμα με την στήριξη και της Τουρκίας», υποστήριξε.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι είπε στον Κόλιν Στιούαρτ ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να προβεί στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μέσω της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».

    Σημειώνοντας ότι με τον Κόλιν Στιούαρτ συζήτησαν και το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ ανέφερε: «Δυστυχώς υπάρχει αδιέξοδο αυτή την στιγμή σε αυτό το θέμα και ο Γενικός Γραμματέας δεν μπορεί να διορίσει απεσταλμένο ακόμα. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εμείς φυσικά μοιραστήκαμε μαζί τους με επιμονή την άποψή μας ότι αντί για ειδικό απεσταλμένο πρέπει να διοριστεί ένας προσωπικός απεσταλμένος με αρμοδιότητες παράλληλες με εκείνες της Τζέιν Χολ Λουτ».

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του σε πρόσκληση του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή όπως είπε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Τατάρ απάντησε:

    «Είναι γνωστή η θέση μας για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν έρθουμε σε αυτό το σημείο, μπορούμε φυσικά να βρισκόμαστε σε άτυπες συναντήσεις κοινωνικού περιεχομένου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, συναντηθήκαμε την πρωτοχρονιά στην νεκρή ζώνη και συζητήσαμε κάθε είδους θέματα. Πριν από αυτό συναντηθήκαμε και μιλήσαμε στις Βρυξέλλες, πριν από αυτό στην Γενεύη και στην Νέα Υόρκη. Σε διάφορες συνομιλίες που είχαμε με τους Βρετανούς είπαμε κάτι του τύπου ας συναντηθούμε και στο Λονδίνο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις. Το υπογραμμίζω για ακόμα μια φορά. Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε πιο φυσιολογικό από το να συναντιούνται από καιρού εις καιρό οι ηγέτες των δύο χωριστών λαών που ζουν σε ένα τέτοιο μικρό νησί και να συζητούν με ην κοινωνική έννοια».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανήσυχο για παραβιάσεις της νεκρής ζώνης το ΣΑ των ΗΕ, λέει ο Στιούαρτ

    Η Halk?n Sesi (02.02.22) γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί για πιθανές συνέπειες που θα έχει η συνέχιση των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης στην Κύπρο. Μιλώντας χθες στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ μετά από συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτης Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, ο Καναδός διπλωμάτης είπε ότι συζήτησαν πολλά θέματα με τον Τατάρ, τον οποίο ενημέρωσε για την επίσκεψή του την Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και κράτη που συμβάλλουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον Τατάρ και για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Κολιν Στιούαρτ ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας επιθυμούν τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και θέλουν να δουν συμφωνία στο θέμα των αρμοδιοτήτων του εν λόγω αντιπροσώπου.

    Ο Στιούαρτ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επιθυμεί να επιδεικνύεται σεβασμός και από τις δύο πλευρές στις αρμοδιότητες των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη και ανησυχεί για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η συνέχιση των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης.

    Επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έντονα ενθαρρύνει μέτρα όπως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η κατανόηση, η σύσταση εμπορικών σχέσεων και η εκπαίδευση για την ειρήνη με στόχο την δημιουργία των συνθηκών για επίτευξη τελικής συμφωνίας στην Κύπρο. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Όπως γνωρίζετε, αυτή την στιγμή γίνεται λόγος για μιαν μακρινή απόσταση μεταξύ των πλευρών, ακόμα και στο θέμα της διεξαγωγής οποιασδήποτε συνάντησης με στόχο την λύση του Κυπριακού. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κάνουμε προς το παρόν ό,τι περνάει από το χέρι μας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των συνθηκών που θα παρέχουν την δυνατότητα για μιαν τελική λύση. Αυτά τα θέματα συζήτησα με το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ασφαλείας το συμπεριέλαβε αυτό στο ψήφισμά του παρέχοντας στήριξη σε αυτά».

    Ερωτηθείς κατά πόσο, μετά τις χθεσινές του χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τίθεται θέμα πιθανής συνάντησης των ηγετών, ο Κόλιν Στιούαρτ υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά μέσα στον Δεκέμβριο και πρόσθεσε ότι δεν συζήτησε πρόταση για οποιανδήποτε συνάντηση με τους ηγέτες, διότι για να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει πρώτα να συζητηθούν κάποια πράγματα. «Προς το παρόν δεν έχω ενημέρωση στο θέμα του κατά πόσον υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο αναφορικά με επιθυμία τους να συναντηθούν και να μιλήσουν», σημείωσε.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να συναντάται με τις πλευρές στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου (envoy) του Γενικού Γραμματέα και να ψάχνει ευκαιρίες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «ΕΑΠ»: «Το ΕΒΚΑΦ έγινε εμπλεκόμενο μέρος σε 12 αιτήσεις από το 2006»

    Η K?br?s (02.02.22) γράφει ότι η Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί, πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» («ΕΑΠ») δήλωσε ότι η Διοίκηση Ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) κατέστη εμπλεκόμενο μέρος σε 12 υποθέσεις ενώπιον της «Επιτροπής» από το 2006 μέχρι σήμερα.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, η Βετζχί σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πρόσφατη απόφαση της «ΕΑΠ» να αποδεχτεί το ΕΒΚΑΦ και το λεγόμενο γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων ως «εμπλεκόμενο μέρος» σε υπόθεση που αφορά ακίνητες περιουσίες στην περιοχή του Βαρωσιού.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η «ΕΑΠ» λαμβάνει μιαν τέτοια απόφαση και ότι το ΕΒΚΑΦ κατέστη εμπλεκόμενο μέρος σε 12 υποθέσεις, η Βετζχί είπε ότι η απόφαση για να καταστεί το ΕΒΚΑΦ και το λεγόμενο γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων εμπλεκόμενο μέρος σε μιαν αίτηση ενώπιον της «ΕΑΠ» δεν είναι τελεσίδικη, αλλά προσωρινή απόφαση. «Θα συζητήσουμε αυτή την αίτηση και θα λάβουμε τελεσίδικη απόφαση», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Και το θέμα του να καταστεί εμπλεκόμενο μέρος αφορά αποκλειστικά αυτή την αίτηση. Είναι ειδικά γι’ αυτή την αίτηση. Κάθε αίτηση αξιολογείται εντός της ίδιας της αίτησης. Δηλαδή, αν εμείς έχουμε καταστήσει εμπλεκόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ εδώ, δεν πρόκειται να αποτελεί εμπλεκόμενο μέρος για πάντα σε όλες τις αιτήσεις. Δεν πλήττει τα δικαιώματα του αιτητή το γεγονός ότι κατέστη εμπλεκόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ, δεν αλλάζει την νομική του κατάσταση, δεν επηρεάζει αρνητικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του.

    Η ΕΑΠ αποφάσισε να καταστήσει εμπλεκόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ με σκοπό να παρέχει τη δυνατότητα στις πλευρές να θέσουν τους ισχυρισμούς τους σύμφωνα με τον σκοπό της δικής τους ίδρυσης και να μπορέσει να λάβει μιαν απόφαση στο πλαίσιο της δικαιοσύνης στο στάδιο της απόφασης.

    Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε για πρώτη φορά. Όμως, η διοίκηση των ιδρυμάτων έχει καταστεί εμπλεκόμενο μέρος 12 φορές σε διάφορες ημερομηνίες από την ίδρυση της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών μέχρι σήμερα. Καμία από αυτές δεν συζητήθηκε, όμως αυτή την φορά συζητήθηκε».

    420 αιτήσεις για το Βαρώσι

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος της «ΕΑΠ» είναι, σύμφωνα με τον σκοπό ίδρυσής της, να λαμβάνει όλες της τις αποφάσεις κατά τρόπο δίκαιο, αντικειμενικό, πλήρη και εναρμονισμένο με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και του λεγόμενου ανώτατου δικαστηρίου, η Βετζχί ισχυρίστηκε ότι για τον λόγο αυτό κατέστη εμπλεκόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ και σημείωσε ότι «η βασική απόφαση θα ληφθεί αργότερα».

    Είπε ότι μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν συνολικά 7,070 αιτήσεις στην «ΕΑΠ» και ότι υπάρχουν 420 αιτήσεις που αφορούν το Βαρώσι. «Αυτές αφορούν ολόκληρο το Βαρώσι, όχι μόνο την πιλοτική περιοχή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες τους σε σχέση με την πιλοτική περιοχή. Κατέληξε λέγοντας τα εξής η Βετζχί:

    «Ολοκληρώσαμε τις 1,324 από αυτές τις 7,070 αιτήσεις. Αποφασίσαμε για συνολικές αποζημιώσεις 330 εκατομμυρίων στερλινών. Αυτή η πληρωμή γίνεται από το υπουργείο οικονομικών».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Θετικός στον κορωνοϊό ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (02.02.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διαγνώσθηκε θετικός στον ιό covid-19.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενη προεδρίας, το αποτέλεσμα της εξέτασης PCR του Τατάρ, στο οποίο είχε υποβληθεί αφού παρουσίασε ρινική συμφόρηση και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ήταν θετικό.

    Σε ανάρτηση του σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τατάρ ανέφερε ότι η γενική του κατάσταση είναι καλή και έχει απομονωθεί.

    (ΚΣ)

    [05] Έρχουρμαν: «Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συνασπισμός χωρίς το CTP»

    Η Yeni D?zen (02.02.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι στην «βουλή» που προέκυψε από τις πρόσφατες «εκλογές» υπάρχουν πολλά πιθανά ενδεχόμενα σχηματισμού «κυβέρνησης» χωρίς την συμμετοχή του κόμματός του και επομένως κατά πάσα πιθανότητα θα σχηματιστεί ένας «κυβερνητικός συνασπισμός» χωρίς το CTP.

    Μιλώντας χθες στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Έρχουρμαν είπε ότι θα αξιολογήσουν αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα του κόμματος και ότι χθες πραγματοποίησε μιαν συνάντηση «καλής θέλησης» για καφέ με τον Φαϊζ Σουτζούογλου, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), που κατετάγη πρώτο στις «βουλευτικές εκλογές».

    Ανέφερε ότι έστω και βρίσκονται στην αντιπολίτευση θα στηρίζουν όλα τα «νομοσχέδια» που θα κατατεθούν με στόχο να απομακρυνθεί ο «λαός» από το οικονομικό αδιέξοδο και το χείλος του γκρεμού, διότι «όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι». Πρόσθεσε όμως ότι θα αντιταχθούν και θα αντιδράσουν έντονα σε προσπάθειες φτωχοποίησης του «λαού» και πικρές συνταγές που θα έχουν πρόθεση να βάλουν χέρι στην τσέπη του «λαού».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έρχουρμαν επανέλαβε την θέση ότι η μοναδική φόρμουλα συνολικής λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας και πρόσθεσε ότι εκτός αυτού θα αναλάβουν πρωτοβουλίες εντός της «βουλής» για να αρχίσουν βήματα στις σχέσεις τους με την ΕΕ, στο θέμα του ανοίγματός τους προς τον κόσμο και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στο 26,85 η πληρότητα των ξενοδοχείων το 2021 ? Αύξηση 42% στις αφίξεις

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν άνθισαν οι ελπίδες στον τουρισμό», η Halk?n Sesi (02.02.22) γράφει ότι δεν ξεπέρασε το 26,8% η πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα κατά το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου γραφείου τουριστικού προγραμματισμού, αυτή η πληρότητα είναι ψηλότερη από εκείνη του 2020, όμως πολύ χαμηλότερη από το 2019 και το 2018. Το 2020 η πληρότητα των τουριστικών εγκαταστάσεων στα κατεχόμενα ήταν 16,9%, το 2019 50,4% και το 2018 51,3%.

    Στο μεταξύ, αύξηση της τάξης του 42% υπήρξε στον αριθμό των επιβατών που ήρθαν στα κατεχόμενα το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Αν εξαιρεθούν οι «πολίτες της ΤΔΒΚ», ο αριθμός των επιβατών που ήρθαν στα κατεχόμενα το 2021 έφτασε τις 552,312.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δύο θάνατοι και 601 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (02.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν δύο θάνατοι με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στα 174.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 13,923 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 601 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Τα κρούσματα βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 248, Κερύνεια 113, Αμμόχωστος 141, Μόρφου 36, Τρίκωμο 42 και Λεύκα 21.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 438 άτομα.

    Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,401,142 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 55,914 κρούσματα Covid-19, ενώ 50,424 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5,318 ασθενών, 63 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 5,244 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στην 1η Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1540 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα από τον Λίβανο

    Το Ankara Anatolia (02.02.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον Λίβανο, όπως πάντα.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία.

    Δηλώνοντας ότι ο Λίβανος και η Τουρκία έχουν ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς, ο Ερντογάν είπε πως βλέπουν τα προβλήματα «των Λιβανέζων αδελφών τους» ως δικά τους προβλήματα και την επιτυχία τους ως δική τους επιτυχία.

    «Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτήν την επίσκεψη με μιαν πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία που αντικατοπτρίζει τον ανθρώπινο, πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο του λιβανικού λαού. Το θεωρώ αυτό δείγμα της σημασίας που αποδίδει ο Λίβανος στην Τουρκία και ως τουρκικό έθνος, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας με όλους τους Λιβανέζους αδελφούς και αδελφές μας. Στις συναντήσεις μας, συζητήσαμε τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβάνου διεξοδικά. Εστιάσαμε στην ανάπτυξη ευκαιριών συνεργασίας. Τις πρώτες ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, έστειλα αμέσως τον Αντιπρόεδρό μου και τον Υπουργό Εξωτερικών στη Βηρυτό για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον λιβανικό λαό», είπε.

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (02.02.22) έγραψε ότι οι Τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού.

    (ΚΣ)

    [02] «Υποχρεωτική η διαδρομή στην ενέργεια μέσω Τουρκίας»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο η T?rkiye (02.02.22) γράφει ότι όταν ακυρώθηκε το έργο που θα μεταφέρει το αέριο που παράγεται στο τρίδυμο Ισραήλ-Αιγύπτου- Κύπρου από την Ελλάδα στην Ευρώπη, τα βλέμματα στράφηκαν ξανά στην Τουρκία. «Η θέση ότι δεν είναι δυνατόν ένα έργο χωρίς την Άγκυρα να έχει επιτυχία στη Μεσόγειο έχει αποδειχθεί για άλλη μια φορά», υποστηρίζει η εφημερίδα και γράφει:

    «Το αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία μεταφέρεται στην παγκόσμια αγορά μέσω του TurkStream και το αέριο που προέρχεται από τη Θάλασσα Αζερμπαϊτζάν-Σαχ μέσω του αγωγού TANAP. Μετά την ακύρωση του έργου, το οποίο παρήχθη στο τρίδυμο Ισραήλ-Αιγύπτου-Νοτίου Κύπρου και επρόκειτο να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, ήρθε στο προσκήνιο η μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

    Αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδειξε προς το Κατάρ προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τα βλέμματα στράφηκαν προς την Τουρκία ως έναν νέο διεθνή διάδρομο μεταφορών.

    Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος προμηθειών φυσικού αερίου της BOTA? Αρίφ Άκτουρκ δήλωσε ότι η εμπορία φυσικού αερίου από το δέλτα της Αιγύπτου, το κοίτασμα αερίου Αφροδίτη της νότιας Κύπρου και τα κοιτάσματα Ισραήλ-Λεβιάθαν είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ. Ο Άκτουρκ είπε: ‘Το έργο μεταφοράς αυτού του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας έχει καταρρεύσει. Το πιο ορθολογικό βήμα από αυτή την άποψη είναι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να φέρουμε αυτά τα αποθέματα στην παγκόσμια αγορά. [?] Αυτό το έργο είναι μια ιστορική ευκαιρία για είναι επίσης μια ευκαιρία να τερματιστεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΚΣ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία με Sullivan είχε ο Καλίν

    Σύμφωνα με την Aksam (01.02.22), ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan στον οποίο ανέφερε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στις 3 Φεβρουαρίου στο Κίεβο θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι Καλίν και Sullivan συζήτησαν διάφορα πολιτικά και οικονομικά θέματα, θέματα ασφάλειας και τις διμερείς τους σχέσεις. Αξιολόγησαν επίσης την κρίση στην Ουκρανία, τη διαδικασία εναρμόνισης με την Αρμενία και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες που αφορούν στον Κοινό Στρατηγικό Μηχανισμό που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ. Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της εφαρμογής του μηχανισμού αυτού το συντομότερο δυνατό προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ρεαλιστικός, συστηματικός και διαρκή διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

    Επιπλέον, Καλίν και Sullivan συζήτησαν τα κοινά βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Από πλευράς Τουρκίας εκφράστηκε η βούληση για συνεχή παροχή στήριξης με κάθε τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στο Κίεβο αποσκοπεί στο να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

    Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία της συνέχισης της διαδικασίας για εναρμόνιση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    (ΑΚ)

    [04] HDP: «Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα της αντιπολίτευσης για κοινό υποψήφιο»

    Η Cumhuriyet (02.02.22) γράφει ότι ο Συμπρόεδρος του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Μιτχάρ Σαντζάρ, δήλωσε ότι εργάζονται για τη δημιουργία μιας τρίτης συμμαχίας για τις βουλευτικές εκλογές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θέλουν να διαπραγματευτούν τις προεδρικές εκλογές σε μια συγκεκριμένη βάση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είπε: «Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα της αντιπολίτευσης για έναν κοινό υποψήφιο εάν επιτευχθεί συναίνεση».

    Ο Σαντζάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, πως το Κόμμα του προτείνει στην αντιπολίτευση μιαν διαπραγμάτευση με τρεις αρχές: Ισχυρή δημοκρατία, διαρκή ειρήνη και αληθινή δικαιοσύνη.

    «Εάν υπάρξει πλήρης συμφωνία σε αυτά τα θέματα, είμαστε ανοιχτοί σε κοινή υποψηφιότητα με την αντιπολίτευση. Το κύριο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η ρήξη που μπορούν να δημιουργήσουν οι πολιτικές διαχωρισμού στην κοινωνία. [?] Όποιος συμμερίζεται τη νοοτροπία της κυβέρνησης υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές. Κανένα κόμμα [?] που λέει ότι είναι στην αντιπολίτευση δεν πρέπει να έχει συμπεριφορές που να συνάδουν με αυτή την αντίληψη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εδώ και καιρό μεθόδους διαχωρισμού και πόλωσης. Απέναντι σε αυτό, η πιο σημαντική υπόσχεση που έχουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε σε διάλογο με τις διαφορές μας και να δείξουμε ότι επιδιώκουμε τη συναίνεση μέσω της διαφορετικότητας και της διαπραγμάτευσης. Αυτός είναι ο τρόπος για να φέρει μαζί το ψωμί και την ελευθερία», τόνισε.

    Για το θέμα του κλεισίματος του κόμματος, είπε πως το κλείσιμο του HDP θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αναζήτηση της Τουρκίας για ισχυρή δημοκρατία και διαρκή ειρήνη, στον πλουραλισμό και στην πολυμορφία. «Ακόμα κι αν το HDP κλείσει πριν τις εκλογές, είναι αποφασισμένο να αποκαλύψει τη δύναμη που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και έχει πολλές επιλογές. Ας μην αμφιβάλλει κανείς, έχουμε τη βούληση, την προετοιμασία και τα μέσα σε αυτό το θέμα», είπε.

    Για το θέμα της άρσης της ασυλίας της βουλεύτριας του Κόμματος Σεμρά Γκιουζέλ, ανέφερε: «Το HDP είναι ένα κόμμα που ασκεί δημοκρατική πολιτική και η δημοκρατική πολιτική είναι ο λόγος ύπαρξης του. Είναι αδιανόητο για το HDP να ταυτιστεί με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο και εργαλείο εκτός από τη δημοκρατική πολιτική. Η βία, τα όπλα και όλες οι άλλες μη δημοκρατικές μέθοδοι είναι ξένες για το HDP και το HDP είναι κλειστό για αυτούς».

    Είπε ωστόσο πως υπάρχουν σκοπιμότητες αναφορικά με την διαρροή των φωτογραφιών που δείχνουν την Γκιουζέλ μαζί ένα οπλισμένο αντάρτη.

    «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συναντήθηκαν με συγγενείς μελών του PKK, εν γνώσει του κράτους και υπό την επιτήρηση του. Όσοι εντάχθηκαν στο PKK έφυγαν από αυτή τη χώρα. Οι ψυχές ανήκουν σε αυτή τη γη. Πρέπει να γιατρέψουμε αυτές τις βαθιές πληγές κάτω από αυτήν», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [05] Επαφές Νταβούντογλου με Καλό Κόμμα και CHP για σύσταση συμμαχίας

    Σύμφωνα με τη S?zc? (01.02.22), ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούντογλου, αξιολογώντας το ενδεχόμενο σύστασης συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε ότι είχε τριμερή συνάντηση με την πρόεδρο του Καλού Κόμματος (Iyi Party) Μεράλ Άκσενερ και τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τους οποίους συζήτησαν θέματα ουσίας όσον αφορά στη πιθανή σύσταση συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    «Συναντήθηκα με την κ. Άκσενερ και τον κ. Κιλιτσντάρογλου. Πλέον χρειάζεται να συζητήσουμε για θέματα ουσίας. Δηλαδή, τι πολιτική θα ακολουθήσουμε, πώς θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα δημοκρατικό Σύνταγμα, πώς θα μπορέσουμε να περάσουμε στο κοινοβουλευτικό σύστημα, πώς θα οικοδομήσουμε τους κρατικούς οργανισμούς. Είναι σημαντικό επίσης να συναντηθούν τα 6 κόμματα και να συζητήσουν για αυτά τα θέματα», δήλωσε ο Νταβούντογλου στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Τουρκία.

    Ο Νταβούντογλου είπε ακόμη ότι κατά την τριμερή συνάντηση του με Άκσενερ και Κιλιτσντάρογλου συμφώνησαν όπως συναντηθούν και με τους ηγέτες των άλλων πολιτικών κομμάτων στη χώρα προκειμένου να αρχίσει μια διαδικασία διαβούλευσης. «Όλοι μαζί πρέπει να το κάνουμε αυτό. Δεν είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, αν θα υπάρξει κάτι θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι παρ’ όλο που και με τα δύο κόμματα (το CHP και το Καλό Κόμμα) υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων σε διάφορα ζητήματα, είναι έτοιμοι να συζητήσουν και για το Κουρδικό και για θέματα οικονομίας και φιλελευθερισμού. Εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία διαλόγου έχει αρχίσει καλά και σημείωσε ότι θα σεβαστούν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ τους.

    Επικρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν για το γεγονός ότι δεν αποδέχεται να συναντηθεί με τα άλλα πολιτικά κόμματα, ακόμη και με το ίδιο του το κόμμα, ο Νταβούντογλου είπε ότι θα ήταν καλύτερα ο Πρόεδρος Έρντογαν να έπεφτε λίγο από τον εγωισμό του και να αποδεχόταν να συναντηθεί μαζί τους.

    Δήλωσε ακόμη ότι το ζήτημα για τον ίδιο προσωπικά δεν αφορά στο να φύγει ο Τούρκος Πρόεδρος και να αναλάβει κάποιος άλλος την εξουσία, αλλά είναι θέμα απαλλαγής από το αυταρχικό κράτος και την παρούσα διακυβέρνηση.

    (ΑΚ)

    [06] Συνέχιση τουρκικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (02.02.22), το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την έναρξη της «Επιχείρησης Χειμωνιάτικος Αετός - K?? Kartal? Harekat?», εναντίον «τρομοκρατών» που χρησιμοποιούν ως βάσεις τις περιοχές Derik, Sincar και Karacak στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις στις περιοχές αυτές.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι έγραψε για την επιχείρηση: «Οι Ένοπλες μας Δυνάμεις, συνεχίζουν νύκτα μέρα, χειμώνα και καλοκαίρι τον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών για την ασφάλεια των συνόρων μας, την ενότητα του έθνους μας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (02.02.22), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος παρακολούθησε την επιχείρηση μαζί με τον Επικεφαλής του Τουρκικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Επιχειρησιακό Κέντρο που συστάθηκε, δήλωσε ότι έχουν εξουδετερώσει μεγάλο αριθμό «τρομοκρατών» που βρίσκονταν στη λίστα τους και καταζητούνταν.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 102,601 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (01.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 102,601 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 452,173 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 198 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 87,562.

    Σημειώνεται ότι 92.54% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,46 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 142,171,571 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 2 February 2022 - 13:24:39 UTC