Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-08-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 149/2023 01.08.2023 [A] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Akansoy: «Να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στην οποία δεν θα αγνοούνται οι συμβιβασμοί του παρελθόντος»
  • [02] Ναμί: «Κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά»
  • [03] Αντιδράσεις από Τουρκοκύπριους πολιτικούς για το θέμα του χτισίματος τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα
  • [04] Συνάντηση Ατάογλου με τον Τούρκο υπουργό Tουρισμού
  • [05] Σε τουριστικές ζώνες θα κηρυχθούν οι δασικές εκτάσεις σύμφωνα με τον «υπουργό τουρισμού»
  • [06] Υπεγράφη πρωτόκολλο για πράσινο ξενοδοχείο και κέντρο αποκατάστασης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος


    [01] «Λεηλάτησαν τη Βόρεια Κύπρο»

    [02] Συνάντηση Έρντογαν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν

    [03] Φιντάν: «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρό Αζερμπαϊτζάν και ισχυρό Αζερμπαϊτζάν σημαίνει ισχυρή Τουρκία»

    [04] Μπαϊρακτάρ: Η Τουρκία κατέχει σημαντική θέση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης

    [05] Καθέλκυση 4ου πλοίου της κλάσης MILGEM για το Ναυτικό του Πακιστάν [A] Τουρκοκυπριακός Τύπος


    [01] Akansoy: «Να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στην οποία δεν θα αγνοούνται οι συμβιβασμοί του παρελθόντος»

    Η Yeni D?zen (01.08.23) γράφει ότι Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP ) Ασίμ Ακανσόι δήλωσε ότι έχουν λάβει μηνύματα ότι σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη νέα διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στην οποία δεν θα αγνοηθούν όσα αποφασίστηκαν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

    Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επίγνωση

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει αδιέξοδο στο Κυπριακό για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι υπάρχει συναίνεση ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο, ο Ακάνσοϊ είπε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι οι εγγυήτριες χώρες, το έχουν επίσης συνειδητοποιήσει αυτό.

    Δηλώνοντας ότι πιστεύουν ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα μέσα από τις πληροφορίες που έχουν λάβει και τις εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει, ο Ακάνσοϊ είπε: «Είναι πολύ σημαντικό σε ποιο πλαίσιο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό ο Τατάρ να αλλάξει το ύφος του και ο Χριστοδουλίδης να χρησιμοποιήσει μια γλώσσα που να λαμβάνει υπόψη την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ένα μεγάλο καθήκον εδώ. Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνική μας ακεραιότητα. Πρέπει να ενεργήσουμε με την επίγνωση ότι αυτή η de facto κατάσταση στο νησί δεν είναι βιώσιμη».

    Οι συμβιβασμοί που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν δεν πρέπει να αγνοούνται

    Αναφερόμενος στις προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες, είπε ότι οι συμβιβασμοί που επιτεύχθηκαν κατά τις περιόδους των Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου και Ακιντζί, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μια ενδιάμεση συμφωνία ή ακόμη και να αγνοηθούν λόγω της αρχής ‘τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα’. Δηλώνοντας ότι αυτό δένει τα χέρια των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ότι επιθυμούν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στην οποία οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι θύματα. Τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί σοβαροί συμβιβασμοί, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει δεσμευτική κοινή δήλωση λόγω του ότι δεν επιλύθηκαν όλα τα θέματα και ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν από αυτό.

    Δεν είναι δυνατόν να υπερβούμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Αναφέροντας ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είναι προφανή και ότι δεν είναι δυνατόν να υπερβούμε αυτά τα ψηφίσματα, ο Ακάνσοϊ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια διαδικασία διαπραγματεύσεων προσανατολισμένη σε αποτελέσματα και χωρίς ανοικτό τέλος και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν αυτή τη δήλωση. Αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν και η σύνοδος κορυφής του 2017 στο Κραν Μοντανά είχαν ως αποτέλεσμα την απογοήτευση των Τουρκοκυπρίων, ο δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η νέα διαδικασία δεν θα έχει αρνητική κατάληξη και ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές στη μεθοδολογία χωρίς να διαταραχθεί η δομή και οι παράμετροι της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ότι για να αποφευχθεί ένα νέο 2004 και 2017 και να είναι προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα, θα πρέπει να εξεταστούν και μέτρα που δεν θα θυματοποιούν τους Τουρκοκύπριους.

    (ΚΣ)

    [02] Ναμί: «Κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά»

    Η εφημερίδα K?br?s Postas? (31.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,TFC6sryo-aCzNBmW-nnuBTRL8QUMlvBh-A7yDnC4ajtFFOMAe1IJgJIAvbiXjgAUVR1ZADbll9PA2rIeV1WfPvMCXvs4nGpW3ckeW&typo=1) γράφει ότι ο Οζντίλ Ναμί (?zdil Nami), πρώην λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, βουλευτής και διαπραγματευτής ήταν καλεσμένος στη σειρά ομιλιών «Συζητήσεις με Αμμοχωστιανούς» που διοργανώνει η επαρχιακή επιτροπή Αμμοχώστου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP). Μιλώντας στην εκδήλωση που είχε θέμα: «Ξεκινά μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο;», ο Ναμί δήλωσε ότι η θυελλώδης περίοδος στο Κυπριακό είναι πίσω μας.

    «Το πλοίο ανατράπηκε κατά τη διάρκεια αυτής της θυελλώδους περιόδου και θα χρειαστεί χρόνος για να πλεύσει ξανά», ανέφερε ο Ναμί και συνέχισε ως εξής: «Αυτό που βλέπω είναι ότι η διεθνής κοινότητα δεν πίεσε πολύ τα μέρη στη διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντανά. Είπαν: ‘Αν το θέλουν και οι δύο πλευρές, ας γίνει’. Η ΕΕ παρείχε στήριξη. Έθεσε στη διάθεσή μας ό,τι ζητήσαμε. Όταν πλησιάσαμε στο τέλος της διαδικασίας, το θέμα του χάρτη ήρθε ενώπιον μας ως ένα δύσκολο ζήτημα. Τέλος, ήταν προφανές ότι υπήρχαν προβλήματα με το θέμα της ασφάλειας. Προκειμένου να αποφύγουμε ένα τροχαίο ατύχημα εκεί, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη συνάντηση πριν από την κύρια συνάντηση. Ήρθαν εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζητήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει και ως αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας, περάσαμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα εξής. Αν δεν είχαμε φτάσει στο σημείο ολοκλήρωσης των υποκεφαλαίων του Κυπριακού, δεν θα είχαμε προσκληθεί στη διάσκεψη στην Ελβετία. Μίλησαν με τα Ηνωμένα Έθνη, μίλησαν με τους εγγυητές, όλοι είχαν πειστεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να τελειώσει με μια τελική κίνηση».

    Κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

    Αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, ο Ναμί είπε: «Ήμασταν εκεί, πήγαμε για να το τελειώσουμε. Η Τουρκία ήταν εκεί. Έδειξε την πρόθεσή της να τελειώσει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες έκανε ένα αίτημα στον Αναστασιάδη λέγοντας 'Ας το τελειώσουμε απόψε'. Ακόμη και η Ελλάδα είπε 'τώρα καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό'. Αλλά ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι για έναν λόγο που δεν γνωρίζω ακριβώς ούτε σήμερα». Τονίζοντας ότι ο Έλληνας ηγέτης έφυγε άνετα από το τραπέζι και δεν πλήρωσε κανένα τίμημα, ο Ναμί δήλωσε ότι ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι συναντώντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας του να μην τον πιέσουν και λέγοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να συζητήσει ακόμη και λύση δύο κρατών στο μέλλον.

    Ο Ναμί είπε ότι μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντάνα, πιστεύει ότι η Άγκυρα έπρεπε να αυξήσει την επιφυλακή της στο Κυπριακό λόγω των εκλογών στην Τουρκία και συνέχισε την ομιλία του ως εξής: «Η στροφή της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν ήταν ορθολογική. Είχε να κάνει με την εσωτερική πολιτική. Ήταν για τη νίκη στις εκλογές. Συνέβη και αυτό. Σήμερα βγήκε ο λογαριασμός γι' αυτό. Η οικονομία έχει καταστραφεί. Είναι δύσκολο να ανακάμψει. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο δρόμο της λογικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μία μόνο μεταβλητή. Για να ανακάμψει η οικονομία, πρέπει να βελτιωθούν και οι εξωτερικές σχέσεις».

    Ο Ναμί υποστήριξε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης την επόμενη περίοδο και αν η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης περιόδου, τα Ηνωμένα Έθνη θα εισέλθουν στη διαδικασία διαιτησίας, αλλά υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ πιο εύκολη από την περίοδο του σχεδίου Ανάν.

    Δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν επιλογές στα μέρη και ότι θα υπάρχει παράγοντας πίεσης για μια λύση και ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χάσουν.

    Υποστηρίζοντας ότι σε μια αρνητική κατάσταση θα υπάρχει κόστος αυτή τη φορά για τους Ελληνοκύπριους, ο Ναμί πρόσθεσε ότι οι «σκοτεινές δυνάμεις» που επωφελούνται από το γεγονός ότι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι μη αναγνωρισμένο και εκτός του διεθνούς δικαίου θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία και ότι το CTP και όλα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης θα πρέπει να τις καταπολεμήσουν.

    Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι λεγόμενοι βουλευτές του CTP Fikri Toros, Erkut ?ahali και ?ifa ?olako?lu, ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου Dr S?leyman Ulu?ay, ο πρόεδρος της περιφέρειας Αμμοχώστου του CTP Oktay Kayalp και ο πρώην πρόεδρος του CTP Ferdi Sabit Soyer.

    (ΙΣ)

    [03] Αντιδράσεις από Τουρκοκύπριους πολιτικούς για το θέμα του χτισίματος τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα

    Η Yeni Bak?? (01.08.23) δημοσιεύει συνέντευξη του «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ερκούτ Σαχαλί, ο οποίος χαρακτήρισε ως πρόσκληση το κτίσιμο τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα.

    «Η άδεια του υπουργείου παιδείας για την ανέγερση τζαμιού και μαθημάτων Κορανίου στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα γίνεται πάντα στο πλαίσιο ενός σχεδίου. Η επιθυμία για την ανέγερση τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα, που έχει υψηλή πνευματική αξία για τον χριστιανικό κόσμο, μυρίζει πρόκληση. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η αντίδρασή μας αν είχαμε ακούσει ότι χτίζεται παρεκκλήσι στο Χάλα Σουλτάν, το οποίο έχει πνευματική αξία για τους μουσουλμάνους. Ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους Ελληνοκύπριους που περνούν από το νότο στο βορρά, τους οποίους έχουμε ανάγκη κυρίως από οικονομική άποψη, και ότι κάποιοι από αυτούς θα εγκαταλείψουν τη διέλευση προς αυτή την πλευρά. Θεωρώ ότι αυτό το βήμα έγινε χωρίς να υπολογίσουμε τι θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε από αυτό το βήμα. Είναι γεγονός ότι σήμερα ζούμε με την λογική ότι , ‘χρειαζόμαστε τα ψώνια που θα κάνουν οι Ελληνοκύπριοι, με λίγα λόγια χρειαζόμαστε τα ευρώ που θα ξοδέψουν’. Πέρα από την οικονομική διάσταση του θέματος, πρόσφατα αρχίσαμε να ακούμε πολύ συχνά πολιτικές και συζητήσεις για τα θρησκευτικά μαθήματα και τον τρόπο ζωής του λαού μας. Ως Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, έχουμε διατυπώσει τη θέση μας για αυτά τα θέματα εδώ και καιρό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και πέρα», ανέφερε.

    Ρότζερς: Νοοτροπία λεηλασίας

    Εξάλλου, η «ανεξάρτητη βουλευτής», Τζαλέ Ρεφίκ Ρότσερς, αναφερόμενη στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι «το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφονται με νοοτροπία λεηλασίας».

    Σε γραπτή δήλωσή της ανέφερε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Αυτό που συνέβη στο Αρχαίο Λιμάνι της Κερύνειας είναι ντροπή. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στη χώρα μας το μοναδικό αρχαίο λιμάνι από την περίοδο των Λουζινιανών στη Μεσόγειο, αλλά κατά την αποκατάσταση αυτού του λιμανιού, για κάποιο λόγο, η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να κάνει αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Μνημείων (δεν είναι σαφές τι κάνουν), αλλά αποφάσισε να ρωτήσει όταν το σκυρόδεμα χύνεται μήνες αργότερα! Φυσικά, όλοι προσεγγίζουν με καχυποψία, ψάχνοντας για κάτι από κάτω. Θα ερευνηθούν αυτοί που ζημιώνουν το κράτος ρίχνοντας και σπάζοντας αυτά τα σκυροδέματα; Οι βραχόμαζες 3000 ετών του Βασιλείου της Λαμπούσας δίπλα στο Mare Monte δόθηκαν επίσης σε ιδιωτική εταιρεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής περιόδου.

    Αντί για σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, χτίζεται τζαμί στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα. Είναι δυνατόν να επεκταθεί αυτός ο κατάλογος, συνοπτικά, αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που ασχολείται με τη λεηλασία και όχι με την προστασία της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Συνάντηση Ατάογλου με τον Τούρκο υπουργό Tουρισμού

    Σύμφωνα με την K?br?s (31.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,wuidZfoi9ny5o0yyAEhGfgFW2Hn1d5HI7WN0mrx957790KhVSqZpoL-j67NRO7HwsuTlukADsCI1gwwqxGtpTKF1-mCFqKle7WY69&typo=1), o λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ στην Κωνσταντινούπολη και αξιολόγησαν μελέτες για τη δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων τουρισμού.

    Τον Ατάογλου συνόδευσαν ο λεγόμενος υφυπουργός Σερχάν Άκτουντς και η «συντονίστρια τουρισμού για την Κωνσταντινούπολη» Οζγκέ Παλαμουτσού.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με θέμα τον τουρισμό των κατεχομένων, αξιολογήθηκαν οι μελέτες για τη δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων τουρισμού. Ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι αναμένουν μια ανοδική πορεία του τουρισμού με το άνοιγμα του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και πρόσθεσε ότι η δυναμικότητα των κλινών στα κατεχόμενα δεν θα είναι επαρκής μετά από λίγο καιρό. Υποστήριξε ότι εργάζονται πάνω σε κοινά σχέδια για τη δημιουργία νέων τουριστικών περιοχών στα κατεχόμενα και την αύξηση της ποικιλίας των εναλλακτικών καταλυμάτων και δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο «υπουργείων» αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

    Ο Ατάογλου υποστήριξε ότι εκτός από τα πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων, σχεδιάζονται μικρότερες, συνυφασμένες με τη φύση εγκαταστάσεις διαμονής που μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο τον οικολογικό τουρισμό, ενώ έχουν αρχίσει να δημιουργούνται περιοχές που ονομάζονται "Glamping", πολυτέλεια αλλά στη φύση, για τον τουρισμό κάμπινγκ.

    Ανέφερε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να ληφθούν μέτρα για κοινόχρηστους χώρους ψυχαγωγίας, χώρους πρασίνου, γκολφ και αθλητικό τουρισμό για την τουριστική περιοχή της κατεχόμενης Βοκολίδας και πρόσθεσε ότι είναι μια τουριστική περιοχή κατάλληλη για ανάπτυξη.

    Ο Ατάογλου, τέλος, υποστήριξε ότι έχουν κάποια σχέδια για τις περιοχές κατεχόμενης Καρπασίας και Λεύκας ώστε να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από τον τουρισμό και ισχυρίστηκε είπε ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στον τουρισμό. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και οικονομικών πόρων προκειμένου να αναπτυχθούν τα μουσεία και να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, αναφέροντας ότι εργάζονται για να θέσουν αυτή την κατάσταση σε τάξη.

    (ΓΜ)

    [05] Σε τουριστικές ζώνες θα κηρυχθούν οι δασικές εκτάσεις σύμφωνα με τον «υπουργό τουρισμού»

    Η Avrupa (01.08.23) γράφει ότι ο Φικρί Ατάογλου, λεγόμενος υπουργός τουρισμού δήλωσε ότι «οι δασικές εκτάσεις θα κηρυχθούν ως τουριστικές ζώνες, προκειμένου να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες στους επενδυτές, και δήλωσε ότι θα εργαστούν για τη νομοθεσία και το κοινοβουλευτικό έργο για το σκοπό αυτό».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αλί Μπατουράι, στην εκπομπή «Markaj» ο Ατάογλου δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να ανοίξουν ένα ξενοδοχείο και να επενδύσουν στη «χώρα» έχει αυξηθεί και ότι θα προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες σε επιχειρηματίες με αυτές τις απαιτήσεις.

    Για το σκοπό αυτό, ο Ατάογλου δήλωσε ότι «οι ‘χαμηλές δασικές εκτάσεις’ σε ολόκληρη τη χώρα γενικά και στην περιοχή της Βοκολίδας ειδικότερα θα ανοίξουν για τους επενδυτές του τουρισμού και σημείωσε ότι αυτές θα κηρυχθούν ως τουριστικές περιοχές».

    «Οι επενδυτές θα μπορούν να κατασκευάσουν εδώ εγκαταστάσεις με τουριστικό προσανατολισμό, όπως ξενοδοχεία, γηροκομεία και νοσοκομεία», είπε.

    Αναφέροντας ότι απαιτείται «νόμος και κοινοβουλευτική εργασία» για τη χρήση των χαμηλών δασικών εκτάσεων ως τουριστικών περιοχών και ότι θα εργαστούν γι' αυτό, ο Ατάογλου είπε ότι θα ενισχύσουν επίσης τον τουρισμό υγείας σε αυτές τις περιοχές που θα ανοίξουν για τουρισμό.

    Δήλωσε ότι οι επενδυτές μπορούν να ανοίξουν εγκαταστάσεις προσανατολισμένες στον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία, γηροκομεία και νοσοκομεία.

    «Η προεδρική θητεία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας είναι η ΤΔΒΚ. Οι εργασίες μας για την υλοποίηση του τουρισμού υγείας εντός του τρέχοντος έτους συνεχίζονται», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [06] Υπεγράφη πρωτόκολλο για πράσινο ξενοδοχείο και κέντρο αποκατάστασης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Η εφημερίδα Diyalog (1.08.23) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας Αχμέτ Σαβασάν, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ανέφερε ότι υπεγράφη το πρωτόκολλο που προνοεί επένδυση για τη δημιουργία πράσινου ξενοδοχείου και κέντρου αποκατάστασης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το ξενοδοχείο αναμένεται να αρχίσει να δέχεται ασθενείς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος


    [01] «Λεηλάτησαν τη Βόρεια Κύπρο»

    Η εφημερίδα Birg?n (28.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,u3WObcNjOM77AnBBHAdFJ-v2uBpWPhVsTzaW6hWmxCPZY0WTpjQJ1TZM28I48B5L9QkforvSEUsb25QyP1xej6ES2jkB6jr5L7reqQjfjMFjzszvloQeFA,&typo=1) υπό τον πιο πάνω τίτλο δημοσιεύει το ακόλουθο άρθρο:

    «Οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς που διοργανώνει η Τουρκία για τη Βόρεια Κύπρο πηγαίνουν στην εταιρεία Ta?yap?, το αφεντικό της οποίας συνελήφθη στην επιχείρηση διαφθοράς της 17ης-25ης Δεκεμβρίου. Η Κύπρος είναι επίσης χώρος ενοικίασης για τους Limak και Kalyon από τη συμμορία των πέντε.

    Ενώ τα έργα ‘κήπος του έθνους και μέγαρο’ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως καλή είδηση για τη βόρεια Κύπρο συνεχίζουν να συζητούνται, μαθεύτηκε ότι εκατομμύρια λίρες από τους διαγωνισμούς που οργανώνει η Τουρκία για τη βόρεια Κύπρο πηγαίνουν σε ονόματα που είναι καλά γνωστά στο κοινό εδώ και χρόνια. Το μεγαλύτερο κομμάτι των διαγωνισμών που διοργανώνονται για τη Βόρεια Κύπρο, αξίας εκατομμυρίων λιρών, δίνεται στην εταιρεία Ta?yap?, το αφεντικό της οποίας συνελήφθη στην επιχείρηση της 17ης-25ης Δεκεμβρίου.

    Ακόμη και το πανδημικό νοσοκομείο της βόρειας Κύπρου κατασκευάστηκε από την εταιρεία Ta?yap?. Η Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας διενήργησε διαγωνισμό με την επωνυμία ‘Προμήθεια πλήρως εξοπλισμένου πανδημικού νοσοκομείου 100 κλινών Βόρειας Κύπρου, μεταλλικής κατασκευής’ στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. Ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώθηκε μέσω της αμφιλεγόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης του Νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων, κατακυρώθηκε στην εταιρεία Ta? Yap? Company έναντι 85 εκατομμυρίων ΤΛ.

    Η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων διενήργησε διαγωνισμό στις 22 Απριλίου με τίτλο ‘Έργα κατασκευής, επισκευής και ενίσχυσης της αναδομής των εσωτερικών δρόμων πρόσβασης των πιθανών οικισμών που βρίσκονται ανατολικά του αυτοκινητόδρομου ΤΔΒΚ D850’. Αυτός ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε επίσης στην Ta?yap? Construction Company έναντι 150 εκατομμυρίων 142 χιλιάδων ΤΛ.

    Στην ίδια κατεύθυνση πήγε και ο διαγωνισμός πολλών εκατομμυρίων λιρών που διοργάνωσε η Διοίκηση Κοινωνικών Κατοικιών (TOK?) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας για την κλειστή περιοχή του Βαρωσιού, η οποίος βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και μήνες. Η TOK? διεξήγαγε διαγωνισμό με την ονομασία "Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και οδοποιίας στην περιοχή Βαρώσι" στις 6 Νοεμβρίου 2020. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην Ta?yap? Construction Company έναντι 12 εκατομμυρίων 517 χιλιάδων ΤΛ. Το αεροδρόμιο Ercan, το μοναδικό αεροδρόμιο της Βόρειας Κύπρου, λειτουργεί από την Ta? Yap? Construction Company, η οποία είναι σχεδόν η αμετάβλητη αποδέκτης των μεγάλων διαγωνισμών που διοργανώνονται για τη Βόρεια Κύπρο εδώ και χρόνια. Η εταιρεία εκμίσθωσε το αεροδρόμιο Ercan από τη Βόρεια Κύπρο το 2012 για 25 χρόνια με τη μέθοδο κατασκευής-λειτουργίας-μεταβίβασης με επιμερισμό του κύκλου εργασιών έναντι προκαταβολής 100 εκατομμυρίων ευρώ και επένδυσης 350 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Emrullah Turanl?, ιδιοκτήτης της εταιρείας Ta?yap?, η οποία κέρδισε πολλούς διαγωνισμούς για τη Βόρεια Κύπρο, είναι μεταξύ των ονομάτων που συνελήφθησαν στην επιχείρηση διαφθοράς της 17ης-25ης Δεκεμβρίου. Ο Turanl? δήλωσε ότι συνελήφθη ως αποτέλεσμα των τηλεφωνημάτων που έκανε με τους υπαλλήλους του και δήλωσε: ‘Το αδίκημα που μου αποδίδεται είναι η συνέχεια των τηλεφωνημάτων που έκανα με τον εαυτό μου και τους υπαλλήλους μου σχετικά με τις δύο επιχειρήσεις μου. Μας έπιασαν σε παρακολούθηση σε σχέση με τις εργασίες που ακολουθήσαμε για να λάβουμε άδειες για τα οικόπεδά μου’.

    ‘Έργο μπαλώματος από την KALYON

    Οι διαγωνισμοί πολλών εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών ΤΛ του ‘Έργου ύδρευσης της ΤΔΒΚ’, το οποίο η κυβέρνηση του ΑΚΡ χαρακτήρισε ως το ‘Έργο του αιώνα’ και δήλωσε ότι θα ‘κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της ΤΔΒΚ που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό για 50 χρόνια’, πήγαν στην Kalyon ?n?aat, μία από τις εταιρείες που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως συμμορία πέντε ατόμων.

    Το 2011, η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Έργων Υδάτων (DS?) ανέθεσε τον διαγωνισμό για την τοποθέτηση σωλήνων βάθους 250 μέτρων στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Μερσίνας και Βόρειας Κύπρου στην κοινοπραξία Sigur Ros Sdn Bhd- Kalyon- Kutay ?n?aat έναντι 630 εκατομμυρίων ΤΛ. Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι οι σωλήνες που τοποθετήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο έσπασαν και η ροή του νερού σταμάτησε.

    Η DS? διεξήγαγε επίσης διαγωνισμό για την επισκευή του αγωγού που έσπασε με την ονομασία ‘Επισκευή Θαλάσσιας Γραμμής Μεταφοράς ΤΔΒΚ’ στις 20 Μαΐου 2020. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία Kalyon ?n?aat, η οποία εκτέλεσε και το έργο, έναντι 483 εκατομμυρίων 830 ΤΛ.

    Η Limak Construction, μία από τις πέντε εταιρείες που περιγράφονται από την αντιπολίτευση ως συμμορία των πέντε, διαθέτει επίσης ένα ξενοδοχείο στη Βόρεια Κύπρο. Το ξενοδοχείο, το οποίο η Limak άνοιξε το 2018, έχει δυναμικότητα 598 δωματίων και 1.338 κλίνες. Το γιγαντιαίο ξενοδοχείο της Limak βρίσκεται στην τοποθεσία Βοκολίδα, Τρίκωμο της Βόρειας Κύπρου. Μετατράπηκε σε περιοχή ράντας

    Ο Seran Aysal, πρόεδρος της Ένωσης του Κυπριακού Τουρκικού Επιμελητηρίου Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (KTMMOB), δήλωσε στην BirG?n: ‘Δίνονται κάθε είδους ευκαιρίες σε κολλητούς και ένα μεγάλο μέρος της πίτας της βόρειας Κύπρου πηγαίνει στο Ta?yap?’. Ο Aysal ανέφερε τα εξής: ‘Αυτοί οι διαγωνισμοί δεν είναι ανοιχτοί σε όλους. Διεξάγονται μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης που ρυθμίζεται στο επίμαχο άρθρο του Νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση "αιφνίδιων και απροσδόκητων γεγονότων, όπως φυσικές καταστροφές, επιδημίες, κίνδυνος απώλειας ζωής ή περιουσίας". Με άλλα λόγια, οι διαγωνισμοί που οργανώνονται πίσω από κλειστές πόρτες δίνονται σε κολλητούς. Το εργατικό δυναμικό, οι εταιρείες, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, τα ιδρύματα και οι επιχειρηματίες της Βόρειας Κύπρου αγνοούνται σε αυτά τα έργα. Τα έργα αυτά εκτελούνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κανόνες, νομοθεσία και νόμοι. Βλέπουμε σε ποιους μεταφέρονται οι φόροι του λαού της Ανατολίας και πώς ξοδεύονται στο όνομα της βοήθειας προς τη Βόρεια Κύπρο και μας ενοχλεί αυτό. Η Βόρεια Κύπρος μετατρέπεται σε περιοχή προσόδων για ορισμένους ανθρώπους. Τέλος, δεν χρειαζόμαστε ένα συγκρότημα και ένα νέο κτίριο της Βουλής. Ειδικά αν υπάρχει ανάγκη για αυτά τα δύο κτίρια, είναι αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για ένα κράτος να τα έχει κατασκευάσει από δικά του μέσα και προϋπολογισμό’.»

    (ΙΣ)

    [02] Συνάντηση Έρντογαν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (31.07.23 aa.com.tr), o Toύρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θέματα εμπορίου, ενέργειας και μεταφορών και η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

    Ο Έρντογάν δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι ο στόχος και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών να δράσουν από κοινού και να συνεργαστούν πλήρως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

    Επισημαίνοντας τη σημασία του Υπερκάσπιου Σιδηροδρόμου (Trans-Caspian) και της σιδηροδρομικής γραμμής Μπακού-Τιφλίδα-Καρς, ο Έρντογαν υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικότερης χρήσης αυτών των διαδρομών.

    Στη συνάντηση όπου συζητήθηκε επίσης η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι το άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ και η εφαρμογή της συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό είναι σημαντικά για τη διαδικασία εξομάλυνσης.

    (ΓΜ)

    [03] Φιντάν: «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρό Αζερμπαϊτζάν και ισχυρό Αζερμπαϊτζάν σημαίνει ισχυρή Τουρκία»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (31.07.23 aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Jeyhun Bayramov και δήλωσε ότι ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρό Αζερμπαϊτζάν και ισχυρό Αζερμπαϊτζάν σημαίνει ισχυρή Τουρκία

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα ο Φιντάν δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι μια ανεξάρτητες από το χρόνο και τις συνθήκες και πρόσθεσε ότι «το σύνθημα "ένα έθνος, δύο κράτη" είναι μια στάση που τοποθετεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ένα μεγάλο στρατηγικό πλαίσιο [?].

    Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Σούσα που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2021, ο Fidan είπε: «Η Διακήρυξη της Σούσα που υπογράφηκε από τον Πρόεδρό Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στη Σούσα η οποία απελευθερώθηκε από 2021, διακήρυξε σε όλο τον κόσμο ότι ισχυρή Τουρκία είναι ισχυρό Αζερμπαϊτζάν, ισχυρό Αζερμπαϊτζάν είναι ισχυρή Τουρκία».

    Ο Φιντάν, επίσης, δήλωσε ότι συνεχίζουν τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία σε στενό συντονισμό με το Αζερμπαϊτζάν και ότι υποστηρίζουν επίσης τις διεθνείς προσπάθειες στη διαδικασία Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τα περιφερειακά ζητήματα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και πρόσθεσε ότι οι αμοιβαίες επενδύσεις ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι, ενώ προωθούν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, εργάζονται στη βάση κοινών συμφερόντων και με μια ολιστική στρατηγική. «Η επέκταση της χωρητικότητας του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project (TANAP) και η μεταφορά περισσότερου φυσικού αερίου από την Κασπία στην Τουρκία και την Ευρώπη είναι στοιχεία αυτής της κοινής στρατηγικής», είπε.

    «Ο TANAP», πρόσθεσε, «αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου και μια σημαντική αρτηρία εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο και υπενθύμισε ότι 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρονται ετησίως μέσω του TANAP, με το ήμισυ από αυτά να πηγαίνει στην Ευρώπη».

    Αναφέροντας, τέλος, ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό τομέα που συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια σε πιο στρατηγικό επίπεδο, ο Φιντάν δήλωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Τουρκία, ενώ παρέχει τη δική της ενέργεια, ενώ πραγματοποιεί αυτή τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, η προοπτική που προβάλλουν οι δύο χώρες συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

    Ο Fidan δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, βιώθηκε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ότι η Ευρώπη βρισκόταν στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, ότι δεν ξεπεράστηκε πλήρως και ότι ήταν απρόβλεπτο πότε θα ξεπεραστεί.

    Επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα, ο Fidan σημείωσε ότι οι αβεβαιότητες στις ενεργειακές αγορές συνεχίζονται.

    Τονίζοντας ότι ο στρατηγικός διάλογος και οι προετοιμασίες με το Αζερμπαϊτζάν για την ενέργεια για τα επόμενα χρόνια συνεχίζονται, ο Fidan δήλωσε: "Υπάρχει θέμα δημιουργίας πρόσθετης χωρητικότητας και αύξησης της χωρητικότητας του TANAP για τη μεταφορά του. Εργαζόμαστε επίσης για να φέρουμε άλλους πόρους της λεκάνης της Κασπίας στη χώρα μας. Το τουρκμενικό φυσικό αέριο αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το πλαίσιο".

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα στην Ευρώπη με τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου και το δίκτυο διανομής της, ο Fidan δήλωσε: "Ο στόχος μας να συνεργαστούμε με το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητές μας συνεχίζεται. Και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιδείξουν βούληση σε αυτόν τον τομέα. Ενισχύοντας τη δική μας ενεργειακή ασφάλεια, οι προσπάθειές μας να συμβάλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα συνεχιστούν».

    (ΓΜ)

    [04] Μπαϊρακτάρ: Η Τουρκία κατέχει σημαντική θέση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης

    Σύμφωνα με τη Sabah (01.08.23 sabah.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Άλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Τουρκία κατέχει μια σημαντική θέση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και θα καθορίζει την τιμή του φυσικού αερίου

    Mιλώντας στη Sabah o Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η ενεργειακή ζήτηση της Τουρκίας έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 21 χρόνια. «Έχουμε προσδιορίσει δύο βασικούς άξονες στην ενέργεια, ο ένας είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού μας και ο άλλος είναι η μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό. Έχουμε αρχίσει να έχουμε αποτελέσματα στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για ενέργεια στην οικονομία που πρέπει να την καλύψουμε με εγχώριους και ανανεώσιμους πόρους», είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ότι με το κοίτασμα Γκαμπάρ (ΣτΜ στη νοτιοανατολική Τουρκία], το 20% της ημερήσιας κατανάλωσης πετρελαίου της Τουρκίας θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Όταν η παραγωγή στο Γκαμπάρ φθάσει τα 100 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, η συνολική παραγωγή της χώρας θα φθάσει τις 200 χιλιάδες. Αλλά θα πρέπει να φτάσουμε τις 800 χιλιάδες βαρέλια. Με άλλα λόγια, ο πήχης είναι ψηλά και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

    Ενεργειακή συμφωνία 29,7 δισεκατομμυρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο Άμπου Ντάμπι, ο Μπαϊρακτάρ υποστήριξε ότι τα 29,7 δισεκατομμύρια από τις συμφωνίες αυτές αφορούν ενεργειακά έργα με έμφαση στην ανανεώσιμη ενέργεια. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδιαφέρον για την Τουρκία όχι μόνο από τον Κόλπο αλλά και από δυτικές εταιρείες. Η γαλλική Total και ο όμιλος R?nesans υπέγραψαν συμφωνία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αιτήματα συνάντησης έρχονται από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα. «Τα ενεργειακά έργα είναι ανοιχτά σε όλους, θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές με τις σωστές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Μπαϊρακτάρ.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει μια τάση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο στον κόσμο όσο και στην Τουρκία. Είμαστε 5οι στην Ευρώπη και 12οι στον κόσμο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο. Μέχρι το 2035, έχουμε στόχο 3500 MW πρόσθετης εγκατεστημένης ισχύος στην ηλιακή ενέργεια και 1500 MW στην αιολική ενέργεια».

    Αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ο Μπαϊρακτάρ Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση ανάπτυξης της παραγωγής. Ξεκινήσαμε επίσης τις μελέτες της δεύτερης φάσης μας. Με τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας στην οικονομία, θα πετύχουμε τον στόχο για 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2025-2026.

    Η Τουρκία θα γίνει εξαγωγέας ενέργειας και φυσικών πόρων

    Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα είναι μια οικονομία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2053. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε την ενέργεια πιο αποτελεσματικά στη χώρα μας. Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία καθαρό εξαγωγέα ενέργειας και φυσικών πόρων. Ας καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες με φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα. Δημιουργήσαμε αιολικούς σταθμούς ισχύος 12 χιλιάδων MW, αλλά σε πρώτη φάση εισήγαμε εξοπλισμό. Έχουμε στόχο να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας σε καύσιμα και εξοπλισμό στα επόμενα 30 χρόνια», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

    Ενημέρωση για το 2ο και 3ο πυρηνικό εργοστάσιο

    Μιλώντας σχετικά με τα σχέδια κατασκευής εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ο Μπαϊρακτάρ υποστήριξε ότι για το 2ο πυρηνικό εργοστάσιο ενδιαφέρονται οι Ρώσοι, η Νότια Κορέα και η Γαλλία. Για το έργο της Θράκης (3ος σταθμός), οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα κείμενο για μια διακυβερνητική συμφωνία και να το στείλουμε στο Κοινοβούλιο για έγκριση. Εν τω μεταξύ, συνεχίσαμε τις εργασίες πεδίου στη Σινώπη.

    Η παραγωγή στο Άκουγιου θα ξεκινήσει το 2024

    Ο Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε επίσης στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου λέγοντας ότι η παραγωγή στην πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου 2024. Οι άλλες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία με διαφορά ενός έτους.

    Nέα κίνηση στη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου

    Aναφερόμενος, τέλος στις διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν αμοιβαίες επισκέψεις στο Ισραήλ. Υπάρχουν μελέτες ώστε ένα μέρος του φυσικού αερίου να έρθει στην Τουρκία και ένα μέρος του να πάει στην Ευρώπη. Η Τουρκία έχει σημαντική θέση στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης. Αν η ενεργειακή συνεργασία συμβάλλει και στην επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων, είναι επίσης ένα μοντέλο που επιθυμούμε. Θα ήθελα να εκφράσω την ετοιμότητά μας υπό αυτή την έννοια. Η Τουρκία έχει μεγάλη συμβολή στη σταθερότητα της Ευρώπης στο φυσικό αέριο και του κόσμου στο πετρέλαιο».

    (ΓΜ)

    [05] Καθέλκυση 4ου πλοίου της κλάσης MILGEM για το Ναυτικό του Πακιστάν

    Η εφημερίδα Yeni Ak?t (1.08.23) γράφει ότι σε τελετή που θα λάβει χώρα στο Καράτσι του Πακιστάν, θα καθελκυστεί αύριο Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2023, το 4ο πλοίο που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MILGEM, με την ονομασία PNS TARIQ.

    Τα πλοία MILGEM ναυπηγήθηκαν ταυτόχρονα στην Τουρκία και το Πακιστάν για το Πακιστανικό Ναυτικό από τη Στρατιωτικό Εργοστάσιο και Διαχείριση Ναυπηγείων της Τουρκικής Δημοκρατίας (ASFAT). Η συμφωνία για τα πλοία MILGEM μεταξύ της Τουρκίας και του Πακιστάν υπεγράφη στις 6 Σεπτεμβρίου 2018. Το πρώτο πλοίο καθελκύστηκε τον Αύγουστο του 2021, το δεύτερο τον Μάιο του 2022 και το τρίτο τον Νοέμβριο του 2022.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 1 August 2023 - 15:22:33 UTC