Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-06-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 117/2023 17-19.06.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος Αντιπρόεδρος
  • [02] Λύση με βάση τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο ζητά ο Τούρκος Αντιπρόεδρος
  • [03] Τατάρ σε Γιλμάζ: Ήταν μεγάλη προσδοκία το άνοιγμα του Βαρωσιού
  • [04] Γιλμάζ: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ»
  • [05] Αξιολόγησε την επίσκεψη Γιλμάζ ο Ουστέλ
  • [06] Επιταχύνθηκε η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [07] «Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες», λέει ο Ολγκούν
  • [08] «Τουλάχιστον 800 νέοι πολίτες»
  • [09] Επαφές πρώην προέδρου των Μαλδιβών στα κατεχόμενα
  • [10] Από το αεροδρόμιο Λάρνακας τo 95% των τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές
  • [11] Αρικλί: Δεν προβλέφθηκε χώρος για «αστυνομία» και «τελωνείο» στο νέο «αεροδρόμιο»
  • [12] Ο Ουστέλ ζήτησε νέο κτήριο για τη λεγόμενη πρωθυπουργία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τεχνικά έτοιμο το έργο ηλεκτρικής σύνδεσης Τουρκίας ? κατεχομένων
  • [02] Εταιρεία τουρκικών συμφερόντων θα κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου στη Ρουμανία
  • [03] Διάδρομος Ζανγκεζούρ: Γιγαντιαία εμπορική γέφυρα
  • [04] Πρέσβης της Τουρκίας στην Βαρσοβία o εγγονός του Ντενκτάς

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

    Η K?br?s (19.06.23) γράφει ότι έφτασε χθες το απόγευμα στα κατεχόμενα όπου θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη και επαφές σήμερα Δευτέρα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος έτυχε υποδοχής από «πολίτες» με νταούλια και ζουρνάδες στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

    Στο «αεροδρόμιο» υποδέχτηκαν τον Γιλμάζ ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, λεγόμενοι υπουργοί και ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

    Στις δηλώσεις του, ο Γιλμάζ ανέφερε ότι πραγματοποιεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου την πρώτη του επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του και πρόσθεσε ότι η αγάπη και η σημασία που αποδίδεται στον «λαό» της κατεχόμενης Κύπρου από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν φαίνεται πολύ ξεκάθαρα από το γεγονός ότι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ενέκρινε το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε έρθει και στο παρελθόν στα κατεχόμενα για συναντήσεις του Κρατικού Οργανισμού Προγραμματισμού και τεχνικές εκπαιδευτικές εργασίες, ο Γιλμάζ είπε ότι είναι τιμή του να έρχεται για πρώτη φορά ως Αντιπρόεδρος αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις.

    Επιθεώρηση «αεροδρομίου»

    Ακολούθως ο Γιλμάζ επιθεώρησε το νέο τερματικό κτήριο του «αεροδρομίου», όπου τον υποδέχτηκε ο Εμρουλλάχ Τουρανλί, διευθυντής της εταιρείας Ta? Yap?, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου.

    Μετά την επιθεώρηση, στην οποία συμμετείχαν και οι Φαϊζίογλου και Ουστέλ, ο Γιλμάζ είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο Έρντογαν είχε διακηρύξει σε όλο τον κόσμο την βούληση για ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και ότι σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιεί και ο ίδιος διήμερη επίσκεψη συνοδευόμενος από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

    Σημειώνοντας ότι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις διαδικαστικές λεπτομέρειες από την εταιρεία που ανέλαβε την ανέγερση του νέου «αεροδρομίου», ο Γιλμάζ ανέφερε ότι το νέο τερματικό θα είναι ένας πόλος έλξης στην αναζωογόνηση του τουρισμού, της απασχόλησης και των επενδύσεων στα κατεχόμενα και πρόσθεσε:

    «Για τον λόγο αυτό, υπό την ηγεσία του προέδρου μας Έρντογαν, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να αποδοθεί γρήγορα το κτήριο του νέου τερματικού στους Τούρκους της Κύπρου. Το νέο αεροδρόμιο Ερτζιάν με τους δύο διαύλους που θα μπορούν να προσγειώνονται κάθε είδους αεροπλάνα, θα μπορεί να φιλοξενεί και μεγάλα αεροπλάνα. Ο πρώτος δίαυλος μας ολοκληρώθηκε. Θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος.

    Σε σύγκριση με τον υφιστάμενο δίαυλο μήκους 2775 μέτρων, με τον νέο δίαυλο μήκους 3100 μέτρων θα αποκτήσει μήκος για χρήση από όλα τα μοντέλα επιβατικών αεροπλάνων. Ενώ το υφιστάμενο αεροδρόμιο Ετζιάν είναι 20 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, το νέο τερματικό κτίστηκε να έχει μέγεθος εξαπλάσιο από το υφιστάμενο. Στο νέο αεροδρόμιο Ερτζιάν υπάρχουν 30 χώροι στάθμευσης αεροπλάνων, 9 από τους οποίους με φυσούνα και 21 ανοικτοί. Το υφιστάμενο αεροδρόμιο, που υποδέχεται περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, θα αποκτήσει την δυνατότητα να υποδέχεται μέχρι και 15 εκατομμύρια επιβάτες με το νέο του κτήριο. Πιστεύω ότι το συντομότερο θα αποδοθεί στους Τούρκους της Κύπρου το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιού».

    Έτοιμο μέχρι τις 20 Ιουλίου το νέο «αεροδρόμιο»

    Σημειώνοντας ότι θα προλάβουν να έχουν έτοιμο το νέο κτήριο του τερματικού και τον δίαυλο μέχρι τις 20 Ιουλίου, ο Γιλμάζ είπε ότι πριν την διάσκεψη Τύπου έκαναν μια τεχνική μελέτη και εξέτασαν όλα τα άρθρα ένα προς ένα, ο Γιλμάζ υποστήριξε:

    «Περάσαμε την θάλασσα, δεν θα πνιγούμε σε ένα ρυάκι. Υπάρχουν μερικές μικρές ελλείψεις, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν, τα σχεδιάσαμε όλοι μαζί».

    Επισημαίνοντας ότι αμέσως μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα είχε την ευκαιρία να γυρίσει το νέο τερματικό κτήριο του «αεροδρομίου», ο Γιλμάζ ανέφερε ότι είναι πολύ ωραίο έργο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και για κάλυψη διάφορων αναγκών.

    Λέγοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί μεγάλες επενδύσεις και ότι σύντομα θα καλυφθούν οι εναπομείνασες ελλείψεις, ο Γιλμάζ πρόσθεσε ότι τέτοια έργα είναι ανοικτά για εξέλιξη και ότι μπορεί να διευρυνθούν οι δυνατότητές του «αεροδρομίου» μετά την έναρξη των πτήσεων.

    Χαρακτηρίζοντας κρίμα την έστω και μία μέρα καθυστέρηση ολοκλήρωσης του νέου «αεροδρομίου», ο Γιλμάζ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο έχει κόστος και όλοι συμφώνησαν να ανοίξει το συντομότερο και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα.

    Είπε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα συζητήσουν όλα τα έργα συνεργασίας που κάνουν για να αποκτήσουν οι Τούρκοι της Κύπρου μια οικονομική δομή που στέκεται στα δικά της πόδια και να αναπτυχθεί η «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε:

    «Αυτό το μέρος είναι μόνο ένα έργο, σε λίγο θα βάλουμε στο τραπέζι με τον πρέσβη μας και όλα τα αρμόδια όργανά μας τις εργασίες μία προς μία. Θέλω να αναφέρω το εξής: Το πρώτο πρωτόκολλο που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας στην πρώτη συνεδρία του υπουργικού μας συμβουλίου ήταν το πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ. Είναι ένα πρωτόκολλο ευρείας κλίμακας που περιλαμβάνει πολλά έργα και δραστηριότητες κάτω από ένα όγκο 9,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ. Και ο Έρντογαν πραγματοποίησε εδώ το πρώτο του ταξίδι. Αυτό είναι μία από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις της σημασίας που αποδίδει στις σχέσεις μας, στην υπόθεση της Κύπρου».

    Συζητεί το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

    Σημειώνοντας ότι σήμερα Δευτέρα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, τον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής», Ζορλού Τορέ και τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ, ο Γιλμάζ ανέφερε ότι αργότερα θα επισκεφθεί το υπό ανέγερση συγκρότημα κτηρίων του «προεδρικού» και της «βουλής» και θα επιθεωρήσει τις εργασίες.

    Είπε ότι μετά θα συναντηθεί με τους λεγόμενους υπουργούς συγκοινωνιών και έργων και οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί και Ολγκούν Αμτζιάογλου αντίστοιχα με τους οποίους θα συζητήσουν τα θέματα του νέου παράνομου αεροδρομίου και την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση με καλώδιο.

    Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση, ο Γιλμάζ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό και αξιόλογο έργο και υπενθύμισε το νερό που μετέφεραν από την Τουρκία στα κατεχόμενα και δεν έφτασε μόνο σε τρία χωριά, όπως είπε. Σημειώνοντας ότι σύντομα θα φτάσει και σε αυτά τα χωριά το νερό, ο Γιλμάζ υπενθύμισε ότι άρχισε η άρδευση στην Μόρφου και θα συνεχίσει στην Μεσαορία την προσεχή περίοδο.

    Είπε ότι το νερό είναι πολύ σημαντικό, όμως και ο ηλεκτρισμός είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικός και πρόσθεσε:

    «Την προσεχή περίοδο θα είναι ένα από τα ζητήματά μας που θα έχουν προτεραιότητα το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού στην ΤΔΒΚ με σύνδεση καλωδίου από την Τουρκία. Πρώτα ο Θεός, με την υλοποίηση αυτού του έργου θα είναι δυνατό να μειώσουμε τα κόστη σε μεγαλύτερη κλίμακα, στην οικονομία κλίμακας και να συμβάλουμε στην ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού. [?]

    Θα εξετάσουμε ειδικά τα έργα που θα κάνουν μαζί ο ιδιωτικός τομέας της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να ηγηθούμε σε νέες επενδύσεις σε τομείς που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα και πώς θα αυξήσουμε την ευημερία εδώ. Διότι η ανάπτυξη έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι το δημόσιο και το άλλο η πτέρυγα του ιδιωτικού τομέα. Θα έχουμε εργασία και πάνω σε αυτό το θέμα την προσεχή περίοδο».

    Ο Γιλμάζ αναφέρθηκε επίσης και στο οδικό δίκτυο στα κατεχόμενα υπενθυμίζοντας την ρήση Έρντογαν ότι «δρόμοι σημαίνει πολιτισμός» και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχουν δρόμοι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και ότι ο τομέας των συγκοινωνιών είναι ένας στρατηγικός τομέας που επηρεάζεται από όλους τους άλλους τομείς και τους επηρεάζει.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Λύση με βάση τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο ζητά ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (19.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,kPxZDEiViVGQhfmQM2Qu2rHD0ai3SimYQqw4braVPcbOGqblJzzPUmVES7dFc7EHp9fxTyFhJgOHmheyZlw-o2DUo0shIWWPN4nV-jzrNavKexhLaMK1&typo=1) μετέδωσε την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την παράνομη επίσκεψη του στις κατεχόμενες περιοχές ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, Τζεβντέτ Γιλμάζ, μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

    Ο Γιλμάζ ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Τατάρ, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με στόχο την «ανάπτυξη και το δίκαιο αγώνα της βορείας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το άνοιγμα του Βαρωσιού, καθώς και «τα βήματα που θα γίνουν με σύμπνοια την προσεχή περίοδο». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα στηρίξουν τους Τούρκους της Κύπρου, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, δίχως να ξεχωρίζουν τις ανάγκες τους από τις ανάγκες του τουρκικού έθνους.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, καθώς και το γεγονός ότι η πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας ήταν η υπογραφή του «πρωτοκόλλου οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», ο Γιλμάζ υποστήριξε ότι «είναι μια σαφής ένδειξη της σημασίας και της αξίας που αποδίδουν στην ΤΔΒΚ και στους Τούρκους της Κύπρου» και για αυτό θα επιταχύνουν τις προσπάθειές για την οικοδόμηση και την αναζωογόνηση της «ΤΔΒΚ».

    Σε σχέση με την κατασκευή του νέου κτιρίου του τερματικού σταθμού του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο κατασκευάζεται με την στήριξη της Τουρκίας, ο Γιλμάζ επανέλαβε ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες μαζί με τις «αρχές» της «ΤΔΒΚ», προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, ώστε να είναι έτοιμο «για να προσγειωθεί ο Πρόεδρός μας σε αυτό το αεροδρόμιο στις 20 Ιουλίου».

    Ανέφερε επίσης ότι θα διεξάγουν επί τόπου συναντήσεις στο εργοτάξιο κατασκευής των κτιρίων του «προεδρικού μεγάρου της βουλής» (K?lliye) του καθεστώτος, καθώς και στην κατασκευή του κόμβου σύνδεσης του βόρειου περιφερειακού δρόμου Λευκωσίας με την Κερύνεια. Περαιτέρω, ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους αρμόδιους «υπουργούς» για τα νέα έργα που έχουν εξαγγελθεί, όπως οι κοινωνικές κατοικίες στην κατεχόμενη Δερύνεια, η εναρμόνιση του ασφαλιστικού συστήματος μεταξύ Τουρκίας ? κατοχικού καθεστώτος, και η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

    Οργανισμός Τουρκικών Κρατών: «δείκτης της προσέγγισής μας για δύο κράτη»

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου, κατά τον αιώνα της Τουρκίας, θα καταλύσουν ένα προς ένα τα εμπάργκο που έχουν επιβληθεί για χρόνια σε αυτά τα εδάφη, και θα ξανοιχτούν στον κόσμο», ο Γιλμάζ ισχυρίστηκε:

    «Για σχεδόν 50 χρόνια, ο τουρκοκυπριακός λαός αντιμετωπίζει αυτά τα άδικα εμπάργκο. Όμως μαζί θα ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Ίσως αυτή η περίοδος να είναι μεγάλη για τη ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά στην ιστορία μιας χώρας, ενός έθνους, στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ξεπεράσουμε αυτές τις περιόδους με υπομονή, αν χρειαστεί για να επιτύχουμε τους εθνικούς στόχους. Και πιστεύω ότι η ΤΔΒΚ και ολόκληρος ο τουρκικός λαός της Κύπρου, ως κυρίαρχο κράτος, ως κυρίαρχο έθνος, θα πάρει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το συντομότερο δυνατό. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε ήδη το έργο μας με ενότητα πνεύματος και καρδιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ήταν ένα σημαντικό βήμα. Αποτελεί σημαντική ένδειξη της προσέγγισής μας για δύο κράτη [?] Πιστεύω ειλικρινά ότι η ΤΔΒΚ θα προοδεύσει πολύ περισσότερο πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και κοινωνιολογικά. Θα συνεχίσουμε την στηρίζουμε τους Τούρκους της Κύπρου με όλους τους θεσμούς και οργανισμούς μας[?]».

    Κυπριακό: «Ανοιχτοί σε λύση δύο κρατών, με εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας»

    Αναφορικά με το Κυπριακό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιλμάζ δήλωσε τα εξής:

    «Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια τουρκικού λαού της Κύπρου. Επαναβεβαιώσαμε τη σύμπνοια σε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο κ. Τατάρ. Μια λύση στην Κύπρο μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες στο νησί. Μια τέτοια λύση θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Στην πραγματικότητα, όλοι θα κερδίσουν σε μια λύση. Όσοι προωθούν τη μη λύση βλάπτουν όχι μόνο τον τουρκικό λαό της Κύπρου, αλλά και τους ανθρώπους που ζουν σε ολόκληρη την περιοχή. Βλάπτουν τα συμφέροντά τους. Παρ' όλη την εποικοδομητική και καλή θέληση που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητες μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

    Στη συνέχεια, λέγοντας ότι αποτελεί «ατόπημα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεωρεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως μειονότητα και ασυνέπεια από πλευράς της να δεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ, κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει μια «πιο δίκαιη στάση σε αυτά τα ζητήματα», και πρόσθεσε:

    «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το μοντέλο της λύσης των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στον αγώνα των Τούρκων της Κύπρου για δικαιοσύνη. Ποτέ δεν ήμασταν η πλευρά που εγκαταλείπει το τραπέζι της λύσης. Αλλά η στάση μας είναι πολύ σαφής και ξεκάθαρη. Θα θέλαμε να εκφράσουμε ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια λύση δύο κρατών. Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ισότιμοι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου».

    Υποστήριξε επίσης τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για «δίκαιη και ισότιμη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την «ένταξη της περιοχής του Βαρωσίου στην οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική ζωή, προστατεύοντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών».

    (ΙΣ)

    [03] Τατάρ σε Γιλμάζ: Ήταν μεγάλη προσδοκία το άνοιγμα του Βαρωσιού

    Η K?br?s Postas? (19.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,Cd7gmuDRyU0M5-bpxHw3tUXBF5HyOsfjecivp-58Egty-nzkTso1hD6VUhiNMxpkiLUFy6pNPlrzWlYtywkD7qpZBdbWreDrlnT8yLC4btCwLJM8,&typo=1) γράφει ότι «μεγάλη προσδοκία» την οποία πραγματοποίησαν μετά από 47 χρόνια χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, μιλώντας την Δευτέρα το πρωί σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    Ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι «δείχνει ξεκάθαρα» την στήριξη που παρέχει η Τουρκία προς τα κατεχόμενα η πραγματοποίηση στα κατεχόμενα της πρώτης επίσκεψης του Προέδρου Έρντογαν στο εξωτερικό μετά την εκλογή του και η έγκριση του «οικονομικού και δημοσιονομικού πρωτοκόλλου» με τα κατεχόμενα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές.

    «Αυτή την στιγμή συζητείται ο ηλεκτρισμός με καλώδιο. Η υλοποίηση αυτού του έργου είναι μια από τις μεγαλύτερες ευχές μας», είπε και ισχυρίστηκε ότι η «νέα πολιτική» που ακολουθούν αυτή την στιγμή στο Κυπριακό και η «κυριαρχική ισότητα» δείχνουν ότι υπάρχει μια νέα εποχή στην Κύπρο.

    Υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να συμβούν πιο φυσιολογικές οικονομικές εξελίξεις σε αυτή την ενισχυμένη βάση, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Αρκεί να μπορέσουμε κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και με την δική σας στήριξη».

    Χαρακτηρίζοντας σημαντικές για την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» τις εμπειρίες του πρώτου υπουργικού συμβουλίου των εκατοντάχρονων της Τουρκίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αποτελέσει παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με την μεταρρύθμιση που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για συνέχιση της δυναμικής που απέκτησε η «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας ότι μετά την εκλογή του στην «προεδρία» επιβεβαίωσαν ότι η λύση στην Κύπρο θα είναι «δύο κράτη», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ενώ συνεχίζουν την νέα τους πολιτική, θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία «κυρίαρχα και ανεξάρτητα».

    Αναφερόμενος στην σημασία της μεταφοράς νερού από την Τουρκία, ο Τατάρ επεσήμανε ότι η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο είναι εξίσου σημαντική για προστασία του νησιού και του περιβάλλοντος.

    Καταληκτικά ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες προσπάθειες για να συμπεριληφθούν οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» στο σύστημα υγείας της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Γιλμάζ: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s Postas? (19.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,NULp306hIGfK7BNYFCqgYXnxpqpAFce3Dsh9p2mShglmFFfh3RDC57TZoSIBXqB9MRqqSTX4uoL8ZjTk0SEPLjFLQ-c68z1aI0oA7pD36dXtOBaNUkX9GGg,,&typo=1) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Τζεβντέτ Γιλμάζ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν μπορεί να ωθηθεί σε καθεστώς μειονότητας με κανέναν τρόπο και δεν μπορεί να συρθεί σε θέση ιεραρχικά κατώτερη των άλλων.

    «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ σε κάθε πλατφόρμα», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις και προβαίνοντας εκτιμήσεις σε ζωντανή εκπομπή της Haber Global TV.

    Αξιολογώντας τις εξελίξεις σχετικά με την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Γιλμάζ ισχυρίστηκε:

    «Έχουμε επιτύχει μια πολύ στρατηγική εξέλιξη πρόσφατα. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ στην διαδικασία που ακολουθεί. Το γεγονός ότι έγινε μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών είναι ένα σημάδι και ένα μήνυμα γι’ αυτό. Ο τουρκοκυπριακός λαός της βόρειας Κύπρου δεν μπορεί να ωθηθεί με κανένα τρόπο σε καθεστώς μειονότητας, δεν μπορεί να συρθεί σε μια θέση ιεραρχικά κατώτερη των άλλων. Πρέπει να πάρει τη θέση του στο νησί με ισότιμο και κυρίαρχο τρόπο. Σε όλες τις πλατφόρμες, προβάλλουμε τη δικαιοσύνη μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ορθή μας θέση απέναντι σε κάθε αδικία και τα εξαιρετικά νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ σε κάθε πλατφόρμα».

    Σε ερώτηση σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τα εξής:

    «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια εξαιρετικά σημαντική γεωγραφία [?] Οι χώρες έχουν επίσης συμφέροντα. Για ένα διάστημα κατέβαλαν προσπάθεια να αποκλείσουν την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από αυτή την εξίσωση, αλλά η ισχύς της Τουρκικής Δημοκρατίας χάλασε τα παιχνίδια εδώ. Το πιο σημαντικό είναι η συμφωνία με τη Λιβύη. Με αυτή τη συμφωνία, όλα τα παιχνίδια έσπασαν. Τώρα έχει διαμορφωθεί μια νέα εξίσωση. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο μέχρι τέλους, δεν τίθεται θέμα οποιουδήποτε βήματος προς τα πίσω εδώ. Αλλά από την άλλη, λέμε επίσης: ‘Πρόκειται για έναν κοινό χώρο, ας αξιοποιήσουμε αυτόν τον κοινό χώρο από κοινού σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα, χωρίς να προσπαθούμε να αποκλείσουμε κανέναν. Ας μην έρθει κανείς στα σχέδια μακρινών γεωγραφικών περιοχών’».

    Θα αντιμετωπίσουμε την ηλεκτρική ενέργεια, όπως το θέμα του νερού

    Δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, ο Γιλμάζ αναφέρθηκε στο έργο της μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσαριάς και είπε πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο.

    «Υπάρχει κάτι που ονομάζεται νησιωτική οικονομία, καθώς τα νησιά έχουν ένα ορισμένο μέγεθος, δεν μπορούν να παρέχουν οικονομίες κλίμακας. Ως εκ τούτου, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια γίνονται πολύ δαπανηρές υπηρεσίες. Όταν δημιουργείται επαφή με μια μεγαλύτερη ηπειρωτική χώρα, είναι δυνατόν να παρέχονται ορισμένες υπηρεσίες υπό πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες, με οικονομίες κλίμακας και χαμηλό κόστος. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για μια πολύ στρατηγική επένδυση. Γνωρίζετε ότι το νερό έρχεται από την Τουρκία. Κατά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό σήμερα, μου είπε ότι το νερό αυτό έχει φτάσει σε όλα τα χωριά, εκτός από 3 χωριά, και ότι θα τους δοθεί στο εγγύς μέλλον ως πόσιμο νερό», είπε.

    Έκανε επίσης δηλώσεις σχετικά με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα και ανέφερε τα εξής:

    «Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο μοντέλο στον ηλεκτρισμό; Σήμερα, συζητάμε το σχέδιο σύνδεσης με την Τουρκία μέσω καλωδίου. Έχουν ήδη δημιουργηθεί ορισμένες υποδομές. Η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε όπως το νερό. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που θα κάνουμε την επόμενη περίοδο θα είναι αυτή η καλωδιακή σύνδεση. Μεσοπρόθεσμα, αναφέρεται ένα χρονοδιάγραμμα μεταξύ 3-5 ετών για την ολοκλήρωση και την υλοποίησή της. Φυσικά, υπάρχει ένα σοβαρό κόστος, αλλά την επόμενη περίοδο θα είναι ένα έργο που θα προσφέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας».

    «Ο Ερντογάν θέλει να προσγειωθεί στο νέο αεροδρόμιο στις 20 Ιουλίου»

    Ερωτηθείς εάν η ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο τερματικό κτίριο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για τις 20 Ιουλίου, δήλωσε ότι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με όλες τους τις δυνάμεις και πρόσθεσε:

    «Σήμερα επιθεωρήσαμε το τερματικό κτίριο. [?] Ο Πρόεδρός μας είπε ότι θα ήθελε να προσγειωθεί σε αυτό το αεροδρόμιο στις 20 Ιουλίου. Ήρθαμε μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών μας, την Κρατική Αρχή Αεροδρομίων και μια τεχνική ομάδα. Ελπίζω ότι, για ό,τι είναι απαραίτητο, θα προσπαθήσουμε μαζί με τις ομάδες από την Τουρκία, τις ομάδες στην ΤΔΒΚ και τις εργοληπτικές εταιρείες».

    Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια και δήλωσε πως έφεραν ομάδες από την Τουρκία για να παράσχουν τεχνική υποστήριξη στο θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι οι ομάδες από την Τουρκία και οι ομάδες στην κατεχόμενη Κύπρο θα εκτελέσουν αυτές τις εργασίες γρήγορα από κοινού και ελπίζουν ότι θα είναι έτοιμο για τις 20 Ιουλίου.

    Όσον αφορά το αν θα υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας, ο Γιλμάζ δήλωσε:

    «Ας πούμε από 800 χιλιάδες σε 8 εκατομμύρια, μιλάμε για ένα αεροδρόμιο 10 φορές μεγαλύτερο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι η νέα βιτρίνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Οι πρώτοι επισκέπτες που θα φτάνουν θα βλέπουν αμέσως αυτό το αεροδρόμιο. Ορισμένες χώρες δεν πετούσαν απευθείας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου για τεχνικούς λόγους. Αυτό το αεροδρόμιο θα εξαλείψει αυτούς τους λόγους με την τεχνική του υποδομή. Ως εκ τούτου, η βόρεια Κύπρος θα ενισχύσει τους πολιτικούς της δεσμούς και τις σχέσεις της με τον κόσμο».

    Είπε επίσης ότι το αεροδρόμιο θα συμβάλει επίσης σημαντικά στον τουρισμό, θα αυξήσει την απασχόληση και θα επιτρέψει τις επενδύσεις.

    (ΚΣ)

    [05] Αξιολόγησε την επίσκεψη Γιλμάζ ο Ουστέλ

    Η K?br?s Postas? (18.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,mFMR4x28-bcIoaHXojZaT8e-oz1B3NyBtAQ3Fk9H0UXEC3C-VQc5FXJ9DajdRytG46oPq0WXnXoYqOoCKr-nv9uRPh3n-3t1aWnlgB4qPE&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ουνάλ Ουστέλ αξιολόγησε την επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ στα κατεχόμενα και είπε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία και ο λαός της έχουν συμβάλει σημαντικά και έχουν υποστηρίξει τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων για ύπαρξη και κρατική υπόσταση σε κάθε στάδιο της πορείας τους».

    «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποδεχόμαστε τον Γιλμάζ στο νησί μας σε μια τόσο ξεχωριστή ημέρα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τον Αντιπρόεδρο για το νέο του διορισμό», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή ο Ουστέλ και πρόσθεσε και τα εξής:

    «Πιστεύω ότι η ειλικρινής συνεργασία μας που βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αδελφοσύνη, την οποία διατηρούμε με το κράτος και τις αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια, θα αναπτυχθεί περαιτέρω στη νέα περίοδο και η καθιερωμένη γέφυρα αδελφοσύνης μας θα ενισχυθεί περαιτέρω.

    Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε αφού πέρασε από πολλές δυσκολίες και ο τουρκοκυπριακός λαός είχε ένα κράτος και μια δημοκρατία που μόνο σε λίγες κοινωνίες στον κόσμο έχει παραχωρηθεί.

    Σε κάθε στάδιο του αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για ύπαρξη και κρατική υπόσταση, η Τουρκία και ο λαός της συνέβαλαν σημαντικά και τον στήριξαν.

    Για το λόγο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικές και ζωτικής σημασίας για εμάς.

    Το κράτος μας και ο λαός μας έχουν βρει τη μεγάλη και αμέριστη στήριξη της Τουρκίας σε κάθε τομέα που χρειάζονται, από την ασφάλεια μέχρι την οικονομία, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την υλοποίηση μεγάλων έργων στη χώρα μας.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκικής Δημοκρατίας για την υποστήριξή τους σήμερα, όπως και χθες».

    Αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, που είναι, όπως είπε, αποτέλεσμα πολλών πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία και την πρόσθετη στήριξη που θα παράσχει.

    «Η Τουρκία είναι πλέον μια μεγάλη και ισχυρή χώρα που έχει πάρει τη θέση της στον κόσμο όχι ως περιφερειακός αλλά ως παγκόσμιος παράγοντας και έχει αποδείξει την ωριμότητά της. Η ΤΔΒΚ είναι υπερήφανη που είναι αδελφός μιας τέτοιας ισχυρής χώρα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι για να φτάσει η «ΤΔΒΚ» σε μια ισχυρή οικονομική δομή που να στέκεται στα δικά της πόδια, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων έργων που χρειάζεται η «χώρα» είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Για αυτό, είπε, τα «πρωτόκολλα συνεργασίας» που υπέγραψαν με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικά.

    «Είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχουμε προωθήσει στη χώρα μας χωρίς καμία διακοπή ή καθυστέρηση. Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Ερντογάν, [?] η υποστήριξή του σε όλα τα έργα μας και η σαφής επιβεβαίωσή του [?] μας έκανε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα», είπε.

    Αναφέροντας ότι σχεδιάζουν να εγκαινιάσουν το νέο αεροδρόμιο Τύμπου στις 20 Ιουλίου, ο Ουστέλ υποστήριξε: «Αυτό θα δώσει ώθηση στον τουρισμό αλλά και ποιότητα στον τομέα των μεταφορών στον λαό μας».

    Ο Ουστέλ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το έργο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδια από την Τουρκία είναι το δεύτερο μεγάλο έργο του αιώνα και δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει πλήρως το έργο «για την υλοποίηση του δεύτερου έργου του αιώνα στην ΤΔΒΚ μετά το έργο του νερού».

    Είπε επίσης ότι τα κατεχόμενα θα γίνουν ισχυρότερα χάρη σε αυτό το σημαντικό έργο, το οποίο θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες στο νησί, θα διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και θα προσθέσει δύναμη στην ενεργειακή δύναμη των κατεχομένων.

    Καταλήγοντας επεσήμανε πως η υλοποίηση μεγάλων έργων στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε, θα σημάνει ότι «η ΤΔΒΚ θα ξεκινήσει επίσης τη δική της εποχή σε αυτή την περίοδο που εισερχόμαστε στον τουρκικό αιώνα».

    (ΚΣ)

    [06] Επιταχύνθηκε η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (19.06.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ολγκουν Αμτζάογλου δήλωσε ότι μετά την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στα κατεχόμενα επιταχύνθηκε το έργο που στοχεύει στην μεταφορά ενέργειας με υποθαλάσσια καλώδια στα κατεχόμενα μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Τουρκία.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Αμτζιάογλου σημειώνει ότι υπό το φως εργασιών που διεξάγονται εδώ και έξι χρόνια, σχεδόν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες της «κοινή ομάδας εργασίας για την ενέργεια» που συστάθηκε από την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    Είπε ότι ετοιμάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ότι το είδος της διασύνδεσης θα είναι αυτό που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

    «Η υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση με την Τουρκία θα τραβήξει πολύ προς τα πάνω την ποιότητα του ηλεκτρισμού στην ΤΔΒΚ», υποστήριξε σημειώνοντας ότι θα ανέλθει στο ανώτατο επίπεδο η ποσότητα της ανανεώσιμης ενέργειας.

    Ανέφερε επίσης ότι θα αποτελέσουν παρελθόν οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν ζημιά στην οικονομία και ταλαιπωρούν τον «λαό» και χαρακτήρισε την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία ως «το δεύτερο έργο του αιώνα» μετά την μεταφορά νερού.

    Καταληκτικά ο Αμτζιάογλου σημείωσε ότι το κόστος του έργου μεταφοράς ηλεκτρισμού σα κατεχόμενα θα καθοριστεί το αργότερο εντός ενός έτους, θα υπογραφούν «συμφωνίες εξουσιοδότησης» με την Τουρκία και το έργο θα έχει μήκος περίπου 85 χιλιόμετρα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες», λέει ο Ολγκούν

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (17.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,WQ6iwJSdCGtrBbydL50a9Fa5LmytWilhROBNSfTe8jNDOFGSd6naNYYs0jFNcyuOy9kz6aUn4mZlX15bnE0BRSKnRiv095saxZRxBuiIk4r8XjAhNLz1Q,,&typo=1), o λεγόμενος ειδικός διαπραγματευτής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, αξιολογώντας την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα του των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, υποστήριξε ότι «η έκκληση έγινε χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικότητες στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσα έγιναν μετά το Κραν Μοντανά και όσα λέει η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία μετά τον Οκτώβριο του 2020».

    Ο Ολγκούν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωσταντίνου Λετυπμπίωτη, υποστηρίζοντας ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου». Ο Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι το νόημα αυτής της δήλωσης μπορεί να εκφραστεί ως ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι μια μειονότητα που υπάγεται στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως πολίτες που υπόκεινται στη δική τους διοίκηση και νομιμότητα».

    Ο Ολγκούν ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτή αποτελεί άρνηση του γεγονότος «ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας λαός με ίσα και ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους», κατά την έκφρασή του.

    Υποστήριξε μάλιστα «ότι ο λόγος για την έλλειψη αποτελεσμάτων στο Κυπριακό μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έγιναν αποδεκτά τα δικαιώματα και το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας τα ίδια πράγματα και μιλώντας με αμετάβλητη νοοτροπία».

    «Δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα χωρίς να αναγνωρίσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν όλα τα δικαιώματα και το καθεστώς που έχουν και ασκούν οι Ελληνοκύπριοι», υποστήριξε ο Ολγκούν και υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την αποδοχή της πραγματικότητας ότι ‘όσο κυρίαρχοι είστε εσείς τόσο κυρίαρχοι είμαστε κι εμείς’» και ότι «για έναρξη των διαπραγματεύσεων ζητείται η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς».

    Ο Ολγκούν αναρωτήθηκε τι θα συζητηθεί χωρίς αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς και υποστήριξε «ότι η ασφάλεια και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων απέναντι στην νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων που δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες έγκειται στην πραγματοποίηση των σχέσεων τους με την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του δικού τους κυρίαρχου κράτους».

    Ο Ολγκούν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «το Κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα μεταξύ δύο λαών» και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει το νησί ως ελληνικό, γεγονός που καθιστά το ζήτημα πρόβλημα μεταξύ δύο εθνών και όχι δύο λαών.

    «Πρέπει να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα ότι ενώ στην νότια Κύπρο γίνεται ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου και κυματίζουν σημαίες της Ελλάδας, στην ΤΔΒΚ γίνεται ανάκρουση του τουρκικού εθνικού ύμνου και κυματίζουν τουρκικές σημαίες», είπε και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ως «δημόσιες σχέσεις, δηλαδή παιχνίδι προπαγάνδας».

    Κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Οι δηλώσεις του ηγέτη των Ελληνοκυπρίων που δεν έχουν εκπληρώσει τις ευθύνες τους και αρνούνται να αποδεχθούν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού και ουσιαστικά απορρίπτουν την ισότητα τους, δεν έχουν καμία ισχύ για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

    (ΓΜ)

    [08] «Τουλάχιστον 800 νέοι πολίτες»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni D?zen (17.06.23) αναφέρει ότι από την προηγούμενη «εκλογική διαδικασία» για την «τοπική αυτοδιοίκηση» που έγινε το Δεκέμβριο του 2022, μέχρι τον Ιούνιο 2023 που θα πραγματοποιηθούν «επαναληπτικές εκλογές» για πλήρωση κενής «βουλευτικής έδρας», ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 1885 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 800 προστέθηκαν τους τελευταίους 5 μήνες.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι εδώ και 12 χρόνια δεν είναι ξεκάθαρα γνωστός ο αριθμός του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά υπολογίζεται μέσω προβλέψεων. Ακολούθως παραθέτει στοιχεία για τις «εκλογικές διαδικασίες» των τελευταίων εννέα χρόνων και γράφει ότι παρατηρείται σταθερή αύξηση, όπως αύξηση παρατηρείται και στους Τούρκους πολίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα και ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές. Η αύξηση φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα:

    Ημερομηνία         Είδος «εκλογών»         Αριθμός Ψηφοφόρων
    29η Ιουνίου 2014   «Τοπική αυτοδιοίκηση»    175.258
    2014               Προεδρικές Τουρκίας       92.171 (Τούρκοι πολίτες)
    7/1/2018           «Πρόωρες γενικές»        190.551
    2018               Προεδρικές Τουρκίας      106.446 (Τούρκοι πολίτες)
    11/10/2020         «Προεδρικές»             198.867
    23/1/2022          «Πρόωρες γενικές»        203.792
    25/12/2022         «Τοπική αυτοδιοίκηση»    208.236
    2023               Προεδρικές Τουρκίας      140.111 (Τούρκοι πολίτες)
    25/6/203           «επαναληπτικές»          210.121
    

    (ΙΣ)

    [09] Επαφές πρώην προέδρου των Μαλδιβών στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (17.06.23) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των Μαλδιβών Mohamed Waheed Hassan, ο οποίος πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα μετά από πρόσκληση του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Στις δηλώσεις του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό «μικρές χώρες» όπως οι Μαλδίβες και η «ΤΔΒΚ» να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς και αναφέρθηκε στους δεσμούς μεταξύ των κατεχομένων και των Μαλδιβών που είναι και οι δύο μουσουλμανικές «χώρες», υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό «μικρές χώρες» όπως η «ΤΔΒΚ» και οι Μαλδίβες να ενισχύουν τις σχέσεις τους σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (16.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,f1pJOXY-VS5p5aSZoW7NHoJ2MjYTUdhhIUa93npPOElcrNPYN8McxWDY2SqUyUfKi2yYWjzQfRDkMNU3kt25Tmfu7SzWpzlliY75RMvR1gUykodgaVfcEMDoo,&typo=1), με τον Μοhamed Waheed Hassan συναντήθηκε και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος τον ενημέρωσε «για τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για ύπαρξη» και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον αγώνα αυτό και εξήγησε το «όραμα» της λύσης των δύο κρατών που προβλέπει την «επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα θέματα, ήταν επίσης παρόντες ο «πρύτανης» του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου της κατεχόμενης Κερύνειας (GAU) και «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερχάτ Άκπιναρ και ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών Κεμάλ Κιοπρουλού.

    Θέλουν σχέσεις στον τουρισμό και την εκπαίδευση

    Η K?br?s Postas? (17.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,wRVeA1KvMp5bAd6xJn3j0RuCW-OVLm9q5yoUEk9NlWgPw1E9gv8CoJk3rzZYu3GbeLhOHJ2X2G4CCrxrhbsXRS2j5xMVJ3Xd5HCiH868tsOK-cIE79hKI&typo=1) γράφει επίσης ότι Mohamed Waheed Hassan συναντήθηκε και με τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου, ο οποίος του ανέφερε ότι θέλουν να ενισχύσουν τις υφιστάμενες σχέσεις των «δύο χωρών» στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Ατάογλου δήλωσε ότι «οι λαοί των δύο αδελφών χωρών θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο» και υποστήριξε ότι «θέλουν να ενισχύσουν τις υφιστάμενες σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού και της εκπαίδευσης», ευχαριστώντας το λεγόμενο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας και τον ιδρυτή του, Σερχάτ Άκπιναρ, για την πρόσκληση προς τον Hassan.

    Ο Ατάογλου δήλωσε ότι θα ήθελαν να συζητήσουν τα έργα που μπορούν να γίνουν στον τομέα του τουρισμού τις επόμενες ημέρες και να υπογράψουν παραγωγικές εργασίες.

    Στην ομιλία του, ο πρόεδρος των Μαλδίβων Mohamed Waheed Hassan δήλωσε «ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται στην ΤΔΒΚ και ότι ο τουρκοκυπριακός λαός τους υποδέχτηκε πολύ θερμά». Ανάφερε επίσης ότι οι Μαλδίβες είναι επίσης μια νησιωτική χώρα λέγονταςότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στις νησιωτικές χώρες, αλλά οι νησιώτες είναι πάντα πιο ανεκτικοί και χαμογελαστοί.

    O Hassan είπε, τέλος, «ότι η ΤΔΒΚ έχει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τον τουρισμό».

    (ΓΜ)

    [10] Από το αεροδρόμιο Λάρνακας τo 95% των τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Yeni D?zen (19.06.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,wkAW730O7-Z1KzJYUI086d6lPaYyhTeWuD72ko5WOtLl2At306ouiN2iuZbkcn-iMPsw14nxuhXFBe3SZXdlstGca4NJfmxNiS82OXwa&typo=1) γράφει ότι ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Ακαπούλκο στα κατεχόμενα, Οζέρ Οζμπιλέν δήλωσε ότι το 95% των τουριστών που έρχονται στα κατεχόμενα, προσγειώνονται στη Λάρνακα.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Οζμπιλέν αναρωτήθηκε πως μπορούν να φέρουν τουρίστες στη «χώρα» με τις ακριβές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και δήλωσε: «Το 95% των τουριστών που έρχονται στο βορρά, προσγειώνονται στη Λάρνακα. Δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά τα στατιστικά στοιχεία. Ο τουρισμός της βόρειας Κύπρου γίνεται μέσω της νότιας Κύπρου».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της «ένωσης τουριστικών πρακτόρων» Ορχάν Τολούν δήλωσε ότι «οι πελάτες που αγαπούν την Κύπρο δεν έρχονται πλέον στο νησί μας» και πρόσθεσε: «Χάσαμε τους ξένους τουρίστες. Δεν μπορούμε να φέρουμε εδώ ούτε τους Βρετανούς που μας γνωρίζουν. Υπάρχει μια αύξηση των Τούρκων πελατών. Δεν υπάρχει αύξηση στους ξένους».

    Αναφέροντας ότι παρόλο που υπάρχει αύξηση 60% στους πρώτους 4 μήνες των τουριστικών στοιχείων, τα στοιχεία είναι 20% πίσω σε σχέση με το 2018, ο Τολούν σημείωσε ότι παρόλο που πολλά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων στην κατεχόμενη Κερύνεια είναι κλειστά ή αν είναι ανοικτά δεν έχουν πελάτες, ενώ ικανοποιητική πληρότητα παρουσιάζουν ξενοδοχεία με καζίνο ή μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της Κερύνειας και στην παραλία.

    (ΙΣ)

    [11] Αρικλί: Δεν προβλέφθηκε χώρος για «αστυνομία» και «τελωνείο» στο νέο «αεροδρόμιο»

    Σύμφωνα με την Yeni D?zen (18.06.23), ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι από σφάλμα δεν προβλέφθηκε χώρος στο νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για «αστυνομία» και «τελωνείο».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρικλί παραδέχθηκε ότι δεν ξέχασαν να εξασφαλίσουν χώρο για «αστυνομία» και «τελωνείο» στον νέο τερματικό σταθμό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε πρώτο στάδιο θα βρεθεί προσωρινός χώρος στέγασης της «αστυνομίας» και του «τελωνείου». Όπως είπε ο Αρικλί, αργότερα θα βρεθεί άλλη λύση.

    Αναφορικά με τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού του παράνομου αεροδρομίου, ο Αρικλί είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουλίου.

    (ΓΜ)

    [12] Ο Ουστέλ ζήτησε νέο κτήριο για τη λεγόμενη πρωθυπουργία

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (17.06.23), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι κτήριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας είναι ανεπαρκές και είπε ότι θα προστεθεί άρθρο στο λεγόμενο πρωτόκολλο για την ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει «υπουργεία».

    «Ο στόχος μας», υποστήριξε ο Ουστέλ, «είναι στο επόμενο πρωτόκολλο να προστεθεί άρθρο σχετικό με τη συγκέντρωση σε ένα κτηριακό συγκρότημα των κτηρίων όλων των υπουργείων. Θα το υλοποιήσουμε προσθέτοντας ένα άρθρο στο πρωτόκολλο που θα υπογράψουμε με την Τουρκία μέσα στα προσεχή τρία χρόνια».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τεχνικά έτοιμο το έργο ηλεκτρικής σύνδεσης Τουρκίας ? κατεχομένων

    Σύμφωνα με την Ak?am (17.06.23, aksam.com.tr), το έργο ηλεκτρικής σύνδεσης Τουρκίας ? κατεχομένων είναι έτοιμο από τεχνικής άποψης.

    Ο συντονιστής του Προγράμματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του παραρτήματος του Τεχνικού Πενπιστημίου Μέσης Ανατολής με έδρα την Άγκυρα στα κατεχόμενα, Μουράτ Φαχρίογλου υποστήριξε ότι το έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής σύνδεσης που σχεδιάζεται μεταξύ της Τουρκίας και κατεχομένων είναι τεχνικά έτοιμο.

    Ο Φαχρίογλου, ο οποίος εργάζεται για τη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Τουρκίας και κατεχομένων και είναι μέλος της κοινής ομάδας εργασίας ενέργειας που συστάθηκε μεταξύ της Τουρκίας και κατεχομένων, δήλωσε στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia ότι τα νησιωτικά δίκτυα είναι πολύ ευαίσθητα δίκτυα, επειδή είναι μικρά και απομονωμένα και γενικά χρειάζονται σύνδεση με κύρια χερσαία δίκτυα πολύ μεγαλύτερα από αυτά.

    «Πολλά νησιά σε όλο τον κόσμο είτε είναι συνδεδεμένα είτε πρόκειται να συνδεθούν με μεγαλύτερα δίκτυα», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις εργασίες που διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και κατεχομένων προς αυτή την κατεύθυνση, ο Φαχρίογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Το 2017 υπογράφηκε ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Στη συνέχεια, συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας για την ενέργεια μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι επίσης μέλος αυτής της επιτροπής. Ως αποτέλεσμα των μελετών μας, αποφασίστηκε ότι η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των χωρών θα ήταν καλύτερο να γίνει με το μοντέλο HVDC-VSC».

    Όπως είπε ο Φαχρίογλου, η Εταιρεία Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Τουρκίας (T?rkiye Elektrik ?letim A.?.) και η λεγόμενη τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού εργάζονται για τις λεπτομέρειες της σύνδεσης.

    Υποστηρίζοντας ότι εξετάζονται 3 διαδρομές κοντά η μία στην άλλη με μήκος περίπου 85 χιλιομέτρων και τυγχάνουν επεξεργασίας διάφορα σενάρια για τη χωρητικότητα του καλωδίου, ο Φαχρίογλου δήλωσε: «Μπορεί επίσης να προχωρήσει με τη μορφή της έλξης του καλωδίου με υψηλή χωρητικότητα και της σταδιακής αύξησης των σταθμών μετατροπής, διότι το πιο δύσκολο μέρος του έργου είναι η πόντιση του καλωδίου κάτω από τη θάλασσα».

    «Η σύνδεση με την Τουρκία αυξάνει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΤΔΒΚ»

    Αναφερόμενος στην εγκατεστημένη ισχύ και την ποικιλομορφία των πόρων της Τουρκίας, ο Φαχρίογλου δήλωσε:

    «Το δίκτυο της Τουρκίας συνδέεται με την Ευρώπη από 3 γραμμές και είναι κατάλληλο για την αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω του υγιούς επιπέδου των υδροηλεκτρικών σταθμών της. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικτύων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο της εν λόγω ένωσης μετά τη Γερμανία. Η σύνδεση αυτή προσφέρει μεγάλα τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην Τουρκία και στις χώρες με τις οποίες συνδέεται (Ελλάδα και Βουλγαρία)».

    Σημειώνοντας ότι στα κατεχόμενα η εγκατεστημένη διαθέσιμη ισχύς είναι περίπου 400 μεγαβάτ, ο Φαχρίογλου υποστήριξε:

    «Το μεγαλύτερο μέρος της βασίζεται σήμερα σε ορυκτά καύσιμα. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΤΔΒΚ δεν είναι ένα πολύ υγιές δίκτυο από την άποψη ότι είναι μια νησιωτική χώρα και δεν συνδέεται με άλλες χώρες. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο κύρια κέντρα ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούν το δίκτυο και γνωρίζουμε ότι το δίκτυο καταρρέει πολύ εύκολα σε προβληματικές καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διακοπές ρεύματος είναι πολύ συχνές στη βόρεια Κύπρο. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που είναι διαθέσιμοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ξαφνικές αλλαγές της ζήτησης σε ορισμένες καταστάσεις και ακόμη και μικρά προβλήματα μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες».

    Ο Φαχρίογλου υποστήριξε επίσης και το εξής: «Εάν υπάρξει σύνδεση γραμμής με την Τουρκία, η ΤΔΒΚ θα συνδεθεί τόσο με την Τουρκία όσο και έμμεσα με την Ευρώπη. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΤΔΒΚ και θα βοηθήσει το σύστημα όσον αφορά την υγεία της συχνότητας, την ασφάλεια του εφοδιασμού και πολλές άλλες τεχνικές πτυχές. Επίσης, μεγιστοποιεί την ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να προστεθεί στο σύστημα».

    (ΓΜ)

    [02] Εταιρεία τουρκικών συμφερόντων θα κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου στη Ρουμανία

    Η Sabah (18.06.23, sabah.com.tr) γράφει ότι έλαβε χώρα η τελετή υπογραφής του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Μαύρης Θάλασσας - Podi?or στο Βουκουρέστι. Η Kalyon Holding, αφού κέρδισε τον διαγωνισμό για τον αγωγό, υπέγραψε για την έναρξη του έργου μαζί με την SNTGN Transgaz.

    Η υπογραφή έλαβε χώρα στην παρουσία του Ρουμάνου αναπληρωτή πρωθυπουργού Marian Neac?u, του Ρουμάνου Υπουργού Ενέργειας Sebastian Burduja, του γενικού διευθυντή της SNTGN Transgaz Ion Sterian και του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Kalyon Construction Serdar ?ver.

    Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Kalyon Construction, Serdar ?ver, δήλωσε:

    «Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο έργο για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ρουμανίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μεταφέρουμε το αέριο που θα εξορύσσεται από το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας στον διάδρομο BRUA. Ο διάδρομος BRUA είναι ένας αγωγός που διέρχεται από τη Βουλγαρία, πηγαίνει στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία και καταλήγει στην ΕΕ».

    (ΙΣ)

    [03] Διάδρομος Ζανγκεζούρ: Γιγαντιαία εμπορική γέφυρα

    Το τηλεοπτικό δίκτυο aHaber (18.06.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,n-E2hZXNhx4jmn8ZBKlkYloe9M91rrM3vZceHVJn2nhEPzsLjh6Mz96RmwTdvPZ4TYLCEWVk0GeRyqFUO0hjH2hxkFBV2EAZJhj7eAP6&typo=1) μεταδίδει δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου (Abdulkadir Uralo?lu), ο οποίος ανέφερε ότι ο διάδρομος Ζανγκεζούρ (Zengezur) θα συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν και το Ναχιτσεβάν και θα αποτελέσει μια νέα συγκοινωνιακή σύνδεση με την Τουρκία.

    «Ο διάδρομος Ζανγκεζούρ θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στον Νότιο Καύκασο στο μέλλον. Με την έναρξη λειτουργίας του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, η χωρητικότητα των σιδηροδρομικών και οδικών εμπορευματικών μεταφορών του θα αυξηθεί, γεγονός που θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του εμπορίου Ανατολής-Δύσης από το Πεκίνο μέχρι το Λονδίνο. Με την αύξηση της αποτελεσματικότητας του μεσαίου διαδρόμου, η σημασία της στρατηγικής θέσης της χώρας μας στην περιοχή θα αυξηθεί με τα έργα που μπορούν να αναπτυχθούν με το Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα και τη συνεργασία που μπορεί να παρασχεθεί στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας με το Ναχτσιβάν και τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουράλογλου.

    Πρόσθεσε ότι η κατασκευή του τμήματος της γραμμής μέχρι τα αρμενικά σύνορα βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι θα κατασκευαστεί ένας νέος σιδηρόδρομος 166 χιλιομέτρων από το Khoradiz έως το Ordubad στο Nakhchivan και ότι θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας για την κατασκευή του τμήματος 43 χιλιομέτρων του αρμενικού τμήματος της γραμμής, το οποίο θα διέρχεται από την περιοχή Ζανγκεζούρ.

    (ΙΣ)

    [04] Πρέσβης της Τουρκίας στην Βαρσοβία o εγγονός του Ντενκτάς

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (16.06.23, trthaber.com) μετέδωσε ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε τους νέους διορισμούς των πρέσβεων.

    Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Μόσχα διορίστηκε ο πρώην Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.

    Ο Ραούφ Αλπ Ντενκτάς, εγγονός του Ραούφ Ντενκτάς, διορίστηκε Πρέσβης στην τουρκική Πρεσβεία της Βαρσοβίας.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 19 June 2023 - 15:05:10 UTC