Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-11-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 225/2023 14.11.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Προοδεύει καθημερινά το καθεστώς παρά τα «εμπάργκο», υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [02] Δεν θα επιτρέψουν να γίνει η Κύπρος ελληνικό νησί, δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Ουστέλ: «Συνεχίζεται η πορεία για αναγνώριση»
  • [04] Επαφές τούρκων επιχειρηματιών στα κατεχόμενα
  • [05] Συμφωνίες στο Λονδίνο για αύξηση τουρισμού υγείας στα κατεχόμενα
  • [06] Ο Τζαντάν συμμετείχε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • [07] Επικρίσεις Ντεριά κατά «κυβέρνησης» στο θέμα της «κυριαρχίας»
  • [08] Τουρκικά πολεμικά πλοία στα κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια
  • [09] Ντοκιμαντέρ του TRT World με θέμα την Κύπρο
  • [10] Η επέτειος ίδρυσης του κατοχικού καθεστώτος εορτάστηκε στο Μπακού
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνεχίζει την εντατική διπλωματία για τη Γάζα ο Έρντογαν
  • [02] Τηλεφωνικές επαφές Φιντάν
  • [03] Πρώτη συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Τουρκίας μετά από τρία χρόνια
  • [04] Σε νέο παγκόσμιο σύστημα υπό την ηγεσία της Τουρκίας αναφέρεται ο Κουρτουλμούς

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Προοδεύει καθημερινά το καθεστώς παρά τα «εμπάργκο», υποστηρίζει ο Τατάρ

    Το ιδιωτικό Gen? TV (14.11.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,rUw9ssuqdTbHR791EMliVcGDDuvqWQ1kY6r3YTIwvMn1DJVEA7NEDfyl4lQbwBoyjW0Q0Fxeh3JoQomBa2pRkGNN8r1JrcecfPV8-BnnRwjmWGWg,,&typo=1) μεταδίδει ότι τον ισχυρισμό πως η «ΤΔΒΚ» προοδεύει καθημερινά παρά τα εμπάργκο αποκτώντας με όλους τους «θεσμούς» της μια σύγχρονη δομή που προκαλεί περηφάνεια με βάση τη δημοκρατία και τη λαϊκή βούληση πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε διάγγελμα με το οποίο άρχισαν οι εορτασμοί για την 40η επέτειο από την ίδρυση του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο.

    «Η ΤΔΒΚ είναι η αξιοπρέπειά μας, είναι η τιμή μας. Η ΤΔΒΚ είναι η μεγαλύτερη αξία που κατέχουμε σε αυτά τα χώματα τα οποία θεωρούμε πατρίδα», υποστήριξε ο Τατάρ και πρόσθεσε: «Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από το κράτος μας το οποίο ιδρύσαμε με κόστος αίμα και ζωές, από την κυριαρχία την οποία κατέχουμε και τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας με τον τουρκικό στρατό. Δεν θα ζήσουμε ξανά τις γεμάτες πόνο και σκοτάδι μέρες της προ του 1974 περιόδου».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» προόδευσε με νέα έργα και νέες επενδύσεις με τη βοήθεια και τις δωρεές της Τουρκίας στην οικονομία, στην πληροφορική, στη γεωργία, στη βιομηχανία, στην ανώτατη εκπαίδευση και σε όλους τους τομείς, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μεγάλη συμβολή στην οικονομία με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το νέο τερματικό κτήριο του παράνομου αεροδρομίου στην Τύπου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «ΤΔΒΚ» θα ενισχύεται καθημερινά.

    Υποστήριξε και τα εξής:

    «Σήμερα είναι η μέρα που επισφραγίστηκε με την ίδρυση της ΤΔΒΚ ο αγώνας μας ενός αιώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Σήμερα είναι η 40η επέτειος ίδρυσης της ΤΔΒΚ που ιδρύθηκε με κόστος αίμα και ζωών με τον επικό αγώνα του λαού μας κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες [?] Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η ΤΔΒΚ είναι η παρακαταθήκη των ιερών πεσόντων προς εμάς. Το μεγαλύτερο καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουμε να καταπατηθεί αυτή η ιερή παρακαταθήκη [?]».

    «Η ελληνοκυπριακή νοοτροπία ο κύριος λόγος του Κυπριακού»

    Ο Τατάρ επανέλαβε τους γνωστούς του ισχυρισμούς ότι οι Τούρκοι θεωρούν πατρίδα τους την Κύπρο από το 1571 που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, ότι ενεργούσαν γνωρίζοντας ότι οι ρίζες τους βρίσκονται στην Ανατολία και ότι δεν καταπίεσαν τις άλλες εθνικότητες στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής διοίκησης. Ισχυρίστηκε και τα εξής αναφερόμενος στην περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης:

    «Σύμφωνα με τη νοοτροπία που αποτελεί τη βάση του αγώνα της ένωσης, ‘δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα οι Τούρκοι που είναι φιλοξενούμενοι στην Κύπρο, πρέπει να εκδιωχθούν από το νησί οι Τούρκοι της Κύπρου που είναι κομμάτι του τουρκικού έθνους και η Κύπρος πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα’.

    Ιδού, συνεχίζεται και σήμερα αυτή ακριβώς η ελληνοκυπριακή νοοτροπία η οποία συνιστά τον κύριο λόγο του κυπριακού προβλήματος. Πάλι σύμφωνα με αυτή τη νοοτροπία, ‘ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μειονότητα, δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας, οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση του κράτους’. Δεν υπεκύψαμε και δεν θα υποκύψουμε σε αυτή την αραχνιασμένη και αναχρονιστική νοοτροπία».

    Αναφερόμενος στην ΕΟΚΑ, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στόχος της ήταν να αφανίσει τους Τουρκοκύπριους και να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί και υποστήριξε ότι η τουρκική οργάνωση Αντίστασης (ΤΜΤ) ιδρύθηκε για υπεράσπιση του «λαού» τους, ο οποίος ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος έναντι των επιθέσεων της «τρομοκρατικής ΕΟΚΑ», κατά την έκφρασή του.

    Στη συνέχεια επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περίοδο που ακολούθησε, υποστηρίζοντας ότι όλος ο κόσμος παρέμεινε θεατής σε όσα υπέμεναν τότε οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι όμως είχαν δίπλα τους τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, η οποία τους προμήθευε με κάθε είδους βοήθεια όπως φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα.

    «Δύο κράτη από το 1964 υπάρχουν στην Κύπρο»

    «Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την αντίσταση», είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να μην θυμούνται όσα εκείνοι βίωσαν στο παρελθόν όταν βλέπουν σήμερα τις συγκρούσεις που διεξάγονται σε πολλά μέρη του κόσμου, τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ενώ συνεχίζονταν οι ελληνοκυπριακές επιθέσεις με στόχο τη γενοκτονία του λαού μας, ο λαός μας εκδιώχθηκε με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία ήταν ίσος ιδρυτικός εταίρος και επιχειρήθηκε να ωθηθεί σε διοικητικό κενό και χάος. Όμως, παρά τις επιθέσεις, ο λαός μας συνέχισε την αντίσταση και συστάθηκε η Γενική Επιτροπή τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 1964 για κάλυψη των διοικητικών μας αναγκών. Όπως αναφέραμε σήμερα με μεγάλη αξιοπρέπεια και τιμή, αυτό το διοικητικό σχήμα είναι το πρώτο βήμα που κάναμε στον δρόμο του να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα χωριστό κράτος. Στηριζόμενοι σε αυτή την ιστορική πραγματικότητα, λέμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη από το 1964. Σε αυτό στηρίζεται η βάση της πρότασής μας για λύση στηριζόμενη στην ύπαρξη δύο ίσων χωριστών κρατών που θέσαμε στην ημερήσια διάταξη και υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Αυτή η βάση έχει παρελθόν 60 χρόνων. [?] Μετά τη Γενική Επιτροπή συστάθηκε η Προσωρινή Τουρκοκυπριακή Διοίκηση και η Τουρκική Διοίκηση. Αυτά είναι άλλα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση του να φτάσουμε στο κράτος. Μετά την ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση που έφερε την ελευθερία στο λαό μας και την ειρήνη σε όλη την Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 συστάθηκε η Αυτόνομη Τουρκοκυπριακή Διοίκηση και το 1975 το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος. Στις 15 Νοεμβρίου 1983 ιδρύθηκε η ΤΔΒΚ στη βάση της ελεύθερης βούλησης και της θέλησης του λαού μας που άσκησε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. [?]»

    «Δεν είναι δυνατή η λύση ομοσπονδίας»

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η τουρκική πλευρά πάντα ήταν θετική και ειλικρινής στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντα συμπεριφερόταν αρνητικά στις συνομιλίες που άρχισαν από το 1968 και ότι με τη λύση της ομοσπονδίας που «συνήθισαν να επιβάλλουν» η ελληνοκυπριακή πλευρά μαζί με κάποιες «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» στόχευε την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, τον αφανισμό του «κράτους» και της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων και τη μετατροπή τους σε μειονότητα.

    «Βεβαίως δεν ήταν δυνατόν να τα δεχτούμε αυτά. Αντισταθήκαμε σε αυτά και συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε», πρόσθεσε και υποστήριξε ξανά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και επιβράβευσε τους Ελληνοκύπριους οι οποίοι το απέρριψαν. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Ενώ προσπαθεί να επιβάλει τη μορφή λύσης που θέλει με απειλές και εκβιασμούς η ελληνοκυπριακή-ελληνική ηγεσία, η οποία χρησιμοποιεί την ένταξη στην ΕΕ ως όπλο, τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν θεατής σε αυτό. Έκκλησή μου προς την ΕΕ και τα ΗΕ είναι να συμπεριφέρονται δίκαια και πρέπει να τερματίσουν την συμπεριφορά των διακρίσεων. Ενώ όσα έγιναν στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα έδειξαν ξανά ότι δεν είναι δυνατή μια μορφή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, δεν έχει κανένα νόημα και εγκυρότητα ακόμα να αναφέρεται κάποιος σε μια λύση που στηρίζεται σε ομοσπονδιακή βάση».

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω πρότειναν τη λύση που στηρίζεται σε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη κατά τις «προεδρικές εκλογές» του 2020 στα κατεχόμενα και ο «λαός» τον εξέλεξε δίδοντάς του μεγάλη στήριξη.

    Υπενθύμισε ότι έθεσε για πρώτη φορά αυτή την πρόταση στο τραπέζι στη Γενεύη με την στήριξη της Τουρκίας και ανέφερε ότι δεν θα υποχωρήσουν από αυτή την πρότασή τους και ότι για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει αποδεχτή η «ίση κυριαρχία» τους και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» τους. «Αυτή η στάση μας συνεχίζεται η ίδια με μεγάλη αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

    «Να μην επιχειρήσει μια νέα τρέλα η ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Στη συνέχεια ο Τατάρ αναφέρθηκε στην έκκληση του Προέδρου Έρντογαν από το βήμα της 77ης και της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προς όλα τα κράτη να αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς, σημειώνοντας ότι αυτή η έκκληση έδωσε μεγάλη δύναμη στη νέα τους πολιτική.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε επιτυχία και κομβικό σημείο την ένταξη της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το «συνταγματικό» της όνομα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν και άλλες επιτυχίες καθώς προχωρούν με αποφασιστικότητα προς τον στόχο τους, ευχαριστώντας τον Έρντογαν για τη βοήθειά του στην επίτευξη αυτών των επιτυχιών.

    Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Καθώς παρακολουθούμε με ανησυχία τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που συνεχίζεται στην περιοχή, παρατηρούμε και τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να εγκαθιδρύσουν ηγεμονία πάνω στους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη γαλάζια πατρίδα. Σε μεταξύ, είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι τέθηκε στην ημερήσια διάταξη η λύση δύο κρατών για επίλυση του προβλήματος Ισραήλ-Παλαιστίνης. Έκκλησή μου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να απαντήσει θετικά στην ειλικρινή προσέγγισή μας, να τερματίσει τις δραστηριότητες που δημιουργούν ένταση και να μην επιχειρήσει μια νέα τρέλα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα επιτρέψουν να γίνει η Κύπρος ελληνικό νησί, δηλώνει ο Τατάρ

    H G?ne? (14.11.23) γράφει ότι τη θέση ότι διεξάγουν έναν σημαντικό εθνικό αγώνα σε αυτή την γεωγραφική περιοχή μαζί με την Τουρκία εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος σε μέλη του τουρκικού «Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ναυτικών Είμαστε στις Θάλασσες» που τον επισκέφτηκαν τη Δευτέρα.

    Επισημαίνοντας τη σημασία της υπεράσπισης των «ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας» και των θαλασσών της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» τόσο για συνέχιση της «εθνικής πολιτικής» όσο και για την ασφάλεια στη «Γαλάζια Πατρίδα» και τους φυσικούς πόρους, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι είναι σημαντική η «ΤΔΒΚ» για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή ως «το νοτιότερο τουρκικό κράτος», κατά την έκφρασή του.

    Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ παιχνίδια που παίζονται προσπαθώντας να κάνουν και την Κύπρο ελληνικό νησί μετά τα νησιά του Αιγαίου.

    «Μητέρα πατρίδα και θυγατέρα πατρίδα είμαστε ισχυρές μαζί στη Γαλάζια Πατρίδα και βαδίζουμε προς το μέλλον», υποστήριξε.

    Εξάλλου, η K?br?s (14.11.23) γράφει ότι μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από γυναίκες ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες για την επέτειο 40 χρόνων από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι οι γυναίκες ανέλαβαν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στο μέτωπο όσο και πίσω από αυτό στον αγώνα που διεξήγαγαν για ελευθερία και ύπαρξη.

    Ισχυρίστηκε πως έστω και αν δεν αναγνωρίζεται, η «ΤΔΒΚ» διαθέτει όλους τους θεσμούς που υπάρχουν σε ένα κράτος, «δημοκρατική δομή», «δικαστήρια» και «δικαιοσύνη».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα μπουν ποτέ κάτω από τον ζυγό της «άλλης πλευράς», ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί, να εκδιώξουν την Τουρκία από το νησί κάνοντάς μας μειονότητα και να πάρουν από τα χέρια μας όλα μας τα δικαιώματα. Οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Η ειρήνη στο νησί ήρθε το 1974. Από εκείνη την ημέρα ζούμε ειρηνικά, με ασφάλεια και ηρεμία. Διεξάγουμε τον ευγενή μας αγώνα μαζί με τις γυναίκες».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο θα είναι με συνεργασία «δύο κρατών», ο Τατάρ υποστήριξε ότι σε αυτή τη συμφωνία το «τουρκικό κράτος στον βορρά», κατά την έκφρασή του, θα είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ουστέλ: «Συνεχίζεται η πορεία για αναγνώριση»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber K?br?s (14.11.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,x9QH4TXlXf3ZCtNoJrxMq1VUCNivxO3ALy6gkNFWRdvAtCPiA4WfWZUHbaAl0M4aSgcj5EyFClhOynCfFN6ABG2CK02T5vmyao4oOWDrtrsEq-ErJN60sI,&typo=1) δημοσιεύει το εορταστικό μήνυμα του λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος Ουνάλ Ουστέλ, επί της ευκαιρίας της 40ης επετείου από την ίδρυση του. Ο Ουστέλ σε μια σύντομη αναδρομή αναφέρθηκε στην ιστορία από την οπτική της τουρκοκυπριακής πλευράς και επανέλαβε τις θέσεις τους για λύση «δύο κρατών», ως ακολούθως:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακή βάση, οι οποίες είναι ανοιχτές εδώ και 50 χρόνια, δεν θα αποφέρουν πλέον κανένα αποτέλεσμα. Όλος ο κόσμος πρέπει τώρα να δει ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις τρέχουσες παραμέτρους που αγνοούν την πραγματικότητα του νησιού, την ύπαρξη δύο κρατών και δύο λαών στο νησί, και που είναι 50 χρόνια πίσω από την εποχή. [?]

    Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει πλέον στην ελληνοκυπριακή διοίκηση να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις μόνο για να φυλακίσει τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι και να διακόψει τους δεσμούς τους με τον κόσμο».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας για αναβάθμιση και αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όπως την έκκληση του Τούρκου Προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ και τη συμμετοχή τους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει πλέον σπάσει τα τετριμμένα. Ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει την πορεία του με γοργά βήματα προκειμένου η Δημοκρατία να πάρει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα, όπως όλα τα άλλα κράτη και να αγκαλιάσει τον κόσμο».

    Επιπρόσθετα, ο Ουστέλ δήλωσε: «Σε αυτό το σημείο, πρέπει να λύσουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα υποδομών του κράτους μας και να εξαλείψουμε όλες τις υφιστάμενες ελλείψεις μας σε υποδομές στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την υγεία, τις μεταφορές, την ενέργεια, την οικονομία, τη γεωργία και τον τουρισμό».

    Απαρίθμησε, επίσης, τα μεγάλα έργα υποδομής που γίνονται με συνδρομή της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Όλα αυτά πραγματοποιούνται χάρη στη μεγάλη υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και στα σωστά, αποφασιστικά και θαρραλέα βήματα της κυβέρνησής μας. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να κάνουμε τη δημοκρατία μας να αγκαλιάσει τον κόσμο, να ανταγωνιστεί τον κόσμο και να συναγωνιστεί τον κόσμο στο 40ό έτος της».

    (ΙΣ)

    [04] Επαφές τούρκων επιχειρηματιών στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (13.11.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,pqtj2aWp9pp06mhRMeK0fnlniBgK96Kbc04GOh91IrQMOrRXdZaYSvPTJ8y7YBOFcuK4XX7GaBZEZqU7JNCSDzih-emMO5HieL0yCjjEVJtU6iWwiVt1Q07XaMyn&typo=1) γράφει ότι με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ συναντήθηκαν αντιπροσωπείες της Διοίκησης Ανάπτυξης και Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (KOSGEB) και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης Κάισερι, οι οποίες βρέθηκαν στα κατεχόμενα με πρόσκληση του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου».

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Ουστέλ δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες από την Τουρκία συμφώνησαν ότι η συνεργασία τους με την «ΤΔΒΚ» και οι επενδύσεις που θα γίνουν θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τόνισε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία συνεχίζονται στο υψηλότερο επίπεδο.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα στην Παλαιστίνη, ο Ουστέλ ευχήθηκε να τερματιστούν αυτές οι «απάνθρωπες επιθέσεις» και υποστήριξε ότι αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη δεν είναι κάτι μακρινό για την «ΤΔΒΚ», αφού και η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέστη τέτοια καταπίεση, όπως ισχυρίστηκε.

    Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Καϊσερί, Ομέρ Γκιουλσόι (?mer G?lsoy) είπε:

    «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο νησί στην 40ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η ΤΔΒΚ είναι πολύ σημαντική για εμάς και αποτελεί κόρη οφθαλμού. Ως Εμπορικό Επιμελητήριο Καϊσερίου, θα έχουμε πολλές συναντήσεις στην ΤΔΒΚ, προκειμένου να συμβάλουμε στην οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη της βόρειας Κύπρου. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μόνιμες συνεργασίες ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων».

    (ΙΣ)

    [05] Συμφωνίες στο Λονδίνο για αύξηση τουρισμού υγείας στα κατεχόμενα

    Η διαδικτυακή G?ndem K?br?s (13.11.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fgundemkibris.com&c=E,1,L0ePdcXe3Jkccx5DGFbNKRoJSR4sKZgh4vhXODXmvIFx5qB5IGdqbW7uszhFSxdgKAzRYE0108Yn-doZPEkc4KKCtx9DDRGNDB2tmNCX0iKlNnc1k,&typo=1) γράφει ότι ο Αχμέτ Σαβασάν, λεγόμενος βουλευτής και πρόεδρος του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας» (WTTC) συμμετείχε στην Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «κυπριακού συμβουλίου τουρισμού υγείας», ο Σαβασάν υπέγραψε ειδικές συμφωνίες με ορισμένες επιχειρήσεις υγείας και τουρισμού που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ίδρυση γραφείου διασύνδεσης τουρισμού υγείας στο Λονδίνο και δήλωσε ότι στόχος των συμφωνιών είναι να επιτευχθεί αύξηση κατά 70% στον αριθμό των τουριστών υγείας που μεταφέρονται στην «ΤΔΒΚ» από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Αναφερόμενος στην φετινή σύνοδο με θέμα «Μετασχηματισμός του τουρισμού μέσω της νεολαίας και της εκπαίδευσης», ο Σαβασάν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, «συζητήθηκαν τα σημερινά κενά στην τουριστική εκπαίδευση και υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενδυνάμωση των νέων μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών διαδικασιών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις του τουρισμού».

    Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Εάν η κυβέρνησή μας, τα πανεπιστήμια και οι ενδιαφερόμενοι φορείς ενεργήσουν από κοινού και λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων σε όλο τον κόσμο για τουριστική εκπαίδευση στην ΤΔΒΚ, μπορούν να επιτευχθούν πολύ σημαντικά κέρδη για τον εκπαιδευτικό τουρισμό αφενός και για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού της βόρειας Κύπρου αφετέρου. Πιστεύω ολόψυχα στις δυνατότητές μας σε αυτό το θέμα και ότι μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

    (ΙΣ)

    [06] Ο Τζαντάν συμμετείχε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Η Yeni D?zen (14.11.23) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αρμαγάν Τζαντάν εκπροσώπησε το κόμμα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), που πραγματοποιήθηκε στη πόλη Μαλάγα της Ισπανίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζαντάν συμμετείχε στο συνέδριο τόσο ως μέλος του Κόμματος όσο και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (AKPA).

    Στο συνέδριο συμμετείχαν της αριστερά και προοδευτικά κόμματα από περισσότερες από 40 χώρες.

    Κατά τη διάρκειά του, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη γενικότερα, την ανάπτυξη της δημοκρατίας, τη βελτίωση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των άτυπων μεταναστών και τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

    Ανάμεσα στους ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

    (ΑΚ)

    [07] Επικρίσεις Ντεριά κατά «κυβέρνησης» στο θέμα της «κυριαρχίας»

    H Yeni D?zen (14.11.23) γράφει ότι κατηγορίες κατά της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα εξαπέλυσε η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά, η οποία μιλώντας τη Δευτέρα από το βήμα της «βουλής» υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» απέκοψε τον δεσμό της με τον «λαό» και άδειασε το περιεχόμενο των εννοιών «κυριαρχία, δημοκρατία και κράτος».

    Υποστηρίζοντας ότι το «κράτος» υπάρχει για τους ανθρώπους και όχι το ανάποδο, η Ντεριά εξέφρασε την άποψη ότι η έννοια της κυριαρχίας στην Κύπρο εκφράζει έναν αγώνα διαμοιρασμού και ότι πριν το 1974 υπήρξε ένας αγώνας διαμοιρασμού ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, ενώ μετά το 1974 αυτός ο αγώνας συνεχίζεται ανάμεσα στους ανθρώπους της ίδιας κοινότητας.

    Ανέφερε ότι στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε μια αδικία και καταβάλλεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η αδικία και πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν για ποιο σκοπό ασκείται η κυριαρχία και για να κάνει πλούσιους ποιους.

    Σημειώνοντας ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν την Κύπρο εξαρτώμενη από την Τουρκία, η Ντεριά επισήμανε ότι η οικονομική εξάρτηση φέρνει και την πολιτική εξάρτηση και διερωτήθηκε «ποιοι είναι οι κυρίαρχοι που επιχειρούν να παραδώσουν αυτή την κοινότητα στην τάξη πραγμάτων των πρωτοκόλλων».

    Δεύτερο πλιάτσικο μετά το Σχέδιο Ανάν

    Υποστηρίζοντας ότι πρώτη φορά η οικονομική ευημερία άρχισε να εξαπλώνεται προς τη βάση με το Σχέδιο Ανάν, η Ντεριά είπε ότι ακολούθησε η έκρηξη στον τομέα των οικοδομών, την οποία χαρακτήρισε «περίοδο του δεύτερου πλιάτσικου».

    Ανέφερε ότι πρόσφατα οι ισλαμιστές πήραν τη θέση τους ως μια νέα ομάδα ελίτ στον καβγά του διαμοιρασμού και υπάρχει μια διαδικασία η οποία καταργεί την βούλησή τους. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όταν λέγεται ίση κυριαρχία πρέπει να ρωτήσουμε ποιου η κυριαρχία. Οι άνθρωποι φτωχαίνουν καθημερινά, οι νέοι μεταναστεύουν. Ποιου η κυριαρχία; Ποιος είναι κυρίαρχος; Μήπως ο κυρίαρχος είναι οι ελίτ του UBP που έχει στενέψει πολύ το πεδίο αρμοδιότητάς τους και εκτελούν απλώς εντολές; Είναι ο κ. Ερσίν ο κυρίαρχος; Είναι ο Ουστέλ και το υπουργικό του ο κυρίαρχος που διανέμουν καθημερινά γη και υπηκοότητες; Είναι ο κ. Τορέ ο κυρίαρχος, ο οποίος έφτιαξε ψεύτικη απόδειξη για το προσωπικό του όχημα;»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τουρκικά πολεμικά πλοία στα κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια

    H Halk?n Sesi (14.11.23) γράφει ότι πολεμικά πλοία των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων έχουν αγκυροβολήσει στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και Αμμοχώστου και θα είναι ανοικτά για επίσκεψη από το κοινό στα πλαίσια των «εορτασμών» για την 40η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας βρίσκεται αγκυροβολημένη η τουρκική φρεγάτα TCG Giresun (F 491) και το υποβρύχιο TCG BURAKRE?S (S-359), ενώ στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου βρίσκεται η κορβέτα TCG Bart?n (F-504).

    (ΑΚ)

    [09] Ντοκιμαντέρ του TRT World με θέμα την Κύπρο

    Η K?br?s (14.11.2023 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,nR92bgvumqgOiBMaZqnQuh7zt2xcxkt8ZuPKSqtJXMcFQboq4bPIADWauqQei8Joy7sov93NveCEYNuY32LnyvuOKzmetrkeeSWnTM6m2AX0h319k7FT75G&typo=1) γράφει ότι θα προβληθεί από το TRT World μια σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τίτλο «Το μέτωπο της Κύπρου» (The Forefront Cyprus) με αφορμή την 40ή επέτειο από την ίδρυση του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο. Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Τετάρτη στις 17.30 ώρα Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του TRT, κατά τη φάση προετοιμασίας του ντοκιμαντέρ, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα και συνεντεύξεις στις κατεχόμενες περιοχές και την Τουρκία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει λεπτομερείς αφηγήσεις που θα μεταδοθούν για πρώτη φορά σε σχέση με τα Κόκκινα, καθώς και πλάνα που λήφθηκαν στη νεκρή ζώνη υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Για το ντοκιμαντέρ έγιναν συνεντεύξεις με περίπου 50 ονόματα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, πρώην αρχηγοί κρατών, υπουργοί, διπλωμάτες, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιστορικοί, βετεράνοι και πολλοί αυτόπτες μάρτυρες. Μεταξύ αυτών των ονομάτων είναι ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Άλβαρο ντε Σότο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ντερβίς Έρογλου, ο Σερντάρ Ντενκτάς και η Καίτη Κληρίδη.

    Οι θεματικές ενότητες των επεισοδίων που προάγουν τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό έχουν ως εξής:

    «Μέρος 1 - Σπόροι μίσους: Πώς πραγματοποιήθηκαν οι σφαγές που είναι γνωστές ως Ματωμένα Χριστούγεννα και πώς το νησί διαιρέθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τα όνειρα των Ελληνοκυπρίων για Ένωση.

    Μέρος 2-Αντίσταση: Η ένδοξη αντίσταση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα, τα οποία πολιορκήθηκαν από τους Ελληνοκύπριους το 1964 και αποκλείστηκαν για μέρες, εξιστορείται μέσα από τα στόματα αυτοπτών μαρτύρων και βετεράνων.

    Μέρος 3 - Επιχείρηση Αττίλας: Μετά τις αυξανόμενες σφαγές των Ελληνοκυπρίων και το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας, περιγράφεται η ειρηνευτική επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο νησί, γνωστή και ως Επιχείρηση Αττίλας.

    Μέρος 4-Διπλωματικός πόλεμος: Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και άρχισε ένας μεγάλος διπλωματικός αγώνας. Το θέμα αυτού του κεφαλαίου είναι οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο.

    Μέρος 5 - Σχέδιο Ανάν:

    Το 2002 συζητείται το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ενοποίηση του νησιού και τα πολιτικά γεγονότα γύρω από αυτό.

    Μέρος 6 - Ένα νησί, δύο κράτη: Βλέποντας ότι δεν μπορούσαν να προκύψουν αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δεκαετίες και σύρθηκαν σε αδιέξοδο από τους Ελληνοκύπριους, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ μπήκαν στο δρόμο της ανεξαρτησίας και της αναγνώρισης. Αντικείμενο αυτού του κεφαλαίου είναι το ιστορικό της πολιτικής της λύσης των δύο κρατών».

    (ΙΣ)

    [10] Η επέτειος ίδρυσης του κατοχικού καθεστώτος εορτάστηκε στο Μπακού

    Σύμφωνα με την K?br?s (14.11.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,pgQGO38YhwyCNHp46j8rb5QEcc1QjAIF8xAGFtxB5bq-qQN7Hy72P41xRxqRKR5OdIvFqpYubcLR5oD5CgBfn4UaD7FWutRdtOnhwSNVJIjRDz7w-UD8&typo=1), η 40η επέτειος της ίδρυσης του κατοχικού καθεστώτος εορτάστηκε στο Μπακού.

    Σε δεξίωση που παρέθεσε ο λεγόμενος αντιπρόσωπος της «ΤΔΒΚ» στο Αζερμπαϊτζάν Ουφούκ Τούργκανερ συμμετείχαν ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Μπακού, Τζαχίτ Μπαγτζί, βουλευτές, εκπρόσωποι τουρκικών ιδρυμάτων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν, επιχειρηματίες και καλεσμένοι.

    Μιλώντας στη δεξίωση, ο Τουργκάνερ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο Αζερμπαϊτζάν, την οποία χαρακτήρισε σημαντική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ιστορικών και αρχαίων δεσμών τους σε κάθε τομέα.

    Σε δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών της βουλής του Αζερμπαϊτζάν, Σαμέτ Σεγίντοφ είπε ότι έγινε συνήθεια πλέον ο εορτασμός της επετείου ίδρυσης του αποσχιστικού καθεστώτος στο Αζερμπαϊτζάν και υποστήριξε ότι μετά την νίκη της χώρας του στο Καραμπάχ δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την «ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ/Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνεχίζει την εντατική διπλωματία για τη Γάζα ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Ak?am (13.11.23, aksam.com.tr), θα αυξήσει περαιτέρω τις διπλωματικές επαφές του τις επόμενες ημέρες o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνικές και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες διαφόρων χωρών για να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και να μειώσει τις απώλειες αμάχων από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, όπου και αναμένεται να μεταφέρει μηνύματα από το Βερολίνο σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, κατηγορώντας τις για την αδυναμία τους «υψώσουν τη φωνή τους μπροστά στις ισραηλινές επιθέσεις». Ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

    Ο Έρντογαν αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και να στείλει το μήνυμά του από το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές χώρες που «δεν μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Αλγερία στις 21 Νοεμβρίου. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmecid Tebboune, θα επικεντρωθεί επίσης στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

    Προσεχώς ο Έρντογαν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Αίγυπτο.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ιράν, ?brahim Reisi αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 28 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, θα γίνει αξιολόγηση τόσο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όσο και των περιφερειακών εξελίξεων.

    Οι μέχρι σήμερα επαφές

    Από την αρχή των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, ο Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνικές επικοινωνίες με περίπου 30 ηγέτες διαφόρων χωρών. Συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Abdel Majid Tebboune και τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman.

    Εξάλλου, ο Ερντογάν συμμετείχε στη 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, στις 3 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Έρντογαν πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κιργιζιστάν Sadyr Japarov, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και τον πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος παρέστη και στη 16η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, ενώ το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν συμμετείχε στην Έκτακτη Κοινή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

    Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Έρντογαν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, Joko Widodo, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και τον τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Muhammed bin Selman.

    (ΑΚ)

    [02] Τηλεφωνικές επαφές Φιντάν

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (13.11.23 aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

    Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, Φιντάν και Shoukry συζήτησαν για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή τους. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Σύμφωνα με τη Milliyet (14.11.23 milliyet.com.tr), ο Φιντάν συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Marija Pej?inovic Buric.

    Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, καθώς και περιφερειακά θέματα συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία.

    Στη συνέχεια, ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Ειδικό διαπραγματευτή της Κίνας για θέματα Μέσης Ανατολής, Zhai Hun.

    Ο Τούρκος Υπουργός πραγματοποίησε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

    (ΓΜ)

    [03] Πρώτη συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Τουρκίας μετά από τρία χρόνια

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN T?rk (14.11.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,yQx19yEccZq5xVPc-PvEJ43OVi85-gPZdn6qnSuX4kxI5m9x0ziwmKVpxRg72x0pdkvfltAM7aCuRPVdIzC5XIhG5FODfy3lUz1pbgTwNI,&typo=1), πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση κορυφής Ελλάδας ? Τουρκία για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μετά από 3 χρόνια.

    Η 4η συνάντηση για τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα μετά από περισσότερο από 3 χρόνια.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι και επιτεύχθηκε συμφωνία για την επαναφορά και εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθ' όλη τη διάρκεια του 2024.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναφέρουν και να εφαρμόσουν τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια του 2024, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τις δύο κυβερνήσεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αποφάσισαν επίσης να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό σημείου επαφής για να παραμένουν σε επικοινωνία και να διευκολύνουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα.

    (ΓΜ)

    [04] Σε νέο παγκόσμιο σύστημα υπό την ηγεσία της Τουρκίας αναφέρεται ο Κουρτουλμούς

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ankara Anatolia (13.11.23 aa.com.tr), o Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι θα προσπαθήσουν να εγκαθιδρύσουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα υπό την ηγεσία της Τουρκίας.

    Μιλώντας σε τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο πανεπιστήμιο του Παμούκαλε, o Koυρτουλμούς υποστήριξε ότι το νέο παγκόσμιο σύστημα «θα βασίζεται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη συνείδηση, την ανθρωπιά και την ανθρωπιά».

    Ο Κουρτουλμούς δήλωσε ότι η ανθρωπότητα διανύει μια περίοδο με τις πιο δύσκολες, σκοτεινές και μεγαλύτερες αναταράξεις των τελευταίων χρόνων και υποστήριξε ότι πίσω από όλα σχεδόν τα προβλήματα σε διάφορους τομείς βρίσκεται η κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος που κυβέρνησε τον κόσμο τους τελευταίους δύο αιώνες με όλους τους θεσμούς, τους κανόνες, τις ιδέες και τις αξίες του.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν το διεθνές σύστημα να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ο Κουρτουμούς επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Κουρτουλμούς ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι μόνο ένα γραφείο και ασχολείται μόνο με τη δημοσίευση εκθέσεων.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 14 November 2023 - 12:42:40 UTC