Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 73/2022 19.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Δεν τίθεται θέμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία»
  • [02] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «οικονομικό πρωτόκολλο»
  • [03] Κρίση ανάμεσα σε Σουτζούογλου και Ατούν για την συμφωνία «ΚΙΒ-ΤΕΚ» και «El-Sen»
  • [04] H?r-I?: «Το πρωτόκολλο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα μας»
  • [05] Εγκρίθηκε η παραχώρηση «υπηκοότητας» σε υιοθετημένα παιδιά
  • [06] Δύο θάνατοι και 172 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία κατέδειξαν τη σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
  • [02] Τις κόκκινες γραμμές του θα υποδείξει στον Ισραηλινό ομόλογό του ο Έρντογαν
  • [03] Επικρίνει τον Κιλιτσντάρογλου το HDP για στήριξη της τουρκικής επίθεσης στο Β. Ιράκ
  • [04] Απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας για Πολωνούς στην Τουρκία
  • [05] Στις 4,542 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Δεν τίθεται θέμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία»

    Η G?ne? (19.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία και ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη με ίση κυριαρχία. Σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ επανέλαβε ότι από την εκλογή του ιδίου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ακολουθείται μια νέα πολιτική, δεν συζητείται πλέον η ομοσπονδία και στόχος τους είναι μια διαπραγματευτική διαδικασία με δύο χωριστά κράτη και δύο δομές.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εγκρίνει ένα ψήφισμα που να αναγνωρίζει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Επανέλαβε ότι οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν με την βία των όπλων από την «κοινή δημοκρατία» το 1960, ότι όλοι γνωρίζουν την πρόθεση του «διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα» και ότι η Τουρκία ξέρει πολύ καλά τις αδικίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σημειώνοντας ότι θα τερματιστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού με πετρέλαιο το 2030, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Κύπρος ως σύνολο πρέπει να εγκαταλείψει πλέον αυτή την παραγωγή και ότι γι’ αυτό θα είναι προς όφελος τόσο της τουρκοκυπριακής πλευράς όσο και της ελληνοκυπριακής η διασύνδεση του ήδη διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού τους συστήματος του νησιού με την Τουρκία μέσω καλωδίου και από εκεί με την Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ είπε ότι πλησιάζει στο τέλος της πλέον με την μείωση των κρουσμάτων και αναμένεται να καταστεί πιο ελαφριά η κατάσταση προς τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπενθυμίζοντας ότι άρχισε η άρση των μέτρων σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Τατάρ ανέφερε ότι αναμένει οικονομική ανάκαμψη στα κατεχόμενα με την κινητοποίηση των τομέων του τουρισμού και των «πανεπιστημίων».

    «Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί ο πόλεμος του 1974»

    Εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στην ομοσπονδία όπως την καταλαβαίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και στην ομοσπονδία όπως την καταλαβαίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ είπε ότι η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ενιαίο κράτος, η άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας και ο μηδενικός αριθμός στρατευμάτων. Επομένως δεν τίθεται θέμα να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε αποδοχή της υπεροχής του «διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα» στις θάλασσες με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας, κατά την έκφρασή του.

    «Ο δρόμος μας είναι αυτός και πρέπει να είναι έτσι, διότι κάτω από τον δρόμο μας υπάρχει το διεθνές δίκαιο», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία και έχει σοκάρει τον κόσμο δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο Τατάρ είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά στην Κύπρο ένας πόλεμος όπως αυτός που συνέβη πριν το 1974. Επανέλαβε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι στη βάση δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

    Σημειώνοντας ότι οι προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε κατά την πενταμερή 5+1 διάσκεψη τον Απρίλιο του 2021 είναι η επίσημη πολιτική της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω.

    Η παραίτηση Μαυρογιάννη

    Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Τατάρ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οφείλεται στην επιθυμία να μην φθαρεί κατά τις συζητήσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους άλλους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές με τους οποίους εργαζόταν μαζί.

    Υποστηρίζοντας ότι την απόφαση Μαυρογιάννη επηρέασε και η εκλογή του στην Διεθνή Επιτροπή Νομικών των Ηνωμένων Εθνών, ο Τατάρ ανέφερε ότι όπως πληροφορήθηκε ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η πιθανότητα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να δεχτεί πρόταση από το ΑΚΕΛ να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

    Τα ΜΟΕ

    «Αυτή την στιγμή δεν τυγχάνει αποδοχής εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς η νέα μας πολιτική», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι κατά την συνάντηση για την ισότητα των φύλων που έλαβε χώρα πρόσφατα στην νεκρή ζώνη, ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που υπέβαλε δεν θα συζητηθούν σε περίπτωση που αποδυναμώνουν τα πεδία αρμόδιότητας και την εξουσία της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ο ίδιος μεταφέρει στο πεδίο εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το υπό όρους άνοιγμα του Ερτζιάν και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών έναντι του Βαρωσιού. Από τη μια θα είναι μια νέα κατάσταση που το Βαρώσι θα είναι κάτω από τη δική τους πρωτοβουλία και από την άλλη λέγοντας ‘είπε η ΕΕ’, ‘είπαν τα ΗΕ’ είναι μια διαδικασία που θα μας μεταφέρει στο πεδίο αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων. Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι εδώ σε εμάς μας επικρίνουν επειδή τηρούμε αποστάσεις από αυτά. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε κινδύνους. Έρχονται επικρίσεις ακόμα και από άτομα που δεν περίμενα καθόλου. ‘Δεν μας δίνει ελπίδα η στάση του Τατάρ, φεύγουν οι ευκαιρίες’, λένε.

    Αυτά μπορεί να είναι θέματα που θα συζητηθούν στο καφενείο στην φυσιολογική ζωή, όμως [?] δεν γίνονται πράγματα που θα αποδυναμώσουν την κυριαρχία μας για το οικονομικό κέρδος. Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείπεις την ομοσπονδία, να θέτεις επί τάπητος την πολιτική της λύσης δύο κρατών, να την μοιράζεσαι με την διεθνή κοινότητα και να την συνεχίζεις. Εμείς το καταφέραμε αυτό. Αυτό σημαίνει περαιτέρω εδραίωση και αποδοχή της ΤΔΒΚ. Αυτό επιπλέον δείχνει ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Εκείνοι προσπαθούν να φέρουν το θέμα στην μία κυριαρχία πάντα. Ένα τέτοιο οικοδόμημα θα σας μεταφέρει σε μιαν ενιαία δομή κάτω από την στέγη της ΕΕ».

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί η υφιστάμενη στάση τους με την στήριξη της Τουρκίας θα μπορούσε να υπάρξει και στην Κύπρο μια σύγκρουση παρόμοια με εκείνη ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν τι συνέβη στα νησιά του Αιγαίου, στη Ρόδο και στην Κρήτη. Επεσήμανε ότι είναι γνωστά και τα όσα λέχθηκαν κατά την επέτειο έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου και υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να ακολουθείται μια πολιτική παρακολουθώντας όλα αυτά.

    «Να μειωθεί το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές»

    Ερωτηθείς για την δήλωση του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ ότι πρέπει να στηριχθούν οικονομικά οι Τουρκοκύπριοι, ο Τατάρ είπε ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναζητούν κοινό έδαφος με καλή θέληση λόγω των καθηκόντων τους και υποστήριξε ότι αν θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές πρέπει πρώτα να μειωθεί το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η στήριξη που λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά από την ΕΕ, οι απευθείας πτήσεις και η συμβολή του τουρισμού είναι παράγοντες που δεν μπορούν να υποτιμηθούν στην τόσο μεγάλη αύξηση αυτού του χάσματος, ο Τατάρ είπε ότι ειδικά τα κρουαζιερόπλοια συμβάλλουν πολύ στην οικονομία σταθμεύοντας στα λιμάνια της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «έκρηξη» στην οικονομία των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση που σταθμεύουν κρουαζιερόπλοια στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.

    Ισχυρίστηκε ότι την ώρα που όλος ο κόσμος κάνει λόγο για ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα και σύγχρονες θεμελιώδεις αξίες, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να κρατούνται υπό απομόνωση και τους ασκούνται επιμόνως πιέσεις για να μην αναπτυχθούν.

    Υπενθυμίζοντας ότι ακόμα ισχύει το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 4ης Μαρτίου 1964, ο Τατάρ είπε ότι τους λένε πως «δεν έχουμε πρόβλημα μαζί σας, όταν υπάρξει συμφωνία θα τύχετε και εσείς αποδοχής, θα αναπτυχτείτε». «Όμως», πρόσθεσε, «ο κόσμος που δεν νοιάζεται για εμάς, συνεχίζει να μας επιβάλλει εμπάργκο με το βέτο των Ελληνοκυπρίων και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε στον βαθμό που θέλουμε». Ανέφερε και τα εξής:

    «Αυτό που είπε και ο Κόλιν Στιούαρτ ήταν να επιδειχθεί έστω και λίγη ελαστικότητα που θα επιτρέψει στην τουρκική πλευρά να αναπνεύσει στις εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών των δύο πλευρών, να ελαφρύνει κάπως η απομόνωση στον βορρά για να μετατραπεί σε ένα πιο ισορροπημένο οικοδόμημα η οικονομική ανισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές με μερικές εργασίες που δεν θα μας δημιουργείται πρόβλημα στην διάσταση της κυριαρχίας στα ΜΟΕ. Και ήταν σωστό. Υπάρχουν παρόμοιες δηλώσεις και από την ΕΕ. Με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και μερικές ρυθμίσεις καταβάλλουν προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη. Όμως, δεν είναι αρκετή, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Χρειάζεται η κατανόηση της άλλης πλευράς.

    Όπως ανέφερα και στην Βικτώρια Νούλαντ και στον βοηθό του ΓΓ ρου ΟΗΕ, οι τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στο αέριο φέρνουν σε δύσκολη θέση τόσο εμάς όσο και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Χρησιμοποιούν και εκείνοι καύσιμα για τον ηλεκτρισμό, όπως εμείς, δεν μπόρεσαν να το μετατρέψουν σε αέριο. Δοκίμασαν κάπου να το μετατρέψουν σε αέριο και δεν μπορούν να το λειτουργήσουν επειδή τετραπλασιάστηκαν οι τιμές του αερίου. Επομένως, εξαρτάται και η ελληνοκυπριακή πλευρά από τα καύσιμα. Καύσιμα σημαίνει καπνός που βγαίνει από τα φουγάρα, δηλητήριο, καρκίνος, ρύπανση του περιβάλλοντος».

    Ηλεκτρική διασύνδεση με Ευρώπη μέσω Τουρκίας

    Επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μιαν ώρα αρχύτερα σύνδεση του δικτύου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με την Τουρκία μέσω καλωδίου και από εκεί διασύνδεση με το σύστημα της Ευρώπης, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συζητηθεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ωριμάσει σε αυτό το θέμα.

    Εκφράζοντας την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μηχανικούς και εργαζόμενους για την κοινή προσπάθεια που κατέβαλαν επί σειρά ετών για το διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρισμού, ο Τατάρ είπε ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί πολύ επιτυχημένα, διασφαλίζει πιο υγιή παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και επομένως το διασυνδεδεμένο σύστημα θα διασφαλίσει όφελος σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, που ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο, όπως είπε.

    Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτό το σύστημα τόσο από άποψης ποιότητας όσο και από άποψης βιωσιμότητας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτό θα είναι εφικτή η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της τιμής. Αναφερόμενος στον αγωγό East Med ισχυρίστηκε ότι αποδείχτηκε πως δεν είναι βιώσιμο έργο και ότι θα είναι πιο κατάλληλη από πλευράς κόστους η διασύνδεση μέσω Τουρκίας με έναν δρόμο 40 μιλίων, αντί μέσω Ελλάδας με έναν δρόμο 700 χιλιομέτρων.

    Ανέφερε ότι η διασύνδεση με την Ευρώπη σημαίνει δυνατότητα απαλλαγής από το πρόβλημα των καυσίμων και ότι η ηλεκτρική διασύνδεση με καλώδιο θα ανοίξει τον δρόμο για την χρήση ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο, η οποία θα μπορεί να πουλά και ηλεκτρισμό στην Ευρώπη σε περιόδους μεγάλης ηλιοφάνειας.

    Σημειώνοντας ότι το 2030 θα εγκαταλειφθούν όλες οι γεννήτριες που χρησιμοποιούν καύσιμα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η διασύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι ο μόνος δρόμος, ότι αυτό είναι ένα πραγματικό ΜΟΕ και ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου με την στήριξη της Ευρώπης και της Αμερικής, από τη μια θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση του κόστους και από την άλλη για δημιουργία μιας πιο υγιούς δομής και χρήση ηλιακής ενέργειας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «οικονομικό πρωτόκολλο»

    Η K?br?s (19.04.22) γράφει ότι συζητήθηκε χθες με εντάσεις στην «ολομέλεια της βουλής» το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2022» ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «βουλευτές» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού (CTP) και Κόμματος του Λαού (HP) επέκριναν έντονα την «κυβέρνηση» για τη μη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του «πρωτοκόλλου», με τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος, Φαϊζ Σουτζούογλου να απαντά ότι ποτέ δεν είχαν πρόθεση να αποκρύψουν το περιεχόμενο του.

    Ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του «πρωτοκόλλου» θα δοθούν στην δημοσιότητα μόλις γίνουν 2-3 απαραίτητες ρυθμίσεις.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Σουτζούογλου ανέφερε επίσης ότι το «πρωτόκολλο» έφθασε στα χέρια τους δύο ώρες προτού το υπογράψουν. «Πώς θα δίναμε το πρωτόκολλο αφού δεν ήταν έτοιμο», δήλωσε ο Σουτζούογλου, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεση τους να αποκρύψουν το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου».

    «Μόλις γίνουν δύο-τρεις απαραίτητες ρυθμίσεις, θα το διαβιβάσουμε τόσο στους ηγέτες της αντιπολίτευσης όσο και στους εταίρους τους συνασπισμού. Δεν έχουμε τίποτα να αποκρύψουμε από τους πολίτες μας, θα τα συζητήσουμε όλα», δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός.

    Εξάλλου, μιλώντας στην «ολομέλεια της βουλής», ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν χαρακτήρισε αφύσικο το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους το «πρωτόκολλο» και εξέφρασε ανησυχίες για τη «λειτουργικότητα» και αποτελεσματικότητα του «πρωτοκόλλου».

    «Αν υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και σε αυτό το πρωτόκολλο, δεν θα είναι λειτουργικό για την ανάπτυξή μας», ανέφερε ο Έρχουρμαν, τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στον πληθωρισμό, τους 13ους μισθούς, τις αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

    Ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε επίσης πώς θα μπορέσει η οικονομία της «ΤΔΒΚ» να καταστεί βιώσιμη και τόνισε την ανάγκη όπως άμεσα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

    (ΑΚ)

    [03] Κρίση ανάμεσα σε Σουτζούογλου και Ατούν για την συμφωνία «ΚΙΒ-ΤΕΚ» και «El-Sen»

    Η K?br?s (19.04.22) γράφει ότι η συμφωνία έξι σημείων που υπεγράφη ανάμεσα στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού» («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και την συντεχνία των εργαζομένων σε αυτήν («El-Sen»), αποτέλεσε θέμα συζήτησης και διαφωνιών χθες στη «βουλή», με αντιφατικές δηλώσεις από μέρους του λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος, Φαϊζ Σουτζούογλου και του λεγόμενου υπουργού οικονομικών Σουνάτ Ατούν.

    Η συμφωνία, την οποία υπέγραψε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου, συζητήθηκε χθες ενώπιον της «ολομέλειας της βουλής», με τον Σουτζούογλου να δηλώνει ότι προχώρησε ο ίδιος στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, προκειμένου να τερματιστεί η απεργία της «El-Sen» και να αποφευχθεί η ολική αποκοπή ρεύματος στη «χώρα». Είπε ακόμη ότι ο λόγος που υπέγραψε ο ίδιος τη συμφωνία και όχι ο «αρμόδιος υπουργός» ήταν επειδή τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του.

    Για το ίδιο θέμα, ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σουνάτ Ατούν διέψευσε τον «πρωθυπουργό» Σουτζούογλου, λέγοντας ότι ο λόγος που δεν υπέγραψε ο ίδιος τη συμφωνία δεν είναι επειδή δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά επειδή ο ίδιος δεν έκρινε σωστό να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία, αφού διαφωνούσε.

    Για το ίδιο θέμα, ο γενικός διευθυντής της («ΚΙΒ-ΤΕΚ»), Γκιουρτζιάν Έρντογαν σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας, γνωρίζοντας ότι ο «υπουργός» Ατούν διαφωνούσε.

    (ΑΚ)

    [04] H?r-I?: «Το πρωτόκολλο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα μας»

    Η Yeni Bak?? (19.04.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της «ομοσπονδίας συντεχνιών ελεύθερων επαγγελματιών» (H?r-I?), Αλί Γελτεκίν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, αναφέρθηκε στην υπογραφή του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2022» ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα και εξέφρασε την άποψη ότι το «πρωτόκολλο» που υπεγράφη δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είπε, θα υπάρξει νέα κρίση με την Τουρκία.

    Ο Γελτεκίν υποστήριξε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 4 δισ. 250 εκ. που θα τους παραχωρήσει η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος της ημέρας και μέχρι τον Ιούνιο θα χρειαστεί να έλθει στην ημερήσια διάταξη «πρόσθετο πρωτόκολλο».

    Αναφερόμενος σε «πρόνοια του πρωτοκόλλου» που παρέχει τη δυνατότητα πώλησης ακίνητης περιουσίας σε ξένους μέχρι και 5 τεμάχια, ο Γελτεκίν δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτής της πρόνοιας και κάλεσε τους αρμοδίους να βγουν και να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτό το θέμα.

    (ΑΚ)

    [05] Εγκρίθηκε η παραχώρηση «υπηκοότητας» σε υιοθετημένα παιδιά

    Η Yeni D?zen (19.04.22) γράφει ότι εγκρίθηκε ομόφωνα χθες στη «βουλή» «τροποποιητική πρόταση νόμου για τις υπηκοότητες» που αφορά στην παραχώρηση της «υπηκοότητας της ΤΔΒΚ» σε υιοθετημένα παιδιά.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχετικό «τροποποιητικό νομοσχέδιο» προβλέπει ότι τα υιοθετημένα παιδιά των οποίων ο ένας εκ των δύο γονέων κατέχει την «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ», θα έχουν το δικαίωμα απόκτησης της υπηκοότητας της «ΤΔΒΚ» νοουμένου ότι έχει παρέλθει ένας χρόνος από την ημερομηνία υιοθεσίας τους.

    (ΑΚ)

    [06] Δύο θάνατοι και 172 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (19.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 18,565 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 172 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες σημειώθηκαν ακόμη δύο θάνατοι με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 235 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 88, Κερύνεια 25, Αμμόχωστος 40, Μόρφου 14, Τρίκωμο 3 και Λεύκα 2.

    Μέχρι τις 18 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,659,747δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 92,279 κρούσματα Covid-19, ενώ 89,754 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,292 ασθενών, 27 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,265 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 18 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 2,265 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία κατέδειξαν τη σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

    H Cumhuriyet (19.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «έδειξε για άλλη μια φορά το αίτημά της Τουρκίας για μια δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τη σημασία της στο ΝΑΤΟ».

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την διάρκεια δείπνου διακοπής της νηστείας (ιφτάρ) που παρέθεσε σε πρέσβεις στην Άγκυρα.

    Για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν υπέρ της προώθησης των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

    «Αναφέρω στους ηγέτες ότι δεν θα υπάρξει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο. Με την επίδραση του πολέμου, τα εθνικά ρήγματα στα Βαλκάνια ενεργοποιούνται εκ νέου. Η καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ των δύο γειτόνων μας θα είναι μια από τις καλύτερες πράξεις που έγιναν για την ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν ειρηνικές λύσεις με τη διατήρηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης πως ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε για άλλη μια φορά το αίτημα της Τουρκίας για μια δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων. «Η σημασία της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ που ξεκινήσαμε λέγοντας ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5 (κράτη) έχει γίνει κατανοητή», υποστήριξε.

    Εκφράζοντας την άποψη πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Έρντογαν υποστήριξε: «Σε αντίθεση με ρηχές εκτιμήσεις, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία κατέδειξαν ξεκάθαρα τη σημασία του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στόχος της Τουρκίας».

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Τούρκος είπε: «Η Τουρκία είναι ένα προσωρινό σπίτι για 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Κάνουμε προσπάθειες για την έντιμη επιστροφή των Σύριων αδελφών μας».

    Ισχυρίστηκε επίσης πως πραγματοποιούν «συνεχή επέμβαση κατά κάθε μορφής τρομοκρατία, ιδιαίτερα των PKK, YPG, FETO και DEASH».

    (ΚΣ)

    [02] Τις κόκκινες γραμμές του θα υποδείξει στον Ισραηλινό ομόλογό του ο Έρντογαν

    Η Milliyet (19.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα υποδείξει τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που θα έχει με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Ισαάκ Χορτζόγκ και προσθέτει ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές οι αποτελούν προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικαλουμένη πληροφορίες, ο Ερντογάν μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ανέφερε πως «η Παλαιστίνη, η Ιερουσαλήμ, το τέμενος Masjid al-Aqsa είναι οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας».

    «Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Το έχουμε πει σε προηγούμενες συζητήσεις μας. Εάν το Ισραήλ θέλει πραγματικά να συνεργαστεί με την Τουρκία σε αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης, τότε πρέπει να προσέξει τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΚΣ)

    [03] Επικρίνει τον Κιλιτσντάρογλου το HDP για στήριξη της τουρκικής επίθεσης στο Β. Ιράκ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (19.04.22) μετέδωσε ότι η εκπρόσωπος Τύπου του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Εμπρού Γκιουνάι αντέδρασε έντονα στην ανάρτηση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μίλησε με θετικό τρόπο για την τουρκική επίθεση ενάντια [σε θέσεις Κούρδων] στο βόρειο Ιράκ.

    Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Κιλιτσντάρογλου είχε αναφέρει τα εξής: «Οι προσευχές μας είναι με τον ηρωικό στρατό μας στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Ιράκ. Είθε ο Αλλάχ να μην αφήσει μια πέτρα να αγγίξει τα πόδια των Μεχμέτσικ μας αυτόν τον ευλογημένο μήνα».

    Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση «κατά τρομοκρατικών στόχων» στις περιοχές Metina, Zap και Ava?in-Basyan στο βόρειο Ιράκ.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του HDP αντέδρασε στην ανάρτηση του ηγέτη του CHP διερωτώμενη: «Αυτή είναι η λύση σας στο κουρδικό πρόβλημα;» Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Γκιουνάι τόνισε πως με αυτόν τον πόλεμο, ο Ερντογάν προσπαθεί να νομιμοποιήσει όλες τις ενέργειές του.

    Σημειώνοντας ότι η λύση του κουρδικού προβλήματος και του δημοκρατικού μέλλοντος της Τουρκίας «δεν περνά μέσα από το θάνατο και τη δολοφονία», η Γκιουνάι έγραψε: «Τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, αντί να χύνουμε αίμα και να προκαλούμε θανάτους, ας υπερασπίσουμε την ζωή».

    (ΚΣ)

    [04] Απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας για Πολωνούς στην Τουρκία

    Η Yeni ?afak (19.04.22) γράφει ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και τέθηκε σε ισχύ η Προεδρική Απόφαση σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση εξασφάλισης βίζας για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας που επιθυμούν να ταξιδεύσουν ως τουρίστες στην Τουρκία ή να περάσουν από αυτήν.

    Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν, οι πολίτες της Πολωνίας θα λάβουν απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίου για τα τουριστικά τους ταξίδια και τα δελτία διέλευσης με μέγιστη περίοδο διαμονής 90 ημέρες για κάθε 180 ημέρες προς την Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 4,542 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ιστοσελίδα T24 (17.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 4,542 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 164,493 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 19 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 15,624 ατόμων.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,351,467.

    (AK) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 19 April 2022 - 13:02:06 UTC