Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 30 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 200/2022 14.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οκτάι: «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν μπορούν να αφεθούν εκτός»
  • [02] Τατάρ: «Η παρουσία των Τουρκοκυπρίων στο νησί πρέπει να προστατευθεί»
  • [03] Τατάρ: «Θα είμαστε εκπρόσωπος των τουρκικών κρατών στην Αν. Μεσόγειο»
  • [04] Ο πληθυσμός στα κατεχόμενα φτάνει τις 550 χιλιάδες, λέει η Μπαϊμπάρς
  • [05] Κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσφύγουν ενάντια στις «πολιτογραφήσεις»
  • [06] Αναφορά αρθρογράφων στον πληθυσμό στα κατεχόμενα και τις «υπηκοότητες»
  • [07] Όζερσαϊ: «Θετικό το ότι Ελληνοκύπριοι ψωνίζουν στο βορρά, όχι ο λόγος της ακρίβειας»
  • [08] Αρικλί: Δύο εταιρείες ξεκινούν πτήσεις από τη Μόσχα προς την Τύμπου τον Μάρτιο
  • [09] Προεκλογική εκστρατεία του ΑΚΡ στην κατεχόμενη Λευκωσία
  • [10] Χρηματική ενίσχυση 1 δισ. ΤΛ προς το κατοχικό καθεστώς από την Τουρκία το 2022
  • [11] Στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει η «επίτροπος διοικήσεως» του καθεστώτος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οκτάι: Θα επεκταθεί η βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκονοίκου
  • [02] Πέρασε ο «νόμος περί λογοκρισίας» από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [03] «Δεν θα σιωπήσουμε, θα γράψουμε»- #SusmakYok
  • [04] Ακάρ: «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα τους»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οκτάι: «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν μπορούν να αφεθούν εκτός»

    Ο παράνομος Bayrak (13.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,AzXGr86trRpe6AA3q3gi-g5X6GHhv0fKWBK-LHn0KoXt6eip1JxOfDFnRFDjWHLk9GTXeqUwnoPRq8biwEgw-sZBH4hmMkPDwLCvmP7p7fwoxU2g,,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό παράγοντα στη Μεσόγειο και ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιοχή η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη.

    Συμμετέχοντας στην έναρξη του «Διεθνούς Συμποσίου για την Ασφάλεια, τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο» μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία αποτελεί «παίκτη κλειδί» στην περιοχή και τόνισε τη σημασία του διπλωματικού συντονισμού και του δίκαιου διαμοιρασμού των ενεργειακών πόρων, ευχόμενος το συμπόσιο να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Προειδοποιώντας τις ΗΠΑ και άλλες χώρες «να μην γίνουν το παιχνίδι του διδύμου Ελληνοκυπρίων ? Ελλάδας», ο Οκτάι είπε ότι δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί για τους εξοπλισμούς «τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο», κατά την έκφρασή του.

    Απευθυνόμενος σε όσους, όπως ισχυρίστηκε, παίζουν με τη μη λύση στην περιοχή, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκία «δεν μπορούν να αφεθούν εκτός» στη Μεσόγειο.

    Ισχυριζόμενος ότι η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού» στην περιοχή, ο τερματισμός των εξοπλισμών και η αναγνώριση της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη είναι σημαντικά για την ασφάλεια και την σταθερότητα, ο Οκτάι υποστήριξε το εξής:

    «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της δικαιοσύνης, καθώς και τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή. Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προτάσεις της ΤΔΒΚ για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Οι γεωτρήσεις των Ελληνοκυπρίων παραβιάζουν κατάφωρα τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους πόρους γύρω από το νησί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την επίλυση αυτού του ζητήματος. Απευθύνομαι για άλλη μια φορά από εδώ σε όσους συμβάλλουν στην έλλειψη λύσης στη Μεσόγειο: Οι προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από την Ανατολική Μεσόγειο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Το είδαμε αυτό πιο πρόσφατα στο έργο του αγωγού EastMed.

    Η ασφάλεια της περιοχής μας, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης, είναι δυνατή με τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Η ειρήνη και η σταθερότητα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, θα επιτευχθεί με την επίβλεψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, την προστασία του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών και την αμερόληπτη προσέγγιση της συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες σφετερισμού και σαμποτάζ που γίνονται στο όνομα των γεωτρήσεων στην περιοχή αυτή και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα τόσο της χώρας μας όσο και των φίλων μας».

    (ΓΜ)

    [02] Τατάρ: «Η παρουσία των Τουρκοκυπρίων στο νησί πρέπει να προστατευθεί»

    Ο παράνομος Bayrak (13.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,5ic39zdkXKGpD0t5ud8m0dohWjUkxF6NOcnD0vQatKU36Y5YjYBq3oumnfMFpOcbRvbtrA45L2-hgnOicUvBUf4jayH8SIjcJucRXQo1tgdc4osvM9d22Q,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «η παρουσία των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο πρέπει να προστατευθεί».

    Μιλώντας σε συμπόσιο για την «ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη Μεσόγειο» που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (T?KA) και το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής (ORSAM) και φιλοξενήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο στις 13-14 Οκτωβρίου, ο Τατάρ δήλωσε ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει στον κόσμο και έχει πολύ σημαντική αξία η Κύπρος που βρίσκεται στη μέση της Μεσογείου.

    Υποστήριξε επίσης ότι για το λόγο αυτό, η προστασία της τουρκοκυπριακής παρουσίας στο νησί έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική και ότι η σημασία της εθνικής υπόθεσης που συνεχίζεται στην Κύπρο εδώ και αιώνες έχει αναδειχθεί και πάλι.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμα ότι με τη συμφωνία Τουρκίας ? Λιβύης επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά πως είναι άκρως αναγκαία η προστασία και η διατήρηση της «γαλάζιας πατρίδας» και της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία.

    «Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε την εθνική πολιτική, μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε λόγο προστατεύοντας την ύπαρξή μας στην περιοχή», υποστήριξε ο Τατάρ και ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να τρέχουν ξοπίσω από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που λήφθηκε πριν από 60 χρόνια και προνοεί ότι «η λύση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στην ομοσπονδία».

    «Η έννοια της κυριαρχίας στην Κύπρο είναι η κυριαρχία των δύο λαών, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, οι δύο λαοί θα πρέπει να αποφασίσουν γι' αυτό», ισχυρίστηκε ο Τατάρ και επανέλαβε ως παράδειγμα την ιδέα της σύστασης μιας επιτροπής από «δύο κυρίαρχα κράτη» για να εργαστεί για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι οι ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μπορούν να καλυφθούν μέσω ενός διασυνδεδεμένου συστήματος με την Τουρκία, που απέχει 40 μίλια από την Κύπρο, και οι ανάγκες σε νερό μπορούν να καλυφθούν δίνοντας το «νερό της ειρήνης» στον «νότο», όπως αποκάλεσε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού.

    (ΓΜ)

    [03] Τατάρ: «Θα είμαστε εκπρόσωπος των τουρκικών κρατών στην Αν. Μεσόγειο»

    Ο παράνομος Bayrak (13.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,otABma7qsNDYizyeXMezzzqBGz55SMrstIVSfuj1UqYqbnfu1fFZW30xULMZWaLGu3dGGwhtu1zzz4B9R2mBNsoT1OkI1PgDoQODIaNYgO3s,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με το που θα πάρει την θέση που της αξίζει στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών η «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλεί το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, θα συνεχίσει να είναι ο εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας σε ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρκικού Κόσμου που διεξήχθη στο Έρζιντζαν της βορειοδυτικής Τουρκίας, ο Τατάρ δήλωσε τα εξής για τις επαφές που είχε:

    «Η γεωγραφία της καρδιάς μας και η ενότητα της καρδιάς μας είναι μία. Η καταγωγή μας, η ουσία μας είναι μία. Τώρα, με την άρση των εμποδίων σε αυτή την εποχή της επικοινωνίας, πρέπει να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον με ομοψυχία. Προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά στο εμπόριο και την οικονομία, προκειμένου να φέρουμε τους πολιτιστικούς μας δεσμούς από την ιστορία αυτή στο σημείο της οικονομίας και της ευημερίας, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σύνολο κοινωνικοοικονομικών πολιτικών προκειμένου να πάρουμε το μερίδιό μας από όλες αυτές τις εξελίξεις και τις ευλογίες στον κόσμο. Ευτυχώς για εμάς, το έργο αυτό εκτελείται».

    Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις προσδοκίες που έχει από τη Σύνοδο Κορυφής Τουρκικών Κρατών που θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου 2022 στη Σαμαρκάνδη και δήλωσε:

    «Η ΤΔΒΚ θα γίνει δεκτή εκεί ως μέλος-παρατηρητής. Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς. Με την ΤΔΒΚ να παίρνει τη θέση που της αρμόζει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, θα συνεχίσουμε να είμαστε ο εκπρόσωπος αυτού του οργανισμού, των τουρκικών κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί έχουμε κάνει πολλές θυσίες σε αυτή τη γεωγραφία, έχουμε υποφέρει πολύ, αλλά έχουμε αντισταθεί. Η συνέχιση της τουρκικής παρουσίας εκεί με την υποστήριξη της Τουρκίας μας με αυτό το ανθεκτικό πνεύμα είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς».

    Ο Τατάρ επιπλέον ισχυρίστηκε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό για το τουρκικό έθνος, το οποίο υπάρχει σε αυτή τη γεωγραφία από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας, με την ιστορία και το παρελθόν του, να συνεχίσει η ύπαρξη της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο, να προστατεύσει τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και το δίκαιο μας στη θάλασσα στον εναέριο χώρο».

    «Η ΤΔΒΚ ενεργεί από κοινού με τη Δημοκρατία της Τουρκίας»

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε:

    «Υπάρχουν μεγάλα έργα εκεί. Επί του παρόντος, τα πλοία της Τουρκίας βρίσκονται σε κινητοποίηση. Η Τουρκία τα παρακολουθεί αυτά από κοντά. Υπήρξαν επίσης ορισμένες συμφωνίες με την ΤΔΒΚ. Ανάλογα με αυτές τις συμφωνίες, η ΤΔΒΚ ενεργεί σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία στη διαμόρφωση της υφαλοκρηπίδας των δικών μας συνόρων και, υπό αυτή την έννοια, των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και των οικονομικών αποκλειστικών ζωνών. Επομένως, αυτό είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι πολύ. Θα παρακολουθούμε μαζί τις εξελίξεις. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε στο μέλλον το μερίδιό μας στην ευημερία και τον πλούτο στο μέλλον. Αυτή είναι η ευχή μας».

    (ΓΜ)

    [04] Ο πληθυσμός στα κατεχόμενα φτάνει τις 550 χιλιάδες, λέει η Μπαϊμπάρς

    Η Yeni Bak?? (13.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,Dhn3y1vrb-E21YoK98UXqxJZBPdDEKs0QIv8qTIQGUrXOrDJtdbA1hiN88upjqzKUolj0EIW5tMgeW4vRHYyWIAvy-hGdUlFN3Ichg0tzd&typo=1) γράφει ότι η «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) και πρώην «υπουργός εσωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι ο ντε φάκτο πληθυσμός των κατεχομένων πλησιάζει τις 550 χιλιάδες.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μελτέμ Σακίν στον τηλεοπτικό σταθμό Μay?s TV η Μπαϊμπάρς αξιολόγησε την ανακοίνωση της λεγόμενης «στατιστικής υπηρεσίας» σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται σε 382 χιλιάδες 836 άτομα το 2021 και δήλωσε ότι ο πληθυσμός της «χώρας» φαίνεται να είναι υπερβολικά υψηλός επειδή δεν είναι αρκετός από την άποψη των αναγκών.

    Σημειώνοντας ότι κατά την θητεία της στο «υπουργείο εσωτερικών» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ψηφιοποίησης του πληθυσμού, η Μπαϊμπάρς είπε ότι υπάρχει μια επικαιροποιημένη βάση δεδομένων οικογενειακών δέντρων για περίοδο 122 χρόνων και κάτω από διάφορες διοικήσεις.

    Η Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν περίπου 80 χιλιάδες φοιτητές και περίπου 60 χιλιάδες αλλοδαποί με «άδεια» εργασίας, υπερβαίνει τις 500 χιλιάδες ο ντε φάκτο πληθυσμός που αποτελείται όχι μόνο από «πολίτες» αλλά και άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα.

    Σημειώνοντας ότι λέγεται πως 4 χιλιάδες μη καταγεγραμμένοι άνθρωποι ζουν στα κατεχόμενα και ότι αν ληφθούν υπόψη και εκείνοι που δεν καθίσταται δυνατόν να εντοπιστούν ο αριθμός εκείνων που διαμένουν «παρανόμως» στην κατεχόμενη Κύπρο ανέρχεται στις περίπου 15 χιλιάδες, η Μπαϊμπάρς ανέφερε ότι επομένως όταν προστεθούν όλα αυτά τα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν ντε φάκτο στη «χώρα» φτάνει τις 550 χιλιάδες.

    (ΓΜ)

    [05] Κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσφύγουν ενάντια στις «πολιτογραφήσεις»

    Η Avrupa (14.10.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), Μουράτ Κανατλί, μιλώντας σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, είπε ότι τα κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TΚP), Ενωμένη Κύπρος (BKP) και Νέα Κύπρος (YKP) αποφάσισαν να προσφύγουν στη «δικαιοσύνη» για τις «υπηκοότητες» που παραχωρεί το κατοχικό καθεστώς.

    Ο Κανατλί δήλωσε ότι έστω και αν αυτό γίνεται συμβολικά, θα καταχωρίσουν στο «δικαστήριο» υποθέσεις ενάντια στις «υπηκοότητες της ΤΔΒΚ» που δίνονται παράνομα με ρουσφέτια προς άγρα ψήφων.

    Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα του συμπλέγματος κτηρίων με τζαμί (K?lliye), που θα συμπεριλαμβάνει νέο «προεδρικό μέγαρο» και βουλή», ο Κανατλί είπε ότι αποτελεί πολιτική παρέμβαση και ότι ετοιμάζονται για διαμαρτυρίες στις αρχές του Νοέμβρη.

    «Ίσως είναι τμήμα της τουρκικής πρεσβείας, ίσως ένα μέρος για τον ίδιο τον Ερντογάν. Το θέμα δεν είναι το κτήριο. Είναι ένα πολιτικό έργο που επιβάλλεται από την Τουρκία και πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτό. Πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτή την αλλαγή καθεστώτος», ανέφερε ο Κανατλί.

    (ΙΣ)

    [06] Αναφορά αρθρογράφων στον πληθυσμό στα κατεχόμενα και τις «υπηκοότητες»

    Στην πρόσφατη ανακοίνωση της «στατιστικής υπηρεσίας» σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται στα 390,745 άτομα αναφέρεται σε άρθρο του στην Avrupa (14.10.22), ο Αλί Οσμάν, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι ο αριθμός που ανακοινώθηκε «είναι μόνο ο πληθυσμός της Λευκωσίας και της γύρω περιοχής».

    «Είναι μια πραγματικότητα το γεγονός ότι ο αριθμός ειδικά εκείνων που ήρθαν εδώ μετά το Σχέδιο Ανάν είναι πολύ περισσότερος από αυτό τον αριθμό που ανακοινώθηκε», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι κάποιοι από αυτούς έφυγαν από τα κατεχόμενα, όμως αργότερα κάποιοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο λόγω του απολυταρχικού καθεστώτος του Ταγίπ Έρντογαν στην Τουρκία.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην «πρωθυπουργός», Ιρσέν Κιουτσιούκ είχε δηλώσει κάποτε ότι «είναι πολυπληθής» όταν ρωτήθηκε για τον πληθυσμό τους και ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε λόγο για πληθυσμό 500-600 χιλιάδων, ο Οσμάν γράφει ότι «όταν κοιτάξει κανείς τους δρόμους είναι φανερό πως ο πληθυσμός είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που αναφέρεται».

    Σημειώνοντας ότι λέγεται πως μόνο ο αριθμός των Αφρικανών κυμαίνεται γύρω στις 55-60 χιλιάδες, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι υπάρχει και το θέμα της «υπηκοότητας» της «ΤΔΒΚ» και ότι σήμερα «είναι γνωστό ότι οι ταυτότητες της ΤΔΒΚ είναι στα ψηλότερα τους νούμερα».

    Αναρωτιέται γιατί δεν γνωρίζουν τον πραγματικό πληθυσμό εφόσον δεν μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε προγραμματισμός χωρίς στοιχεία και υποστηρίζει ότι ο μόνος που ξέρει τον πραγματικό πληθυσμό στις κατεχόμενες περιοχές είναι η Άγκυρα.

    Καταληκτικά γράφει και το εξής: «Αν δούμε την πολυκοσμία, άτομα αφρικανικής καταγωγής, Πακιστανούς, Κινέζους, Ρώσους, Άγγλους, Τούρκους και υπολογίσουμε επιπρόσθετα 40 χιλιάδες στρατό, ο πληθυσμός δεν είναι ένα εκατομμύριο, αλλά κοντά στα δύο».

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (14.10.22) δημοσιεύει άρθρο του Σερχάτ Ιντζιρλί, στο οποίο σημειώνονται τα ακόλουθα για το θέμα του πληθυσμού στην κατεχόμενη Κύπρο:

    «Ο πληθυσμός της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει αλλάξει... Έχει αλλάξει και όπως λέει ο Σιενέρ Ελτσίλ, υπάρχει μια σοβαρή γενοκτονία... Αιματηρή ή αναίμακτη, ναι αυτή είναι γενοκτονία! Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τρεις αξιωματούχοι που στάλθηκαν από την τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία στο υπουργείο εσωτερικών ασχολούνται με θέματα ιθαγένειας...»

    (ΙΣ)

    [07] Όζερσαϊ: «Θετικό το ότι Ελληνοκύπριοι ψωνίζουν στο βορρά, όχι ο λόγος της ακρίβειας»

    Η Vatan (14.10.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι που μεταβαίνουν και ψωνίζουν σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές έχουν πολύ θετική και μεγάλη συμβολή στα οικονομικά της «χώρας», όπως αποκάλεσε τις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, και στην αγορά, αλλά κάποιοι κύκλοι προσπάθησαν με λαϊκίστικο λόγο να παρουσιάσουν αυτή την οικονομική δραστηριότητα ως πηγή των υψηλών τιμών.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Όζερσαϊ συνέχισε ως εξής:

    «Η πηγή του κόστους ζωής στη χώρα δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι και άλλοι τουρίστες που έρχονται στο βορρά και ψωνίζουν. Θεωρούμε ότι αυτή η ρητορική είναι πολύ επικίνδυνη. Ναι, ορισμένες υπεραγορές και άλλα καταστήματα κοντά στα σύνορα κατά καιρούς καθορίζουν τις τιμές με βάση τους Ελληνοκύπριους πελάτες τους και το ύψος του εισοδήματός τους, αλλά είναι πολύ λάθος να φαίνεται ότι αυτός είναι ο λόγος για τις υψηλές τιμές στη χώρα. Δεδομένου ότι η παράνομη κυβέρνηση δεν κουνάει ούτε το δαχτυλάκι της για να αποτρέψει το κόστος ζωής στη χώρα και να περιορίσει την αύξηση των τιμών, τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου και η αγοραστική δύναμη διαβρώνεται ραγδαία. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά λανθασμένο και επικίνδυνο να το συνδέουμε με τις διελεύσεις από το νότο στο βορρά και τα ψώνια».

    «Υπάρχει ένα ξεχωριστό κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου»

    Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι προκύπτουν πρόσθετες διοικητικές δυσκολίες για τα τουρκικής καταγωγής άτομα «πολίτες της ΤΔΒΚ» που επιτρέπεται εξαιτίας των μικτών γάμων τους να περάσουν από τα οδοφράγματα στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξε ότι κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ-Φενέρμπαχτσε θυματοποιήθηκαν με δυσκολίες όπως η καταγωγή τους ή το κατά πόσον έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάποιοι οπαδοί, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να επανεξετάσει την σκληρή της στάση σε ανθρωπιστικά θέματα σαν αυτό», ισχυρίστηκε.

    Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν δηλώσεις της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας που τροφοδοτούν κάποιες προκαταλήψεις για τον τουρκοκυπριακό «λαό» στη δική της κοινότητα, και είπε: «Είτε το θέλει είτε όχι, η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ότι πρέπει να ζήσουμε μαζί σε αυτή τη γεωγραφία είτε υπάρξει λύση είτε όχι, και θα πρέπει να πει την αλήθεια στον δικό της λαό. Κάνοντας διακρίσεις εις βάρος ενός συγκεκριμένου τμήματος της κοινωνίας και περιθωριοποιώντας ένα συγκεκριμένο τμήμα, το μόνο που θα κάνετε είναι να σπείρετε τους σπόρους της σύγκρουσης. Αν το κάνετε αυτό, σπέρνετε τους σπόρους της σύγκρουσης. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα ζήσουμε μαζί σε αυτή τη γεωγραφία και δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό».

    (ΙΣ)

    [08] Αρικλί: Δύο εταιρείες ξεκινούν πτήσεις από τη Μόσχα προς την Τύμπου τον Μάρτιο

    Η Diyalog (14.10.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι οι πτήσεις από τη Μόσχα προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2022 και ότι δεν έχει κλείσει το θέμα της ίδρυσης νέας αεροπορικής εταιρείας στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Tv2020, ο Αρκλί δήλωσε ότι η διαδικασία για τη νέα αεροπορική εταιρεία δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόσθεσε τα εξής: «Δε θα είναι η ίδια εταιρεία, αλλά έχουμε επικοινωνήσει και με άλλες εταιρείες και περιμένουμε απάντηση».

    Ο Αρικλί ανέφερε ότι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Μόσχα προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μέσω Αττάλειας κατά τη νέα τουριστική περίοδο. «Δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν πτήσεις τον Μάρτιο, αλλά αν γίνουμε συνέταιροι θα έχουμε λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είμαστε έτοιμοι για απευθείας πτήσεις»

    Ο Αρικλί, επιπλέον υποστήριξε τα εξής:

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παγώσουμε τις προσπάθειές μας. Πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία εναλλακτικές αεροπορικές εταιρείες το συντομότερο δυνατό. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να παρέχουμε απευθείας πτήσεις. Είμαστε τεχνικά έτοιμοι γι' αυτό- η απαραίτητη υποδομή είναι διαθέσιμη. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το έργο τους, αλλά έχουμε συμφωνήσει με δύο εταιρείες σε πρώτη φάση. Δύο εταιρείες έχουν εγγραφεί στην ΤΔΒΚ με τον όρο του touchdown. Κατά την νέα σεζόν θα αρχίσουν δύο εταιρίες δρομολόγια Μόσχα-Αττάλεια-Ερτζιάν».

    (ΓΜ)

    [09] Προεκλογική εκστρατεία του ΑΚΡ στην κατεχόμενη Λευκωσία

    Η Avrupa (14.10.22) γράφει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεκίνησε προετοιμασίες στην κατεχόμενη Λευκωσία για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία το 2023.

    Η εφημερίδα σχολιάζει το γεγονός ότι μετά τον διορισμό του νέου «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, τον οποίο αποκαλεί «νέο διοικητή της αποικίας», έχουν έρθει υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΡ για να ελέγξουν τον τουρκικό πληθυσμό που ζει στις κατεχόμενες περιοχές.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι o Μεχμέτ Τζειλάν, Αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ΑΚΡ και ο Φεβζί Σανβερτντί συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία του ΑΚΡ στα κατεχόμενα με θέμα τις εκλογές του 2023. Στην συνάντηση απευθύναν μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για τις επικείμενες εκλογές.

    (ΙΣ)

    [10] Χρηματική ενίσχυση 1 δισ. ΤΛ προς το κατοχικό καθεστώς από την Τουρκία το 2022

    Η Avrupa (14.10.22) γράφει πληρωμές συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου 800 χιλιάδων τουρκικών λιρών (ΤΛ) έκανε η Τουρκία προς την «ΤΔΒΚ» για το 2022, στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που υπέγραψαν και προνοεί δέσμευση της Άγκυρας για συνολική οικονομική στήριξη ύψους 4 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων ΤΛ.

    Μέχρι το Σεπτέμβριο είχε μεταφερθεί μόνο το 43% των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, καθώς το κατοχικό καθεστώς δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προνοεί το πρωτόκολλο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Οι πληρωμές που αφορούν δαπάνες για την άμυνα ολοκληρώθηκαν και ανέρχονται σε 724 εκατομμύρια 200 χιλιάδες τουρκικές λίρες.

    Για διαγωνισμούς και έργα που παρακολουθεί η Άγκυρα, υπήρχαν διαθέσιμα 424 εκατομμύρια 200 χιλιάδες, ωστόσο καθώς δεν προκηρύχθηκαν, η χρηματοδότηση της Τουρκίας παρέμεινε σε 78 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

    Επίσης, από την πληρωμή των 584 εκατομμύριων 400 χιλιάδων που έγινε για να καλύψει το έλλειμα του «προϋπολογισμού», τα 560 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν απευθείας στην εταιρεία AKSA για το συσσωρευμένο χρέος της λεγόμενης «αρχής ηλεκτρισμού».

    (ΙΣ)

    [11] Στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει η «επίτροπος διοικήσεως» του καθεστώτος

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (14.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,FWxnM1gB8oCLE7xK7CXoco9hPUkXjS7RgcpTQtAMeTAwxnJu-9DTwfGQp2X91xi31X0YdAdZZDUF75CXddOTB6bM7kV7R2TNHs-2oGRPV2h-4ceubttftuaA,,&typo=1) γράφει ότι η λεγόμενη «επίτροπος διοικήσεως (Ombudsman)» του κατοχικού καθεστώτος, Ιλκάν Βαρόλ θα μεταβεί στο Μπακού τη Δευτέρα για να συμμετάσχει σε διάφορες συναντήσεις και συνέδρια.

    Η Βαρόλ θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επιτρόπων Διοικήσεως της Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

    Στις 19-20 Οκτωβρίου, η Βαρόλ θα λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Ρόλος του Επιτρόπου Διοικήσεως και των Εθνικών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 20ής επετείου του Γραφείου της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αζερμπαϊτζάν, Sabina Aliyeva, η οποία είναι αυτή που απηύθυνε την πρόσκληση στην Βαρόλ για την εν λόγω εκδήλωση.

    Μετά το συνέδριο, η Βαρόλ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της «Ένωσης Επιτρόπων Διοικήσεως των Τουρκικών Κρατών», της οποίας η «ΤΔΒΚ» είναι ιδρυτικό μέλος. Θα επιστρέψει στις κατεχόμενες περιοχές το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οκτάι: Θα επεκταθεί η βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκονοίκου

    Η Sabah (12.10.22, sabah.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για προστασία της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο και ότι σύντομα θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα και θα επεκταθεί η βάση μη επανδρωμένων εναέριων μέσων στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ένοπλων και μη (?HA/S?HA).

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρη έναντι των ΗΠΑ που, όπως ισχυρίστηκε αποσταθεροποιούν τις ισορροπίες στην Κύπρο, και πρόσθεσε ότι ως εγγυήτρια χώρα η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο.

    Ο Οκτάι επίσης ισχυρίστηκε ότι ο παράγοντας που διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων είναι οι χώρες που βρίσκονται εκτός και δήλωσε: «Η Αμερική έκανε το πρώτο βήμα με την άρση του εμπάργκο όπλων. Συνάπτονται επίσης νέες συμφωνίες. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. Ούτε προς το δικό μας συμφέρον είναι».

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV/UCAV (?HA/S?HA) στο κατεχόμενο Λευκόνοικο θα παρακολουθούνται οι ενέργειες του «διδύμου Ελληνοκυπρίων ? Ελλάδας» και θα καταγράφονται οι «παρανομίες». Η βάση θα παρέχει στρατηγική αεροπορική υποστήριξη στην στον κατοχικό στρατό που αριθμεί περίπου 40 χιλιάδων άτομα, καταλήγει η εφημερίδα.

    (ΓΜ)

    [02] Πέρασε ο «νόμος περί λογοκρισίας» από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,8HW6-jUGKP--e9wIn-1FaQr948x8Hht-AP5k6FlyRQQFRWn3cQHnbf28CmGYsYtxSp2S2J8YvWXHsR6zGxw3OWm3UOsh9oS1MP3Jv79ArvJ9AME,&typo=1) γράφει ότι το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του περί Τύπου νόμου, γνωστό ως «νόμος περί λογοκρισίας», έγινε δεκτό και ψηφίστηκε σε νόμο από την Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η πρόταση έγινε δεκτή με τις ψήφους των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Συνεχίστηκαν χθες στην Ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με το άρθρο 29 οι συζητήσεις σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, γνωστό στην κοινή γνώμη ως «νόμος περί λογοκρισίας», που προβλέπει νέες κυρώσεις για δημοσιεύματα στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα υπόλοιπα 12 άρθρα του νομοσχεδίου εγκρίθηκαν ήδη με τις ψήφους των βουλευτών του AKP και του MHP παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.

    Ανοίγει ο δρόμος για φυλάκιση δημοσιογράφων

    Το άρθρο 29 της πρότασης ανοίγει τον δρόμο για τιμωρία δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών για το «αδίκημα της διασποράς παραπλανητικών πληροφοριών στο κοινό».

    Με το άρθρο 31 της πρότασης, προστέθηκε το εδάφιο α του άρθρου 6 του νόμου για τη ρύθμιση των δημοσιεύσεων στο Διαδίκτυο και την καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω αυτών των δημοσιεύσεων. Η Ένωση Παρόχων Πρόσβασης εξουσιοδοτήθηκε να λαμβάνει αποφάσεις για την αφαίρεση όλου του περιεχομένου ή/και τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστότοπους.

    Έτσι, η Ένωση Παρόχων Πρόσβασης θα μπορεί πλέον να αφαιρεί περιεχόμενο του διαδικτύου που περιέχει πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) και πληροφορίες όπως η ταυτότητα και η θέση των μελών του MIT και των οικογενειών τους.

    Αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, το Ankara Anatolia (13.10.22, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ανάμεσα στις πρόνοιες είναι και η εξής: Στο τέλος κάθε μήνα, η Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Διαφημίσεων Τύπου θα ανακοινώνει κατάλογο με τα ονόματα και τα προσόντα των εφημερίδων και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο που μπορούν να λάβουν επίσημες ανακοινώσεις και διαφημίσεις μέσω των ιστοσελίδων του Οργανισμού.

    Θα καθοριστούν επίσης το πεδίο εφαρμογής και οι αρχές των επίσημων ανακοινώσεων και διαφημίσεων που θα δημοσιεύονται σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

    (ΚΣ)

    [03] «Δεν θα σιωπήσουμε, θα γράψουμε»- #SusmakYok

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Birg?n (13.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,iEkj9XwMlCa7tZRKeU9zEwM8iS-t7cIWTUD1r2hlSGYNUI7I7KzVkgBfkffWavK4PkJUC5K8XenMIQJ3vxE-yNsy9cJZUVYOydEjbSyJD-rd0hJh7I,&typo=1) γράφει ότι «το καθεστώς του Προεδρικού, το οποίο θέλει να φιμώσει τις φωνές ολόκληρης της κοινωνίας, από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τους πολίτες, πέρασε χθες από το Κοινοβούλιο το πιο κρίσιμο άρθρο 29 του ‘Νόμου περί λογοκρισίας’». Σύμφωνα με το νόμο που προκάλεσε αντιδράσεις, θα τιμωρείται με ποινή έως και 3 χρόνια όποιος δεν υπακούει στις νέες πρόνοιες.

    Η αντίδραση στο νόμο υπήρξε έντονη από όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Δεν μπορείτε να καλύπτετε τη διαφθορά, την κλοπή, την εκλογική νοθεία και την καταπίεση με λογοκρισία», ανέφεραν πολίτες και το hashtag #SusmakYok κατέλαβε την πρώτη θέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες του διαδικτύου να δηλώνουν πως δεν θα κάνουν ποτέ βήμα πίσω.

    «Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει όλα τα μέσα για να φιμώσει τις φωνές της κοινωνίας, από τους δημοσιογράφους μέχρι τους απλούς πολίτες. Το νομοσχέδιο [?] γνωστό ως ‘νόμος περί λογοκρισίας’ που έφεραν στην ημερήσια διάταξη το AKP και το MHP, αποσκοπεί στην καταστολή κάθε αντιπολίτευσης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα απειληθούν όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι ελευθερίες των πολιτών που μοιράζονται ειδήσεις και σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πιο κρίσιμο άρθρο 29 της πρότασης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ψηφίστηκε χθες από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, ‘ένα πρόσωπο που διαδίδει δημοσίως ψευδείς πληροφορίες’ θα καταδικάζεται σε φυλάκιση από 1 έως 3 έτη», σημειώνει η εφημερίδα.

    Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαγγελματικές οργανώσεις του Τύπου, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, βουλευτές και πολλοί πολίτες ζήτησαν την απόσυρση του νόμου, λέγοντας "#SusmakYok". Το hashtag ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή της ατζέντας της χώρας.

    H Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Δημοσιογράφων, η Ένωση Δημοσιογράφων και ο Συνασπισμός Γυναικών στη Δημοσιογραφία, ήταν ανάμεσα στις οργανώσεις που καταδίκασαν τον νόμο.

    Η βουλευτής του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ογιά Έρσου, δήλωσε: «Στόχος του νόμου περί λογοκρισίας είναι οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς και όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή τη χώρα. Δεν μπορείτε να σφετερίζεστε το δικαίωμα των λαών να λαμβάνουν ειδήσεις και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες! Δεν σιωπούμε, δεν φοβόμαστε, δεν υπακούμε!»

    (ΚΣ)

    [04] Ακάρ: «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα τους»

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (14.10.22, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και τις ισορροπημένες πολιτικές τους».

    Ο Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποία είχε συνάντηση και με τον Έλληνα ομόλογο του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση, είπε πως η Τουρκία δηλώνει πως τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες «μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και της αύξησης του διαλόγου».

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος, ο Ακάρ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν συναντήσεις ανάμεσα στις πλευρές για μια συνολική και μόνιμη λύση και ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος.

    Περιγράφοντας την Τουρκία ως εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ο Ακάρ είπε πως συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

    «Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τους φίλους και τους συμμάχους, αλλά έναν ασφαλή, ισχυρό και αποτελεσματικό σύμμαχο. Αυτό θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους. Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι μια θάλασσα φιλίας, ότι όλα τα πλούτη θα μοιράζονται δίκαια και ότι θα δημιουργηθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη», είπε.

    Σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου σχετικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ είπε: «Η διαδικασία συνεχίζεται. [?] Αναμένουμε ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί με τη διατήρηση επαφής με τον στρατηγικό μας εταίρο και σύμμαχο, τις ΗΠΑ».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 14 October 2022 - 12:46:48 UTC