Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 214/2023 28-30.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επίκειται ο διορισμός απεσταλμένου για το Κυπριακό, δηλώνει ο Κόλιν Στιούαρτ
  • [02] Φεϊζίογλου: «Η Κύπρος δεν είναι ‘ζήτημα’ αλλά εθνική υπόθεση για μας»
  • [03] Αρθρογράφος: Χάνει την ισχύ του το ψήφισμα 186 του μετά την συμφωνία στην Πύλα
  • [04] Τατάρ: «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική»
  • [05] Συμμετείχαν στο 2ο Συμβούλιο των Γενικών εισαγγελέων των Τουρκικών Κρατών
  • [06] Εκδήλωση διαμαρτυρίας του CTP
  • [07] Συμμετείχαν στη ΓΣ του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ
  • [08] Σε έξι μήνες τίθεται ο θεμέλιος λίθος νέου κτηρίου για το «υπουργείο εργασίας»
  • [09] Συνελήφθη ο «πρύτανης» παράνομου πανεπιστημίου ο οποίος σχετίζεται με τον Ερντογάν
  • [10] Ακριβότερες οι τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές
  • [11] Η εταιρεία Sun Express άρχισε πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Ένοχη η Δύση για τις σφαγές στη Γάζα»
  • [02] Ανακάλεσε το Ισραήλ τους διπλωμάτες του από την Τουρκία μετά την ομιλία Έρντογαν
  • [03] Έρντογαν: «Καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στη Δημοκρατία μας»
  • [04] Σιμσέκ: «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη οικονομοτεχνική στήριξη στην ΤΔΒΚ»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επίκειται ο διορισμός απεσταλμένου για το Κυπριακό, δηλώνει ο Κόλιν Στιούαρτ

    Κάτω από τον τίτλο «’Είμαστε στα πρόθυρα διορισμού απεσταλμένου’’, η Yeni D?zen (30.10.23) γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα του απεσταλμένου που θα διοριστεί προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές για έναρξη διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, Κόλιν Στιούαρτ στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στην εφημερίδα.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι φαίνεται πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα διορισμού ενός απεσταλμένου και ανέφερε και τα εξής:

    «[?] Ο απεσταλμένος με τη γενική έννοια θα προσπαθήσει να βρει έναν δρόμο για να εξευρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και στο τέλος να καταστεί δυνατόν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αυτός είναι ο τελικός στόχος. Ειδικά το θέμα του τι θα κάνει εξαρτάται εξολοκλήρου στον Γενικό Γραμματέα. [?]

    Αυτό που καταλαβαίνω από τις υπάρχουσες συζητήσεις είναι ότι οι πλευρές επέδειξαν λίγη ελαστικότητα σε κάποια θέματα, όμως στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο. Ο Γενικός Γραμματέας ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπω ελπιδοφόρα σημάδια. [?]

    Ο απεσταλμένος δεν θα έρθει με μια φόρμουλα, θα συναντηθεί με τις πλευρές, θα συναντηθεί με τους ηγέτες. Θα βρούμε πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, ξεκινώντας από την πραγματικότητα ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ελπίδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το βρούμε. [?]

    Πλησιάσαμε πολύ το 2017, πλησιάσαμε πολύ μα πάρα πολύ στο να λύσουμε το Κυπριακό. Δεν είναι κάτι που είναι αδύνατον να επιλυθεί. Κατά την γνώμη μου, αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση, θάρρος και ηγεσία που θέλει να λάβει δύσκολες αποφάσεις. [?]

    Είμαι αισιόδοξος, διότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση και πιστεύω ότι το ξέρουν αυτό και οι ηγέτες. Μπορεί να έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις, όμως στο τέλος θεωρώ ότι είναι δυνατόν ένα κοινό έδαφος, διότι είναι προς όφελος όλων. [?]

    Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η φόρμουλα, όμως πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί η φόρμουλα. Δηλαδή αυτό είναι το πρώτο βήμα, πρέπει να διαβουλευθούμε με τις πλευρές για να βρούμε τον δρόμο να διασφαλίσουμε να μιλήσουν μεταξύ τους. Χωρίς αυτό δεν είναι δυνατή απολύτως καμία λύση. [?]»

    Σημείωσε ότι πρέπει να προσεγγίζουμε κάθε ευκαιρία σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού σαν να είναι η τελευταία ευκαιρία και πρόσθεσε ότι «θα καταλάβουμε ότι χάσαμε μέσα από τα χέρια μας την τελευταία ευκαιρία, μόνο όταν κοιτάξουμε στο παρελθόν και πούμε αχ την χάσαμε».

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι πιο εύκολο να λύνονται τα θέματα ένα-ένα ή να υπάρχει διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση, ο Στιούαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάθε μικρό πράγμα βοηθά και ότι αν υπάρξει κάτι θετικό δημιουργεί μεγαλύτερο πεδίο για περισσότερη κατανόηση και εμπιστοσύνη και επιτρέπει να προχωρήσουν και άλλα θέματα.

    «Δηλαδή αυτά δεν είναι χωριστές στρατηγικές, είναι όλα κομμάτι της ίδιας στρατηγικής», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο δρόμος προς τη λύση περνάει μέσα από την εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις πλευρές. Μπορεί να είναι επίσημα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνεχίζουν να είναι πολύ σημαντικές οι εργασίες στις τεχνικές επιτροπές. Εκείνο είναι ένα μέρος που μπορεί να επιλύσει πολλά καθημερινά ζητήματα και διένυσαν πολύ δρόμο. Ξέρετε, του χρόνου είναι η 60η επέτειος των ΗΕ στην Κύπρο».

    Ερωτηθείς αν δεν είναι πολύ μεγάλο αυτό το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην Κύπρο ο διεθνής οργανισμός, ο Στιούαρτ απάντησε:

    «Οπωσδήποτε είναι πολύ μεγάλο. Όταν ήρθαν το 1964 τα ΗΕ, δεν είχαν φανταστεί ότι θα ήταν εδώ μετά από 60 χρόνια. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το στάτους κβο επιδεινώνεται. Ως Τουρκοκύπρια ξέρετε ότι το στάτους κβο δεν είναι άνετο ή αποδεχτό για τους Τουρκοκύπριους. Ένα από τα πράγματα που μου δίνουν θάρρος είναι ότι το έχει αποδεχτεί αυτό και ο κ. Χριστοδουλίδης, αποδέχτηκε ότι το στάτους κβο δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να αντέξουμε, είδε ότι ο χρόνος εξαντλείται και ότι πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό. Αυτό είναι καλό και κατά την άποψή μου όσο καλύτερα καταλάβετε την υπάρχουσα κατάσταση, σε τόσο καλύτερη θέση είστε.

    Όταν γυρίσουμε και κοιτάξουμε πίσω στα 60 χρόνια, καταφέραμε πολλά σημαντικά πράγματα, καταφέραμε την ειρήνη 50 χρόνια. Αυτό από μόνο του έχει αξία. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν οι τεχνικές επιτροπές και έλυσαν μια άλλη ομάδα προβλημάτων. Το 2003 άνοιξαν τα σημεία διέλευσης. Έγινε συνεργασία στο θέμα της υγείας, στα θέματα περιβάλλοντος, είναι σε πολύ καλό επίπεδο και η συνεργασία σε θέματα εγκληματικότητας ανάμεσα στις πλευρές. Γίνεται καθημερινά μια συνεργασία που διασφαλίζει να μην αποφεύγουν τη δικαιοσύνη οι εγκληματίες. Δηλαδή, έγιναν κατορθωτά μερικά πράγματα, όμως δεν πετύχαμε τη λύση. Πλησιάσαμε πολύ, ξέρετε το 2017 πλησιάσαμε πολύ στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι κάτι που είναι αδύνατον να επιλυθεί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση, θάρρος και ηγεσία που θέλει να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Διότι όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, ηγεσία δεν σημαίνει να κερδίσει η δική σας πλευρά, αλλά αφορά τη συναίνεση, το να καταλάβετε με τι θα μπορούσαν να ζήσουν και οι δύο πλευρές. Αν είναι η επιβολή της άποψης της μιας πλευράς πάνω στην άλλη, μια τέτοια συμφωνία πόσο θα διαρκέσει; Μια συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεχτή και καμία από τις πλευρές δεν πρέπει να φοβάται ότι θα εξαναγκαστούν σε μια συμφωνία που δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν.

    Όμως, αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες πρέπει να ενεργούν με τη νοοτροπία που απαιτείται για συμφωνία. Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι ένα από τα πράγματα που ακόμα συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στην Κύπρο.

    Όσο και αν μπορέσαμε να βρούμε πολύ γρήγορα λύση στο πρόβλημα στην Πύλα στις συνομιλίες ανάμεσα στους διαπραγματευτές, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που αποτελούν δυσκολία στην Κύπρο. Στην Πύλα υπήρξε μια πολύ καλή κατάσταση κέρδος-κέρδος-κέρδος. Λέω κέρδος-κέρδος-κέρδος διότι μπόρεσαν και τα Ηνωμένα Έθνη να υπερασπιστούν τις αρχές τους. Όμως, στους ηγέτες ακόμα υπάρχει μια τάση ότι ‘κερδίσαμε εμείς, δεν κάναμε καμία υποχώρηση και κερδίσαμε’. Το βλέπουμε καθημερινά αυτό, όμως η κατάσταση δεν είναι έτσι. Και οι δύο πλευρές συμπεριφέρθηκαν λογικά και βρήκαν ένα κοινό έδαφος που θα μπορούσε να δεχτεί και η άλλη πλευρά.

    Βεβαίως υπήρξαν υποχωρήσεις, βεβαίως υπήρξαν συναινέσεις, όμως το σημαντικό είναι να κερδίζουν όλοι. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλω να προωθήσω στο μέλλον, αυτό είναι το μοντέλο από το οποίο θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε καθώς τα βγάζουμε πέρα με δυσκολίες. Μετά από δύο βδομάδες ή δύο μήνες θα υπάρξουν και άλλες δυσκολίες, δεν θα φύγουν οι δυσκολίες. Χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, δεν θα λυθεί πραγματικά καμία από αυτές τις δυσκολίες. Μπορεί να βιώσουμε θετικές εξελίξεις οι οποίες θα δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα, θα εγκαθιδρύσουν εμπιστοσύνη, όμως στο τέλος η λύση όλων των προβλημάτων είναι η λύση του Κυπριακού και εκεί πρέπει να εστιαστούμε».

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ηγέτες, ο Στιούαρτ απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι δυσκολεύουν όλα όσα προσπαθούν να διαπραγματευτούν και να λύσουν ως ΗΕ, λόγω αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συμφωνία που όλοι θεωρούν ως θετικό αποτέλεσμα στην Πύλα, όμως υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης για το τι κάνει η άλλη πλευρά και κατά πόσον θα την εφαρμόσει. ‘Κρυφή ατζέντα’, αυτό ακούω πάντα. [?] Τη Δευτέρα πήρα πάρα πολλά τηλεφωνήματα πάνω σε αυτό το θέμα [?] Εμείς θα σιγουρευτούμε ότι εφαρμόζεται όπως συμφωνήθηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε, δεν χρειάζεται πανικός. Αυτό είναι καλό για όλους και να αφήσουμε στην άκρη την παράνοια. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης έρχεται καθημερινά κατά πάνω μας σε κάθε τομέα των σχέσεων μας.

    Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να γίνεται έκκληση στους ηγέτες να δείξουν το θάρρος να έχουν βούληση να συμφωνήσουν, όμως ταυτοχρόνως θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό και ο λαός να πιέσει τους ηγέτες του και να πει ‘εμείς αυτό θέλουμε’. Όταν μιλώ καθημερινά με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα και ότι θέλουν λύση. Ξέρετε, τα ΗΕ διεξάγουν δημοσκοπήσεις εδώ και χρόνια και πάντα βγαίνει το ίδιο αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων και η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θέλουν μια αμοιβαία αποδεχτή λύση. Μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το τι σημαίνει αυτό, όμως λέγοντας ότι θέλουν αμοιβαία αποδεχτή λύση, αποδέχονται ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός, δηλαδή με άλλα λόγια ‘κάτι που να μπορούμε να ζήσουμε εμείς, όμως να μπορείτε να ζήσετε και εσείς’. Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να λάβουν υπόψη οι ηγέτες. Κατά την γνώμη μου, οι άνθρωποι πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους. Τα ΜΜΕ πρέπει να μεταφέρουν τη φωνή του λαού και να λένε στους ηγέτες τι θέλει ο λαός».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Στιούαρτ είπε πως θεωρεί ότι οι ηγέτες δεν εμπιστεύονται τα ΗΕ, κάτι το οποίο είναι στη φύση του ρόλου του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος πάντα κατηγορείται για μεροληπτική συμπεριφορά, «διότι και οι δύο πλευρές έχουν τις απόψεις τους και θεωρούν ότι έχουν δίκαιο».

    «Αν κατ’ οιονδήποτε τρόπο δεν συμφωνείτε με την άποψή τους, σημαίνει ότι ‘είστε με την άλλη πλευρά’. Δεν σκέφτονται ότι στη μέση μπορεί να υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο βρίσκονται τα ΗΕ», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι τα ΗΕ έχουν τη δική τους ανεξάρτητη και ουδέτερη θέση, η οποία κάποτε τα ωθεί να έχουν την ίδια άποψη με τη μια πλευρά σε κάποια θέματα και την ίδια άποψη με την άλλη πλευρά σε κάποια άλλα.

    «Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι ένα κομμάτι του ρόλου μας, είναι αναπόφευκτο ως ένα κομμάτι της κατάστασης’, ανέφερε σημειώνοντας ότι βασική τους αρχή είναι η ουδετερότητα, αφού είναι εδώ για να βοηθήσουν και δεν θα μπορούν να το κάνουν αν πουν πως η μια πλευρά έχει δίκαιο και η άλλη άδικο. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όμως, όταν το αξιολογήσουμε στη βάση του κάθε θέματος, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σύμφωνα με πράγματα που θεωρούμε ότι είναι αποδεχτά και για τα ΗΕ, όχι μόνο για τις δύο πλευρές. Πρέπει να προστατεύσουμε τη νεκρή ζώνη. Πρέπει να χωρίζουμε τους δύο στρατούς τον έναν από τον άλλο, πρέπει να μειώσουμε την ένταση. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να υπάρχουν πράγματα που προκαλούν ένταση. Έχουμε δύο σημαντικά θέματα εδώ, έχουμε ειρηνευτική δύναμη που προσπαθεί να ελέγχει τα πράγματα και να μειώνει την ένταση και μια αποστολή καλών υπηρεσιών που προσπαθεί να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για να κτίζει πάντα γέφυρες και να διασφαλίσει ότι οι πλευρές θα βρουν κοινό έδαφος και στο τέλος θα λύσουν το Κυπριακό. Εγώ εκπροσωπώ και τα δύο».

    Ερωτηθείς τι ήλπιζε να βρει και τι βρήκε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο χρόνων που βρίσκεται στο νησί, ο Στιούαρτ είπε ότι ήξερε πως πολλοί είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να λύσουν το Κυπριακό και πως δεν θα ήταν εύκολο το έργο του, όμως είδε ότι στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που θέλουν λύση και ότι η πλειοψηφία θέλει λύση και ότι υπάρχουν ομάδες που εργάζονται ενεργά για τη λύση και συμφωνούν στο ποια θα πρέπει να είναι η λύση.

    «Και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι στο Κυπριακό κυριαρχούν εδώ και πολύ καιρό ομάδες που είναι η μειοψηφία και δεν επιδεικνύουν ελαστικότητα για λύση.

    Σημειώνοντας ότι η συμβουλή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον ίδιο όταν θα ερχόταν στην Κύπρο ήταν η υπομονή διότι δεν θα μπορούσε να έρθει μετά από 60 χρόνια και να πει ότι έχει τη φόρμουλα για λύση του προβλήματος, ο Στιούαρτ πρόσθεσε:

    «Πρέπει να είστε υπομονετικοί, να ψάχνετε ευκαιρίες και μετά να τις αξιοποιείτε. Νιώθω ότι τώρα ζούμε αυτή την στιγμή. Υπάρχει ένας Ελληνοκύπριος ηγέτης, ο οποίος δεσμεύτηκε να λύσει το Κυπριακό και μπορούμε να δούμε ότι εργάζεται πολύ ενεργητικά για να το επιδιώξει αυτό. Δεν έχω άποψη για το ποιες είναι οι ιδέες του. Όμως, τουλάχιστον επικεντρώνεται στο να προχωρήσει κάποια πράγματα, να δημιουργήσει αλλαγή. [?] Τώρα ζούμε μια στιγμή που οι άνθρωποι θέλουν να μιλήσουν για το Κυπριακό. Φαίνεται πως είμαστε στα πρόθυρα του διορισμού ενός απεσταλμένου».

    Ερωτηθείς αν πήρε έγκριση και από τις δύο πλευρές στο θέμα του απεσταλμένου και κατά πόσον απάντησε και η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Στιούαρτ ανέφερε:

    «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, διότι η συζήτηση έγινε με τον Γενικό Γραμματέα, όμως είναι βέβαιο πως υπάρχει ένα άνοιγμα. Οπωσδήποτε ήρθαν κάποια θετικά σημάδια και από τις δύο πλευρές. Πιστεύω ότι ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι πλέον υπάρχει ένας δρόμος μπροστά του στο θέμα διορισμού απεσταλμένου. Όμως, επαφίεται στο Γενικό Γραμματέα να επιβεβαιώσει αυτό το θέμα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι αισιόδοξος ότι το κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί εντός της δικής του θητείας, ο Στιούαρτ είπε ότι είναι δύσκολο να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα, όμως «νιώθω ότι τώρα υπάρχει μια στιγμή ευκαιρίας από την οποία πρέπει να επωφεληθούμε με την πλήρη έννοια, διότι δεν νομίζω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας για να λύσουμε το Κυπριακό». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Η διαίρεση μεγαλώνει συνεχώς, η τάση απομακρύνεται από μια αμοιβαία αποδεχτή λύση και δεν νομίζω ότι θα είναι εύκολο να βρεθούν πολύ περισσότερες ευκαιρίες. Κατά την γνώμη μου, κάθε ευκαιρία πρέπει να την προσεγγίζουμε σαν να είναι η τελευταία. [?]»

    Ερωτηθείς πώς πιστεύει ότι είναι δυνατόν να βρεθούν σε ένα κοινό έδαφος ηγέτες που έχουν τόσες διαφορές στο θέμα του μοντέλου της λύσης στην Κύπρο, ο Στιούαρτ απάντησε ότι δεν έχει κάποια φόρμουλα στα χέρια του και ότι ο απεσταλμένος δεν θα έρθει με κάποια φόρμουλα. Καταλήγοντας Ανέφερε και τα εξής:

    «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση. Αν στο τέλος δεν θέλουν λύση, τότε δεν θα βρεθεί. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε λύση εδώ και 60 χρόνια. Όμως εγώ είμαι αισιόδοξος, διότι, όπως είπα, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση και πιστεύω ότι το ξέρουν αυτό οι ηγέτες. Μπορεί να έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις, όμως πιστεύω πως στο τέλος είναι εφικτό το κοινό έδαφος, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. [?] Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η φόρμουλα, όμως η φόρμουλα περιέχει οπωσδήποτε τις συνομιλίες. Δηλαδή, το πρώτο βήμα είναι αυτό, πρέπει να διαβουλευτούμε με τις πλευρές για να βρούμε τον δρόμο να μιλήσουν μεταξύ τους. Δεν είναι δυνατή η λύση χωρίς αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Φεϊζίογλου: «Η Κύπρος δεν είναι ‘ζήτημα’ αλλά εθνική υπόθεση για μας»

    Η K?br?s (29.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου δήλωσε ότι αναμφίβολα θα πετύχουν πολλές επιτυχίες μαζί με τον τουρκοκυπριακό «λαό» στον «Αιώνα της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι «ο Τουρκικός Αιώνας είναι και ο αιώνας των Τουρκοκυπρίων».

    Ο Φεϊζιόγλου έκανε αυτές τις δηλώσεις στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησαν οι εορτασμοί της 29ης Οκτωβρίου Ημέρας της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα στην τηλεόραση του Bayrak την Κυριακή στις 13.00.

    Ο Φεϊζιόγλου ισχυρίστηκε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια με βάση την αρχή «Ειρήνη στο Σπίτι, Ειρήνη στον Κόσμο», αγωνίστηκε για να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας μέσα και γύρω από την περιοχή της. Υποστήριξε ότι η χώρα του είναι σύμβολο σταθερότητας σε μια πολύ δύσκολη γεωγραφία, με αποφασιστικότητα να επικρατήσει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη στον κόσμο.

    Ο Φεϊζιόγλου είπε ότι «η Κύπρος δεν είναι ‘ζήτημα» για εμάς, είναι ‘εθνική υπόθεση’» και πρόσθεσε: «Επειδή τα ζητήματα κουράζουν με την πάροδο του χρόνου, οι εθνικές υποθέσεις κάνουν πάντα εκείνους που πιστεύουν στην υπόθεση ισχυρούς και αποφασιστικούς. Δεν πρόκειται να επαναπαυθούμε. Δεν ξέρουμε τι είναι να είσαι κουρασμένος».

    Υποστήριξε επίσης ότι «η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης βασισμένης στις πραγματικότητες στο νησί και η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, που είναι κεκτημένο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού, συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους κύριους στόχους».

    «Ο Ατατούρκ μας δημιούργησε μια χώρα που συνδυάζει οικουμενικές αξίες με τα πολιτιστικά της πλούτη, είναι αξιόπιστη, δημοκρατική και ισχυρή και χτίζει το μέλλον της έχοντας αυτοπεποίθηση», ανέφερε.

    Ευχαρίστησε επίσης τον τουρκοκυπριακό «λαό», που γιόρτασε μαζί με την Τουρκία την εθνική της εορτή.

    Υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το τουρκικό έθνος δεν δέχτηκε να ζει υπό καταπίεση, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι «τα μέλη αυτού του μεγάλου έθνους αντιστάθηκαν επίσης στην καταπίεση που βίωσε στο νησί μεταξύ 1963-74».

    Υποστήριξε ακόμη ότι με τις διεθνείς εκκλήσεις και την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επιτευχθεί πρόσφατα μια μεγάλη δυναμική όσον αφορά «τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και τις σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς».

    Ο Φεϊζιόγλου ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει ότι είναι Τούρκος».

    Εξάλλου, η K?br?s (30.10.23) γράφει ότι η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, εορτάστηκε με πολλές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [03] Αρθρογράφος: Χάνει την ισχύ του το ψήφισμα 186 του μετά την συμφωνία στην Πύλα

    Η K?br?s (30.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,SsXD0PLZfsvmG-43Z9mvWmrf1hsjjc86PLM7v32ZYoUV1tVVr8VCIB5OxUSbnGDF7cnZd7f53WdVFDL8JfsjnOH5fKAc7p1iCRzoAD5UHbUj9ytkLk7Qrqw&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του Ατά Ατούν, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταλήξει σε διαφορετικές συμφωνίες με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα του δρόμου Πύλας-Άρσους, ότι πλέον οι «Κανόνες Εμπλοκής» θα αποτελούν στοιχείο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΕ και «ΤΔΒΚ» και ότι «το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου 1964 χάνει σιγά-σιγά την ισχύ του».

    Το άρθρο έχει ως εξής:

    «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια με υπεκφυγές, παραπλανητικές δηλώσεις και δηλώσεις που μπορούν να εκληφθούν προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να μην πέσει σε δυσμένεια στον ελληνοκυπριακό λαό και να μην εκτεθεί σε πολιτική κριτική και επιθέσεις για τα όσα συνέβησαν στην Πύλα. Ωστόσο, διπλωματικά, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.

    Μετά τα γεγονότα στην Πύλα τις τελευταίες εβδομάδες, το de facto καθεστώς των Ελλήνων ως το μοναδικό και απόλυτο κυρίαρχο κράτος του νησιού στη διεθνή σκηνή και στον ΟΗΕ έχει μπει στη διαδικασία να χάσει την εγκυρότητά του.

    Μέχρι στιγμής, η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν έχει ιδέα τι έχει συζητήσει ο ΟΗΕ με την τουρκοκυπριακή πλευρά και σε τι είδους συμφωνία έχει καταλήξει. Το μόνο που γνωρίζουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από όσα τους είπε με υπεκφυγές ο Κόλιν Στιούαρτ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο. Γι' αυτό επιχειρούν με κάθε τρόπο να μην χάσουν το χάρισμά τους. Δημοσιεύουν και διαδίδουν κάθε είδους παραπλανητικές ειδήσεις που θα τους βγάλουν καθαρούς και θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση του κύρους τους.

    Η πραγματικότητα της πολιτικής σύγκρουσης στην Πύλα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θέλει να διαδώσει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και οι συνεργάτες της ανάμεσά μας. Ακόμα και η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την Πύλα δίνει ένα διαφορετικό μήνυμα σε όσους μπορούν να την καταλάβουν.

    Δεν θα πρέπει να είναι σύμπτωση ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας από τον επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο που έγινε αποδεκτή από τα μέρη μετά από διαπραγματεύσεις με την ΤΔΒΚ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε: ‘Χαιρετίζουμε την είδηση της συμφωνίας μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ για την κατασκευή του δρόμου Πύλας-Άρσους’.

    Ο μεγαλύτερος φόβος των ΗΠΑ ήταν η εφαρμογή της ιστορικής απόφασης που έλαβε το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα καθόριζε το μέλλον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην ΤΔΒΚ. Τελικά, η αποπομπή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ από την ΤΔΒΚ θα ισοδυναμούσε με την αφαίρεση του ματιού, το κόψιμο του αυτιού και της γλώσσας των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, ο ΟΗΕ, ο οποίος τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ, έλαβε πολύ προσεκτικά μέτρα και παρά τις αντιρρήσεις και τις προσπάθειες μπλοκαρίσματος των Ελλήνων, συνέχισε τις συνομιλίες κατ’ ιδίαν με την ΤΔΒΚ αποκλείοντας τους Έλληνες.

    Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά την αποφασιστικότητα και την περιφερειακή ισχύ της Τουρκίας. Εκτιμάται ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά αντίθετη με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην αποπομπή όλων των μονάδων του ΟΗΕ και της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ από το έδαφος της ΤΔΒΚ. Για το λόγο αυτό, προτιμάται να μην συγκρούονται πολύ με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους με τίμημα την προσβολή και απογοήτευση των Ελλήνων στο Κυπριακό.

    Συνοψίζοντας: Σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση, η αντίληψή μου είναι ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ ΟΗΕ-ΤΔΒΚ και ΟΗΕ-Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ‘Κανόνες εμπλοκής’, γνωστοί ως ‘Rules of Engagement’ στη διπλωματική γλώσσα σχετικά με τη ‘νεκρή ζώνη’, δηλαδή ‘οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διεξαγωγή των διπλωματικών σχέσεων’ ή ‘οι στρατιωτικές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν ως αποτέλεσμα της παραβίασης των συνόρων ή σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος ασφάλειας’, είναι απαραίτητη προϋπόθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΤΔΒΚ και των Ηνωμένων Εθνών, ανά πάσα στιγμή και υπό όλες τις συνθήκες.

    Φαίνεται ότι το ατυχές ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου 1964 χάνει σιγά-σιγά την ισχύ του».

    (ΙΣ)

    [04] Τατάρ: «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική»

    Η K?br?s (28.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,9JZE0uzIp8vBfQuBLLaPcKVWLuFLx3h-qMzZacpjGOFvWOI4IhEgIIJfB5xeUlUyVKvNBceNAfA6009U0bI0Azlr5yfqE50ktJZAY7f&typo=1) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο 18 Μαρτίου στο Τσανάκκαλε, κήρυξε την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και έδωσε την πρώτη διάλεξη, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην τελετή κατάθεσης θεμελίου λίθου της φοιτητικής εστίας του πανεπιστημίου.

    Πριν από την ομιλία του Τατάρ, προβλήθηκε βίντεο που ετοίμασε η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος σχετικά με τη «νέα πολιτική» της τουρκοκυπριακής πλευράς και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της «λύσης των δύο κρατών», ενώ στη συνέχεια η ομιλία του Τατάρ είχε θέμα: «H Θέση και η Στρατηγική Σημασία της ΤΔΒΚ μέσα στη Γαλάζια Πατρίδα».

    Ισχυριζόμενος ότι «η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική», ο Τατάρ υποστήριξε ότι στην Κύπρο γράφτηκε ένα έπος την περίοδο του εθνικού αγώνα και τώρα, ως «5ος πρόεδρος της ΤΔΒΚ», αγωνίζεται για το δίκαιο του τουρκοκυπριακού «λαού» και εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων του.

    Εξηγώντας τη φάση ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισχυριζόμενος ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», ήταν ιδρυτικός εταίρος της Δημοκρατίας του 1960 και ήταν «εξίσου κυρίαρχος στην Κύπρο με τους Ελληνοκύπριους», ο Τατάρ επεσήμανε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας ήταν ο εγγυητής αυτής της Δημοκρατίας.

    Υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν άφησε τον τουρκοκυπριακό λαό μόνο του στα χρόνια του εθνικού αγώνα και ότι τώρα εξηγούν στον κόσμο την πολιτική της λύσης των δύο κρατών με την υποστήριξη της Τουρκίας», ο Τατάρ περιέγραψε την τουρκική εισβολή του 1974 ως «ειρηνευτική επιχείρηση» και τη χαρακτήρισε σημείο καμπής για τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Επανέλαβε ότι τώρα υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών και είπε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την ανεξαρτησία και την κυριαρχία καθώς και τις εγγυήσεις της Τουρκίας», ενώ πρόσθεσε ότι η νέα πολιτική, η οποία έχει πάρει τη θέση της ως «εθνική πολιτική», διατηρήθηκε παρά τις πιέσεις και ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια ομοσπονδιακή λύση.

    (ΙΣ)

    [05] Συμμετείχαν στο 2ο Συμβούλιο των Γενικών εισαγγελέων των Τουρκικών Κρατών

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (27.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,E7u-nkbh8MI7ze6DfTumVM5MLSXiDsgm4QZApV3-hiKnn8bbDxirwAB2cVafLm86rNxIpfrhBfAHglA1oPvZ3JSdwJ4-0OTpWAyuVHp0,&typo=1), ο λεγόμενος γενικός εισαγγελέας Σαρπέρ Αλτιντζίκ συμμετείχε στο 2ο Συμβούλιο των Γενικών Εισαγγελέων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μεταξύ 23-26 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά με τη συμμετοχή ενός λεγόμενου γενικού εισαγγελέα από τα κατεχόμενα ως μέλος ? παρατηρητής.

    Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Μεχμέτ Άκαρτζα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Γιλμάζ Τουντς, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Κουμπάντσμπεκ Ομούραλίγιεφ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Γερόντων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Μπεκίρ Σιαχίν, ο Γενικός Εισαγγελέας του Αζερμπαϊτζάν Καμράν Αλίγιεβ, ο Γενικός Εισαγγελέας του Καζακστάν Μπερίλ Ασίλοβ, ο Γενικός ΕΙσαγγελέας της Κιργισίας Ζουλούσεβ Κουρμάνκουλ και ο Γενικός Εισαγγελέας του Ουζμπεκιστάν Νιγματίλα Γιουλντάσιεβ.

    «Επικεντρωθήκαμε στη συνεργασία και τη βοήθεια στην καταπολέμηση του εγκλήματος»

    Μιλώντας στο συμβούλιο, ο Ακάρτζα δήλωσε ότι η ποινική δικαιοσύνη είναι ένας από τους τομείς που έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία σήμερα μπροστά στις εξελίξεις των τεχνολογιών της πληροφορίας.

    Επισημαίνοντας ότι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είναι η αύξηση των διεθνικών εγκλημάτων, ο Ακαρτζιά δήλωσε: «Το ζήτημα αυτό, το οποίο αυξάνει καθημερινά τη σημασία του σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, καθιστά υποχρεωτική τη διεθνή δικαστική συνδρομή και συνεργασία».

    Αναφέροντας ότι η 2η συνάντηση των Γενικών Εισαγγελέων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών επικεντρώθηκε στη ‘συνεργασία και τη συνδρομή στην καταπολέμηση του εγκλήματος», ο Ακάρτζα δήλωσε ότι τα τουρκικά κράτη μπορεί να έχουν διαφορετικές μεθόδους από νομικής άποψης και ότι υπάρχουν πολλά να μάθουν ο ένας από τον άλλο.

    Αναφέροντας ότι η υλοποίηση της ιδέας της δημιουργίας μιας κοινής εργασιακής κουλτούρας στο μέλλον θα αποτελέσει μεγάλο κέρδος για τις γενικές εισαγγελίες και τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ο Ακάρτζα είπε:

    «Νομίζω ότι οι νομικές μας παραδόσεις θα αρχίσουν να μοιάζουν μεταξύ τους με τις εργασίες που θα διεξάγουμε σε αμοιβαία αλληλεπίδραση. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει αναμφίβολα ένα νομικό κλίμα στο οποίο ολόκληρος ο τουρκικός κόσμος θα λειτουργεί με εμπιστοσύνη στους οικονομικούς, πολιτικούς και εμπορικούς τομείς, ιδίως στη δικαιοσύνη. Η συνέργεια που θα δημιουργήσουμε στον τομέα της δικαιοσύνης μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο».

    (ΓΜ)

    [06] Εκδήλωση διαμαρτυρίας του CTP

    Η Yeni D?zen (28.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,Umj0jDxfNsk6HPKoq67K-tXvwWeUM7ArRMgQyM-k1DtS8iO2q9fsGADozsMK25ohswTibovOGFWWKnaFG5QOlezWBOQ6Za7k7JT1mxef&typo=1) δημοσιεύει ρεπορτάζ από την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) την Παρασκευή το βράδυ και την πορεία με τίτλο «Είμαστε εδώ: Θα βαδίσουμε μαζί αυτό τον δρόμο».

    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρήθηκαν για την «φτώχεια, την εξαθλίωση, τη διαφθορά και τη μετανάστευση».

    Μεταξύ του πλήθους που συγκεντρώθηκε στο πάρκο Ku?ulu στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 18.30, ήταν ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, η πρώην «βουλευτής» Γκιουλσάχ Σανβέρ Μανάβογλου (G?l?ah Sanver Manavo?lu), η οποία παραιτήθηκε από το Κόμμα του Λαού, οι ανεξάρτητες «βουλευτές» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς (Ay?eg?l Baybars) και Τζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς (Jale Refik Rogers), ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζέτ Ιζτζάν, ο Δρ. Μεχμέτ Κιουτσούκ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο οποίος είναι γιος του Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ. Επίσης πολλοί πρόεδροι συντεχνιών και επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων συμμετείχαν επικεφαλής της πομπής.

    Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του CTP Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι: «Αυτό το θέμα δεν είναι θέμα του CTP, είναι θέμα της χώρας... Θα περπατήσουμε αυτό το δρόμο μαζί και στο τέλος αυτού του δρόμου θα κυβερνήσουμε μαζί».

    (ΙΣ)

    [07] Συμμετείχαν στη ΓΣ του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ

    Σύμφωνα με τη K?br?s (28.10.23), αντιπροσωπεία της «τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων», με επικεφαλής τον «πρόεδρο» της «ένωσης», Μαχμούτ Όζτσιναρ συμμετείχε στη 45η Γενική Συνέλευση του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και στις συναντήσεις των επιτροπών, που έλαβαν χώρα στο Στρασβούργο από τις 24-26 Οκτωβρίου.

    Στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης, βρίσκονταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι στόχοι των ΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη, θέματα που αφορούν τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ και άλλα.

    Ο Όζτσινάρ, ως επικεφαλής της τουρκοκυπριακής «αντιπροσωπείας», συμμετείχε σε συναντήσεις των επιτροπών.

    Κατά τις επαφές του, ο Όζτσιναρ αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της «τοπικής δημοκρατίας» στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τη σημασία του να γίνει ορατή στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    (ΑΚ)

    [08] Σε έξι μήνες τίθεται ο θεμέλιος λίθος νέου κτηρίου για το «υπουργείο εργασίας»

    Η K?br?s (28.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Σαντίκ Γκαρντιγιάνογλου ανακοίνωσε ότι σε έξι μήνες θα θέσουν το θεμέλιο λίθο για ανέγερση νέου κτηρίου που θα στεγάζει το «υπουργείο».

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο Bayrak, o Γκαρντιγιάνογλου ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει εργασίες για την ανέγερση νέου κτηρίου που θα στεγάζει το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», εξηγώντας ότι αυτό θα ανεγερθεί σε άδειο οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από το κτήριο του «υπουργείο εσωτερικών».

    Υπογραμμίζοντας ότι στόχος τους είναι η ανέγερση ενός κτηρίου 11 ορόφων που θα στεγάζει το «υπουργείο» του, ο Γκαρντιγιάνογλου υποστήριξε ότι η ανέγερση του νέου κτηρίου θα γίνει με «μετοχικό κεφάλαιο του υπουργείου».

    Ο λεγόμενος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι άρχισαν μελέτες και για τη μεταστέγαση διαφόρων «τμημάτων του υπουργείου» σε ένα χώρο και στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

    Όπως ανέφερε ο Γκαρντιγιάνογλου, έχει παραχωρηθεί στο «υπουργείο», έκταση 4,5 στρεμμάτων γης στο Τρίκωμο, προκειμένου τα διάφορα τμήματα του υπουργείου που βρίσκονται σκορπισμένα σε διάφορες περιοχές, να μεταστεγαστούν σε ένα χώρο.

    (ΑΚ)

    [09] Συνελήφθη ο «πρύτανης» παράνομου πανεπιστημίου ο οποίος σχετίζεται με τον Ερντογάν

    Η Avrupa (30.10.23) γράφει ότι ο «πρύτανης» του παράνομου πανεπιστημίου Ada Κent ?niversitesi που λειτουργεί στα κατεχόμενα συνελήφθη μαζί με τον βοηθό του με την κατηγορία ότι έκλεψε τα δίδακτρα των φοιτητών του.

    Πρόκειται για τον 38χρονο Οϊτούν Σοζούντογρου από την πόλη Γκιρέσουν της Τουρκίας, ο οποίος είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο «πρύτανης» φέρεται να έκλεψε 21 χιλιάδες δολάρια και παραδέχτηκε ενοχή στο «επαρχιακό δικαστήριο» Αμμοχώστου, όπου οδηγήθηκε μαζί με τον βοηθό του.

    Το παράνομο πανεπιστήμιο είναι ιδιοκτησίας του Ταλίπ Εμίρογλου, επιχειρηματία από την Γκιρέσουν που είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Ερντογάν.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα κατεχόμενα μετατρέπονται σε «πανεπιστημιακή χωματερή» μέρα με τη μέρα (23 παράνομα πανεπιστήμια παρέχουν αυτήν τη στιγμή ενεργή εκπαίδευση), ενώ, όπως σημειώνει, παρατηρείται η ίδρυση ενός «πανεπιστημίου» σε κάθε «5όροφο κτίριο» τα τελευταία 10 χρόνια.

    Είναι προβληματική η ποιότητα της εκπαίδευσης σε αυτά τα «πανεπιστήμια πολυκατοικία», που σχεδόν όλα, εκτός από 1-2, άνοιξαν τουρκικές κεφαλαιουχικές ομάδες προσκείμενες στον Ερντογάν, ενώ αυτά τα «πανεπιστήμια» δεν έχουν μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις και είναι εγκατεστημένα σε πολυκατοικίες, αλλά και το ακαδημαϊκό τους προσωπικό είναι χαμηλής ποιότητας, επισημαίνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [10] Ακριβότερες οι τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές

    Η Diyalog (30.10.23) γράφει ότι οι τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα είναι υψηλότερες από τις τιμές των ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει ότι «είναι κατάλληλες για ξένους (αγοραστές)».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ειδικά στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, οι τιμές των ακινήτων έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Ενώ πριν από ένα χρόνο η τιμή ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου ήταν περίπου 65.000 στερλίνες, τώρα είναι πάνω από 150.000 στερλίνες

    Μεσιτικά γραφεία αναφέρουν ότι η ζήτηση για επαύλεις, ειδικά για όσες βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, έχει αυξηθεί πολύ, ενώ μια έπαυλη 4 υπνοδωματίων, που μέχρι πέρυσι ήταν γύρω στις 250,000 στερλίνες, πρόσφατα βρήκε αγοραστή για 1,550,000 στερλίνες.

    Αναφέρεται ότι έχει ληφθεί έγκριση για περίπου 5 χιλιάδες νέα στεγαστικά έργα στο Τρίκωμο «το οποίο ονομάζεται ‘λαμπρό αστέρι’ της βόρειας Κύπρου» και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2024.

    Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται επίσης ραγδαία στις κατεχόμενες περιοχές Καραβά, Λαπήθου, Βασίλειας, Μπέλα Μπάις, Καζάφανι και Αγίου Αμβροσίου. «Ωστόσο, αυτή η αύξηση των τιμών δεν δημιουργεί πρόβλημα για τους ξένους αγοραστές. Ορισμένοι αγοραστές δηλώνουν μάλιστα ότι οι τιμές είναι πολύ προσιτές», σημειώνει η εφημερίδα.

    Αύξηση Ρώσων και Ιρανών στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Diyalog, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί είναι αυτοί που φτάνουν στα κατεχόμενα σε μεγαλύτερους αριθμούς.

    Ο αριθμός των Ρώσων που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 38,727. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν 20,241. Όπως οι Ρώσοι που ήρθαν στα κατεχόμενα, έτσι και οι Ιρανοί αγόρασαν ακίνητα και άρχισαν να ζουν εκεί. Ο αριθμός των Ιρανών που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 32, 497. Ο αριθμός των αφίξεων την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 23,147.

    Μετά τους Ρώσους και Ιρανούς πολίτες, οι Ουκρανοί και Ισραηλινοί πολίτες ξεχωρίζουν στις αγορές ακινήτων. Ο αριθμός των Ουκρανών που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του έτους ήταν 7,360. Αν και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήρθαν για να εργαστούν, αναφέρεται ότι η πλειοψηφία τους δραπέτευσαν από τον πόλεμο και αγόρασαν περιουσία στο νησί. Αναφέρεται ότι σημαντική μερίδα από τους 1.158 Ισραηλινούς πολίτες που ήρθαν στα κατεχόμενα τους πρώτους 9 μήνες του έτους αγόρασαν κατοικίες στην περιοχή Τρικώμου.

    (ΚΣ)

    [11] Η εταιρεία Sun Express άρχισε πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου

    Το ιδιωτικό Gen? TV (27.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,itTHs4FWe9FOSKYNbeDNatdk-sJBYcnLz99bwRlVir9GvU9eLVPoaTfF2CJgACNLkQdTOA17LJiBrIDNLJ53VKlpdoEoQcrNl9bImTFSAk,&typo=1) μεταδίδει ότι την πρώτη της πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην Τύμπου πραγματοποίησε η αεροπορική εταιρεία Sun Express στις 29 Οκτωβρίου 2023, ημέρα που εορτάστηκε η 100η επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Το αεροσκάφος μετέφερε 118 επιβάτες από τη Σμύρνη, έτυχε υποδοχής με υδάτινη αψίδα και πανό που έγραφαν «Καλώς ήλθατε στο Ερτζιάν» και προσφέρθηκαν λουλούδια στο πλήρωμα και στους επιβάτες του.

    Η Sun Express θα πραγματοποιεί πτήσεις από τη Σμύρνη προς την κατεχόμενη Κύπρο τέσσερις φορές την βδομάδα, κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Ένοχη η Δύση για τις σφαγές στη Γάζα»

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (28.10.23 aa.com.tr), νέες κατηγορίες κατά της Δύσης για τις σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μιλώντας σε συλλαλητήριο υπέρ της Γάζας στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο παλαιό αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ.

    Χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως χώρα εισβολέα, στην έναρξη της ομιλίας του ο Έρντογαν χαιρέτισε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), τα κόμματα που απαρτίζουν τη «συμμαχία για το έθνος», καθώς και τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό.

    Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Γάζα για την Τουρκία ο Έρντογαν ισχυρίστηκε:

    «Η Γάζα ήταν επίσης ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας. Η Γάζα ήταν για αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα ό,τι ήταν τα Άδανα πριν από έναν αιώνα, ό,τι ήταν η Αδριανούπολη για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, το Μάρντιν για τη Μοσούλη, το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας».

    Ο Έρντογαν συνέχισε υποστηρίζοντας ότι:

    «Δυστυχώς χώρισαν το τουρκικό έθνος από όλα αυτά τα εδάφη, τα οποία είναι τόσο δικά του όσο και το αίμα, η ζωή και η αγάπη του. Δεν μας χώρισαν μόνο σωματικά, αλλά έκαναν και όλων των ειδών τις ανατροπές για να τα απομακρύνουν από το μυαλό και την καρδιά μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα μαθήματα που πήραμε από εκείνες τις σκοτεινές ημέρες, όταν εκατομμύρια άνθρωποι του λαού μας έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ανατολία. Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη θαυμάσια συνάντηση, όπου συγκεντρωθήκαμε για να στηρίξουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας στη Γάζα, με την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να εμφανιστεί μια νέα Γάζα».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη ομιλία του όπου είπε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ο Έρντογαν είπε τα εξής:

    «Το Ισραήλ ενοχλήθηκε πολύ όταν είπα ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο, ξέραμε ότι θα το λέγατε αυτό και επειδή το ξέραμε αυτό, το εκφράσαμε ξεκάθαρα και απερίφραστα [?].Τι ήταν η Γάζα και η Παλαιστίνη το 1947 και τι είναι σήμερα; Και το Ισραήλ, πώς βρέθηκε εδώ; Πώς μπήκατε; Είσαι ένας κατακτητής, είσαι μια οργάνωση. Ως εκ τούτου, το τουρκικό έθνος το γνωρίζει αυτό. Η Δύση σας χρωστάει, αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα. Γι' αυτό μιλάμε τόσο εύκολα. Ο Ερντογάν μιλάει έτσι γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα».

    Ο Έρντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχουν σύγχρονες εκδοχές εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν το [τουρκικό] έθνος προσκαλώντας τους Αρμένιους στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Μικρά Ασία και τους Έλληνες στις περιοχές του Αιγαίου, του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας και είπε:

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους ημιτελείς λογαριασμούς εκείνων που μας τεμάχισαν πολιτικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά τους τελευταίους δύο αιώνες. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που παίζουν το σπαθί του άπιστου να ανατρέψουν την αλήθεια, μη κατανοώντας αυτή την απλή αλήθεια από αδιαφορία ή προσπαθώντας σκόπιμα να την καλύψουν με προδοσία»

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή η εικόνα και μόνο τους λέει πολλά και ότι έχουν επανειλημμένα βιώσει αυτή την υποκρισία, αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αυτή την ασυνείδητη και ανήθικη διάκριση στις επιθέσεις του PKK, του ισλαμικού κράτους και της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν και είπε:

    «Αυτοί που ήρθαν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σφαγίασαν βάναυσα εκατομμύρια ανθρώπους δεν ήθελαν να μας δώσουν το δικαίωμα να προστατεύσουμε τα δικά μας σύνορα, τη δική μας πατρίδα και τους δικούς μας πολίτες. Τώρα μιλάω ανοιχτά- ό,τι κάναμε στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, όποια επιτυχία και αν πετύχαμε, την πετύχαμε παρά αυτούς. Με τη βοήθεια του θεού θα συνεχίσουμε να προχωράμε στο δρόμο που χαράξαμε με το σύνθημα "Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα"».

    Ο Έρντογαν συνέχισε τις επικρίσεις του κατά της Δύσης ισχυριζόμενος ότι το Ισραήλ είναι ένα πιόνι άλλων στην περιοχή και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι πίσω από τους «τρομοκράτες» τους οποίους η Τουρκία πολεμά στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ

    Ο Έρντογαν, τέλος, ισχυρίστηκε ότι « δυτικός κόσμος κινητοποίησε τους πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να νομιμοποιήσει τη σφαγή παιδιών, γυναικών και αθώων στη Γάζα» και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ διαπράττει ανοιχτά εγκλήματα πολέμου εδώ και 22 ημέρες. Τώρα, Ισραήλ, θα σε ανακηρύξουμε ως 'εγκληματία πολέμου' στον κόσμο».

    (ΓΜ)

    [02] Ανακάλεσε το Ισραήλ τους διπλωμάτες του από την Τουρκία μετά την ομιλία Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (28.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,UyArdY6hpQPoPDHYPjxuTwNxdoKKLHQGrG214ZMs5h747EZjwk1WSw94VYq3SRtiNDc9YF4fKqVNAwqepYvBVJJpkzaM8pFjHNB8PQ1W4xExAE04pfqQ,,&typo=1), ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen έδωσε οδηγία στα μέλη της ισραηλινής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τις «σοβαρές αναφορές» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο συλλαλητήριο υπέρ της Γάζας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Cohen δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες στους Ισραηλινούς διπλωμάτες να επιστρέψουν στο Ισραήλ, προκειμένου να επανεξεταστούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τις σοβαρότατες δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Έρντογαν χαρακτήρισε εκ νέου το Ισραήλ χώρα «εισβολέα» και οργάνωση και επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

    (ΓΜ)

    [03] Έρντογαν: «Καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στη Δημοκρατία μας»

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο aHaber (29.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,lpBC9O8uP0qAeaVoxe-CFp2WQqMkTqVIl0hQnAg1MZMDtIu0XOvV3Zhz4M99f1GffUiqSKS1aVqh0QGh2zpHnN7LhOX9Bk39mzTQxzmyIk1sh9QOseCR4,&typo=1), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν εκφώνησε λόγο στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ιμπεριαλιστική δύναμη που μπορεί να σταθεί μπροστά στη Δημοκρατία μας».

    Αναφέροντας ότι ο σκοπός της ίδρυσης της δημοκρατίας ήταν να είναι «ένα στήριγμα για τα ορφανά», όπως το έθεσε ο ίδιος ο ιδρυτής της Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, ο Έρντογαν είπε: «Η Δημοκρατία απέκτησε αυτή την ιδιότητα στην εποχή μας. Σήμερα, η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια χώρα που είναι στήριγμα των ορφανών στην περιοχή της και στον κόσμο, όπως ακριβώς επιθυμούσε ο Ατατούρκ. Από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την Ασία μέχρι την Αφρική, από το Τουρκεστάν μέχρι την Παλαιστίνη, όπου υπάρχει καταπιεσμένος, θύμα και άπορος, είναι η Τουρκία, αυτό το έθνος, που σπεύδει να τον βοηθήσει, τον πιάνει από το χέρι, τον σηκώνει και τον βοηθάει στα προβλήματά του».

    Εξηγώντας ότι στο παρελθόν είχαν δείξει αυτή τη στάση στην Κορέα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στη Λιβύη και τέλος στο Καραμπάχ, ο Ερντογάν είπε:

    «Σήμερα, έχουμε την ίδια στάση για την Παλαιστίνη και τη Γάζα, για την οποία ο Ατατούρκ είπε ‘κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι’, και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας. Το "Μεγάλο Συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη", που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, ήταν ένα μέρος αυτού».

    «Θα δούμε μια Τουρκία 100 εκατομμυρίων ανθρώπων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον»

    Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να δώσει κάποια στοιχεία προκειμένου να παρατηρήσει και να δείξει τη διαφορά μεταξύ των πρώτων χρόνων της Δημοκρατίας και της σημερινής Τουρκίας και μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες:

    «Ενώ ο πληθυσμός μας ήταν 13,6 εκατομμύρια το 1927, έφτασε τα 65 εκατομμύρια το 2002 και τα 85,3 εκατομμύρια το 2022. Με το θέλημα του θεού, ίσως ξεπεράσουμε τα 86 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με το θέλημα το θεού, θα δούμε την Τουρκία με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

    (ΓΜ)

    [04] Σιμσέκ: «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη οικονομοτεχνική στήριξη στην ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με τη S?zc? (27.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,uHSY24HXtGiuzJStkkFhmT87OskbPyoQ2etXPTNl6srn5LRNs7ElGU1E3tb7K9ONg6A4xgyf2M8KzfIQuAIjelKs1yB8J8OLE49YhWIBlxZD75PUbXT9&typo=1), o Toύρκος Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη τεχνική και οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ».

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σιμσέκ ανέφερε «ότι είχαν μια χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών της ΤΔΒΚ Όζντεμιρ Μπέροβα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών και αδελφικών χωρών».

    Ο Σιμσέκ σημείωσε ότι ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε είδους υποστήριξη στο λεγόμενο υπουργείο οικονομικών για την ενίσχυση της «θεσμικής του ικανότητας» και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη τεχνική και οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ ενισχύοντας τη συνεργασία μας με συγκεκριμένα βήματα σε πολλά θέματα, ιδίως τη χρήση της τεχνολογικής υποδομής που ανήκει στο υπουργείο μας στην ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 30 October 2023 - 17:17:05 UTC