Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-07-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 147/2023 28.07.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Δεν έχουμε πρόθεση να συνεχίσουμε από το Κραν Μοντάνα»
  • [02] Αντιδράσεων συνέχεια για το τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα
  • [03] Στρατηγική υπεροχή θα διασφαλίσει η μεταφορά ηλεκτρισμού από Τουρκία, λέει η ΑΚSA
  • [04] Αλλαγή στο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής Αλακάτι
  • [05] «Μεγαλώνουν τα παράπονα όσων αγοράζουν σπίτια και γη στην Κύπρο»
  • [06] Νέες αυξήσεις στα καύσιμα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αναβάλλεται η επίσκεψη Sisi στην Τουρκία
  • [02] Επίσκεψη Φιντάν στην Ουγγαρία
  • [03] Καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την επιδρομή Ισραηλινών στο τέμενος Αλ Ακσά
  • [04] Σιμσέκ: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ»
  • [05] Στο 58% η πρόβλεψη για τον ετήσιο πληθωρισμό στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Δεν έχουμε πρόθεση να συνεχίσουμε από το Κραν Μοντάνα»

    Δεν έχει πρόθεση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε ερωτήσεις του παράνομου Bayrak (28.07.23, BRTK) την Παρασκευή το μεσημέρι στα κατεχόμενα μετά από την συνάντηση που είχε το πρωί στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην παρουσία και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών δίδει κάποιο μήνυμα για το εγγύς μέλλον και κατά πόσον θα μπορούσε να της αποδοθεί διπλωματική έννοια, ο Τατάρ ανέφερε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και πρόσθεσε ότι στο ανθρωπολογικό εργαστήρι εργάζονται και αρκετοί Τουρκοκύπριοι νέοι που κάνουν μια δύσκολη δουλειά, σημειώνοντας ότι έδωσαν το μήνυμα ότι όποιος έχει οποιανδήποτε πληροφορία για το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να την μοιραστεί με την Επιτροπή. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Τα είπαμε αυτά, νομίζω ότι σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως να με σύρουν αλλού, ως ετοιμασία εδάφους για τις συνομιλίες δεν είναι σωστό. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Άλλωστε το είπα και εκεί αυτό μετά από μια ερώτηση. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Όμως δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας, για να μπορέσει να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία. Η κυριαρχική μας ισότητα, το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας και η αποδοχή τους, μόνο άμα γίνουν αποδεχτά και επιβεβαιωθούν αυτά μπορεί να αρχίσει εκείνη η διαδικασία. Το ίδιο πράγμα είπα εκεί και στον Νίκο, στον Χριστοδουλίδη. Υπήρχαν και κάποιοι ψίθυροι στο αυτί μου. Ίσως τους είδατε στην οθόνη.

    Είναι καλές οι συζητήσεις, οι συναντήσεις, αλλά πού θα πάει αυτή η δουλειά; Κατά την άποψή τους, είναι η δημιουργία εδάφους για συνέχιση του Κραν Μοντάνα. Η δική μας επίσημη πολιτική είναι οπωσδήποτε ότι δεν έχουμε απολύτως καμία πρόθεση να συνεχίσουμε από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντάνα. Αν θα αρχίσει μια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. [?] Διότι συνεχίστηκαν 60 χρόνια οι συνομιλίες και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, διότι είναι γνωστή η πρόθεση των απέναντι. Γιατί. Να μας μπαλώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. [?]»

    Σχόλιο για τις πρόσφατες δηλώσεις Έρντογαν

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Έρντογαν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και την αναφορά του στο Σχέδιο Ανάν μετά από πρόσφατη συνεδρία του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τατάρ επεσήμανε ότι ο Έρντογαν είπε ότι πρέπει να κοιτάξουμε «την πραγματικότητα» και την κατάσταση επί του εδάφους και υποστήριξε ότι φέτος θα εορτάσει την 40η επέτειο από την ίδρυσή της η «ΤΔΒΚ» που ανακηρύχθηκε το 1983, όμως το «κράτος» των Τουρκοκυπρίων πηγαίνει 60 χρόνια πίσω. Αν υπολογιστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν ίσοι εταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960, η εμπειρία τους στη διοίκηση είναι 63 χρόνια.

    Επισημαίνοντας ότι την ίδια εμπειρία έχουν και οι Ελληνοκύπριοι, ο Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη ευημερία στα κατεχόμενα παρά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και το πρόβλημα της ακρίβειας. «Και φυσικά το πιο σημαντικό είναι η ασφάλειά μας», πρόσθεσε και ισχυρίστηκε:

    «[?] Οι Τούρκοι της Κύπρου είναι ένα χωριστός λαός. Αν είμαστε ένας χωριστός λαός, αυτός ο χωριστός λαός έχει το δικαίωμα να διοικήσει τον εαυτό του και να καθορίσει το μέλλον του. Οι Τούρκοι της Κύπρου πάνω σε αυτό έκτισαν και θα κτίσουν αυτή την πρωτοβουλία. Είναι ένας χωριστός λαός και όταν κοιτάξουμε όσα έγιναν, όταν κοιτάξετε το Σχέδιο Ανάν, ένας λαός που είπε ναι κατά 65% είχε απέναντί του έναν λαό που είπε 76% όχι. [?]»

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι εκείνοι που είπαν 76% εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Τουρκοκύπριοι έμειναν εκτός, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αυτή ήταν η μεγαλύτερη αδικία στην Κύπρο» και ότι οι Ελληνοκύπριοι λαμβάνουν την στήριξη της ΕΕ και ασκούν πιέσεις στους Τουρκοκύπριους. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Δεν μπορούν να πάνε πουθενά με αυτές τις πιέσεις. Διότι υπάρχει μια αντίσταση εδώ. Υπάρχει ακόμα ένα πνεύμα αγωνιστή εδώ. Υπάρχει η στήριξη της Τουρκίας. Αυτή η νέα πολιτική που ακολουθείται μαζί με την Τουρκία είναι πολύ σωστή, κατά την άποψή μου. Διότι εξηγήθηκε αυτό σε όλο τον κόσμο από την Τουρκία. Και εξηγώντας το αυτό σε όλο τον κόσμο εξηγήθηκε και το γιατί δύο χωριστά κράτη, εξηγήθηκαν και λόγοι και γι’ αυτό. Όσοι δεν τις ήξεραν μαθαίνουν τις πραγματικότητες της Κύπρου. [?] Θεωρώ ότι σιγά-σιγά θα αλλάξουν αυτά, διότι [?] μετά από μια συμφωνία, αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη, πρέπει να είναι πρακτική [?] Αν δεν είναι δίκαιη θα ξεσπάσει καβγάς. Αν δεν είναι βιώσιμη, τι χρειάζεται μια τέτοια συμφωνία εξ αρχής. Δηλαδή, από παντού εκεί καταλήγει. [?] Γι’ αυτό συμφωνία θα είναι μια συμφωνία την οποία θα εγκρίνουν και οι δύο λαοί. Αν δεν την εγκρίνετε, δεν είναι συμφωνία μια συμφωνία με εξαναγκασμό. Διότι θα ξεσπάσει ξανά καβγάς σε σύντομο χρονικό διάστημα. [?] Κανείς δεν το επιθυμεί αυτό. Επομένως, είναι σωστή η πολιτική που ακολουθούμε, διότι λέμε ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να επιβεβαιωθεί με ένα δημοψήφισμα και ο τουρκοκυπριακός λαός οπωσδήποτε θα την επιβεβαιώσει».

    «Ίνσιαλλαχ να αρχίσει η διαδικασία αν γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα»

    Κληθείς να σχολιάσει την λέξη «Ίνσιαλλαχ» την οποία, όπως είπε ο δημοσιογράφος, χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την συνάντησή τους, ο Τατάρ απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε αυτή την λέξη για να δείξει εγγύτητα προς τον ίδιο και πρόσθεσε:

    «Λέω και εγώ Ίνσιαλλαχ, αν γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα μπορεί να αρχίσει μια διαδικασία. Δηλαδή, αυτή είναι επίσημη και εθνική πολιτική. Λέω εθνική πολιτική, διότι ναι οι Τουρκοκύπριοι είναι εμπλεκόμενο μέρος, [?] όμως η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι υπόθεση που θα διεξάγουμε μόνοι μας, η Τουρκική Δημοκρατία ήταν πάντα μέσα σε αυτή την υπόθεση, αρχής γενομένης από το 1571 και είναι εμπλεκόμενο μέρος, εγγυήτρια χώρα και το μεγαλύτερο κράτος στην περιοχή. Είναι εμπλεκόμενο μέρος με την ακτογραμμή της, την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, τις ζώνες θαλάσσιες αρμοδιότητάς της, την θέση της στην γαλάζια πατρίδα. [?] Να μην μου πει κανείς, έτσι θέλουμε εμείς, έτσι θέλει η Κύπρος, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και ό,τι πουν αυτοί, [?] είναι μια πολύ ρηχή προσέγγιση. [?] Η πιο σωστή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία. [?] Ειδικά μετά τις τελευταίες εκλογές, πήρε έγκριση η πολιτική που ακολουθούμε αυτή την στιγμή. [?]

    Όταν κοιτάξουμε την Τουρκία, άλλαξαν πάρα πολλά μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Είναι σωστό ότι κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν ακολούθησαν μια πολιτική, όμως κατά την μετέπειτα περίοδο, κατέστη πιο εθνική η Τουρκία, η άνοδος του εθνικισμού, όλα αυτά, όμως και οι πραγματικότητες της Κύπρου. Όλα αυτά μας οδήγησαν σταδιακά σε αυτό το σημείο και κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει επιστροφή από εδώ και μπρος. Αυτή η πολιτική αναπτύχθηκε πλέον και βρήκε στήριξη. Η αναγνώριση είναι κατοπινή δουλειά. [?]»

    «Η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος στο Κυπριακό»

    Αναφερόμενος στις δυσκολίες της αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, ο Τατάρ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι μέλη της ΕΕ και μπορούν να θέσουν βέτο σε αποφάσεις που λαμβάνονται και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κάθε χώρα, κατά την έκφρασή του.

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ διέπραξε αδικία κατά των Τουρκοκυπρίων το 2004 και ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι αν δεν το έκανε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και οι Ελληνοκύπριοι θα επιδείκνυαν περισσότερη ελαστικότητα για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Είπε και τα εξής:

    «Η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος. Η ΕΕ είναι στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας σε κάθε θέμα. Επομένως, εκεί θέσαμε πάλι την βαρύτητά μας, διότι ξέρετε ότι και σε αυτή τη διαδικασία των συνομιλιών που ονομάζουμε 5+1, είναι Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία και Ηνωμένα Έθνη [?]. Εμείς φυσικά δεν το δεχτήκαμε διότι είναι εμπλεκόμενο μέρος η Ευρώπη».

    Δεν γνωρίζει για πρωτοβουλία για το Κυπριακό

    Κληθείς να σχολιάσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που λέγεται ότι υπάρχουν για την Κύπρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, ο Τατάρ απάντησε το εξής:

    «Εμείς δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Όμως κάθε χρόνο πηγαίνουμε εκεί. Παράλληλα με τις επίσημες συναντήσεις μπορεί να γίνουν και ανεπίσημες συναντήσεις εκεί. Και συναντήσεις που δεν δημοσιεύονται καθόλου στον Τύπο. Μπορείτε να βρείτε τους ανθρώπους σε εκείνους τους διαδρόμους, τις αίθουσες, αρχηγούς όλων των κρατών, εκπροσώπους [?]. Δεν μπορούν να μπουν όλοι. Εμείς μπορούμε να μπούμε. Διότι όσο και να μην αναγνωρίζεται εκεί η ΤΔΒΚ, μπορούμε να μπούμε ως εκλεγμένος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και οι πρέσβεις μας μπορούν να μπουν και τα διαπιστευμένα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας μας. Μπορούν να γίνουν επαφές. Και γίνονται πολλές συναντήσεις που δε δημοσιεύονται στον Τύπο, διότι εκείνοι δεν θέλουν να δημοσιευθούν. Διότι όταν δημοσιευθούν, μπορεί να πάνε αξιωματούχοι της ΕΕ και να ενοχλήσουν. Ειδικά στα Τουρκικά Κράτη, τα ισλαμικά κράτη. Είναι πολύ καλές οι σχέσεις μας με χώρες που είναι φιλικές, πολύ κοντά με την Τουρκία, επειδή γνωρίζουν την εγγύτητα, την στήριξη της Τουρκίας προς εμάς, μπορούν πολύ άνετα να συναντηθούν και μαζί μας. [?]»

    Για παραίτηση Ολγκούν: «Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις»

    Ερωτηθείς για την παραίτηση του διαπραγματευτή του Εργκιούν Ολγκούν και πότε θα τον αντικαταστήσει, ο Τατάρ είπε:

    «Έχουμε μια ομάδα που εργάζεται εκεί εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνοι που ήρθαν μετά τις προεδρικές εκλογές και εργάστηκαν μαζί μας ακόμα και για μια μέρα είναι πολύ αξιόλογοι άνθρωποι για εμάς. Επομένως, αυτή την στιγμή ο κ. Εργκιούν θα είναι μαζί μας μέχρι την 1η Νοεμβρίου, διότι το συμβόλαιό του θα λήξει τότε. Φυσικά ευχαριστήσαμε πολύ τον κ. Εργκιούν. Είναι από τους καλύτερους γνώστες του Κυπριακού. [?] Όμως, πάτησε τα 80 του χρόνια πλέον. Και λέει θέλω να αφιερώσω πιο πολύ χρόνο στην οικογένειά μου, στα εγγονάκια μου, μου κάνουν παράπονα. Τι να πω τώρα. [?] Μου υποσχέθηκε όμως, θα έρχεται μια φορά την βδομάδα και θα προβαίνουμε σε αξιολόγηση. [?]

    Είναι διαπραγματευτής. Τώρα δεν υπάρχει βιασύνης, διότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. [?] Όμως, αποδίδω μεγάλη σημασία στις τεχνικές επιτροπές στις σχέσεις τόσο στο νότο όσο και διεθνώς. Διότι πιστεύω ότι χάρη σε αυτές τις υποθέσεις η ΤΔΒΚ μπορεί να είναι πιο ανοικτή προς τα έξω, να ανέλθει, να αυξηθεί η αντίληψή μας τόσο στις πύλες όσο και στις άλλες επαφές, είναι πολύ σημαντικές οι επαφές, ο διάλογος, η επικοινωνία. [?] Επομένως, μια τέτοια διαδικασία υπάρχει και στην μετέπειτα διαδικασία μπορεί να το αξιολογήσουμε».

    Δεν αναμένει απευθείας πτήσεις στο εγγύς μέλλον

    Ερωτηθείς κατά πόσον αναμένει απευθείας πτήσεις προς το νέο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, ο Τατάρ απάντησε ότι δεν έχει μια τέτοια προσδοκία για το εγγύς μέλλον, όμως συζητούν συνεχώς τα θέματα αυτά, ειδικά με την Βρετανία.

    Σημείωσε ωστόσο ότι Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη αναγνωρισμένη για ολόκληρο το νησί σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και δεν μπορεί να γίνουν απευθείας πτήσεις χωρίς την έγκρισή της. «Αντιμέτωποι με μια τέτοια αδικία βρισκόμαστε», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεων συνέχεια για το τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ στα κατεχόμενα για την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να δημιουργήσει τζαμί δίπλα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.

    Ιζτζάν: Προβοκάτσια του Μπεντέρ

    Η Vatan (28.07.23) γράφει ότι «άσχημο γεγονός» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν τους ισχυρισμούς ότι θα γίνει μικρό τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ιζτζάν υποστηρίζει ότι η απόφαση δημιουργίας μικρού τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα είναι προβοκάτσια του διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ και σημειώνει ότι πρέπει να απέχουν από συμπεριφορές που προκαλούν τις κοινότητας και να ανακληθεί η απόφαση.

    «Οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο πρέπει να σέβονται την θρησκευτική πίστη και την κουλτούρα ο ένας του άλλου», ανέφερε ο Ιζτζάν υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μια σύγχρονη, δημοκρατική και κοσμική Κύπρο στην οποίοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ταυτότητας θα μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα την θρησκεία τους.

    Βολές CTP κατά Αρικλί: «Δεν έχει σχέση με την Κύπρο»

    Στο μεταξύ, η Halk?n Sesi (28.07.23) γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή ανάρτηση του λεγόμενου υπουργού συγκοινωνιών και έργων, έποικου Ερχάν Αρικλί, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν πάθει «διάρροια στο στόμα» όσοι αντιτίθενται στη δημιουργία τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα.

    Απευθυνόμενος στον Αρικλί, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν σημείωσε: «Δεν περιμένουμε κάτι για το καλό αυτού του λαού από την κυβέρνησή σας. Τουλάχιστον διορθώστε την γλώσσα σας».

    Η «βουλευτής» του ίδιου κόμματος, Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι ο Αρικλί είναι ένα άτομο «που η φαντασία του δεν μπορεί να πάει πέραν από τα βασανιστήρια και ο πλούτος των λέξεων του πέραν από τις βρισιές».

    Σημειώνοντας ότι ο Αρικλί βρέθηκε στην «υπουργική καρέκλα» μετά από χίλιες δύο παρεμβάσεις και κόλπα, η Ντεριά ανέφερε ότι ο Αρικλί «προσβάλλει τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την χώρα», επειδή «δεν παίρνει την δύναμή του από τον λαό αλλά από εκείνους που τον διόρισαν» και επιχειρεί καταστάσεις όπως η ψεύτικη πολιτική, η προβοκάτσια και ο ρατσισμός για να δημιουργήσει εχθρότητα. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «[?] Δεν έχει καμία σχέση με αυτή την χώρα, δεν μπορεί να δει την Κύπρο ως πατρίδα του. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να αγαπήσει τα πουλιά της, τα έντομά της, τις πέτρες της, το χώμα της, την θάλασσά της, τις παραλίες της. Μήπως περιμένετε να υπερασπιστεί μια πολιτιστική κληρονομιά όπως ο Απόστολος Ανδρέας από κάποιον που βλέπει το νησί ως ακίνητη περιουσία προς πώληση και λάφυρο; Μήπως περιμένετε από κάποιον που δεν αγαπά τους ανθρώπους του νησιού να σεβαστεί τις θρησκευτικές και πολιτιστικές ευαισθησίες; [?]»

    Η Halk?n Sesi (28.07.23) δημοσιεύει επίσης άρθρο του Αλί Μπατουράι με τίτλο «Μήπως είναι αθώο ζήτημα η προσπάθεια δημιουργίας τζαμιού δίπλα στο μοναστήρι;» γράφει ότι πρόσφατα άρχισαν να ασχολούνται στα κατεχόμενα με πράγματα αχρείαστα και ότι ένα από αυτά είναι το άνοιγμα μικρού τζαμιού δίπλα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Σημειώνοντας ότι η ζημιά που προκαλείται από αυτό είναι μεγαλύτερη από το όφελος, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι όσοι εκφράζουν άποψη στο θέμα αυτό χαρακτηρίζονται ως «εχθροί της θρησκείας», «εχθροί των μουσουλμάνων» και «αχρείαστη αντιπολίτευση».

    Εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον η κίνηση για δημιουργία τζαμιού δίπλα στον Απόστολο Ανδρέα γίνεται καλοπροαίρετα, ο Μπατουράι επισημαίνει ότι αυτή προκαλεί τους Ελληνοκύπριους και προσθέτει ότι πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να μην παραγνωρίζονται οι ευαισθησίες των κοινωνιών.

    «Το να λέγεται ‘εκεί υπάρχει εκκλησία, θα υπάρξει και τζαμί, τι πρόβλημα είναι αν υπάρξει;’ αποτελεί καταφυγή στην εύκολη λύση και παραγνώριση των ευαισθησιών», αναφέρει ο αρθρογράφος, ο οποίος διερωτάται αν θα τους άρεσε αν έκτιζαν εκκλησία ή κάτι παρόμοιο οι Ελληνοκύπριοι μέσα στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα.

    Εξάλλου, η Avrupa (28.07.23) απαντά πρωτοσέλιδα στην αναφορά Αρικλί περί «διάρροια στο στόμα» για όσους αντιτίθενται στη δημιουργία τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα. Κάτω από τον τίτλο «Ιδού αυτή είναι η πραγματική διάρροια στο στόμα», η εφημερίδα υπενθυμίζει άρθρο που είχε γράψει ο Αρικλί το 2001 απειλώντας όσους μιλούσαν για κατοχή στην Κύπρο λέγοντας:

    «[?] Να ξέρατε και τι δεν θα έδινα για να φωνάξω ‘Ναι ρε, αν είναι κατοχή είναι κατοχή και εσύ είσαι αιχμάλωτός μου’ σε αυτές τις πληρωμένες πέννες που αποκαλούν καθημερινά ‘κατοχικό στρατό’ τον τουρκικό στρατό, ‘κατοχική’ την μητέρα πατρίδα Τουρκία και προτείνουν συνεργασία για απαλλαγή από τον κατακτητή και για να τους περάσω το περιλαίμιο της σκλαβιάς στο λαιμό. Θα τους έβαζα καθημερινά να μου πλέουν τα πόδια και όταν βαριόμουν θα τους χαστούκιζα. Δεν θα χρησιμοποιούσα σταχτοδοχείο και άλλα παρόμοια για να σβήσω το τσιγάρο μου. Θα τους έλεγα ‘βγάλε την γλώσσα σου’. Δεν θα έψαχνα σάκο με άμμο για προπόνηση όταν ξυπνούσα το πρωί. Θα τους έδερνα για απόλαυση μέχρι να κουραστώ. Την επόμενη μέρα το πρωί θα τους ρωτούσα ‘μετανιώνεις;’ Και αν έπαιρνα αρνητική απάντηση θα έσφιγγα λίγο πιο πολύ το περιλαίμιο και θα έκανα πιο βαριά τα βασανιστήρια. Όταν βαριόμουν από τα βασανιστήρια, θα τους ευνούχιζα. Και ύστερα θα τους έπαιρνα στους στρατιώτες που αποκαλούσαν ‘κατοχικό στρατό’ και θα τους έλεγα να κάνουν αυτό που ξέρουν».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στρατηγική υπεροχή θα διασφαλίσει η μεταφορά ηλεκτρισμού από Τουρκία, λέει η ΑΚSA

    Η K?br?s (28.07.23) γράφει ότι o διευθυντής της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας AKSA στα κατεχόμενα, Σενέρ Σέντουρκ δήλωσε ότι το αργότερο τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν προς εξυπηρέτηση του «λαού της ΤΔΒΚ» μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού 17,5 μεγαβάτ και ότι ακόμα μια μονάδα της ίδιας ισχύος θα εγκατασταθεί στα κατεχόμενα το αργότερο εντός του Αυγούστου του 2024.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, ο Σέντουρκ αναφέρθηκε στα οφέλη που θα τους προσφέρει το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού τοποθετώντας καλώδιο ισχύος 2χ400 μεγαβάτ μεταξύ της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Θα ανοίξουν τελείως νέοι ορίζοντες μπροστά μας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το σημαντικότερο όφελος ενός τέτοιου βήματος θα είναι ότι η ΤΔΒΚ θα αποκτήσει ηλεκτρισμό χωρίς διακοπή. Θα γεννηθεί η δυνατότητα ατέλειωτου οφέλους από την ηλιακή ενέργεια και πώλησης του ηλεκτρισμού που θα αποκτάται από την ηλιακή ενέργεια στην Τουρκία. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει με διάφορους τρόπους. Θα εξασφαλιστεί στρατηγική υπεροχή έναντι των Ελληνοκυπρίων που προσπαθούν να συνδεθούν με την Ευρώπη με το διασυνδεδεμένο σύστημα Euro Asia. Το κράτος μας θα αποκτήσει την δυνατότητα να υποβάλει πρόταση και στους Ελληνοκύπριους πάνω σε αυτό το θέμα. Επειδή αυτό το έργο θα ικανοποιήσει και την πιθανή ενεργειακή ανάγκη όλων των τομέων της ΤΔΒΚ, θα ανοίξουν μπροστά μας εντελώς νέοι ορίζοντες».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αλλαγή στο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής Αλακάτι

    Η Avrupa (28.07.23) γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» άλλαξε τον «χάρτη και το σχέδιο διαχείρισης» στην περιοχή Αλακάτι, η οποία είχε προηγουμένως κηρυχθεί «Ειδική Περιοχή Προστασίας του Περιβάλλοντος», προβάλλοντας μια ακατανόητη αιτιολόγηση όπως «οι μεταβαλλόμενες επιστημονικές συνθήκες και πραγματικότητες της χώρας».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για το Αλακάτι, όπου όλες οι παράνομες κατασκευές (μονοκατοικίες, επαύλεις) στην περιοχή νομιμοποιήθηκαν με προηγούμενη απόφαση του «υπουργικού», έφερε μαζί της το ερώτημα κατά πόσο «υπάρχει νέα λεηλασία».

    Αντιδρά και ζητά εξηγήσεις ο Όζερσαϊ

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ ζήτησε από τον «υπουργό τουρισμού», Φικρί Ατάογλου να προβεί σε δήλωση σχετικά με την εν λόγω απόφαση του «υπουργικού» για το Αλακάτι και ανέφερε ότι πρόκειται για ζήτημα εδάφους και ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για ορισμένα αγροτεμάχια μιας ειδικής περιοχής και όχι για μια γενική περιοχή. Διερωτήθηκε και τα εξής:

    «Λόγω ποιας υπόσχεσης που έδωσε ο Ατάογλου και σε ποιον ελήφθη αυτή η απόφαση; Αυτή είναι μια ειδική απόφαση ευελιξίας για ορισμένα αγροτεμάχια σε μια ειδική περιοχή, όχι για μια γενική περιοχή. Ως αφορμή είπαν ‘αλλαγή των συνθηκών στη χώρα’. Ποιες είναι αυτές οι μεταβαλλόμενες συνθήκες για όνομα του Θεού; Τι προνόμιο θα δώσετε και σε ποιον λέγοντας ‘πραγματικότητα της χώρας’;»

    «H χώρα θα γίνει σαν την Παλαιστίνη με την πάροδο του χρόνου»

    Σημειώνοντας ότι με αυτή την προσέγγιση, η «χώρα» θα γίνει σαν την Παλαιστίνη με τον καιρό γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά τη γη, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή ευελιξία σχετικά με την πώληση ακινήτων σε ξένους.

    «Στην αρχή, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ακινήτων σε εταιρείες που έχουν συσταθεί με εταίρο κατά 51 τοις εκατό πολίτη της ΤΔΒΚ, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις από τον έλεγχο του υπουργικού συμβουλίου. Στη συνέχεια, υπάρχει η κατάσταση όπου οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών αλλάζουν και η γη αγοράζεται ως εντελώς ξένη εταιρεία χωρίς όριο. Σε ορισμένα σημεία δίνονται οικοδομικές άδειες λόγω των ‘συναισθηματικών’ σχέσεων αυτών των εταιρειών με πολιτικούς», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] «Μεγαλώνουν τα παράπονα όσων αγοράζουν σπίτια και γη στην Κύπρο»

    Η BuG?n K?br?s (28.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,Ysq5PGVTvhuuEMAk1qascL0LzMN83MwAjKtO74PXKqLDGfBPrzOGjnALzfE6UFVFwFIuHFMdsFIgVAULzUV2ULaANMCmHGZZkFOWNC6PFOPsu5q8TbdI,&typo=1) γράφει ότι ο Χακάν Ακτσάμ, Πρόεδρος του τουρκικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μεσιτών Ακινήτων (ATEM), είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να επισύρει την προσοχή στην αύξηση των παραπόνων όσων αγόρασαν κατοικίες και γη για επενδυτικούς σκοπούς στα κατεχόμενα.

    Ο Ακτσάμ ενημέρωσε τον Τατάρ για το εάν υπάρχουν περιορισμοί όπως υποθήκες, βάρη επί της ακίνητης περιουσίας που πρόκειται να αγοραστεί στην κατεχόμενη Κύπρο ή εάν υπάρχει κάποια κατάσταση που εμποδίζει την πώληση της ακίνητης περιουσίας.

    «Δυστυχώς, στην ΤΔΒΚ, παρατηρούμε μια αύξηση στα παράπονα των πολιτών που θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα. Αυτό οφείλεται στην ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των συμβούλων ακινήτων που ασχολούνται με το μάρκετινγκ. Έδωσα πληροφορίες στον Τατάρ για όλα αυτά τα θέματα και αυτός έδειξε ευαισθησία και μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι διαβουλεύονται με τους συναδέλφους τους στην παροχή συμβούλων ακινήτων στην κατεχόμενη Κύπρο για επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν και δήλωσε ότι είχαν πρόσφατα συναντηθεί με τον σύμβουλο του Τατάρ Λατίφ Ακτσάι στην Άγκυρα και συμφώνησαν να εργαστούν σε αυτό το θέμα.

    (ΚΣ)

    [06] Νέες αυξήσεις στα καύσιμα

    Η Yeni Bak?? (28.07.23) γράφει ότι ακόμη μια αύξηση στα καύσιμα σημειώθηκε χθες στα κατεχόμενα και επισημαίνει ότι αυτή είναι η έβδομη φορά στις τελευταίες 45 μέρες που παρατηρείται παρόμοια αύξηση στις τιμές.

    «Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, που έχει γίνει έθιμο κάθε Πέμπτη, έλαβε χώρα και χθες. Η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα αύξηση στο μαζούτ λόγω τόσο της υποτίμησης της τουρκικής λίρας όσο και της αύξησης κατά 3 δολάρια το βαρέλι στις τιμές των καυσίμων στα διεθνή χρηματιστήρια την τελευταία εβδομάδα.

    Τις τελευταίες 45 ημέρες, τα καύσιμα έχουν αυξηθεί 7 φορές, από τις 9 Ιουνίου, η βενζίνη 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 31,04%, η βενζίνη 98 οκτανίων αυξήθηκε κατά 31,50%, το Euro Diesel αυξήθηκε κατά 29,45% και η κηροζίνη αυξήθηκε κατά 33,85%.

    Μετά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, η βενζίνη 95 οκτανίων αυξήθηκε από 27,26 ΤΛ σε 28,79 TL και η βενζίνη 98 οκτανίων αυξήθηκε από 27,81 ΤΛ σε 29,35 ΤΛ. Επιπλέον, το Euro Diesel αυξήθηκε από 24,85 ΤΛ σε 27,44 ΤΛ και η κηροζίνη αυξήθηκε από 24,77 ΤΛ σε 26,85 ΤΛ», σημειώνει.

    Η εφημερίδα γράφει πως στα κατεχόμενα, όπου υπάρχει «μεγάλη οικονομική κατάρρευση», αναμένονται νέες αυξήσεις για κάθε είδους αγαθών και υπηρεσιών, λόγω της αύξησης του μαζούτ, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των εισροών.

    «Είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι χρεωμένες, δεν μπορούν να εισπράξουν και κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τη χρεοκοπία με κάθε αύξηση, λόγω του γεγονότος ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για να ανακτήσει το οικονομία εκτός από την αύξηση των μισθών», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αναβάλλεται η επίσκεψη Sisi στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Halk TV (27.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhalktv.com.tr&c=E,1,edmXZFoRZdapKvUzvF6uShgQcmLA9y4ntEDjpomwfdPydb9jPHJglg9-t4keQZdrqW-xDbBz85zvWbGIxLYsobkDZNK-qqNtuwPz1IQh4ZLL&typo=1), η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi στην Τουρκία αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψής του στη Ρωσία

    Όπως είχε γίνει γνωστό ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 27 Ιουλίου. Ωστόσο, χθες υπήρξε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής και η επίσκεψη του Sisi στην Τουρκία ακυρώθηκε λόγω της επίσκεψής του στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με αιγυπτιακή διπλωματική πηγή που μίλησε στο δίκτυο Al-Ain News, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Sisi δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν αναβλήθηκε λόγω της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.

    (ΓΜ)

    [02] Επίσκεψη Φιντάν στην Ουγγαρία

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο aHaber (27.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,gk51FpJ-hKWHdClFKIUmV48P9BUyjAmqaaka2k5vNAQRGzLrl9mergL37bSo7AFCYAFyaM322I0FUpkLfN14AMyGeeWDNygUUj-hmB2ZKlQlJVV5gm9lHy7&typo=1), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέπτεται σήμερα την Ουγγαρία μετά από πρόσκληση του Ούγγρου Υπουργού Εξωτερικών P?ter Szijjrtarto.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Προβλέπεται να συζητήσουμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων με την στρατηγική μας εταίρο και σύμμαχο Ουγγαρία και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

    (ΓΜ)

    [03] Καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την επιδρομή Ισραηλινών στο τέμενος Αλ Ακσά

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN T?rk (27.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,h0C8ANfdAvOE7RC6348otd8UJYcV1rfN52pUBtiJ8bjo08YRd3FBR5PoNHV0q-0FKojru9jxcB8-rGTuXYOYseUgKAljfI2YYVAPAZlbTdSwem4CHAcfC&typo=1), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της επιδρομής του Ισραήλ στο τέμενος Αλ Ακσά.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

    «Καταδικάζουμε έντονα την προκλητική επιδρομή στο τέμενος Αλ Ακσά από τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας με ριζοσπάστες εποίκους και υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

    Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να λάβουν σοβαρά τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες παραβιάζουν την ιερότητα του τζαμιού Αλ Ακσά και το ιστορικό του καθεστώς με βάση το διεθνές δίκαιο, και να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης».

    (ΓΜ)

    [04] Σιμσέκ: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ»

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο aHaber (27.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,w8Fb7quQ2vrPLhbE-yidZk4YFmKvUpAnrdXVpZoK9ELbLVvqYtxoD3DQ5eIPaHqVSKYa7fBnC-JmBBNDVjTH2MdjGd6Q13TId9kjPj7rLco&typo=1), ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να διασφαλίσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην Ένωση.

    Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας με τίτλο «Η Ευρώπη του αύριο: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και διαμορφώνοντας το μέλλον», ο Σιμσέκ δήλωσε ότι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει τις υπηρεσίες και τα γεωργικά προϊόντα στο εγγύς μέλλον.

    «Πριν από μερικά χρόνια, διεξήχθη μια έρευνα σχετικά με τα οφέλη από την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν πολύ επωφελές για την ΕΕ. Μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε ξεκινώντας από τους καρπούς (βραχυπρόθεσμους στόχους) στα χαμηλότερα κλαδιά του δέντρου», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Σιμσέκ συνέχισε ως εξής:

    «Νομίζω ότι στο σημερινό πλαίσιο, εσείς (η ΕΕ) χρειάζεστε την Τουρκία όσο και η Τουρκία χρειάζεται τη μεταρρυθμιστική δύναμη της Ευρώπης. Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν παγκόσμιες κοινές αξίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία θέλει να συνδεθεί στενά με την ΕΕ. Η Τουρκία είναι ένα από τα ισχυρότερα ηγετικά μέλη του ΝΑΤΟ και μια αξιόπιστη χώρα. Η Τουρκία παραμένει κρίσιμη για την ασφάλεια της Δύσης. Ως εκ τούτου, μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης με πολλούς τρόπους σε τομείς όπως η μακροπρόθεσμη ασφάλεια, η ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια σημαντική γεωγραφική θέση όσον αφορά τους παραδοσιακούς ενεργειακούς τομείς και την πράσινη ενέργεια λέγοντας ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό εταίρο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».

    Καταλήγοντας, ο Σιμσέκ ανέφερε τα εξής:

    «Αν η Ευρώπη θέλει να λάβει μια πιο ευνοϊκή θέση, αν θέλει να είναι καλύτερος παίκτης στις παγκόσμιες υποθέσεις, όπως λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν μπορείτε να αγνοήσετε μια χώρα του μεγέθους της Τουρκίας. Νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα (για την ΕΕ) και μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να γίνει μια μεγαλύτερη οικονομική δύναμη. Η Τουρκία έχει μια πολύ ισχυρή ιστορία στην Κεντρική Ασία και νομίζω ότι είμαστε μια ισχυρή ήπια δύναμη. Τώρα ασχολούμαστε πολύ έντονα με την Αφρική. Οι φόβοι σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ βασίζονται κυρίως σε πολιτικούς λόγους και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ένωση να επεκταθει, να αποκτήσει νέα μέλη και να ενισχύσει τις σχέσεις της με αυτά τα μέλη».

    (ΓΜ)

    [05] Στο 58% η πρόβλεψη για τον ετήσιο πληθωρισμό στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Sabah (28.07.23, sabah.com.tr), η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψη για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2023 είναι ότι θα κυμανθεί στο 58%.

    Η Ερκάν ανακοίνωσε την 3η Έκθεση Πληθωρισμού του έτους και δήλωσε ανακοίνωσε ότι αύξησαν την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 από 22,3% σε 58%. Η πρόβλεψη για το τέλος του 2024 ανανεώθηκε στο 33%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 15% το 2025. Η υπόθεση ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα είναι 61,5% φέτος και 35% το 2024 αντανακλάται στις προβλέψεις.

    Πρόσθεσε ότι το 2025 θα είναι η αρχή μιας περιόδου σταθερότητας.

    «Ενώ η μείωση του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί σε αυτή την περίοδο, η προβλεψιμότητα θα αυξηθεί και η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Το 2024, θα υπάρξει βιώσιμο έδαφος για αποπληθωρισμό. Η κύρια τάση του πληθωρισμού θα αρχίσει να βελτιώνεται στις προσδοκίες. Οι επενδύσεις και η μόνιμη ανάπτυξη θα αυξηθούν», ανέφερε η Ερκάν προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν χωρίς να βλάψουν την οικονομία.

    «Δεν μπορείτε να πάρετε μια πολιτική δήλωση από μένα»

    Η Τουρκάλα αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο ίδρυμα και είπε ότι «τα μέτρα θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα, με διαφάνεια και προβλεψιμότητα».

    Απαντώντας σε ερώτηση, η Ερκάν σημείωσε ότι «δεν θα πάρετε ποτέ πολιτικές δηλώσεις από εμένα ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας».

    «Στόχος οι ξένες επενδύσεις»

    Επισημαίνοντας ότι τα διεθνή αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασαν μεγάλη αύξηση από τον Ιούνιο, η Ερκάν κατέληξε λέγοντας:

    «Στις 14 Ιουλίου, τα αποθέματα είχαν αυξηθεί κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια και ξεπέρασαν τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε μόνιμες βιώσιμες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι αυτού του είδους».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 28 July 2023 - 14:30:07 UTC