Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-11-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 235/2023 28.11.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν προκαλούν ανησυχία οι αριθμοί πώλησης γης σε αλλοδαπούς, λέει ο Ουστέλ
  • [02] Δεν θα απαγορεύσουν την πώληση γης σε αλλοδαπούς, λέει ο Ογούζ
  • [03] Μόνο το 0,30% του εδάφους πουλήθηκε σε αλλοδαπούς, υποστηρίζει ο Γκιούρτζαφερ
  • [04] Σημαντικές οι επαφές με την Τουρκία, λέει ο Τατάρ
  • [05] «Πόθεν έσχες» για τον Τατάρ ζητά ο Όζερσαϊ
  • [06] Ο Χασίπογλου αντικαθιστά τον Μπέροβα στην ΚΣΣΕ
  • [07] Αγωγή κατά της δημοσιογράφου που αποκάλυψε την δράση θρησκευτικών ταγμάτων
  • [08] Ξενοδοχείο επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων άνοιξε στην Βοκολίδα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Ισπανό Πρωθυπουργό με ατζέντα την Γάζα
  • [02] Τουρκικές εξαγωγές τους πρώτους δέκα μήνες του έτους

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν προκαλούν ανησυχία οι αριθμοί πώλησης γης σε αλλοδαπούς, λέει ο Ουστέλ

    Η Halk?n Sesi (28.11.23) γράφει ότι απάντηση στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ότι το βλέμμα τους είναι στραμμένο στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο και την «ΤΔΒΚ» σε σχέση με τις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα έδωσε ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ από το βήμα της «βουλής» χθες.

    Σημειώνοντας ότι αυξήθηκε με γοργούς ρυθμούς η αγορά περιουσιών από αλλοδαπούς μετά το Σχέδιο Ανάν το 2004, ο Ουστέλ είπε ότι μετά τη στασιμότητα όλες οι «κυβερνήσεις» εργάστηκαν για να ζωντανέψει ο τομέας και ότι και η «κυβέρνηση» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) αύξησε από 1 σε 4 τις ακίνητες περιουσίες που μπορούσαν να αγοραστούν από αλλοδαπούς, πραγματοποιώντας κάτι που γινόταν για πρώτη φορά.

    Αναφέροντας ότι όταν ο ίδιος ήταν «υπουργός εσωτερικών» μείωσε σε μία τις συμβάσεις των αλλοδαπών στο «κτηματολόγιο», ο Ουστέλ είπε πως πρέπει να παραδεχτούν πως κάποια πράγματα γίνονται ελλιπώς και επικρίνοντας το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση του «τμήματος κτηματολογίου» επεσήμανε ότι τα αρχεία της περιόδου πριν το 2022 βρίσκονται σε τετράδια, ενώ του 2023 μπορούν να αναζητηθούν ηλεκτρονικά.

    Αναφερόμενος στις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν αριθμοί που προκαλούν ανησυχία» και πρόσθεσε ότι αν σήμερα γυρίζουν τα γρανάζια της οικονομίας, αυτό οφείλεται στις δουλειές που κάνουν οι εργολάβοι και στη συμβολή αυτών των εργασιών στον τουρισμό.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν θα απαγορεύσουν την πώληση γης σε αλλοδαπούς, λέει ο Ογούζ

    Η Halk?n Sesi (28.11.23) γράφει ότι τη θέση πως δεν μπορούν να απαγορεύσουν την πώληση γης σε αλλοδαπούς εξέφρασε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ μιλώντας στην «βουλή» και απαντώντας σε επικρίσεις του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν σε σχέση με πώληση έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων στο Έξω Μετόχι σε ξένη εταιρεία.

    Ο Έρχουρμαν ανέγνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου επικρίνοντας το γεγονός ότι σε αυτήν δεν αναφέρεται ο σκοπός της επένδυσης και ότι είναι άγνωστος ο σκοπός αυτός.

    Απαντώντας στον Έρχουρμαν, ο Ουγούζ είπε ότι η αγορά της εν λόγω γης έγινε για γεωργικούς σκοπούς.

    Υπενθυμίζοντας ότι εργάζονται για να θέσουν περιορισμούς στην αγορά γης από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, ο Ογούζ ανέφερε ότι θα απαγορεύσουν τη μέθοδο «κατασκεύασε και πούλα», όμως δεν θα απαγορεύσουν την πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μόνο το 0,30% του εδάφους πουλήθηκε σε αλλοδαπούς, υποστηρίζει ο Γκιούρτζαφερ

    Η K?br?s (28.11.23) γράφει ότι την άποψη πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι ξεπουλήθηκαν τα εδάφη της «χώρας» και ότι η «ΤΔΒΚ» θα μετατραπεί σε Γάζα εξέφρασε ο πρόεδρος της «ένωσης» εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτά μπορούν να λέγονται από τον «λαό», όμως στους πολιτικούς αναλογούν κάποια καθήκοντα σε αυτό το θέμα.

    Παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνονται με σχέδιο οι εν λόγω πωλήσεις και να αποφέρουν όφελος στη «χώρα» και πρόσθεσε:

    «Έχουμε μια έλλειψη εδώ. Άλλο πράγμα είναι να λέγεται η έλλειψή μας και άλλο να λέγεται χάθηκαν τα εδάφη της χώρας, αγοράστηκαν από τους αλλοδαπούς, μετατρεπόμαστε σε Γάζα».

    Επισημαίνοντας την ανάγκη «νομικών ρυθμίσεων» σε σχέση με την γη που πωλείται σε ξένα κεφάλαια και αλλοδαπούς, ο Γκιούρτζιαφερ χαρακτήρισε λαϊκισμό τις δηλώσεις που γίνονται τώρα στο θέμα αυτό.

    Αντιδρώντας σε κάποιες ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, ο Γκιούρτζιαφερ υποστήριξε: «Κανένα από αυτά τα κουτσομπολιά δεν είναι σωστό. Βομβαρδίζεται μια παραπληροφόρηση στην αγορά. Είναι φυσιολογικό να κάνει προπαγάνδα η ελληνοκυπριακή πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα, όμως δεν καταλαβαίνω το να γίνονται οι δικοί μου άνθρωποι συνέταιροι στην ελληνοκυπριακή προπαγάνδα για μικροσυμφέροντα».

    Αναφερόμενος στα στοιχεία που κατέχει ο ίδιος, ο Γκιούρτζαφερ ισχυρίστηκε ότι το ποσοστό γης που πουλήθηκε σε αλλοδαπούς ανέρχεται στο 0,30% και σημείωσε ότι σύμφωνα με τους «κανόνες» του «κεφαλαίου 96» σε μια έκταση χιλίων στρεμμάτων θα μπορούσαν να ανεγερθούν 20 χιλιάδες κατοικίες. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Η ΤΔΒΚ είναι 2 εκατομμύρια 550 χιλιάδες στρέμματα. Αν μέσα σε 5 χιλιάδες στρέμματα μπορείτε να φτιάξετε 100 χιλιάδες κατοικίες και αυτή την στιγμή ο αριθμός πώλησής μας είναι μεταξύ 30 με 40 χιλιάδες, όταν μετατρέψουμε σε αναλογία αυτό το ποσοστό είναι ένας αριθμός πολύ ψηλός 0,30%. Πρέπει να κάνουμε πολιτική για τις κατοικίες. Πρέπει να κάνουμε στρατηγική αγοράς. Όσες κατοικίες θα φτιαχτούν μέχρι την περίοδο 2030-2040, πρέπει να τις προγραμματίσουμε ανά περιοχή και να επιβάλουμε περιφερειακούς περιορισμούς».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο φόρος στο «κτηματολόγιο» αυξήθηκε από 6% σε 12%, ο Γκιούρτζιαφερ εξήγησε ότι σκοπός αυτής της αλλαγής ήταν τόσο η δημιουργία πόρων για την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» όσο και η δημιουργία πόρων για το ταμείο κοινωνικών κατοικιών για νέους. Είπε ότι μετά από αυτή την πρακτική, υπήρξε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στις εγγραφές στο «κτηματολόγιο» και το «κράτος» δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτή.

    «Υπάρχει σοβαρή διαφορά ανάμεσα στις άδειες που εκδίδονται και στις εγγραφές που γίνονται στο τμήμα κτηματολογίου», είπε προσθέτοντας ότι ο αγοραστής παίρνει το σπίτι του, ο εργολάβος παίρνει τα χρήματά του, όμως το «κράτος» δεν παίρνει το μερίδιο που πρέπει να πάρει.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σημαντικές οι επαφές με την Τουρκία, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (28.11.23) γράφει ότι Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Karabuk, της Τουρκίας και δήλωσε ότι το κατοχικό καθεστώς βρίσκεται σε αρμονία και συνεργασία με τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Τουρκίας στις διαδικασίες οικονομικής ανάπτυξης.

    Λέγοντας ότι αποδίδουν σημασία στις αμοιβαίες επισκέψεις με την Τουρκία, ο Τατάρ δήλωσε ότι συνεχίζουν να γνωστοποιούν στον κόσμο την πολιτική των «δύο κρατών» και υπογράμμισε τη σημασία της «κυριαρχικής ισότητας», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι δεν θα επιτρέψουν τα «παιχνίδια» που αποσκοπούν στη διάσπαση των δεσμών με την Τουρκία και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Κύπρο και ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις της Τουρκίας και στην παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο νησί.

    Ευχόμενος μια ισχυρότερη «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρθηκε στο κατοχικό καθεστώς, στο οποίο «θα αντανακλώνται τα επιτεύγματα του τουρκικού αιώνα», ο Τατάρ δήλωσε: «Θα συνεχίσει πάντα να είναι επιθυμία μας να αναπτύξουμε οικονομικά αυτόν τον τόπο για την ευημερία και την ευημερία του λαού μας».

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι υποδομές της «ΤΔΒΚ» φαίνεται να είναι σε σημείο όπου μπορούν να ξεπεραστούν οι κρίσεις και οι καταστροφές που βίωσαν, καθώς και ότι μπορούν να γίνουν μελέτες για συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Karabuk.

    (ΙΣ)

    [05] «Πόθεν έσχες» για τον Τατάρ ζητά ο Όζερσαϊ

    Η Avrupa (28.11.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουτρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι ο «νόμος για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων» καλύπτει όχι μόνο τον λεγόμενο πρόεδρο του κατοχικού καθεστώτος αλλά και τη σύζυγό του και ότι θα πρέπει να γίνει ανακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη πώληση του Kanal T, το οποίο ανήκε στη Σιμπέλ Τατάρ, σύζυγο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, και ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ως αντιπολίτευση θα πρέπει να παρακολουθεί το θέμα.

    Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Οζερσάι ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα «νόμο περί δήλωσης περιουσιακών στοιχείων», η υποχρέωση δήλωσης περιουσιακών στοιχείων καλύπτει όχι μόνο τον «πρόεδρο» αλλά και τη σύζυγό του και απαρίθμησε τα άρθρα του σχετικού νόμου.

    Υποστηρίζοντας ότι η πώληση αποτελεί σημαντική αλλαγή, ο Οζερσάι δήλωσε ότι ο Τατάρ θα πρέπει να αναφέρει την αλλαγή αυτή στο «προεδρείο της βουλής» και όχι μόνο στον «πρόεδρο» εντός ενός μηνός από την πώληση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για να ενεργήσει σύμφωνα με το «νόμο» και ότι το CTP θα παρακολουθήσει το θέμα και θα ενημερώσει το κοινό.

    (ΙΣ)

    [06] Ο Χασίπογλου αντικαθιστά τον Μπέροβα στην ΚΣΣΕ

    Η K?br?s (28.11.23) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας και «βουλευτής» Αμμοχώστου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου θα αντικαταστήσει τον Οζντεμίρ Μπέροβα στην αντιπροσωπεία της λεγόμενης βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Αυτό αποφασίστηκε χθες ομόφωνα στη «βουλή» λόγω του ότι ο Μπέροβα διορίστηκε «υπουργός οικονομικών» του κατοχικού καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αγωγή κατά της δημοσιογράφου που αποκάλυψε την δράση θρησκευτικών ταγμάτων

    Η Avrupa (28.11.23) γράφει ότι αγωγή καταχωρίστηκε εναντίον της δημοσιογράφου της ιστοσελίδας Bugun K?br?s, Αϊσιεμντέν Ακίν, η οποία έβγαλε φωτογραφίες και δημοσίευσε είδηση περί ύπαρξης «εστιών θρησκευτικών ταγμάτων» στις οποίες συγκεντρώνονται άτομα κάτω των 18 χρόνων από αγνώστους και τους γίνεται εκπαίδευση αγνώστου περιεχομένου.

    Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Θα λογαριαστούμε στο δικαστήριο με τους οπαδούς του δόγματος», η Ακίν αναφέρει ότι μετά τη δημοσίευση της εν λόγω είδησης, δικηγόρος με τα αρχικά RSS πήγε στην «αστυνομία» και καταχώρισε καταγγελία και η «αστυνομία» ήγειρε «αγωγή» εναντίον της.

    Πρόσθεσε και τα εξής η Ακίν: «Αν γίνει αποδεχτή η αγωγή, θα γλεντήσουμε πολύ. Πρώτα δικηγόρε θα μας εξηγήσεις πώς τυγχάνουν εκμετάλλευσης μικρά παιδιά στις εστίες, οι οποίες ανήκουν στον Σύνδεσμο Βοήθειας σε Μαθητές που βρίσκονται στην Ηλικία Εκπαίδευσης! Θα εξηγήσεις τι εξυφαίνεται σε εκείνες τις εστίες».

    Η Ακίν ανέφερε ότι ο εν λόγω δικηγόρος απέστειλε στην ιστοσελίδα απειλητική επιστολή την οποία όμως δεν δημοσίευσε και συνέχισε ως εξής: «Θα αναφέρεις τι κάνετε στις εστίες το συνδέσμου που αποκαλύψαμε! Επιπλέον, δεν είσαι μόνο δικηγόρος, είσαι και ο 'Ιμάμης της Λεύκας' του συνδέσμου που υπάγεται στο τάγμα Σουλεϊμαντζί! Πρώτα θα αποκαλύψεις τις σχέσεις σου με αυτό το τάγμα! Θα εξηγήσεις πώς γνωστοποίησες στην αστυνομία τον αριθμό εγγραφής του οχήματός μου που πήρες από την κάμερα του συνδέσμου που μπήκαμε και πώς απέκτησες πρόσβαση στο όνομά μου και στον αριθμό τηλεφώνου μου. [...] Είμαστε δημοσιογράφοι, εργαζόμαστε για το κοινό. [...] Θα λογαριαστούμε».

    Ζήτημα εποίκων

    Σχολιάζοντας το θέμα σε παραπολιτικό της σχόλιο με τίτλο «Αϊσιεμντέν Ακίν», η εφημερίδα σημειώνει τα εξής:

    «Η μάνα όλων των ζητημάτων είναι το ζήτημα του πληθυσμού των εποίκων. Πρώτα μετέφεραν πληθυσμό, ύστερα άνοιξαν σειρά μαθημάτων για το Κοράνι και σχολεία για ιμάμηδες λέγοντας ότι τα έχει ανάγκη ο πληθυσμός και μετά ήρθαν τα τάγματα και οι εστίες των ταγμάτων. Η δημοσιογράφος Αϊσιεμντέν Ακίν φωτογράφισε τις 'εστίες των ταγμάτων' στις οποίες 'εκπαιδεύονται' παιδιά κάτω των 18 χρόνων και έκανε είδηση γι' αυτά. Καλά τι έγινε; Την κατήγγειλε το τάγμα το οποίο στηρίζεται στο κατοχικό καθεστώς. Ένοχοι είναι τα μέλη του τάγματος, όμως εκείνοι είναι υπέβαλαν και την καταγγελία, διότι η αστυνομία είναι αστυνομία του κατακτητή».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ξενοδοχείο επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων άνοιξε στην Βοκολίδα

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (27.11.23, kibrispostasi.com) αναφέρεται στο «Έργο Ήρα (Hera Luxury Resorts)» στη Βοκολίδα με κόστος επένδυσης 200 εκατομμύρια δολάρια, που παρουσίασε η εταιρεία οικοδομών Dem.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το έργο «το οποίο βρίσκεται στο πιο όμορφο σημείο της περιοχής» είναι το πρώτο και μοναδικό έργο παραχωρούμενων ξενοδοχειακών δωματίων της «ΤΔΒΚ» και αποτελείται από 348 διαμερίσματα ξενοδοχειακού τύπου.

    Δηλώνοντας ότι μετέφερε την 25ετή εμπειρία του στα έργα του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Dem, Σουλεϊμάν Τζαν είπε:

    «Έχουμε επιλογές κατάλληλες για κάθε προϋπολογισμό και προτίμηση στο έργο μας Hera Luxury Resorts, το οποίο αποτελείται από 348 κατοικίες ξενοδοχειακού τύπου και 3 διαφορετικούς τύπους διαμερισμάτων. Το έργο μας που αποτελείται από 9 οικοδομικά τετράγωνα, το Hera Luxury Resorts, το οποίο περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καφέ και εστιατόριο, γυμναστήριο, εμπορικούς χώρους, πισίνα, αθλητικούς χώρους, διαδρομή για περπάτημα, σπα, λέσχη παιχνιδιών, χώρο στάθμευσης και σύστημα ασφαλείας 24/7 στους τύπους διαμερισμάτων Studio, Penthouse και 2 + 1, θεωρείται ως χώρος διαβίωσης. Στο έργο μας, το οποίο είναι χτισμένο με ένα έξυπνο σύστημα δωματίων, όταν πηγαίνετε διακοπές, έχετε τις υπηρεσίες και απολαύσεις που παρέχονται στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο, και όταν δεν πηγαίνετε, έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε εισόδημα με τον τίτλο ιδιοκτησίας σας. Το έργο αυτό θα συμβάλει επίσης στην οικονομία της χώρας και θα φέρει απασχόληση».

    Πρόσθεσε επίσης ότι δίνουν προσοχή στις τοποθεσίες των έργων τους.

    «Το Hera Luxury Resorts είναι το μοναδικό έργο όπου μπορείτε να αποκτήσετε τίτλο ιδιοκτησίας στην περιοχή της Βοκολίδας με τη στρατηγική της θέση, τις ευνοϊκές ευκαιρίες που προσφέρονται στους επενδυτές, τις φυσικές ομορφιές και τις επιλογές ακινήτων που αυξάνουν την αξία τους μέρα με τη μέρα. [...] Τα έργα μας ποικίλλουν ανάλογα με κάθε γούστο, προτίμηση και προϋπολογισμό. Έτσι, προσφέρουμε πολλές επιλογές στους επενδυτές μας», είπε.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Ισπανό Πρωθυπουργό με ατζέντα την Γάζα

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (28.11.23, ahaber.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν «οι επιθέσεις του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οι προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη».

    Κατά τη συνομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η στάση της ισπανικής κυβέρνησης ενάντια στις παράνομες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και οι δηλώσεις της σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι πολύτιμες», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του εγγυητή, για να εξασφαλίσει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή και να συνεργαστούν με την Ισπανία για την περιφερειακή ειρήνη.

    (ΚΣ)

    [02] Τουρκικές εξαγωγές τους πρώτους δέκα μήνες του έτους

    Η Cumhuriyet (27.11.23 cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι oι εξαγωγές της Τουρκίας προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου έφτασαν τα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, με τις υψηλότερες εξαγωγές να γίνονται στο Ιράκ με 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα στοιχεία της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων (TIM), μετά το Ιράκ οι υψηλότερες εξαγωγές έγιναν προς τα ΗΑΕ και το Ισραήλ με 4,4 δισ. δολάρια έκαστο, το Ιράν με 2 δισ. δολάρια και τη Σαουδική Αραβία με 1,8 δισ. δολάρια.

    Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές προς την «ΤΔΒΚ» ανήλθαν σε 1,3 δισ. δολάρια, από 1,1 δισ. δολάρια προς τη Συρία και το Λίβανο, 716 εκατ. δολάρια προς την Υεμένη, 591,6 εκατ. δολάρια προς το Κατάρ, 579,8 εκατ. δολάρια προς την Ιορδανία, 454,8 εκατ. δολάρια προς το Κουβέιτ, 248,1 εκατ. δολάρια προς το Ομάν, 122,9 εκατ. δολάρια προς το Μπαχρέιν και 103,9 εκατ. δολάρια προς την Παλαιστίνη.

    Στο πρώτο δεκάμηνο του 2023 σημειώθηκαν οι υψηλότερες εξαγωγές όλων των εποχών προς το κατοχικό καθεστώς και την Παλαιστίνη, ενώ τα εξαγώγιμα προϊόντα ήταν «δημητριακά, όσπρια, σπόροι και προϊόντα ελαίου» και «χημικά και χημικά προϊόντα» με 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια η κάθε κατηγορία, και ακολούθησαν τα κοσμήματα με 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ο χάλυβας με 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τα έπιπλα, το χαρτί και τα δασικά προϊόντα με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 28 November 2023 - 22:18:28 UTC