Compact version |
|
Wednesday, 8 January 2025 | ||
|
Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-13Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next ArticleFrom: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 177/2022 13.09.2022[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος
[Β] Τουρκικός Τύπος
[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος[01] Τατάρ: Στις 15 Νοεμβρίου στην παρουσία Έρντογαν ανοίγει το νέο «αεροδρόμιο»Κατά την επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος στις 15 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου «αεροδρομίου» στην Τύμπου, δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της λεγόμενης προεδρίας του καθεστώτος (11.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2f%2f%2fkktcb.org%2ftr&c=E,1,le3oT1cZRH8F1fMK0y3F2de44bkWhF57WHoA3PoKIPh8GT0FrgpM4CecwXL1Vorfe3QoBa-LRNWQSgkrPHMcV5vhI-nsWxNOBYsiLKor5BdlhlYwahxQQQ,,&typo=1).Μιλώντας το σαββατοκύριακο σε εκδήλωση του πολιτιστικού συνδέσμου των εποίκων από την Μαύρη Θάλασσα, ο Τατάρ ανέφερε ότι στο νέο «αεροδρόμιο» θα υπάρχουν και μεγάλα αεροπλάνα και ευχήθηκε να καταστούν μόνιμες οι πτήσεις προς την Τραπεζούντα. Είπε ότι με την ύπαρξη μόνιμων πτήσεων θα ενισχυθούν περεταίρω οι σχέσεις τόσο στον τουρισμό, όσο και στις επιχειρήσεις και στην ανώτατη εκπαίδευση. Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν έποικοι από την Τραπεζούντα οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της «χώρας», όπως χαρακτήρισε την κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων και της ανάμειξης των κουλτουρών στην εποχή της επικοινωνίας που ζούμε. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι κατά τη διάρκειά της θα τονίσει την αποδοχή της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους και θα αναφέρει ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι εφικτή μόνο με την φόρμουλα των δύο κρατών. Ισχυρίστηκε και τα εξής: «Εμείς κοιτάμε μπροστά. Πρέπει να είναι ευχή και επιθυμία όλων μας να καταφέρουμε να μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον λαό της μια ισχυρή ΤΔΒΚ κάνοντας κάθε είδους συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με την ευημερούσα και αναπτυγμένη Τουρκία. Για να μπορέσουμε να τα επιτύχουμε αυτά, εκείνο που μας ενώνει είναι η κουλτούρα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, η αγάπη μας στη σημαία και η προσήλωσή μας στην Ανατολία, είναι οι συνθήκες για να μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. [?]» Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (12.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,X-HNtrRwEFKoeWxuZIUmIz10lijgy19NCBYB4Qcr7Fvq4cJwhvg0dHu3M01y64unrE8ZIlRwbQul48SdLYqRSa0Z71Vot1w43oOI5P-7HpXirahlypje6qDKQ,,&typo=1) μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του συνδέσμου απόστρατων υπαξιωματικών από την πόλη Γιάλοβα της Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλα τα διεθνή σχέδια σκοπεύουν στην αποκοπή των δεσμών των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «κανενός η δύναμη δεν είναι αρκετή να αποκόψει τους ιερούς και αρχαίους δεσμούς ανάμεσά μας».
Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό σημείο καμπής την τουρκική εισβολή του 1974, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:
«Αυτή την στιγμή περιμένουμε από τον λαό μας να είμαστε μια φωνή. Ο συνεταιρισμός που εδώ και χρόνια ονομάζεται ομοσπονδία είναι μια διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην καταστροφή. Είναι η απόσυρση της Τουρκίας από εδώ. Το ουσιαστικό παιχνίδι που παίζεται είναι το μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα. Μπορούμε να ζούμε ανεξάρτητοι τώρα σε αυτά τα εδάφη με τη συνάντηση των Μεχμεττσίκ με τους αγωνιστές μας κατά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 και την εκ νέου χάραξη των συνόρων μας, την τοποθέτηση των θεμελίων της ΤΔΒΚ και την εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού».
Υποστηρίζοντας ότι στήνονται παγίδες για να καταργήσουν την κυριαρχία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουν το παιχνίδι που παίζεται με στόχο την περικύκλωση της Ανατολίας και θα συνεχίσουν να ενεργούν μαζί με την Τουρκία.
(Ι/Τσ.)
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ?zg?r Gazete και στην δημοσιογράφο Νταμλά Νταπίς, ο Έρχουρμαν αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα και τις ενέργειες της «κυβέρνησης» στο θέμα της μεταρρύθμισης στους «δήμους» που προκάλεσε χάος και υποστήριξε και τα εξής:
«[?] Βλέπουμε ότι βγαίνουν και φωνάζουν προσπαθώντας να παρουσιάσουν τα πράγματα σαν να φταίει η αντιπολίτευση. Δεν τα τρώνε πλέον, δεν τα τρώει ο λαός. Διότι όλοι είδαν, τα γεγονότα συνέβησαν μπροστά στα μάτια όλων. Όλοι ξέρουν ότι σας προειδοποιούσαμε ώρες, ότι λέγαμε μην το κάνετε αυτό, δεν θα μπορούμε να βγούμε από μέσα, ελάτε να πάμε ξανά στην επιτροπή, να το συζητήσουμε ξανά. Στο θέμα της ημερομηνίας σας υποβάλαμε ένα νομοσχέδιο μαζί με το Κόμμα του Λαού. Είπαμε ‘να κάνουμε τις εκλογές σε αυτή την ημερομηνία, να μην την υπερβούμε. Αν την υπερβούμε, θα έχουμε πολλή δουλειά’. Όχι, προχώρησαν με πείσμα. Όταν άκουσα τις χθεσινές ομιλίες τώρα, συνεχίζεται η ίδια πεισματάρικη στάση, η στάση ‘θα το κάνω, θα γίνει’. Είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι θα σύρουν αυτή την χώρα σε χάος, είτε ελπίζουν σε οφέλη από το χάος. Αν ελπίζουν σε οφέλη από το χάος, το βλέπει και αυτό η κοινότητα άλλωστε. [?]»
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το κόμμα του, ο Έρχουρμαν είπε:
«Αν νιώθετε την ανάγκη να ορίσετε την ύπαρξή σας, μέσω κάποιου που επιλέγετε να είναι εχθρός σας, υπάρχει ούτως ή άλλως ένα πρόβλημα αναφορικά με την ύπαρξή σας. Είναι πολύ διαφορετική η γλώσσα της κριτικής από την γλώσσα της εχθρότητας. Υπάρχει μια διαφορά εκεί. Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε εσείς δεν είναι γλώσσα κριτικής, διότι η κριτική γίνεται μέσω απόψεων.
Κάναμε και εμείς στο συνέδριό μας κριτική, όμως τι επικρίναμε; Λέγεται λύση δύο κρατών για παράδειγμα. Επικρίναμε ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει αυτή. Δεν θέσαμε το άτομο στο στόχαστρό μας, επικρίναμε τις απόψεις, επικρίναμε τις απόψεις του ατόμου. Κάποιοι υποδεικνύουν κάποιους ως στόχο και εκείνοι οι κάποιοι δεν βλέπουν τι γίνεται; Εκείνοι οι κάποιοι ακούνε μόνο όταν τους το λέει κάποιος; Δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει στην βουλή; Όταν κοιτάνε τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου, σε ένα άρθρο αυτής της απόφασης υπάρχει ένα άρθρο που πάρθηκε απευθείας από το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο στην Τουρκία. Δηλαδή, έτσι είναι και στην Τουρκία. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό όπως σας έρθει στο κεφάλι. Όχι μόνο στην Τουρκία, πουθενά δεν μπορείτε. Όπου το κάνετε, θα υπάρξει κατάσταση πολέμου, θα υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα εμφανιστεί ένα γεγονός που κανείς δεν ξέρει προς τα πού θα πάει, όπως η πανδημία, θα δημιουργηθεί συναίνεση και κανείς δεν θα πει γιατί το κάνεις έτσι αυτό. (Όταν αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές η κοινή μας συναίνεση ήταν η εξής: Αν υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι αυτό γίνεται έτσι για πολιτικούς λόγους, να εγκαταλείψουμε αυτή την αναβολή και να κάνουμε τις εκλογές).
«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτό που λέμε, να ενοχλείται?»
Ο Τατάρ έχει πρόβλημα με το CTP, αυτό καταλάβαμε. Καταλαβαίνουμε κάτι άλλο εκτός αυτού; Τι σχέση έχει η γαλάζια πατρίδα με την ομοσπονδία; Τι σχέση έχει, τι είδους σχέση κτίζει ή πώς ορίζεται το θέμα της κυριαρχίας στην ομοσπονδία; Γνωρίζει κάτι γι’ αυτό και θεωρεί ότι είναι προβληματικό; Στην ομοσπονδία λέει ότι η κυριαρχία κατανέμεται ανάμεσα και στις δύο κοινότητες στην βάση της πολιτικής ισότητας. Ο ίδιος λέει ότι ‘οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους’. Δηλαδή, σε αυτό που λέει υπάρχει το εξής: Σάμπως στην ομοσπονδία θα είναι κυρίαρχος ο ελληνοκυπριακός λαός και ο τουρκικός λαός θα γίνει μπάλωμά του. Όμως, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η κυριαρχία πηγάζει από τις δύο κοινότητες, πηγάζει στη βάση της πολιτικής ισότητας και ασκείται από κοινού στη βάση της πολιτικής ισότητας. Μάλιστα, ο Αναστασιάδης το δήλωσε με ενόχληση και πριν μια βδομάδα. Παραπονέθηκε λέγοντας ‘τι θα κάνουμε, δηλαδή δεν θα μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις ενόσω δεν υπάρχει τουλάχιστον μια θετική τουρκική ψήφος σε κάθε θεσμό, αυτό ουσιαστικά θα προκαλέσει επικυριαρχία εκείνου που είναι αριθμητικά η μειοψηφία πάνω σε εκείνον που είναι αριθμητικά η πλειοψηφία’. Γι’ αυτό παραπονιέται και ο Ερσίν Τατάρ. Ουσιαστικά συναντιούνται στο ίδιο σημείο και οι δύο. Και οι δύο είτε δεν χώνεψαν την πολιτική ισότητα, είτε δεν θέλουν να καταλάβουν τι είναι.
Επιτίθενται στο CTP. Και καθώς του επιτίθενται, να συμπεριλάβω και την Τουρκία, να παρουσιάσω και το CTP ως πολέμιο της Τουρκίας. Διότι κατά την άποψή του, η Τουρκία ξέρει μόνο εκείνα που λέει αυτός. Η Τουρκία δεν ξέρει τι γίνεται, τι συμβαίνει στην βουλή.
Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτά που λέμε στην βουλή, θα ενοχλείται, αυτό δεν μας ενοχλεί, διότι εμείς ασκούμε πολιτική γι’ αυτό τον λαό και λέμε τις αλήθειες γι’ αυτό τον λαό. Θεωρούμε ότι θα μας καταλάβουν και όσοι μας ακούνε από την Τουρκία. Αν δεν μας καταλαβαίνουν, το πρόβλημα είναι εκεί, δεν είναι πρόβλημα που έχει σχέση με εμάς.
Είναι φανερό αυτό που γίνεται. Θα φωνάξεις, θα βάλεις το CTP στην μπούκα του κανονιού, θα συμπεριλάβεις την Τουρκία στην γλώσσα σου, θα μιλήσεις χωρίς να συμπληρώνεις το περιεχόμενο αν είναι δυνατόν, διότι δεν πρέπει να γίνεται κατανοητό. Αυτά που λες γίνονται αντιληπτά αν τα έχεις καταλάβει, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Μπαίνει από την Γαλάζια πατρίδα, βγαίνει από την Ανατολική Μεσόγειο, από εκεί μπαίνει στην ομοσπονδία. Καλά πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό που ονομάζεις ‘λύση δύο κρατών’; Πώς θα περάσει από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; [?]»
(Ι/Τσ.)
Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η πλατφόρμα αναφέρει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τη σύλληψή του Ανδρέα Σουτζή συνεχίζεται με ανησυχητικό τρόπο όσον αφορά τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας ορατές για άλλη μια φορά τις συστηματικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες που δημιουργούν τη βάση για την παραβίαση δικαιωμάτων και κατέληξε λέγοντας:
«Ως Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία ανάκρισης και τις συνθήκες κράτησης του Ανδρέα Σουτζή. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για να διεξαχθεί η διαδικασία στο πλαίσιο του τεκμηρίου της αθωότητας και της προσωπικής ελευθερίας, που αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
(ΙΣ)
Η ένσταση κοινοποιήθηκε μέσω δικηγόρου και μέσω του «συμβουλίου ανταγωνισμού», από μια νέα εταιρεία που δεν είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ανακρίβειες και λάθη στις τεχνικές προδιαγραφές,
«Θα εφαρμόσουμε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί», είπε ο Ουρεσίν και συνέχισε λέγοντας ότι εάν ληφθεί απόφαση για συνέχιση του διαγωνισμού όλα είναι έτοιμα, ενώ μια ακυρωτική απόφαση θα προκαλέσει σημαντική απώλεια χρόνου και είναι κάτι που δεν επιθυμούν.
Το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο «λαός»
Η Detay (13.09.22) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος κατηγόρησε την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος ότι έχει εγείρει και πάλι υποψίες με την ακύρωση του διαγωνισμού.
«Όλοι ξέρουν ότι όταν διαφαίνεται ότι δεν θα κερδίσει η εταιρεία που θέλουν, ακυρώνεται ο διαγωνισμός, κι αν δεν γίνει αυτό κρύβονται πίσω από την δικαιολογία ότι τελειώνουν τα καύσιμα, επιλέγουν απευθείας προμήθεια από όπου επιθυμούν, ώστε να αγοράσουν με ακριβότερη τιμή», είπε ο Οζερσάι και συνέχισε λέγοντας ότι στόχος τους είναι να κάνουν όσες περισσότερες αγορές μπορούν χωρίς διαγωνισμούς για να επωφεληθούν κάποιοι.
Το κόστος της κακής διαχείρισης το πληρώνει ο «λαός», είπε ο Οζερσάι και πρόσθεσε ότι η λύση σε μια τέτοια κατάσταση είναι να φύγει από το δημόσιο βίο μια τέτοια «κυβέρνηση» και να ανανεωθεί η «λαϊκή βούληση», δηλαδή οι «πρόωρες εκλογές».
(ΙΣ)
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συντεχνίες των Τουρκοκυπρίων «δημοσίων» υπαλλήλων KTAMS και KAMU-SEN κατηγόρησαν τον πρόεδρο της επιτροπής Ομέρ Κιοσέογλου ότι εργάζεται με τρόπους που απέχουν πολύ από τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.
«Μας έχει εκπλήξει αυτή η συμπεριφορά του Κιοσέογλου, που από τότε που έγινε πρόεδρος δείχνει ότι δεν αποδέχεται τις συντεχνίες ως παρατηρητές», γράφει η ανακοίνωση και συνέχισε λέγοντας ότι κάνει λάθος αν νομίζει ότι θα διοικεί την επιτροπή όπως τα χωράφια του πατέρα του, καθώς η «ΕΔΥ» πρέπει να είναι αμερόληπτη, διαφανής και δίκαιη.
Η Yeni D?zen (13.09.22) γράφει αναφορικά με το ίδιο θέμα ότι εξαιτίας της πρόθεσης του Ομέρ Κιοσέογλου να αλλάξει τη μέθοδο που χρησιμοποιείται εδώ και 17 χρόνια στις προφορικές εξετάσεις των υποψήφιων «δημοσίων» υπαλλήλων, οι συντεχνίες προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου της εξέτασης, καθώς δεν τους δόθηκαν οι βαθμολογίες, οι πληροφορίες και τα έγγραφα των υποψηφίων.
Από την άλλη, ο Ομέρ Κιοσέογλου ισχυρίστηκε ότι η αιτία του περιστατικού ήταν η προσπάθεια των συντεχνιών να κατευθύνουν την «ΕΔΥ» και ότι άλλοι μπορεί να έδιναν προσωπικές πληροφορίες των υποψηφίων, αλλά ο ίδιος δεν το έκρινε σωστό. «Αν ο πρόεδρος της ΕΔΥ είμαι εγώ, εγώ καθορίζω του κανόνες», δήλωσε ο Κιοσέογλου και κάλεσε τους παραπονούμενους να προσφύγουν στη «δικαιοσύνη».
(ΙΣ)
Στις εκλογές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του CTP το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ακανσόι συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από τους δύο ανθυποψήφιούς του, Ερκούτ Σιαχαλί και Ερντογάν Σορακίν.
(ΙΣ)
Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε στην εφημερίδα ότι με όσα συνέβησαν καταπατούνται η πολιτική, η δημοκρατία, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των Τουρκοκυπρίων.
«Δεν φταίει μόνο το UBP για όσα συνέβησαν. Φταίει και η Τουρκία. Ως χώρα που πρέπει να προβάλλει διεθνώς την αξιοπρέπεια των Τουρκοκυπρίων, την καταπατεί», ανέφερε ο Ταλάτ.
Ο πρώην «βουλευτής», Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι θεώρησαν πως θα επετύγχαναν σταθερότητα με παρεμβάσεις και κατεύθυνση των γεγονότων από το εξωτερικό, όμως ζουν μια «σοβαρή αστάθεια» και πρόσθεσε:
«Πρώτα πρέπει να διεκδικήσουμε την θέλησή μας, την ψήφο μας. Πρέπει να κάνουμε έργα με τον δρόμο της λογικής, όχι με καθοδήγηση. Τότε θα επιτύχουμε την σταθερότητα. [?] Παρουσιάζεται ως στόχος η δικαστική εξουσία για να αλλάξει το νομικό σύστημα. Αυτά προέρχονται από εκείνους που λένε ‘πρέπει να συσταθεί υπουργείο δικαιοσύνης’. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δικαστική εξουσία είναι το τελευταίο μας κάστρο που πρέπει να προστατεύσουμε με επιμονή. Από την στιγμή που χάσουμε αυτό το κάστρο, δεν θα είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία και σταθερότητα. Πρέπει να σταματήσει αμέσως η επίθεση στην δικαστική εξουσία. [?]»
Το ιδρυτικό μέλος του UBP, Χακκί Τζελάλ Ονέν δήλωσε ότι η «αντισυνταγματικότητα» εμφανίζεται ακόμα και στο συνέδριο του UBP και κατηγόρησε το κόμμα ότι ενεργεί κατά παράβαση και του δικού του καταστατικού.
Υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης από τις παραβιάσεις των «νόμων» και την παραγνώριση του «συντάγματος», ο Ονέν σημείωσε ότι δυστυχώς ούτε ο «λαός» επιδεικνύει το ενδιαφέρον που αναμένεται από αυτόν και δεν αντιδρά όπως θα αναμένονταν. «Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι κινητήριος δύναμη», πρόσθεσε.
(Ι/Τσ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του της διαχειρίστριας εταιρείας του παράνομου αεροδρομίου, κατά τον Ιούνιο του τρέχοντος εξυπηρετήθηκαν 277.879 επιβάτες, τον Ιούλιο 292.008 και τον Αύγουστο 299.561. Αναφορικά με τον αριθμό των αεροσκαφών, τον Ιούνιο σημειώθηκαν 2.082 αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών, τον Ιούλιο 2.018 και τον Αύγουστο 1.978.
Αναφορικά με τον αριθμό των επιβατών, το Ιούνιο εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου 132.800 επιβάτες, τον Ιούλιο 140.335 ενώ τον Αύγουστο 151.121 επιβάτες. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο αναχώρησαν 145.079 επιβάτες, τον Ιούλιο 151.673 και τον Αύγουστο 148.440 επιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισερχομένων και εξερχόμενων πτήσεων, τον Ιούνιο προσγειώθηκαν 1.042 αεροσκάφη και απογειώθηκαν 1.040, τον Ιούλιο προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν συνολικά 1.009 αεροσκάφη, ενώ τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 988 προσγειώσεις και 990 απογειώσεις.
(ΓΜ)
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ 26 και 30 Σεπτεμβρίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν βολές αεράμυνας στο πεδίο βολής Τσαμούροβα (?amurova).
(ΓΜ)
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες, μία στο Κάστρο του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και μία στο Αββαείο του κατεχόμενου Μπέλα Παΐς, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως. Οι συναυλίες θα λάβουν χώρα με τη συνεργασία της λεγόμενης αντιπροεδρίας και του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και του Ιδρύματος Τουρκικού Πολιτισμού.
Στις συναυλίες θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες από τα κατεχόμενα, Τουρκία, το Καζακστάν, την Κιργισία και το Ουζμπεκιστάν που αποτελούν μέλη του οργανισμού «T?rksoy».
(ΓΜ)
Σε ομιλία του σε συμπόσιο στην επαρχία Σαγγαρίου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Καθώς εμείς λέμε ότι τα δικαιώματα των δύο γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες σήμερα, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς τους γείτονες μας, την Ελλάδα».
Ανέφερε και τα εξής ο Τσαβούσογλου: «Όλοι πρέπει να λογικευθούν. Και ειδικότερα αυτό το λέμε για την Ελλάδα. Ας μην γίνει εργαλείο άλλων. Να μην συνεχίσει τις προκλήσεις, διότι η Τουρκία στην φιλία της είναι πιστή, στην εχθρότητά της είναι πολύ σοβαρή. Αυτό να μην το βγάλετε από το μυαλό σας».
(ΑΚ)
Σε δηλώσεις μετά από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του της οποίας προέδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Τσελίκ αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν περί παρενόχλησης πλοίου από την ελληνική ακτοφυλακή και υποστήριξε τα εξής:
«Το πιο πρόσφατο, είναι το περιστατικό που άνοιξαν πυρ σε πλοίο Ro-Ro, και αυτό για να μιλήσουμε ανοικτά είναι πειρατεία. Αυτό δεν είναι θέμα που πρέπει να αξιολογηθεί ως ατύχημα ή ανεπιθύμητη επιθετικότητα, αυτό επίσημα θεωρείται πειρατεία. Όπως λέμε πάντοτε, αυτού του είδους οι προκλήσεις και αυτού του είδους οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν τετελεσμένα πρέπει να τερματιστούν. Αυτός είναι ένας αδιέξοδος δρόμος. Τίποτα δεν θα βγει από αυτό το αδιέξοδο προς όφελος και για χάρη της Ελλάδας και αυτό είναι ξεκάθαρο».
«Η Τουρκία είναι ένα δυνατό κράτος διπλωματίας»
Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία και η τουρκική διπλωματία έχει επαρκή ικανότητα για την επίλυση των προβλημάτων στο τραπέζι των συνομιλιών και μπορεί την ίδια στιγμή να παράγει σχέδια λύσης, ο Τσελίκ κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να αποφεύγει το τραπέζι των συνομιλιών και να μείνει μακριά από τέτοιου είδους πειρατείες στο πεδίο, κατά την έκφρασή του.
«Το τραπέζι των συνομιλιών είναι ο χώρος για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Η Τουρκία είναι ένα δυνατό κράτος διπλωματίας. Το αποτέλεσμα των εσωτερικών κρίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να απομακρύνεται από τη νομιμότητα, από το δίκαιο και να συμπεριφέρεται σαν πειρατής. Πρέπει να χαραχθεί μια γραμμή σε αυτό το θέμα, κανείς δεν θα επωφεληθεί από αυτό και πολύ περισσότερο η Ελλάδα», ισχυρίστηκε ο Τσελίκ.
(ΑΚ)
Απαντώντας σε ερωτήσεις στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε μετά τη Δεξίωση για την Εθνική Ημέρα της Μαλαισίας, ο Ακάρ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ελλάδας, όπως χαρακτηρίζονται.
Αξιολογώντας το περιστατικό που αφορά στους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης πλοίου από την ελληνική ακτοφυλακή, ανοίγοντας πυρ σε πλοίο Ro-Ro στο Αιγαίο, ο Ακάρ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας εχθρική και δήλωσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν προβλήματα μεταξύ τους.
«Αμέσως μετά το επεισόδιο αυτό, οι Έλληνες πολιτικοί κατηγόρησαν την Τουρκία για επιθετικότητα. Αν αυτό δεν είναι διπλοπροσωπία τί είναι; Γι’ αυτό και εμείς λέμε ‘δεν έχετε καθρέφτη στα σπίτια σας για να κοιταχτείτε; Aν κοιταχτούν στον καθρέφτη και δουν τις πραγματικότητες ίσως και ντραπούν. Δεν μπορεί να υπάρχει τόση διπλοπροσωπία και τόση υποκρισία», ισχυρίστηκε.
Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει εντατικές προσπάθειες και επιδεικνύει υπομονετική στάση προκειμένου να μπορέσουν να επιλυθούν μέσω της ειρηνικής οδού τα προβλήματα με την Ελλάδα, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες, η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλητικές και επιθετικές τις ενέργειες και συμπεριφορές». «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το εμποδίσουμε αυτό», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία αμαυρώνει την εικόνα της Τουρκίας»
Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας, ο Ακάρ ισχυρίστηκε:
«Εκμεταλλευόμενοι τα γεγονότα και διαστρεβλώνοντας τα με ψέματα και συκοφαντίες, προσπαθούν να επηρεάσουν τους τρίτους και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να καταγγείλουν την Τουρκία. Από αυτή την άποψη, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι ακολουθούν διπρόσωπη πολιτική. Η πολιτική τους είναι διπρόσωπη. Από τη μια παρουσιάζονται να είναι υπέρ του διαλόγου και από την άλλη κατά τις επαφές τους με τρίτες χώρες και στις ομιλίες τους χρησιμοποιούν ψέματα. Το να καταγγέλλουν την Τουρκία έχει καταστεί πλέον συνήθεια».
Υπενθυμίζοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα πλαίσια των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της συμφωνίας αμοιβαιότητας, ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει τις παρενοχλήσεις της ακόμη και με αεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300 που ανήκουν στη Ρωσία.
«[?] Η Τουρκία παρακολουθεί αυτές τις συμπεριφορές εναντίον της και δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο. Έχουμε κάνει ότι χρειάζεται μέχρι σήμερα τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και απ’ εδώ και πέρα. Εμείς τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα. Επιθυμούμε η θάλασσα του Αιγαίου να καταστεί θάλασσα ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουμε αντίκρισμα σε αυτό», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.
Το πιο παράδοξο πράγμα στον κόσμο
Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει το γεγονός «ότι η Ελλάδα μετέτρεψε το στρατόπεδο το Λαυρίου σε στρατόπεδο τρομοκρατών», κατά την έκφρασή του, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα κρύβει και φιλοξενεί στο Λαύριο μέλη των «τρομοκρατικών», όπως τις χαρακτήρισε, οργανώσεων όπως οι FET?, PKK/YPG,DEA? και DHKP-C.
Αντιδρώντας στη στάση της Ελλάδας όσον αφορά στα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, ο Ακάρ ισχυρίστηκε: «Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε ‘Αυτοί είναι Μουσουλμάνοι’. [?]. Σφετερίζονται τα δικαιώματα και τα δίκαια των αδελφών μας στη Δυτική Θράση, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματά τους. Παρεμβαίνουν σε όλα όσα τους αφορούν εκεί, στα σχολεία τους, ακόμη και στο θέμα της εκλογής Μουφτή. Από τη μια είναι η Συνθήκη της Λοζάνης, από την άλλη είναι η Συνθήκη του Παρισιού. Αυτές είναι βασικές Συνθήκες. Αμφισβητούν τις πρόνοιες αυτών των Συνθηκών και τις απορρίπτουν».
Καλώντας επίσης την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει στρατιωτικά τα νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο, ο Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των διαφορών κατά τρόπο δίκαιο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και μέσω ειρηνικών μεθόδων.
«Εμείς λέμε, πάρτε μαθήματα από την ιστορία. Σταματήστε να μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Μπορεί ορισμένοι να σας λένε κάποια πράγματα για να τα ακούτε. Είδατε από την ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε τα ίδια πράγματα. Όσον αφορά σε αυτό το θέμα, πρέπει να λογικευθείτε. Υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα που κλιμακώνουν την ένταση για δικό τους προσωπικό όφελος και για εσωτερική κατανάλωση. [?] Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και εν αποστρατεία αξιωματικοί που είναι πιο λογικοί και αντιλαμβάνονται τα λάθη της Ελλάδας και το εκφράζουν αυτό τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς.
Επομένως, εμείς λέμε ότι ο πιο σωστός τρόπος είναι να αρχίσουμε ξανά τις συνομιλίες για την επίλυση των προβλημάτων μας μέσω του διαλόγου και της ειρηνικής οδού. Αλλά αυτό που λέμε δεν πρέπει να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση ως αδυναμία. Ευτυχώς, είμαστε άξιοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Κύπριων αδελφών μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο», κατέληξε ο Ακάρ.
(ΑΚ)
Ο Tom Moylan στην ανάρτηση είχε παραθέσει στοιχεία με κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται οι χώρες που επιθυμούν την ένταξη τους στην ΕΕ, παραλείποντας την Τουρκία.
Απαντώντας στην ανάρτηση Moylan, ο Καϊμακτζί έγραψε: «Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το 79% της τουρκικής κοινής γνώμης στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αγαπητέ Tom, η εικόνα που παρουσιάζεται για την ΕΕ δεν θα ήταν ολοκληρωμένη και δίκαιη χωρίς την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη εδώ και πολύ καιρό. Παραλείποντας την Τουρκία και περιλαμβάνοντας χώρες που δεν είναι καν υποψήφιες για ένταξη αποτελεί παραποίηση της πραγματικής εικόνας για την ΕΕ».
(ΑΚ)
Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση, ο αριθμός των Σύρων που ζουν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας ήταν 48.128, ενώ στις 18 Αυγούστου ο αριθμός αυτός ήταν 48.399. Κατά συνέπεια, μόνο το 1,3% των Σύρων στην Τουρκία ζει σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε πόλεις.
Οι επαρχίες με τον υψηλότερο αριθμό Σύρων είναι η Κωνσταντινούπολη, το Γκαζίαντεπ, η Σανλίουρφα, η Αλεξανδρέττα, τα Άδανα, η Μερσίνα, η Προύσα, η Σμύρνη, το Ικόνιο και η Άγκυρα. Ενώ συνολικά 2.830.751 Σύροι ζουν σε αυτές τις δέκα πόλεις, οι υπόλοιπες 824.738 Σύροι είναι διασκορπισμένοι σε 71 διαφορετικές επαρχίες.
Στο Κιλίς, την πόλη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα Σύρων από άποψη πληθυσμού, υπάρχουν 91.064 Σύροι. Επί συνόλου 145.826 εγγεγραμμένων Τούρκων πολιτών στην πόλη, το 38,4% του αριθμού αυτού αποτελείται από Σύρους. Η αναλογία των Σύρων που ζουν στην Τουρκία ως προς τον πληθυσμό των Τούρκων πολιτών είναι 4,14%.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί δήλωσε ότι ο αριθμός των Σύρων που επέστρεψαν στη χώρα τους ήταν 521.039 άτομα.
Σύροι πρόσφυγες με δικαίωμα ψήφου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληθυσμού και Ιθαγένειας, ο αριθμός των Σύρων που έλαβαν την τουρκική υπηκοότητα έως τις 19 Αυγούστου 2022 ανερχόταν σε 211.908. Από αυτούς, 120 χιλιάδες 133 είναι ενήλικες και έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές. Από τους Σύρους που έχουν δικαίωμα ψήφου, 64.271 είναι άνδρες και 55.862 είναι γυναίκες.
Ο συνολικός αριθμός των Σύρων που ζούσαν στην Τουρκία και στη συνέχεια μετανάστευσαν σε δυτικές χώρες ανέρχεται σε 19.616. Ο Καναδάς είναι η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων με 7.338 άτομα, ενώ η Γαλλία είναι η χώρα που δέχεται τον μικρότερο αριθμό Σύρων με ένα άτομο.
432.956 Σύριοι δεν πηγαίνουν στο σχολείο παρόλο που είναι σε σχολική ηλικία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που φοιτούν σε δημόσια πανεπιστήμια στην Τουρκία ανέρχεται σε 48.192. Υπάρχουν 35.707 Σύριοι στα νηπιαγωγεία, 442.817 στα δημοτικά, 348.638 στα γυμνάσια και 110.976 στα λύκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των Σύρων που δεν πηγαίνουν σχολείο παρ’ όλο που είναι σε σχολική ηλικία ανέρχεται σε 432.956.
Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, εκτιμάται ότι ο αριθμός των παιδιών από τη Συρία που γεννήθηκαν στην Τουρκία πλησιάζει τις 500 χιλιάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, στην Τουρκία υπήρξε παρέμβαση για 194.716 παράτυπους μετανάστες, εκ των οποίων οι 84.556 ήταν Αφγανοί και οι 28.388 Σύριοι.
(ΓΜ)
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ακάρ ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός έχει εκκαθαρίσει μέχρι στιγμής 400 καταφύγια και σπηλιές και έχει εξουδετερώσει 371 «τρομοκράτες», στα πλαίσια της εν εξελίξει επιχείρησης «Pen?e-Kilit».
(ΓΜ)
Το βιβλίο που εκδόθηκε στα αγγλικά και τα τουρκικά περιγράφει τα βήματα που κάνει η Τουρκία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να εξασφαλιστεί η τοπική σταθερότητα.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει έντονες προσπάθειες στον τομέα της διπλωματίας για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι «όλοι οφείλουν να δράσουν με την ίδια αίσθηση υπευθυνότητας ώστε να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία, κυρίως ανθρώπινες απώλειες και αναγκαστική μετανάστευση».
(ΓΜ)
ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
|