Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 10 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 53/2022 18.03.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έδιωξαν δημοσιογράφο από το «προεδρικό» γιατί δεν τους άρεσαν ερωτήσεις
  • [02] Καϊμακτσί: «Αναμένουμε να αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων»
  • [03] Τατάρ: «Η αναφορά Λαβρόφ σε ΤΔΒΚ έδειξε πως έχουμε δίκαιο»
  • [04] Συγχαρητήρια Οκτάι σε Τορέ
  • [05] Αύξηση στις πωλήσεις προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές μέσω Πράσινης Γραμμής
  • [06] Στα 538 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Πούτιν
  • [02] Συνάντηση Τσαβούσογλου- Kuleba
  • [03] Ακάρ: «Δεν θα ωφελήσει κανέναν η παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ»
  • [04] Αρχίζουν θαλάσσια δρομολόγια ανάμεσα σε Αλεξανδρέττα, κατεχόμενα, Ισραήλ, Λιβύη και Λίβανο
  • [05] Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία
  • [06] Στις 21,354 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έδιωξαν δημοσιογράφο από το «προεδρικό» γιατί δεν τους άρεσαν ερωτήσεις

    Η Yeni D?zen (18.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο σύμβουλός του Αϊντίν Άκκουρτ έδιωξαν από το «προεδρικό μέγαρο» την δημοσιογράφο του τουρκικού Halk TV, Σεϊχάν Αβσιάρ επειδή δεν τους άρεσαν οι ερωτήσεις που υπέβαλλε κατά την διάρκεια συνέντευξης, όπως υποστηρίζει το τουρκικό κανάλι.

    Σύμφωνα με το Halk TV, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την σχέση του με τον δολοφονηθέντα Τουρκοκύπριο επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι και κατά πόσον ο Φάλιαλι συνέβαλε στο να βρίσκεται στον «προεδρικό θώκο», ο Τατάρ είπε: «Είναι ψέμα, ποιος το λέει αυτό. Κάνουν κακή προπαγάνδα μέσα στον λαό μας. Στην νότια Κύπρο αλωνίζει η ρωσική μαφία. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της νότιας Κύπρου ξεπλένει μαύρο χρήμα. Είναι μέσα σε όλες τις βρόμικες υποθέσεις. Δεν μπορείτε να μου υποβάλλετε αυτή την ερώτηση».

    Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο σύμβουλος Τύπου του Τατάρ, Αϊντίν Άκκουρτ παρενέβη σε ερώτηση που υπέβαλε η δημοσιογράφος σε σχέση με την δολοφονία του Κουτλού Ανταλί και είπε το εξής στην Αβσιάρ: «Δεν μπορείτε να υποβάλλετε αυτή την ερώτηση. Δεν το επιτρέπω. Ο κόσμος καίγεται και εσείς αναφέρεστε τον Κουτλού Ανταλί. Λέγεται ότι ο Ανταλί ήταν σαν τον Ουγούτρ Μουμτζού. Όχι δεν ήταν».

    Η Αβσιάρ προσθέτει και τα εξής στο άρθρο της: «Εκδιώχθηκα γρήγορα από το δωμάτιο. Ο σύμβουλος Τύπου Άκκουρτ πήρε τα αντικείμενά μου και μου είπε να εγκαταλείψω το προεδρικό μέγαρο. Δεν αρκέστηκε σε αυτό. Μου είπε και ότι ‘εσείς δεν είστε δημοσιογράφος, είστε προβοκάτορας, φάνηκε ο σκοπός της επίσκεψής σας εδώ’».

    Η Τουρκάλα δημοσιογράφος σημειώνει επίσης ότι κατά την είσοδό της στο δωμάτιο που θα έπαιρνε την συνέντευξη, της πήραν την τσάντα και το τηλέφωνο και δεν της επέτρεψαν να ηχογραφήσει την συνέντευξη, παρά την επιμονή της.

    Ψευδείς και αναληθείς οι ισχυρισμοί Αβσιάρ, λέει η «προεδρία»

    Στο μεταξύ, η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ψευδείς και αναληθείς τους ισχυρισμούς της δημοσιογράφου του τουρκικού Halk TV, Σεϊχάν Αβσιάρ.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά την συνομιλία που είχε η Αβσιάρ με τον Άκκουρτ πριν την συνέντευξη της αναφέρθηκε ότι συνεχίζονται οι έρευνες της «αστυνομίας» για τις δολοφονίες Ανταλί και Άκκουρτ και ότι αν ήθελε θα μπορούσε να μιλήσει με την «γενική διεύθυνση αστυνομίας».

    Η Αβσιάρ ανέφερε στον Άκκουρτ ότι θα ρωτούσε τον Τατάρ για το θέμα της Ουκρανίας, το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο και του έδειξε και τις ερωτήσεις που θα υπέβαλλε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι στο μεταξύ πληροφορήθηκαν ότι ερχόταν στο «προεδρικό» ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σουτζούογλου για συνάντηση με τον Τατάρ και έτσι λέχθηκε στην Αφσιάρ ότι είχε το πολύ 10 λεπτά για την συνέντευξη.

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης έφτασε ο Σουτζούογλου και λέχθηκε στην Αφσιάρ να τερματίσουν την συνέντευξη και να την συνεχίσουν μετά την αναχώρηση του Σουτζούογλου, γεγονός που εξόργισε την δημοσιογράφο, η οποία είπε «αν είναι να περιμένει ο πρωθυπουργός ας περιμένει», υποστηρίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Αφσιάρ συνέχισε την «ασεβή της συμπεριφορά» και καθώς περίμενε έξω. Επισημαίνεται μάλιστα στην ανακοίνωση ότι η δημοσιογράφος τους απείλησε ότι «θα κάνω είδηση για εσάς και θα δείτε».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Καϊμακτσί: «Αναμένουμε να αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων»

    Η G?ne? (18.03.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί δήλωσε ότι διαδραματίζονται πρωτόγνωρες εξελίξεις στην Ευρώπη και ότι αλλάζουν οι δυναμικές της αρχιτεκτονικής ασφάλειας και του διεθνούς συστήματος.

    Μιλώντας στην 79η Σύνοδο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, ο Καϊμακτσί υποστήριξε ότι η Τουρκία πάντοτε τασσόταν υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και ότι διεξάγει διπλωματικές προσπάθειες με πολλές πλευρές συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να επιτευχθεί σταθερότητα και κατάπαυση του πυρός.

    Σημείωσε ότι κατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας υπάρχουν πράγματα που αναλογούν στην ίδια, όμως υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται δίκαια στην χώρα του. «Όσο ισχυρή είναι η ενταξιακή διαδικασία, τόσο γρήγορες θα είναι και οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Καϊμακτσί επισημαίνοντας ότι το 80% του τουρκικού λαού τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και ότι αυτό υποστηρίζουν και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε και την άποψη ότι «είναι μια αναγκαιότητα πλέον ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης» της Τουρκίας με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το πράσινο εμπόριο απαιτούν επειγόντως μιαν εκσυγχρονισμένη Τελωνειακή Ένωση, αφού η υφιστάμενη δεν καλύπτει τις ανάγκες.

    Ο Καϊμακτσί επέκρινε την ΕΕ για το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία το 2004, η χώρα του δεν βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ατζέντας και της PESCO.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα σε πολλούς τομείς λόγω του Κυπριακού, ο Καϊμακτσί είπε ότι αυτό επηρεάζει και την συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

    Σημείωσε ότι αναμένουν να αναγνωριστεί διεθνώς η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης το δικαίωμα του βέτο εντός της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Η αναφορά Λαβρόφ σε ΤΔΒΚ έδειξε πως έχουμε δίκαιο»

    Η Halk?n Sesi (18.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στην ΤΔΒΚ δηλώνοντας την ύπαρξη μιας παρόμοιας κατάστασης με τους ίδιους, δείχνει το δίκαιο της εθνικής μας υπόθεσης».

    Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νέο «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ, ο Τατάρ επανέλαβε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι κόκκινη γραμμή για τους ίδιους για να μπορούν να ζουν σε αυτά τα εδάφη και πρόσθεσε:

    «Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε μιαν συμφωνία που θα γίνει κάτω από ομοσπονδιακή στέγη. Αναφέραμε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να γίνει μόνο με θεσμική συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αυτή η πολιτική βρήκε την δίκαιη της θέση».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» θα πάρει οπωσδήποτε την θέση που της αξίζει, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Τορέ για την επίσκεψη.

    Ο Τορέ ανέφερε ότι ως «πρόεδρος της βουλής» στηρίζει τις θέσεις που εκφράζει ο Τατάρ μετά την εκλογή του και θα συνεχίσει να τις στηρίζει.

    Επισημαίνοντας ότι η προστασία της ύπαρξης και της ανεξαρτησίας του «κράτους» συμπεριλαμβάνεται στον όρκο τόσο του «προέδρου της δημοκρατίας» όσο και των «βουλευτών», ο Τορέ χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την υιοθέτηση εκ μέρους του Τατάρ της πολιτικής για «δύο κυριαρχίες και δύο ανεξάρτητα κράτη».

    «Η μοναδική μας ασφάλεια είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία και η ΤΔΒΚ που ίδρυσε με την δική του εθνική βούληση ο τουρκοκυπριακός λαός», ισχυρίστηκε και κατέληξε λέγοντας: «Το κράτος είναι βασικό και δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας. Θα βαδίσουμε τον ίδιο δρόμο με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συγχαρητήρια Οκτάι σε Τορέ

    Η Halk?n Sesi (18.03.22) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του τουρκοκυπριακού «λαού» και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους βοήθεια και στήριξη για την ανάπτυξη, ευημερία και ενίσχυση της «θεσμικής δομής» της «ΤΔΒΚ». Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε όποιο τομέα χρειαστεί.

    Απαντώντας στον Οκτάι, ο Τορέ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τουρκοκυπριακού «λαού» για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει την στήριξή της προς την κατεχόμενη Κύπρο παρά τις δύσκολες μέρες που περνά ο κόσμος. Σημείωσε ότι διεξάγουν έναν σκληρό αγώνα για να γίνει αποδεχτή η «κυριαρχική ισότητά τους» διεθνώς και δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτός ο αγώνας χωρίς την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αύξηση στις πωλήσεις προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές μέσω Πράσινης Γραμμής

    Η Halk?n Sesi (18.03.22) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 33,02% υπήρξε στις πωλήσεις προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής κατά το 2021.

    Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, οι πωλήσεις μέσω της Πράσινης Γραμμής ανήλθαν στα 6 εκατομμύρια 123 χιλιάδες ευρώ το 2021 από 4 εκατομμύρια 603 χιλιάδες ευρώ που ήταν το 2020.

    Το συνολικό εισόδημα από τις πωλήσεις από το 2004 μέχρι το 2021 ξεπέρασε τα 108 εκατομμύρια.

    Οι μηνιαίες πωλήσεις για το 2021 ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 510 χιλιάδες 308 ευρώ. Αυτός είναι ο ψηλότερος μηνιαίος μέσος όρος των τελευταίων έξι χρόνων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 538 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (18.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 10,629 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 538 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19 και με αποτέλεσμα να παραμείνουν στους 205 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 251, Κερύνεια 136, Αμμόχωστος 90, Μόρφου 25, Τρίκωμο 28 και Λεύκα 8.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 493 άτομα.

    Μέχρι τις 17 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,139,795 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 75,408 κρούσματα Covid-19, ενώ 71,033 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,172 ασθενών, 42 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,123 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 17 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν 687 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Πούτιν

    Σύμφωνα με την Aksam (17.03.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε την Πέμπτη νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκ νέου τις εξελίξεις που αφορούν στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στη συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει από την αρχή επιδείξει ειλικρινή προσέγγιση όσον αφορά στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και εξέφρασε την άποψη ότι η επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας θα ανοίξει τον δρόμο για εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε στον Ρώσο Πρόεδρο την πρότασή του, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μιαν νέα συνάντηση μεταξύ Πούτιν-Ζελένσκι είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Άγκυρα.

    Επαναλαμβάνοντας ότι ο πόλεμος δεν ωφελεί καμιά από τις πλευρές, ο Έρντογαν τόνισε την ανάγκη να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να τύχουν διαχείρισης με έναν αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα που αφορούν στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και του ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων.

    Ο Έρντογαν συζήτησε την κρίση στην Ουκρανία και με τον Ρουμάνο ομόλογό του

    Η Aksam (17.03.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν συζήτησε τηλεφωνικώς τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Klaus Iohannis.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και ανέφερε ότι έχει ήδη φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και τις άλλες γειτονικές χώρες που δέχθηκαν μεγάλο ρεύμα προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρουμανίας.

    Την ίδια στιγμή, Έρντογαν και Iohannis συμφώνησαν στην από κοινού λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που προέκυψε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και σε μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα επιφέρει ο πόλεμος.

    (ΑΚ)

    [02] Συνάντηση Τσαβούσογλου- Kuleba

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (17.03.22), στα πλαίσια των εντατικών προσπαθειών που καταβάλει η Τουρκία για επίτευξη μόνιμης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την Πέμπτη συνάντηση στην πόλη Lviv της Ουκρανίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Dmytro Kuleba.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μετά τις επισκέψεις του σε Ρωσία και Ουκρανία, η ελπίδα για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών έχει αναπτερωθεί.

    Δηλώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα οι ηγέτες της Ρωσίας και Ουκρανίας να συναντηθούν αν καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουν σε θέματα στα οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει κοινή προσέγγιση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ουκρανία πρότεινε στην Τουρκία να είναι μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται σε αυτό.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου το συντομότερο, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για τερματισμό της αιματοχυσίας.

    Κάνοντας μια γενική ανασκόπηση των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλει η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα, στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας. «Όλος ο κόσμος βλέπει τον αγώνα που καταβάλλει η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός στον πόλεμο», είπε.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Kuleba εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει στην εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει αποδείξει ότι είναι ένας σημαντικός πρωταγωνιστής που θα μπορούσε να επενδύσει στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

    «[?] Προσβλέπουμε σε πιο εποικοδομητική συζήτηση και στα επόμενα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την επίτευξη ειρήνης», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

    (ΑΚ)

    [03] Ακάρ: «Δεν θα ωφελήσει κανέναν η παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (17.03.22), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι συνεπής στις προσπάθειες που καταβάλλει για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και δεσμευμένη στις αρχές της, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

    Δεν θα ήταν προς όφελος κανενός η παραβίαση το καθεστώτος του Μοντρέ

    Δηλώνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει την ανεξαρτησία, τη εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τόνισε την ανάγκη για άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρία, αναφέροντας και τα εξής:

    «[?] Μια από τις πιο σημαντικές προσπάθειες που έγιναν για την αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή ήταν η εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ. Εμείς θέλουμε, όλες οι πλευρές να συναντηθούν και να συνομιλήσουν και όπως γινόταν μέχρι σήμερα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συνθήκη του Μοντρέ κατά έναν τρόπο σοβαρό, ειλικρινή και διαφανή. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την συνέχιση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Μέχρι σήμερα, όλες οι πλευρές είχαν συμμορφωθεί. Εμείς αυτό που λέμε πάντοτε, είναι ότι η Συνθήκη του Μοντρέ είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Κανείς δεν θα ωφεληθεί από την παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρακολούθηση και η συμμόρφωση με αυτήν τη συμφωνία από τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ειρήνη και τη σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να το δηλώνουμε αυτό».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση του πλούτου στο Αιγαίο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Ακάρ δήλωσε ότι «διεξάγουμε τις συνομιλίες μας ειλικρινά, ανοιχτά και με διαφάνεια».

    Πρόσθεσε επίσης ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας για την τέταρτη συνάντηση.

    Ο Ακάρ δήλωσε ακόμη ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

    «Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους και αυτό το είπαμε ξανά. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας και υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [04] Αρχίζουν θαλάσσια δρομολόγια ανάμεσα σε Αλεξανδρέττα, κατεχόμενα, Ισραήλ, Λιβύη και Λίβανο

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (17.03.22), η Εταιρεία Θαλασσίων Λεωφορείων Αλεξανδρέττας (HADO) ανακοίνωσε ότι περί τα τέλη Μαΐου προγραμματίζει να αρχίσει θαλάσσια δρομολόγια για μεταφορά επιβατών από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας προς το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου σε πρώτη φάση και ακολούθως, θα επεκτείνει τα δρομολόγια της για μεταφορά επιβατών στο Ισραήλ, στη Λιβύη και στον Λίβανο.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Δημαρχείου της Αλεξανδρέττας, Μπουλέντ Οκ ανέφερε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρέττας είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή για την μεταφορά ξένων επιβατών και εξήγησε ότι σε πρώτο στάδιο, θα πραγματοποιούνται τακτικά δρομολόγια προς το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου με πλοία λεωφορεία που θα φέρουν την σημαία της «ΤΔΒΚ» και στη συνέχεια, προγραμματίζουν την διοργάνωση δρομολογίων στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο Ισραήλ, στη Λιβύη και στον Λίβανο.

    Ο Οκ εξήγησε ότι στην «ΤΔΒΚ» ζουν περίπου 100 χιλιάδες άτομα από την Αλεξανδρέττα και γι’ αυτό δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτά τα δρομολόγια.

    Δήλωσε ακόμη ότι προτίμησαν την Αμμόχωστο αυτή τη στιγμή, ενώ αναμένουν όπως ανέφερε, να ανοίξουν τα Βαρώσια για τον τουρισμό για να επεκταθούν και εκεί.

    (ΑΚ)

    [05] Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία

    Η Cumhuriyet (17.03.22) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Aksoy.

    Οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση, απαντώντας στην ερώτηση «Αν διενεργούνταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», απάντησαν ως εξής (αποτελέσματα μετά την κατανομή των αναποφάσιστων):

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 29,8%

    - Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 28,4%

    -Καλό Κόμμα (?Y? Parti): 13,6%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 9,9%

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 8,6%

    -Άλλα κόμματα: 4,7%

    -Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA Partisi): 2,9%

    -Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 1,0%

    -Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi): 1,0%

    (ΑΚ)

    [06] Στις 21,354 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αksam(17.03.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 21,354 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 319,260 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 101 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 25,619.

    Σημειώνεται ότι 93,03% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.26 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 146,377,975 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 18 March 2022 - 15:23:11 UTC