Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-04-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 66/2023 04.04.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Δεν συμβάλλει στην λύση η συμφωνία με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ
  • [02] Πιάστηκε «αδιάβαστος» για τα γεγονότα στην Κύπρο ο Τούρκος «πρέσβης»
  • [03] Πρόωρες «εκλογές» ζητά ο Έρχουρμαν ? Επικρίσεις κατά της «κυβέρνησης»
  • [04] Kορκμαζχάν: Η αποικιοκρατική πολιτική οδηγεί τα κατεχόμενα σε κατάρρευση
  • [05] Διαμαρτυρίες και απεργίες συντεχνιών ? Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
  • [06] Στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 από την «κεντρική τράπεζα»
  • [07] Άποψη: «Η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο θα αλλάξει μετά τις εκλογές»
  • [08] Διορίστηκε ο νέος λεγόμενος γενικός αστυνομικός διευθυντής
  • [09] Πούλησε το σπίτι στην Νήσο των Εχιδνών ο εγγονός Ντενκτάς
  • [10] Σε τουριστική έκθεση στο Μπακού συμμετέχει το καθεστώς
  • [11] Επαφές «αντιπροσωπείας» της «βουλής» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκία και Γαλλία αρχίζουν σήμερα πολιτικές διαβουλεύσεις
  • [02] Δεκαπέντε ερωτήσεις για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία
  • [03] Μανιφέστο της «Κουρδικής Συμμαχίας Ελευθερίας και Δημοκρατίας»
  • [04] Σύλληψη μελών του HDP στην επαρχία Σανλίουρφα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Δεν συμβάλλει στην λύση η συμφωνία με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ

    Η G?ne? (04.04.23) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως δεν θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα ενθαρρύνει περαιτέρω την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, η οποία συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της» προβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά και την Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η στρατιωτική συμφωνία έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε εντάσεις στην Κύπρο και την περιοχή, και ισχυρίστηκε:

    «Εκτός από την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [Σημ. Μτφ.: όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία], η στάση των αξιωματούχων της ΕΔΝΚ, οι οποίοι ερμηνεύουν την υπογραφή της Συμφωνίας Απόκτησης και Διασταυρούμενης Εξυπηρέτησης (ACSA) και την πρόσβαση στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Ελληνοκύπριους αξιωματικούς ως ιστορία επιτυχίας, είναι μια από τις πιο σαφείς ενδείξεις των πραγματικών προθέσεων της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. [?]

    Οι αυξανόμενες εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη του πόσο απαραίτητη είναι για τον τουρκοκυπριακό λαό οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας.

    Τέτοιες εξελίξεις, οι οποίες ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ενεργεί με τόλμη, παρακολουθούνται στενά από εμάς. Ο λαός μας πρέπει να είναι ήσυχος.

    Θα απαντήσουμε με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας μας Τουρκίας σε οποιανδήποτε δραστηριότητα που θα διαταράξει την αμυντική ισορροπία στο νησί και θα απειλήσει την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του λαού μας. Η έκκλησή μου προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι να αποφεύγουν τέτοιου είδους βήματα που δεν υπηρετούν την σταθερότητα στην Κύπρο και να ακολουθούν πολιτική ίση και ισορροπημένη έναντι των δύο πλευρών».

    (ΙΣ)

    [02] Πιάστηκε «αδιάβαστος» για τα γεγονότα στην Κύπρο ο Τούρκος «πρέσβης»

    Η Avrupa (04.04.23) γράφει ότι ο Τούρκος λεγόμενος πρέσβης στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίοιγλου επισκέφθηκε τον τάφο του δολοφονηθέντος εκ μέρους της ΤΜΤ Τουρκοκύπριου δικηγόρου Αϊχάν Χικμέτ, φωτογραφήθηκε μπροστά στον τάφο και ανάρτησε την φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας το εξής: «Ο τάφος ενός συνάδελφού μου δικηγόρου, ο οποίος σκοτώθηκε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων κατά την διάρκεια επιχείρησης γενοκτονίας κατά των Τούρκων το 1962».

    Κάτω από τον τίτλο «Η ΤΜΤ δολοφόνησε τον Αϊχάν Χικμέτ και όχι οι Ελληνοκύπριοι», η εφημερίδα καλεί τον Φεϊζίογλου να διαβάζει καλά το μάθημά του.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αϊχάν Χικμέτ και ο Αχμέτ Μουζαφφέρ Γκιουρκάν, δικηγόροι και εκδότες της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, δολοφονήθηκαν στις 23 Απριλίου, όταν θα ανακοίνωναν στην εφημερίδα ότι ήξεραν ποιοι έβαλαν βόμβες στα τεμένη Μπαϊρακτάρ και Ομεριγιέ το 1962, που τοποθετήθηκαν εκ μέρους Τούρκων.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει δηλώσεις που έγιναν μετά από χρόνια από τον Επικεφαλής του Γραφείου Ειδικού Πολέμου, Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, ο οποίος ομολόγησε ότι «κάψαμε ακόμα και τζαμιά στην Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πρόωρες «εκλογές» ζητά ο Έρχουρμαν ? Επικρίσεις κατά της «κυβέρνησης»

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (04.04.23), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν ζήτησε να ληφθεί απόφαση για πρόωρες «εκλογές» μετά τις επαναληπτικές «εκλογές» του Ιουνίου για πλήρωση μιας «έδρας»[που κενώθηκε μετά την παραίτηση του Κουτρέτ Όζερσαϊ].

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Ερχιουρμάν απευθύνθηκε στη λεγόμενη κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου λέγοντας τα εξής: «Είστε εχθρικοί προς το δικαστικό σώμα αυτής της χώρας; Το πιστοποιητικό ανάθεσης του αεροδρομίου στην εταιρεία T&T, το οποίο ακυρώθηκε από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επανεκδόθηκε από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να ληφθεί η γνώμη της οικοδομικού συμβουλίου. Λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζετε τη δικαστική απόφαση, εκδώσατε μια απόφαση ακόμη πιο αντίθετη με το νόμο, απορρίπτοντας την επιτροπή κατασκευής. Είτε λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε τη δικαιοσύνη αυτής της χώρας, είτε είστε εχθρός της».

    Αναφορικά με το θέμα της προμήθειας οχημάτων στην λεγόμενη αστυνομία από την Τουρκία ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε: «Μήπως η αστυνομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση μπροστά στις ενέργειες του λαού; Φαίνεται πραξικόπημα, ώστε να έρχονται στη χώρα θωρακισμένα οχήματα, ΤΟΜΑ ή οτιδήποτε άλλο;»

    Ο Ερχιουρμάν δήλωσε ότι ο κόσμος που ασκεί το δικαίωμά του για συγκέντρωση και πορεία διαδήλωσης διαμαρτύρεται με τη χρήση μουσικής και διερωτήθηκε:

    «Έχει γίνει η αστυνομία υπεύθυνη για την άμυνα της χώρας; Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει η συζήτηση για αυτό το όχημα. Κατά την περίοδο της κυβέρνησης του CTP είπαμε ότι δεν το χρειαζόμαστε και ότι δεν μπορεί να μπει στη χώρα. Συνέβησαν μεγάλα γεγονότα στη χώρα από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα και χρειαστήκατε τέτοια οχήματα; Ή μήπως τρομάζετε τον κόσμο; Ντροπή σας. Αν έρθει κάτι σε μια χώρα, έρχεται λόγω ανάγκης. Ποια είναι η ανάγκη;»

    Μιλώντας σχετικά με το «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία, ο Έρχουρμάν είπε: «Δεν γνωρίζατε καν το περιεχόμενο. Φτάσατε στο σημείο να υπογράψετε ένα χαρτί» και πρόσθεσε τα εξής:

    «Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) έχει βρεθεί στην εξουσία πολλά χρόνια, έχει υπογράψει πολλά πρωτόκολλα, αλλά εσείς φτάσατε στο σημείο απλά να υπογράφετε ένα χαρτί. Υπογράφετε ό,τι έρχεται μπροστά σας, δε διαπραγματεύεστε».

    Μιλώντας για τη συμπερίληψη άρθρου στο «πρωτόκολλο» για την ίδρυση θεολογικής σχολής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Ερχιουρμάν είπε:

    «Υπάρχουν θεολογικό κολέγιο και σχολές στη χώρα μας. Υπάρχουν απόφοιτοι, αλλά αυτοί οι απόφοιτοι δεν μπορούν να εργαστούν κάτω από την προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι πτυχιούχοι θεολογίας. Συνεχίζουμε να φέρνουμε ανθρώπους από την Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια θεολογική σχολή;»

    Υποστηρίζοντας ότι η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι οι πρόωρες «εκλογές’, ο Έρχουρμαν ανέφερε:

    «Αυτό τελείωσε. Σύμφωνα με το σύνταγμα, πρέπει να γίνουν εκλογές για μια βουλευτική έδρα τον Ιούνιο. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλονται δικαιολογίες. Υπάρχει μόνο μία δυνατότητα στο σύνταγμα, πρέπει να πάρετε την απόφαση ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα σε έναν χρόνο από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Ως CTP, δεν υποστηρίζουμε την προσφυγή σε εκλογές για μία έδρα. Πάρτε την απόφαση για το τι θέτει το σύνταγμα ως εναλλακτική λύση και αφήστε το θέμα να τελειώσει».

    (ΓΜ)

    [04] Kορκμαζχάν: Η αποικιοκρατική πολιτική οδηγεί τα κατεχόμενα σε κατάρρευση

    Η Vatan (04.04.23) γράφει ότι o γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος Αμπντουλάχ Κορκμαζάν δήλωσε ότι «η εμβάθυνση της οικονομικής καταστροφής και της φτώχειας είναι αποτέλεσμα των αποικιοκρατικών πολιτικών» [που εφαρμόζει η Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου].

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Κορκμαζχάν τόνισε ότι η υπογραφή ενός νέου επιβαλλόμενου «πακέτου οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής» με την Τουρκία εν αγνοία της κοινωνίας είναι απαράδεκτη και είπε:

    «Η οικονομική κατάρρευση και η φτώχεια στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, που βαθαίνει μέρα με τη μέρα, είναι αποτέλεσμα της αποικιοκρατικής πολιτικής των κυβερνώντων στην Τουρκία».

    Ο Κορκμαζχάν πρόσθεσε ότι το λεγόμενο πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε προ ημερών εν κρυπτώ από την κοινωνία, αποτελεί συνέχεια των πολιτικών αποικιοκρατίας του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου λέγοντας τα εξής:

    «Αυτό το πακέτο επιβολής δεν περιλαμβάνει μόνο άρθρα που αφορούν την οικονομία. Απειλεί τη συνταγματική τάξη, τον τρόπο ζωής μας, τις ελευθερίες μας και την κοινωνική μας ύπαρξη. Στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής καταστροφής, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και στην καταστροφή των Τουρκοκυπρίων και των ελευθεριών τους».

    Ο Κορκμαζχάν είπε επίσης ότι το «πρωτόκολλο» προβλέπει το άνοιγμα νέας θεολογικής σχολής στην Αμμόχωστο και ότι ενώ παρέχονται κάθε είδους διευκολύνσεις και ελευθερίες σε αδελφότητες και αντιδραστικές οργανώσεις, επιδικώκεται η εξάλειψη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

    «Εκτός από το άνοιγμα νέας θεολογικής σχολής , η Θεολογική Σχολή Χαλά Σουλτάν, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί, πρέπει να κλείσει. Δεν υπάρχει χώρος για αντιδραστικές αιρέσεις, φανατικούς και εμπόρους θρησκείας στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η ανακοίνωση του Κορκμαζχάν συνεχίζει ως εξής: «Το καθεστώς Έρντογαν επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων, στην οποία θα κρατά το βόρειο τμήμα της Κύπρου πλήρως υπό τον έλεγχό του, θα διαμορφώνει την πολιτική και οικονομική δομή του όπως επιθυμεί και θα παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στο δικαστικό σύστημα και το σύστημα ασφαλείας».

    Υπενθύμθισε, δε, ότι με τα προηγούμενα «πακέτα» και το «πρωτόκολλο» για το νερό, πολλά από τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία της κοινωνίας λεηλατήθηκαν, η εξαθλίωση και η μετανάστευση αυξήθηκαν και όλοι οι υπόγειοι πόροι, συμπεριλαμβανομένου του βρόχινου νερού, παραχωρήθηκαν σε κεφαλαιουχικούς ομίλους από την Τουρκία.

    Ο Κορκμαζάν σημείωσε επίσης πως η επιδίωξη είναι να παραδοθούν στα μονοπώλια και οι υπόλοιποι θεσμοί που ανήκουν στο «λαό», όπως οι συνεταιρισμοί, ο ηλεκτρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια, και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με αποφασιστικό τρόπο μαζί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του μόχθου εναντίον των επιβαλλόμενων οικονομικών πακέτων και της διοίκησης των κατεχομένων με οδηγίες με σκοπό να διοικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και να επιτευχθεί εγκαίρως η ομοσπονδιακή λύση.

    (ΓΜ)

    [05] Διαμαρτυρίες και απεργίες συντεχνιών ? Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

    Η Halk?n Sesi (04.04.23) γράφει ότι εκδήλωση μπροστά στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος διοργάνωσε η συντεχνία Τουρκοκύπριων εργαζομένων στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (EL-SEN) για να διαμαρτυρηθεί για την προτεινόμενη τροποποίηση του «νόμου» περί δημοσίων προσφορών, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια τροποποίηση θα ανοίξει το δρόμο για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από την τουρκική ιδιωτική εταιρεία AKSA.

    Για να στηρίξει τη δράση της EL-SEN ανακοίνωσε απεργία μίας ημέρα στη λεγόμενη βουλή και η συντεχνία Τουρκοκύπριων «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), την οποία ωστόσο η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος ανέστειλε για 60 ημέρες με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», καθώς πρόκειται για «ουσιώδη υπηρεσία».

    Έπειτα από την αναστολή, οι στενογράφοι υπάλληλοι της «βουλής» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καθώς δεν δέχτηκαν να εργαστούν πέραν του κανονικού τους ωραρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για την επίμαχη «νομοθεσία».

    Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας σημειώθηκε πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την οποία η διεύθυνση της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού την απέδωσε, όχι σε βλάβη όπως υποστήριξε η EL-SEN, αλλά σε παρέμβαση στο σύστημα διασύνδεσης δικτύων, με αποτέλεσμα το σύστημα να κλείσει για να προστατευτεί από βλάβες.

    Παράλληλα, στάση εργασίας εκδηλώθηκε και στα παράνομα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, η οποία ωστόσο αναστάλθηκε επ’ αόριστο ως ένδειξη καλής θέλησης, μετά από συνάντηση που είχαν με το λεγόμενο πρωθυπουργό, Ουνάλ Ουστέλ.

    (ΙΣ)

    [06] Στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 από την «κεντρική τράπεζα»

    Η K?br?s (04.04.23) γράφει ότι δημοσιεύθηκε η έκθεση της «κεντρικής τράπεζας» του κατοχικού καθεστώτος για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο «πρόεδρος» της «κεντρικής τράπεζας», Ριφάτ Γκιουνάι σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022 ήταν 3,42%, 2,48% και 4,50% αντίστοιχα.

    Ο μηνιαίος πληθωρισμός κατά την ίδια περίοδο του 2021 ήταν 3,23%, 5,52% και 15,16%. αντίστοιχα.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 120,72% τον Οκτώβριο, 114,35% τον Νοέμβριο και 94,51% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

    Οι ομάδες εξόδων με τις ψηλότερες αυξήσεις κατά την εν λόγω περίοδο ήταν η διασκέδαση και ο πολιτισμός με αύξηση 210,92%, η εστίαση και τα ξενοδοχεία με 132,01%, οι κατοικίες με 105,96% και το νερό, ο ηλεκτρισμός, το αέριο και άλλα καύσιμα με 98,73%.

    Εντός του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, το μεγαλύτερο μερίδιο αφορούσε τις πιστώσεις με 45,15%, ακολουθούμενο από το ρευστό και παρόμοια κονδύλια με 34,02%. Εντός του συνόλου του παθητικού, το 83,24% αποτελείτο από καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2022, το 7,4% από ίδιους πόρους, το 4,85% από δάνεια προς τις τράπεζες και το 4,5% άλλα.

    Αύξηση απασχολούμενων με «άδεια εργασίας»

    Πριν την εκδήλωση της πανδημίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εργαζομένων ήταν 119,568. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 105,945 εντός Ιανουαρίου 2021 και αυξήθηκε στις 127,172 εντός Νοεμβρίου 2022.

    Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ασφαλισμένων εργαζομένων με «άδεια εργασίας» αυξήθηκε κατά 41,7%, ανερχόμενος από τις 38,340 στις 54,355.

    Ο δε αριθμός των εργαζομένων «πολιτών της ΤΔΒΚ» ανήλθε από 67,605 στις 72,817.

    Εντός του 2022, τα έσοδα του «προϋπολογισμού» ήταν 20.541,7 εκατομμύρια ΤΛ και τα έξοδα 20.796,5 εκατομμύρια ΤΛ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης 117,9% στα έσοδα και 100,2% στα έξοδα σε σύγκριση με το 2021.

    Το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» ήταν 954,7 εκατομμύρια ΤΛ το 2021 και μειώθηκε στα 248,8 εκατομμύρια ΤΛ το 2022, με μια μείωση της τάξης του 73,9%.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Άποψη: «Η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο θα αλλάξει μετά τις εκλογές»

    Η K?br?s Postas? (02.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,dOPSro4ZSqmPfPrnh39Yw9RcTF6TdwgKv155jYzNMgWKQKUJQ3OwcutBoNzaMeCrvf4W4QiR28vxc-KSBMfBeApGyd0MRBGzOwLyzF0crGcdncRLVA,,&typo=1) δημοσιεύει τις απόψεις του καθηγητή διεθνών σχέσεων στο λεγόμενο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου («DA?»), Αχμέτ Σοζέν, ο οποίος υποστηρίζει ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, θα αλλάξει η πολιτική της στο Κυπριακό, επειδή η σημερινή της πολιτική δεν βρίσκει καμία υποστήριξη στα μάτια του κόσμου και δεν τυγχάνει καμίας υποστήριξης ακόμα και από τους φίλους της Τουρκίας.

    Μιλώντας στην Κ?br?s Postas?, ο καθηγητής Aχμέτ Σοζέν, πρόεδρος του Κέντρου Κυπριακής Πολιτικής του λεγόμενου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου (EMU-CPC) και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του «DA?», δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία, αναμένει αλλαγή στην πολιτική που αφορά την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές αλλαγές όσον αφορά το Κυπριακό, ο Σοζέν δήλωσε τα εξής:

    «Οι εκλογές στην Τουρκία είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι σημαντικό και η μετεκλογική περίοδος θα έχει αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και σε πολλές άλλες παραδοσιακές εξωτερικές πολιτικές. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

    Φέτος, το 2023 είναι η χρονιά μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων. Η μία έχει ολοκληρωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Θα γίνουν στην Τουρκία. Θα είναι στην Ελλάδα το καλοκαίρι...

    Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, δεν μπορεί να αναμένεται από τους παράγοντες και τους πολιτικούς να ακολουθήσουν τέτοιους είδους πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων παραχωρήσεων. Αντίθετα, ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία είναι σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αλλά όταν τελειώσουν οι εκλογές, όλοι κάθονται κάτω και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, λαμβάνονται οι πιο σωστές και ρεαλιστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο».

    «Η δυτική συμμαχία θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στην Κύπρο και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα»

    Σχετικά με τις κινήσεις των δυτικών χωρών ο Σοζέν είπε τα εξής:

    «Όταν τα βλέπουμε όλα αυτά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας στον κόσμο και της ενεργειακής κρίσης και κινητικότητας που έχει δημιουργήσει, της αντιρωσικής τοποθέτησης της δυτικής συμμαχίας κ.ο.κ. στην Κύπρο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώ ότι η Δύση, η δυτική συμμαχία θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στην Κύπρο και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν να εντάξουν την Τουρκία, τόσο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αν κερδίσει, πιο σταθερά στη δυτική συμμαχία. Το Κυπριακό είναι επίσης ένα μέρος αυτού.

    Το γεγονός ότι η θέση της τουρκικής πλευράς για δύο κυριαρχικά ίσους δεν υποστηρίζεται από την ΕΕ ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε καν από τις χώρες που η Τουρκία θα θεωρούσε φίλους της, δείχνει ότι αυτή η πολιτική θα πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει, κάτι που έχουμε ξαναζήσει: Παρόμοια ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου το 1997.

    Τι είπε η Τουρκία μετά το 97: Η ΕΕ κατέστρεψε την Κύπρο με αυτή την απόφαση, εμείς θα μιλήσουμε μόνο για συνομοσπονδία. Η Τουρκία το έλεγε αυτό για 2 ολόκληρα χρόνια και συνέβησαν άλλα πράγματα».

    (ΓΜ)

    [08] Διορίστηκε ο νέος λεγόμενος γενικός αστυνομικός διευθυντής

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (04.04.23), o Κασίμ Κουνί διορίστηκε στη θέση του λεγόμενου γενικού αστυνομικού διευθυντή των κατεχομένων. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στη λεγόμενη επίσημη εφημερίδα.

    (ΓΜ)

    [09] Πούλησε το σπίτι στην Νήσο των Εχιδνών ο εγγονός Ντενκτάς

    Η Bug?n K?br?s (04.04.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,DCImmoMHFbLHHaR8ntDSjnlgClXXDQZ1c9Y0gcb-FrZAU2o3WTyepU6fn-nQH0jjoTO8LCGQQ8Y1h83qFpGIHjTfjIRI2l9cKmXFoywfII4dY9FS8tO5j9Q,,&typo=1) γράφει ότι το σπίτι στην Νήσο των Εχιδνών [Σημείωση Μεταφραστή: Βραχονησίδα κοντά στην ξηρά στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας] που είχε αφήσει κληρονομιά ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον εγγονό Ραούφ Ντενκτάς πουλήθηκε στον συνέταιρο του εγγονού Ντενκτάς, Μπουράκ Μπασλιλάρ, ο οποίος είχε λάβει την «υπηκοότητα» του κατοχικού καθεστώτος το 2012 από την τότε «κυβέρνηση» Ιρσεν Κιουτσιούκ.

    Λέγεται ότι ο Μπασλιλάρ θα κατεδαφίσει το υφιστάμενο σπίτι και θα κτίσει στην θέση του ένα πολυτελές αρχοντικό για την οικογένειά του.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το όνομα του Μπουράκ Μπασλιλάρ είχε ακουστεί για πρώτη φορά στις αποκαλύψεις του Τούρκου εθνικιστή μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Μπουράκ «πρίγκιπα του ΦΕΤΟ», δηλαδή της οργάνωσης του ιμάμη Φετχουλλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Η δίωξη του Μπασλιλάρ ακυρώθηκε όμως αφότου έγινε δηλωσίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Την πώληση του σπιτιού στη Νήσο των Εχιδνών επιβεβαίωσε και ο πατέρας του Ραούφ, Σερντάρ Ντενκτάς όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα.

    «Μήπως δεν πουλούν όλοι τα σπίτια τους», διερωτήθηκε αναφέροντας ότι σε αντίθεση με ό,τι θεωρείται, το μέρος εκείνο δεν ανήκει στο «κράτος», αλλά κατατέθηκαν «βαθμοί περιουσίας ίσης αξίας» κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980 και τους δόθηκε τίτλος ιδιοκτησίας για το σπίτι που παραχωρήθηκε στον πατέρα του [Ραούφ Ντενκτάς].

    Ο Ντενκτάς είπε ότι στην Νήσο των Εχιδνών, η οποία είναι στρατιωτική περιοχή, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 10 σπίτια εκτός από το σπίτι του Ντενκτάς.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Σε τουριστική έκθεση στο Μπακού συμμετέχει το καθεστώς

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (04.04.23, BRTK), στην τουριστική έκθεση «AITF» που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 4-6 Απριλίου συμμετέχει η «ΤΔΒΚ», στα πλαίσια των προσπαθειών της για τουριστική προβολή στο εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις του από το Μπακού όπου βρίσκεται, ο «υφυπουργός» τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, Σερχάτ Άκντουντς υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της «ΤΔΒΚ» στην έκθεση, σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να προσελκύσουν φέτος περισσότερους τουρίστες από το Αζερμπαϊτζάν.

    Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν, Ρουσλάν Γκιουλίβεβ ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο του κατοχικού καθεστώτος, δήλωσε ότι η «βόρεια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, ανήκει σε μια γεωγραφική περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού υγείας. Επίσης συνεχάρη την «ΤΔΒΚ» για το γεγονός ότι ανέλαβε την «προεδρία» του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας» πρόσφατα.

    Την αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους που συμμετέχει στην έκθεση, συνοδεύουν επίσης η «εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στο Μπακού, Ουφούκ Τουργκανέρ και προσωπικό της «αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ» στο Μπακού.

    (ΑΚ)

    [11] Επαφές «αντιπροσωπείας» της «βουλής» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (04.04.23, BRTK), επαφές στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της «ad-hoc επιτροπής» που συστάθηκε στην ψευδοβουλή για παρακολούθηση της νομικής και δικαστικής διαδικασίας που αφορά στους σεισμούς στην Τουρκία.

    Όπως μεταδίδεται, η «επιτροπή» συναντήθηκε με τον Βεϊσέλ Έρογλου, Πρόεδρο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους σεισμούς στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Στη συνάντηση, παρών ήταν και ο «πρέσβης» του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου.

    Κατά τη συνάντηση, ο Έρογλου ενημέρωσε τα μέλη της «επιτροπής» της ψευδοβουλής σχετικά με την έκθεση που αφορά στο ξενοδοχείο Ισίας, στο Αντίγιαμαν, στο οποίο έχασαν της ζωή τους οι Τουρκοκύπριοι αθλητές και οι καθηγητές τους.

    Ο Έρογλου εξήγησε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας παρακολουθεί στενά την πορεία των ερευνών και ανέφερε ότι ο λόγος κατάρρευσης του ξενοδοχείου, οφείλεται στην χρησιμοποίηση χαμηλής ποιότητας υλικών εκ μέρους των διαχειριστών του ξενοδοχείου, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ψευδοβουλής και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην Αμμόχωστο, Ογουζχάν Χασίπογλου ευχαρίστησε την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, όπως την αποκάλεσε, για την συνεχή στήριξη που τους παρέχει, σημειώνοντας ότι έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην «δικαστική διαδικασία» που διεξάγεται στην Τουρκία.

    Εξάλλου, η Φαζιλέτ Όζντενεφε, «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CΤP) στην κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία συμμετέχει στην εν λόγω «επιτροπή», δήλωσε ευχαριστημένη για το γεγονός ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση παρακολουθεί στενά τη δικαστική διαδικασία που αφορά στο ξενοδοχείο Ισίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκία και Γαλλία αρχίζουν σήμερα πολιτικές διαβουλεύσεις

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (03.04.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,Dz91tV9g43hISFp18AvzMia9eytUfElt29DSs0xVi10GjCxUwHi855LuXP1mRvHQW0L2d-edj75xA0R-B4F5EYk-r50kFLNpTcq1pZHSKxwGuIBIg8XniAJtaXI,&typo=1), Τουρκία και Γαλλία θα πραγματοποιήσουν σήμερα, 4 Απριλίου, πολιτικές διαβουλεύσεις, κατά τις οποίες θα συζητήσουν όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων, ενώ θα προβούν και σε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ καθώς και για διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    Εκ μέρους της Τουρκίας, στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής για θέματα ΕΕ, Πρέσβης Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάϊ ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, και εκ μέρους της Γαλλίας, η Γενική Γραμματέας για θέματα Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Anne-Marie Descotes.

    (ΑΚ)

    [02] Δεκαπέντε ερωτήσεις για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

    Το Ankara Anatolia (03.04.23, aa.com.tr) δημοσιεύει 15 ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου 2023.

    Όπως αναφέρει το ΑΑ, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας έχει καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, στις οποίες θα υπάρξουν πολλά πράγματα που θα γίνουν για πρώτη φορά, όπως η εφαρμογή του εκλογικού ορίου που μειώνεται από το 10% στο 7%.

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν με νέα μέτρα λόγω των σεισμών που έπληξαν 11 επαρχίες της Τουρκίας με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας.

    Το YSK διαπίστωσε ότι 36 πολιτικά κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ορισμένα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις εκλογές με τις εξής συμμαχίες: Την «συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?), την «συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?), την «συμμαχία των προγόνων» (Ata) και την συμμαχία «Εργασίας και Ελευθερίας» (Emek ve ?zg?rl?k).

    Σύμφωνα με την οριστικοποιημένη λίστα των υποψηφίων προέδρων, την προεδρία θα διεκδικήσουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Μουχαρρέμ Ιντζέ και ο Σινάν Ογάν.

    ΟΙ 15 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις γενικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 28ης περιόδου που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου είναι οι ακόλουθες:

    [01] Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας;

    Στη σεισμόπληκτη ζώνη, οι κάλπες θα στηθούν στα ίδια σχολεία όπως και στο παρελθόν. Ακόμη και αν τα σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, θα τοποθετηθούν κοντέινερ στους κήπους τους για την ψηφοφορία.

    [01] Για ποια εκλογική περιφέρεια θα καταμετρηθούν οι ψήφοι των σεισμοπαθών που αλλάζουν επαρχία;

    Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν όπου έχουν δηλώσει τη διεύθυνσή τους και οι ψήφοι τους θα καταμετρηθούν για την εκλογική αυτή περιφέρεια.

    [01] Πώς θα ψηφίσουν οι φυλακισμένοι και οι κατάδικοι;

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι κατάδικοι που βρίσκονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα δεν μπορούν να ψηφίσουν, εκτός από εκείνους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα εξ αμελείας. Στις φυλακές, θα στηθούν κάλπες για τους κρατούμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα και τους καταδικασθέντες για αδικήματα εξ αμελείας.

    [01] Πόσοι υποψήφιοι πρόεδροι θα συμμετέχουν στις εκλογές;

    Σύμφωνα με τον τελικό κατάλογο υποψηφίων του YSK που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, στις εκλογές θα διαγωνιστούν 4 υποψήφιοι. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας Μουχαρρέμ Ιντζέ και ο Σινάν Ογάν. Σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε στο YSK, ο Ερντογάν θα λάβει την 1η θέση στο ψηφοδέλτιο, ο Ιντζέ τη 2η θέση, ο Κιλιτσντάρογλου την 3η και ο Ογάν την 4η.

    [01] Πώς θα είναι τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων προέδρων;

    Το ενιαίο ψηφοδέλτιο με υδατογράφημα που θα χρησιμοποιηθεί θα περιλαμβάνει τη φράση «Υποψήφιοι πρόεδροι» και τα ονόματα και τα επώνυμα των υποψηφίων κατά σειρά σύμφωνα με την κλήρωση στο YSK. Τα ονόματα και τα επώνυμα των υποψηφίων προέδρων στη στήλη που προορίζεται γι' αυτούς θα αναγράφονται με γραμματοσειρά με μέγεθος 13 και κεφαλαία γράμματα κάτω από τις έγχρωμες φωτογραφίες τους με λευκό φόντο.

    [01] Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές μέσω συμμαχίας;

    Σύμφωνα με τον κανονισμό που επιτρέπει στα πολιτικά κόμματα να συνάπτουν εκλογικές συμμαχίες, ορισμένα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται να κατέβουν στις εκλογές με συμμαχία, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές.

    Το πρωτόκολλο για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Κόμμα ΑΚ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) και το Κόμμα Νέας Ευημερίας (YR) για την είσοδο στις εκλογές με την ονομασία «Συμμαχία της Δημοκρατίας» υποβλήθηκε στο YSK στις 24 Μαρτίου. Τα 4 κόμματα που ανήκουν στη συμμαχία θα κατέβουν στις εκλογές με τα δικά τους λογότυπα. Ωστόσο, το HUDA PAR, το οποίο υποστηρίζει τη Συμμαχία, ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στις εκλογές με τις λίστες του ΑΚΡ.

    Το πρωτόκολλο για την εκλογική συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Καλού Κόμματος (?Ρ), του Κόμματος της Ευτυχίας (SP) , του Κόμματος του Μέλλοντος (GP), του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (DEVA) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), τα οποία αποτελούν τη «Συμμαχία του Έθνους», υποβλήθηκε στο YSK στις 22 Μαρτίου.

    Το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς (YSP), το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (T?P) και το Εργατικό Κόμμα (EMEP) κατέθεσαν το πρωτόκολλο σχετικά με την απόφασή τους να συμμετάσχουν στη «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας» στο YSK στις 24 Μαρτίου. Το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο συμμετέχει στη «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας» και του οποίου η υπόθεση διάλυσης εκκρεμεί ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές με τις λίστες του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς.

    Την ίδια ημέρα κατατέθηκε το πρωτόκολλο της συμμαχίας των Προγόνων με την ονομασία «Ata», το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο του κόμματος Ζαφέρ Ουμίτ Οζντάγ. Η κλήρωση για τις θέσεις των συμμαχιών και των πολιτικών κομμάτων στα ψηφοδέλτια θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου στο YSK.

    [01] Πότε θα υποβληθούν οι λίστες των υποψηφίων βουλευτών στο YSK;

    Τα κεντρικά γραφεία των πολιτικών κομμάτων θα υποβάλουν στο YSK τους καταλόγους των υποψηφίων για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα συμμετάσχουν στις εκλογές το αργότερο μέχρι τις 17.00 της 9ης Απριλίου. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές θα υποβάλουν επίσης αίτηση στα επαρχιακά εκλογικά συμβούλια μέχρι τις 17.00 της ίδιας ημέρας.

    [01] Πώς θα εμφανίζονται τα κόμματα της συμμαχίας στο ψηφοδέλτιο;

    Τα συμμαχικά κόμματα θα εμφανίζονται δίπλα-δίπλα στο ψηφοδέλτιο με τον τίτλο «συμμαχία». Τα λογότυπα των κομμάτων, τα ονόματά τους, τα ονόματα των προέδρων τους και τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών τους θα αναγράφονται κάτω από κάθε στήλη που προορίζεται για τα κόμματα. Η φράση «Πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι» θα αναγράφεται στην κορυφή του συνδυασμένου ψηφοδελτίου. Κάτω από τη φράση αυτή, τα κόμματα θα αναγράφονται σύμφωνα με τη σειρά κλήρωσης που θα διενεργεί η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές.

    [01] Ποιος θα ψηφίζει στις κινητές κάλπες;

    Σε αυτές τις εκλογές καθιερώθηκαν επίσης κινητές κάλπες για τους ψηφοφόρους που είναι κατάκοιτοι λόγω ασθένειας ή αναπηρίας. Αυτοί οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν στις κινητές κάλπες.

    [01] Τα ψηφοδέλτια θα είναι σε ενιαίο φάκελο;

    Οι ψηφοφόροι θα βάλουν στον ίδιο φάκελο δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τον πρόεδρο και τα μέλη του κοινοβουλίου και θα τα ρίξουν στην κάλπη.

    [01] Πώς θα καταμετρηθούν οι ψήφοι της συμμαχίας;

    Με την τελευταία τροποποίηση του εκλογικού νόμου, το όριο των εθνικών εκλογών, που ήταν 10%, θα εφαρμοστεί ως 7% σε αυτές τις εκλογές. Άλλαξε επίσης ο υπολογισμός των ψήφων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές σχηματίζοντας συμμαχία. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει κάθε πολιτικό κόμμα που θα σχηματίσει συμμαχία θα καθορίζεται αναλογικά με βάση τον αριθμό των έγκυρων ψήφων που θα λάβει σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δηλαδή σύμφωνα με το σύστημα D'hont .

    [01] Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, πόσα κόμματα μιας συμμαχίας θα θεωρείται ότι έχουν υπερβεί το εκλογικό όριο;

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου αριθ. 7393 που τροποποιεί τον εκλογικό νόμο, τα κόμματα της συμμαχίας δεν χρειάζεται να υπερβαίνουν το 7% χωριστά. Όταν ο συνολικός αριθμός των ψήφων που έλαβε η συμμαχία υπερβαίνει το γενικό όριο του 7%, όλα τα κόμματα της συμμαχίας θα θεωρείται ότι έχουν υπερβεί το όριο.

    [01] Σε πόσες χώρες θα στηθούν κάλπες για τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό;

    Σε 75 χώρες και 156 γραφεία εκπροσώπησης στο εξωτερικό έχουν συγκροτηθεί επιτροπές ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις τελωνειακές πύλες και στις αντιπροσωπείες του εξωτερικού την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023. Η ψηφοφορία στις τελωνειακές πύλες θα ολοκληρωθεί στις 17.00 την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023. Η ψηφοφορία στις αντιπροσωπείες στο εξωτερικό θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου. Οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν για 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των αργιών.

    [01] Ποιο ψηφοδέλτιο θα καταμετρηθεί πρώτο;

    Τα ψηφοδέλτια των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών θα τοποθετηθούν στον ίδιο φάκελο. Τα ψηφοδέλτια για τις προεδρικές εκλογές θα καταμετρηθούν και θα ταξινομηθούν πρώτα. Η ακύρωση ενός ψηφοδελτίου για έναν τύπο εκλογών δεν απαιτεί την ακύρωση του άλλου ψηφοδελτίου.

    [01] Μεταξύ ποιων ωρών θα διεξάγεται η ψηφοφορία στην Τουρκία;

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 08.00 και 17.00 σε όλη την Τουρκία. Εάν υπάρχουν άτομα που περιμένουν στην ουρά από τις 17.00, τα άτομα αυτά θα καταμετρηθούν από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

    (ΚΣ)

    [03] Μανιφέστο της «Κουρδικής Συμμαχίας Ελευθερίας και Δημοκρατίας»

    Η BirG?n (04.03.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,41RISWVihvYTh6U59uV-UsLogf0aOrRKydM4dgA8SPnB4KGsSdeVUPa1ePr2GztnJMRAHHbN87FNqj91GTqzhrPDJkatC03LJ9nwfVRnDMRNK42dX2omiX&typo=1) γράφει ότι η προεκλογική διακήρυξη της «Κουρδικής Συμμαχίας Ελευθερίας και Δημοκρατίας» ανακοινώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ.

    Η «Κουρδική Συμμαχία για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία», περιλαμβάνει εκτός από το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το Κόμμα της Πράσινης Αριστερά (YSP) και άλλα μικρά κουρδικά κόμματα, όπως, το Κογκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), το Κόμμα των Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), το Κομμουνιστικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KKP), το Κόμμα Λαού και Ελευθερίας (PIA), το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PSK), την Επαναστατική Δημοκρατική Κουρδική Ένωση (DDKD) και το Κόμμα Azadi.

    Η διακήρυξη ανακοινώθηκε σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο συμπρόεδρος του DTK Berdan ?zt?rk, οι συμπρόεδροι του DBP Saliha Aydeniz και Keskin Bay?nd?r, ο συμπρόεδρος του Πράσινου Αριστερού Κόμματος ?i?dem K?l??g?n U?ar, η συμπρόεδρος του HDP Mithat Sancar, ο πρόεδρος του κόμματος Azadi Ayetullah A?iti, ο πρόεδρος του PSK Bayram Bozyel και πολλοί εκπρόσωποι ΜΚΟ.

    Η συμπρόεδρος του DBP Saliha Aydeniz διάβασε τη δήλωση στα τουρκικά και ο πρόεδρος του PSK Bayram Bozyel στα κουρδικά.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι ο κουρδικός λαός και το Κουρδιστάν βρίσκονται σε ένα ιστορικό κατώφλι γεμάτο μεγάλες ευκαιρίες και κινδύνους και ότι η πολιτική άρνησης, αφομοίωσης και βίας κατά του κουρδικού λαού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έφτασε στο επίπεδο μιας ολικής επίθεσης.

    «Η αντικουρδική πολιτική που ακολουθείται στην Τουρκία και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή δεν στόχευσε μόνο στην εξάλειψη των δημοκρατικών κερδών του κουρδικού λαού, αλλά οδήγησε επίσης στον αυταρχισμό του πολιτικού συστήματος, στην εξαφάνιση των δημοκρατικών κερδών και στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάρρευση στην Τουρκία».

    Η συμμαχία ανάμεσα σε άλλα ζητά:

    Αναγνώριση της ύπαρξης και της ταυτότητας του κουρδικού λαού και της ένταξής του στο σύνταγμα.

    Αποδοχή της κουρδικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας διδασκαλίας από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο και αναγνώριση ως δεύτερη επίσημη γλώσσα παράλληλα με την τουρκική.

    Δημιουργία ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος που επιτρέπει στους Κούρδους να οργανώνονται ελεύθερα και να εκφράζονται με τα ονόματα Κούρδων και Κουρδιστάν.

    Αναγνώριση ενός καθεστώτος που θα επιτρέψει στον κουρδικό λαό να αυτοκυβερνηθεί στο Κουρδιστάν.

    Επιστροφή των κουρδικών ονομάτων των οικισμών, των γεωγραφικών και ιστορικών τοποθεσιών των οποίων τα ονόματα έχουν αλλάξει στο Κουρδιστάν.

    Ανακοίνωση των τόπων ταφής ιστορικών Κούρδων των οποίων οι τάφοι καταστράφηκαν ή κρύφτηκαν.

    (ΚΣ)

    [04] Σύλληψη μελών του HDP στην επαρχία Σανλίουρφα

    Σύμφωνα με τη Sabah (04.04.23, sabah.com.tr), ένταση προκλήθηκε μεταξύ των μελών του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς και της χωροφυλακής, κατά τα εγκαίνια του προεκλογικού γραφείου του κόμματος στην περιοχή Halfeti της επαρχίας Σανλίουρφα (?anliurfa) στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χωροφυλακή επενέβη με κανόνια νερού και δακρυγόνα, προχωρώντας στη σύλληψη 12 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην επαρχία ?anl?urfa, Αχμέτ Ατίς.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 4 April 2023 - 15:08:36 UTC