Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-01-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 09/2023 12.01.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οκτάι και Φεϊζίογλου συζήτησαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κύπρο
  • [02] Ερτουγρούλογλου: «Ακολουθείται ορθή πολιτική στο Κυπριακό»
  • [03] Η «πρεσβεία» τον κάλεσε να μιλήσει στις γυναίκες στην Αμμόχωστο, λέει ο Ουνσάλ
  • [04] Διάψευση ισχυρισμών ενάντια στον «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»
  • [05] Θύελλα αντιδράσεων κατά του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»
  • [06] Πιθανές επισκέψεις των Προέδρων της Βουλής Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν στα κατεχόμενα
  • [07] Ταλάτ: «Το CTP πρέπει να εφαρμόσει τη νέα πολιτική μαζί με την Τουρκία»
  • [08] Απόρριψη αίτησης Ραχβαντσίογλου για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία
  • [09] Παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού
  • [10] Ένταση στο γήπεδο Ταξίμ χθες - Εγκαινιάζεται σήμερα στην παρουσία Τούρκου Υπουργού
  • [11] Σερντάρ Ντενκτάς: «Οργανώνομαι για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές»
  • [12] Έποικος ο «βοηθός αντιδήμαρχος» Κερύνειας με πρόταση του «δήμαρχου» του CTP
  • [13] Συμμετοχή της «Επιτρόπου Διοικήσεως» σε διεθνές συνέδριο στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Περίπου 550,000 Σύριοι επέστρεψαν στη χώρα τους»
  • [02] Συμφώνησαν ενδυνάμωση σχέσεων με Ζιμπάμπουε, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [03] Τα διαπιστευτήριά του επέδωσε ο νέος Πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ
  • [04] Νέα δίωξη εναντίον του Ιμάμογλου
  • [05] Οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 12.9% το 2022
  • [06] Πτώση ποσοστών AKP και ΜΗΡ σε δύο επαρχίες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οκτάι και Φεϊζίογλου συζήτησαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κύπρο

    Η K?br?s (12.01.23) γράφει ότι με τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

    Κατά την συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ανάμεσα στους «δημόσιους οργανισμούς» στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων της Τουρκίας με το αποσχιστικό καθεστώς, καθώς και το πώς θα καταστεί πιο σταθερή, αποδοτική και αποτελεσματική αυτή η συνεργασία.

    Στην συνάντηση, κατά την οποία αξιολογήθηκε το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2023», συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των έργων και δραστηριοτήτων που συνεχίζονται σε διάφορους τομείς στην κατεχόμενη Κύπρο και δόθηκε έμφαση στις επενδύσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα, στην χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τους «πολίτες της ΤΔΒΚ» και στα έργα που θα γίνουν στους τομείς της υδροδότησης, των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών, της ενέργειας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την συνάντηση, ο Φεϊζίογλου ανέφερε ότι υπέβαλε στον Οκτάι αυτά που έκανε κατά την διάρκεια του ενάμισι μηνός που βρίσκεται στα κατεχόμενα και κατόπιν τούτου διεξήχθη μια συνάντηση συντονισμού στην οποία συμμετείχαν οι 19 υφυπουργοί του Γραφείου Συντονισμού Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκίας και εκπρόσωποι οργανισμών και συζητήθηκαν οι δράσεις που γίνονται και θα γίνουν στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης» ανάμεσα στην Τουρκιά και την κατεχόμενη Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι κατά την συνάντηση έγινε επιμερισμός καθηκόντων, ο Φεϊζίογλου ευχαρίστησε τον Οκτάι και την ομάδα του που θεωρούν την στήριξη προς την κατεχόμενη Κύπρο ως το πλέον σημαντικό ζήτημα και εργάζονται με αυτή την αντίληψη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερτουγρούλογλου: «Ακολουθείται ορθή πολιτική στο Κυπριακό»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (11.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,qfzycnvFWVq0eB2ic-OQsIiOKehmSQbXu7q3F9AcVJhQzkyN1zjBMt1D-othrpOGygpIIjpkiQG2Rjx6usBx245RFRgWORIkVKuUlTAxF1-DfOdpiMTsE9Jw,,&typo=1), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι στο Κυπριακό ασκείται μια «σωστή πολιτική» στη βάση της ύπαρξης «ίσων κυρίαρχων κρατών» και ότι αποκλείεται μια νέα εταιρική σχέση με τους Ελληνοκύπριους.

    σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων Ρουσάτ Άιντογαν, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι μετά τις «άκαρπες συνομιλίες» στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει πλέον μια διαδικασία που ονομάζεται διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία. Υποστήριξε ότι «εάν πρόκειται να μπει στην ημερήσια διάταξη μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών στο νησί και εάν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι δύο κυρίαρχα κράτη, θα καθίσουν».

    «Αποκλείεται νέα συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους»

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα νέας εταιρικής σχέσης με τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έχουν βασίσει το Κυπριακό στον «ισχυρισμό, κατά την έκφρασή του, της κατοχής και της εισβολής.

    «Όσο αυτοί αντιμετωπίζονται ως κράτος και εμείς ως κοινότητα αυτού του κράτους, ο ισχυρισμός μου είναι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ νέα εταιρική σχέση με τους Ελληνοκύπριους. Θα διαμορφώσουμε το μέλλον ως δύο ξεχωριστά κράτη δίπλα-δίπλα, ως γειτονικά κράτη, ίσως με σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η πολιτική της «αναγνώρισης του κράτους» ήρθε στην ημερήσια διάταξη για πρώτη φορά μετά το 2017 και ότι το γεγονός ότι τα κατεχόμενα έγιναν μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με το δικό τους όνομα και σημαία ήταν η αρχή της διαδικασίας που οδηγεί στην αναγνώριση.

    «Η ΕΕ θα πρέπει να ντρέπεται για τις αποφάσεις της για την Κύπρο και να ζητήσει συγγνώμη από τους Τουρκοκύπριους»

    Ισχυριζόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ντρέπεται για τις αποφάσεις της για την Κύπρο και να ζητήσει συγγνώμη από τους Τουρκοκύπριους, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε:

    «Η δύναμή μας είναι τόση όση και η δύναμη της μητέρας πατρίδας μας. Για εμάς δεν υπάρχει ένας κόσμος που είναι άλλο η Τουρκία και άλλο οι Τουρκοκύπριοι. Δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Είμαστε μέλη του τουρκικού έθνους σε αυτή τη γεωγραφία. Οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε πουθενά χωρίς τη μητέρα πατρίδα τους. Ένα παράδειγμα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα μπούμε στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία, ακόμη και αν μας προσκαλέσει, που δεν πρόκειται να μας προσκαλέσουν ως κράτος. Αν δεν υπάρχει η Τουρκία, δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε θέση εκεί».

    (ΓΜ)

    [03] Η «πρεσβεία» τον κάλεσε να μιλήσει στις γυναίκες στην Αμμόχωστο, λέει ο Ουνσάλ

    Κάτω από τον τίτλο «Το παρέπεμψε στον Αλλάχ», η Yeni D?zen (12.01.23) δημοσιεύει συνέντευξη του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων» στα κατεχόμενα, καθηγητή Δρ Αχμέτ Ουνσάλ, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για δηλώσεις που έκανε σε σεμινάριο, στο οποίο αναφέρθηκε στα καθήκοντα των γυναικών στο πλαίσιο του Ισλάμ.

    Στην συνέντευξη, ο Ουνσάλ υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι οι απόψεις που εξέφρασε δεν ήταν προσωπικές, αλλά αφορούν το Ισλάμ.

    «Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Τουρκική πρεσβεία»

    Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, οι δηλώσεις του Ουνσάλ έγιναν σε σεμινάριο που διοργάνωσε το «Κέντρο Οικογένειας και Νεολαίας Χαλά Σουλτάν» (HAGEM), το οποίο είναι οργανισμός «Γραφείου Θρησκευτικών Υπηρεσιών της Τουρκικής Πρεσβείας» στη Λευκωσία, στο τζαμί Πολάτ Πασά στην Αμμόχωστο, με θέμα: «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του γάμου στο Ισλάμ».

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ουνσάλ είπε ότι στο σεμινάριο εξήγησε την άποψη του Ισλάμ, όχι τη δική του, και ότι μελετά το Ισλαμικό Δίκαιο εδώ και 29 χρόνια.

    «Μην ρωτάτε γιατί το είπα αυτό, αλλά γιατί αυτό είναι στο Ισλάμ. Ο αποδέκτης αυτής της ερώτησης είναι ο Αλλάχ, όχι ο μουφτής», πρόσθεσε.

    Υποστήριξε επίσης ότι ποτέ δεν είπε ότι μια γυναίκα θα πηγαίνει στο κρεβάτι όποτε το ζητά ο σύζυγος της. «Αυτό είναι ψέμα. Τα περισσότερα από όσα έχουν ήδη γραφτεί είναι διαστρεβλωμένα. Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο σε μια γυναίκα», είπε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Ισλάμ, οι άνθρωποι που έχουν συνάψει γάμο έχουν κάνει μια νομική συμφωνία και η σεξουαλικότητα και η αναπαραγωγή πρέπει να γίνεται «εφόσον υπάρχει υγεία» και το να μην το κάνουν θεωρείται haram (αμαρτία).

    Ανέφερε επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει αν είναι επιλογή κάποιου να μην κάνει παιδιά και πρόσθεσε: «Αλλά αν είμαι σε μια θρησκευτική αρχή και μου ζητηθούν θρησκευτικές απόψεις, πρέπει να τις πω».

    «Δεν ασκούμε εκπαιδευτική δραστηριότητα»

    Σε ερώτηση για το έργο του στις αιρέσεις και τις κοινότητες που παρέχουν μαθήματα θρησκευτικών εν αγνοία του «υπουργείου παιδείας», υποστήριξε τα εξής: «Δεν είμαστε δικαστική αρχή. Δεν υπάρχει καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα που ασκούμε ως προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων στην Κύπρο. Οι ατομικές πρωτοβουλίες ιδιωτών δεν με αφορούν. Αν το κάνουν θα τιμωρηθούν. Αλλά το όλο πρόβλημα πηγάζει από το Ισλάμ; Ξέρεις πόσες μασονικές στοές υπάρχουν στη βόρεια Κύπρο;».

    Σε ερώτηση αν η κοινωνία χρειάζεται αυτές τις συζητήσεις, ο Ουνσάλ δήλωσε: «Ήταν ένα συνέδριο για το θέμα αυτό. Έλαβα ένα αίτημα από την HAGEM. Μου ζήτησαν να εξηγήσω ποια είναι τα δικαιώματα του συζύγου και της συζύγου στο Ισλάμ, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που επιβάλλει ο γάμος, και το έκανα. Είμαι λέκτορας του ισλαμικού δικαίου εδώ και 29 χρόνια. Χειρίστηκα το θέμα από την άποψη του ισλαμικού δικαίου και της εφαρμογής του θρησκευτικού νόμου. Για παράδειγμα, αν το θέμα ήταν η αγορά ενός αυτοκινήτου, θα εξηγούσα ποιες είναι οι διατάξεις στις αγορές, μέσω του ισλαμικού δικαίου».

    (ΚΣ)

    [04] Διάψευση ισχυρισμών ενάντια στον «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»

    H Star K?br?s (11.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fstarkibris.net&c=E,1,ke8jAESV5mSNVs-mNR8MVnBwLx8cZ6tKV4cbw7lk2fzg9wd92DE0BRhvSwMF39lgEnezPohvGKnvIMg270N3l7d0mBUoXeDguqMVwhYcrR13Umy2HHYurG29n8,&typo=1) δημοσιεύει την ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων, η οποία υποστηρίζει ότι διαστρεβλώθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η παρουσίαση του προέδρου της, Αχμέτ Ουνσάλ, που έγινε στις 9 Ιανουαρίου σε παρακείμενο κτήριο του τζαμιού Οσμάν Φαζίλ Πολάτ Πασά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Στο πλαίσιο των σεμιναρίων του Οικογενειακού Σχολείου που διοργανώνει το HAGEM (Κέντρο Οικογένειας και Νεολαίας Χαλά Σουλτάν), το οποίο είναι ίδρυμα του Γραφείου Θρησκευτικών Υπηρεσιών της Τουρκικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, ζητήθηκε από τον πρόεδρο Αχμέτ Ουνσάλ να συζητήσει το θέμα ‘Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του γάμου στο Ισλάμ’. [?]

    Στην ομιλία, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ μια πολύ πρωτόγονη γλώσσα όπως ‘πρέπει να έρχεσαι όποτε σε καλεί ο σύζυγός σου στο κρεβάτι’ και το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με έναν λόγο που θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο, και είναι σαφές ότι είναι αντίθετο τόσο στη θρησκεία, όσο και στο νόμο και την ευπρέπεια.

    Η παρουσίαση, η οποία έχει απολύτως νόμιμο περιεχόμενο, έχει διαστρεβλωθεί στα μέσα ενημέρωσης, ορισμένες φράσεις έχουν αφαιρεθεί από τα συμφραζόμενα, έχουν παραποιηθεί και σερβιριστεί ως κείμενο που περιέχει κάθε είδους εκφράσεις και συκοφαντίες προκειμένου να κατηγορηθεί ο πρόεδρος στην κοινή γνώμη».

    (ΙΣ)

    [05] Θύελλα αντιδράσεων κατά του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»

    Η Yeni D?zen (12.01.23) γράφει ότι οι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων στα κατεχόμενα», καθηγητή Δρ Αχμέτ Ουνσάλ.

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε τις δηλώσεις και είπε πως δεν είναι δυνατόν να διοικείται η «διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων με μια τέτοια νοοτροπία».

    «Αυτές οι δηλώσεις, οι οποίες δεν αποδέχονται τις γυναίκες ως ίσες, τις βλέπουν ως ‘δεύτερης κατηγορίας’, τις εργαλειοποιούν και τις ταπεινώνουν, δεν έγιναν από κάποιον ασήμαντο, αλλά από τον προϊστάμενο θρησκευτικών υποθέσεων, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του κράτους. Δεν είναι δυνατόν η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων να διοικείται με τέτοια νοοτροπία σε αυτή τη χώρα. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι κυβερνούν αυτή τη χώρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αγνοούν αυτό!», είπε.

    Από την πλευρά της, η γυναίκεια οργάνωση του CTP σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως οι δηλώσεις του Ουνσάλ «είναι από τα πιο εμφανή παραδείγματα της μισαλλόδοξης και πατριαρχικής κουλτούρας που προσπαθεί να εξαχθεί στη χώρα».

    Η οργάνωση ζήτησε την απόλυση του Ουνσάλ και την ακύρωση της «υπηκοότητάς» του και ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ουνσάλ «που διορίστηκε από την Τουρκία», έχουν ενοχλήσει σοβαρά τις Τουρκοκύπριες γυναίκες που έχουν «υιοθετήσει τη δημοκρατία ως τρόπο ζωής».

    «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω εξωτερικά χρηματοδοτούμενων ενώσεων και διορισμένων αξιωματούχων, η κοσμική δομή της κοινωνίας μας έχει παρεμποδιστεί και ένας τρόπος ζωής βασισμένος στο πολιτικό Ισλάμ έχει επιβληθεί στη χώρα μας με κατάχρηση της ‘ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης’ που εγγυάται το Σύνταγμά μας. Αυτή η νοοτροπία, η οποία χρησιμοποιεί την εκμετάλλευση της θρησκείας ως εργαλείο κοινωνικής μηχανικής, επιτίθεται σε όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών και προσπαθεί να μεταμορφώσει τη σύγχρονη και κοσμική κοινωνική μας δομή. [?] Η ζωή μας είναι δική μας, το σώμα μας είναι δικό μας, ο λόγος μας είναι δικός μας!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του CTP, Ασίμ Ακάνσοϊ, σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «δεν είναι η θέση του Αχμέτ Ουνσάλ, όπως δεν είναι η θέση κανενός άνδρα, να κρίνει και να εκφράσει άποψη για την εμπορευματοποίηση των γυναικών, για το πώς να ντύνονται και πώς να συμπεριφέρονται».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι η ανεξιθρησκία και οι σύγχρονες σκέψεις «είναι χαραγμένες στο DNA του τουρκοκυπριακού λαού» και ότι κανείς δεν θα μπορέσει να το αλλάξει αυτό. Ο Όζερσαϊ χαρακτήρισε ανησυχητική την ρητορική που χρησιμοποίησε ο Ουνσάλ.

    Εξάλλου, οι γυναίκες «βουλευτές» της αντιπολίτευσης, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις δηλώσεις Ουνσάλ και αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας δημοκρατικός λαός που έχει συνηθίσει να ζει με σύγχρονες και προοδευτικές αξίες».

    Τις δηλώσεις Ουνσάλ επέκρινε και ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Μπουράκ Μαβίς, ο οποίος άσκησε κριτική και για την αποστολή μικρών παιδιών σε οικοτροφείο θρησκευτικής εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες ημέρες και δήλωσε: «Ο επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων έχει υπερβεί τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης».

    Στη γραπτή του δήλωση, ο Μαβίς υπενθύμισε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιμετωπίζει τέτοιες δραστηριότητες με καχυποψία, δεδομένου ότι έχει επιλέξει το κοσμικό μοντέλο ζωής και έχει αγωνιστεί εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την αντίληψη της θρησκείας για τα συμφέροντά τους σε διάφορες περιόδους.

    Αναφέροντας ότι οι αντιδραστικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο Μαβίς υποστήριξε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες, οι αιρέσεις και άλλα ενώσεις ασκούν ανοιχτά τις δραστηριότητές τους με αβέβαιους οικονομικούς πόρους.

    Επεσήμανε επίσης ότι ενώσεις που ανήκουν σε αιρέσεις οργανώνουν θρησκευτικές συζητήσεις σε τζαμιά και σπίτια και κατευθύνουν τα μικρά παιδιά σε μαθήματα Κορανίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δήλωσε: «Η έκταση της κατάχρησης με τα μαθήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης με οικοτροφείο τις καθημερινές ή τα σαββατοκύριακα αποτελεί δυσανάλογο κίνδυνο».

    Τις δηλώσεις Ουνσάλ καταδίκασαν επίσης η συνδικαλιστική οργάνωση καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KT?EOS), η ένωση γυναικείων καλλιτεχνών και συγγραφέων, η συντεχνία των «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) και άλλοι.

    (ΚΣ)

    [06] Πιθανές επισκέψεις των Προέδρων της Βουλής Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν στα κατεχόμενα

    O παράνομος Bayrak (11.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,-sgu0j5aUtcVSykKJ0Y7uY1Zu6ND1wEHObxglSByedO913ZtlHTCeel9nt3nmtplIp0wuWDXOgX73Qnp-jYTXAIkxaTjS-SvwSuJcvSPRb-OWPg-a4ty&typo=1) μετέδωσε συνέντευξη του «προέδρου» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ, ο οποίος δήλωσε ότι συναντήθηκε με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν στο πλαίσιο των επαφών του στην 13η Γενική Συνέλευση της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Αττάλεια και ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

    Ο Τορέ υποστήριξε ότι οι επαφές με τους προέδρους των δύο κοινοβουλίων θα συνεχιστούν και πρόσθεσε ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις μπορεί να έρθουν στην ημερήσια διάταξη τις επόμενες ημέρες.

    (ΓΜ)

    [07] Ταλάτ: «Το CTP πρέπει να εφαρμόσει τη νέα πολιτική μαζί με την Τουρκία»

    H Star K?br?s (12.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fstarkibris.net&c=E,1,l-zPtUaI16UzWUEUo6dVZziH9GzxH3D4E5aFswdgpwVTtU87hw7gdK96cW7dANEceT4tttOL9kMfwBVjBAgaVKfH8Vc91bswluaQ4wOJQQTng,&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Ada TV, είπε ότι αν ακόμη και αν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) είναι στην «κυβέρνηση», η νέα πολιτική του πρέπει να εφαρμοστεί από κοινού με την Τουρκία, διαφορετικά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.

    Ο Ταλάτ είπε το εξής:

    «Εάν η τουρκοκυπριακή πολιτική εξελιχθεί σε μια νέα πολιτική, είναι σαφές ότι αυτό πρέπει να γίνει μαζί με την Τουρκία, πείθοντας την Τουρκία. Ακόμη και αν το CTP είναι στην κυβέρνηση, η νέα πολιτική του πρέπει να εφαρμοστεί από κοινού με την Τουρκία. Διαφορετικά, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας. Έχει πιθανότητες επιτυχίας η σημερινή πολιτική; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό αδιέξοδο. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό είναι ο διάλογος με την Τουρκία».

    Επικρίνοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ταλάτ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Δεν μπορεί να εξομολογηθεί, θα αισθάνεται αμήχανος ακόμα και στον τάφο του. Αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κυπριακό που έφτασε στο τελικό στάδιο. Λέγοντας και ψέματα και από πάνω. Ακόμα και η εκκλησία δεν μπορεί να τον εξομολογήσει. Ο υποψήφιος με την μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης στις ελληνοκυπριακές προεδρικές εκλογές, ο Χριστοδουλίδης βγαίνει και λέει ‘αποδέχομαι την επιστροφή στο πλαίσιο Γκουτέρρες’. Κοίτα τι λέει! Ο δικός σου ηγέτης αντιτάχθηκε σε αυτό εκείνη την περίοδο».

    (ΙΣ)

    [08] Απόρριψη αίτησης Ραχβαντσίογλου για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία

    H Vatan (12.01.23) γράφει ότι απορρίφθηκε η αίτηση του βοηθού γενικού γραμματέα του Δρόμου Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Μουνίρ Ραχβαντσίογλου, για άρση της απόφασης της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, που απαιτεί προκαταρκτική άδεια για είσοδό του στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΒΥ, «μετά την απάντηση στην ένσταση, έγινε κατανοητό ότι δεν έγινε δεκτός στην Τουρκία με τον κωδικό N82 λόγω δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας».

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι άνοιξε η νομική οδός και θα κατατεθεί αγωγή στην Άγκυρα για την άρση της απαγόρευσης εισόδου στον Ραχβαντσίογλου.

    (ΙΣ)

    [09] Παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού

    Η K?br?s (12.01.23) γράφει ότι παράνομη μονοήμερη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μεχμέτ Μουχαρρέμ Κασάπογλου, ο οποίος αναμένεται να παραστεί σε τελετή υπογραφής «συμφωνίας» με τίτλο «Εκατό τοις Εκατό Στήριξη στον τουρκικό Αθλητισμό στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

    Ο Κασάπογλου θα παραστεί και στα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Ο Εθνικός Αγώνας στο 100ο Έτος και οι Τούρκοι της Κύπρου» και θα επιθεωρήσει το γήπεδο Ταξίμ της Τσετίνκαγια στην νεκρή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ένταση στο γήπεδο Ταξίμ χθες - Εγκαινιάζεται σήμερα στην παρουσία Τούρκου Υπουργού

    Η K?br?s (12.01.23) γράφει ότι μικρής διάρκειας ένταση προκλήθηκε χθες ανάμεσα σε άντρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο και συνεργείο του δήμου της κατεχομένης Λευκωσίας στο γήπεδο Ταξίμ, το οποίο βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και ανοίγει σήμερα Πέμπτη.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης εμπόδισαν το συνεργείο του δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας όταν αυτό επιχείρηση να αφαιρέσει τα συρματοπλέγματα που υπήρχαν μπροστά από την σκάλα η οποία κατεβαίνει στο γήπεδο από το σωματείο της Τσετίνκαγια.

    Μετά από την μικρής διάρκειας ένταση το συνεργείο του «δήμου» αφαίρεσε το συρματόπλεγμα και συνέχισε τις εργασίες καθαρισμού υπό την επίβλεψη των αντρών της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    Ανακοινώθηκε ότι στην τελετή που θα διεξαχθεί σήμερα στο πλαίσιο του ανοίγματος του γηπέδου, θα παραστεί και ο Τούρκος Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μεχμέτ Μουχτερέμ Κασάπογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Σερντάρ Ντενκτάς: «Οργανώνομαι για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές»

    H K?br?s Postas? (11.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,v2IgUi22CFrMCTH8uLxUcRsfJJl-Yi99HfB1GtXsn6A34Q5gCfpayl8lhI20XmqYfo8MTA1DRJa9OVdfe9Ac-rEmSHu8gMR-5JwFqNzF26wTSoz8Pqjv1kWFU6X&typo=1) γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), δήλωσε ότι έχει αρχίσει οργανωτικές δραστηριότητες για τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις κατεχόμενες περιοχές, αν και δεν έχει σχέδια να ιδρύσει νέο κόμμα.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Agenda» της τηλεόρασης K?br?s Postas?, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς, ο Ντενκτάς ανέφερε ότι δεν έχει απομείνει πολιτική στη «χώρα», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, και είπε: «Υπάρχουν εργασίες που κατευθύνονται από μακριά και προχωράνε ψηλαφιστά. [?] Έχουμε φτάσει πάτο. Όταν σκεφτόμαστε που ήμασταν και που φτάσαμε, είναι δύσκολο να μην αισθανθούμε θλίψη».

    Επισημαίνοντας ότι χρειάζονται έναν κεντρικό νέο σχηματισμό, ο Ντενκτάς δήλωσε: «Η κλασική αντιπαράθεση δεξιάς και αριστεράς δεν υπάρχει πια στον κόσμο. Η πολιτική των τοπικών εκλογών δεν πρέπει να διεξάγεται πάνω σε αυτό».

    Λέγοντας ότι γενικά υποστήριξε αριστερούς υποψηφίους στις πρόσφατες «δημοτικές εκλογές», ο Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν μπορεί να συναχθεί από αυτό ότι ‘θέλει την ομοσπονδία’ και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω την ομοσπονδία. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει αποδείξει ότι δεν είναι πρόθυμη για μια τέτοια ολοκλήρωση».

    Επίσης, ο Ντενκτάς εξέφρασε την άποψη ότι η θέση των δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών δεν είναι εφικτή υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά τόνισε τη σημασία επίτευξης μιας περιεκτικής συμφωνίας, λέγοντας: «Πρέπει να διαμορφωθεί μια ενότητα που να εξαλείφει τα λάθη και των δύο πλευρών. [?] Αν επιτευχθεί αυτό, ο κόσμος θα προσπαθήσει να μας ακούσει με πιο ανοιχτά αυτιά».

    (ΙΣ)

    [12] Έποικος ο «βοηθός αντιδήμαρχος» Κερύνειας με πρόταση του «δήμαρχου» του CTP

    H Vatan (12.01.23) γράφει ότι ο λεγόμενος νέος «δήμαρχος» της Κερύνειας, Μουράτ Σενκούλ, που ήταν υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), πρότεινε να αναλάβει «βοηθός του αντιδημάρχου» ο γεννηθέντας στην Τουρκία, Χουσεγίν Τσακίρ, που εκλέχθηκε «δημοτικός σύμβουλος» με το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP), πρόταση που αποδέχθηκε ομόφωνα το λεγόμενο δημοτικό συμβούλιο.

    Σε συνέντευξη του στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Σενκούλ αναφέρθηκε στο θέμα του πληθυσμού του «δήμου» και είπε ότι από τις πρώτες τους ενέργειες ήταν να ξηλώσουν την πινακίδα που ανέγραφε πληθυσμό 33 χιλιάδων, καθώς η πινακίδα θα έπρεπε να αναγράφει ένα αριθμό που να πλησιάζει τα πραγματικά νούμερα.

    Αναφερόμενος σε απόφαση που έλαβε το λεγόμενο δημοτικό συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρία του, ο Σενκούλ είπε ότι κατά την περίοδο των «εκλογών», μεγάλος αριθμός πολιτών της Κερύνειας που έχει γεννηθεί στην Τουρκία, έκανε έκκληση για εκπροσώπηση τους στο «δημοτικό συμβούλιο». Για αυτό, πρόσθεσε, χάρηκε όταν υιοθετήθηκε ομόφωνα η εισήγηση του να οριστεί βοηθός «αντιδημάρχου» ο Χουσεγίν Τσακίρ, που κατάφερε να εκλεγεί «δημοτικός σύμβουλος» με το YDP και έχει γεννηθεί στην Τουρκία.

    Σιενκούλ: Να γίνουν όλοι Κερυνειώτες ανεξαρτήτως αν ήρθαν από την Πάφο ή την Αλεξανδρέττα

    Σημειώνοντας ότι δεν θεωρούν μόνο ως σύνθημα την δήλωση «όλοι θα γίνουμε Κερυνειώτες», ο Σιενκούλ είπε ότι αυτό είναι ένα ενεργό σκέλος του να γίνουν ιδιοκτήτες της πόλης.

    «Μπορεί να έχουμε έρθει από την Λεμεσό, την Πάφο, την Αλεξανδρέττα, το Βαρώσι, δεν κάνει διαφορά. Πρέπει πλέον να γίνουμε Κερυνειώτες και να γραπωθούμε από αυτά τα χώματα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η πόλη θα σηκωθεί στα πόδια της πολύ σύντομα σε περίπτωση που καταφέρουν την συνοχή.

    Επίσης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Yeni D?zen (11.01.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,YmGHTLkHHhc8M-ffiT0xTthxnxTpNK1csI7jf8bnlTt6s3d0ATEsTf2OwQQFxqyP9d5Yb9LdtF3z5GRcJqVpYra9TQjqoVy6p1e1GJmim-NlChogfg,,&typo=1), αναφερόμενος στο θέμα της πινακίδας που αφαίρεσε επειδή πίστευε ότι ανέγραφε λανθασμένα τον πληθυσμό της Κερύνειας είπε τα εξής: «Μου ζήτησαν να ξαναβάλω την πινακίδα, είπα ότι δεν θα το κάνω. Ένας υπάλληλος από το υπουργείο εσωτερικών τηλεφώνησε και απαίτησε να ξαναμπεί... Είπα ότι θα την ξαναβάλουμε αν διορθώσουν τον πληθυσμό. Υπάρχουν μελέτες προβολής πληθυσμού, αλλά ούτε αυτές είναι πλήρεις».

    (ΙΣ)

    [13] Συμμετοχή της «Επιτρόπου Διοικήσεως» σε διεθνές συνέδριο στην Τουρκία

    H K?br?s Postas? (11.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,irpLgZrZmOlG2yQe1yvPy4VpUtNTT4MN3qP7RjX7r462IVh6Nmrbj25fVdAFED8kATCLWfbfodeE7NdK7L8PljwcDhQ-rRIZlPRPXL6oO3Kb&typo=1) γράφει ότι η λεγόμενη επίτροπος διοικήσεως (Ombudsman), Ιλκάν Βαρόλ συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα» που διοργανώθηκε στην Άγκυρα.

    Το διήμερο συνέδριο, που διοργανώνει το Συμβούλιο του Δημόσιου Διαμεσολαβητή της Τουρκικής Δημοκρατίας, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Sheraton Hotel and Presidential Complex της Άγκυρας με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 αντιπροσώπων υπηρεσιών ombudsman και οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από 35 διαφορετικές χώρες.

    Η Βαρόλ, η οποία είναι ειδική προσκεκλημένη του Ombudsman της Τουρκίας, Σερέφ Μαλκότς, θα εκφωνήσει ομιλία στη σύνοδο με θέμα «Προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιβάλλοντα συγκρούσεων και μετανάστευσης».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Περίπου 550,000 Σύριοι επέστρεψαν στη χώρα τους»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.01.23, aa.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν επέκρινε τις χώρες που παρέχουν στήριξη και αποτελούν «καταφύγιο τρομοκρατών», κατά την έκφρασή του, που διαφεύγουν από την Τουρκία.

    Σε ομιλία του στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Επιτρόπων Διοικήσεων που διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία, ο Έρντογαν εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, με τις οποίες βρίσκονται κάτω από την ίδια ομπρέλα στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα ΗΕ, αποτελούν καταφύγιο για φυγάδες τρομοκράτες που διαφεύγουν της τουρκικής δικαιοσύνης, όπως υποστήριξε.

    Τονίζοντας την ανάγκη όπως διάφορες ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν σε λήψη μέτρων εναντίον των υποστηρικτών της τρομοκρατίας, ο Έρντογαν προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, η τρομοκρατία θα επεκταθεί όπως τον «καρκίνο».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους και θύματα διαφόρων διενέξεων, συμπεριλαμβανομένων και 3,5 εκατομμυρίων Σύριων, ο Έρντογαν δήλωσε ότι μέχρι σήμερα, 550,000 Σύριοι έχουν επιστρέψει πίσω στη χώρα τους, μετά που η Τουρκία έχει εκκαθαρίσει την περιοχή από τους «τρομοκράτες».

    «Αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μόλις οι διπλωματικές επαφές που έχουμε με τη Ρωσία και τη Συρία, οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε.

    Ο Έρντογαν ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να καταβάλλει προσπάθειες για την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία.

    Κατηγορώντας την Ελλάδα για απώθηση άτυπων μεταναστών στη Θάλασσα του Αιγαίου, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία διέσωσε συνολικά 20,000 άτυπους μετανάστες στο Αιγαίο.

    «Από την άλλη, οι χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθαίνουν στο Αιγαίο, που τους σκοτώνουν εσκεμμένα βυθίζοντας τις βάρκες τους, που τους κτυπούν, τους βιάζουν και τους διώχνουν με τη βία από τα σύνορά τους, δυστυχώς, χαίρουν μεγάλης εκτίμησης», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, με τις διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλε στην υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    (ΑΚ)

    [02] Συμφώνησαν ενδυνάμωση σχέσεων με Ζιμπάμπουε, λέει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.01.23, aa.com.tr), Τουρκία και Ζιμπάμπουε συμφώνησαν να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν περισσότερο τις διμερείς τους σχέσεις σε όλους τους τομείς, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον ομόλογό του της Ζιμπάμπουε, Frederick Shava, με τον οποίο είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση, συζήτησαν όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων και τρόπους για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών που ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια δολάρια και τόνισε την ανάγκη όπως θέσουν ως προτεραιότητα την αύξηση του.

    «Πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μια Κοινή Οικονομική Επιτροπή και πρέπει να υπογράψουμε συμφωνίες και μνημόνια συναντίληψης για να ενδυναμώσουμε τη νομική βάση των σχέσεων μας», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    Επιβεβαιώνοντας τη βούληση τουρκικών εταιρειών να κάνουν επενδύσεις στην Ζιμπάμπουε, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι συμφώνησαν με τον ομόλογό του, όπως εργαστούν στενά για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους σε διάφορους τομείς, όπως της γεωργίας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της υγείας.

    Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε, Shava χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη χώρα τους «ως μια νέα εποχή στην διπλωματία της οικονομίας», εκφράζοντας ελπίδες για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [03] Τα διαπιστευτήριά του επέδωσε ο νέος Πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ

    Σύμφωνα με την Ak?am (11.01.23, aksam.com.tr) και το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog επέδωσε ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Σιαχίν Οζκάν Τορουνλάρ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δηλώσεις του κατά την τελετή, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Herzog προσκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν να επισκεφθεί το Ισραήλ, τονίζοντας ότι μια πιθανή επίσκεψη του Έρντογαν στο Ισραήλ θα συμβάλει στις σχέσεις των δύο χωρών.

    O Herzog σημείωσε ότι η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στην Τουρκία με πρόσκληση του Έρντογαν, αποτέλεσε το πρώτο βήματα για την διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

    «Δεν είναι μυστικό ότι το Κράτος του Ισραήλ, και εγώ προσωπικά, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις ιστορικές μας σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε.

    Αναφερόμενος στην περιφερειακή και διεθνή πολιτική της Τουρκίας, ο Ισραηλινός Πρόεδρος σημείωσε ότι η επιρροή της Τουρκίας ήταν ορατή, ειδικότερα στις προσπάθειες που κατέβαλε για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Με τη σειρά του, ο Τορουνλάρ αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι η αναζωογόνηση και η ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ τους, στη βάση των κοινών τους συμφερόντων και λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των δύο πλευρών.

    (ΑΚ)

    [04] Νέα δίωξη εναντίον του Ιμάμογλου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (12.01.23, milliyet.com.tr), ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου για «παραβίαση διαγωνισμού» και για φερόμενη ανάθεση διαγωνισμού σε εταιρεία που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις κατά τη θητεία του ως Δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου.

    Στο κατηγορητήριο, που συνέταξε η Εισαγγελία του Μπουγιούκτσεκμετζε της Κωνσταντινούπολης, αναφέρεται ότι σε διαγωνισμό που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2015, ο Ιμάμογλου ήταν Δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου και οι άλλοι κατηγορούμενοι εργάζονταν ως διευθυντές και προσωπικό στον ίδιο δήμο.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι οδήγησαν τον Δήμο, που είναι δημόσιος οργανισμός, να προκαλέσει ζημιά ύψους 250 χιλιάδων 86 λιρών στο δημόσιο, αναθέτοντας διαγωνισμό για «Απασχόληση Προσωπικού σε Πολιτιστικά Κέντρα και Πολιτιστικούς και Καλλιτεχνικούς Οργανισμούς Προμήθειας Υπηρεσιών» σε εταιρεία που δεν πληρούσε τους όρους.

    Στο κατηγορητήριο σημειώνεται επίσης ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν το αδίκημα της «παραβίασης του διαγωνισμού» με την ενέργεια αυτή.

    Ζητήθηκε πολιτική απαγόρευση

    Ο Ιμάμογλου και άλλοι 6 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 3 έως 7 χρόνια. Στο κατηγορητήριο ζητήθηκε και «πολιτική απαγόρευση» για τους κατηγορούμενους σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ποινικού Κώδικα. Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.

    Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο Ιμάμογλου είπε:

    «Ο εν λόγω φάκελος εξετάστηκε από επιθεωρητές πριν από χρόνια και στάλθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Το Συμβούλιο Επικρατείας ολοκλήρωσε τη διοικητική του αναθεώρηση και δεν διαπίστωσε προβλήματα. Στον διαγωνισμό δεν υπάρχει η υπογραφή μου. Επίσης, στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικού και του 1ου Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας δεν υπήρξαν πορίσματα, κατηγορίες ή αξιολογήσεις για εμένα. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται προσπάθειες να στοιχειοθετηθεί αδίκημα με το ζόρι».

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών σε άλλη υπόθεση για φερόμενη προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Το δικαστήριο εξέδωσε και απόφαση αποκλεισμού από πολιτική δράση.

    (ΓΜ)

    [05] Οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 12.9% το 2022

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.01.23, aa.com.tr), οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 12,9% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 254.2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Συνόδου Εξαγωγέων Τουρκίας (T?M), o αριθμός των χωρών στις οποίες η Τουρκία πραγματοποιεί εξαγωγές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αυξήθηκε κατά 4 το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 47.

    Η Νότια Αφρική, η Λευκορωσία, το Τουρκμενιστάν και τα κατεχόμενα συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη για πρώτη φορά. Οι συνολικές εξαγωγές προς 47 χώρες ανήλθαν σε 189,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τις υψηλότερες εξαγωγές με 18,91 δισεκατομμύρια δολάρια, στις οποίες κυριαρχεί η αυτοκινητοβιομηχανία που πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 4,39 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες εισαγωγές από την Τουρκία κατέλαβαν οι ΗΠΑ. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν στα 14,36 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα χημικά προϊόντα και ύλες να κυριαρχούν με 1,52 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την τρίτη αγορά με τις περισσότερες εξαγωγές, έφτασαν τα 12,25 δισεκατομμύρια δολάρια. Διαπιστώθηκε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν στην κορυφή, με εξαγωγές 3,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα αυτή.

    Μεταξύ των κορυφαίων χωρών στις εξαγωγές της Τουρκίας, η Ιταλία κατέλαβε την τέταρτη θέση με 11,23 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Ιράκ κατέλαβε την πέμπτη θέση με 10,48 δισεκατομμύρια δολάρια, αγγίζοντας διψήφια νούμερα.

    Άλλες χώρες στην πρώτη δεκάδα ήταν η Ισπανία, η Γαλλία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ολλανδία και το Ισραήλ.

    Η Ρουμανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, η Κίνα, η Ελλάδα και ο Λίβανος ήταν επίσης μεταξύ των πιο δημοφιλών αγορών για τα τουρκικά προϊόντα.

    Οι εξαγωγές προς τα κατεχόμενα παρουσίασαν αύξηση 39,3%

    Κατά το 2022, η μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές σημειώθηκε προς την Νότια Αφρικής με 97%. Οι εξαγωγές προς τη χώρα αυτή αυξήθηκαν σε 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την προαναφερθείσα περίοδο. Τη Νότια Αφρική ακολούθησαν ο Λίβανος (2,44 δισ. δολάρια) με αύξηση 64,2% και η Ρωσία (7,65 δισ. δολάρια) με αύξηση 45%. Τα κατεχόμενα κατέλαβαν την τέταρτη θέση με 39,3% και η Γεωργία την πέμπτη θέση με 33,9% στην αύξηση των εξαγωγών.

    Οι εξαγωγές προς το Κατάρ αυξήθηκαν κατά 31,8%, τη Ρουμανία κατά 30,2%, την Ινδία κατά 21,8%, τη Βουλγαρία κατά 21,4% και τη Λευκορωσία κατά 21,1%. Η Σερβία, η Ολλανδία, η Αλγερία, η Πολωνία, το Ιράκ και η Τυνησία ήταν επίσης μεταξύ των αγορών με υψηλές αυξήσεις.

    Οι εξαγωγές προς την Κίνα σημείωσαν μείωση κατά 13,9%

    Η μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών (13,9%) σημειώθηκε προς την Κίνα, με τις εξαγωγές προς την αγορά αυτή να παρουσιάζουν μείωση στα 2,88 δισεκατομμύρια δολάρια. Την Κίνα ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο με μείωση 7,2%, το Βέλγιο με 6,8% και η Ουκρανία με 3,9%.

    (ΓΜ)

    [06] Πτώση ποσοστών AKP και ΜΗΡ σε δύο επαρχίες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η Βirg?n (12.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,RFaK2XaWYJx53-UH9MBkW9MnouNKgV3DQFpIbWEJGCSvVts7PC3nfePWNMXhyXY5VvaDsy0RXVyJvVMWrLeemY1sdYjvDnjpXtlkrkwb&typo=1) δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στις επαρχίες της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας, σύμφωνα με τα οποία σημειώνουν πτώση τα ποσοστά της «συμμαχίας για τη δημοκρατία», που αποτελείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ORC στην επαρχία της Αλεξανδρέττας κατά το διάστημα 7-10 Ιανουαρίου σε δείγμα 1560 ατόμων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην επαρχία της Αλεξανδρέττας τα ποσοστά του ΑΚΡ σημειώνουν πτώση και κυμαίνονται στο 30,4% έναντι του 36,2% που είχε λάβει το κόμμα στις εκλογές του 2018.

    Μεγάλη πτώση σημειώνουν τα ποσοστά του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, του ΜΗΡ, το οποίο χάνει 5,2 μονάδες και πέφτει από το 14,4% στο 9,2%.

    Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έρχεται πρώτο με 32% έναντι του 30,6% των εκλογών του 2018.

    Πτώση σημειώνουν επίσης τα ποσοστά του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το οποίο περιορίζεται το 9,8% από το 11% του 2018.

    Το Καλό Κόμμα (?Y? Parti), τέλος, σημειώνει άνοδο και από το 6,5% που έλαβε στις εκλογές του 2018 φτάνει στο 14,7%.

    Σε ό,τι αφορά τη Μερσίνα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 5-8 Ιανουαρίου σε δείγμα 1770 ατόμων. Και σε αυτή την επαρχία, το ΑΚΡ χάνει 5,5% και περιορίζεται στο 23,1% έναντι 28,6% των εκλογές του 2018.

    Το ΜΗΡ επίσης βλέπει τα ποσοστά του να περιορίζονται από το 12,8 στο 8%, ενώ το CHP εμφανίζει μικρή άνοδο από το 26,8% στο 29,7%.

    Αντιθέτως, το HDP έχει απώλειες και στη Μερσίνα πέφτοντας από το 16,9% του 2018 στο 13,2%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει το ΑΚΡ που βλέπει τα ποσοστά του να φτάνουν στο 21,5% έναντι 13,6% στις εκλογές του 2018.

    Οι γυναίκες δε θέλουν το ΑΚΡ

    Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ALF που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1560 γυναικών, η «συμμαχία για τη δημοκρατία» λαμβάνει το 30,4% στην προτίμηση των γυναικών, ενώ η «συμμαχία για το έθνος» που αποτελείται από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 54,2%.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 12 January 2023 - 15:44:57 UTC