Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-06-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 109/2023 08.06.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έκκληση Τατάρ σε ΠτΔ για εκσκαφή στον ομαδικό τάφο στην Αλόα
  • [02] Τι προνοεί το «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Τουρκία για το 2023
  • [03] Φεϊζίογλου: «Μόνο ο νόμος της αδελφοσύνης υπάρχει μεταξύ ΤΔΒΚ- Τουρκίας»
  • [04] Θα σταθούν στα πόδια τους με την βοήθεια της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Ουστέλ
  • [05] Υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 7,5% χθες
  • [06] Σχέδιο στέγασης με την υποστήριξη της Τουρκίας προτείνει ο Οζερσάι
  • [07] «Βίωσα ένα τραύμα», λέει η Τουρκοκύπρια που δέχτηκε επίθεση στην Αγ. Νάπα
  • [08] Αρικλί: Συμβάλλουν στην πολιτισμική ενσωμάτωση οι σύνδεσμοι των εποίκων
  • [09] Τουρκοκύπριος υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο της IWBF Europe
  • [10] Ανέλαβαν την προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνέρχεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ? Το Κυπριακό στην ατζέντα
  • [02] Βήματα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο Έρντογαν
  • [03] Σχέδιο δράσης 10 βημάτων για τον πληθωρισμό από Σιμσέκ
  • [04] Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου
  • [05] Εκλογή Νουμάν Κουρτουλμούς στην προεδρεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
  • [06] Πρόστιμα από το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο σε ΜΜΕ της αντιπολίτευσης

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έκκληση Τατάρ σε ΠτΔ για εκσκαφή στον ομαδικό τάφο στην Αλόα

    Η Halk?n Sesi (08.06.23) γράφει ότι σε έκκληση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να σεβαστεί την συμφωνία έναρξης εκσκαφών στον ομαδικό τάφο στο χωριό Αλόα προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη η λεγόμενη προεδρία, χαρακτηρίζεται απαράδεχτη η κατ’ ισχυρισμό υπαναχώρηση με πολιτικά κίνητρα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς από την κοινή συμφωνία στο θέμα του χωριού Αλόα.

    «Η έκκλησή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να ανακαλέσει αμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις, να αρχίσουν αμέσως οι εκσκαφές στον ομαδικό τάφο της Αλόα, όπως αποφασίστηκε, και να προβούμε αμέσως σε κοινή δήλωση επισκεπτόμενοι μαζί την αρμόδια Επιτροπή», ανέφερε ο Τατάρ.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλω να επαναλάβω ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας, ως απαιτούμενο της ισότητάς μας».

    Σημειώνοντας ότι διάβασε με έκπληξη την δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη που δημοσιεύθηκε σήμερα στον Τύπο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ένιωσε την ανάγκη να προβεί σε δήλωση με σκοπό την παρεμπόδιση της λανθασμένης κατεύθυνσης τόσο της κοινής γνώμης όσο και του ελληνοκυπριακού λαού. Ισχυρίστηκε τα εξής ο Τατάρ για το θέμα:

    «Το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων εμποδίζει την έναρξη της εκσκαφής του ομαδικού τάφου στην Αλόα που αποφασίστηκε με κοινή συμφωνία να αρχίσουν οι εργασίες τον περασμένο Ιανουάριο. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι αξιωματούχοι μας καταβάλλουν έντονη προσπάθεια, τόσο ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της επίτευξης της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας. Κατόπιν συνέχισης της επιμονής του Ελληνοκύπριου αξιωματούχου έναντι αυτών των προσπαθειών μας, κινητοποιήθηκα και χθες τηλεφώνησα στον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Του ανέφερα ότι πρέπει να αρχίσει αμέσως αυτή η εκσκαφή που ούτως ή άλλως έχει αποφασιστεί, ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μην αναμειγνύεται ένα τόσο σημαντικό από ανθρωπιστικής πλευράς θέμα σε πολιτικές απόψεις, όμως ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι συγγενείς των αγνοούμενών μας περιμένουν εδώ και χρόνια την έναρξη αυτής της εργασίας.

    Ταυτοχρόνως, επανέλαβα στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι είμαι έτοιμος να μελετήσουμε επί τόπου τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων με επίσκεψη που θα κάνουμε μαζί και μετά από αυτό με κοινή δήλωση να εκφράσουμε στήριξη στις δραστηριότητές της που έχουν μεγάλη σημασία από ανθρωπιστικής άποψης.

    Διαβιβάσαμε πριν δύο εβδομάδες προς την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών και το προσχέδιο της δήλωσης που θα μπορούσε να γίνει μετά από την εν λόγω επίσκεψη. Είναι απαράδεχτο εκ μέρους μας να γίνεται υπαναχώρηση με πολιτικά κίνητρα από την κοινή συμφωνία στο θέμα της Αλόα. Έκκλησή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να ανακαλέσει αμέσως αυτές τις λανθασμένες αποφάσεις του, να αρχίσουν αμέσως οι εκσκαφές στον ομαδικό τάφο στην Αλόα όπως αποφασίστηκε από κοινού και να προβούμε αμέσως σε μια κοινή δήλωση επισκεπτόμενοι μαζί την αρμόδια επιτροπή.

    Αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλω να επαναλάβω ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας, ως απαιτούμενο της ισότητάς μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τι προνοεί το «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Τουρκία για το 2023

    Κάτω από τον τίτλο «Ιδού οι οδηγίες», η Yeni D?zen (08.06.23) γράφει ότι υπεγράφη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας, σχεδόν τρεις μήνες μετά την υπογραφή της τον περασμένο Μάρτιο, η «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ», που δεν ήταν γνωστές οι λεπτομέρειές της μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση των «οδηγιών», οι πλείστες των οποίων απαιτείται να υλοποιηθούν εντός Ιουνίου 2023.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι άξιο προσοχής αποτελεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις πρόνοιες του «πρωτοκόλλου» που έπρεπε να υλοποιηθούν τον Μάιο του 2023 ήταν και ο «περί εκπαιδευτικών (τροποποιητικός ) νόμος» που εγκρίθηκε από την «βουλή» με τις ψήφους της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP και τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2023, όπως προνοεί το «πρωτόκολλο», παρά τις πολυήμερες διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών.

    Ανάμεσα στα «σχέδια» που ζητείται να υλοποιηθούν εντός Ιουνίου 2023 είναι ενέργειες όπως, η αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στα καζίνο κατά τουλάχιστον 12%, θέσπιση και εφαρμογή «νόμου» που αφορά τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, υπαγωγή της «τράπεζας αναπτύξεως» στον «περί τραπεζικού τομέα νόμο», εφαρμογή του συστήματος της αυτοματοποίησης στα καύσιμα, κάποιες ρυθμίσεις στην συνδικαλιστική ζωή για «αύξηση της αποτελεσματικότητας στην δημόσια διοίκηση» και ρυθμίσεις στον ηλεκτρισμό με την ετοιμασία «νόμο» για την «ενεργειακή αποδοτικότητα».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια και της «άδειας» για αίθουσα τυχερών παιχνιδιών θα κατανέμονται ως εξής: 47,5% θα δαπανάται τουριστικούς σκοπούς, 47,5% θα δίδεται στο «υπουργείο οικονομικών» και 5% θα μεταβιβάζεται στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών».

    Εξάλλου θα αυξηθούν τα ενοίκια που λαμβάνονται από ακίνητα που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και θα καταργηθούν συμφωνίες για ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον σκοπό που πρέπει και είναι άδεια.

    Προβλέπεται επίσης για τον Ιούνιο η εναρμόνιση του «περί συντεχνιών και εργασίας νομοσχεδίου» με τον «νόμο περί συλλογικών συμβάσεων, απεργιών και δημοψηφισμάτων», ενώ θα διασφαλιστεί η συμμετοχή του «συντεχνιακού πρωτοκολλητή» στις γενικές συνελεύσεις των συντεχνιών.

    Για τον Ιούλιο του 2023 προβλέπεται η διεξαγωγή εργασιών κατασκευής νέου φορτωτικού λιμανιού στο Καραβοστάσι και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την πλήρη κατάργηση της χρήσης χαρτιού.

    Για τον Αύγουστο του 2023 προβλέπεται η ενθάρρυνση και διευκόλυνση της πρόσβασης στην επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση στο πλαίσιο της αύξησης των δυνατοτήτων επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, ειδικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.

    Για τον Σεπτέμβριο του 2023 προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις στην δομή του προσωπικού στην «δημόσια υπηρεσία» με σκοπό μείωση των εξόδων, στον τρόπο διορισμού και παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού στο «δημόσιο» και στους «δήμους» με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας στον καθορισμό των πολιτικών που αφορούν το προσωπικό. Ταυτοχρόνως, θα παρασχεθεί τεχνική στήριξη από την Γενική Διεύθυνση Προσωπικού και Αρχών Τουρκίας στις εργασίες προς το «σύστημα της κρατικής οργάνωσης» και «το σύστημα δημόσιας διοίκησης προσωπικού» στα κατεχόμενα.

    Για τον Δεκέμβριο 2023 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, έκθεση αξιολόγησης και συμβουλών σε σχέση με τα «πολεοδομικά σχέδια» και τις ετοιμασίες πολεοδομικών σχεδίων.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Halk?n Sesi (08.06.23), η οποία γράφει ότι θα δοθούν κονδύλια για δάνεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από την Τουρκία, από τα οποία οι δωρεές θα ανέρχονται στα 6 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια.

    Η εφημερίδα προβάλλει και τις εξής πρόνοιες του «πρωτοκόλλου»: Θα αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και η παραχώρηση οικοπέδων στους επενδυτές που έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, θα μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για ίδρυση εταιρείας και για επενδύσεις, θα διασφαλιστεί ότι θα εισέρχονται στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού και άτομα που δεν είναι απόφοιτοι της «παιδαγωγικής ακαδημίας Ατατούρκ» στα κατεχόμενα με τροποποίηση του «νόμου» και θα αυξηθεί κατά 5% το ΦΠΑ στις πωλήσεις νέων κατοικιών 300 τετραγωνικών μέτρων, στα οχήματα αξίας πέραν των 30 χιλιάδων στερλινών και στις μοτοσικλέτες άνω των 200 κυβικών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Φεϊζίογλου: «Μόνο ο νόμος της αδελφοσύνης υπάρχει μεταξύ ΤΔΒΚ- Τουρκίας»

    H G?ne? (08.06.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου ευχήθηκε «να είναι επωφελής για την ΤΔΒΚ η συμφωνία οικονομικής συνεργασίας του 2023».

    Ο λεγόμενος πρέσβης σχολίαζε την δημοσίευση του «πρωτοκόλλου οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας.

    «Έχει υλοποιηθεί η στρατηγική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ‘υπάρχει μόνο ένας έγκυρος νόμος μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Τουρκικής Δημοκρατίας, και αυτός είναι ο νόμος της αδελφοσύνης’», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας επίσης πως «δεν μπορεί να υπάρξει Τουρκία χωρίς την ΤΔΒΚ και η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Τουρκία», ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε και τα εξής: «Είμαστε δυνατοί μαζί, υπάρχουν δύο τουρκικά κράτη σε αυτή τη γεωγραφία, αυτά τα δύο τουρκικά κράτη θα ζουν δίπλα-δίπλα και ώμο με ώμο για πάντα».

    (ΚΣ)

    [04] Θα σταθούν στα πόδια τους με την βοήθεια της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Ουστέλ

    H G?ne? (08.06.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πετύχει σίγουρα τη δημιουργία μιας οικονομικής δομής που θα στέκεται στα πόδια της, αφήνοντας πίσω της όλα τα προβλήματα υποδομής, στηρίζοντας τους επιχειρηματίες, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Ο Ουστέλ έκανε δήλωση σχετικά με την υπογραφή του «πρωτοκόλλου οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας και στα ΜΜΕ.

    Στην ανακοίνωσή του, ο Ουστέλ υποστηρίζει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν δίνει μόνο υποσχέσεις αλλά τις κάνει πράξη.

    «Ομοίως, η μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν αθέτησε καμία από τις υποσχέσεις της στον τουρκοκυπριακό λαό και πάντα μας υποστήριζε, ώστε ο τουρκοκυπριακός λαός να προχωρήσουμε παραπέρα και να αυξήσουμε το επίπεδο ευημερίας μας. Η νέα δημοσίευση του πρωτοκόλλου οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ για το έτος 2023 λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν σημαίνει ότι οι εργασίες δεν λειτουργούν και δεν γίνονται οι απαραίτητες μελέτες. Αντίθετα, μελέτες για το τι προβλέπει το πρωτόκολλο συνεχίζονται τόσο στη μητέρα πατρίδα Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ», ανέφερε.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και των Τουρκοκυπρίων σήμερα, όπως και χθες, και είναι ο κύριος υποστηρικτής τους και υποστήριξε:

    «Σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας για το 2023, το ποσό των κονδυλίων που θα παράσχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία στη χώρα μας ανέρχεται σε 9,5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα είναι δυνατή η υλοποίηση του σχεδίου κοινωνικής στέγασης, το οποίο θα θέσουμε σε εφαρμογή για τους νέους μας και τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αγοράσουν σπίτι, και θα είναι ευκολότερο για εμάς να αφήσουμε πίσω μας το πρόβλημα των αγροτεμαχίων, των οποίων τις υποδομές δεν έχουμε ολοκληρώσει.

    Ομοίως, τα γεωργικά αρδευτικά έργα και τα έργα πόσιμου νερού που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχιστούν χάρη σε αυτό το πρωτόκολλο- τα νέα μας έργα αυτοκινητοδρόμων, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων των χωριών, θα τεθούν σε εφαρμογή.

    Ορισμένες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και της υλοποίησης του έργου για την κατασκευή ενός νέου κρατικού νοσοκομείου 500 κλινών στην πρωτεύουσα Λευκωσία, θα υλοποιηθούν χάρη σε αυτή τη συμφωνία».

    (ΚΣ)

    [05] Υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 7,5% χθες

    Η Halk?n Sesi (08.06.23) γράφει ότι έγινε το αναμενόμενο, καθώς χθες υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι ξένων νομισμάτων, με την ισοτιμία να καθορίζεται ως εξής: 1 ευρώ 25,10 ΤΛ, 1 δολάριο 23,35 ΤΛ και στερλίνα 29 ΤΛ. Η Τουρκία προσπαθούσε να συγκρατήσει την υποχώρηση του νομίσματος της πριν τις εκλογές χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της κυβέρνησης.

    Η εφημερίδα παρουσιάζει γράφημα που δείχνει τη σταδιακή απώλεια της αγοραστικής δύναμης της Τουρκικής Λίρας σε σχέση με το δολάριο. Ενώ το 2009 διακόσιες τουρκικές λίρες ισοδυναμούσαν με 129 δολάρια, το 2014 αντιστοιχούσαν σε 94, το 2018 σε 43 και σήμερα σε μόλις 8,74 δολάρια.

    «Χρεοκοπήσαμε με τη λίρα»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni D?zen (08.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,yGXgCe6PtkQAg8CS-aIg-Ji-dLWkX5rwfEZVRCfiZdVfMS6z9kXoZrV5PnldtmisYpvmFhgarT1cH1F68sRTVZkPGehjvCknwBtUn5B&typo=1) γράφει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, άνοιξε η πόρτα για την αναμενόμενη νέα «νομισματική κρίση» στην οικονομία. Ενώ οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία, ο φόβος για υψηλές τιμές έχει επανεμφανιστεί, καθώς η στερλίνα έσπασε χθες νέο ρεκόρ, φτάνοντας στη ζώνη των 29 ΤΛ, ενώ το ευρώ και το δολάριο σημείωσαν επίσης σοβαρή άνοδο.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Χασάν Αβλίκ (Hasan Avl?k), πρόεδρος του «συλλόγου θυμάτων συναλλάγματος», ανέφερε ότι παρακολουθούν με ανησυχία την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και επέκρινε την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος ότι δεν κάνει τίποτα χειροπιαστό για το θέμα αυτό. Αναφέροντας ότι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών έχει φέρει μαζί της τόσο την ακρίβεια όσο και την αδυναμία πληρωμής των χρεών, ο Αβλίκ δήλωσε ότι χιλιάδες πολίτες παλεύουν με οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.

    Επιπρόσθετα, ο οικονομολόγος αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Ερντάλ Γκιουράι (Erdal G?ryay) δήλωσε ότι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν αναμενόμενη και ότι ήταν προφανές ότι μια τέτοια κρίση θα εμφανιζόταν.

    «Δεν εκπλήσσομαι που ξεκίνησε η κρίση. Το ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια σχετίζεται με τις οικονομικές πολιτικές στην Τουρκία», είπε.

    Σχολιάζοντας την κατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου ως προς αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι η αλλαγή γίνεται αισθητή και εδώ λόγω της χρήσης της τουρκικής λίρας ως νόμισμα.

    (ΙΣ)

    [06] Σχέδιο στέγασης με την υποστήριξη της Τουρκίας προτείνει ο Οζερσάι

    Η Diyalog (08.06.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι ένα επείγον, ολοκληρωμένο σχέδιο στέγασης με την υποστήριξη της Τουρκίας είναι απαραίτητο.

    Ο Οζερσάι είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί ως ολιστικό πακέτο ένα μοντέλο στο οποίο να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν τόσο η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών (απόκτηση ιδιοκτησίας με πληρωμή ενοικίου), όσο και η στήριξη δανείων για την αγορά κατοικίας με ορισμένους όρους, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να παρασχεθούν ουσιαστικά δάνεια σε νέους που θα χτίσουν τη δική τους κατοικία και το «κράτος» να κατασκευάσει κοινωνικές κατοικίες για νέους με τρόπο που να περιλαμβάνει και τους νέους των πόλεων.

    Λέγοντας ότι η ανακοίνωση της λεγόμενης κυβέρνησης πριν από ένα μήνα για στήριξη του δανείου αγοράς κατοικίας για ‘Το πρώτο μου σπίτι’ δεν ήταν πολύ ρεαλιστική, υποστήριξε ότι τώρα με τη συναλλαγματική ισοτιμία να έχει εκτοξευθεί στα ύψη έχει χάσει εντελώς το νόημά της, και είπε ότι το ποσό των στερλινών που θα μπορούσε να αγοραστεί με αυτά τα χρήματα την εποχή που ανακοινώθηκε ως «καλή είδηση» έχει μειωθεί κατά 10 χιλιάδες λίρες σήμερα.

    «Ένα διαμέρισμα δεν θα μπορούσε να αγοραστεί με αυτό το δάνειο ούτως ή άλλως, αλλά τώρα δεν μπορεί να αγοραστεί καθόλου», δήλωσε ο Οζερσάι, προσθέτοντας ότι «τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο είναι λαϊκιστές και λένε λόγια κενά περιεχομένου».

    (ΙΣ)

    [07] «Βίωσα ένα τραύμα», λέει η Τουρκοκύπρια που δέχτηκε επίθεση στην Αγ. Νάπα

    Η Diyalog (08.06.23) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις της Τουρκοκύπριας Άσια Καρααλί, η οποία τραυματίστηκε μετά από επίθεση Ελληνοκυπρίων στην Αγία Νάπα στις 2 Ιουνίου.

    Αναφέροντας ότι βίωσε μεγάλο φόβο, ανασφάλεια και απογοήτευση, ο Καρααλί είπε ότι ακόμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ του γεγονότος.

    «Είχα ένα πολύ άσχημο περιστατικό και ο μεγαλύτερος παράγοντας σε αυτό ήταν ότι ήμουν γυναίκα. Και νομίζω ότι μάλλον ήταν πολύ μεθυσμένοι, δεν ξέρω αν έκαναν χρήση ουσιών ή όχι, γιατί δεν είχαν ελεγχθεί. Με ρώτησαν αν είμαι Τουρκάλα, ίσως να μου είχαν επιτεθεί και αν έλεγα ότι είμαι Ισπανίδα. Νομίζω ότι θύμωσαν επειδή αρνήθηκα την παρενόχλησή τους», είπε .

    Πρόσθεσε ότι άνοιξε τα μάτια της στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και συνέχισε ως εξής, η Καρααλί: «Όταν ξύπνησα στο νοσοκομείο, δεν ένιωσα τίποτα. Είχα ένα σοβαρό τραύμα. Ακόμη και όταν έλεγα στην ελληνοκυπριακή αστυνομία για το περιστατικό, δεν ήμουν ο εαυτός μου. Όταν πέρασα στον βορρά και γύρισα σπίτι, δεν μιλούσα καν στη μητέρα μου, αλλά οι φίλοι μου είπαν ότι έκλαψα πολύ».

    Δήλωσε ότι δεν μπόρεσε ακόμη να ξεπεράσει το σοκ του περιστατικού και είπε: «Πήγα στο νότο για δύο συνεχόμενες ημέρες και έδωσα κατάθεση στην αστυνομία, οπότε ακόμη δεν μπόρεσα να ξεπεράσω το σοκ του περιστατικού, βιώνω απίστευτο φόβο, ανασφάλεια και απογοήτευση. Δεν μπορώ να εκφράσω πλήρως τα συναισθήματά μου γιατί δεν μπορώ να μείνω μόνη με τον εαυτό μου».

    Σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε στο αρχηγείο της αστυνομίας, οι 2 δράστες της επίθεσης που συνελήφθησαν δεν είπαν τίποτα στην αστυνομία, δήλωσε ότι «η αστυνομία τους ανέκρινε αλλά δεν μίλησαν».

    «Το νοσοκομείο από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα, αλλά έλαβα προσοχή από την αστυνομία. Έλαβα επίσης μηνύματα υποστήριξης από τους Ελληνοκύπριους ναι, υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που στέλνουν άσχημα μηνύματα, αλλά έλαβα επίσης τόσο θετικά όσο και αρνητικά μηνύματα και από τους Τουρκοκύπριους. Έλαβα τηλεφωνήματα και από Ελληνοκύπριους πολιτικούς», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [08] Αρικλί: Συμβάλλουν στην πολιτισμική ενσωμάτωση οι σύνδεσμοι των εποίκων

    Η Diyalog (8.06.23) γράφει ότι τον λεγόμενο υπουργό δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί επισκέφτηκε o «πολιτιστικός σύλλογος» των εποίκων από την Μαλάτεια που διαμένουν στα κατεχόμενα με επικεφαλής τον Οκάν Ερντεμσίζ (Okan Erdemzsiz).

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Αρικλί δήλωσε ότι μετά το 1975 ήρθαν στο νησί πολλά άτομα από την Μαλάτεια και ότι ο ίδιος μεγάλωσε στο ?ncesu της Μαλάτειας, οπότε έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του.

    Ο Αρικλί δήλωσε ότι οι σύλλογοι που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που ήρθαν στις κατεχόμενες περιοχές από διάφορες περιοχές της Τουρκίας και εγκαταστάθηκαν εδώ, εμπλουτίζουν την τουρκοκυπριακή κουλτούρα συμβάλλοντας στην πολιτιστική ενσωμάτωση.

    «Το αντίθετο από αυτό είναι η αφομοίωση. Με άλλα λόγια, ξεχνάς την κουλτούρα σου, ξεχνάς από πού έρχεσαι, αρνείσαι ακόμη και πού γεννήθηκες και προσπαθείς να προσαρμοστείς σε μια νέα κουλτούρα. Κι αυτό λέγεται αφομοίωση. Αυτό είναι κάτι που δεν μας ταιριάζει», δήλωσε ο Αρικλί, προσθέτοντας ότι πολλοί σύλλογοι συμπατριωτών του δεν δίνουν σημασία σε αυτό και ακούγονται μόνο σε προεκλογικές περιόδους, αλλά ότι ο «πολιτιστικός σύλλογος» των εποίκων από τη Μαλάτεια και οι δραστηριότητές του θα πρέπει να ληφθούν ως παράδειγμα.

    (ΙΣ)

    [09] Τουρκοκύπριος υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο της IWBF Europe

    Η Yeni D?zen (08.06.23) γράφει ότι ο Ορτσούν Καμαλί (Or?un Kamal?), ένα από τα σημαντικά ονόματα στο χώρο της καλαθόσφαιρας με τροχοκάθισμα στις κατεχόμενες περιοχές, προτάθηκε από την Τουρκική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Σωματικές Αναπηρίες, ως υποψήφιο μέλος για το διοικητικό συμβούλιο της International Wheelchair Basketball Federation (IWBF) Europe.

    Ο Καμαλί, ο οποίος ανέλαβε χρέη υπεύθυνου εξωτερικών σχέσεων στην τουρκική ομοσπονδία, θα θέσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές που θα λάβουν χώρα τον προσεχή Αύγουστο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

    (ΙΣ)

    [10] Ανέλαβαν την προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας

    Ο παράνομος Bayrak (08.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,0jPIJWwCAqz88fH49SZoA7fcpHRwMI8Ce1eyQrl7ho4dGQJRITgqIUOIl47neq0SvqBI5iB-eC4x1eNDAB4kqGMdMx1SYBVCNkmfTC7amFvBOH&typo=1) μεταδίδει ότι την προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (Global Healthcare Travel Council) ανέλαβε ο Αχμέτ Σαβασάν εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος σε τελετή που έγινε χθες στο συνεδριακό κέντρο του Vouni Palace στην κατεχόμενη Κερύνεια με συμμετοχή αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, την Κίνα, το Ντουμπάι, την Αλγερία, την Ινδία, το Καζακστάν, η Κιργισία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ, η «υπουργός υγείας», Γκιουρτζιάγ Άλτουγρα, ο «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και άλλοι αξιωματούχοι του καθεστώτος.

    Μιλώντας κατά την τελετή, ο Ουστέλ είπε ότι το κατοχικό καθεστώς συνεργάζεται με πέραν των 100 χωρών σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η υγεία, παρά την κατ’ ισχυρισμό προσπάθεια να αποκοπούν οι δεσμοί του με τον κόσμο μέσω της ούτω καλούμενης απομόνωσης. Υποστήριξε ότι η παραλαβή της σημαίας της προεδρίας του εν λόγω συμβουλίου αυξάνει την ορατότητα του καθεστώτος διεθνώς και ταυτοχρόνως θα δημιουργήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης της συνεργασίας με τα κράτη μέλη.

    Στην δική της παρέμβαση, η Άλτουγρα ανέφερε ότι η κατεχόμενη Κύπρος φιλοξενεί τριπλάσιο από τον πληθυσμό της αριθμό τουριστών προερχόμενων από τις τέσσερις γωνιές της γης, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον τουρίστα και ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση σε πέραν των 100 χιλιάδων διεθνών φοιτητών.

    Τέλος, ο Αχμέτ Σαβασάν δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της προεδρίας της «ΤΔΒΚ» θα προσπαθήσουν να συστήσουν ειλικρινείς σχέσεις στον τουρισμό υγείας και σε άλλους τομείς με κάθε ένα από τα 55 κράτη-μέλη του οργανισμού.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνέρχεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ? Το Κυπριακό στην ατζέντα

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (08.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fntv.com.tr&c=E,1,bR5dt4Zl1JSGv1sge-e8pfmjw1mV8zNYThSkl2Pg2iq3KaAOs9tQymw7L1wBmD2fQq3h6nyC78FgUcVKA851ke-BEhqgEZgWsqcETW4C4X3nIkUJ9uA,,&typo=1), συνέρχεται σήμερα στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

    Το ΣΕΑ θα συνέλθει σήμερα για πρώτη φορά με τα νέα του μέλη υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μουσά Άβσεβερ και οι διοικητές των όπλων. Παρών θα είναι και ο Ιμπραήμ Καλίν ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

    Οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν στη συνεδρία, όπου αναμένεται να εξεταστούν οι προσπάθειες για την προστασία των λεγόμενων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στη συνεδρία αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν θέματα στρατηγικής, περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας, ιδίως οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.

    Οι δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων θα είναι επίσης μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν, ενώ τη συνάντηση προγραμματίζεται να απασχολήσουν και οι επιχειρήσεις κατά όλων των «τρομοκρατικών οργανώσεων», ιδίως των PKK/KCK-PYD/YPG, της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν (FET?) και του ισλαμικού κράτους .

    Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας για την ειρήνη, οι δραστηριότητες διαμεσολάβησης και διευκόλυνσης, η ανθρωπιστική βοήθεια και τα θέματα μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, ιδίως οι εξελίξεις σχετικά με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

    Στη συνεδρία αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η κατάσταση σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    (ΓΜ)

    [02] Βήματα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο aHaber (07.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,MI0p762DZavNXOfKLiKc-Vih78NnOTVkIF7M0Enp17vKGvoNsBR4TZvEvULIzzP54ij0xDdo-hYX81pxqUnS5yV08zgf6GNz6Ag-Z3otECr7BsS4z5yt4,&typo=1), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ κάλεσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, όπου συζητήθηκαν και περιφερειακά θέματα, ο Έρντογαν δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα με συγκεκριμένη και θετική ατζέντα προς την κατεύθυνση της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία έχει μεγάλη στρατηγική αξία για την Ευρώπη.

    «Απελευθέρωση της βίζας»

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης, της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, της διαχείρισης της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Έρντογαν δήλωσε ότι η δίκαιη μεταχείριση της Τουρκίας και η υποστήριξη της προοπτικής πλήρους ένταξης θα διασφαλίσουν το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις.

    (ΓΜ)

    [03] Σχέδιο δράσης 10 βημάτων για τον πληθωρισμό από Σιμσέκ

    Σύμφωνα με την Ak?am (08.06.23, aksam.com.tr), σχέδιο δράσης 10 βημάτων για πτώση του πληθωρισμού ανακοινώθηκε χθες από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

    Ο Σιμσέκ εξήγησε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

    Αύξηση αποταμιεύσεων σε Λίρες Τουρκίας

    Ενώ η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να μειώνει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια νούμερα, θα εφαρμοστούν πρακτικές μείωσης του κόστους για τον περιορισμό του πληθωρισμού των τροφίμων. Παράλληλα με τη διατήρηση των πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί αποφασιστικά για να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μονοψήφια νούμερα. Οι αποταμιεύσεις σε ΤΛ θα αυξηθούν με την περαιτέρω ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών μέσων.

    Στήριξη της κεντρικής τράπεζας:

    Θα εξασφαλιστεί ισχυρότερος συντονισμός των νομισματικών, δημοσιονομικών, εισοδηματικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών. Τα συνετά μέτρα νομισματικής πολιτικής με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα θα υποστηριχθούν από τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις πολιτικές εσόδων. Οι πρακτικές και τα μέσα δημιουργίας αποθεμάτων θα διαφοροποιηθούν για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Σύμφωνα με τη στόχευση του πληθωρισμού, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσουν να καθορίζουν από κοινού τον στόχο για τον πληθωρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα αποφασιστικά και ανεξάρτητα για την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού νομισματικής μετάδοσης σύμφωνα με τον κύριο στόχο της επίτευξης σταθερότητας των τιμών.

    Τέλος στη μεταβλητότητα των τιμών των τροφίμων

    Οι πολιτικές για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα θα επιταχυνθούν. Η ασφάλεια του εφοδιασμού με τρόφιμα θα διασφαλιστεί με την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής, της παραγωγικότητας και του σχεδιασμού της εφοδιαστικής και θα αποτραπεί η αστάθεια στις τιμές των τροφίμων. Ο σχεδιασμός της γεωργικής παραγωγής θα αποκτήσει προτεραιότητα. Θα υποστηριχθεί η μετάβαση από προϊόντα με πλεονάζουσα παραγωγή σε προϊόντα με ανεπάρκεια.

    Στρατηγικές καλλιέργειες και κόστος εισροών

    Θα ενθαρρυνθούν οι στρατηγικές καλλιέργειες μέσω της στήριξης του ντίζελ, των λιπασμάτων και των σπόρων και των ελκυστικών τιμών αγοράς. Το εγχώριο κόστος εισροών θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθορισμό των τιμών των γεωργικών προϊόντων. Η εξάρτηση από τις εισαγόμενες εισροές θα μειωθεί. Ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της αγοράς προϊόντων. Τα νομικά και διοικητικά εμπόδια και οι αβεβαιότητες όσον αφορά την επιχειρηματικότητα θα εξαλειφθούν.

    Το κόστος ενέργειας και ενοικίου θα μειωθεί

    Παράλληλα με τις πολιτικές για τη μείωση της εξωτερικής εξάρτησης στην ενέργεια, θα ακολουθηθεί μια προσέγγιση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που αντανακλάται στους πολίτες. Τα έργα κοινωνικής στέγασης θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες ενοικίασης, οι οποίες κατέχουν σημαντική θέση στη σύνθεση των δαπανών των πολιτών με χαμηλό εισόδημα.

    Φροντίδα για τις δημόσιες δαπάνες

    Οι δημόσιες δαπάνες θα βασίζονται στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα. Το σύστημα δημόσιας οικονομικής διαχείρισης και προμηθειών θα μεταρρυθμιστεί. Η σύνθεση των δημόσιων δαπανών θα μετασχηματιστεί υπέρ των τομέων που θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

    Διεθνή πρότυπα για τον ανταγωνισμό

    Οι δομές και οι συμπεριφορές που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στις αγορές θα παρακολουθούνται στενότερα. Θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα στο πλαίσιο των διεθνών προτύπων του δικαίου του ανταγωνισμού.

    Θα μειωθεί η επιβάρυνση της εργασίας

    Όπως πάντα, ο πληθωρισμός θα αποτραπεί από το να προκαλέσει ζημιά στην εργατική τάξη και θα ληφθούν ακόμη και αντισταθμιστικά μέτρα με το μερίδιο της κοινωνικής πρόνοιας. Θα εντοπιστούν και θα αναδιοργανωθούν οι πρακτικές που οδηγούν σε εισοδηματική ανισότητα. Θα επανεξεταστούν οι φόροι, οι επιδοτήσεις και η νομοθεσία περί κληρονομιών. Οι απαλλαγές και τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τα κοινωνικά βοηθήματα για τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες θα αναδιαρθρωθούν.

    Θα ολοκληρωθούν οι διορισμοί στη γραφειοκρατία

    Οι διορισμοί που πρόκειται να γίνουν στον οικονομικό τομέα της γραφειοκρατίας, ιδίως στην Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθούνται στενά τόσο από τις αγορές όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς.

    (ΓΜ)

    [04] Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου

    Σύμφωνα με το T24 (08.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,WOlsKS-yNG8QqBZN57b3FhbRHL72NMsx4LOTjDdZFkG8V6SDyGGYNJ-ZBwQIJkpjT5q7XZTuO9jRy7Qhtta1Vxx4KWx3gXOSNWVW5WXtbz22p&typo=1), η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών συνεχίζεται με την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου να ξεπερνάει τις 23,40 λίρες.

    Η ραγδαία άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η οποία ξεκίνησε μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου, συνεχίζεται και την Πέμπτη. Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση 0,49% χθες φθάνοντας στις 23,38.

    Αύξηση 3,5 λιρών σε 9 ημέρες

    Η ισοτιμία δολάριου ? λίρας ήταν 19,57 πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου και 19,97 πριν από τις 28 Μαΐου, όταν διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε κατά περίπου 3,5 λίρες σε 9 ημέρες διαπραγμάτευσης. Η ισοτιμία του ευρώ, από την άλλη πλευρά, έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των 25,60 λιρών.

    Γιατί αυξάνονται οι συναλλαγματικές ισοτιμίες;

    Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οποίες είχαν κατασταλεί το τελευταίο έτος για να αποτραπεί η αύξηση του πληθωρισμού, αναμενόταν να αυξηθούν μετά τις εκλογές.

    Η προσδοκία ότι ο νέος υπουργός οικονομίας και οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ θα επέστρεφε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς εφαρμόζοντας ορθολογικές πρακτικές και διεθνείς κανόνες και η μείωση των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν επίσης την αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    Σιμσέκ: Χρειαζόμαστε χρόνο και υπομονή

    Σύμφωνα, εξάλλου, με το ειδησεογραφικό δίκτυο aHaber (07.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,DuJq78Rnog7akyxYJXHkca2QkyQLgWFUfqbSRdh7TwP0XFbC0vxtWfzxCZUCg2JwngCkKfn8Ip-mWNVx10owGK58GNBmfg8LDzvRSSYaDUnoBtSv&typo=1), o νέος υπουργός οικονομίας και οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ζήτησε χρόνο και υπομονή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

    (ΓΜ)

    [05] Εκλογή Νουμάν Κουρτουλμούς στην προεδρεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (07.06.23, aa.com.tr) o βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς εξελέγη νέος πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Ο Κουρτουλμούς εξελέγη στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας συγκεντρώνοντας 321 ψήφους έναντι 160 ψήφων του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Τεκίν Μπινγκιόλ, 51 ψήφων της υποψηφίου του Κόμματος Αριστεράς των Πρασίνων (YSP), Τουλάι Χατίμογουλαρί Ορούτς, 43 ψήφων του υποψηφίου του Καλού Κόμματος (?Y? Parti), Τζιχάν Πατσατζί και 4 ψήφων του υποψηφίου του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (T?P), Σεραφετίν Τζαν Αταλάι.

    Στην ομιλία του, ο Κουρτουλμούς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές αποτελεί παράδειγμα για πολλές χώρες στον κόσμο και είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της ωριμότητας της δημοκρατίας στην Τουρκίας.

    Ο Νουμάν Κουρτουλμούς προέρχεται από το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) του οποίου εξελέγη πρόεδρος το 2008, ενώ το 2010 ίδρυσε το Κόμμα της Φωνής του Λαού (Halk?n Sesi Partisi). Όταν το κόμμα του συνενώθηκε με το ΑΚΡ, o Kουρτουλμούς διορίστηκε Αντιπρόεδρος οικονομικών υποθέσεων.

    Έχει επίσης διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς και Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο 6ο τακτικό συνέδριο του ΑΚΡ εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της.

    (ΓΜ)

    [06] Πρόστιμα από το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο σε ΜΜΕ της αντιπολίτευσης

    Σύμφωνα με την Birg?n (07.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,5GAdtV2FoyyOwSkP0eAF1j7AfbDOMM0ZF7T7iLXNH32yPq-6bLJlli29G6vcFOajJoxDs5v5Y0nFjgyPWr7lZZK5xq7Iri8QEFrL0Vh0wVWae18AfTBQ,,&typo=1), το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (RT?K) επέβαλε πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς της αντιπολίτευσης.

    Όπως ανακοίνωσε το μέλος του ανώτατου συμβουλίου του RT?K Ιλχάν Ταστσί με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμό 5% στο FOX TV και το Halk TV και 3% στο TELE 1, βάσει τριών διαφορετικών αναφορών. Επιπλέον επιβλήθηκε πρόστιμο 3% στο Flash Haber. Πρόκειται για ανώτατα διοικητικά πρόστιμα.

    Σύμφωνα με τον Tαστσί, το πρόστιμο στο FOX TV επιβλήθηκε λόγω φράσης της δημοσιογράφου Τζιγντέμ Τοκέρ ότι «η δημοκρατία δεν περιορίζεται στην κάλπη», φράση, ωστόσο, που είχε πει και Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Το πρόστιμό στο HALK TV επιβλήθηκε με την αιτιολογία της υποκίνησης μίσους και εχθρότητας κατά της κοινωνίας λόγω της αναφοράς του βουλευτή Ουμίτ Οζντάγ «σέβομαι το εκλογικό αποτέλεσμα νομικά, όχι πολιτικά», κατά τη διάρκεια της κριτικής του για τους Σύριους ψηφοφόρους σε εκπομπή όπου ήταν καλεσμένος.

    Στο Tele 1 επιβλήθηκε πρόστιμο 3% λόγω των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν σχετικά με τα ψηφοδέλτια στην εκπομπή 18 Dakika.

    Τέλος, λόγω της κριτικής του βουλευτή Κωνσταντινούπολης του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζεμάλ Ενγκίνγιουρτ για τη συμμετοχή του Σινάν Ογάν στη Συμμαχία για τη Δημοκρατία, επιβλήθηκε πρόστιμο 3% στο Flash Haber με την αιτιολογία ότι ο Ογάν «σπιλώθηκε».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 8 June 2023 - 13:25:36 UTC