Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 13 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 68/2022 12.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συμφωνία σε κοινό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων
  • [02] Τατάρ: «Προσπάθειά μας στο νησί είναι να ενισχύσουμε το κράτος μας»
  • [03] Αρθρογράφος: «Φόρμουλα μη λύσης τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη»
  • [04] Αρθρογράφος: Η λύση του Κυπριακού η απάντηση στα προβλήματα
  • [05] Αντιπολίτευση: Αντιφατικές οι δηλώσεις των Σουτζούογλου-Ατούν για την οικονομία
  • [06] Στην Άγκυρα για το οικονομικό «πρωτόκολλο» μεταβαίνει ο Σουτζούογλου
  • [07] Σουτζούογλου σε Οκτάι: «Δεν μπορώ να δώσω υποσχέσεις που δεν θα τηρήσω στην οικονομία»
  • [08] T?rk-Sen: Πέραν των 600 αιτήσεων για εργασία στις ελεύθερες περιοχές
  • [09] Στα 266 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στη Σαουδική Αραβία ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών τους
  • [02] «Διπλωματία σε πέντε κατευθύνσεις» από τον Τσαβούσογλου
  • [03] Άρχισε η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2022»
  • [04] Δεύτερο κύμα συλλήψεων για την υπόθεση Κομπανί- Συλλήψεις και μέλών του HDP
  • [05] Αυξάνεται η ανεργία στην Τουρκία
  • [06] Στις 6,893 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συμφωνία σε κοινό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων

    Η G?ne? (12.04.22) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι συμφωνία επιτεύχθηκε στις συναντήσεις της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για προστασία της ισότητας των φύλων.

    Στην δήλωση της «προεδρίας» σημειώνεται ότι το σχέδιο δράσης εγκρίθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η παρουσίασή του θα γίνει στις 13 Απριλίου σε εκδήλωση που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην νεκρή ζώνη στην παρουσία των δύο ηγετών.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Προσπάθειά μας στο νησί είναι να ενισχύσουμε το κράτος μας»

    Η G?ne? (12.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με τον διευθυντή, καθηγητές και μαθητές του Τουρκικού Σχολείου Ραούφ Ραϊφ Ντενκτάς του Λονδίνου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τατάρ επεσήμανε ότι υπάρχουν «πολίτες» που ζουν για πολλά χρόνια στην Βρετανία και μεγαλώνουν εκεί τα παιδιά τους και πρόσθεσε ότι οι καθηγητές συμβάλλουν στην εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας από αυτά τα παιδιά και στην συνέχιση των δεσμών τους με την «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στη σημασία της ανατροφής των ανθρώπων στον Λονδίνο με τα ήθη, τα έθιμα, την γλώσσα, την ιστορία και εθνικά τους αισθήματα, ο Τατάρ τους χαρακτήρισε πολύ σημαντικούς ανθρώπους που υπερασπίζονται τον αγώνα του τουρκοκυπριακού «λαού». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Η δική μας προσπάθεια στο νησί είναι η ενίσχυση του κράτους μας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, ζήσαμε και εμείς πολλά προβλήματα, όπως σε κάθε μέρος του κόσμου, όμως τώρα σιγά σιγά αρχίσαμε να ανοίγουμε χωρίς να εγκαταλείπουμε τα μέτρα. Το σημαντικό για εμάς είναι η ενίσχυση κάθε είδους επαφών με την Αγγλία, η αύξηση και συνέχιση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς. [?] Ως τουρκοκυπριακός λαός δώσαμε πολλούς αγώνες. Αυτός ο αγώνας ακόμα συνεχίζεται. Αυτό που κρατάει όρθια την ΤΔΒΚ είναι ο αγώνας που γίνεται εδώ, όμως παράλληλα με αυτό τον αγώνα είναι βεβαίως και η στήριξη προς εμάς των ανθρώπων μας που ζουν σε διάφορες χώρες, [?] των πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία και η στήριξη της Τουρκίας και ιδιαίτερα η προσήλωση και η αγάπη των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μας που ζουν στην Αγγλία προς την πατρίδα, το έθνος και την σημαία. [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρθρογράφος: «Φόρμουλα μη λύσης τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη»

    Ο αρθρογράφος της Diyalog (12.04.22) Μετίν Μουνίρ γράφει ότι το να προβάλλεται ο ισχυρισμός πως η φόρμουλα των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο είναι η καλύτερη μέθοδος για λύση μοιάζει με το να υποστηρίζει κανείς ότι η καλύτερη θεραπεία για την οστεοπάθεια είναι να πηδήξεις από τον γκρεμό.

    Κάτω από τον τίτλο «Η ανοησία των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών», ο Μουνίρ αναφέρει ότι «τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη είναι η φόρμουλα της μη λύσης και όχι της λύσης» και ότι από τότε που υποβλήθηκε η φόρμουλα αυτή «δεν κέρδισε την στήριξη κανενός κράτους εκτός της Τουρκίας, η οποία την εφηύρε».

    «Κοντολογίς, τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη είναι non-starter, κατά την αγγλοσαξονική έκφραση. Είναι ένα σχέδιο που δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας, ένα άλογο που ήρθε στο σημείο εκκίνησης, αλλά αρνείται να συμμετάσχει στην κούρσα», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

    «Η Τουρκία δεν το γνωρίζει αυτό; Βεβαίως το γνωρίζει. Όμως, στο παρόν στάδιο, αυτό που την βολεύει είναι να θέσει στο ράφι τις συνομιλίες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό:

    - Ο Έρντογαν θέλει να κρατάει στο χέρι ένα ατού εξωτερικής πολιτικής που η λύση του είναι αδύνατη χωρίς τον ίδιο.

    - Δεν θέλει να κάνει κάτι που θα ανησυχήσει τον εταίρο του στον συνασπισμό Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έχει απόψεις γερακίσιες στο Κυπριακό. (Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Πρόεδρος μεταβίβασε στον Μπαχτσελί την διαχείριση της πολιτικής για την Κύπρο).

    - Θέλει να παρουσιάσει την Κύπρο ως απόδειξη του εθνικισμού του κατά τις εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου το αργότερο.

    Οι υπερβολικές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς ο λόγος αποτυχίας των συνομιλιών

    Η Άγκυρα συνδέει με τον εξής λόγο αυτή της την στάση που σημαίνει εγκατάλειψη της φόρμουλας της ομοσπονδίας και κτίσιμο τοίχου μπροστά την επανέναρξη των συνομιλιών: Η ομοσπονδία δεν κατέστη δυνατή λόγω της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Ελληνοκύπριους δεν είναι τίποτε άλλο από χάσιμο χρόνου.

    Ο λόγος για τον οποίο δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι συνομιλίες, ο τελευταίος γύρος των οποίων έγινε μεταξύ του Αναστασιάδη και του Ακιντζί, είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, όπως μπορεί να φανεί από την μελέτη των πρακτικών.

    Θα δώσω μόνο ένα παράδειγμα γι’ αυτό. Η τουρκική πλευρά απαίτησε να διαθέτει βέτο η τουρκική κοινότητα σε όλους τους θεσμούς της μελλοντικής κοινής δημοκρατίας. [?] Όμως, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα κράτος που σε κάθε του βήμα θα μπορούσε να του βάλει τρικλοποδιά με το τουρκικό βέτο. Τελικά, στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών με τον Ακιντζί, ο Αναστασιάδης δέχτηκε να έχει βέτο σε 17 θεσμούς η τουρκική κοινότητα. Ο Ακιντζί δεν το θεώρησε ικανοποιητικό αυτό.

    Ως ένα άτομο που παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες. η άποψή μου είναι πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε μιαν ομοσπονδιακή δομή με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Είναι αδύνατη η επίτευξη λύσης με συμφωνία σε όλα τα θέματα. Υπάρχουν τόσα πολλά και περίπλοκα θέματα που είναι όνειρο η συμφωνία στο καθένα απ’ αυτά. Η πρακτική μέθοδος που θα δώσει αποτέλεσμα είναι η προσέγγιση της λύσης με δόσεις. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αρθρογράφος: Η λύση του Κυπριακού η απάντηση στα προβλήματα

    Ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (12.04.22) Σερχάτ Ιντζιρλί γράφει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την μη λύση στην Κύπρο ως ατού που ενισχύει την ίδια και ενόσω δεν αλλάζει η «αποικιοκρατική στάση της Τουρκίας», δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά οι Τουρκοκύπριοι.

    Κάτω από τον τίτλο «Χρεοκοπία και λύση», ο Ιντζιρλί αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

    «Είναι ένας ισχυρισμός το γεγονός ότι ο Φαϊζ Σουτζούογλου αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ομάδα που διοικεί την Τουρκία. Ή είναι μια διαπίστωση. Μια εικασία. Όμως, μια ισχυρή εικασία! Διότι, η εικόνα αυτή είναι δυστυχώς!

    Επιπλέον, είναι ‘ισχυρή εικασία’ και το γεγονός ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και μάλιστα αν σήμερα δεν επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα των δήμων με την αντιπολίτευση, τις συντεχνίες και τις διοικήσεις κάποιων δήμων, δεν θα μπορέσει να δει το σαββατοκύριακο! [?]

    Όμως αν πέσει η κυβέρνηση, θα αποκτήσει ευημερία η χώρα; Δεν είναι ξεκάθαρη η απάντηση αυτού του ερωτήματος.

    Μαθηματικά είναι εφικτός βεβαίως ένας συνασπισμός υπό την προεδρία του Τουφάν Έρχουρμαν, όμως αυτό που είναι ουσιαστικά σημαντικό περισσότερο από την ανατροπή των κυβερνήσεων είναι η ανατροπή του στάτους κβο.

    Το στάτους κβο δεν γνωρίζει Σουτζούογλου, Έρχουρμαν, Όζερσαϊ, Ατάογλου, Αρικλί! Όπως ακριβώς δεν γνώριζε Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου Ακιντζί και Τατάρ!

    Κάποτε μερικοί από αυτούς μπορεί να κάνουν δύο βήματα πιο πάνω, τρία βήματα πιο πέρα, όμως στο τέλος το στάτους κβο, δηλαδή το ψευδοκράτος ή το κλεφτοκράτος είναι εκεί.

    Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μη λύση για να ενισχυθεί η ίδια, τα υπόλοιπα είναι εντελώς εθνικιστικές ανοησίες. Και οι κυβερνήσεις σε εμάς είναι επιτυχημένες μέχρι το να λένε ‘μπορούσαμε να πληρώνουμε μόνοι μας τους μισθούς, δεν ανοίξαμε καθόλου το χέρι μας στην Τουρκία’.

    Επομένως, ενόσω δεν επιλύεται το κυπριακό πρόβλημα, ξέρω ότι θυμώνετε, όμως ενόσω συνεχίζεται η αποικιοκρατική στάση της Τουρκίας, δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά.

    Μιας και το έφερε η κουβέντα, θέλω να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα. Το θέμα του Ταγγίπ Έρντογαν. Έχει συστήσει ένα καθεστώς του ενός και μόνο ανδρός με την πλήρη έννοια της λέξης. Η Τουρκία διοικείται οπωσδήποτε με ‘απολυταρχία’.

    Είναι βεβαίως απολύτως αναγκαίο να αλλάξει αυτή η δομή, να επιστρέψει πίσω στην ‘δημοκρατία’ η Τουρκία και το πρώτο βήμα θα είναι να χάσει ο Έρντογαν τις πρώτες εκλογές και να γκρεμιστεί η απολυταρχία.

    Όμως, το να φύγει ο Ταγγίπ Έρντογαν δεν σημαίνει από πλευράς κυπριακού προβλήματος ότι [?] θα συσταθεί μια ομοσπονδιακή Κύπρος. Διότι εκτός του Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, όλοι οι υπόλοιποι που αναφέρονται ως αντίπαλοί του, δεν κοιτάζουν την λύση ακόμα και από το παράθυρο από το οποίο την κοιτάζει ο Έρντογαν. Για παράδειγμα, η πολιτική του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ή της Μεράλ Άκσενερ στο ‘Κυπριακό’ είναι εξαιρετικά ‘αμαθής’.

    Θα μου πείτε ‘υπάρχει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πολύ αξιόλογοι και έμπειροι διπλωμάτες που στην στιγμή θα αναλάβουν το θέμα’; Συμφωνώ μέχρι ενός σημείου με αυτή την διαπίστωση, όμως το να αντικαταστήσει τον Έρντογαν ο Κιλιτσντάρογλου, για παράδειγμα, στην Τουρκία σημαίνει μια αλλαγή χωρίς νόημα και αξία για εμάς που περιέχει αντικατάσταση των θρησκευόμενων με τους ένστολους.

    Μην συμπεράνετε από αυτά που λέω ‘αμάν να μην παραιτηθεί ο Φαϊζ Σουτζούογλου’ ή ‘αμάν μην αλλάξετε τον Έρντογαν’. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ενώ η αδυναμία αλλαγής του στάτους κβο είναι το βασικό πρόβλημα στην ΤΔΒΚ, το βασικό πρόβλημα για εμάς στην Τουρκία είναι ότι η πιο ισχυρή εναλλακτική επιλογή του Έρντογαν ήρθε στο σημείο των ‘νεοναζί’ όταν κοιτάει κανείς την Κύπρο.

    Τι νομίζω; Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η επείγουσα κατάσταση με συναίνεση συστήνοντας μιαν έκτακτη μεταβατική κυβέρνηση. Πρέπει να μπορέσουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να φτάσει σε αποτέλεσμα με μιαν ομοσπονδιακή λύση και όχι με ανόητα και αποσχιστικά όνειρα που προκαλούν όλο τον κόσμο. [?] Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο Σουτζούογλου πει την Παρασκευή ‘παραιτούμαι’, δεν τίθεται θέμα αυτή η χώρα να έχει μιαν δομή που να μπορεί να σηκώσει πιθανά σχέδια Β, Γ και Δ. [?]

    Αυτή είναι η χρεοκοπία. Αν δεν υλοποιηθεί αναδόμηση, δηλαδή ‘λύση του κυπριακού προβλήματος’, δεν θα γίνει τίποτα με τα δάνεια που θα έρθουν από κάπου, με το ίδιο σύστημα, την ίδια μέθοδο, τα ίδια προϊόντα, τα ίδια εργοστάσια, τα ίδια χωράφια, τα ίδια τρακτέρ, τα ίδια μυαλά. Και σε ένα ή [?] δύο χρόνια είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αντιπολίτευση: Αντιφατικές οι δηλώσεις των Σουτζούογλου-Ατούν για την οικονομία

    Η K?br?s (12.04.22) γράφει ότι αντιφατικές μεταξύ τους χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού», Φαϊζ Σουτζούογλου και του λεγόμενου υπουργού οικονομικών, Σουνάτ Ατούν ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος σε ανάρτηση χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «ζούμε κουτουρού, διότι διοικούμαστε κουτουρού».

    Σημειώνοντας ότι λόγω των αντιφατικών αυτών δηλώσεων δεν υπήρξε οποιαδήποτε μείωση στις τιμές του ηλεκτρισμού και των αλκοολούχων ποτών, όπως είχε υποσχεθεί ο Σουτζούογλου, ο Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση» πρώτα επέβαλε μεγάλες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και στα αλκοολούχα ποτά και μετά αναγκάστηκε να μειώσει τις αυξήσεις αυτές λόγω των αντιδράσεων από τον «λαό» και των διαμαρτυριών.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, μετά από συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στις 5 Απριλίου, ο Σουτζούογλου ανακοίνωσε μειώσεις στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του αλκοόλ, όμως δεν εφαρμόστηκαν οι μειώσεις αυτές παρά το γεγονός ότι πέρασε μια βδομάδα. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν τις μειώσεις διότι όλα τα μέλη της ομάδας που θα έκανε την ρύθμιση προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, ανέφερε ο Όζερσαϊ, προσθέτοντας ότι σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα ο Ατούν είπε ότι θα επανεξετάσουν τους δασμούς στα αλκοολούχα ποτά και θα αρχίσουν επειγόντως μελέτη για το θέμα συστήνοντας μιαν επιτροπή από ειδικούς.

    Διερωτώμενος ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια, ο Όζερσαϊ ρωτά τον Ατούν γιατί συμφώνησε με την μείωση της αύξησης κατά την συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στις 5 Απριλίου αν είχε διαφορετική άποψη και κατά πόσον εντός της συνεδρίας συμφώνησε και άλλαξε γνώμη αργότερα.

    «Αν ο υπουργός οικονομικών αντιτάχθηκε σε αυτή την μείωση της αύξησης κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και παρά ταύτα ο πρωθυπουργός βγήκε και ανακοίνωσε τα ποσοστά, μήπως ο πρωθυπουργός βάζει τον υπουργό οικονομικών σε θέση να λέει ψέματα», διερωτήθηκε και υπενθύμισε την δήλωση Ατούν ότι για να εφαρμοστούν αυτές οι εξαγγελίες χρειάζεται ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης των 180 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών κάθε μήνα.

    «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει η μείωση αν δεν βρίσκουμε κάθε μήνα αυτό το ποσό, δηλαδή η μείωση των αυξήσεων είναι υπό προϋποθέσεις;» διερωτήθηκε.

    Έρχουρμαν: «Κοροϊδεύει φανερά τον λαό η κυβέρνηση»

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε τους Σουτζούογλου και Ατούν λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» κοροϊδεύει φανερά τον «λαό». Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι από τη μια ο Σουτζούογλου ανακοίνωσε μείωση στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού και από την άλλη, την επόμενη μέρα ο Ατούν είπε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν αυτή την μείωση.

    «Υπό κανονικές συνθήκες, για να κάνει μια τέτοια δήλωση ο κ. Σουτζούογλου πρέπει να έχει προβεί σε υπολογισμό το υπουργείο οικονομικών και η ΚΙΒ-ΤΕΚ», ανέφερε ο Έρχουρμαν προσθέτοντας ότι δεδομένου πως και οι δύο αυτοί «θεσμοί» υπάγονται στον Ατούν, είναι φανερό πως δεν έγινε ένας τέτοιος υπολογισμός πριν τις ανακοινώσεις Σουτζούογλου.

    Ο Έρχουρμαν έκανε λόγο για μιαν «κυβέρνηση» που συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα του «λαού», να μην μπορεί να κυβερνήσει, να μην μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό της και να παρασέρνεται στον άνεμο, κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στην δήλωση Σουτζούογλου ότι οι μειώσεις στις αυξήσεις δεν έγιναν επειδή αρρώστησε με κορωνοϊό όλη η ομάδα που θα έκανε την ρύθμιση, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι κοτζάμ «υπουργείο οικονομικών» δεν βρίσκει ένα άτομο που να μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς όπως είχε δηλώσει ο Σουτζούογλου.

    Σύγκρουση Σουτζούογλου και Ατούν βλέπει ο Τύπος

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο αρθρογράφος Αλί Μπατουράι γράφει στην στήλη του στην Halk?n Sesi (12.04.22) ότι όπως λέγεται υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στον «πρωθυπουργό» και στον «υπουργό οικονομικών» και ότι οι μειώσεις στις αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και στο αλκοόλ που αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο δεν δημοσιεύτηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» και δεν τέθηκαν σε ισχύ επειδή αντιτίθεται σε αυτές ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σουνάτ Ατούν.

    «Χίλιες δυο φήμες περιφέρονται τριγύρω. Πρόκειται, λέει, για μονομαχία, μονομαχία του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών», σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι κάποιοι «υπουργοί» τάσσονται με το μέρος του Σουτζούογλου και κάποιοι άλλοι με το μέρος του Ατούν. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι μερικοί υποστηρίζονται από Τούρκους αξιωματούχους, ενώ μερικοί άλλοι όχι.

    «Κάποιοι λένε ότι θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός μετά από μερικούς μήνες. Ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός θα παύσει τον υπουργό οικονομικών», γράφει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι ενώ αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων γίνονται ξανά μάρτυρες εσωτερικών συγκρούσεων εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

    «Πραγματικά μπουχτίσαμε, κουραστήκαμε, βαρεθήκαμε αυτές τις υποθέσεις», αναφέρει ο Μπαρτουράι.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στην Άγκυρα για το οικονομικό «πρωτόκολλο» μεταβαίνει ο Σουτζούογλου

    Ο παράνομος Bayrak (12.04.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι για συζήτηση του οικονομικού «πρωτοκόλλου» ανάμεσα στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με την είδηση, κατά την διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής.

    Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη Σουτζούογλου στην Άκυρα θα αξιολογηθούν οι επενδύσεις σε έργα υποδομής που τίθενται σε ισχύ με στήριξη της Άγκυρας και άλλα οικονομικά και δημοσιονομικά έργα.

    Η K?br?s Postas? (12.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι τον Σουτζούογλου θα συνοδεύει στην Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Σουνάτ Ατούν.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Σουτζούογλου σε Οκτάι: «Δεν μπορώ να δώσω υποσχέσεις που δεν θα τηρήσω στην οικονομία»

    Η Avrupa (12.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι ότι δεν θέλει να παγώσει την καταβολή του επιδόματος για την αύξηση του κόστους ζωής. Σουτζούογλου και Οκτάι είχαν πρόσφατα μιαν τηλεφωνική συνομιλία πέραν της μισής ώρας για το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ», το προσχέδιο του οποίου βρίσκεται στο τραπέζι του Οκτάι περιμένοντας υπογραφή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την συνομιλία τους, ο Σουτζούογλου ανέφερε στον Οκτάι ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει κάποια μέτρα που προβλέπονται στο «πρωτόκολλο» και δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις τις οποίες θα μπορέσει να τηρήσει. Μια από τις πρόνοιες που ο Σουτζούογλου είπε ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει είναι το πάγωμα της καταβολής της αύξησης για το κόστος ζωής, προστίθεται στο δημοσίευμα.

    Αν και επιχειρείται σχολαστικά να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου», αναφέρει η εφημερίδα, δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομικών Σουνάτ Ατούν είναι γεμάτες με ενδείξεις για το θέμα.

    Αποκαλύπτοντας τις αρχές της νέας πολιτικής, ο Ατούν είπε ότι θα ληφθούν μέτρα που θα μειώσουν τα έξοδα και θα αυξήσουν τα έσοδα. Παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει εξοικονόμηση χωρίς την λήψη μέτρων σε σχέση με τους μισθούς που αφορούν το 85% του «προϋπολογισμού» των εξόδων και ότι ο μόνος τρόπος να γίνει εξοικονόμηση είναι το πάγωμα της αύξησης που αφορά το κόστος ζωής. Οι παρατηρητές επισημαίνουν επίσης ότι οι έμμεσοι φόροι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος που θα αποφέρει εισόδημα στα ταμεία του «υπουργείου» οικονομικών» σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Υπενθυμίζοντας την δήλωση Ατούν ότι η Τουρκία θα τους βοηθήσει όμως πρέπει και οι ίδιοι να κινητοποιήσουν τις εσωτερικές οικονομικές τους δυναμικές για να μειώσουν τα έξοδα και να αυξήσουν τα έσοδά τους, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αυτή η δήλωση ερμηνεύεται ότι ο Ατούν ανέφερε πως βρίσκονται ως προϋπόθεση στην ατζέντα και οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της «ΤΔΒΚ» καθώς αναμένεται βοήθεια από την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] T?rk-Sen: Πέραν των 600 αιτήσεων για εργασία στις ελεύθερες περιοχές

    Η Yeni D?zen (12.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της T?rk-Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί δήλωσε ότι πέραν των 600 αιτήσεων από Τουρκοκύπριους που επιθυμούν να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας υποβλήθηκαν στην συντεχνία του στο πλαίσιο της συνεργασίας που άρχισε για το θέμα αυτό με την ΣΕΚ.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Μπιτσακλί είπε ότι πέραν των 500 ατόμων άρχισαν ήδη να εργάζονται και ότι οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τον τομέα του τουρισμού και 20 από αυτές τις οικοδομές.

    Ανέφερε ότι ξενοδοχεία στην περιοχή της Αμμοχώστου ζητούν περίπου 200 νέους υπαλλήλους που γνωρίζουν ξένες γλώσσες.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 266 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (12.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 13,016 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 266 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να παραμείνει στους 228 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 152, Κερύνεια 38, Αμμόχωστος 62, Μόρφου 7, Τρίκωμο 4 και Λεύκα 3.

    Μέχρι τις 11 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,562,073 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 90,711 κρούσματα Covid-19, ενώ 86,322 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,163 ασθενών, 41 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,115 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 11 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 601 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στη Σαουδική Αραβία ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών τους

    Η Milliyet (12.04.22) γράφει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία εξομαλύνονται και σημειώνει ότι στα παρασκήνια του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναφέρεται ότι δεν γίνεται οι διαφορές που υπήρξαν ανάμεσα στις δύο χώρες να συνεχιστούν για πάντα.

    «Η επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια, καλωσορίστηκε από το ΑΚΡ», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαδικασίες εξομάλυνσης όχι μόνο με τη Σαουδική Αραβία αλλά και με πολλές χώρες όπως το Ισραήλ, η Αρμενία και η Αίγυπτος.

    Η εφημερίδα αναφέρει πως ένταση είχε προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018. Στις δηλώσεις του εκείνη την περίοδο, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέδειξε τους υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους ως υπεύθυνους για τη δολοφονία. Έτσι, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε με την ανάδειξη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως πρίγκιπα διαδόχου τον Μάιο του 2017, έφτασε στο αποκορύφωμά της με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

    Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Ερντογάν θα μετέβαινε στην Σαουδική Αραβία τον περασμένο Φεβρουάριο, σε πρόσφατες ειδήσεις στα αραβικά ΜΜΕ, υποστηρίχθηκε ότι ο Ερντογάν προσκλήθηκε στη Μέκκα και ότι θα κάνει την προσευχή του Eid στη Μέκκα μαζί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από προεδρικές πηγές, ο Ερντογάν πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η ημερομηνία της επίσκεψης δεν είναι ακόμη σαφής.

    Ο Ερντογάν και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 2017.

    (ΚΣ)

    [02] «Διπλωματία σε πέντε κατευθύνσεις» από τον Τσαβούσογλου

    Η H?rriyet (12.04.22) γράφει ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα εξομάλυνσης με τους γείτονές της με τους οποίους είχε προβλήματα στις σχέσεις της εδώ και καιρό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνεδρίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι έγιναν βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία και ότι σημειώνονται νέες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ότι έχουν διανύσει σημαντικό δρόμο με τα ΗΑΕ, καθώς και με τους Σαουδάραβες. Για την εξομάλυνση των σχέσεων λειτούργησε θετικά επίσης η εξέλιξη της υπόθεσης του δολοφονηθέντος στην Κωνσταντινούπολη, Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

    Για το Ισραήλ φαίνεται να ανέφερε ότι θα υπάρξει επίσκεψη στο Ισραήλ σύντομα και πως η Παλαιστίνη είναι επίσης ικανοποιημένη με τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. «Δεν έχουν πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, η παλαιστινιακή κυβέρνηση μας είπε, ’σας υποστηρίζουμε για να βελτιώσετε τις σχέσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία θα συμβάλει επίσης στη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος. Έδωσε το μήνυμα ότι θα ήταν και προς το συμφέρον τους’», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και επανέλαβε ότι η επίσκεψή του στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η επίσκεψη, η οποία είχε προαναγγελθεί ότι θα γινόταν με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, θα πραγματοποιηθεί τελικά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μέχρι το τέλος του μήνα. Αναφέρεται ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα προγραμματιστεί το ταξίδι του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Ισραήλ.

    Επιπλέον, η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν με τον Τσαβούσογλου στο Φόρουμ Διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια τον Μάρτιο προσέθεσε μια νέα διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν διακοπεί για λίγο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης πως εργάζονται για βελτίωση των σχέσεων με την Αρμενία σε συντονισμό με το Αζερμπαϊτζάν. Πρόσθεσε ακόμα ότι εάν δεν υπάρξει οπισθοδρόμηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, θα συναντηθούν για ιφτάρ (δείπνο διακοπής της νηστείας) στην Κωνσταντινούπολη σύντομα.

    (ΚΣ)

    [03] Άρχισε η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2022»

    Το Ankara Anatolia (12.04.22) μετέδωσε ότι άρχισε σήμερα η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2022», η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και σε αυτήν συμμετέχουν 12,000 άτομα με 122 πλοία και 41 αεροσκάφη.

    Η άσκηση θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 21 Απριλίου.

    (ΚΣ)

    [04] Δεύτερο κύμα συλλήψεων για την υπόθεση Κομπανί- Συλλήψεις και μέλών του HDP

    Η Τ24 (12.04.22) μετέδωσε ότι άρχισε επιχείρηση δεύτερου κύματος στην έρευνα για το Κομπανί και ξεκίνησαν νομικές ενέργειες κατά 91 ατόμων, ενώ 46 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση

    Κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες εναντίον 91 υπόπτων για 6 διαφορετικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων πρώην αντιδημάρχων του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των λαών (HDP), των βοηθών τους και μελών του δημοτικού συμβουλίου.

    (ΚΣ)

    [05] Αυξάνεται η ανεργία στην Τουρκία

    Η BirG?n (12.04.22) γράφει ότι καθώς η Τουρκία παλεύει με την οικονομική κρίση και το αυξανόμενο κόστος ζωής, η έκρηξη στις αιτήσεις εργασίας συνεχίζονται.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK), το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία μειώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 10,7%.

    «Αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στη χώρα έχει μειωθεί, αποκαλύπτεται το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα. Το τελευταίο παράδειγμα της κατάστασης προήλθε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και Έρευνας Ni?de ?mer Halisdemir, όπου 13,213 άτομα υπέβαλαν αίτηση για θέσεις 78 ατόμων που άνοιξε στο πανεπιστήμιο», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 6,893 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ιστοσελίδα T24 (12.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,893 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 182,216 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 28 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 11,207 ατόμων.

    Σημειώνεται ότι 93,12% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,39% με τη δεύτερη δόση.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,235,102.

    Αμφισβητούνται τα στοιχεία

    Εξάλλου, η T24 (12.04.22) μετέδωσε επίσης ότι άρχισε ξανά η συζήτηση αναφορικά με το αν είναι αληθή τα στοιχεία που ανακοινώνει το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας για τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών με τελική αιτία τον Covid-19 στην χώρα.

    «Η αξιοπιστία του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, που συζητείται συχνά στην Τουρκία, ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για μόλις 5.609 κρούσματα», γράφει η Τ24 που διερωτάται εάν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα οι αριθμοί.

    «Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πλησιάζει τις 150,000, η αισιόδοξη εικόνα που ανακοινώθηκε στην Τουρκία έχει ξεκινήσει πάλι τις συζητήσεις για την ‘αξιοπιστία’ των δεδομένων. Ισχύει αυτή η αισιόδοξη εικόνα στην Τουρκία, όπου τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι σχεδόν εντελώς χαλαρά;

    Σύμφωνα με τον Σεμπενέμ Κορούρ Φιντζαντζί, Πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί πάντα να παρουσιάζει μιαν αισιόδοξη εικόνα, αυτή η αισιόδοξη εικόνα προκαλεί αρνητικότερες επιπτώσεις όπως η εξάπλωση της επιδημίας και η μείωση του ποσοστού εμβολιασμού. Δηλώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, ο Φιντζαντζί είπε πως υπάρχει μείωση του αριθμού των εξετάσεων γεγονός που παρουσιάζει μια εικόνα μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων. ‘Επομένως, οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Όταν αξιολογούμε τους αριθμούς των τεστ και άλλα δεδομένα μαζί, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πέραν των 30,000’, ανέφερε ο γιατρός», σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 12 April 2022 - 14:59:44 UTC