Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 205/2023 17.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ολγκούν: Επίκειται συμφωνία για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Δεν επιβεβαιώνουν διορισμό της Mona Jull ως απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ
  • [03] Πλήρης η πεποίθηση Τατάρ ότι θα πετύχουν τον στόχο της αναγνώρισης
  • [04] Σε μια νέα περίοδο εισήλθαν οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, λέει ο Τατάρ
  • [05] «Προχωρά προς αναγνώριση η ΤΔΒΚ», λένε επιχειρηματίες μετά το Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Επικρίσεις Οζερσάι για «υποχώρηση από τις θέσεις τους» στο θέμα της Πύλας
  • [07] Η νεολαία του CTP ταξιδεύει για Βαρκελώνη
  • [08] Λειτουργία κοιτώνων που ανήκουν σε θρησκευτική σέχτα
  • [09] Αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αμμοχώστου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Φιντάν: Η Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο εγγυητή του παλαιστινιακού κράτους
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με τον ηγέτη της Χαμάς
  • [03] Τηλεφωνική διπλωματία Έρντογαν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ολγκούν: Επίκειται συμφωνία για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ

    H Yeni Duzen (17.10.23) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Κίνηση από τα ΗΕ για απεσταλμένο», στεγάζει αποκλειστικές δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι πλευρές βρίσκονται στο στάδιο συμφωνίας όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα του διορισμού προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης και δηλώσεις του πρώην «υπουργού εξωτερικών» και πρώην διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οζντίλ Ναμί για το ίδιο θέμα.

    Στις δηλώσεις του, ο Ολγκούν ξεκαθάρισε ότι οι πλευρές, μαζί με τα ΗΕ, βρίσκονται στο στάδιο συμφωνίας στο θέμα διορισμού όχι ειδικού απεσταλμένου, αλλά προσωπικού απεσταλμένου στην Κύπρο.

    Ξεκαθαρίζοντας την αναφορά σε «προσωπικό απεσταλμένο», ο Ολγκούν είπε ότι ο προσωπικός απεσταλμένος μπορεί να είναι κάποιος που μπορεί να δει αν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών και όχι αν «υπάρχει βάση για ομοσπονδιακή λύση».

    Αναφερόμενος στις τακτικές συναντήσεις ρουτίνας που έχει με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαο Μενελάου, ο Ολγκούν δήλωσε ότι οι συναντήσεις αυτές άρχισαν ξανά την περασμένη Πέμπτη, μετά τη διακοπή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω των συναντήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ τον περασμένο μήνα.

    Αναφέροντας ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονται σε εβδομαδιαία βάση με τη συμμετοχή και του συντονιστή σε Θέματα Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ, ο Ολγκούν ξεκαθάρισε ότι οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά, όπως εξήγησε, είναι συναντήσεις στις οποίες γίνεται συζήτηση επί καθημερινών θεμάτων που επηρεάζουν τη ζωή στις δύο κοινότητες.

    «Στην τελευταία συνάντηση συζητήσαμε το θέμα των πλαστών ασφαλειών στα σημεία διέλευσης»

    Είπε και το εξής ο Ολγκούν: «Στην τελευταία συνάντηση, συζητήσαμε για παράδειγμα το θέμα των πλαστών ασφαλειών που χρησιμοποιούνται στα σημεία διέλευσης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συλλαμβάνονται για το θέμα αυτό. Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή κρύβεται ένα κύκλωμα, πίσω από αυτή την υπόθεση; Αυτά τα θέματα τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη από τις πλευρές και η αστυνομία και των δύο πλευρών βρίσκεται σε επαφή».

    «Φθάσαμε σε συμφωνία όσον αφορά στο έργο βελτίωσης της κατάστασης στο σημείο διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο»

    Ό Ολγκιούν δήλωσε επίσης ότι ένα άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, αφορά στα βελτιωτικά μέτρα που πρέπει να γίνουν στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου.

    «Πλησιάσαμε σε συμφωνία στο θέμα των βελτιωτικών έργων. Φθάσαμε σε μια γενική συμφωνία σε θέματα όπως στην ανακαίνιση των δρόμων διέλευσης και στην αύξηση των σημείων ελέγχου. Οι λεπτομέρειες για αυτά είναι υπό συζήτηση. Λήφθηκε μια απόφαση ως θέμα αρχής. Όλα αυτά είναι καλά νέα», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το θέμα Πύλας-Άρσους συζητήθηκε στις εν λόγω επιτροπές, ο Ολγκούν απάντησε ότι το θέμα της Πύλας χειρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών».

    «Δεν θα είναι ειδικός απεσταλμένος, αλλά προσωπικός απεσταλμένος»

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον συζητήθηκε το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Ολγκούν δήλωσε τα εξής: «Η διαδικασία παρακολουθείται στενά. Φθάσαμε σε ένα σημείο όσον αφορά στο διορισμό ‘προσωπικού απεσταλμένου’ όπως ήταν και η πρόταση μου τα προηγούμενα χρόνια. Επίκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία επί του θέματος».

    «Θα εξετάσει κατά πόσον υπάρχει κοινή βάση για συνομιλίες»

    Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει λεπτομερώς την αναφορά σε «προσωπικό απεσταλμένο», ο Ολγκούν ξεκαθάρισε ότι ο «προσωπικός απεσταλμένος» θα εξετάσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    «Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή οι πλευρές λένε διαφορετικά πράγματα. Η διαφορά έγκειται στο ότι αντί να εξετάσει το ερώτημα για το κατά πόσον ‘υπάρχει έδαφος για ομοσπονδιακή λύση’, θα εξετάσει το ερώτημα ‘κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών για συνομιλίες», είπε.

    Σημειώνοντας ότι βρίσκονται στο στάδιο επίτευξης συμφωνίας στο θέμα του «προσωπικού απεσταλμένου», ο Ολγκιούν είπε ότι δεν υπάρχει συζήτηση η πρόταση επί του ονόματος και πρόσθεσε ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία, θα ανακοινωθεί και το όνομα. «Είμαστε πολύ κοντά», υποστήριξε.

    Ναμί: «Όποιος και να έρθει από τα ΗΕ θα είναι δεσμευμένος από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας»

    Εξάλλου, μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρώην «υπουργός εξωτερικών» και πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οζντίλ Ναμί σχολίασε τις δηλώσεις Ολγκούν διερωτώμενος: «Αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες δεν προχωρήσει σε διορισμό απεσταλμένου και έρθει ο ίδιος προσωπικά στην Κύπρο και εμπλακεί, τότε θα μπορέσει να ενεργήσει εκτός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;»

    Απάντησε ο ίδιος στο εν λόγω ερώτημα λέγοντας τα εξής:

    «Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ‘όχι’. Μήπως μπορεί να έχει ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ μια εξουσία που δεν έχει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ; H άποψη που έθεσε ο κ. Εργκιούν δεν έχει σχέση με το σύστημα που δουλεύουν τα ΗΕ. Και ούτε και μια λογική βάση έχει. Όποιος και να έρθει από τα ΗΕ, θα είναι δεσμευμένος με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

    Υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν διορίστηκε ως ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η Jane Hall Lute για να εξετάσει κατά πόσον υπήρχε κοινό έδαφος για συνομιλίες, αλλά τελικά, όπως είπε, ετοίμασε μια έκθεση ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και επέστρεψε σπίτι της, ο Ναμί εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που πρέπει να γίνει, αν πράγματι υπάρχει βούληση για να τελειώσει αυτό το θέμα, είναι να γίνει ρύθμιση της διαδικασίας.

    «Και εννοώ το εξής: Από που θα αρχίσουμε τις συνομιλίες, πόσο θα διαρκέσουν, όταν τελειώσουν θα πάμε σε επιδιαιτησία και όταν πάμε σε δημοψήφισμα ποια θα είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν ενώπιον του λαού; Αυτά αφορούν τη ρύθμιση της διαδικασίας. Αυτά είναι που πρέπει να συζητήσουμε», υποστήριξε ο Ναμί.

    «Με αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί και το στάτους κβο», δήλωσε ο Ναμί, σημειώνοντας ότι είναι άνευ ουσίας ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου για να απαντήσει σε ερωτήματα για τα οποία η απάντηση είναι πασιφανής, αν υπάρχει δηλαδή κοινή βάση μεταξύ των πλευρών ή όχι.

    (ΑΚ)

    [02] Δεν επιβεβαιώνουν διορισμό της Mona Jull ως απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

    Η K?br?s (17.10.23) γράφει ότι δεν επιβεβαιώθηκε από «αξιωματούχους της ΤΔΒΚ» η είδηση ότι η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στα Ηνωμένα Έθνη, Mona Jull θα είναι η νέα προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρρες για το Κυπριακό.

    Σημειώνοντας ότι η είδηση διαψεύστηκε και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η εφημερίδα αναφέρει ότι «ανώτατος αξιωματούχος» του κατοχικού καθεστώτος τής δήλωσε ότι ακόμα δεν διαβιβάστηκε κανένα όνομα στην «ΤΔΒΚ» και επομένως δεν υπάρχει θέμα έγκρισης ή όχι.

    Ο ίδιος «αξιωματούχος» σημείωσε ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ποια είναι η άποψη της «ΤΔΒΚ» για την έναρξη των συνομιλιών και ότι αυτή εξηγήθηκε πολλές φορές στα Ηνωμένα Έθνη.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πλήρης η πεποίθηση Τατάρ ότι θα πετύχουν τον στόχο της αναγνώρισης

    Η K?br?s (17.10.23) γράφει ότι την πεποίθηση ότι θα καταστεί πιο ορατή στις διεθνείς διοργανώσεις η «ΤΔΒΚ» εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι «είναι πλήρης η πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε τον στόχο της αναγνώρισης στη μετέπειτα διαδικασία με την αποδοχή μας και την εμφάνιση αυτής της πραγματικότητας».

    Απευθυνόμενος προς εκπροσώπους συνδέσμων και οργανώσεων με τους οποίους συναντήθηκε στην «αντιπροσωπεία» του κατοχικού καθεστώτος στο Μπακού, ο Τατάρ επανέλαβε ότι επιδείχθηκε μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτούς κατά την επίσκεψή τους στο Αζερμπαϊτζάν και προώθησαν την «ΤΔΒΚ» στο Μπακού με μια ισχυρή ομάδα.

    Σημειώνοντας ότι ενισχύθηκαν οι σχέσεις τους με το Αζερμπαϊτζάν σε σύγκριση με το παρελθόν, ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να αυξηθεί αυτή η συνεργασία και ότι ο Πρόεδρος Αλίγιεφ τού ανέφερε ότι θα τους στηρίζει πάντα και πρόσθεσε ότι ο Αζέρος Πρόεδρος τού είπε πως γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος αδικεί τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστά κράτη, ο Τατάρ είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την «ΤΔΒΚ» η λύση δύο κρατών και ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο με την αποδοχή της ίσης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ανέφερε ότι ο τουρκικός κόσμος πρέπει να ενεργεί με ενότητα και ομοψυχία, να συστήσει ένα κοινό μέτωπο και να ενισχύσει αυτό το μέτωπο και επανέλαβε ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου.

    Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη φιλία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η μεταφορά πετρελαίου και αερίου στις παγκόσμιες αγορές μέσω Τουρκίας. Υποστήριξε επίσης ότι λόγω της θέσης της η «ΤΔΒΚ» αποτελεί την ασφάλεια όλων των εργασιών που θα γίνουν στο φυσικό αέριο, την ενέργεια και το εμπόριο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σε μια νέα περίοδο εισήλθαν οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (17.10.23) γράφει ότι επέστρεψε στα κατεχόμενα τη Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ολοκληρώνοντας τις τετραήμερες επαφές που είχε στο Αζερμπαϊτζάν.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά την επιστροφή του στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην Τύμπου, ο Τατάρ χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένη και παραγωγική» την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν και ευχαρίστησε τον λαό της χώρας για το ενδιαφέρον που επέδειξαν γι’ αυτούς.

    Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι μετέβησαν στο Μπακού με μια ισχυρή ομάδα αποτελούμενη από επιχειρηματίες, ασχολούμενους με τον τουρισμό και την εκπαίδευση και καλλιτέχνες και πρόσθεσε ότι είχαν συναντήσεις με υπουργούς εκεί, συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και πραγματοποίησαν πολλές επαφές στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

    Είπε ότι συζήτησαν πώς μπορούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους και να αυξήσουν τις επαφές τους σε αυτούς τους τομείς.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αλίγιεφ και την στήριξη που εξέφρασε στον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Τατάρ είπε ότι ο Αλίγιεφ του ανέφερε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη αδικία ευρισκόμενος κάτω από απομόνωση και εμπάργκο και ότι με τον καιρό αυτές οι δυσκολίες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με ενότητα και ομοψυχία. Του είπε επίσης ότι είναι σημαντική η αποδοχή της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητής και η εκπροσώπησή της σε διάφορους τομείς.

    «Ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας με το Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν σε μια νέα περίοδο», είπε προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έγιναν πολλές επαφές όμως ως αποτέλεσμα των οδηγιών που θα δοθούν μετά από αυτή την επίσκεψη είδαν ότι θα αναπτυχθούν οι σχέσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ανώτατη εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις, ο πολιτισμός και η τέχνη.

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Προχωρά προς αναγνώριση η ΤΔΒΚ», λένε επιχειρηματίες μετά το Αζερμπαϊτζάν

    Η Halk?n Sesi (17.10.23) γράφει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων ξενοδόχων Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε ότι έτυχαν υποδοχής με «το καθεστώς κράτους» στο Αζερμπαϊτζάν και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν που ήταν η αφορμή για να νιώσουν αυτό το συναίσθημα

    Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην Τύμπου κατά την επιστροφή τους από το Μπακού στην παρουσία του λεγόμενου πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ και εκπροσώπων άλλων οργανώσεων που μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τσαγίνερ είπε ότι «ήταν τιμή για εμάς να είμαστε σε αυτό το ταξίδι» και πρόσθεσε ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να στρέψει το πρόσωπό της προς τα κράτη που την αποδέχονται και όχι προς εκείνα που δεν την θέλουν και την αγνοούν.

    Υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» προχωρά στον δρόμο της αναγνώρισης και ότι θα έχουν και συνέχεια αυτά τα βήματα.

    Σε δηλώσεις επίσης στο παράνομο αεροδρόμιο, ο πρόεδρος της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων εργολάβων Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ είπε ότι πραγματοποίησαν και στο παρελθόν επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν, όμως πρώτη φορά ένιωσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα.

    Ανέφερε ότι στο παρελθόν βίωσαν εμπόδια λόγω του θέματος της αναγνώρισης, όμως αυτή τη φορά αντιμετώπισαν μια διαφορετική κατάσταση.

    «Αυτή είναι μια σημαντική πολιτική επιτυχία που υπηρετεί την ύπαρξη των Τούρκων της Κύπρου», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αναλογεί στην «κυβέρνηση» το σημαντικό καθήκον να συνεχίσει αυτή την κινητικότητα.

    Ο Γκιούρτζιαφερ κατέληξε λέγοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει σημαντικές δυνατότητες από την άποψη του τομέα των οικοδομών.

    Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν ως «την πρώτη σοβαρή, επίσημη και παραγωγική» επίσκεψη που έγινε μέχρι σήμερα και επεσήμανε τη σημασία της επισφράγισης των πολιτικών επισκέψεων με το εμπόριο.

    Είπε ότι γι’ αυτό το λόγο ζητούσαν εδώ και καιρό να συμπεριληφθούν σε πολιτικές επισκέψεις και πρόσθεσε ότι θέλουν οπωσδήποτε να συμμετέχουν σε τέτοιες επισκέψεις καλύπτοντας τα έξοδά τους.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της «ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων», Ορχάν Τολούν, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη για την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι είχαν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν.

    Ανέφερε ότι αποφάσισαν τη σύσταση μιας κοινής οργάνωσης ως τουρκικά κράτη και ότι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία τέτοιων επισκέψεων, ο Τολούν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έτυχαν υποδοχής στο ανώτατο επίπεδο και επεσήμανε τη σημασία των ομαδικών επισκέψεων ως «κράτος».

    Ο αντιπρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Μουσταφά Έρσοζλού είπε ότι συμμετείχαν στην επίσκεψη με 30 παραγωγούς και ότι «πρώτη φορά μας έκαναν να νιώσουμε ότι είμαστε κράτος».

    Ανέφερε ότι αυτό τούς έδωσε κίνητρο και ότι πούλησαν προϊόντα, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει και συνέχεια και ότι ενημερώθηκαν πώς λειτουργεί το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν.

    Τέλος, το μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» της «ένωσης πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, Ισμέτ Εσενιέλ δήλωσε ότι έτυχαν θερμής υποδοχής στο Αζερμπαϊτζάν και ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα κάνουν ένα βήμα για να ιδρύσουν την ένωση πανεπιστημίων Αζερμπαϊτζάν ? «ΤΔΒΚ» και θα εργαστούν για να έχει και συνέχεια αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επικρίσεις Οζερσάι για «υποχώρηση από τις θέσεις τους» στο θέμα της Πύλας

    Η διαδικτυακή Haber K?br?s (17.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,clee3Z2iwnk0H-VvU02FBengxZzFF8QKfaNoEm28LnKdYLgEqorMuLZzmPnjN5QcacFsqrGeU1VtdymseWl1c2WcCtxmO-PT82Fh6bxmlgy6Ri&typo=1) δημοσιεύει γραπτή ανακοίνωση του προέδρου του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Οζερσάι αναφορικά με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στο θέμα του δρόμου Άρσους ? Πύλας.

    Ο Οζερσάι υποστήριξε ότι υπάρχει μια εικόνα υποχώρησης από θέσεις που υπερασπίζονται εδώ και χρόνια και ότι «ο φθηνός ηρωισμός» τους έχει κοστίσει ακριβά. Αναφέρει και τα εξής:

    «Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στην Πύλα φαίνεται ότι επιτεύχθηκε με την οπισθοχώρηση από αρκετές σημαντικές θέσεις που έτυχαν υπεράσπισης στο παρελθόν. Κάποιες ρυθμίσεις που φθάνουν από την αποδοχή της δικαιοδοσίας και της κυριαρχίας του ΟΗΕ σε εδάφη που θεωρούνται αμφισβητούμενα, μέχρι τη διακοπή της σύνδεσης με τη στρατιωτική μας ομάδα που βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την Πύλα, τη δημιουργία ενός νέου μικτού οικισμού όπου θα προκύψουν μακροπρόθεσμα νέες περιουσιακές και δικαιοδοτικές διαφορές, και την επιστροφή των περιπολιών του ΟΗΕ όπως στη δεκαετία του 1960. Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία εκείνοι που μιλούσαν για τερματισμό της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ συμφώνησαν να παραδώσουν τις εξουσίες στον ΟΗΕ, πρώτα στην περιοχή του Ταξίμ και τώρα στις αμφισβητούμενες περιοχές κυριαρχίας γύρω από την Πύλα. Εν ολίγοις, ο φτηνός ηρωισμός που ξεκίνησε με μπουλντόζες μας κόστισε ακριβά στο τέλος της ημέρας».

    (ΙΣ)

    [07] Η νεολαία του CTP ταξιδεύει για Βαρκελώνη

    Η Yeni D?zen (17.10.23) γράφει ότι η οργάνωση νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) βρίσκεται καθ' οδόν για το συνέδριο των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (YES), το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος για δέκατη έκτη φορά στη Βαρκελώνη.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν η Τσισέ Μεβλίτ (?ise Mevlit), πρόεδρος της οργάνωσης νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ο Αχμέτ Κιοσέογλου (Ahmet K?seo?lu), γραμματέας.

    Μιλώντας πριν την αναχώρησή τους, η Μεβλίτ είπε ότι το 2013 απέκτησαν καθεστώς πλήρους μέλους στο YES και ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που επιτρέπει στην τουρκοκυπριακή νεολαία να έχει σημαντικό και ισότιμο λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική και πρόσθεσε:

    «Είμαστε πλήρες μέλος της YES, άρα έχουμε ίση αξία και θέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα δικαιώματα της οργάνωσης νεολαίας του CTP είναι ακριβώς τα ίδια με το βάρος και τη φωνή των οργανώσεων νεολαίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία».

    Αναφέροντας ότι η οργάνωση νεολαίας του CTP έχει χτίσει μια σημαντική γέφυρα από την Κύπρο προς την Ευρώπη και τις άλλες χώρες της Μεσογείου, η Μεβλίτ εξήγησε ότι ξεκίνησαν με την ευθύνη και την επίγνωση αυτού και στόχος τους είναι να ακουστεί η φωνή της τουρκοκυπριακής νεολαίας και να συζητηθούν τα προβλήματά της στην Ευρώπη.

    Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να μιλούν στο υψηλότερο επίπεδο για να μεταφέρουν τα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων που προκύπτουν από την έλλειψη λύσης και για την επανέναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να υπάρξει δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση, με ενιαία διεθνή ταυτότητα, κάτω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Μεβλίτ δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ενοποίηση της παρά τα κάθε είδους αρνητικά.

    (ΙΣ)

    [08] Λειτουργία κοιτώνων που ανήκουν σε θρησκευτική σέχτα

    Η διαδικτυακή Bug?n K?br?s (16.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,X3EGqLkQ4XgHgHzTJueXHOZHHPVhxwFpmbx5cHMPte99pX7VdKrWna31OZgWxSGNxAICEtKFQfDcZg-iMJqYQOUv6rKfO3uruhc9OWN8JA7DtNDevp&typo=1) δημοσιεύει είδηση σχετικά με τη λειτουργία εστιών για μαθητές στις κατεχόμενες περιοχές από τον «Σύλλογο Βοήθειας Σπουδαστών κατά την περίοδο της Μόρφωσης», ο οποίος ανήκει στο θρησκευτικό τάγμα S?leymanc?lar. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από κτήρια στο Τρίκωμο, τη Λεύκα και την Αμμόχωστο, κάποια από τα οποία λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κάποια μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φιλοξενούν και παιδιά κάτω των 18 χρονών.

    Η εφημερίδα συνεχίζει τα δημοσιεύματα και την Τρίτη (17.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,pg8CN30fkfkFpJiFca2WviGQLH47uqIBTrJISqmk7Za8mx2IXwXRbus2kBW0Z8hlcF5o9h9JEeV3OlOAKFMASSEUUQpog7P-nYnpd6hGpM,&typo=1) σχετικά με τους κοιτώνες που λειτουργεί η θρησκευτική σέχτα S?leymanc?lar και γράφει ότι διαθέτει περισσότερους, καθώς φωτογράφισαν κτήρια και σε Λευκωσία, Κερύνεια και Καραβά. Χαρακτηριστικό όλων των κτηρίων είναι οι ψηλές περιφράξεις, οι μόνιμα κλειστές κουρτίνες και τα 24ωρα συστήματα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος.

    Γράφει χαρακτηριστικά: «Στην εστία που εντοπίστηκε στην Αμμόχωστο εθεάθησαν να εισέρχονται φοιτήτριες. Στη Λευκωσία, εντοπίστηκε μια εστία σε χρήση εγγεγραμμένη στο όνομα του συλλόγου και ένα άλλο κτήριο φοιτητικής εστίας υπό ανέγερση απέναντι. Στην πινακίδα της φοιτητικής εστίας ‘Hale Sultan’ στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας αναγράφεται το όνομα του συλλόγου. Η φοιτητική εστία στον Καραβά διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί παρά το γεγονός ότι έκλεισε δύο φορές από το δήμο».

    Υπό την προστασία της τουρκικής «πρεσβείας»

    Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι διαπιστώθηκε η θρησκευτική εκπαίδευση στις εστίες, γίνεται από ιμάμηδες που διορίστηκαν σε τζαμιά από το «Γραφείο του Συμβούλου για Θρησκευτικές Υποθέσεις» της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Αναφέρει δε ότι λόγω της πίεσης που εντάθηκε από το 2000 και έπειτα, οι θρησκευτικές υποθέσεις παραδόθηκαν στην Τουρκία, παρακάμφθηκαν οι Τουρκοκύπριοι, και διορίστηκε από την Τουρκία ο Αχμέτ Ουνσάλ, ο λεγόμενος επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων του κατοχικού καθεστώτος. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες στις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες βρίσκονταν υπό τη διαχείριση του «Συμβούλου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας» κλιμακώθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2020.

    (ΙΣ)

    [09] Αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αμμοχώστου

    Η Avrupa (17.10.23) γράφει ότι ο Αρσλάν Μπιτσακλί πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Συντεχνιών Τουρκοκυπρίων Εργατών» (T?rk-Sen) άσκησε κριτική στην πρόσφατη απόφαση που έλαβε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Μπιτσακλί αντιτάχθηκε στην απόφαση λέγοντας τα εξής:

    «Ένα κράτος πρέπει να σκεφτεί ότι ιδιωτικοποίησε το αεροδρόμιο, ιδιωτικοποίησε τις αερογραμμές, ιδιωτικοποίησε τα λιμάνια, ιδιωτικοποίησε το 50% του ηλεκτρισμού, ιδιωτικοποίησε το 50% της τηλεφωνίας, ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της υγείας και της παιδείας. Αυτές τις αξίες που αποτελούν κοινωνικά αγαθά τις πούλησαν τη μία μετά την άλλη. Τα λιμάνια είναι αγαθό της κοινωνίας, δεν μπορείτε να τα πουλήσετε χωρίς να πάρετε εντολή από την κοινωνία».

    Η απόφαση για ιδιωτικοποίηση δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος (13.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,3Y1z0QK1NikcxU63I2zmCiIa9JRGkZt8QUaYYFm-5oxvDCZg5vbrXztjuY3UC1jHXej7TdsmdBch25yJcj4zOsLdj-75061SI92Z4oZ&typo=1) και αναφέρει ότι το λεγόμενο υπουργικό, ως αποτέλεσμα της «αξιολόγησης της προκαταρκτικής έκθεσης», ιδιωτικοποίησε τα λιμάνια με την εφαρμογή της μεθόδου προσφορών «παραχώρηση δικαιωμάτων λειτουργίας» και «διαδικασία διαπραγμάτευσης».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Φιντάν: Η Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο εγγυητή του παλαιστινιακού κράτους

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT Haber (17.10.23 trthaber.com), o Toύρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πρότεινε την ανάληψη από την Τουρκία τον ρόλο του εγγυητή για το παλαιστινιακό κράτος.

    Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ο Φιντάν είπε ότι κυκλοφορούν ορισμένες απόψεις και πρόσθεσε: «Λέμε πάντα ότι το Ισραήλ έχει αναστείλει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για τη λύση των δύο κρατών. Το κύριο μέλημά του ήταν να κάνει ειρήνη με άλλες αραβικές χώρες και όχι με τους Παλαιστίνιους. Διότι δεν υπάρχει πολιτικό παλαιστινιακό κράτος στην προοπτική τους».

    Ο Φιντάν διατύπωσε την πρόταση να αναλάβει η Τουρκία τον ρόλο του εγγυητή για το παλαιστινιακό κράτος.

    «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση που θα αναγκάσει το Ισραήλ να υιοθετήσει μια λύση δύο κρατών» ανέφερε ο Φιντάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μοιράζεται τις απόψεις της για το θέμα αυτό με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Σημείωσε ότι προτάθηκε να είναι από την περιοχή οι χώρες που θα είναι εγγυητές, ειδικά για την παλαιστινιακή πλευρά και είπε:

    «Αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία. Άλλες χώρες θα πρέπει να είναι εγγυητές για το Ισραήλ. Μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με την οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, οι εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των απαιτήσεών της. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει μια διαρκής ειρήνη».

    Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι έθεσε την ιδέα αυτή στην ατζέντα κατά τη συνάντησή του με τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι και οι ΗΠΑ ευνοούν τη λύση των δύο κρατών.

    «Το Ισραήλ και ο λαός του δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς αν δεν διασφαλιστεί η ειρήνη»

    Ο Φιντάν σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια ορισμένη αποτροπή με τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης και δήλωσε:

    «Αν δεν υπάρξει εγγύηση για την ειρήνη, το ισραηλινό κράτος και ο λαός της περιοχής δεν μπορούν ποτέ να αισθάνονται ασφαλείς. Θα αισθάνεται διαρκώς την ανάγκη να διώκει τους άλλους και να χρησιμοποιεί βία προκειμένου να εξασφαλίσει τον εαυτό του. Αυτό το σπιράλ θα γυρίζει συνεχώς από μόνο του».

    Ερωτηθείς αν θα σταλεί ειρηνευτική δύναμη από την Τουρκία στην περιοχή, ο Φιντάν είπε: «Δεν ανοίξαμε το καθεστώς εγγυητή αυθαίρετα για συζήτηση, αλλά ως βασική ιδέα, την προωθούμε αυτή τη στιγμή στα μέρη με τα οποία συζητάμε».

    Ο Φιντάν δήλωσε ότι θα εκφράσει την εν λόγω κατάσταση και στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) και υπστήριξε:

    «Πρόκειται για μια πρόταση, αν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις, θα τις αξιολογήσουμε φυσικά. Αλλά το σημαντικό είναι να κάνουμε βήματα προς την υλοποίηση μιας λύσης δύο κρατών, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κρίση ως ευκαιρία. Στόχος είναι να φέρουμε μόνιμη ειρήνη στην περιοχή».

    Επισημαίνοντας ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, ο Φιντάν είπε: «Εάν υπάρχουν κάποιοι μεταξύ των Παλαιστινίων που θα ενεργήσουν ενάντια σε αυτή τη συμφωνία, αυτές οι χώρες θα πρέπει να πάρουν θέση».

    (ΓΜ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με τον ηγέτη της Χαμάς

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (16.10.23 aa.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Xαμάς, Ismail Haniyeh.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την απελευθέρωση των ομήρων.

    Επίσκεψη Φιντάν στη Σαουδική Αραβία

    Εξάλλου, το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN T?rk (16.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,i56mjRIEcc2n6DaijHDK6YHCwNfdyXMQhjojwDF6U5S6pgROjAmQeVzT4hGFtJJwI9Xwgxs94qf0daftqHduQhI4bWcpOYFFjgXsGgZBIoE2y0s80BcnbQ,,&typo=1) μεταδίδει ότι o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στις 18 Οκτωβρίου προκειμένου να παραβρεθεί στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

    Το ίδιο δίκτυο αναφέρει επίσης ότι στα πλαίσια των επαφών του με αντικείμενο τη σύγκρουση Ισραήλ ? Παλαιστινίων, ο Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες και με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Πακιστάν και του Ομάν Jalil Abbas Jilani και Sayyid Badr Al Busaidi αντίστοιχα.

    (ΓΜ)

    [03] Τηλεφωνική διπλωματία Έρντογαν

    Σύμφωνα με το κρατικό TRT Haber (16.10.23 trthaber.com), συνεχίστηκε χθες Δευτέρα η τηλεφωνική διπλωματία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Ο Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεϊσί, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυση της κρίσης, καθώς και οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Ο Έρντογαν τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν βήματα που οδηγούν σε αύξηση της έντασης και ότι τα θετικά βήματα που πρέπει να γίνουν αμοιβαία στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα μπορούν να φέρουν μια μόνιμη λύση.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 17 October 2023 - 14:31:28 UTC