Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-03-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 43/2023 02.03.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μπουρτζιού: «Η Τουρκία μας χρησιμοποιεί για τα δικά της συμφέροντα»
  • [02] Αντιφάσεων συνέχεια για τον αριθμό των σεισμόπληκτων από την Τουρκία
  • [03] Τριάντα οικογένειες σεισμοπαθών βρίσκονται στην κατεχόμενη Μια Μηλιά
  • [04] Κατηγορίες Μπαρτσίν κατά Ερντογάν για την τραγωδία στο Αντίγιαμαν
  • [05] Επικρίσεις Όζερσαϊ για τις δηλώσεις περί αλλαγής του ονόματος του καθεστώτος
  • [06] Ο Όζερσαϊ κατηγορεί το CTP ότι «νομιμοποιεί» μια «παράνομη κυβέρνηση»
  • [07] Ομόφωνη στήριξη των «δύο κρατών» από την «βουλή» θέλει η Τουρκία
  • [08] Στην Άγκυρα μετέβη σήμερα ο Τορέ
  • [09] Συνεχίζονται οι απαγορεύσεις μετακίνησης φιλάθλων στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επαφές Τσαβούσογλου στο Νέο Δελχί
  • [02] Σήμερα θα καθοριστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης
  • [03] Πτώση εμφανίζουν τα ποσοστά του AKP μετά τους σεισμούς
  • [04] Ο Έρντογαν μοίρασε πάλι λεφτά στους σεισμόπληκτους
  • [05] Άλτουγρα: 396 σεισμοπαθείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία των κατεχομένων

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μπουρτζιού: «Η Τουρκία μας χρησιμοποιεί για τα δικά της συμφέροντα»

    Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Είμαστε το διαπραγματευτικό εργαλείο της Τουρκίας», η Yeni Bak?? (02.03.23) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπροσώπου τύπου της «προεδρίας» επί «διακυβέρνησης» του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Στις δηλώσεις του, ο Μπουρτζιού υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν εμπιστεύεται τους Τουρκοκύπριους, αφού τους χρησιμοποιεί ως «διαπραγματευτικό εργαλείο», κατά την έκφραση του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

    Εκφράζοντας την θέση ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Τουρκία δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, ο Μπουρτζιού δήλωσε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες στην Τουρκία, είναι το τί θα αποκομίσουν αυτοί σε περίπτωση που επιτευχθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό.

    Υπογραμμίζοντας ότι ζουν σε μια «χώρα» όπου δεν υπάρχουν οι βασικές αρχές ανάμεσα σε αυτούς που «κυβερνούν» και σε αυτούς που τους «κυβερνούν», ο Μπουρτζιού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να διαχωρίσει ποιοι είναι οι Τουρκοκύπριοι και ποιοι όχι.

    «Μέρα νύκτα δίνονται υπηκοότητες και οι πολίτες αυτοί που πολιτικογραφούνται γίνονται ψήφοι για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπουρτζιού, καταγγέλλοντας τις συνεχείς παρεμβάσεις των κυβερνήσεων της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Σημειώνοντας ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν έκρυψε τις παρεμβάσεις που έγιναν στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» τις οποίες έχασε, ο Μπουρτζιού υποστήριξε ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ακιντζί είχε εξασφαλίσει τότε την ψήφο πέραν του 70% των ψηφοφόρων τουρκοκυπριακής καταγωγής, αλλά το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με αυτό τον τρόπο, εξαιτίας των παρεμβάσεων της Τουρκίας.

    Τονίζοντας την ανάγκη όπως γίνει σεβαστή η «ελεύθερη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ο Μπουρτζιού δήλωσε ότι δεν αντιδρούν στις παρεμβάσεις που γίνονται, ούτε κατά «ελληνοκυπριακής διοίκησης» ή κατά της Τουρκίας, αφού εισέρχονται σε συνεργασίες με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις.

    «Έχουμε γίνει σάντουιτς ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Άγκυρας και του νότου», κατέληξε ο Μπουρτζιού.

    (ΑΚ)

    [02] Αντιφάσεων συνέχεια για τον αριθμό των σεισμόπληκτων από την Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο «Αριθμοί που προκαλούν σύγχυση», η Halk?n Sesi (02.03.23) γράφει ότι αντιφατικές δηλώσεις γίνονται στο θέμα των σεισμόπληκτων από την Τουρκία που κατέφυγαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου μετά τον σεισμό. «Το γεγονός ότι δεν μπορεί να δοθεί ένας ξεκάθαρος αριθμός πάνω σε αυτό το θέμα προκαλεί σύγχυση», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες στο Γκαζίαντεπ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είπε ότι 5,000 σεισμόπληκτοι από την Τουρκία κατέφυγαν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Εξάλλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι 1,500 σεισμόπληκτοι από την Τουρκία ήρθαν στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σε δήλωση που εξέδωσε επίσης χθες ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ζιγιά Όζτουρκλερ ανέφερε ότι μέχρι την 1η Μαρτίου 2023 εισήλθαν στα κατεχόμενα περίπου 1,500 (1,497) σεισμόπληκτοι από την Τουρκία στο πλαίσιο της «εγκυκλίου» για ειδικές συνθήκες, η οποία εκδόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2023 και θα ισχύει για 90 ημέρες.

    Από την άλλη, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2023, ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι 3,800 σεισμόπληκτοι από την Τουρκία είχαν φτάσει στα κατεχόμενα μέχρι εκείνη την ημέρα.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε την «κυβέρνηση» για τις «ασυνεπείς» της δηλώσεις στο θέμα αυτό και ανέφερε ειρωνικά: «Να είμαστε ήσυχοι! Η χώρα διοικείται πολύ καλά!»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τριάντα οικογένειες σεισμοπαθών βρίσκονται στην κατεχόμενη Μια Μηλιά

    Η Yeni D?zen (02.03.23) γράφει ότι ο λεγόμενος κοινοτάρχης του κατεχόμενου χωριού Μιας Μηλιάς, Ταλίπ Οζντεμιρ δήλωσε στην εφημερίδα πως 30 οικογένειες σεισμοπαθών αποτελούμενες από περίπου 150 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χωριό.

    Όπως ανέφερε, οι σεισμοπαθής έφτασαν στο χωριό στις 7 Φεβρουαρίου κοντά σε οικογένειές τους που διαμένουν εκεί. Όπως είπ, πολλοί ήθελαν επίσης να έρθουν χωρίς τις οικογένειές τους, αλλά υπάρχει έλλειψη σπιτιών στην περιοχή και υπήρχε μόνο ένα σπίτι, το οποίο και επισκεύασαν.

    «Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο χωριό μας ως εγγεγραμμένες 30 οικογένειες που αποτελούνται από 150 άτομα. Ο κόσμος είναι πολύ στενοχωρημένος και έχουν μείνει 13-14 άτομα σε ένα σπίτι. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ο κόσμος είναι ευχαριστημένος μαζί μας, αλλά αυτό που θα κάνουμε φαίνεται να είναι περιορισμένο ως αποτέλεσμα. Είμαστε σε συνεννόηση με τον δήμο Λευκωσίας. Επίσης βοηθούν όσο μπορούν. [?] Δεν βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους να βρουν ένα μέρος να μείνουν. Προσπαθούμε επίσης να βρούμε δουλειά για αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [04] Κατηγορίες Μπαρτσίν κατά Ερντογάν για την τραγωδία στο Αντίγιαμαν

    H Avrupa (02.03.23) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι η συγχώρεση που ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τον λαό του Αντίγιαμάν στην Τουρκία, αποτελεί ομολογία καθυστερημένης επέμβασης για τους Τουρκοκύπριους αθλητές που έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια του το ξενοδοχείο Isias.

    Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της «βουλής», ο Μπαρτσίν επεσήμανε τα λόγια του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ζήτησε συγχώρεση επειδή δεν μπόρεσε να κάνει τις επιθυμητές παρεμβάσεις στο Αντίγιαμαν όπου περισσότεροι από 6 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και ολόκληρη η «Ομάδα των Αγγέλων» από την κατεχόμενη Κύπρο έχασε τη ζωή της κάτω από τα συντρίμμια.

    «Οι συνειδήσεις μας πονάνε και οι λέξεις έχουν κολλήσει στο λαιμό μας. Είναι αυτή η περίοδος η ώρα για πολιτική; Θα ήθελα να πω ότι αυτή η περίοδος είναι ακριβώς η ώρα για πολιτική, επειδή αυτά τα δεινά υφίστανται εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής και πρέπει να προωθήσουμε τη σωστή πολιτική», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Επικρίσεις Όζερσαϊ για τις δηλώσεις περί αλλαγής του ονόματος του καθεστώτος

    Σύμφωνα με τη Vatan (02.03.23), ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουτρέτ Όζερσαϊ, αξιολογώντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της «κυβέρνησης» περί αλλαγής του ονόματος του κατοχικού καθεστώτος, υποστήριξε ότι «με την αλλαγή ονόματος ενός κράτους δεν πρόκειται να αλλάξει το διεθνές καθεστώς τους».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Όζερσαϊ διερωτήθηκε ποιος θα επωφεληθεί σε περίπτωση αλλαγής του ονόματος του κατοχικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας ότι «το όνομα ενός κράτους, η σημαία του και η ανεξαρτησία του δεν είναι ‘αστείο’».

    Στην ανακοίνωση, αναφέρονται και τα εξής:

    «Αξιολογώντας τις δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικούς αξιωματούχους περί αλλαγής του ονόματος της ‘ΤΔΒΚ’ από απόψεως του διεθνές δικαίου και της διεθνούς διπλωματίας, ποιο θα είναι το όφελος που θα επιφέρει στον τουρκοκυπριακό λαό η αλλαγή του ονόματος του κράτους; Άραγε γνωρίζουν αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα πόσο εφικτό και ρεαλιστικό είναι να γίνει αυτό στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή διπλωματία; Το αντιλαμβάνονται άραγε; Mήπως αυτή η συζήτηση έχει αρχίσει με τη σκέψη να αλλάξει το σύνταγμα και να καταργήσουμε τη δημοκρατία, κάτι που άλλωστε προχωρεί με αργές κινήσεις;»

    Υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο «κράτος» σε περίπτωση που δεν δώσουν πειστικές απαντήσεις για το θέμα αυτό εκείνοι που το ανέδειξαν, ο Όζερσαϊ σημείωσε και τα εξής: «Η ΤΔΒΚ, ως κράτος που δεν είναι αναγνωρισμένο ή που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, όποιο διεθνές καθεστώς και αν εξασφαλίσει, δεν θα το εξασφαλίσει με την αλλαγή του ονόματος».

    (ΑΚ)

    [06] Ο Όζερσαϊ κατηγορεί το CTP ότι «νομιμοποιεί» μια «παράνομη κυβέρνηση»

    H Avrupa (02.03.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουτρέτ Όζερσαϊ, σχολιάζοντας όσα λέχθηκαν στην λεγόμενη βουλή χθες δήλωσε το εξής απευθυνόμενος στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): «Το βιώνουμε αυτό επειδή θεωρείτε δεδομένη την παράνομα σχηματισμένη κυβέρνηση και την εξομαλύνετε».

    Ο Όζερσαϊ, που έκανε σχετική ανάρτηση σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως «το επίπεδο συμπεριφοράς στην βουλή είναι στο έδαφος» και ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση του CTP: «Περιμένατε μια απάντηση επιπέδου από μια κυβέρνηση της οποίας η νομιμότητα είναι αμφισβητήσιμη και λέτε ‘παράνομη’, ειδικά από έναν υπουργό που δεν έχει καμία νομιμοποίηση;».

    Πρόσθεσε και τα ακόλουθα: «Περιμένατε να δημιουργήσει μια συνηθισμένη σχέση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη βουλή και μετά να σας λάβουν υπόψη τους; Εμείς τα βιώνουμε αυτά επειδή μένετε στη Βουλή και προβάλλετε μια συνηθισμένη αντιπολιτευτική προσέγγιση και θεωρείτε δεδομένη την παράνομα σχηματισμένη κυβέρνηση και την εξομαλύνετε, οπότε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι εκπλήσσεστε από αυτή την ανισόρροπη και κακοήθης αντιμετώπιση. Ναι, είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε να μιλάει σε οποιονδήποτε με αυτό το ύφος στη βουλή και μπορεί να έχετε δίκιο ως προς αυτό, αλλά ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να μην μπορείτε να δείτε τους λόγους που συμβαίνει αυτό», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [07] Ομόφωνη στήριξη των «δύο κρατών» από την «βουλή» θέλει η Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο «Μήπως η Κύπρος είναι το τελευταίο ατού του Έρντογαν», ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (02.03.23) Σερχάτ Ιντζιρλί γράφει ότι η Τουρκία θέλει να ληφθεί «ομόφωνη απόφαση» από την ούτω καλούμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος για στήριξη της «λύσης δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών» στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι για να μην υπάρξει λύση και απλώς να «εκνευριστεί» η Κυπριακή Δημοκρατία, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «αυτό δεν μπορεί να έχει άλλη εξήγηση» και προσθέτει:

    «Και επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να βγει με ‘ομοφωνία’ μια τέτοια απόφαση από την βουλή στην οποία υπάρχει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP)!

    Σε αυτό το σημείο μου έρχεται στο μυαλό μια ενδιαφέρουσα ‘θεωρία συνομωσίας’! Έστω και αν νομικώς φαίνεται αδύνατον, επειδή απαιτείται μια πλειοψηφία δύο τρίτων στην βουλή, παραγνωρίζοντας την αντιπολίτευση στην ΤΔΒΚ και λέγοντας ‘αλλάζουμε το όνομα του κράτους’ με βρόμικα κόλπα, να καταργήσουν το σύνταγμα, να περάσουν στο προεδρικό σύστημα ή να αλλάξουν την ‘ντε φάκτο προσάρτηση’ με την ‘λεγόμενη νομική προσάρτηση’!

    Δεν απέμεινε κανένα χαρτί στον Έρντογαν για να παίξει με τα αισθήματα του ψηφοφόρου της Κεντρικής Ανατολίας. Δεν έμεινε απολύτως κανένας ‘κλάδος’ που θα μπορούσε να επενδύσει εκτός από την φιλοσοφία του σουνιτικού Ισλάμ. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ‘σχοινί’ να πιαστεί! Ο σεισμός έχει ανοίξει μια πολύ σοβαρή πληγή πάνω στο δυναμικό των ψήφων του. Επομένως, μια εθνική κινητοποίηση στην Κύπρο μπορεί να είναι ίσως η μόνη επιλογή για να μπορέσει να δώσει ‘ώθηση’ ο Έρντογαν στους εθνικιστές-συντηρητικούς ψηφοφόρους και να κερδίσει ψήφους!

    Είναι κάτι σαν το ‘γκρεμίστηκε στον σεισμό η Δημοκρατία της Χατάι, όμως προσαρτήσαμε την Τουρκική Δημοκρατίας της Κύπρου’! Μήπως αυτό μπορεί να γίνει ένα βράδυ ξαφνικά; Από την άποψη του δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ είναι ‘αδύνατον’! Όμως, είναι πολύ ‘κατάλληλο’ από την οπτική γωνιά του Έρντογαν και ειδικά του εταίρου του Μπαχτσελί»!

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στην Άγκυρα μετέβη σήμερα ο Τορέ

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRT (02.03.23, BRTK), ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής Ζορλού Τορέ, συνοδευόμενος από «αντιπροσωπεία», αναχώρησε σήμερα για την Άγκυρα, όπου και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία.

    Ο Τορέ αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ.

    Στην «αντιπροσωπεία» που τον συνοδεύει συμμετέχει προσωπικό της «βουλής», καθώς επίσης και οι «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χασάν Κουτσιούκ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σιφά Τσιολάκογλου.

    Ο Τορέ θα επιστρέψει πίσω στα κατεχόμενα απόψε, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του.

    (ΑΚ)

    [09] Συνεχίζονται οι απαγορεύσεις μετακίνησης φιλάθλων στην Τουρκία

    Η Avrupa (02.03.23) γράφει ότι απαγορεύτηκε στους οπαδούς του σωματείου Ankarag?c? να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα τους και την Be?ikta? στο Στάδιο Ινονού στην Αττάλεια στις 5 Μαρτίου.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αντίδραση οπαδών της Fenerbah?e και της Be?ikta? που με συνθήματα κατά την διάρκεια πρόσφατων αγώνων των ομάδων τους στις 26 και στις 27 Φεβρουαρίου αντίστοιχα κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να παραιτηθεί, μετά τον χειρισμό της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον σεισμό.

    Η Yeni D?zen (02.03.23) υπενθυμίζει ότι απαγορεύθηκε και σε οπαδούς της Fenerbah?e να παρακολουθήσουν τον εκτός έδρας αγώνα της ομάδας τους με την Kayserispor.

    Υπό τον τίτλο «Πήραμε μέρος στην Λάρνακα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε στο Καϊσερί», η εφημερίδα δημοσιεύει ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο της Fenerbah?e στην οποία αναφέρει ότι το παράδοξο είναι πως οι οπαδοί της μπόρεσαν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και να παρακολουθήσουν τον αγώνα ανάμεσα στην Fenerbah?e και την ΑΕΚ Λάρνακας, εκπροσωπώντας τόσο την χώρα τους όσο και την ομάδα τους και κυματίζοντας την σημαία τους χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά χωρίς λόγο και με απαράδεχτο τρόπο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τους απαγορεύεται να πάνε σε έναν αγώνα που διεξάγεται στην δική τους χώρα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επαφές Τσαβούσογλου στο Νέο Δελχί

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (01.03.23, aa.com.tr), με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της παρουσίας του στο Νέο Δελχί για τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της G20.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Λαβρόφ για τη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία στην Τουρκία για αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών και πρόσθεσε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Ankara Anatolia (01.03.23, aa.com.tr), o Tσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καναδά, του Μεξικού, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    (ΓΜ)

    [02] Σήμερα θα καθοριστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

    Σύμφωνα με τη S?zc? (02.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,cg5w1qMB5rxSt41bXOoSewUEV3Uc4VABN9mtUu-gAH2yhhHjkAmXDz3701AGeRcJIxcbpfcwrm5u-9w1lE2glXeZ3MDFYWSqTIRcTD57C2DVRbmBU,&typo=1), σήμερα πρόκειται να καθοριστεί o υποψήφιος της «τράπεζας των έξι» που αποτελείται από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Οι ηγέτες των έξι κομμάτων, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μεράλ Άκσενερ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος (?Y? Parti), Αλί Μπαμπατζάν, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (DEVA), Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Parti), Γκιούλτεκιν Ουισάλ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (Demokrat Parti) και Τεμέλ Καραμολάογλου, πρόεδρος του Κόμματος της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), συναντιούνται σήμερα για να αποφασίσουν τον υποψήφιο τους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

    (ΓΜ)

    [03] Πτώση εμφανίζουν τα ποσοστά του AKP μετά τους σεισμούς

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (01.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,-42R-p0E4UaUT2ebUbutnIWOM-b638VTaxqBZp47pBy1yG6aVIAAKqiE8kupQOPm7NrIEETVmHXY7CCl78x3cu4nRbSt-excQP8vYEVjVdyy2GQn0,&typo=1), στο 27% έπεσαν τα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ?stanbul Ekonomi Ara??trma μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) έπεσε κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας μόλις 5.3%.

    Χωρίς την αναγωγή του ποσοστού των αναποφάσιστων, το ποσοστό του ΑΚΡ ανέρχεται το 27%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έρχεται δεύτερο με 20%, το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) τρίτο με 10,1%, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) τέταρτο με 8,5% και το MHP ακολουθεί με 5,3%.

    Σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στους σεισμούς, το 82% θεωρεί ότι αν οι αρχές έκαναν το καθήκον τους θα υπήρχαν πολύ λιγότερες απώλειες. Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για τις καταστροφές, το 34% θεώρει ότι οι εργολάβοι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, το 28% κατονομάζουν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη ενώ το 18% τους δήμους.

    «Βλέπουμε το ΑΚΡ να πέφτει καθαρά κάτω από το 30%»

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη S?zc? (02.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,UMEOhezS1w3Ay40b9kfqsRuNYXtXhyksxLGOB9LaXsIPbq4DBmaAvCbO5fIpuo-6bPBVaEPUuBApseYGoGSFkHDtHhTyUoRGNacaG0ba&typo=1), δημοσκόπηση της εταιρείας ORC που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 27 Φεβρουαρίου σε 45 επαρχίες και δείγμα 4720 συμμετεχόντων εμφανίζει το ΑΚΡ να χάνει 1,1% σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 και να πέφτει στο 29,1%, ενώ η πτώση σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2018 ανέρχεται στις 13,5 μονάδες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας ο διευθυντής της εταιρείας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τη έρευνά τους τα κόμματα εξασφαλίζουν τα εξής ποσοστά:

    ΑΚΡ 29,1%, CHP 23,5%, Καλό Κόμμα 19,5%, HDP 8,1%, ΜΗΡ 5,4%, Gelecek Partisi 2,5%, DEVA 2,3%, Zafer Partisi 2%, Κόμμα Αλλαγής Τουρκίας (T?rkiye De?i?im Partisi ? TDP), Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (B?y?k Birlik Partisi- BBP) 1,5%, Κόμμα της πατρίδας (Memleket Partisi ? MP) 1,3% Εκ Νέου Κόμμα Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi ? YRP) 1% και άλλοι 2%.

    Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάζουν την συμμαχία της αντιπολίτευσης να προηγείται με 48,6%, έναντι 34,5% της συμμαχίας των κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    (ΓΜ)

    [04] Ο Έρντογαν μοίρασε πάλι λεφτά στους σεισμόπληκτους

    Σύμφωνα με τη S?zc? (01.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,pT1ABvYIf-ihh5Rq0akjNLjgFdjdtuK3WXLSR-vk48f7lpwftyXDupSWR64ROxwUNRUahNo8EKM1y2k-jkFIcR843NLf9Ney7MThE52gq-mtwx&typo=1), o Tούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μοίρασε εκ νέου λεφτά στους σεισμόπληκτους, αυτή τη φορά στην περιφέρεια Αφσίν του Καχραμάνμαρας.

    Μετά το Αντίγιαμαν, ο Έρντογαν εμφανίζεται να βγάζει λεφτά από την τσέπη του και να τα μοιράζει σε σεισμόπληκτους που τον περίμεναν σε καταυλισμούς με σκηνές. Μάλιστα, τη στιγμή που ο Έρντογαν εμφανίζεται να μοιράζει λεφτά, ένας πολίτης ακούγεται να λέει «μη μοιράζεις λεφτά, αρχηγέ».

    (ΓΜ)

    [05] Άλτουγρα: 396 σεισμοπαθείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία των κατεχομένων

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (01.03.23, aa.com.tr), η λεγόμενη υπουργός υγείας του κατοχικού καθεστώτος, Ιζλέμ Γκιουρτσάγ Άλτουγρα δήλωσε ότι στα «κρατικά» νοσοκομεία της κατεχόμενης Λευκωσίας και Αμμοχώστου νοσηλεύονται 396 τραυματίες ή χρόνια ασθενείς από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις της στον ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου στα κατεχόμενα, η Άλτουγρα ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος των σεισμόπληκτων ήρθε στα κατεχόμενα σε δικούς τους ανθρώπους με δικά τους μέσα και έπειτα απευθύνθηκαν στα νοσοκομεία. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιοι ασθενείς έλαβαν θεραπεία ως εξωτερικοί ασθενείς και κάποιοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 2 March 2023 - 13:09:50 UTC