Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 196/2023 04.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το «λαϊκό συμβούλιο» ενημέρωσε ο Τατάρ
  • [02] Οκτάι: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου»
  • [03] Στην Τουρκία για επαφές ο Τατάρ
  • [04] Ογούζ: Χορηγήθηκαν 1.704 νέες «υπηκοότητες» από Νοέμβριο 2021-Ιούνιο 2023
  • [05] Μπαϊμπάρς: «Παραχωρούνται χίλιες υπηκοότητες τον μήνα»
  • [06] Τορέ σε αζέρικο πρακτορείο: «Η ΤΔΒΚ υπάρχει, παρόλο που δεν αναγνωρίζεται»
  • [07] Οζουσλού: Μεσαιωνικές πρακτικές οι προσπάθειες φίμωσης του Τύπου
  • [08] To κατοχικό καθεστώς συμμετέχει στην Τουριστική Έκθεση Κωνσταντινούπολης 2023
  • [09] Γερμανικό συγκρότημα έρχεται για συναυλία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στο 61.53% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το «λαϊκό συμβούλιο» ενημέρωσε ο Τατάρ

    Η K?br?s (04.10.23) γράφει ότι έκκληση στο «λαό» για διατήρηση της ενότητας απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με σκοπό την ενημέρωση και τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο «προεδρικό μέγαρο» με το «λαϊκό συμβούλιο», το οποίο αποτελείται από οργανώσεις, συνδέσμους και ιδρύματα.

    Ο Τατάρ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    «Συνεχίζουμε να εξηγούμε στον κόσμο τη δίκαιη υπόθεση του λαού μας και τη νέα μας πολιτική», ανέφερε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η «νέα πολιτική» που ακολουθείται μαζί με την Τουρκία ενισχύεται συνεχώς καθημερινά και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Στις επαφές που πραγματοποίησα στη Νέα Υόρκη, ενώ εξήγησα ξανά την πρότασή μας για λύση στηριζόμενη στα δύο ίσα κυρίαρχα χωριστά κράτη που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής, επέσυρα την προσοχή και στις πραγματικότητες της Κύπρου. Ανέφερα ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ο ισχυρισμός που πρόβαλε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Χριστοδουλίδης ότι ΅το Κυπριακό άρχισε το 1974Ά και ότι το Κυπριακό έχει ένα παρελθόν 60 χρόνων. Ενώ ανέφερα αυτή την πραγματικότητα στις συνεντεύξεις Τύπου που παρέθεσα, είπα και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ανειλικρινής και έχει αλλότρια κίνητρα. Βασικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να μπαλώσει τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος και να τον αφανίσει μέσω της ώσμωσης. Ενώ διοργανώνονται διάφορες επιχειρήσεις αντίληψης προς αυτό τον στόχο, υπάρχει και η επιθυμία να ξεγελαστεί ο λαός μας με κάποια λεγόμενα ανοίγματα και προτάσεις. Βεβαίως και θα αντισταθούμε σε αυτά και θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

    Στον σκουπιδότοπο της ιστορίας ρίχτηκε η λύση ομοσπονδίας

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό φάνηκε τόσο στο Σχέδιο Ανάν όσο και στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή λύση την οποία επιχειρούν να επιβάλουν οι Ελληνοκύπριοι, η Ελλάδα και άλλες δυνάμεις, κατά την έκφρασή του, περιέχει τον αφανισμό του «κράτους» και της «κυριαρχίας» τους, τη μετατροπή του «λαού» τους σε μειονότητα και την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Κύπρο με την πρόνοια «μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις».

    «Δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε ποτέ αυτά», είπε και πρόσθεσε: «Το όραμα μιας συμφωνίας στηριγμένης στην ομοσπονδιακή βάση ρίχτηκε στον σκουπιδότοπο της ιστορίας. Δεν μπορεί να γίνει βήμα προς τα πίσω από την νέα και εθνική πολιτική μας την οποία ακολουθούμε μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Ένωση δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν και επιβράβευσε τους Ελληνοκύπριους που απέρριψαν το σχέδιο. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ενώ η ΕΕ συνεχίζει την μονομερή στάση της και τις διακρίσεις της, η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει θάρρος απΆ αυτό συνεχίζοντας την στάση της που εμποδίζει τη λύση και επιθυμία είναι να συνθλίβεται ο τουρκοκυπριακός λαός κάτω από άδικα και απάνθρωπα εμπάργκο με την χαρακτήρα της τυραννίας. ΠαρΆ όλα αυτά συνεχίζουμε τον δρόμο μας με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Όπως ανέφερα, κατά τις επαφές μου στη Νέα Υόρκη η έκκλησή μου προς όλο τον κόσμο είναι ο τερματισμός όλων των αδικιών που εφαρμόζονται».

    Ευχαριστώντας ξανά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για την έκκληση που απηύθυνε στη διεθνή κοινότητα από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε σχέση με την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο Έρντογαν είχε απευθύνει και στην περσυνή Γενική Συνέλευση την ίδια έκκληση.

    «Ενώ αυτό έδειξε για ακόμα μια φορά πόσο αποφασιστική είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία στη νέα μας πολιτική σε σχέση με την Κύπρο, έδωσε δύναμη στον τουρκοκυπριακό λαό και στη δίκαιη υπόθεσή μας. Πλέον η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής Τουρκία είναι μαζί μας, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Όπως ανέφερε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στην τελευταία του απόφαση, η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι πάντα δίπλα μας».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι εξήγησε ξανά στον Αντόνιο Γκουτέρρες τις «πραγματικότητες» της Κύπρου, τους λόγους της πρότασή τους για λύση δύο κρατών και ότι δεν θα είναι δυνατή η λύση στη βάση της ομοσπονδίας.

    «Ενώ του ανέφερα ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεχτή μια επιβαλλόμενη λύση, είπε και ο κ. Γκουτέρρες ότι με επιβολές δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση», υποστήριξε και επανέλαβε ότι ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους.

    Σημειώνοντας ότι εξήγησε τον ΓΓ του ΟΗΕ και τις προτάσεις συνεργασίας της τουρκικής πλευράς σε ανθρωπιστικά και άλλα θέματα που χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία, ο Τατάρ χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρρες.

    Σε δραστηριότητες πέμπτης φάλαγγας αναφέρθηκαν οι οργανώσεις

    Στο μεταξύ, οι πρόεδροι και οι ηγέτες των συνδέσμων πολεμιστών επέσυραν την προσοχή στις επιχειρήσεις εντυπώσεων που κατΆ ισχυρισμό διεξάγει η ελληνοκυπριακή πλευρά, στις δραστηριότητες πέμπτης φάλαγγας και στις προβοκάτσιες για να μπορέσει να αποκόψει τους δεσμούς του τουρκοκυπριακού «λαού» με τη «μητέρα πατρίδα» και ανέφεραν ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αναθεωρηθούν τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της εθνικής συνείδησης, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αναφέρθηκαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οκτάι: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου»

    Η K?br?s (04.10.23) γράφει ότι o επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου» και πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν ολόψυχα τη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος σε όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

    Ο Οκτάι συναντήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με πρέσβεις και εκπροσώπους κρατών μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στους οποίους παρέθεσε γεύμα.

    Μιλώντας στα πλαίσια της συνάντησης, ο Οκτάι δήλωσε: «Σήμερα, που τα οικονομικά κέντρα του κόσμου αλλάζουν και η σημασία της γεωγραφίας μας αυξάνεται, ως τουρκικός κόσμος, κάνουμε πιο σταθερά βήματα για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ μας».

    Τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας που οικοδομήθηκαν με μεγάλες προσπάθειες έχουν θεσμοθετηθεί σε κάθε τομέα και έχουν αποκτήσει στέρεα θεμέλια, ο Οκτάι ανέφερε ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών παρακολουθείται προσεκτικά στη διεθνή σκηνή και έχει γίνει μια πλατφόρμα με την οποία τρίτες χώρες θέλουν να συνεργαστούν.

    Υπενθυμίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» έγινε μέλος-παρατηρητής του οργανισμού στη σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και δήλωσε ότι υποστηρίζουν ολόψυχα την άξια συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» σε όλες τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

    Ο Οκτάι δήλωσε στη συνέχεια ότι η υποστήριξη και η αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΟΤΚ μετά τους σεισμούς που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του τουρκικού λαού.

    Αναφέροντας ότι οι δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων και οργανισμών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΟΤΚ είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της συνεργασίας στον τουρκικό κόσμο, ο Οκτάι είπε: «Τα βήματα που έχουμε κάνει προς την τουρκική ολοκλήρωση είναι ιστορικής σημασίας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για να κάνουμε πολύ περισσότερα».

    Ο Οκτάι διαβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τη γραμματεία της ΟΤΚ, θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες με όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της, για την επιτυχία του οργανισμού.

    (ΑΚ)

    [03] Στην Τουρκία για επαφές ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τη Haber K?br?s (03.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,fGnBv8vcPvDuqsTgVEfG4IrusQIGploY7sqXCqwq9J9JH8Xlg0dhGbukDu7Naip14H3BTCvA0ibI1cLMuntORJIUZ1UdPETXikYcCjprXl118UMp8KN7V694ww,,&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Τουρκία για επαφές.

    Όπως έγινε γνωστό, ο Τατάρ θα πραγματοποιήσει ομιλίες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χατζέτεπε της Κωνσταντινούπολης και στο πανεπιστήμιο της Κερασούντας ενώ αναμένεται να έχει και σειρά επαφών.

    (ΓΜ)

    [04] Ογούζ: Χορηγήθηκαν 1.704 νέες «υπηκοότητες» από Νοέμβριο 2021-Ιούνιο 2023

    Η K?br?s (04.10.23) γράφει ότι λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι εργάζονται για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με την «πληθυσμιακή πολιτική» και πρόσθεσε ότι 1.704 «υπηκοότητες» χορηγήθηκαν με έγκριση του «υπουργείου» εσωτερικών την περίοδο μεταξύ 5 Νοεμβρίου 2021 και 19 Ιουνίου 2023».

    Ο Ογούζ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην «βουλή», όπου ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του νόμου περί ιθαγένειας, 3 χιλιάδες 887 άτομα έλαβαν ιθαγένεια λόγω των συζύγων και των παιδιών τους, 822 άτομα και 560 άτομα έλαβαν ιθαγένεια λόγω γάμου».

    Είπε ακόμη ότι ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν «άδειες διαμονής στην κατηγορία υψηλού εισοδήματος» είναι 8 χιλιάδες 313, ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν «άδειες διαμονής στην κατηγορία ακίνητης περιουσίας» είναι 5 χιλιάδες 453, ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν «άδειες διαμονής στην κατηγορία ανθρωπιστικής διαμονής» είναι 145, ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν «άδειες διαμονής» είναι 33 χιλιάδες 542 και ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν «άδειες εργασίας» είναι 124 χιλιάδες 632.

    Δηλώνοντας ότι εργάζονται για το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά την «πληθυσμιακή πολιτική», ο Ογούζ είπε ότι το θέμα της «ιθαγένειας» δημιουργούσε πάντα αντιπαραθέσεις και υπενθύμισε ότι υπάρχουν ορισμένες μελέτες που έχουν διεξαχθεί από πολιτικά κόμματα.

    Σημείωσε ότι εργάζονται για να αποτρέψουν την χρήση του «δικαιώματος της ιθαγένειας» για διαφορετικούς σκοπούς και επεσήμανε τον στόχο της θέσπισης ενός εφαρμοστέου, απλού «κανονισμού» για αυτό το θέμα.

    Δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των κρατουμένων στις «κεντρικές φυλακές» ξεπερνά τους 900 και παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των συλληφθέντων και καταδικασθέντων μεταναστών, ο δήλωσε ότι υπάρχουν 73 άτομα, εκ των οποίων 26 έχουν καταδικαστεί και 47 δεν έχουν καταδικαστεί, και ότι τα άτομα αυτά κρατούνται σε ένα χώρο στη φυλακή.

    (ΚΣ)

    [05] Μπαϊμπάρς: «Παραχωρούνται χίλιες υπηκοότητες τον μήνα»

    Η Yeni D?zen (04.10.23) γράφει ότι η ανεξάρτητη «βουλευτής», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς υπέβαλε ερωτήσεις στον «υπουργό εσωτερικών» Ντουρσούν Ογούζ «από το βήμα της βουλής» σε σχέση με το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» από το κατοχικό καθεστώς.

    Η Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες ότι ο αριθμός των «υπηκοοτήτων» που χορηγούνται μέσω του «υπουργείου εσωτερικών» πλησιάζει τις χίλιες το μήνα.

    Ρώτησε ποια είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση «ιθαγένειας» και τα στοιχεία σχετικά με τις «άδειες παραμονής» με βάση την ακίνητη περιουσία και το εισόδημα, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα σε σχέση με την παρέμβαση δύο Ιρανών στο σύστημα του λεγόμενου υπουργείου εσωτερικών.

    Δήλωσε ότι μόνο από την εξέταση των στοιχείων στις «κεντρικές φυλακές», μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός εκείνων που έρχονται στα κατεχόμενα ως φοιτητές και διαπράττουν εγκλήματα έχει αυξηθεί και ότι 10 από τις 17 «κατΆ εξαίρεση υπηκοότητες» που χορηγήθηκαν με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» ήταν ενάντια στην ισότητα και τα κριτήρια.

    Η Μπαϊμπάρς δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες φήμες σχετικά με το «κέντρο παράτυπης μετανάστευσης», δηλώνοντας ότι πρέπει να ετοιμαστεί «νόμος και προϋπολογισμός» για το θέμα αυτό και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το στάδιο του συστήματος καταγραφής βάσει διεύθυνσης.

    Την ανάγκη εφαρμογής «πληθυσμιακής πολιτικής», τόνισε ο Ουλουτσάι:

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (04.10.23) γράφει ότι ο «βουλευτής» με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Τεμπερρουκέν Ουλουτσάι δήλωσε ότι το ζήτημα της «ιθαγένειας» είναι σημαντικό, και πρόσθεσε ότι «τα ζητήματα ιθαγένειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «με την προώθηση της πληθυσμιακής πολιτικής» και ότι οι μελέτες για τη «λευκή ταυτότητα» που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της «θητείας» του θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη αυτή την περίοδο.

    Μιλώντας στην «βουλή», ο Ουλουτσάι ανέφερε επίσης ότι πρέπει να γίνει δουλειά για να απασχολείται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στη «χώρα» και επέσυρε την προσοχή στη σημασία της αίτησης «λευκής ταυτότητας» όσον αφορά την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.

    Αναφέροντας ότι η πορεία των αγορών κατά την καλοκαιρινή περίοδο παρακολουθείται από όλους, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει βγει από εκλογές και το πολιτικό επιτόκιο έχει αυξηθεί και ότι θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η κατάσταση του συναλλάγματος και της τουρκικής λίρας και το πώς «αντανακλάται στην ΤΔΒΚ η πολιτική της Τουρκίας» σε αυτό το θέμα.

    Αναφέροντας ότι οι οικονομικές δραστηριότητες που γίνονται μέσω των οδοφραγμάτων έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομία της «ΤΔΒΚ», ο Ουλουτσάι σημείωσε ότι ο αριθμός των οδοφραγμάτων θα πρέπει να αυξηθεί.

    (ΚΣ)

    [06] Τορέ σε αζέρικο πρακτορείο: «Η ΤΔΒΚ υπάρχει, παρόλο που δεν αναγνωρίζεται»

    Η Halk?n Sesi (04.10.23) γράφει ότι ο πρόεδρος της ψευδοβουλής, Ζορλού Τορέ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ υπάρχει ακόμη και αν δεν αναγνωρίζεται».

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων TNS του Αζερμπαϊτζάν, ο Τορέ είπε ότι προσδοκία τους από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και από τις φιλικές προς την Τουρκία χώρες, είναι η αναγνώριση του τουρκοκυπριακού «λαού».

    «Αν και αυτή θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, θα συνεχίσουμε με υπομονή προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε.

    Εκφράζοντας ξανά τις προσωπικές του ευχαριστίες, αλλά και της «βουλής» προς τον Προέδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίβιεβ που δήλωσε ότι η «σημαία της ΤΔΒΚ» θα κυματίζει σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στη χώρα του, ο Τορέ ανέφερε ότι η επιθυμία τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους.

    Σημειώνοντας ότι αναμένουν και από τις άλλες τουρκογενής δημοκρατίες να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ υπάρχει παρόλο που δεν αναγνωρίζεται».

    (ΑΚ)

    [07] Οζουσλού: Μεσαιωνικές πρακτικές οι προσπάθειες φίμωσης του Τύπου

    Η Avrupa (04.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και πρώην δημοσιογράφος Σαμί Οζουσζλού, μιλώντας στην ολομέλεια της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος για την ελευθερία του Τύπου, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έγκλημα της σκέψης στον σύγχρονο κόσμο και ζήτησε την απόσυρση της μήνυσης που κατατέθηκε εναντίον του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ, προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen).

    Ο Οζουσλού ανέφερε παραδείγματα υποθέσεων που σχετίζονται με τον Τύπο στις κατεχόμενες περιοχές από το παρελθόν μέχρι σήμερα και ευχαρίστησε την «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» που πήρε θέση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της σκέψης και της ελευθερίας του Τύπου.

    Απευθύνθηκε επίσης στην κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος και είπε:

    «Προσπαθείτε ξανά και ξανά να κρίνετε τη σκέψη και να βάζετε δημοσιογράφους στη φυλακή. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη λέει ότι 'ο Τύπος είναι ελεύθερος'. 'Αν υπάρχει ισχυρισμός για δυσφήμιση, μπορούν να υποβάλουν αστική αγωγή'. Πόσες φορές πρέπει η δικαιοσύνη να σας δώσει το ίδιο μάθημα, τι πρέπει να κάνει, πώς πρέπει να το επικοινωνήσει;».

    Στη συνέχεια ο Οζουσλού παρουσίασε έγγραφα που σχετίζονται με ορισμένες «δικαστικές αποφάσεις» σχετικά με τον Τύπο.

    Το 1982, ο συγγραφέας της εφημερίδας S?z, Αρίφ Χασάν Ταχσίν (Arif Hasan Tahsin), καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ένα από τα άρθρα του και ο Οζουσλού δήλωσε ότι εκδόθηκε «απόφαση αμνηστίας» με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης της εποχής.

    Το 2002, ο Μεμντούχ Ενέρ (Memduh Ener), αρθρογράφος της εφημερίδας Afrika και ο Σενέρ Λεβέντ (?ener Levent), αρχισυντάκτης της εφημερίδας, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για ένα από τα άρθρα τους. Ο Οζουσλού δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση έφερε και πάλι πρόταση αμνηστίας στο κοινοβούλιο, αλλά τα κυβερνητικά κόμματα της περιόδου την απέρριψαν», ενώ σημείωσε ότι το λεγόμενο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο εξέτασε την υπόθεση της έφεσης, εξασφάλισε την αποφυλάκιση των Λενέντ και Ενέρ.

    Δίνοντας παραδείγματα από την πιο πρόσφατη ιστορία, ο Οζουσλού υπενθύμισε την «υπόθεση γελοιογραφίας/κολάζ» που κατατέθηκε το 2019 με την καταγγελία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λέγοντας ότι ο Σενέρ Λεβέντ και ο Αλί Οσμάν Ταμπάκ (Ali Osman Tabak) από την εφημερίδα Afrika δικάστηκαν με το αίτημα της φυλάκισης, ο Οζουσλού επισήμανε ότι «το δικαστήριο αξιολόγησε το δημοσίευμα που αποτελεί αντικείμενο της υπόθεσης στο πλαίσιο της ελευθερίας της σκέψης και εξέδωσε αθωωτική απόφαση».

    Σημειώνοντας ότι τα «δικαστήρια» έλαβαν άλλη μια σημαντική απόφαση σχετικά με τον Τύπο τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ο Οζουσλού δήλωσε ότι καταδικάστηκε σε αποζημίωση ο τότε πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κατηγόρησε την ?zg?r Gazete και την Πινάρ Μπαρούτ ότι είναι «πράκτορες, ξένοι συνωμότες και στελέχη μυστικών οργανώσεων».

    Ο λεγόμενος βουλευτής του CTP, Σαμί Οζουσλού, δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι αποφάσεις των «δικαστηρίων» και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δεν είναι αποδεκτό οι «κυβερνώντες» την «χώρα» να συνεχίζουν να ανοίγουν ποινικές υποθέσεις για να φιμώσουν τους δημοσιογράφους και την κοινωνία.

    Ο Οζουσλού παρομοίασε αυτή τη συμπεριφορά με τη συμπεριφορά των ιερέων της Ιεράς Εξέτασης του Μεσαίωνα και είπε: «Το αν είστε περήφανοι γι' αυτό ή ντρέπεστε γι' αυτό είναι δικό σας θέμα» και απαίτησε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η υπόθεση Αλί Κισμίρ.

    (ΙΣ)

    [08] To κατοχικό καθεστώς συμμετέχει στην Τουριστική Έκθεση Κωνσταντινούπολης 2023

    Σύμφωνα με τη Vatan (04.10.23), το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει στην Τουριστική Έκθεση Κωνσταντινούπολης 2023 που ανοίγει σήμερα τις πύλες της.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, υφυπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην έκθεση.

    Όπως έγινε γνωστό, στην έκθεση θα συμμετάσχουν επαγγελματίες του τουρισμού από πολλές χώρες του κόσμου ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη νέων συνεργασιών.

    Στο περίπτερο του κατοχικού καθεστώτος θα υπάρχουν φωτογραφίες μνημείων, φαγητών και ποτών, παραλιών και δραστηριοτήτων που προσφέρονται στα κατεχόμενα. Εκτός του Ατάογλου, παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», της «τουρκοκυπριακής ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων» και της «ένωσης ξεναγών». Ο Ατάογλου αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία στην τελετή εγκαινίων.

    (ΓΜ)

    [09] Γερμανικό συγκρότημα έρχεται για συναυλία στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (03.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2farti392.com&c=E,1,cG0OgZtE8zuXGo0NNul32RFeNEzANI9tcuhztMf5QA40ZaTKB9-R1thhrmF53FV4RzPitmSld6hi7oQFS9dccQDvVfmaXwVFw1TEMT9BXU-w,,&typo=1), το γερμανικό ροκ συγκρότημα Mad Max έρχεται στα κατεχόμενα για μια φιλανθρωπική συναυλία στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 14 Οκτωβρίου.

    Θα είναι το πρώτο γερμανικό ροκ συγκρότημα που θα εμφανιστεί στα κατεχόμενα.

    Στη φιλανθρωπική συναυλία που διοργανώνεται από κοινού από το "The Soulist's Friends Across Borders Project", που έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια με δικοινοτικές συναυλίες, και τον κατεχόμενο δήμο Κερύνειας, εκτός από τους Mad Max θα συμμετάσχουν και οι Blind Man's Tale, το δικοινοτικό ροκ συγκρότημα της Κύπρου, καθώς και οι Mental Soup, ένα τουρκοκυπριακό ψυχεδελικό ροκ συγκρότημα.

    Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στον σύλλογο για τη διατήρηση της μνήμης των Τουρκοκύπριων μαθητών και μαθητριών που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό της 7ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία προκειμένου να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτες οικογένειες και τα παιδιά τους που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στο 61.53% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Τουρκία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.10.23, aa.com.tr) μεταδίδει ότι όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (T??K), ο πληθωρισμός στην χώρα αυξήθηκε κατά 23.3% τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιούνιο φτάνοντας το 61.53%.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν δήλωσε ότι μείωση του ετήσιου πληθωρισμού θα αρχίσει να σημειώνεται μετά τον Μάιο του 2024. Προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας το 2025 και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο το 2026.

    Η Ερκάν είπε ότι η αύξηση του πληθωρισμού προήλθε από τον κλάδο των υπηρεσιών και ακολούθησαν οι βασικές κατηγορίες αγαθών και τροφίμων.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 4 October 2023 - 11:41:12 UTC