Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 156/2022 17.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Κατηγορίες Τατάρ κατά Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω Κούρδων
  • [02] Ντεριά: «Η βόρεια Κύπρος είναι έδαφος της ΕΕ στο οποίο ανεστάλη το κεκτημένο»
  • [03] Έρχουρμαν: «Έχουμε φθάσει σε σημείο εξάρτησης από τη νότια Κύπρο από πολλές απόψεις»
  • [04] Μουφτούζαντε: «Αναληθές και παραπλανητικό το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου για τους αγνοούμενους»
  • [05] Επαφές Τάτσοϊ στην Άγκυρα ? Συναντήθηκε με Οκτάι
  • [06] Αύξηση πληθυσμού στην κατεχόμενη Κερύνεια οδηγεί σε αύξηση «κοινοτήτων»
  • [07] Ραχβαντζίογλου: «Οι ξένοι δικαιούνται να αγοράσουν τέσσερα σπίτια, εσείς σφίξτε το ζωνάρι»
  • [08] Πολύ περισσότερες οι διελεύσεις Ελληνοκυπριών από τα οδοφράγματα
  • [09] Παύση Μπαϊμπάρς και Ρότζερς από το «κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο» του ΗΡ
  • [10] Γκιουνσέλ: «Το 2029 Θα είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ΤΔΒΚ»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία στηρίζει την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συριακή κρίση»
  • [02] ΑΚΡ, Τσαβούσογλου και Μπάχτσελί: «Πιθανή πρόοδος στις σχέσεις με τη Συρία»
  • [03] Πέντε αιτήματα της Δαμασκού από την Άγκυρα
  • [04] Στην Ουκρανία για τριμερή συνάντηση ο Έρντογαν
  • [05] Διπλωματικές επαφές Ακάρ
  • [06] Αναχώρηση άλλων 4 πλοίων από Ουκρανικά λιμάνια
  • [07] Τουρκικό ΥΠΑΜ: Σκοτώθηκαν 5 στελέχη του PKK
  • [08] Στις 143,778 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία την περασμένη βδομάδα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Κατηγορίες Τατάρ κατά Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω Κούρδων

    Η Halk?n Sesi (17.08.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να εγκαταλείψει μια ώρα αρχύτερα την προσέγγιση που δεν εξυπηρετεί σε τίποτε άλλο εκτός από την κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης και να πάψει να χρησιμοποιεί την «τρομοκρατία» ως «μυστικό μέσο πολέμου», όπως ισχυρίστηκε.

    Σε συλλυπητήριο μήνυμα που εξέδωσε χθες με την ευκαιρία τον θάνατο του 22χρονου συμβασιούχου οπλίτη Ατακάν Τσακίρ στο Χακκάρι της Τουρκίας μετά από εκπυρσοκρότηση του όπλου του κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων σε ναρκοπέδιο, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχει ο αγώνας που διεξάγει για χρόνια η Τουρκία κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων», κατά την έκφρασή του, σε σχέση με την εσωτερική της ασφάλεια και έκανε αναφορά σε «ρίσκα που εμπεριέχουν για την ασφάλεια της χώρας και της περιοχής οι σχέσεις ελληνοκυπριακής διοίκησης-ΡΚΚ, που ήρθαν ξανά στην ημερήσια διάταξη με την παραχώρηση άδειας τον Ιανουάριο εκ μέρους της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου να ανοίξει αντιπροσωπεία στη νότια Κύπρο το ΡΥD, που είναι το πολιτικό σκέλος του ΡΚΚ». Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Βιώθηκε χθες το τελευταίο παράδειγμα των δραστηριοτήτων της αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που συνεχίζονται αυξανόμενες καθημερινά στην νότια Κύπρο. Έγινε γνωστό ότι μια ομάδα 50 ατόμων μελών του Κουρδικού Λαϊκού Συμβουλίου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου που είναι υποστηρικτές της αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης [?], διοργάνωσαν μια εκδήλωση σε εκδρομικό χώρο στο Τρόοδος με σκοπό να γιορτάσουν την λεγόμενη 15η Αυγούστου Γιορτή της Ανάστασης που συμβολίζει την πρώτη δράση που πραγματοποίησε το ΡΚΚ και εορτάζεται κάθε χρόνο. Στον εκδρομικό χώρο άνοιξαν φωτογραφίες του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπντουλλάχ Ότζαλαν και του Μαχσούμ Κορκμάζ και σημαίες των ΡΚΚ, HPG, YPG και YPJ. Με αυτή την ευκαιρία, καλώ την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου να εγκαταλείψει μια ώρα αρχύτερα αυτή την προσέγγιση που δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης και θέτει την τρομοκρατία ως μυστικό ‘μέσο πολέμου’».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ντεριά: «Η βόρεια Κύπρος είναι έδαφος της ΕΕ στο οποίο ανεστάλη το κεκτημένο»

    Η ?zg?r Gazete (17.08.22, ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι δεν θα λυθούν οι κρίσεις που βιώνουν στα κατεχόμενα ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό και υπάρχει εξάρτηση από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο έχει ανασταλεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ?zg?r Web TV, η Ντεριά ανέφερε ότι αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει έστω και αν ειδικά μετά τις «προεδρικές εκλογές» του 2020, καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως επαρχία της Τουρκίας η κατεχόμενη Κύπρος. Ανέφερε και τα εξής η Ντεριά:

    «Παράλληλα με την περισσότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στην ΕΕ ως Τουρκοκύπριοι, πρέπει να αποκαλύπτουμε πιο πολύ ότι η Τουρκία αιχμαλώτισε το κυπριακό πρόβλημα για τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή την στιγμή χρησιμοποιούμε την τουρκική λίρα λόγω πολιτικών αποφάσεων. Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα των πολιτικών εκτουρκισμού που εφαρμόζονται μετά το 1974. Πρέπει να διαβουλευτούμε με την Κεντρική Τράπεζα της ΕΕ και τον νότο για να μπορέσουμε να περάσουμε στο ευρώ ως ένα ‘Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’. [?]

    Έπρεπε να έχουμε στραμμένο το πρόσωπό μας προς την Ευρώπη, διότι στην Τουρκία δεν έμεινε πέτρα πάνω σε πέτρα. Μας φέρνει σε δύσκολη θέση το γεγονός ότι η Τουρκία αποφασίζει για το μέλλον μας στη θέση μας, προσθέτοντάς μας στα δικά της εθνικά συμφέροντα. Όπως στο Βαρώσι για παράδειγμα. Είναι εκεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στο Βαρώσι και η υπογραφή που έβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς ότι ‘θα παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους του υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ’. Όμως, γίνεται κάτι εκ μέρους της Τουρκίας και χάνουμε εμείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η φτωχοποίηση και η διάβρωση της δημοκρατίας θα λυθεί μόνο όταν μπορέσουμε να διοικούμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Και αυτό σχετίζεται άμεσα με το κυπριακό πρόβλημα. Είναι εμφανές ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και την βούλησή τους. Συμπεριφέρεται σαν κομματικός πρόεδρος. Δεν κατέχει το κυπριακό πρόβλημα και δεν νιώθει ευθύνη πέραν από την εκπλήρωση των καθηκόντων που του ανατίθενται [?]

    Προβαίνει σε δηλώσεις αναφερόμενος σε ‘οπαδούς των Ελληνοκυπρίων’ και ‘κάποιους που προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια με την Τουρκία’. Δημιουργεί μια κουλτούρα φόβου και αυτό γίνεται θέμα γελοιογραφιών, διότι δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, όμως επειδή δεν ήρθε στο αξίωμα αυτό με την στήριξη της κοινωνίας και δεν έχει το βάρος ενός προέδρου της δημοκρατίας, προσπαθεί να ξεπεράσει τις αντιδράσεις σε κατά καιρούς ατυχή γεγονότα με την μέθοδο του ΄κουνώ το ρόπαλο’. [?]

    Εξ όσων βλέπω, η κουλτούρα της υποταγής ενοχλεί και μέλη του UBP. Λένε ‘εμείς ιδρύσαμε την ΤΔΒΚ, θα την κάνουμε να ζήσει εσαεί’, όμως η Τουρκία δεν σε βλέπει ως ανεξάρτητη διοίκηση, σε βλέπει ως δήμο. Υποβάλλεται το ερώτημα γιατί η ΤΔΒΚ απουσιάζει από τους Ισλαμικούς Αγώνες. Διότι η ΤΔΒΚ δεν είναι ισλαμικό κράτος. Βεβαίως είναι σημαντική η αναγνώρισή μας στον κόσμο, όμως όχι πηγαίνοντας κάτω από την ομπρέλα κάποιου [?]

    Πρέπει να εξαναγκάσουμε πρόωρες εκλογές μια ώρα αρχύτερα και πλέον πρέπει να γίνουν γρήγορα, διότι κάθε μέρα που βρίσκονται στη διοίκηση αυτοί οι άνθρωποι, κλέβεται μια μέρα από το μέλλον ων παιδιών μας».

    Δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός που εξυπηρετούν οι «δήμοι»

    Η Ντεριά υποστήριξε επίσης ότι εδώ και πολύ καιρό «βιώνεται διάβρωση δημοκρατίας στην χώρα» και λόγω του αυταρχικού συστήματος στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι αναγκάζονται να ζουν με παρεμβάσεις στην εσωτερική τους πολιτική.

    Αναφερόμενη στο «νομοσχέδιο περί ενοποίησης των δήμων» που προκαλεί κινητοποιήσεις, η Ντεριά σημείωσε ότι η Άγκυρα είπε στην «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP, που «τυγχάνει διαχείρισης από διορισμένους», ότι «θα μειώσετε τον αριθμό των δήμων» και ότι αυτό που επιθυμούν εδώ δεν είναι η αυτονομία και η ενίσχυση της «τοπικής αυτοδιοίκησης», η αύξηση της διαφανούς λειτουργίας τους και η στήριξη των «κοινωνικών δήμων», όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την Ντεριά, σκοπός είναι να καταστεί πιο συγκεντρωτική η δομή των «δήμων» και να διοικούνται από εκείνους τους οποίους κάνει ό,τι θέλει η «κυβέρνηση». Αναφερόμενη στο «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε φέτος με την Τουρκία, η Ντεριά υπενθύμισε ότι προβλέπει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την διοίκηση των «δήμων» μέσω διορισμού «επίτροπου»

    Χαρακτηρίζοντας «εντελώς πολιτικές» τις αποφάσεις για τους «δήμους», η Ντεριά ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» είπε ότι θα μειώσει στους 18 τους «δήμους», πρόσθεσε μερικά «άρθρα» στην μεταρρύθμιση για να ικανοποιήσει τις συντεχνίες και προσπάθησε να περάσει άρον άρον από την «κοινοβουλευτική επιτροπή» έναν «νόμο» που ούτε οι ίδιοι οι «κυβερνώντες» διάβασαν και περιέχει ένα σωρό άρθρα που παραβιάζουν το «σύνταγμα» και την «νομοθεσία». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός στον οποίο παρέχουν υπηρεσίες οι δήμοι ντε φάκτο. Οι δήμοι προσπαθούν να βάλουν επί τάπητος τα χρήματα που τους κλέβει το κράτος, προσπαθώντας να κάνουν υπολογισμούς μέσω των νοικοκυριών. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έρχουρμαν: «Έχουμε φθάσει σε σημείο εξάρτησης από τη νότια Κύπρο από πολλές απόψεις»

    Σύμφωνα με τη Diyalog (17.08.22), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι έχουν φθάσει στο σημείο εξάρτησης από τη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, από πολλές απόψεις και απευθυνόμενος προς την λεγόμενη κυβέρνηση, έθεσε το εξής ερώτημα: «Σε αυτή τη χώρα, στο μεταξύ, σκέφτεστε πράγματι το μέλλον του λαού και ειδικότερα το μέλλον των νέων;».

    Σε ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Έρχουρμαν υποστήριξε και τα εξής: «Οι άνθρωποι μας προτιμούν να εργάζονται στο νότο. Οι τουρίστες μας που έρχονται από τρίτες χώρες, χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Λάρνακας. Εξαιτίας των ελλείψεων στον ηλεκτρισμό που εσείς δημιουργήσατε, στέλνετε τόνους χρημάτων στο νότο. Λόγω του ότι δεν μπορέσατε τα προστατεύσετε την αγοραστική αξία των πολιτικών σας, οι καταστηματάρχες σας και οι επιχειρηματίες σας περιμένουν τους πελάτες που έρχονται από το νότο».

    Απευθυνόμενος και πάλι προς την λεγόμενη κυβέρνηση και διερωτώμενος αν πράγματι σκέφτονται το μέλλον του «λαού» και των νέων αυτής της «χώρας», ο Έρχουρμαν υπογράμμισε και τα εξής:

    «Στο μεταξύ σκέφτεστε πράγματι αυτή τη χώρα, το λαό της και ειδικότερα τους νέους της εσείς, που συνεχίζετε κάθε μέρα να αποκαλείτε ‘μπάλωμα των Ελληνοκυπρίων’ τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία βασίζεται στην πολιτική ισότητα, περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αποτελεί τη βάση για όλες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την ουσία των Συμφωνιών Κορυφής του 1977-1979, θα ενώσει το λαό σας με το κόσμο και το διεθνές δίκαιο και θα διασφαλίσει στη βάση της πολιτικής ισότητας το μερίδιο κυριαρχίας σας που πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960, στο οποίο εσείς κάνετε συνεχή αναφορά;»

    (ΑΚ)

    [04] Μουφτούζαντε: «Αναληθές και παραπλανητικό το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου για τους αγνοούμενους»

    Η Vatan (17.08.22) γράφει ότι αναληθές και παραπλανητικό χαρακτήρισε το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), Τουρκοκύπριος Χακί Μουφτούζαντε, δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος που ανέφερε ότι πέντε Ελληνοκύπριοι θάφτηκαν σε οικόπεδο που ανήκε στον Φαζίλ Κιουτσούκ.

    «Ο συνολικός αριθμός των ελληνοκυπριακών θυμάτων το 1963 είναι 42 και όχι 44»

    Σημειώνοντας ότι τα λείψανα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Τεκέ των Δερβίσηδων στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο οποίος ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, ο Μουφτούζαντε είπε: «Δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με την Επιτροπή Αγνοουμένων για να εξακριβωθεί οποιαδήποτε πληροφορία, η πληροφορία που δόθηκε σχετικά με τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειές τους δεν ήταν σωστή. Τα λείψανα μόνο 4 ανθρώπων βρέθηκαν στον κήπο του Τεκέ των Δερβίσηδων και μόνο ένας από αυτούς ταυτοποιήθηκε. Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των Ελληνοκυπρίων που αγνοούνται το 1963 ήταν 42 και όχι 44».

    Ο Μουφτούζαντε υποστήριξε ότι το εν λόγω άρθρο και άλλα άρθρα που δημοσιεύθηκαν από την ίδια εφημερίδα τις επόμενες ημέρες περιέχουν παραπλανητικές και αναληθείς πληροφορίες λόγω έλλειψης έρευνας.

    (ΓΜ)

    [05] Επαφές Τάτσοϊ στην Άγκυρα ? Συναντήθηκε με Οκτάι

    Η Diyalog (17.08.22) γράφει ότι επίσκεψη και επαφές στην Άγκυρα πραγματοποίησε χθες ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Χασάν Τάτσοϊ, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία του βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα για να προωθήσει δραστηριότητες κοινωνικής ευημερίας και να πραγματοποιήσει συζητήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του «πρωτοκόλλου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων και τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο.

    Ο Τάτσοϊ συναντήθηκε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, με τον οποίο αξιολόγησαν τις εξελίξεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την ενίσχυση της θέσης των γυναικών, τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την απασχόληση και τα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης στα κατεχόμενα.

    Από την άλλη, ο Τάτσοι και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει πραγματοποίησαν συνάντηση στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Τουρκίας και παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα «Κοινωνική βοήθεια» που έγινε εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Βοήθειας στο Κέντρο Φροντίδας και Αποκατάστασης Ηλικιωμένων Γηροκομείου 75ου έτους Μπαλγκάτ της Άγκυρας.

    Μετά την παρουσίαση, Τάτσοϊ, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας Ριντβάν Ντουράν, επισκέφθηκε το ίδρυμα και συνομίλησε με τους ηλικιωμένους που διαμένουν εκεί.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων, ο Τάτσοι και η συνοδευτική αντιπροσωπεία υπαλλήλων του «τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών» επισκέφθηκαν επίσης το Ίδρυμα Κοινωνικής Βοήθειας και Αλληλεγγύης Κετσίορεν και πραγματοποίησαν διερευνητικές επαφές.

    (ΓΜ)

    [06] Αύξηση πληθυσμού στην κατεχόμενη Κερύνεια οδηγεί σε αύξηση «κοινοτήτων»

    Η Diyalog (17.08.22) γράφει ότι ιδρύονται τρεις νέες «κοινότητες» στην περιοχή της κατεχόμενης Πάνω Κερύνειας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η λόγω της πυκνής δόμησης και της αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός των «κοινοτήτων» αυξήθηκε σε τρεις για αποτελεσματικότερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση.

    Σε ανακοίνωση του «δήμου» της κατεχόμενης Κερύνειας αναφέρεται ότι με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου η περιοχή χωρίζεται στις «κοινότητες Παλιάς τουρκικής περιοχής πάνω Κερύνειας, Μυλοπετρών Πάνω Κερύνειας και Τσιφλικιών Πάνω Κερύνειας». Με τις νέες «κοινότητες» που ιδρύθηκαν ο συνολικός αριθμός των «κοινοτήτων» που ανήκουν στον «δήμο» κατεχόμενης Κερύνειας αυξάνεται σε 13.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Νιντάι Γκιούνγκιορντού δήλωσε σχετικά τα εξής: «Με την αύξηση του αριθμού των κοινοτήτων στην Πάνω Κερύνεια, που μεγεθύνεται και επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς από το 1974 και μετά, στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες. Πρόκειται για έναν σημαντικό δείκτη που αποδεικνύει την αύξηση του πληθυσμού εντός των ορίων του ‘δήμου΄ Κερύνειας».

    (ΓΜ)

    [07] Ραχβαντζίογλου: «Οι ξένοι δικαιούνται να αγοράσουν τέσσερα σπίτια, εσείς σφίξτε το ζωνάρι»

    Η Vatan (17.08.22) δημοσιεύει δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του κινήματος «Δρόμος Ανεξαρτησίας» Μουνούρ Ραχβαντζίογλου σχετικά με την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα και την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας εκ μέρους της «κυβέρνησης».

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ραχβαντζίογλου αναφέρει ότι ενώ οι νέοι στα κατεχόμενα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς που λαμβάνουν, η «κυβέρνηση» αυξάνει το δικαίωμα αγοράς κατοικιών για τους αλλοδαπούς σε 4.

    Ο Ραχβαντζίογλου εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση αυτή θα ωφελήσει το κεφάλαιο στον κατασκευαστικό τομέα που δεν αφήνει όρθιο κανένα δέντρο στη «χώρα», το «πανεπιστημιακό» κεφάλαιο που εισάγει μη καταγεγραμμένο εργατικό δυναμικό με το πρόσχημα της άφιξης τους στα κατεχόμενα ως φοιτητές, το κεφάλαιο των τυχερών παιχνιδιών, των νυχτερινών κέντρων και της μαφίας που χρειάζεται να ξεπλύνει ταχύτερα το μαύρο χρήμα που συσσωρεύεται με την ταχύτητα του φωτός και το κεφάλαιο των ακινήτων που αυξάνεται χάρη στους προαναφερθέντες οικονομικούς τομείς.

    Ο Ραχβαντζίογλου δήλωσε και τα εξής αναφορικά με την «κυβερνητική» πολιτική:

    «Η κυβέρνηση λαξεύει βουνά, μολύνει τις θάλασσες, κόβει δέντρα, ρίχνει μπετόν σε αγροτικές περιοχές, μολύνει τον αέρα, καταλαμβάνει τους βιότοπους - με λίγα λόγια, καθιστά τη χώρα ακατοίκητη προς όφελος αυτών των παρασιτικών τομέων, από τους οποίους κανένας δεν είναι παραγωγικός και οι οποίοι ακμάζουν λεηλατώντας τον πλούτο της χώρας! Το πιο οδυνηρό είναι ότι το δικαίωμα των αλλοδαπών να αγοράζουν 4 σπίτια γιατί σημαίνει ότι οι νέοι αυτής της χώρας δεν μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια καθώς έχουν ήδη έτοιμους αγοραστές».

    Υπενθυμίζοντας ότι το 2017, οι αλλοδαποί είχαν το δικαίωμα να αγοράσουν μόνο 1 σπίτι, ο Ραχβαντζίογλου είπε ότι το 2018, η τότε «κυβέρνηση» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) και Κόμματος του Λαού (HP) αύξησε το δικαίωμα των αλλοδαπών να αγοράσουν σπίτια σε 2, χρησιμοποιώντας την κρίση ως δικαιολογία.

    Πρόσθεσε δε ότι το 2020, η «κυβέρνηση» UBP ? HP αύξησε τον αριθμό απόκτησης περιουσιών από αλλοδαπούς σε 3 με το πρόσχημα της πανδημίας και συνέχισε λέγοντας ότι η τωρινή «κυβέρνηση» των κομμάτων UBP-DP-YDP θα αυξήσει το δικαίωμα αυτό σε 4. O Ραχβαντζίογλου τονίζει ότι υπάρχει αρμονία μεταξύ των κομμάτων σε αυτό το θέμα και σταθερότητα στις πρακτικές που ακολουθούν.

    (ΓΜ)

    [08] Πολύ περισσότερες οι διελεύσεις Ελληνοκυπριών από τα οδοφράγματα

    Η Yeni D?zen (17.08.22) γράφει ότι κατά τους πρώτους εφτά μήνες του έτους οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν 1.571.000 διελεύσεις από τα οδοφράγματα έναντι 993.794 διελεύσεων Τουρκοκυπρίων.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα κατεχόμενα συμφέρουν πιο πολύ στους Ελληνοκύπριους λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας (ΤΛ) έναντι του ευρώ και ότι οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν τα κατεχόμενα για αγορές ποικίλων αγαθών, από καύσιμα μέχρι τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και από ρούχα μέχρι φάρμακα.

    Σύμφωνα με τα «επίσημα» στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, 3 εκατομμύρια 504 χιλιάδες 88 άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022. Από αυτούς, 1 εκατομμύριο 571 χιλιάδες ήταν Ελληνοκύπριοι. Την ίδια περίοδο, διήλθαν 941 χιλιάδες 787 υπήκοοι τρίτων κρατών. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που διέσχισαν προς τις ελεύθερες περιοχές ήταν 993 χιλιάδες 794.

    Οι διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων αυξάνονταν μήνα με το μήνα, φθάνοντας στο αποκορύφωμά τους τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, τον Ιανουάριο, 337 χιλιάδες 544 άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα και 341 χιλιάδες 3 άτομα εξήλθαν μέσω των οδοφραγμάτων.

    Τον Φεβρουάριο, ο συνολικός αριθμός των διελεύσεων αυξήθηκε ελαφρώς σε 374 χιλιάδες 11 άτομα. Τον Μάρτιο, 437 χιλιάδες 610 άνθρωποι μετέβησαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές, τον Απρίλιο 516 χιλιάδες 177, τον Μάιο 586 χιλιάδες 283, τον Ιούνιο 603 χιλιάδες 780. Τον Ιούλιο, 648 χιλιάδες 683 άτομα μετέβησαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων.

    Καταγράφηκαν επίσης διελεύσεις στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων από τις παρακάτω χώρες: Αγγλία: 147,393, Αγγλία (Τουρκοκύπριοι): 18,678, Αλβανία: 1,209, Αυστραλία: 3,103, Αυστρία: 6,372, Βέλγιο: 5,394, Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 749, Γαλλία: 21,462, Γερμανία: 46,178, Δανία: 5,642, Ελβετία: 3,302, Ελλάδα: 132,019, ΗΠΑ: 11,973, Ινδία: 3,911, Ιράν: 3,933, Ιρλανδία: 5,088, Ισπανία: 9,205, Ισραήλ: 37,061, Ιταλία: 22,068, Καναδάς: 3,237, Λετονία: 6,312, Λίβανος: 9,548, Μολδαβία: 3,672, Νορβηγία: 5,214, Ολλανδία: 8,488, Ουγγαρία, 10,721, Ουκρανία: 17,867, Πακιστάν: 3,548, Πολωνία: 33,417, Ρουμανία: 83,274, Ρωσία: 29,723, Σλοβακία: 25,923, Σλοβενία: 1,795, Σουηδία: 9,101, Συρία: 937, Τσεχία: 9,826, Φινλανδία: 2,943, λοιπές χώρες: 92,075.

    (ΓΜ)

    [09] Παύση Μπαϊμπάρς και Ρότζερς από το «κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο» του ΗΡ

    Η K?br?s Postas? (17.08.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι το κομματικό συμβούλιο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) αποφάσισε ψες να παύσει ομαδικά το «κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο» του κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν και οι «βουλευτές» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς και Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς.

    Αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από πολύωρη συνεδρία και ότι σε αυτή διαδραμάτισε ρόλο η μη συμμόρφωση των δύο «βουλευτών’ στην απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από την «βουλή».

    Η K?br?s (17.08.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Απόφαση σαν σεισμός στο ΗΡ» και γράφει ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο και οι ισχυρισμοί για σχέσεις με τον Αυστραλό Mark Buddle, που απελάθηκε από τα κατεχόμενα πρόσφατα.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Γκιουνσέλ: «Το 2029 Θα είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ΤΔΒΚ»

    Η Halk?n Sesi (17.08.22) γράφει για την επίσκεψη του λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας, Ολγκούν Αμτζάογλου στις εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας «Γκιουνσέλ» (G?nsel). Σύμφωνα με τον Αμτζάογλου, το τουρκοκυπριακής παραγωγής όχημα «Γκιουνσέλ» θα «φωτίσει τον δρόμο της ‘ΤΔΒΚ’ από πολλές απόψεις».

    Ο Αμτζάογλου και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, δοκίμασαν το G?NSEL B9 στον χώρο δοκιμαστικής οδήγησης στην πανεπιστημιούπολη του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» και φιλοξενήθηκαν από τον καθηγητή Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής» και πρόεδρο της Γκιουνσέλ.

    Μετά τη δοκιμή του αυτοκινήτου, ο Γκιουνσέλ έκανε μια παρουσίαση στον λεγόμενο υπουργό και σε αξιωματούχους του «υπουργείου» με θέμα τις εργασίες μαζικής παραγωγής της Γκιουνσέλ, τις προβλέψεις και τη συμβολή της στην οικονομία των κατεχομένων. Ο Γκιουνσέλ υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι προετοιμασίες για μαζική παραγωγή συνεχίζονται και το 2029 θα είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ΤΔΒΚ. Η χώρα μας, η οποία είχε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μεταξύ 2015-2020, με τα έσοδα από τις εξαγωγές του αυτοκινήτου θα έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου για πρώτη φορά το 2029».

    Μετά την παρουσίαση, ο λεγόμενος υπουργός προέβη σε δηλώσεις στις οποίες υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υλοποιηθούν οι στόχοι και το όραμα της Γκιουνσέλ. Απευθυνόμενος στον Γκιουνσέλ είπε:

    «[?] Η απασχόληση, το εισόδημα που θα φέρει στη ‘χώρα’, η μετατροπή του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου σε θετικό, η προώθηση της ‘χώρας’ μας και η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων θα φωτίσουν το μέλλον της ΤΔΒΚ. Είναι το σημαντικότερο καθήκον των πολιτικών μας και του ‘κράτους’ μας να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη και τις υποδομές για αυτό».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία στηρίζει την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συριακή κρίση»

    Σύμφωνα με την Ak?am (16.08.22 Ak?am.com.tr) και το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (16.08.22 ΑΑ), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία στήριζε πάντοτε την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη για επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς ειρήνης στη χώρα.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με το Λετονό ομόλογό του, Edgars Rinkevics μετά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε και τα εξής: «Το Συριακό καθεστώς δεν πιστεύει στην πολιτική λύση, αλλά στην στρατιωτική λύση. Μόνιμη λύση είναι μόνο η πολιτική λύση. Εμείς το λέγαμε αυτό από την αρχή».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η συμφιλίωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη στη Συρία και ότι η Τουρκία στηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς και η αντιπολίτευση στη Συρία πραγματοποιούν συνάντηση μεταξύ τους και για αυτό όπως ανέφερε, τεράστια συμβολή έχει διαδραματίσει και η Τουρκία.

    «Έχουμε συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Γιατί; Επειδή η αντιπολίτευση μας εμπιστεύεται. Δεν τους έχουμε ποτέ απογοητεύσει. Εμείς λέμε ότι η συμφιλίωση είναι απαραίτητη για την επικράτηση της σταθερότητας και της μόνιμης ειρήνης στη Συρία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόπειρα που έγινε για κάψιμο της Τουρκικής σημαίας στη βόρεια Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι δράστες. «Θα σπάσει το χέρι αυτών που έχουν απλώσει χέρι πάνω στη σημαία μας. Οι Σύριοι έχουν ήδη προβεί σε σχετικές εξηγήσεις γι’ αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης και της ενδιάμεσης κυβέρνησης. Και αυτοί γνωρίζουν ποιοι είναι οι δράστες», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη δράση της «τρομοκρατικής», όπως την αποκάλεσε, οργάνωσης του PKK στη Συρία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» PKK/PYD/YPG στη Συρία αποτελούν απειλή για την Τουρκία και για αυτό πρέπει να εξουδετερωθούν από την χώρα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της Τουρκίας και για τη σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε.

    Εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

    Αναφερόμενος στο θέμα της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Τουρκίας, ΗΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας για το θέμα αυτό συνεχίζει να εφαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Σχέσεις με Λετονία

    Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας και Λετονίας, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τις σχέσεις των δυο χωρών εποικοδομητικές, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον πολιτικό διάλογο και στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων. «Καταβάλλουμε επίσης προσπάθειες για βελτίωση και ενδυνάμωση και των οικονομικών μας σχέσεων. Συνεπώς, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μας έχει αυξηθεί κατά 50% πέρυσι. Αν δούμε επίσης τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους, η αύξηση αυτή συνεχίζεται», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    «Η Λετονία, είναι μια χώρα που στήριζε πάντοτε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», πρόσθεσε.

    Υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο αριθμός των Λετονών τουριστών στην Τουρκία σημειώνει συνεχώς αύξηση, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αυτό είναι επωφελές και για τις δύο χώρες.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Rinkevics χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύτιμο εταίρο» για τη χώρα του, τονίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λετονός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου το συντομότερο.

    (ΑΚ)

    [02] ΑΚΡ, Τσαβούσογλου και Μπάχτσελί: «Πιθανή πρόοδος στις σχέσεις με τη Συρία»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Αhaber (15.08.22, ahaber) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ), Χαγιατί Γιαζιτζί δήλωσε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό «μπορεί να μετατραπούν σε απευθείας και το επίπεδό τους μπορεί να αναβαθμιστεί».

    Ο Γιαζιτζί υπογράμμισε επίσης ότι το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να επιλύσει τις συγκρούσεις είναι ο διάλογος

    Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε:

    «Δεν τίθεται θέμα για μια τέτοια επαφή αυτή τη στιγμή. Ο Πρόεδρός μας έχει ήδη απαντήσει σε αυτό το ερώτημα άλλωστε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έλεγαν: ‘Να σας φέρουμε σε συνάντηση με το καθεστώς’. Ήθελαν να φέρουν σε συνάντηση τον Άσαντ και τον Πρόεδρό μας. Ο Πρόεδρός μας είχε πει ότι θα ήταν χρήσιμο να συναντηθούν οι μυστικές υπηρεσίες. Για ένα διάστημα, υπήρχαν συναντήσεις μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών. Αργότερα υπήρξε μια διακοπή. Τώρα άρχισαν και πάλι. Πολλά θέματα έρχονται στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών [?]

    Είχα μια σύντομη συνομιλία με τον Σύριο Υπουργό Εξωτερικών στο πόδι κατά την Σύνοδο των Αδεσμεύτων στο Βελιγράδι, στο περιθώριο εκείνης της συνόδου. Είπα και εκεί ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα αυτή είναι η πολιτική συμφιλίωση. Οι τρομοκράτες πρέπει να εξαλειφθούν, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι. Από την άλλη, είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των Σύριων της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος και ότι εμείς, ως Τουρκία, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε μια τέτοια κατάσταση. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

    Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης και τη στήριξη στον διάλογο που εκφράστηκε εκ μέρους του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος δήλωσε: «Τα εποικοδομητικά και ρεαλιστικά λόγια του Υπουργού Εξωτερικών μας σχετικά με την εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος Άσαντ αποτελούν μια ισχυρή ανάσα φρέσκου αέρα για την αναζήτηση μιας μόνιμης λύσης».

    Σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να ενοχληθεί από αυτό, ο Μπαχτσελί πρόσθεσε: «Η αναβάθμιση του επιπέδου των συνομιλιών της Τουρκίας με τη Συρία σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και σε αυτό το πλαίσιο, η απομάκρυνση των τρομοκρατικών οργανώσεων από κάθε γεωγραφική περιοχή όπου φωλιάζουν σε συνεργασία, προορίζεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας στην προσεχή πολιτική ατζέντα και μάλιστα αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.»

    (ΒΚ)

    [03] Πέντε αιτήματα της Δαμασκού από την Άγκυρα

    Η Τ?rkiye (17.08.22, turkiyegazetesi) γράφει ότι άρχισαν να γίνονται σαφή τα πρωταρχικά αιτήματα της πλευράς του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά την διάρκεια των συνομιλιών Δαμασκού-Άγκυρας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κίνημα Μπάαθ ζητά την Ιντλίμπ και την μεταβίβαση της συνοριακής πύλης Reyhanl?-Cilveg?z? και του τελωνείου Kessab.

    Το καθεστώς Άσαντ, «το οποίο μετά από 11 χρόνια επιθυμεί να ξαναγίνει γείτονας με την Τουρκία», κατά την έκφραση της εφημερίδας, έχει θέσει ως όρο έναν εμπορικό διάδρομο μεταξύ του Cilveg?z? και της Δαμασκού και τον πλήρη έλεγχο του διαδρόμου μεταφοράς (Μ 4) μεταξύ των πόλεων Deir al-Zor-Hasakah στην ανατολική Συρία και του Χαλεπίου-Λατάκειας.

    Ένα άλλο αίτημα της Δαμασκού είναι η υποστήριξη της Τουρκίας ενάντια στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις κατά γραφειοκρατών, επιχειρηματιών και εταιρειών που υποστηρίζουν το καθεστώς της οικογένειας Άσαντ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Σε απάντηση στα αιτήματα της Δαμασκού, συνεχίζει το δημοσίευμα, η τουρκική αντιπροσωπεία απαίτησε να εκκαθαριστούν πλήρως οι περιοχές της τρομοκρατικής, όπως την χαρακτηρίζει, οργάνωσης PKK/YPG. Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να δει την πλήρη εξάλειψη της «τρομοκρατικής απειλής» στα σύνορα, την ολοκλήρωση των διαδικασιών πολιτικής και της στρατιωτικής ενσωμάτωσης μεταξύ της αντιπολίτευσης και της Δαμασκού, καθώς και την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και τις πρακτικές που θα ακολουθηθούν μετά την εγκατάστασή τους.

    Η Άγκυρα απαιτεί επίσης όπως η Χομς, η Δαμασκός και το Χαλέπι, αποτελέσουν πιλοτικές περιοχές για την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την διεύρυνση εν λόγω πλαισίου, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι το συριακό καθεστώς επιθυμεί συνέχιση της υποστήριξης της Τουρκίας σε τομείς όπως φράγματα, αυτοκινητόδρομοι, ηλεκτρική ενέργεια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νερό και γεωργία. Το καθεστώς έχει επίσης δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του τριδύμου Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας σχετικά με την επιστροφή των προσφύγων και την περίοδο που θα ακολουθήσει.

    Το κίνημα Μπαάθ και η Ρωσία ζήτησαν επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας στο θέμα της πόλης Ιντλίμπ, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι σε αντάλλαγμα με αυτό βρίσκεται στο τραπέζι μια νέα πολύ πιο προχωρημένη συνοριακή συμφωνία με την Άγκυρα με βάση την Συμφωνία των Αδάνων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητείται επίσης η υποστήριξη της Τουρκίας για την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και σε παρόμοιους διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, που είχαν αναστείλει την συμμετοχή της Συρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Η Τουρκία επιμένει στη διαδικασία της Γενεύης, σε ένα δημοκρατικό σύνταγμα, σε ελεύθερες εκλογές και στην άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ιδίως των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με προβλήματα υγείας, καταλήγει το δημοσίευμα.

    (ΒΚ)

    [04] Στην Ουκρανία για τριμερή συνάντηση ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (16.08.22 AA), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μεταβαίνει στις 18 Αυγούστου στη πόλη Lviv της Ουκρανίας για μονοήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου Volodimir Zelenskiy.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ο Έρντογαν θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του και θα αξιολογήσουν όλες τις πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Ουκρανίας και της στρατηγικής τους συνεργασίας.

    Επιπλέον, στα πλαίσια της επίσκεψης του Έρντογαν στην Ουκρανία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Στην εν λόγω συνάντηση, θα συζητηθούν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω της διπλωματικής οδού, καθώς επίσης και η συνέχιση και επιτάχυνση των δραστηριοτήτων του μηχανισμού που συστάθηκε για τη μεταφορά και εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία στις διεθνείς αγορές.

    (ΑΚ)

    [05] Διπλωματικές επαφές Ακάρ

    Σύμφωνα με την Ak?am (16.08.22 Ak?am.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρεττανό ομόλογό του Ben Wallace με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους και τη συνεργασία τους σε θέματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

    Συνάντηση Ακάρ με El-Me?ri

    Επίσης, η Ak?am (16.08.22 Ak?am.com.tr) γράφει ότι ο Ακάρ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Halid Ammar el-Mi?ri, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

    Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση Ακάρ- El-Me?ri, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

    Ο Ακάρ από την πλευρά του αναφέρθηκε στους αδελφικούς και φιλικούς δεσμούς Τουρκίας και Λιβύης, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Λίβυους αδελφούς της σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

    «Η Τουρκία, με την αντίληψη ότι η ‘Λιβύη ανήκει στους Λίβυους’, θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την ειρήνη, ευημερία και γαλήνη στη Λιβύη», δήλωσε ο Ακάρ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν ενέργειες για τερματισμό των διενέξεων στη Λιβύη.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον Ουκρανό ομολογό του

    Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (16.08.22, ΑΑ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε τηλεφωνικώς την Τρίτη με τον Ουκρανό ομόλογό του Oleksii Reznikov τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία όσον αφορά στην εξαγωγή σιτηρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ακάρ ανέφερε στον Reznikov ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο Ακάρ εξέφρασε την ίδια στιγμή ικανοποίηση για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο θέμα της μεταφοράς σιτηρών μέσω των προσπαθειών και του συντονισμού που καταβάλλονται από τον Κοινό Κέντρο Συντονισμού.

    (ΑΚ)

    [06] Αναχώρηση άλλων 4 πλοίων από Ουκρανικά λιμάνια

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (17.08.22, aa) δημοσίευσε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ η οποία αναφέρει ότι «οι μεταφορές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια συνεχίζονται κανονικά», προσθέτοντας ότι «από σήμερα το πρωί, άλλα 4 πλοία που μετέφεραν ηλιόσπορο, ηλιέλαιο και καλαμπόκι αναχώρησαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού και του Τσερνομόρσκ».

    (ΒΚ)

    [07] Τουρκικό ΥΠΑΜ: Σκοτώθηκαν 5 στελέχη του PKK

    Η Ak?am (16.08.22, aksam) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), εξουδετερώθηκαν 5 «τρομοκράτες» του PKK/YPG, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι προετοιμάζονταν για επίθεση κατά του τουρκικού στρατού στις περιοχές των επιχειρήσεων «Πηγή Ειρήνης», «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

    (ΒΚ)

    [08] Στις 143,778 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία την περασμένη βδομάδα

    Σύμφωνα με την Ak?am (17.08.22 Ak?am.com.tr), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κατά την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου, εντοπίστηκαν συνολικά 143,778 θετικά περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και σημειώθηκαν 342 θάνατοι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας "covid19.saglik.gov.tr", κατά την προαναφερόμενη εβδομάδα, αποθεραπεύθηκαν 259,102 άτομα.

    Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα στην Τουρκία ανέρχεται στα 151,661,619. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 16,671, 848 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 100,400.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 17 August 2022 - 11:43:24 UTC