Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-01-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 03/2023 03.01.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έρχουρμαν: «Αν οι τοπικές εκλογές ήταν δημοψήφισμα, απορριφθήκατε»
  • [02] Επικρίσεις από CTP στην πολιτική του καθεστώτος για το Βαρώσι
  • [03] Χασίπογλου: «Το 2023 θα συνεχιστεί το άνοιγμα της πόλης του Βαρωσιού»
  • [04] Δεν υπάρχει επιστροφή από την «νέα πολιτική», λέει ο Τατάρ
  • [05] Ακάνσοϊ προς Φεϊζίογλου: «Ανακοινώστε τη μαύρη λίστα»
  • [06] Δεκάδες «συμβούλους» προσέλαβε ο Τατάρ
  • [07] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «μαύρο» στο Kanal S?M
  • [08] Αφίξεις στις κατεχόμενες περιοχές για το 2022
  • [09] Ανεξέλεγκτη καταστροφή από λατομεία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ντονμέζ: Η Τουρκία θα πουλήσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία
  • [02] Στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία το 2022
  • [03] Tσελίκ: Είναι πιθανή η αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών
  • [04] Nτερμιρτάς: Τραγωδία αν δεν υπάρξει κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης
  • [05] Εξαγωγές ύψους 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Baykar
  • [06] Πάνω από 13 εκατομμύρια επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία το 2022

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έρχουρμαν: «Αν οι τοπικές εκλογές ήταν δημοψήφισμα, απορριφθήκατε»

    H Yeni D?zen (03.01.23) γράφει ότι «ορκισμένο να συμπεριφέρεται μεροληπτικά» χαρακτήρισε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος μιλώντας την Δευτέρα στην «βουλή» κατά την συζήτηση του «προϋπολογισμού» της λεγόμενης προεδρίας, επεσήμανε ότι το «σύνταγμα» αναμένει από τον «πρόεδρο» να εκπροσωπεί την ενότητα και διερωτήθηκε αν θα υπάρξει κάποιος εντός της «βουλής» ή στον δρόμο που όταν ερωτηθεί θα απαντήσει ότι ο Τατάρ το κάνει αυτό.

    Σημειώνοντας ότι κατά τις πρόσφατες «δημοτικές εκλογές» ο Ταταρ βρισκόταν συνεχώς στο πεδίο της «προεκλογικής» και διερωτώμενος πότε είδε κανείς τον Ραούφ Ντενκτάς, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον Ντερβίς Έρογλου ή τον Μουσταφά Ακιντζί να γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και να ζητούν ψήφους σε «δημοτικές εκλογές», ο Έρχουρμαν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν άρεσε στον Τατάρ το ρούχο που του έραψε το σύνταγμα», έραψε ένα άλλο ρούχο και «δημιουργήθηκε στην πράξη ένας κομματικός πρόεδρος της δημοκρατίας».

    Επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» χαρακτήριζε τις «δημοτικές εκλογές» ως ένα δημοψήφισμα ανάμεσα στα δύο κράτη και την ομοσπονδία, ο Έρχουρμαν είπε:

    «Δεν είμαστε εμείς που το κάναμε αυτό. Εξηγήσαμε παντού ότι ήταν λάθος. Για τον λόγο αυτό τώρα θα βγείτε και θα εξηγήσετε από το βήμα. Σύμφωνα με αυτά που λέγατε, απορρίφθηκαν οι θέσεις σας σε 4 από τις 6 επαρχίες. Αφού ήταν δημοψήφισμα αυτές οι τοπικές εκλογές, πήρατε αρνητική απάντηση στο 80% της Λευκωσίας, πήρατε αρνητική απάντηση στο 60% της Αμμοχώστου, στο πέραν του 70% της Κερύνειας. Εσείς ανοίξατε αυτό το θέμα. Άντε να δούμε, απαντήστε. Μόνο στο Τρίκωμο και στην Μόρφου και εκεί μείνατε κάτω του 50%. Τότε η θέση σας απορρίφθηκε ρε φίλοι. Εμείς είπαμε ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές προσφοράς υπηρεσίας, εσείς γυρίσατε και μας είπατε προδότες και εχθρούς της εθνικής υπόθεσης. Είναι γνωστό το ποσοστό των ψήφων που πήρατε στις 4 από τις 6 επαρχίες. Αν αυτές οι εκλογές ήταν δημοψήφισμα, απορριφθήκατε».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικρίσεις από CTP στην πολιτική του καθεστώτος για το Βαρώσι

    H Yeni D?zen (03.01.23) γράφει ότι την άποψη πως «ξεγελιέται ο λαός» με διάφορα σενάρια στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εξέφρασε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος, μιλώντας την Δευτέρα στην «βουλή» κατά την συζήτηση του «προϋπολογισμού» της λεγόμενης προεδρίας.

    Τόρος: Τα ψηφίσματα των ΗΕ καθορίζουν τις συνθήκες ανοίγματος του Βαρωσιού

    Επισημαίνοντας ότι λέγεται πως το κλειστό Βαρώσι δεν διαφέρει από την Πράσινη Γραμμή, ο Τόρος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, καθορίζεται ξεκάθαρα κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι και κάτω από ποιο καθεστώς βρίσκεται μέχρι εκείνη την ημέρα.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι συμβουλευτικά αυτά τα ψηφίσματα, ο Τόρος είπε ότι δεν είναι αληθείς οι δηλώσεις ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και δεν διαφέρει από τις άλλες περιοχές που βρίσκονται πάνω στην Πράσινη Γραμμή.

    Αναφέροντας ότι ο ίδιος είναι ένας από εκείνους που υποστηρίζουν πιο πολύ το άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Τορος απάντησε το εξής στον «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος ρώτησε κατά πόσον θα μπορούσαν να ανοίξουν το Βαρώσι αν συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία: «Το κλειστό Βαρώσι δεν άνοιξε. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού είναι ένα κομμάτι της νέας πολιτικής που παρήγαγε ο κ. Ερσίν Τατάρ».

    Σύμφωνα με τον Τόρος, αυτό είναι ένα βήμα που έγινε για να απομονώσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και να τον απομακρύνει από τον κόσμο.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ παραμελεί τις ευθύνες του, ότι κατά την διάρκεια επισκέψεών του στην Τουρκία άνοιξε προς συζήτηση την ταυτότητα του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι μειώνει τον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Τόρος ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα είναι «για το θεαθήναι» κατά την περίοδο Τατάρ.

    Σημειώνοντας ότι κάποια άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ίδιος, χαρακτηρίζονται ως «οπαδοί των Ελληνοκυπρίων» εκ μέρους του Τατάρ, ο Τόρος είπε ότι οι ίδιοι είναι άτομα που επιθυμούν την μόνιμη ειρήνη στο νησί με μια δίκαιη περιεκτική λύση και επέκρινε έντονα την απαράδεχτη, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά Τατάρ.

    Αναφέροντας ότι με τις διπλωματικές επαφές που διεξάγει το CTP στο πλαίσιο των επικοινωνιακών του δικτύων συνεχίζει να προστατεύει τις σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τόρος σημείωσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται για λύση του Κυπριακού.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αναμένονται νέες εξελίξεις πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις εκλογές στην Τουρκία, ο Τόρος ανέφερε ότι από την άλλη κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θα κλιμακωθούν οι περιφερειακές κρίσεις με επίκεντρο το Κυπριακό.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η διαπραγματευτική μέθοδος για να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία αποδεχτή και από τις δύο πλευρές η διαδικασία, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, εισήλθε σε αδιέξοδο με τα βήματα του Προέδρου Αναστασιάδη, και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης εκ νέου το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας.

    Σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκτά συνεχώς περισσότερες διατάσεις, ο Τόρος είπε ότι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτές, θα έρθει στην ημερήσια διάταξη ο διαμοιρασμός δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει γρήγορα να αναθεωρηθεί η πολιτική, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πιθανότητες.

    «Προεκλογική» κίνηση το άνοιγμα του Βαρωσιού, λέει ο Τζαντάν

    Μιλώντας κατά την ίδια συνεδρία, ο «βουλευτής» του CTP, Αρμαγάν Τζαντάν δήλωσε ότι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων [στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»] για το κλειστό Βαρώσι είχαν γίνει και πριν το άνοιγμα του Βαρωσιού, ότι πριν ή μετά το άνοιγμα δεν υπήρξε κάποια πρόοδος και δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις πέραν του φυσιολογικού.

    Ο Τζαντάν είπε ότι δεν αναμένει τίποτα από την λεγόμενη προεδρία και ότι όσο πιο πολύ προστατευθούν τα μέχρι σήμερα κέρδη, τόσο το καλύτερο θα είναι.

    Υποστηρίζοντας ότι δυσκόλεψε τις σχέσεις τους με την διεθνή κοινότητα η λεγόμενη προεδρία, ο Τζαντάν εξέφρασε την άποψη ότι ο Τατάρ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κάποιο κέρδος μέσα σε δύο χρόνια και δεν αναμένεται να εξασφαλίσει και στα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Τζαντάν, το άνοιγμα του Βαρωσιού έγινε με στόχο τις «εκλογές», δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο εξής και δεν έγινε κάποιο βήμα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του Βαρωσιού, του «αεροδρομίου» Τύμπου και του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων.

    Επιθυμία ήταν να μειωθεί το βάρος των αποζημιώσεων στο Βαρώσι, λέει η Ντεριά

    Στην δική της παρέμβαση, η «βουλευτής» του CTP, Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι ο Τατάρ βιώνει μια ανυποληψία λόγω των συμπεριφορών του και έχει παραβιάσει την αρχή της αμεροληψίας.

    Σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε κάποιο άνοιγμα σε σχέση με το Βαρώσι, η Ντεριά είπε ότι αυτό που θέλησαν να κάνουν ήταν να βρουν μια φόρμουλα να μειώσουν το βάρος των αποζημιώσεων, ότι η επιθυμία είναι να δοθεί σε κάποιους επιχειρηματίες η περιοχή και ότι το ΑΚΡ δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων.

    Η Ντεριά εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει «συνεργασία συμφερόντων» ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και να προστατευθούν και τα συμφέροντα της «ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε καταγγείλει την ίδρυση της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», η Ντεριά υποστήριξε ότι το εν λόγω κόμμα σήμερα προβαίνει σε πατριδοκαπηλία και διαστρεβλώνει πληροφορίες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Χασίπογλου: «Το 2023 θα συνεχιστεί το άνοιγμα της πόλης του Βαρωσιού»

    Σύμφωνα με τη G?ne? (03.01.23), o γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε ότι το 2023 θα συνεχιστεί το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.

    Απαντώντας από το βήμα της ψευδοβουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, ο Χασίπογλου αναφέρθηκε στα ΗΕ και στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και υποστήριξε ότι «στον αγώνα που δόθηκε για να πάρει η ΤΔΒΚ την θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή, μετά και από την ένταξή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών υπό το καθεστώς παρατηρητή, βρίσκονται δίπλα της πλέον, εκτός από την Τουρκία, και οι Τουρκικές Δημοκρατίες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Κιργισία, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν».

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ αλλά και στους ισχυρισμούς της που αφορούν στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου χαρακτήρισε λανθασμένους του ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με το Βαρώσι.

    «Η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού είναι μια περιοχή 5.3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει ανοίξει το 75% των δημοσίων χώρων του Βαρωσιού. Το 3,5% είναι χώρος που έχει αφαιρεθεί από το καθεστώς στρατιωτικής περιοχής. Το 2023 θα συνεχίσει το άνοιγμα και αυτό θα το δείτε», υποστήριξε ο Χασίπογλου.

    Ισχυριζόμενος ότι αν είχαν την ίδια λογική με το CTP και συνέχιζαν να συνομιλούν για ομοσπονδία, τότε θα δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι κατάφεραν να γκρεμίσουν το καθεστώς που ίσχυε για χρόνια όσον αφορά στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, η οποία υπήρξε «σύμβολο των διαπραγματεύσεων» και «μεζές στο τραπέζι των συνομιλιών», κατά την έκφρασή του.

    Τονίζοντας ότι δεν συμμερίζονται την άποψη της αντιπολίτευσης ότι η πόλη του Βαρωσιού πρέπει να μεταβιβαστεί υπό τον έλεγχο των ΗΕ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Χασίπογλου διερωτήθηκε «θα μπορούσαν τα ΗΕ να διαχειριστούν την περιοχή και να διοχετεύσουν στην περιοχή νερό, ηλεκτρισμό και να κάνουν δρόμους;».

    Ισχυριζόμενος ότι η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού αποτελεί έδαφος της «ΤΔΒΚ», ο Χασίπογλου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης της περίκλειστης πόλης στα ΗΕ και υποστήριξε ότι το Βαρώσι δεν αποτελεί νεκρή ζώνη και ότι ο πιο σωστός δρόμος, είναι να πραγματοποιήσουν το πλήρες άνοιγμα της περιοχής εφόσον προβούν σε όλες τις αναγκαίες υποδομές και διασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια τω κτηρίων.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χασίπογλου επανέλαβε ότι όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες μέχρι σήμερα στη βάση της ομοσπονδίας απέτυχαν και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ για το μοντέλο ομοσπονδίας».

    Υποστηρίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ «έθεσε επί τάπητος το νέο του όραμα για λύση δύο κρατών με τη ψήφο του λαού», ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι όσον αφορά στη νέα τους πολιτική, έχουν δίπλα τους εκτός από την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, όπως την αποκάλεσε, και τουρκικά κράτη.

    «Στη νέα μας πολιτική, δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε διάφορους εταίρους. Ακόμη και σήμερα, συστήσαμε ομάδες φιλίας με κοινοβούλια χωρών που είναι μέλη της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών και που βουλευτές της αντιπολίτευσης θα συμμετέχουν. Αυτές οι ομάδες φιλίας δεν συστήθηκαν από το πουθενά», δήλωσε.

    Ισχυριζόμενος ότι η νέα τους πολιτική είναι δίκαιη και νόμιμη, ο Χασίπογλου δήλωσε ότι αυτή η πολιτική αποτελεί ενέργεια που λήφθηκε την κατάλληλη στιγμή, μετά και το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Κραν Μοντάνα το 2017, το οποίο, όπως ανέφερε, οδήγησε και στην κατάρρευση της διαδικασίας των συνομιλιών στη βάση της ομοσπονδίας.

    (ΑΚ)

    [04] Δεν υπάρχει επιστροφή από την «νέα πολιτική», λέει ο Τατάρ

    H K?br?s (03.01.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι τέθηκε επί τάπητος μια «νέα πολιτική» μαζί με την Τουρκία με την ανάληψη των καθηκόντων από τον ίδιο και ότι δεν υπάρχει επιστροφή από αυτή την «νέα πολιτική».

    Σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ και απαντώντας στις επικρίσεις που απηύθυνε εναντίον του η αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της συζήτησης του «προϋπολογισμού» της λεγόμενης προεδρίας στην ολομέλεια της «βουλής», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να το δει αυτό πλέον και να το αποδεχτεί και εξέφρασε την άποψη ότι η παλιά πολιτική αντίληψη δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας μπροστά στην «νέα πολιτική».

    Χαρακτηρίζοντας άδικες τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο Τατάρ ανέφερε:

    «Ο κ. Έρχουρμαν με κατηγόρησε για μεροληψία. Βεβαίως και εκπροσωπώ μια πολιτική. Αυτή η πολιτική είναι ‘η πολιτική των δύο κρατών’ και μετά την εκλογή μου από τον λαό ακολουθείται με μεγάλη αποφασιστικότητα μαζί με την Τουρκία. Εγώ είμαι μέρος αυτής.

    Η έκκληση αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ εκ μέρους του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στα Ηνωμένα Έθνη, το γεγονός ότι γίναμε μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό των Τουρκικών Κρατών, όλα αυτά είναι ένδειξη ότι η πολιτική αυτή ακολουθείται με επιτυχία. Όμως, στις σημερινές (χθεσινές) ομιλίες δεν έγινε καθόλου αναφορά σε αυτές τις επιτυχίες. Το μόνο που είπαν είναι οι αστήρικτοι ισχυρισμοί ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει την χώρα στο σκοτάδι. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πώς τους άφησε στα μισά του δρόμου το ΑΚΕΛ κατά την περίοδο του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πώς χάθηκε χρόνος με την πολιτική που ακολουθήθηκε, δεν τα ανέφεραν καθόλου αυτά».

    «Η φόρμουλα που ανέφεραν είναι η απώλεια του Βαρωσιού για εμάς»

    Υπενθυμίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού έγινε κατά την δική του «πρωθυπουργία», ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι εμφανές πόσο σημαντική είναι η συμβολή αυτού του βήματος στην οικονομία και στον τουρισμό της «ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Το γνωρίζει και η αντιπολίτευση αυτό, όμως μπορεί να βγαίνει και να προβαίνει ανελέητα σε επικρίσεις με αστήρικτους ισχυρισμούς χωρίς κανένα επιχείρημα. Μιλούν για άνοιγμα του Βαρωσιού συμφωνώντας με τα Ηνωμένα Έθνη. ‘Και εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με το άνοιγμα του Βαρωσιού, όμως δεν πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο’, λένε. Η φόρμουλα με την οποία λένε πως πρέπει να ανοίξει συμφωνώντας με τα ΗΕ, σημαίνει παράδοση του Βαρωσιού στον έλεγχο των ΗΕ, αφαίρεσή του από την κυριαρχία της ΤΔΒΚ και απώλεια του Βαρωσιού. Οι ομιλίες που κάνουν γνωρίζοντάς το αυτό, δεν είναι ρεαλιστική πολιτική. Ο μόνος δρόμος για εμάς ήταν το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ με την στήριξη της Τουρκίας. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία. [?]

    Με κατηγορούν ότι μεροληπτώ. Βεβαίως στην καρδιά όλων υπάρχει μια πολιτική. Σίγουρα δεν έχω διάθεση να ασκώ την ίδια πολιτική με εκείνους που υπερασπίζονται την ομοσπονδία σήμερα. Από τότε που έγινα πρόεδρος βεβαίως μιλώ με τον λαό για την πολιτική που ακολουθώ, είμαι ανάμεσα στον λαό και θα συνεχίσω να μιλώ μαζί του. [?] Όμως, δεν παραβρέθηκα σε καμία εκδήλωση, κανένα συλλαλητήριο και καμία συνάντηση κατά την διάρκεια της επίσημης προπαγάνδας των τοπικών εκλογών [?]».

    Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις με τον «λαό» μιλάει για τα «δύο κράτη», τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, τι μπορεί να γίνει για ανάπτυξη της οικονομίας και για κάποιες εξελίξεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε σχέση με την συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη και όχι για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώπιον των ΗΕ.

    Υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση θα συζητήσει την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από τους ίδιους, τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την απόσυρση του τουρκικού στρατού και την μη παραχώρηση άδειας στην Τουρκία να επεμβαίνει σε περίπτωση συμφωνίας.

    Εκφράζοντας έκπληξη για τις επικρίσεις που δέχτηκε για την διαπραγματευτική του ομάδα, ο Τατάρ την χαρακτήρισε «πολύ αξιόλογη», αφού σε αυτήν συμμετέχουν έμπειρα άτομα από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς, όπως ο Εργκιούν Ολγκούν, ο διατελέσας «σύμβουλος» στο «υπουργείο εξωτερικών», Γκιουνές Ονάρ, η νομικός στην «προεδρία» κατά την περίοδο Ντενκτάς, Σουλέν Καράμπατζιακ, ο επί χρόνια διαπραγματευτής στο Κυπριακό, Οσμάν Ερτούγ και ο ακαδημαϊκός Δρ. Χουσεϊν Ισικσάλ.

    Οι κόκκινες γραμμές του Προέδρου Αναστασιάδη

    Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές που καθόρισε για τον διάδοχό του με δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει συνεχώς την λέξη «reunification», η οποία είναι πέρα και από την ομοσπονδία, όπως υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Και ο Αρχιεπίσκοπος και ο Αναστασιάδης αυτό τονίζουν συνεχώς. Αυτή η επιστροφή εκφράζει την επιστροφή στην προ του 974 περίοδο, την ενιαία δομή. Δεν είναι δυνατή μια συμφωνία με αυτή την νοοτροπία. Εμείς ακολουθούμε μια εθνική πολιτική και την ακολουθούμε μαζί με την Τουρκία. Έτσι ακούσαμε από την εποχή του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και έτσι συνεχίζουμε. Όπως είπε ο Δρ. Κιουτσιούκ, δεν υπάρχει κυπριακό ζήτημα χωρίς την Τουρκία. Καταφέραμε αυτή την πολιτική με την στήριξη της Τουρκίας και την ακολουθούμε. Αυτό είναι που δυστυχώς δεν μπορεί να δει, δεν μπορεί να διαβάσει το CTP [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ακάνσοϊ προς Φεϊζίογλου: «Ανακοινώστε τη μαύρη λίστα»

    Σύμφωνα με την Avrupa (03.01.23), o γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ κάλεσε τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου να ανακοινώσει τη «μαύρη λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα Τουρκοκυπρίων διανοούμενων στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.

    Σε ομιλία του από το βήμα της ψευδοβουλής, ο Ακάνσοϊ υπογράμμισε ότι μετά από την περίοδο που έχει αναλάβει καθήκοντα ο Τουρκοκύπριος ηγέτη Ερσίν Τατάρ, έχει αποδυναμωθεί η κοινωνική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων και έχουν σε σοβαρό βαθμό φθαρεί οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές τους σχέσεις.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακάνσοϊ σημείωσε ότι όταν πρόκειται για το Κυπριακό, η δική τους προσέγγιση δεν αφορά μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά την ίδια στιγμή, είναι μια ευρύτερη προσέγγιση που περιλαμβάνει μαζί με την επίλυση του Κυπριακού και την επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού, ο Ακάνσοϊ διερωτήθηκε ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν το Βαρώσι. «Έχει αποστρατικοποιηθεί το 3,5% της περιοχής. Ποιος έχει αποφασίσει γι’ αυτό; Γιατί δεν είναι το 3%, το 4% και είναι το 3.5%; Αν είναι το υπουργικό συμβούλιο που εμπλέκεται, θα ανοίξει ολόκληρη την περιοχή και θα την κάνει πεσκέσι», δήλωσε.

    Αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου που επιβλήθηκε σε ορισμένους Τουρκοκύπριους διανοούμενους και απευθυνόμενος στον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Φεϊζίογλου δήλωσε: «Το υπουργείο εξωτερικών δεν κάνει δηλώσεις για το θέμα αυτό και υποδεικνύει τις δικές σας αρχές κ. Φεϊζίογλου. Γιατί Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία;».

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Φεϊζίογλου, ο οποίος στην τελευταία του ομιλία αναφέρθηκε στις σχέσεις «Τουρκίας-ΤΔΒΚ», λέγοντας ότι αυτές βασίζονται στο «αδελφικό δίκαιο», ο Ακάνσοϊ, δήλωσε τα εξής:

    «Αυτή είναι μια καλή διαπίστωση. Όμως, το αδελφικό δίκαιο για μια κοινότητα δεν σημαίνει να μην υπολογίζεις την πολιτική βούληση του λαού της, να μην επιτρέπεις την είσοδο των διανοούμενων της κοινότητας αυτής στη χώρα και να ανακηρύσσεις τρομοκράτες τους διανοούμενους αυτής της κοινότητας».

    Σημειώνοντας ότι αυτή αλλά και παρόμοιες πρακτικές διαταράσσουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κοινότητες και χώρες, ο Ακάνσοϊ πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βιώσουμε το αδελφικό δίκαιο. Το υπουργείο εξωτερικών, που είναι το αρμόδιο για να προβεί σε δήλωση για να εξηγήσει γιατί ορισμένοι Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία, δεν προβαίνει σε καμιά ανακοίνωση και υποδεικνύει τις δικές σας αρχές (την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία). Παρακαλώ να προβείτε σε ανακοίνωση».

    (ΑΚ)

    [06] Δεκάδες «συμβούλους» προσέλαβε ο Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «26 ειδικοί σύμβουλοι στο προεδρικό», η Yeni D?zen (03.01.23) γράφει ότι 26 νέοι «ειδικοί σύμβουλοι», οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υπεύθυνοι για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον Τύπο, προσλήφθηκαν στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο από την ανάληψη των καθηκόντων εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με απάντηση σε γραπτή ερώτηση του «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ουρούν Σόλιαλι, στο «προεδρικό μέγαρο» υπάρχουν συνολικά 65 «ειδικοί σύμβουλοι».

    Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, οι 26 από τους εν λόγω 65 «συμβούλους» προσλήφθηκαν μετά την εκλογή Τατάρ στην «προεδρία», ενώ κάποιοι από τους «συμβούλους» διαθέτουν συμβόλαια από την περίοδο Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις για το θέμα, ο Σόλιαλι κατηγόρησε τον Τατάρ ότι δημιούργησε ομάδες για να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθεί άτομα.

    «Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο λόγος για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Σόλιαλι.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «μαύρο» στο Kanal S?M

    Σύμφωνα με τη Vatan (03.01.23), η τουρκοκυπριακή συντεχνία δασκάλων (ΚΤ?S), χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα τουρκοκυπριακά ιδιωτικά κανάλια αφέθηκαν αντιμέτωπα με τον τουρκικό δορυφόρο T?RKSAT για μετάδοση των προγραμμάτων τους.

    Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας της ΚΤ?S , Μπουράκ Μαβίς, δήλωσε ότι το θέμα που προέκυψε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά κανάλια, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα που δείχνει την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα, αλλά και αξιολογείται ως το αποτέλεσμα των πρακτικών που εφαρμόζονται για κλείσιμο όλων των «αυτόνομων οργανισμών» των Τουρκοκυπρίων.

    Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι όλοι όσοι στηρίζουν την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης θα πορευθούν μαζί ενάντια σε αυτούς που στοχοποιούν την ελευθεροτυπία στην «χώρα», προβάλλοντας ως δικαιολογία οικονομικούς λόγους και εκφράζεται πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη προς το τηλεοπτικό κανάλι Kanal S?M και τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια.

    Για προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ κατηγορεί την «κυβέρνηση» η Bas?n-Sen

    Για το ίδιο θέμα, η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen), με ανακοίνωση της, επέκρινε το γεγονός ότι σταμάτησαν οι εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού Kanal S?M από τον τουρκικό δορυφόρο T?RKSAT, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί επιχείρηση της «κυβέρνησης» να φιμώσει τα ελεύθερα ΜΜΕ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Χαρακτηρίζοντας ως πλήγμα προς την δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και την πολυφωνία, την απόφαση που λήφθηκε για μείωση της συμβολής του «κράτους» στο ποσό που καταβάλλουν τα κανάλια για να μεταδίδονται μέσω του τουρκικού δορυφόρου T?RKSAT, ο πρόεδρος της συντεχνίας, Αλί Κισμίρ υπενθύμισε ότι η χορηγία προς τα ιδιωτικά κανάλια μειώθηκε με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» την 1η Σεπτεμβρίου.

    Ο Κισμιρ χαρακτηρίζει φασιστική την πρακτική αυτή που εφαρμόζεται και εκφράζει την πλήρη στήριξη του προς το τηλεοπτικό κανάλι Kanal S?M, που συνεχίζει να μεταδίδει ψηφιακά.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (02.01.23, BRTK), η «διευθύντρια» του σταθμού (BRTK), Μερϊέμ Όζκουρτ δήλωσε ότι σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τα ιδιωτικά κανάλια, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν σε αυτά για να προβαίνουν σε επίγειες μεταδόσεις μέσω του Bayrak.

    (ΑΚ)

    [08] Αφίξεις στις κατεχόμενες περιοχές για το 2022

    Η Yeni D?zen (03.01.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,73GKAmCyTqoVPRZJqI00ck79E1aMvPAa86SWJndSnAUReSZ2gg10utA3MRNJ8pXQ3QqoF7tuFRFYUlOXXbwq8kZydhd5nLJSatHVmMaLIJZS8bu9P2vzA,,&typo=1) γράφει ότι κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2022, επισκέφτηκαν τις κατεχόμενες περιοχές 1.478.418 άτομα μέσω των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού του κατοχικού καθεστώτος, το σύνολο των επισκεπτών για τους 11 μήνες ανέρχεται σε 1.478.418 και κατανέμεται ως ακολούθως: παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου - 1.325.175, παράνομο λιμάνι Κερύνειας - 122.331, παράνομο λιμάνι Αμμοχώστου - 30.634, παράνομο λιμάνι Καρπασίας ? 278.

    Η κατανομή των επισκεπτών παρουσιάζεται αναλυτικά στον πίνακα 5 της σχετικής έκθεσης, και αντλεί στοιχεία από τη «γενική αστυνομική διεύθυνση» του κατοχικού καθεστώτος:

    Παράνομα Σημεία Εισόδου, Τουρκικής Καταγωγής, %, Άλλοι Αλλοδαποί, %, Σύνολο, %, «Υπήκοοι ΤΔΒΚ», %, Γενικο Σύνολο, %.

    Τύμπου    873.054  88 270.953  97 1.144.007  90 181.168  88 1.325.175  90
    

    Κερύνεια 93.127 9 9.123 3 102.250 8 20.081 10 122.331 8

    Αμμόχωστος 24.802 3 909 0 25.711 2 4.923 2 30.634 2

    Καρπασία 107 0 143 0 250 0 28 0 278 0

    Σύνολο 991.090 100 281.128 100 1.272.218 100 206.200 100 1.478.418 100

    (ΙΣ)

    [09] Ανεξέλεγκτη καταστροφή από λατομεία στα κατεχόμενα

    Η Yeni Bak?? (03.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,l2Qw7jV8ruw2iNfSGi3s1mKuQ9VMIvhKHFkOcJAWBySDmqRDokc4PqGxZRiuVsdydiGSZd2kTgDdjjYlsRvRKjZyQc6ubHHofY48tI2tyP&typo=1) γράφει ότι λαξεύεται καθημερινά από λατομεία στις κατεχόμενες περιοχές μέρος του βουνού κάτω από την τοποθεσία «Selvili Tepe» (Κυπαρισσόβουνος), πλησίον των χωριών Σύσκληπος και Άγιος Ερμόλαος,.

    Μιλώντας στην Yeni Bak??, ο Ντογάν Σαχίρ, γενικός γραμματέας του Κινήματος Πράσινης Ειρήνης, δήλωσε ότι ως αχόρταγος «λαός», βρίσκονται σε ένα μόρφωμα που επιμελώς προτιμά το χρήμα από τα βουνά και τις πέτρες και ότι η φύση παραγνωρίζεται.

    Ο Σαχίρ πρόσθεσε ότι τα λατομεία ανοίγουν χωρίς πλάνο και απρογραμμάτιστα και χωρίς να υπολογίζεται η δυναμικότητα της «χώρας». Επισημαίνοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν «παράνομες» επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λατομείων, δήλωσε ότι το λατομείο στο κατεχόμενο χωριό Σύσκληπος είναι ένα λατομείο που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ανοίξει.

    Λέγοντας ότι είναι κρίμα που άνοιξε [το λατομείο] για την κατασκευή δρόμου και ότι τους έμεινε, ο Σαχίρ είπε ότι όταν υπάρξει ανάγκη για αδρανή υλικά, ενεργούν με μια επίπεδη λογική σκεπτόμενοι «ποιο βουνό μπορούμε να χαράξουμε στο πλησιέστερο μέρος».

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά υγείας στο χωριό Σύσκληπος, ο Σαχίρ είπε ότι οι ζωές των ανθρώπων εκεί δεν λαμβάνονται υπόψη.

    «Τα βουνά μας αντιμετωπίζονται σαν ένα ανεξάντλητο υλικό»

    Ο Σαχίρ δήλωσε ότι τα λατομεία δεν κατασκευάζονται σύμφωνα με διαδικασίες και είπε ότι η «χώρα» είναι νησιωτική και οι πόροι στα νησιά είναι πολύ περιορισμένοι. Υπογράμμισε επίσης ότι με τη φιλοδοξία να βγάλουν χρήματα με περιορισμένους πόρους, τα βουνά σκάβονται σαν να μην εξαντλούνται ποτέ.

    Τονίζοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες ελαχιστοποιούνται ιδιαίτερα στα νησιά και ότι δεν πραγματοποιούνται εκτός αν είναι πολύ απαραίτητες, ο Σαχίρ δήλωσε ότι «εντούτοις, τα βουνά μας αντιμετωπίζονται σαν να είναι ανεξάντλητο υλικό» και πρόσθεσε ότι τα βουνά συνεχίζουν να λαξεύονται βλάπτοντας τα υπόγεια ύδατα και τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

    «56 επίσημα γνωστά λατομεία»

    Αναφέροντας ότι υπάρχουν 56 «επίσημα» γνωστά λατομεία στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Σαχίρ είπε ότι αν και η πλειονότητα αυτών δεν είναι ενεργά, παρατηρείται ότι δραστηριοποιούνται. Σημειώνοντας ότι 40 λατομεία φαίνεται να λειτουργούν, είπε ότι ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται κάθε μέρα με τους «παράνομους».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ντονμέζ: Η Τουρκία θα πουλήσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (02.01.23 hurriyet.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα πουλήσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και ότι η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο.

    Σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Ντονμέζ ανέφερε ότι έχει συναφθεί συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

    Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας, Rossen Hristov είχε δηλώσει προηγουμένως ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη χρήση φυσικού αεριού στην ποσότητας 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [02] Στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία το 2022

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (03.01.23, aa.com.tr), στο 64,27% ανήλθε o ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία στις τιμές καταναλωτή κατά τον Δεκέμβριο του 2022 και στο 97,72% στις εγχώριες τιμές παραγωγού.

    Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2022, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,18% σε μηνιαία βάση, ενώ ο Δείκτης Τιμών Εγχώριου Παραγωγού μειώθηκε κατά 0,24%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν ληφθούν υπόψη οι δωδεκάμηνοι μέσοι όροι τον Δεκέμβριο του 2022, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 72,31% και οι τιμές εγχώριου παραγωγού κατά 128,47%.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός καταγράφηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών, αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 69,97 % τον Απρίλιο του 2022.

    Ο μηνιαίος πληθωρισμός καταγράφηκε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

    (ΓΜ)

    [03] Tσελίκ: Είναι πιθανή η αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (02.01.23, aa.com.tr) μεταδίδει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είπε ότι αξιολογούν το θέμα και ότι είναι πιθανή η επίσπευσή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χθες στα γραφεία του ΑΚΡ ενώ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του Κόμματος υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Τσελίκ κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ημερομηνίες 16-30 Απριλίου και 14 Μαΐου τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη σχετικά με τις εκλογές του 2023 και ρωτήθηκε αν είναι απαραίτητο να επισπευσθούν οι εκλογές.

    Απάντησε τα εξής στον δημοσιογράφο ο Τσελίκ:

    «Η βούλησή μας είναι να διεξαχθούν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου, στην ώρα τους. Ωστόσο, γίνεται μια αξιολόγηση λόγω ορισμένων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στις 18 Ιουνίου, δηλαδή απουσίας των πολιτών λόγω των θερινών διακοπών και έναρξης γεωργικών εργασιών. Δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές αλλά για μεταφορά της ημερομηνίας».

    (ΓΜ)

    [04] Nτερμιρτάς: Τραγωδία αν δεν υπάρξει κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης

    Η διαδικτυακή εφημερίδα T24 (03.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,DP650jB4cj-v3IG5vxNShIEe2jOGifuM0VWFIYTJwXBJ8IpxNLXw3azgJILi4COEshyIKEU-CGRezRpLERA0sEAlv8ClWkYpyuUntwvSQWXWhf0fej5o9q8g,,&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του ευρισκόμενου στην φυλακή πρώην ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο οποίος επισημαίνει ότι θα ήταν τραγωδία αν δεν υπάρξει κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    Ο Ντεμίρτας σημειώνει τα εξής: «Το 2023 είναι το έτος που θα φέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην Τουρκία. Η εικόνα είναι σαφής: είτε η χώρα θα στεφθεί με δημοκρατία και θα συνεχίσει την πορεία της, είτε το μονοπρόσωπο καθεστώς θα εξελιχθεί σε ένα είδος βασιλείου ή σουλτανάτου».

    Ο προεκλογικός αγώνας δεν θα γίνει με ίσους όρους

    Αναφερόμενος στον προεκλογικό αγώνα, ο Ντεμίρτας σημειώνει τα εξής:

    «Ο προεκλογικός αγώνας δε θα γίνει με ίσους όρους. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της με δυσανάλογο και άδικο τρόπο. Θα χρησιμοποιήσουν βρώμικες και τρομακτικές μεθόδους που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Νέοι διαχειριστές, νέες συλλήψεις, κλείσιμο του HDP, βία, πίεση στα μέσα ενημέρωσης, χερσαία επιχείρηση στη Συρία, αστρονομικές ποινές στην υπόθεση του Κομπάνι για την οποία δικαζόμαστε, νοθεία στις κάλπες. Δεν θέλω καν να αναφέρω άλλες πιθανότητες, αλλά θα μπορούσε να συμβεί. Θα κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν την εξουσία τους, για να μην χάσουν την εγκληματική τους δύναμη. [?] Θα πλημμυρίσουν την αγορά με χρήματα για να αγοράσουν τα επόμενα εκατό χρόνια μας. Θα γεμίσουν τις τσέπες των πολιτών με τα δανεικά χρήματα που θα λάβουν από τη Ρωσία και τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών και θα προσπαθήσουν να τους ξεγελάσουν».

    Και ο Ντεμίρτας συνεχίζει λέγοντας τα εξής: «Μένει να δούμε αν η αντιπολίτευση στο σύνολό της θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη διαδικασία και να παρουσιάσει μια δημοκρατική νίκη στο λαό. Στις εκλογές συμμετέχουν 27 κόμματα. Πέντε από αυτά προέρχονται από το κυβερνητικό μπλοκ και 22 από την αντιπολίτευση. Μπορούν τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα 22 κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο με ένα μανιφέστο δημοκρατίας 10 σημείων και μιας σελίδας, για παράδειγμα; Θα ήταν τραγωδία αν δεν το κάνουν. Μπορούν οι συμμαχίες να καταρτίσουν κοινές λίστες με τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών; Θα ήταν τραγωδία αν δεν το κάνουν».

    «Δεν χρειαζόμαστε ένα θαύμα για τη νίκη»

    Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης ο Ντεμίρτας τονίζει ότι: «Κανείς δεν θα διαβάσει εκατοντάδες και χιλιάδες σελίδες προεκλογικών διακηρύξεων (δεν λέω ότι αυτές είναι περιττές), κανείς δεν θα ακούσει ώρες ομιλιών (αυτές είναι απολύτως περιττές), αλλά τα μάτια και τα αυτιά του κοινού θα είναι σίγουρα στραμμένα στην αντιπολίτευση. Η υπενθύμιση στο κοινό με εξαιρετικά απλά σποτ για το τι διακυβεύεται στις εκλογές, η διατήρηση των δρόμων και των πλατειών ζεστών και ζωντανών ανά πάσα στιγμή, η κοινή δράση και η προστασία των καλπών θα οδηγήσει σίγουρα στη νίκη της αντιπολίτευσης.

    Ο Ντεμίρτας, τέλος, τονίζει τα εξής: «Ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση, όποια κόλπα κι αν χρησιμοποιεί, ο λαός έχει πάρει την απόφασή του. Το καθήκον της αντιπολίτευσης είναι να μετατρέψει αυτή την απόφαση του λαού σε δύναμη αλλαγής με ενότητα και αποφασιστικότητα. Η αντιπολίτευση που δεν θα το πράξει θα επιβαρυνθεί με ιστορική υποταγή. Δεν χρειάζεται θαύμα για να μετατραπεί σε νίκη το σχεδόν εβδομήντα τοις εκατό των ψηφοφόρων που επιθυμούν την αλλαγή. Αντιθέτως, θα ήταν θαύμα να χάσει η αντιπολίτευση».

    (ΓΜ)

    [05] Εξαγωγές ύψους 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Baykar

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (02.01.23 hurriyet.com.tr), εξαγωγές ύψους 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποίησε κατά το 2022 η τουρκική εταιρία Baykar, η οποία κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

    Με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε το ύψος των εξαγωγών της εταιρείας Baykar για το 2022 και δήλωσε ότι υπογράφηκαν νέες συμφωνίες εξαγωγής με 18 χώρες.

    Συνολικά έχουν υπογραφεί συμφωνίες με 27 χώρες, ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ, σημειώνοντας ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος K?z?lelma αναπτύχθηκε με έσοδα από τις εξαγωγές.

    (ΓΜ)

    [06] Πάνω από 13 εκατομμύρια επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία το 2022

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (03.01.23, hurriyet.com.tr), πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία μέσα στο 2022.

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια ανακοινώνοντας τα στατιστικά στοιχεία για τις επισκέψεις στην Αγία Σοφία για το έτος 2022

    Ο Γερλίκαγια ανέφερε ότι συνολικά 13.635.229 άτομα επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία το 2022 και ότι η Αγία Σοφία φιλοξένησε τους περισσότερους επισκέπτες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, η Αγία Σοφία λειτούργησε και πάλι ως τέμενος τον Ιούλιο του 2020.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 3 January 2023 - 13:26:29 UTC