Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-09-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 174/2023 06.09.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Τατάρ με αντιπροσωπεία της «British Residents Society»
  • [02] Τατάρ και Αρικλί επιθεώρησαν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
  • [03] Αρθρογράφος περιγράφει το καθεστώς του δρόμου Πύλας - Άρσους
  • [04] Στοιχεία διελεύσεων
  • [05] Υπερπληθυσμός στις φυλακές: 844 άτομα σε φυλακή χωρητικότητας 625
  • [06] Ξεκίνησε η εκσκαφή του ομαδικού τάφου στην Αλόα
  • [07] Εκστρατεία συλλογής υπογραφών για το δημοσιογράφο Αλί Κισμίρ
  • [08] Η άσκηση "Καταιγίδα της Μεσογείου-2023" ξεκινά τη Δευτέρα
  • [09] Συμμετοχή του KTSO στη διεθνή έκθεση τροφίμων Κωνσταντινούπολης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Οι Βρετανοί προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά στην Κύπρο»
  • [02] Φιντάν: Οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι σαφείς»
  • [03] Έρντογαν: «Θα γονατίσουμε τον πληθωρισμό»
  • [04] Συμφωνίες για εμπόριο και ενέργεια μεταξύ Τουρκίας και Ιαπωνίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνάντηση Τατάρ με αντιπροσωπεία της «British Residents Society»

    Η Vatan (06.09.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της British Residents Society (BRS) με επικεφαλής τον Julian Mawsdesley. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, στη συνάντηση ήταν και ο πρώην Βρετανός βουλευτής και μέλος του BRS Stephen Day.

    Στην ομιλία του στη συνάντηση, ο Τατάρ επεσήμανε ότι «οι ξένοι που ζουν στην ΤΔΒΚ υποστηρίζουν τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων για ίση και δίκαιη μεταχείριση» και είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη βρετανική παρουσία στο νησί και ότι έχουν κοινό παρελθόν με τους Βρετανούς. Δηλώνοντας ότι στην «ΤΔΒΚ» ζει σημαντικός αριθμός αλλοδαπών, ο Τατάρ τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους «στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων».

    Από την άλλη, ο Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία και τόνισε τη σημασία των δεσμών των Τουρκοκυπρίων που ζουν στην Αγγλία με την «ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια χώρα, γνωρίζει καλά την ιστορία της Κύπρου, «τις αδικίες που υπέστη ο τουρκοκυπριακός λαός και τον αγώνα του να προστατεύσει τα κεκτημένα δικαιώματα κυριαρχίας του», όπως υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ο λαός μας θα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και ίση διεθνή θέση με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή νοοτροπία δεν έχει αλλάξει και ότι στοχεύουν να κάνουν το νησί ελληνικό νησί», ο Τατάρ ισχιρίστηκε ότι οι προσπάθειες επίλυσης που βασίζονται στην ομοσπονδιακή λύση οι οποίες έχουν προωθηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα, έχουν πλέον εξαντληθεί.

    Ανέφερε ακόμη ότι, κατά την υποβολή της πρότασης λύσης που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη και ισότιμο διεθνές καθεστώς, τόνισαν τη σημασία αυτής της πρότασης για τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα και τη σταθερότητα της περιοχής. Δήλωσαν ότι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον τους όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος υποστήριζε την ομοσπονδιακή λύση, τώρα υποστηρίζει ανοιχτά τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

    Δηλώνοντας ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των ξένων υπηκόων που διαμένουν στην «ΤΔΒΚ» σχετικά με τη διαμονή και άλλα θέματα, ο Τατάρ απευθυνόμενος σε αυτούς, είπε: «Συμβάλετε στον πολιτισμό και την οικονομία μας. Η υποστήριξή σας είναι πολύ πολύτιμη. Καθώς συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, ισότητα και ίση μεταχείριση, γνωρίζω ότι οι καρδιές της πλειοψηφίας των Βρετανών που ζουν στην ΤΔΒΚ χτυπούν με τον τουρκοκυπριακό λαό και για τον δίκαιο σκοπό μας. Σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα χρειαζόμαστε στενούς φίλους και συμμάχους που θα ενισχύσουν την ΤΔΒΚ ώστε να προσφέρουμε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στον λαό μας και να έχουμε μια ακμάζουσα οικονομία σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

    Ευχαρίστησε την BRS για όλες τις δραστηριότητες πίεσης «που έφερε στο προσκήνιο την αδικία που αντιμετωπίζει ο τουρκοκυπριακός λαός και όλοι οι κάτοικοι, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απάνθρωπους περιορισμούς που εμποδίζουν το άμεσο εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις».

    «Η συνεχής υποστήριξή σας στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων από πρώην μέλη του κοινοβουλίου, πρώην συνταγματάρχες, πρώην δικαστές, πρώην γραφειοκράτες, είναι σημαντική για εμάς. Η ΤΔΒΚ είναι ένα πλήρως λειτουργικό κράτος και έχει το κράτος δικαίου και τις διεθνείς αρχές. Η μόνη μας επιθυμία είναι να υπάρχουμε στο νησί ως Τουρκοκύπριοι, αυτό είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα. Υπάρχουν δύο λαοί, δύο δημοκρατίες και δύο κράτη στο νησί. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουσιαστικά αυτοκυβερνάται από το 1963, αφού ο λαός μας εκδιώχθηκε από το κράτος υπό την απειλή όπλου από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ και τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις, που πολέμησαν επίσης εναντίον των Βρετανών για να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα πριν από το 1960», υποστήριξε.

    Τέλος ο Τατάρ είπε ότι «ο Τουρκοκυπριακός Λαός, που σώθηκε από την καταστροφή από την Τουρκία τον Ιούλιο του 1974, έχει αναπτυσσόμενο τουριστικό και ανώτατο εκπαιδευτικό τομέα όπου εκπαιδεύονται φοιτητές από περισσότερες από 140 χώρες και ότι οι άνθρωποι ζουν με ασφάλεια στην ΤΔΒΚ σήμερα». Είπε ότι το νέο τερματικό κτίριο του αεροδρομίου Ercan (Τύμπου) είναι μια σημαντική εξέλιξη για την «ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [02] Τατάρ και Αρικλί επιθεώρησαν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

    Η K?br?s (06.09.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, επιθεωρήσαν το νέο τερματικό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Ο Τατάρ έλαβε πληροφορίες από τις «αρχές» και συνομίλησε με το προσωπικό του αεροδρομίου και τους επιβάτες.

    Ο Αρικλί ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το αεροδρόμιο βελτιώνεται μέρα με την μέρα και πρόσθεσε ότι κανονικά τέτοια αεροδρόμια χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 μήνες μετά το άνοιγμα για να διορθωθούν οι ελλείψεις που παρουσιάζουν. Δήλωσε ότι εργάζονται σκληρά για να συντομεύσουν ακόμη περισσότερο αυτόν τον χρόνο.

    Σε δηλώσεις το Τατάρ υπενθύμισε ότι το νέο κτίριο του τερματικού σταθμού και ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου άνοιξαν στις 20 Ιουλίου με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της αντιπροσωπείας του. Δηλώνοντας ότι από τότε υπήρξαν ελλείψεις και κάποια προβλήματα στο νέο κτίριο του τερματικού σταθμού, ο Τατάρ είπε ότι αυτά έχουν προκαλέσει κάποιες ανησυχίες αλλά πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε σήμερα, είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα και ότι αυτά ξεπερνιούνται.

    Τονίζοντας ότι το νέο κτίριο του τερματικού σταθμού και ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου είναι μια μεγάλη επένδυση, ο Τατάρ δήλωσε ότι «ένα υπέροχο αεροδρόμιο κατασκευάστηκε με τις συνεισφορές της αναδόχου εταιρείας, ιδρυμάτων και οργανισμών της ΤΔΒΚ και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του λεγόμενου Ουνάλ Ουστέλ στο Λονδίνο, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι η διοργάνωση πρόσθετων πτήσεων από την Αγγλία ήταν στην ημερήσια διάταξη και ότι οι δυνατότητες θα πρέπει να αξιολογηθούν πιο αποτελεσματικά με πρόσθετες πτήσεις.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι περήφανος που έχει ένα αεροδρόμιο που μπορεί να δει κανείς σε μια ανεπτυγμένη «χώρα», ο δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου αεροδρομίου σίγουρα θα αλλάξει την εικόνα και την αντίληψη της «ΤΔΒΚ».

    «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι το παράθυρό μας προς τον έξω κόσμο», είπε και υποστήριξε ότι το αεροδρόμιο Ercan μπορεί να φτάσει από οπουδήποτε με αεροπορικές συνδέσεις από την Τουρκία. Υποστηρίζοντας ότι αυτό θα εξελιχθεί περαιτέρω στο μέλλον, ο Τατάρ εξήγησε ότι αν και υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς διάφορες χώρες, η μεταφορά είναι πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο εύκολη μέσω Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [03] Αρθρογράφος περιγράφει το καθεστώς του δρόμου Πύλας - Άρσους

    Η εφημερίδα Yeni D?zen (6.09.2023 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,JuOeEsBmy99o4vvuRnU49GekofZlssY8RXcqp3Q2c-9zW3qvflFkLz0iMFS1MeOIxnrSGhR00EtHLkB81F8yqyLglKIawtTVSCl2PIo&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του Σερχάτ Ιντζιρλί, στο οποίο περιγράφει πως θα διαμορφωθεί το καθεστώς του υπό κατασκευή δρόμου Άρσους ? Πύλας:

    «Θα γίνει ένας δρόμος μέχρι την Πύλα που θα ξεκινά από το Άρσος?. Ο δρόμος θα είναι υπό τον έλεγχό μας μέχρι να φτάσει στην ‘προβληματική περιοχή’, την οποία η Ειρηνευτική Δύναμη και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποκαλούν ‘νεκρή ζώνη’ και ο Ταχσίν αποκαλεί ‘δική μας’... [Σημ. Μτφ: εννοεί τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουρούλογλου]

    Η ‘περιοχή’ που τα Ηνωμένα Έθνη και η ελληνοκυπριακή πλευρά ονομάζουν ‘νεκρή ζώνη’ και η δική μας πλευρά λέει ‘όχι, είναι δική μας, είναι τουρκικό έδαφος’, σίγουρα δεν θα είναι τουρκικό έδαφος, το καθεστώς της νεκρής ζώνης θα συνεχίσει να υφίσταται και η ‘δική μας πλευρά’ θα κατασκευάσει ένα ‘σημείο διέλευσης’ ακριβώς σε εκείνο το σημείο, δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος στη νεκρή ζώνη...

    Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην περιοχή που θεωρείται ως νεκρή ζώνη, όπου χτυπούσαμε τους ανθρώπους και οδηγούσαμε τις μπουλντόζες πάνω τους... Η περιοχή αυτή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ όπως και πριν...

    Και στο σημείο εισόδου της Πύλας, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ θα στήσει ένα ‘συνοριακό σημείο ελέγχου’ για πρώτη φορά στην ιστορία... Θα απασχοληθεί προσωπικό... Και εδώ η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ θα λέει ‘καλώς ήρθατε’ σε όσους έρχονται στην Πύλα!

    Τώρα, ακούστε το αυτό προσεκτικά ή διαβάστε το με τα μάτια σας ορθάνοιχτα: ναι, η Ειρηνευτική Δύναμη θα ‘λειτουργήσει’ αυτό το σημείο ελέγχου στην είσοδο της Πύλας, αλλά το μέρος αυτό θα γίνει δεκτό ότι ανήκει στην ‘Κυπριακή Δημοκρατία’!

    Και επιτρέψτε μου να δώσω μερικές ακόμα πληροφορίες... Μόνο και μόνο Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το δρόμο... Δηλαδή Τουρκοκύπριοι που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με διεύθυνση κατοικίας στην Πύλα... Ή μπορούμε να πούμε και ‘πολίτες της ΤΔΒΚ’ που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περάσουν στη Νότια Κύπρο...

    Μια ακόμη πληροφορία: ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής θα εφαρμοστεί και εδώ... Αλλά θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς και όχι για εμπορικούς σκοπούς...

    Οι Ελληνοκύπριοι; Θα συνεχίσουν να διέρχονται από την Πύλη της Περγάμου... Οι υπήκοοι τρίτων χωρών; Θα χρησιμοποιούν επίσης την Πύλη Περγάμου...

    Και; Αυτό το ερώτημα προκύπτει; Γιατί χτυπήσαμε τους προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης; Γιατί ρεζιλευτήκαμε σε όλο τον κόσμο; Γιατί αναγκάσαμε όλο τον κόσμο να πάρει μια ταπεινωτική απόφαση εναντίον μας;

    Εάν επρόκειτο να καθίσουμε και να συμβιβαστούμε, εάν επρόκειτο να καταλήξουμε σε συμφωνία, γιατί οδηγήσαμε τις μπουλντόζες καταπάνω στους στρατιώτες του Ειρηνευτικού Σώματος; Επειδή είμαστε βόρτοι, βάρβαροι και καθυστερημένοι;

    Εν τω μεταξύ, ούτε το καθεστώς της νεκρής ζώνης έχει αλλάξει, ούτε έχουμε βάλει το όνομά μας στον έλεγχο της περιοχής που αποκαλούμε ‘τουρκικό έδαφος’; Εντός των όρων που επιτρέπει η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και η ελληνική πλευρά, ναι, θα κατασκευάσουμε τον δρόμο Πύλας - Άρσους, αν βρούμε τα χρήματα!»

    (ΙΣ)

    [04] Στοιχεία διελεύσεων

    Η εφημερίδα Yeni D?zen (6.09.2023 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,b1UCEfqDJRLGwvGMU7R7RZJYPfkssMsVa473EXOh-NbqQGde5J9rcHTfCN6iRDkaBRHQ00rQalaF6g4Plj27MYhpLsmdG1yzUav3MN0&typo=1) δημοσιεύει στοιχεία για τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα και σχολιάζει ότι «με τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο βορράς της Κύπρου συνεχίζει να είναι ‘ελκυστικός’ για όσους ζουν στο νότο».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, κατά την 7μηνη περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, εισήλθαν 4 εκατομμύρια 351 χιλιάδες 428 στις κατεχόμενες περιοχές ενώ εξήλθαν προς περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας 4 εκατομμύρια 335 χιλιάδες 441.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία: 1 εκατομμύριο 728 χιλιάδες 281 από τους εισερχόμενους είναι Ελληνοκύπριοι. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που πέρασαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν 1 εκατομμύριο 415 χιλιάδες 786. Προκύπτει μια διαφορά 22%, όταν συγκριθούν τα δύο στοιχεία.

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο χαμηλότερος αριθμός διελεύσεων ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ ο υψηλότερος αριθμός διελεύσεων ήταν τον Ιούλιο, ενώ αναλυτικά τα στοιχεία ανά μήνα έχουν ως εξής:

                 Προς τις κατεχόμενες περιοχές Από τις κατεχόμενες περιοχές
    Ιανουάριος                237.551                  171.463
    Φεβρουάριος               204.371                  185.400
    Μάρτιος                   232.786                  198.626
    Απρίλιος                  259.644                  207.264
    Μάιος                     245.851                  216.498
    Ιούνιος                   261.418                  220.276
    Ιούλιος                   286.660                  216.259
    Σύνολο                  1.728.281                1.415.786
    

    (ΙΣ)

    [05] Υπερπληθυσμός στις φυλακές: 844 άτομα σε φυλακή χωρητικότητας 625

    Η Vatan (06.09.23) γράφει ότι ο « διευθυντής της φυλακής» Φατίχ Ερντογάν προσήλθε χθες στο «δικαστήριο» και έδωσε πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση των φυλακών στα κατεχόμενα.

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι κρατούμενοι κρατούνταν σε κελιά των 3, 10 και 14 ατόμων και πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι είχαν στη διάθεσή τους τηλεοράσεις, κλιματιστικά και ψυγεία και ότι τους δίνονταν τρία γεύματα την ημέρα. Ο Ερντογάν είπε ότι το ημερήσιο κόστος των κρατουμένων για το κράτος είναι 736 TL. Σημειώνοντας ότι η χωρητικότητα της νέας φυλακής ήταν 625 άτομα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν 844 άτομα.

    Ο Ερντογάν είπε ότι για το λόγο αυτό, αύξησαν τους θαλάμους για 10 άτομα σε 14. Σημειώνοντας ότι προσπαθούν να διαχειριστούν δύο φυλακές με συνολικά 345 άτομα προσωπικό, ο Ερντογάν τόνισε την έλλειψη προσωπικού. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ετοιμάστηκαν ξεχωριστές πτέρυγες για τα παιδιά και τους νέους.

    (ΚΣ)

    [06] Ξεκίνησε η εκσκαφή του ομαδικού τάφου στην Αλόα

    Η διαδικτυακή εφημερίδα G?ndem K?br?s (6.09.2023 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fgundemkibris.com&c=E,1,f7A3-zbJluk9sKoVaiOL5-W20ONY5KM5KTFFGLabXlJQe5vHDxB3vHTRVFS8tH8F-4hgjkSLo6fyWb6CIDQ67IWy4wAyqD1sumNuwpGArzcia9xQ,,&typo=1 ) γράφει ότι ο Χακκί Μουφτούζαντε, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για το άνοιγμα του ομαδικού τάφου στην Αλόα, προκειμένου να βρεθούν τα σώματα και τα λείψανα 37 Τουρκοκυπρίων και να μεταφερθούν σε ξεχωριστούς τάφους.

    Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu, ο Μουφτούζαντε είπε ότι οι εργασίες για το άνοιγμα του τάφου ξεκίνησαν με απόφαση της επιτροπής μετά από αιτήματα των οικογενειών για ξεχωριστό τάφο και ότι επιθυμούν η διαδικασία ανασκαφής στον ομαδικό τάφο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

    Σημειώνοντας ότι μια τεχνική ομάδα διεξάγει προσεκτικές και ευαίσθητες εργασίες στην Αλόα, ο Μουφτούζαντε δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τα σώματα και τα λείψανα 37 ανθρώπων που μεταφέρθηκαν από έναν άλλο ομαδικό τάφο και θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο στην Αλόα. Στο τέλος των ερευνών, στόχος μας είναι να καθορίσουμε την ταυτότητα των 37 ανθρώπων και να τους ξεχωρίσουμε από εκείνους που θάφτηκαν στην Αλόα πριν».

    Εξηγώντας ότι η διαδικασία ανοίγματος και ταυτοποίησης του ομαδικού τάφου μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες, ο Μουφτούζαντε δήλωσε ότι τα πτώματα και τα λείψανα θα σταλούν στις ΗΠΑ για τον προσδιορισμό του DNA.

    (ΙΣ)

    [07] Εκστρατεία συλλογής υπογραφών για το δημοσιογράφο Αλί Κισμίρ

    Η εφημερίδα Yeni D?zen (6.09.2023 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,4ydMaIAPnFngSQX57WxfXrYhAU2pf4n14jvnZmruERd1QvFsihi7P1eSan4P31sLYp2HzciGlW23rxzajtAPxUQWecBsOBTfUNplXLKPQoXw9BQ,,&typo=1) γράφει ότι ξεκίνησε εκστρατεία με το σύνθημα «Δεν σωπαίνουμε, υπογράφουμε» για την υποστήριξη του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ, προέδρου της συντεχνίας εργαζομένων στον τύπο Bas?n-Sen.

    Η «επιτροπή υπογραφών, η οποία συστάθηκε έπειτα από τη μήνυση που κατατέθηκε κατά του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι ξεκίνησε η εκστρατεία κατά της μήνυσης που ζητά μέχρι και 10ετή φυλάκιση και κατατέθηκε κατόπιν καταγγελίας της λεγόμενης διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας του κατοχικού καθεστώτος, για άρθρο του δημοσιογράφου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Τουρκοκύπριοι για περισσότερα από εκατό χρόνια αγωνίζονται να διεκδικήσουν την κοινωνική τους ταυτότητα και την πολιτική τους βούληση και πάντα δέχονταν «επίθεση» κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων. Επίσης, υποστηρίζεται ότι στόχος της αγωγής που κατατέθηκε εναντίον του Αλί Κισμίρ είναι να «φιμώσουν τους πάντες».

    (ΙΣ)

    [08] Η άσκηση "Καταιγίδα της Μεσογείου-2023" ξεκινά τη Δευτέρα

    Σύμφωνα με την K?br?s (06.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,dKwaUrmvviDwP6YT3nfkHkxZDAiiKzjiCMwJRYHPn37FWAongPYVnh2ywhz2pM0mrfqNXffz9cOZNlzyXBf8CgjCwQm2mOxeblDRcVhbjzBBKejgWlioVuyJ&typo=1), η άσκηση "Καταιγίδα της Μεσογείου -2023" θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα μεταξύ 11-15 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της λεγόμενης διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση της αμοιβαίας εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ του κατοχικού στρατού και της λεγόμενης διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικες δυνάμεις από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

    (ΓΜ)

    [09] Συμμετοχή του KTSO στη διεθνή έκθεση τροφίμων Κωνσταντινούπολης

    Η εφημερίδα Yeni D?zen (6.09.2023) γράφει ότι το Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (KTSO) θα συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Προϊόντων και Τεχνολογίας Τροφίμων ? Worlfood που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 6-9 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το επιμελητήριο, θα συμμετάσχουν συνολικά 11 εταιρείες και φορείς από το κατοχικό καθεστώς, και στο περίπτερο του KTSO που θα βρίσκεται δίπλα σε αυτό της «ΤΔΒΚ» 9 εταιρείες τροφίμων θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τα προϊόντα τους.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Οι Βρετανοί προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (05.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,U1URLSht0OdloH2rfYeI0KEkjQfK7U9qfUiNc76Ch9UApZfByzQH8-3eTs22iZnEEcPTkDTffi0zoUiyn0RmQkZvfSfU00Clk7uoVxcNRszakbTkBKtnYa9PJWO&typo=1), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι οι «Βρετανοί προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά στην Κύπρο»

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο τηνς επιστροφής από το Σότσι μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησε το Κυπριακό με τον Ρώσο Πρόεδρο και ανάφερε τα εξής: «Ξέρουμε πώς είναι οι σχέσεις των Βρετανών με τη Ρωσία, είναι εντελώς αντίθετες. Από τη μία πλευρά, προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά στην Κύπρο. Συζητήσαμε και αυτό το θέμα με τον κ. Πούτιν. Η στάση της Ρωσίας για το άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι εξελίξεις στον διάδρομο των σιτηρών κάνουν αισθητό το βάρος της Τουρκίας στην περιοχή με κάθε τρόπο».

    Η αναφορά στον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε με αφορμή την δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι οι αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε φάση αφύπνισης και ότι ορισμένες χώρες, ιδίως οι Βρετανοί, θέλουν να το σταματήσουν αυτό.

    (ΓΜ)

    [02] Φιντάν: Οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι σαφείς»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.09.23 aa.com.tr), o Toύρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Ιεραπετρίτη και δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι σαφείς και ότι θα συνεχίσουν να συζητούν για το θέμα αυτό με την Ελλάδα ως εγγυήτριες δυνάμεις.

    Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν: "Συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις στις λύσεις των προβλημάτων (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας)".

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Ιεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν χθες στην Άγκυρα. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Φιντάν δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε τομέα στη βάση των κοινών συμφερόντων. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας στη βάση του διεθνούς δικαίου με σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».

    Ο Φιντάν ανέφερε ότι συζήτησαν διεξοδικά τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και είπε: «Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Τις συζητούσαμε και στο παρελθόν σε συμβουλευτικές συναντήσεις. Δώσαμε έμφαση στην επανέναρξη της διαδικασίας το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία στο θέμα της προσθήκης νέων προσεγγίσεων για την επίλυση των προβλημάτων.

    Ο Φιντάν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού και ότι δεν θέλουν να δουν περισσότερες απώλειες ζωών στο Αιγαίο.

    Αναφέροντας ότι συζήτησαν επίσης τα προβλήματα των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο Fidan είπε:

    Ο Φιντάν μίλησε επίσης για το θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι :έχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στη χώρα μας. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και για τους ομογενείς μας. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων. Σήμερα συζητήσαμε επίσης περιφερειακά θέματα. Αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία».

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι, παρακολούθησαν τα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες των δύο χωρών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Fidan είπε ότι εξέτασαν συνολικά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και εξέτασαν τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες.

    Ο Φιντάν ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη δύο εβδομάδες αργότερα και ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για το κοινό σχέδιο δράσης σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Αναφέροντας ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συμβουλευτικές συναντήσεις είναι επίσης στην ατζέντα τους το επόμενο διάστημα, ο Fidan σημείωσε ότι προβλέπουν να πραγματοποιήσουν την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου υπό την προεδρία των ηγετών των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους.

    Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το Κυπριακό

    Ο Φιντάν αναφέρθηκε επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι η Τουρκία πάντα υπερασπιζόταν την αρχή της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο, και πρόσθεσε: «ανταλλάξαμε επίσης απόψεις με τον ομόλογό μου για το Κυπριακό. Οι απόψεις μας για τη λύση του Κυπριακού είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες, θα συνεχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα».

    Ο Φιντάν είπε, επίσης, ότι συζήτησαν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για τη βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

    Αναφέροντας, τέλος, ότι οι αναπληρωτές υπουργοί θα συζητήσουν τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο πλαίσιο του "κοινού σχεδίου δράσης" στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, ο Φιντάν είπε: «Η αύξηση της συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού είναι επίσης στην ατζέντα μας. Μεταφέραμε ότι αναμένουμε να δούμε αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονα χώρα μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η FET?, το PKK και η DHKP-C».

    (ΓΜ)

    [03] Έρντογαν: «Θα γονατίσουμε τον πληθωρισμό»

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (05.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fntv.com.tr&c=E,1,oa2wUYpLHt45Wop5z1usP1t3fbSo2WhOPDkviPm43mNwGUbCsPAUxW-xUGeSKchM1a5zR6NsIH7XK2MYdAUUh6kXm0LIWxIspS6MUZri3GzVDhlr0jEGQgDmF8,&typo=1), o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι «γονατίσουμε τον πληθωρισμό».

    Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Έρντογαν αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίας και ανάφερε τα εξής: «Η αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 58% με τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνει ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε πιο σθεναρά το κόστος ζωής. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, αλλά πιστεύουμε ότι θα γονατίσουμε τον πληθωρισμό».

    «Επαναλάβαμε το αίτημά μας για ένα νέο σύνταγμα»

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση για συνταγματική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι «θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια να απαλλάξουμε την Τουρκία από το πραξικοπηματικό σύνταγμα [του 1980] και να την οδηγήσουμε σε ένα αστικό σύνταγμα αντάξιο της δημοκρατίας μας, σε συνεννόηση με τους εταίρους της συμμαχίας μας».

    (ΓΜ)

    [04] Συμφωνίες για εμπόριο και ενέργεια μεταξύ Τουρκίας και Ιαπωνίας

    Σύμφωνα με τη Milliyet (06.09.23 milliyet.com.tr), ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία για την 100ή επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιαπωνίας, πραγματοποιεί σειρά επαφών με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο πλαίσιο αυτό, στο επιχειρηματικό φόρουμ Ιαπωνίας-Τουρκίας που διοργάνωσε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, υπογράφηκε κοινή δήλωση για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών από τον υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ και τον Ιάπωνας υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura. Ο Μπολάτ δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύουμε ότι θα φθάσουμε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών συζητήθηκαν θέματα χρηματοδότησης, τεχνολογίας και επενδυτικής συνεργασίας, προσπάθειες πράσινου μετασχηματισμού, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

    Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ υπέγραψε κοινή δήλωση με τον Ιάπωνα Υπουργό Yasutoshi Nishimura σχετικά με την έναρξη του Ενεργειακού Φόρουμ Τουρκίας-Ιαπωνίας, το οποίο σχεδιάζεται να διοργανωθεί για τη βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ιαπωνία υπό τους κύριους τίτλους "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, φυσικό αέριο και νέες τεχνολογίες καυσίμων".

    Ο Yasutoshi Nishimura αξιολόγησε επίσης τις επαφές του ως εξής: «Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις, ώστε να τις ανεβάσουμε στο επίπεδο της στρατηγικής συμμαχίας».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 6 September 2023 - 11:34:20 UTC