Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-11-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 230/2022 24.11.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Διάλεξη Τατάρ σε πανεπιστήμιο στο Ντιγιάρμπακιρ
  • [02] Πρέπει να αναγνωριστούν δύο κράτη για να υπάρξει ειρήνη, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [03] Τσαβούσογλου: «Ιστορικό βήμα η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»
  • [04] Πήρε οδηγίες και έρχεται 1η Δεκεμβρίου ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα
  • [05] Ουστέλ: «Το 2023 η ΤΔΒΚ θα λάβει στον κόσμο τη θέση που δικαιούται»
  • [06] Αντιδράσεων συνέχεια για την αγωγή κατά του δημοσιογράφου Καζίμ Ντενιζτζί
  • [07] Κιζίλγιουρεκ: «Απαράδεχτο να βρίσκονται εκτός Erasmus+ οι Τουρκοκύπριοι νέοι»
  • [08] Κλιμάκιο του ΤΑΙΕΧ επισκέπτεται τις κατεχόμενες περιοχές
  • [09] Εβδομαδιαία στοιχεία για περιστατικά COVID-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Mπιλγκίν: Το Αβδούλχαμιτ Χαν ετοιμάζεται για τη Μεσόγειο τις προσεχείς μέρες
  • [02] Μπιλγκίτς: «Μάταιη και αυτοκαταστροφική η αντιτουρκική πολιτική της Ελλάδας»
  • [03] Ακάρ: «Δεν χρειαζόμαστε αφορμή για να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση»
  • [04] Υπογραφή έξι συμφωνιών ανάμεσα σε Τουρκία και Κούβα
  • [05] «Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Διάλεξη Τατάρ σε πανεπιστήμιο στο Ντιγιάρμπακιρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (23.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,wmu09WPXnSpA3Qt6EQzytFvsG7LhFgIpUk0jaRYnWP2hUeCb4MgvLAVdu5EwBaDd-B5lXDhJG-WPochxE6USxzkeoGqhpVONOLFwyz&typo=1), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε διάλεξη στο πανεπιστήμιο Ντιτζλε του Ντιγιάρμπακιρ, όπου μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «με την αποδοχή της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει ότι διατηρείται άθικτο ένα κάστρο για τον τουρκικό κόσμο».

    Στην ομιλία του με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος, Γαλάζια Πατρίδα και Κύπρος» ο Τατάρ υποστήριξε ότι το «δίδυμο Ελληνοκυπρίων ? Ελλάδας», κατά την έκφρασή του, προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Κύπρου, ότι «αυτό το δίδυμο δεν υπήρξε ποτέ ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού» και ότι το οθωμανικό κράτος ασκούσε την κυριαρχία του στο νησί για 3,5 αιώνες.

    «Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους, έχουμε τόσα δικαιώματα όσα και οι Ελληνοκύπριοι»

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Αγγλία και την Αυστραλία, λόγω των «παιχνιδιών και των επιθέσεων», κατά την έκφρασή του, που ξεκίνησαν οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες στο πλαίσιο των σχεδίων τους για τη ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Τουρκοκύπριοι.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι «η ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών» στην Κύπρο καταγράφηκε στις ιδρυτικές συνθήκες του 1960 και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τουλάχιστον εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους και έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα.

    «Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού λαού»

    Ο Τατάρ ανέφερε «ότι η ΤΔΒΚ και η Τουρκία είναι το ένα και το αυτό», ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους και ότι στην Κύπρο δεν έχει ματώσει η μύτη κανενός από τότε που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν την ούτω καλούμενη «ειρηνευτική επιχείρηση» για να φέρουν δήθεν την ειρήνη στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε θέση-κλειδί για τη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων καθώς και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το 1974 η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει μια νέα διαμόρφωση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη γαλάζια πατρίδα και ότι έχουν ενισχύσει τη θέση της Κύπρου τα θέματα των υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στη Συρία και την περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στα νησιά του Αιγαίου.

    «Είδαμε τα παιχνίδια που παίχτηκαν το τελευταίο τέταρτο του αιώνα στο σχέδιο Ανάν»Ο Τατάρ ανέφερε ότι μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση ήταν πάντα αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προσπάθειας για χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά η διαδικασία αυτή δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί λόγω του γεγονότος ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού, όπως ισχυρίστηκε, και τους Τουρκοκύπριους ως μειοψηφία.

    Ο Τατάρ είπε ότι αποκαλύφθηκαν τα «παιχνίδια» που παίχτηκαν το τελευταίο τέταρτο του αιώνα και ειδικά κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και επανέλαβε την θέση ότι καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον τουρκοκυπριακό «λαό» που είπε ναι σε αυτό το σχέδιο εντός του ομοσπονδιακού πλαισίου δεν τηρήθηκε, ενώ οι Ελληνοκύπριοι που είπαν όχι έγιναν δεκτοί στην ΕΕ χωρίς να ζητηθεί η γνώμη καμιάς πλευράς.

    Ο Τατάρ επίσης ισχυρίστηκε ότι ασκούνται διάφορες πιέσεις και απειλές σε φιλικές χώρες που θέλουν να αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς και πρόσθεσε: «Σας εύχομαι καλή τύχη, η ΤΔΒΚ έχει όλα τα προσόντα ως ανεξάρτητη χώρα με δική της δημοκρατία, θεσμούς και οργανισμούς».

    Υπενθυμίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς έγινε δεκτό στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος-παρατηρητής, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα και ευχαρίστησε όλους εκ μέρους του ιδίου και των Τουρκοκυπρίων.

    «Η ΤΔΒΚ έχει γίνει ένα σημαντικό κράτος για την επιβίωση και το μέλλον όλων μας»

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η αποδοχή της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ, που είναι ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, θα σήμαινε τη διατήρηση ενός κάστρου ανέπαφου για τον τουρκικό κόσμο» και αναφέρθηκε στους δήθεν κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για την ασφάλεια της Τουρκίας εάν η Κύπρος γίνει ελληνικό νησί.

    «Η ΤΔΒΚ έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό κράτος για την επιβίωση και το μέλλον όλων μας», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, σημειώνοντας ότι το εξήγησε αυτό σε όλους τους ξένους αξιωματούχους που τον επισκέφθηκαν και ότι το βρήκαν σωστό.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι «η νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, θα πρέπει να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση και ότι οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς και επιθυμούν μια Κύπρο που θα ιδρυθεί με τους μηχανισμούς της ΕΕ, όπου η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειονότητα.

    Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα ενός σεναρίου στο οποίο η Τουρκία θα αποσύρει τόσο το καθεστώς του εγγυητή όσο και τα στρατεύματά της θα είναι να μετατραπεί σε ένα νησί όπου η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν λόγο, ο Τατάρ είπε:

    «Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για το έθνος μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται με όλα όσα έχουμε. Υπάρχουν εμπάργκο και απομονώσεις που έχουν επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό. Οι πόρτες είναι κλειστές για εμάς. Αλλά με την υποστήριξη της Τουρκίας και του τουρκικού κόσμου, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ριζώνουν και ισχυροποιούνται όλο και περισσότερο».

    (ΓΜ)

    [02] Πρέπει να αναγνωριστούν δύο κράτη για να υπάρξει ειρήνη, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (23.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,j-3U7n7mcAjOdPO7WQseyqJKq6xsMh3ZmHaz4m7JFFYo8euucd6ZeBkxG45NzeCbVho67U3jzppd0gf2q9jaN9WNZjeq6sNegjMOWa9xans8smmtej&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η πραγματικότητα των δύο ξεχωριστών κρατών πρέπει να αναγνωριστεί τώρα προκειμένου να συνεχιστεί η ειρήνη και ότι «η ειρήνη», κατά την έκφρασή του, που υπάρχει στο νησί από το 1974 είναι αυτό που επιθυμούν όλοι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από το Ντιγιάρμπακιρ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τατάρ αναφέρθηκε στην πρόσφατη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας: «Δεν πρέπει να περιμένουν ότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία και εμείς θα παραμείνουμε θεατές σε περαιτέρω εξοπλισμούς σε ένα τόσο μικρό νησί. Τέτοια βήματα θα οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα γεγονότα. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν».

    Επισημαίνοντας τη δύναμη και την επιχειρησιακή ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα F16 μπορούν είναι κοντά τους σε 5 λεπτά και οι Τούρκοι στρατιώτες σε 10 λεπτά.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να ζήσει για πάντα, διαφορετικά δεν θα επιτευχθεί το «επιθυμητό μοντέλο λύσης» στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι «η αιώνια επιβίωση ενός τουρκικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το κλειδί και η ασφάλεια της σταθερότητας».

    Στα πλαίσια της παρουσίας του στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Τατάρ εγκαινίασε πάρκο που φέρει το όνομά του και μετέφερε τις ευχαριστίες του προς το λαό του Ντιγιάρμπακιρ εκ μέρους του ιδίου και των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι η στενή επαφή μεταξύ των κατεχομένων και του Ντιγιάρμπακιρ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την έναρξη των απευθείας πτήσεων.

    Αναφερόμενος σε εξελίξεις όπως το κάλεσμα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για διεθνή αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και την επακόλουθη χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή σε αυτό στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτές συνέβησαν χάρη στην εδραίωση της πολιτικής τους, στην υπεράσπιση της «ΤΔΒΚ» καθώς και στη θέληση και στη βαρύτητα της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

    (ΓΜ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Ιστορικό βήμα η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»

    Ο παράνομος Bayrak (23.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,Nuue2LCBHjd5Iti4kzIP9bcMA4r9pzwSLnXKL9Ui1DDrhX-6s75reoffIzQRHskJJvWM8qf9uQIraY2gxZC3-FbDQYNuk9wXFuzUJqYlkGdAJ8A,,&typo=1), μεταδίδει ότι ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ένταξη της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Μιλώντας σε διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε την αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητή στον ΟΤΚ στις 11 Νοεμβρίου στην Σαμαρκάνδη και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε αυτή την εξέλιξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Ελλάδα και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Μπορεί να ενοχλούνται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όμως αν εμείς φοβόμαστε να κάνουμε βήματα επειδή θα ενοχληθούν εκείνοι, δεν θα μπορούμε να διασφαλίσουν την ενότητα», είπε και υποστήριξε: «Απείλησαν τα τουρκικά κράτη, άσκησαν πιέσεις, όμως είδαν ότι ο τουρκικός κόσμος δεν θα υποκύπτει πλέον σε τέτοιου είδους απειλές και πιέσεις».

    Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι μια από τις λιγοστές χώρες που μπορεί να δημιουργεί σχέσεις σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου και ότι πρέπει να μεταμορφώσουν αυτή την επικοινωνία που κτίζουν με την αντίληψη του αμοιβαίου κέρδους και συγκεκριμένα βήματα προς όφελος και των δύο πλευρών.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πήρε οδηγίες και έρχεται 1η Δεκεμβρίου ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Πήρε οδηγίες και έρχεται», η διαδικτυακή εφημερίδα Bug?n K?br?s (24.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,l9s8rJFfoSR2XnP7S7NuDZVb9kgHltFJ0QaYCQ3Oe2RmNecSQAU5-CCPQdsZSPMkO5RcrLyzHc2rCGDUxGanRhy06FMpjeVCRsyN06&typo=1 ) αναφέρει ότι ολοκλήρωσε τις τελευταίες του συναντήσεις στην Τουρκία ο νέος λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2022.

    Ο Φεϊζίογλου συναντήθηκε χθες χωριστά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι οποίες ήταν κλειστές για τον Τύπο, ελήφθησαν οδηγίες σχετικά με την Κύπρο.

    Μετά τις επισκέψεις, ο Φεϊζίογλου δήλωσε: «Πριν μεταβώ στην ΤΔΒΚ στην οποία ορίστηκα Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έλαβα τις οδηγίες του Προέδρου μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκφράζω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρό μας που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου και που με έκρινε άξιο της εμπιστοσύνης τους. Είμαι πάντα στην υπηρεσία του κράτους και του έθνους μου. Μέχρι την τελευταία μου ανάσα. Ζήτω η Δημοκρατία της Τουρκίας».

    Ο Φεϊζίογλου συναντήθηκε επίσης με τον Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου, πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων (ΤΟΒΒ) της Τουρκίας.

    (ΙΣ)

    [05] Ουστέλ: «Το 2023 η ΤΔΒΚ θα λάβει στον κόσμο τη θέση που δικαιούται»

    Η G?ne? (24.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fguneskibris.com&c=E,1,9uEevNRC4Q4hhf4l67t5R3RJGChcsLCVBxKA2Hq3fTaYBD0Sxz5LhG4vDxx2go5gfJ3TXGbxz6spsVdmsSncLWGuDjWWbNQAUI4sa4ODwYdLKsgi2gL&typo=1 ) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, συμμετείχε στη δεξίωση που διοργάνωσε το «γενικό προξενείο» του κατοχικού καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη για την 39η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ο Ουστέλ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η «ΤΔΒΚ» θα πάρει τη θέση που δικαιούται στον κόσμο το 2023.

    Επιπρόσθετα, στην ομιλία του στη δεξίωση υπενθύμισε την έκκληση που απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την «ΤΔΒΚ» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δήλωσε: «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης και της ΕΕ έχουν αρχίσει να αντιδρούν με τον αντίθετο τρόπο. Αυτά τα σύνολα είναι οι τελευταίοι που θα έπρεπε να μιλούν μετά από τα εμπάργκο που μας έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα».

    (ΙΣ)

    [06] Αντιδράσεων συνέχεια για την αγωγή κατά του δημοσιογράφου Καζίμ Ντενιζτζί

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος συνεχίζει και σήμερα (24.11.22) την αναφορά στην σύλληψη του δημοσιογράφου και μέλους του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Καζίμ Ντενιζτζί και την προσαγωγή του σε «δίκη» με την κατηγορία της τρομοκρατίας, λόγω μιας ανάρτησης που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδημοσιεύοντας είδηση από το πρακτορείο ειδήσεων F?rat.

    Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen (24.11.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι «είναι επικίνδυνη η ενσυνείδητη δηλητηρίαση του κλίματος της ελευθερίας του Τύπου».

    Μιλώντας στην ?zg?r Gazete Web TV, ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της υπόθεσης, όμως «αν είναι κάτι που γίνεται λόγω της είδησης, υπάρχει πράγματι ένα ξεψάχνισμα σε σχέση με τον Τύπο την τελευταία περίοδο». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Βρίσκονται και εξάγονται κάποια πράγματα από εκεί. Λέγεται ότι κάποιος πρόβαλε κάποιον, λέει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον Τύπο και ύστερα ανοίγεται έρευνα λέγοντας ότι ‘αυτό αντίκειται δεν ξέρω και εγώ στο κομμάτι ποιου νόμου. Το βασικό ζήτημα του Τύπου δεν είναι να δικάζονται και να καταδικάζονται κάποιοι, σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου καταδικάζεται το 2% ή το 35 των εκδικάσεων. Το στοιχείο που δημιουργεί την πίεση είναι το ζήτημα των ερευνών. Το γεγονός ότι κάποιος γίνεται αντικείμενο έρευνας, δημιουργεί κλίμα πίεσης και αυτή μετατρέπεται σε αυτολογοκρισία μετά από κάποιο διάστημα, κάθε δημοσιογράφος σκέφτεται δέκα φορές πριν κάνει κάτι. [?]»

    Σημειώνοντας ότι ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι η αυτολογοκρισία, ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτό το διάστημα γίνονται όλα όσα ανέφερε πιο πάνω.

    Avrupa-Τατζιάν Ρεϊνάρ

    Η Avrupa (24.11.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Μέγγενη πρεσβείας, διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας και εισαγγελίας» και γράφει ότι η «γενική εισαγγελία» στα κατεχόμενα στέλνει «με κλειστά μάτια» ενώπιον των «δικαστών» όλους τους φακέλους που της αποστέλλονται μέσω της «αστυνομίας» από την «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» και την λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του πρώην «δικαστή» Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι απλό αυτό το γεγονός» και ότι «προκαλεί πολύ σοβαρές συνέπειες η γενική εισαγγελία η οποία δεν περνάει από κόσκινο τις απαιτήσεις κάποιων που δεν είναι νομικοί». Ο Ρεϊνάρ διερωτήθηκε γιατί η «γενική εισαγγελία» δεν βάζει φρένο «ειδικά στις ολοένα και αυξανόμενες παράνομες και αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτήσεις κάποιων που δεν είναι νομικοί».

    Ατλί

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί χαρακτήρισε τον Ντενιζτζί ως ένα από τους δημοσιογράφους που έχουν καθαρή καρδιά και πιστεύουν στην δικαιοσύνη και επεσήμανε ότι η είδηση που αναδημοσίευσε ο Ντενιζτζί δημοσιεύθηκε και στην Τουρκία.

    «Μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου. Ούτε φοβόμαστε ούτε θα φύγουμε να πάμε πουθενά», είπε.

    Κορκμαζχάν

    Ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει ομαδική αντίδραση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί η πίεση που ασκείται. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κορκμαζχάν ανέφερε ότι επιχειρείται να καταστεί μόνιμο και στα κατεχόμενα το καθεστώς φόβου και υποταγής που υπάρχει στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι το καθεστώς του «ενός και μόνου ανδρός» στην Τουρκία επιθυμεί να αφήσει τους Τουρκοκύπριους χωρίς πατρίδα, να τους φτωχοποιήσει, να εποικήσει το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να καταστήσει μόνιμη την μη λύση. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν έχει σημασία ποιοι είναι οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι ακαδημαϊκοί, οι εργάτες, οι απλοί πολίτες που αντιτίθενται σε αυτές τις πολιτικές, προσπαθεί να πνίξει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, θέλει να την φιμώσει. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό κάθε δημοσιογράφου που συλλαμβάνεται επειδή κάνει την δουλειά του, δηλαδή ειδησεογραφία, κάθε πολίτη που εκφράζει τις απόψεις του».

    «Ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων»

    Η «ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων» (KTGB) εξέφρασε την αλληλεγγύη της με τον Ντενιζτζί και επεσήμανε ότι «έχουν ήδη περάσει στην ιστορία ως μια μελανή κηλίδα εκείνοι που θεωρούν αδίκημα την δημοσίευση μιας είδησης, η οποία δημοσιεύεται ακόμα και στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα χειρότερα παραδείγματα από την άποψη της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης».

    Σε γραπτή ανακοίνωση, η συντεχνία αναφέρει ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή έναντι εκείνων που «προσπαθούν να επιτύχουν τον σκοπό τους εκφοβίζοντας την κοινωνία και περιορίζοντας τις ελευθερίες».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Κιζίλγιουρεκ: «Απαράδεχτο να βρίσκονται εκτός Erasmus+ οι Τουρκοκύπριοι νέοι»

    Η Yeni D?zen (24.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,dx4pFcdhgJkXleV6ggvfPFNw9nCVIWPQJEs3sB6XZeUHBArWsCZ3xopGhIJMWbl2rfJWNJZU6hcE6hzbqrxnBaFG2abZ0gOMMk33lk&typo=1) γράφει ότι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, συναντήθηκε με την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας, Καινοτομίας και Νεολαίας Μαρία Γκάμπριελ στο Στρασβούργο.

    Κατά τη συνάντηση ο Κιζίλγιουρεκ δήλωσε ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), από το πρόγραμμα Erasmus+.

    Ο Κιζίλγιουρεκ είπε επίσης ότι ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων από το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος αυτού, το οποίο στοχεύει στη διάδοση των αξιών της ΕΕ στους νέους και τους φοιτητές, στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στο αγκάλιασμα όλων, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του προγράμματος καθώς και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου που αποσκοπούν στην προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ.

    Η Επίτροπος Γκάμπριελ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα και ότι η ομάδα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα σε συνεννόηση με τον Κιζίλγιουρεκ.

    (ΙΣ)

    [08] Κλιμάκιο του ΤΑΙΕΧ επισκέπτεται τις κατεχόμενες περιοχές

    Η Vatan (24.11.22) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων του κατοχικού καθεστώτος, Χασάν Τατσόι, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Τεχνική Υποστήριξη και Ανταλλαγή Πληροφοριών (ΤΑΙΕΧ). Η αντιπροσωπεία ήρθε στην Κύπρο από την Ιρλανδία για επίσκεψη εργασίας.

    Οι υπάλληλοι του TAIEX, οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με το «τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών» στον τομέα της αναπηρίας και της οργάνωσης προγραμμάτων οικογενειακής εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν σχετικά με το «Σπίτι Ζωή Χωρίς Εμπόδια» που πρόκειται να ανοίξει το λεγόμενο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Τις επόμενες ημέρες, οι υπάλληλοι του TAIEX θα ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής εκπαίδευσης στο «κέντρο αποκατάστασης για άτομα άνω των 18 ετών» στο κατεχόμενο χωριό Νικήτας, το οποίο έχει επιλεγεί ως πιλοτική περιοχή.

    (ΙΣ)

    [09] Εβδομαδιαία στοιχεία για περιστατικά COVID-19 στα κατεχόμενα

    O παράνομος Bayrak (23.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,yMQIoUROopNkUEyO5Tyr7AgFc1HCxkKCqzG0H0KqQyS38oHZshrrBkzUZMUqDbLp03WY7hW2u86je3JNDIvxiRsxgFv9EcTO2NCgUAzQiMWR8l3ld30t-0l&typo=1) γράφει ότι κατά την εβδομάδα 16-22 Νοεμβρίου

    2022 πραγματοποιήθηκαν 4,166 εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης της νόσου COVID-19

    στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 290 θετικά περιστατικά.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Mπιλγκίν: Το Αβδούλχαμιτ Χαν ετοιμάζεται για τη Μεσόγειο τις προσεχείς μέρες

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (24.11.22, hurriyet.com.tr), o Mελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) δήλωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο Αβδούλχαμιτ Χαν ετοιμάζεται για να αποπλεύσει για τη Μεσόγειο.

    «Συνεχίζουμε να ερευνούμε σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Τηρούμε τις απαιτήσεις των σχεδίων», ανέφερε ο Μπιλγκίν μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο Αβδούλχαμιτ Χαν θα είναι έτοιμο για να πραγματοποιήσει ξανά έρευνες στη Μεσόγειο.

    «Στην πραγματικότητα», συνέχισε ο Μπιλγκίν «έχουμε σχεδιάσει βήμα προς βήμα, εβδομάδα προς εβδομάδα, πού και τι θα κάνουμε και εκτελούμε τις απαιτήσεις αυτού του σχεδίου».

    Ο Μπιλγκίν ανέφερε επίσης ότι το Αβδούλχαμιτ Χαν αγκυροβόλησε στα ανοικτά του λιμανιού Τασουτζού για εργασίες συντήρησης και πρόσθεσε: «Οι προετοιμασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν. Θα αποπλεύσει και πάλι τις επόμενες ημέρες. Ο νέος του σταθμός υπηρεσίας προβλέπεται να είναι η Μεσόγειος».

    (ΓΜ)

    [02] Μπιλγκίτς: «Μάταιη και αυτοκαταστροφική η αντιτουρκική πολιτική της Ελλάδας»

    Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (23.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,dVYxQZSXMK5tZe642WTNjGIaNTvJmO5nBNqavycPUc9pZW295ZmAzVBViIdRwXc19kEFH1y-mRNy8njg79dsq42LV3NQR8E3te0uN8tTA,&typo=1), ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις 22 Νοεμβρίου 2022.

    Στην απάντησή του ο Μπιλγκίτς ανέφερε τα εξής:

    «Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές υπηρεσιών για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Οι περιοχές αυτές δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι κανόνες σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης καθορίστηκαν από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση αλληλεπικαλυπτόμενων περιοχών παροχής υπηρεσιών.

    Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης που έχουν κηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και έχουν κοινοποιηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας αλληλεπικαλύπτονται. Η Ελλάδα πάντα απέφευγε να συνεργαστεί με τη χώρα μας στο θέμα αυτό και απέρριπτε τις προτάσεις συμφωνίας που κάναμε στο παρελθόν. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης είναι κυρίαρχες περιοχές και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

    Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη συμπεριφορά.

    Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου πέραν αυτών των γεγονότων. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση για μια χώρα που απωθεί αθώους αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους να συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για την έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο της Ελλάδας για την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

    Η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμορφώσει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια.

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Η πρόσφατη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας οφείλεται πιθανώς σε αυτό».

    (ΓΜ)

    [03] Ακάρ: «Δεν χρειαζόμαστε αφορμή για να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση»

    Η Yeni ?afak (24.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,Wj1jpN3xlENeRg3C395bIdSrj5rP0SOMH3RS-917YOtm9y0Hg9lOORz5-ZDoRzgqiUI44O8KQADQE03gLeBiABwuj-qIQr1Gw29xemoKfXG8NZt40,&typo=1 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αντέδρασε στις αναφορές της συν-προέδρου του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Περβίν Μπουλντάν, η οποία είχε δηλώσει πως η επίθεση στο Ταξίμ χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την αεροπορική επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος».

    «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν χρειάζονται πραγματικά καμία τεχνητή δικαιολογία για να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ», είπε ο Ακάρ απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών στην Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου του για το 2023.

    Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε τις ερωτήσεις κάποιων βουλευτών που όπως είπε «δεν συνάδουν με το πνεύμα της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης».

    Για την χρήση χημικών όπλων

    Αναφερόμενος στο θέμα την χρήσης χημικών όπλων, ο Ακάρ είπε: «Υπάρχει μια συνθήκη για την πρόληψη των χημικών όπλων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνονται επίσης σε αυτήν και ο κατάλογός τους επιθεωρείται. Επιτρέψτε μου να το διαβάσω ένα προς ένα: Απαγορεύεται η χρήση πυρομαχικών δακρυγόνου ως μέθοδος πολέμου, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και σε ορισμένα περιορισμένα μέρη από την αστυνομία. Χρησιμοποιείται επίσης στη Δύση, χρησιμοποιείται και στην Αμερική».

    Πρόσθεσε επίσης ότι «471 στόχοι χτυπήθηκαν 254 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν» κατά τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

    Συνάντηση με το Υπουργό Άμυνας του Ουζμπεκιστάν

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (23.11.22, aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αδιάκοπα τον αγώνα της κατά των «τρομοκρατών».

    «Οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι γειτονικές μας χώρες θα πρέπει να κατανοήσουν πολύ καλά τη στάση μας σε αυτό το θέμα», είπε μιλώντας κατά την υποδοχή του Υπουργού Άμυνας του Ουζμπεκιστάν αντιστράτηγου Μπαχαντίρ Κουρμπάνοβ.

    Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν και προέβησαν από κοινού σε δηλώσεις στον Τύπο.

    (ΚΣ)

    [04] Υπογραφή έξι συμφωνιών ανάμεσα σε Τουρκία και Κούβα

    Το Ankara Anatolia (23.11.22, aa.com.tr) μεταδίδει ότι παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Μάριο Ντιάζ Τζανέλ Βερμούδεζ υπεγράφησαν 6 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο Κουβανός Πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφησαν το «Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και του Ινστιτούτου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Κούβας», «Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Κούβας», «Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Προεδρίας των Κρατικών Αρχείων της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Εθνικού Αρχείου της Δημοκρατίας της Κούβας», «Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων της Δημοκρατίας της Κούβας», «Μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα των διπλωματικών αρχείων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας» και «Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας για την παροχή κατάρτισης σε θέματα πρωτοκόλλου».

    (ΚΣ)

    [05] «Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Birg?n (24.11.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,QHTMaAeCjD0Xalif3d7dB9XahUkjM5Tttm3VRrsYnctdq6iViarkFZnsRrkvILMwgZF24v7MaLJBzgbMhZebvfRrdvkcU9KCxH1MNgMONyD9RA4nzWhSXbnkg4,&typo=1) δημοσιεύει άρθρο-γνώμης του Γιασάρ Αϊντίν, ο οποίος αναφέρεται στην αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και διατυπώνει το ερώτημα «τι επιδιώκει» ο Τούρκος Πρόεδρος.

    «Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Έρντογάν αλλάζει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του. Το κάλεσμα στον Άσαντ και η φωτογραφία με τον Σίσι προστέθηκαν στις σχέσεις με το Ισραήλ που αναπτύσσονται και γίνονται πιο βαθιές. Σήμερα, στέλνει θερμά μηνύματα σε δύο αρχηγούς κρατών με τους οποίους ήταν έτοιμος να πολεμήσει μέχρι θανάτου μέχρι χθες, σχεδόν χωρίς να λύσει ούτε ένα προβληματικό ζήτημα. Επιπλέον, ο Έρντογαν, ο οποίος μέχρι χθες έβαζε τους πάντες στη θέση τους, αντικαταστάθηκε από έναν ‘λογικό’ ηγέτη που προσπαθεί να αναπτύξει καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Αξίζει να επαναλάβουμε ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη που να καθιστά αναγκαία μια τέτοια αλλαγή. Εκτός αν υπολογίζετε τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία σε έξι μήνες.

    Παρόμοια βήματα και στο εσωτερικό

    Βήματα παρόμοια με αυτή την κατάσταση στην εξωτερική πολιτική γίνονται και στο εσωτερικό της χώρας. Σχεδιάζεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που είναι έτοιμη για επαφή με το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και, τέλος, το Καλό Κόμμα (?Y? Parti). Ο Έρντογαν προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός ηγέτη που μπορεί να επικοινωνήσει με όλους, ακόμη και την επόμενη ημέρα αρνείται αυτά που είπε χθες.

    Όσοι περίμεναν ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ενοχλούνταν από αυτά τα ζιγκ ζαγκ της κυβέρνησης έκαναν μεγάλο λάθος. Έχει γραφτεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι μιλάμε για δύο κόμματα, σιαμαία δίδυμα. Είναι πλέον δύο κόμματα που είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται στον θρόνο της εξουσίας και είναι υποχρεωμένα μεταξύ τους για αυτό. Αν και κατά καιρούς υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις, έχει γίνει σαφές ότι δεν μπορούν ποτέ να εγκαταλείψουν ο ένας τον άλλον.

    Πώληση εικόνας

    Η κυβέρνηση Έρντογαν έχει χάσει εδώ και καιρό την ικανότητά της να επιλύει προβλήματα. Αυτό ισχύει για όλα σχεδόν τα θέματα, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την οικονομία και τις δημοκρατικές ενέργειες. Ο ίδιος γνωρίζει αυτή την κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν κάνει ούτε ένα βήμα προς μια ριζική λύση των προβλημάτων. Το αφήνει στη διαδικασία, δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να το λύσει και περιμένει εκεί. Προφανώς, η εξάμηνη τακτική του Ερντογάν θα είναι σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Θα εξαγγείλει νοητά έργα στην οικονομία και θα παρουσιάσει ως επιτυχία την πτωτική τάση του πληθωρισμού λόγω του φαινομένου της βάσης, θα παίξει λαϊκισμό με τίτλους όπως το όριο συνταξιοδότησης και ο κατώτατος μισθός, θα είναι δημοκράτης στις συνταγματικές συζητήσεις και ‘περιστέρι’ της ειρήνης στην εξωτερική πολιτική. Θα δημιουργηθεί η αντίληψη ενός ηγέτη με τη δύναμη να επιλύει προβλήματα. Αφού δημιουργήσει μια τέτοια αντίληψη, θα πουλήσει αυτή την εικόνα με την τεράστια δύναμη που διαθέτει στα μέσα ενημέρωσης.

    Όλα αυτά τα θέματα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποτελέσουν λόγο χωρισμού για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο ‘εξακομματικό τραπέζι’ . Συνοψίζοντας, ενώ από τη μία πλευρά θα δημιουργήσει μια νέα εικόνα Έρντογαν με τα θέματα στα οποία αισθάνεται ισχυρός, από την άλλη θα δημιουργήσει θέματα με τα οποία θα υποχρεωθεί να ασχοληθεί η αντιπολίτευση.

    Αδυναμία της αντιπολίτευσης

    Είναι σχεδόν αδύνατο για το κυβερνητικό μπλοκ, του οποίου η κοινωνική υποστήριξη έχει πέσει κάτω από το 40%, να κάνει όλους αυτούς τους ελιγμούς και να έχει αποτελέσματα στις εκλογές. Ο Έρντογαν βρίσκεται σε τόσο απελπιστική κατάσταση που ακόμη και τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία αποτελούν είδηση. Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και κατά την περίοδο μετά την κρίση του 2001, όταν το ΔΝΤ έστελνε χρήματα με το σταγονόμετρο. Είναι αδύνατον για την κυβέρνηση, η οποία έχει χρεοκοπήσει οικονομικά, έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια της κοινής γνώμης και η φήμη της στο εξωτερικό έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, να ξεφύγει από αυτή τη σύνθετη διαδικασία με μικρούς ελιγμούς, παιχνίδια αντίληψης και εικόνας. Επειδή η ζωή είναι πολύ πραγματική και αδίστακτη.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει μόνο ένας όρος για να μην χάσει ο ‘Ερντογάν τις εκλογές: Η αντιπολίτευση πρέπει να δώσει αυτές τις εκλογές. Τα ζητήματα ταυτότητας-πεποιθήσεων, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως μαξιλάρι του Έρντογαν, και οι προσπάθειες σκόπιμης αποφυγής των κοινωνικών προβλημάτων αυξάνουν τον δισταγμό στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν δύο ημερομηνίες. Η 28η Νοεμβρίου, όταν το η ‘το τραπέζι των 6’ θα ανακοινώσει την πρότασή του για συνταγματική μεταρρύθμιση, και η 3η Δεκεμβρίου, όταν ανακοινωθεί το έγγραφο με το όραμα του CHP. Εάν αυτές οι ημερομηνίες δεν έχουν τον επιθυμητό κοινωνικό αντίκτυπο, θα ενθαρρύνουν τον Έρντογαν λίγο περισσότερο».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 24 November 2022 - 18:50:13 UTC