Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-12-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 243/2023 08.12.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Με λύση του Κυπριακού οι Ελληνοκύπριοι θα κερδίζουν 3 δισ. δολάρια ετησίως, λέει ο Τατάρ
  • [02] Ο Τατάρ επανέλαβε πως το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει πλέον κλείσει
  • [03] Έρχουρμαν: «Αν η ιδιοκτησία δεν είναι δική σας, δεν είναι δική σας και η κυριαρχία»
  • [04] Ερχιουρμάν για Τορέ: «Είναι ντροπή να κατέχει αυτό το αξίωμα»
  • [05] Ντερία: «Καταχρηστική η χορήγηση κατ' εξαίρεση υπηκοοτήτων»
  • [06] Οι περιουσίες στα κατεχόμενα είναι λάφυρο πολέμου, υπενθυμίζει αρθρογράφος
  • [07] Πως καλύπτει ο τουρκοκυπριακός Τύπος την επίσκεψη Έρντογαν στην Ελλάδα
  • [08] Τορέ: «Είναι καθήκον όλων να διατηρηθεί η ανεξάρτητη ΤΔΒΚ»
  • [09] Διαδικτυακό συνέδριο Ένωσης Δήμων Αζερμπαϊτζάν και κατοχικού καθεστώτος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Ο δίκαιος διαμοιρασμός στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτός»
  • [02] Πως είδε ο Τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
  • [03] Σιμσέκ: «Οι δύο χώρες είναι έτοιμες για συνεργασία»
  • [04] Μεταβαίνει στην Τουρκία τον Φεβρουάριο ο Μητσοτάκης
  • [05] Περιορισμοί στην αγορά γης στις κατεχόμενες περιοχές
  • [06] Γιλμάζ: «Θα γίνουμε ισχυρότεροι στη γαλάζια πατρίδα»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Με λύση του Κυπριακού οι Ελληνοκύπριοι θα κερδίζουν 3 δισ. δολάρια ετησίως, λέει ο Τατάρ

    H Genc TV (07.12.23, kibrisgenctv.com) γράφει ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO) επισκέφθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο των επαφών του στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε ομιλία του κατά την επίσκεψη, o Τατάρ είπε ότι «τουρκοκυπριακά ιδρύματα, οργανώσεις, επιμελητήρια και συνδικάτα έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν επισκέψεις σε άλλα τουρκικά κράτη στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», προσθέτοντας ότι «το καθεστώς της ΤΔΒΚ ως το νοτιότερο τουρκικό κράτος έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί».

    Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Τατάρ είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα αποφέρει κέρδη σε όλες τις χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αντανακλάσεις της στην Κύπρο θα μπορούσαν να είναι θετικές.

    Ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Σιεκίμπ Αντβάγκιτς, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, και στη συνέχεια προχώρησε στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης που διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης με αφορμή την 40η επέτειο από την ίδρυση του κατοχικού καθεστώτος και αποτελείται από φωτογραφίες που έβγαλε ο ίδιος.

    «Για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, η ΤΔΒΚ πρέπει να συμπεριληφθεί στη συμφωνία που θα συναφθεί»

    Μιλώντας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «παρά τις αδικίες, όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί στην Κύπρο» και υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη συμφωνία που θα γίνει για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο», λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργήσει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Έρντογαν υπέρ της «πρότασης της ΤΔΒΚ» για εκμετάλλευση και διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού, με την αναγνώριση της νότιας Κύπρου από την Τουρκία και τη δυνατότητα των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στη νότια Κύπρο να έρχονται σε τουρκικά λιμάνια και να συναλλάσσονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες των εμπειρογνωμόνων, η νότια Κύπρος θα μπορούσε να κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

    Πρόσθεσε ότι «το κυριότερο είναι η συνέχιση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας και ο τερματισμός των συγκρούσεων σε μια περιοχή όπως η Μεσόγειος και η ανάδειξη ενός μοντέλου που μπορεί να προσθέσει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε τομείς όπως η χρήση των πόρων και το εμπόριο».

    Επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την «κυριαρχία» της και ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την επιβεβαίωση της νέας πολιτικής της «κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

    Ο Αβγντάγκιτς αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας και της ανάπτυξης της Τουρκίας και των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ταξίδεψαν στα κατεχόμενα το 2022 και ότι εκτός από τον τουρισμό έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις.

    Ανέφερε, τέλος, ότι έχουν στενή συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και ότι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη των κατεχομένων.

    (ΓΜ)

    [02] Ο Τατάρ επανέλαβε πως το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει πλέον κλείσει

    Η K?br?s (08.12.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ είναι η έκφραση της ύπαρξης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και όλων των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει πλέον κλείσει και ότι δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουν μια πρόταση στη βάση της ομοσπονδίας που έχει «εξαναγκασμούς», όπως μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, η πλειοψηφία διοικεί τη μειοψηφία και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο των επαφών του στην Κωνσταντινούπολη μιλώντας στο συνέδριο «Προοπτική της ΤΔΒΚ στον τουρκικό αιώνα» που διοργάνωσε η Ευρασιατική Πλατφόρμα Στρατηγικής Έρευνας (ASAD).

    Υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν δύο κυρίαρχοι λαοί και δύο κράτη στην Κύπρο και ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία αυτών των κρατών», ο Τατάρ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να έρθει και να εξερευνήσει με την τουρκοκυπριακή πλευρά τους φυσικούς πόρους.

    «Η Τουρκία είναι πίσω μας, κανείς να μη μας βλέπει μόνους. Οι ιεροί αρχαίοι δεσμοί μας με την Τουρκία φυσικά θα συνεχίσουν να ενισχύονται», δήλωσε.

    Στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ολγκούν Αμτζάογλου και άλλοι.

    «Το Κυπριακό είναι ζήτημα όλων μας, ζήτημα του έθνους»

    «Το Κυπριακό είναι ζήτημα όλων μας, ζήτημα του έθνους», υποστήριξε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι αυτό ανέφερε και σε άλλα τουρκικά κράτη που επισκέφθηκε.

    Υπογραμμίζοντας ότι «ο δεσμός μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας είναι πέρα από τις εθνικές πολιτικές» και τονίζοντας την σημασία των προσπαθειών της Τουρκίας για την «ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ από κάθε άποψη», ο Τατάρ είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες τις επόμενες ημέρες να έλθει ηλεκτρική ενέργεια στο νησί με ένα διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω Τουρκίας και ότι συνεχίζονται ο οικονομικός, κοινωνικός και μελλοντικός σχεδιασμός και τα προγράμματα.

    Ο Τατάρ είπε ότι «η Τουρκία είναι και η πατρίδα και το εγγυήτρια χώρα για την ΤΔΒΚ» και ότι δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα για την Κύπρο και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «στη βάση αυτού διαμορφώνεται η σημερινή πολιτική».

    «Η σημασία της ΤΔΒΚ αυξάνεται μέρα με τη μέρα»

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «σημασία της ΤΔΒΚ αυξάνεται μέρα με τη μέρα» και ότι η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία σε πολλά θέματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Γαλάζια Πατρίδα, ο εναέριος χώρος και η ασφάλεια της Τουρκίας.

    Υπενθύμισε την έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κάθε είδους συνεργασία μεταξύ των δύο «κρατών» μέχρι να βρεθεί μια τελική λύση στην Κύπρο και εξήγησε ότι η άλλη πλευρά [σημ. Μετ: Εννοεί την ελληνοκυπριακή] δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις για επίλυση του προβλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας με το διασυνδεδεμένο σύστημα του νησιού, το οποίο είναι ένα ενεργειακό έργο και μπορεί να λύσει ριζικά την ενεργειακή έλλειψη «τόσο της ΤΔΒΚ όσο και της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΣ)

    [03] Έρχουρμαν: «Αν η ιδιοκτησία δεν είναι δική σας, δεν είναι δική σας και η κυριαρχία»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni Duzen (08.12.23) γράφει ότι τη θέση πως «αν η ιδιοκτησία [της γης] δεν είναι δική σας, δεν είναι δική σας και η κυριαρχία» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν αναφερόμενος χθες στην ολομέλεια της «βουλής» στο θέμα της πώλησης περιουσιών σε αλλοδαπούς.

    Σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι καβγάς «αντιπολίτευσης-κυβέρνησης», αλλά αγώνας για τη «χώρα» και το μέλλον των παιδιών τους, ο Έρχουμαν πρόσθεσε ότι «ο σημαντικότερος σκοπός μας είναι η προστασία του εδάφους της χώρας, του πληθυσμού της, της κοινωνικο-πολιτιστικής δομής της, της ταυτότητάς της».

    Υποστήριξε ότι πρέπει να είναι προσεχτικοί για να μην συρθεί το πρόβλημα σε επικίνδυνα μέρη όπως η εχθρότητα προς τους αλλοδαπούς και ότι δεν είναι πρόσφορα για τέτοιους είδους συμπεριφορές τα εδάφη της «χώρας».

    Ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι ο τομέας των οικοδομών πρέπει να καταστεί βιώσιμος και προβλέψιμος και χαρακτήρισε «λαϊκίστικο» το μήνυμα που έδωσε τις προάλλες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ στην κοινή γνώμη και τις «αβάσιμες δηλώσεις» σε σχέση με το CTP.

    Υπενθύμισε ότι η τουρκική εφημερίδα Sabah είχε γράφει ότι συστάθηκαν 2,000 ισραηλινές εταιρείες στα κατεχόμενα, ότι ζουν 35,000 Ισραηλινοί εκεί και είναι εγγεγραμμένα 25,000 στρέμματα γης στο όνομα αυτών των εταιρειών.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν προβαίνει σε δηλώσεις λαμβάνοντας ως δεδομένα τους αριθμούς που δημοσιεύονται στις εφημερίδες και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η εντύπωση που υπάρχει σε μια χώρα των 84 εκατομμυρίων όπως η Τουρκία.

    Ο Έρχουρμαν υπενθύμισε επίσης ότι ο Ουστέλ δήλωσε ότι γνωρίζει τον πληθυσμό που διαμένει στα κατεχόμενα αλλά δεν μπορεί να τον αποκαλύψει, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών είπε ότι δεν γνωρίζει τον πληθυσμό και Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για έναν πληθυσμό της τάξης των 410 χιλιάδων.

    Υποστήριξε ότι δημιουργείται η εντύπωση πως «δεν κυβερνάται αυτή η χώρα» και ότι όταν πάει κανείς στην περιοχή Τρικώμου τώρα συζητούνται διαφορετικά θέματα από ό,τι στο παρελθόν και ότι το θέμα συζήτησης είναι πόσο θα πουλήσει ο κάθε ένας το χωράφι του.

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, αυτή η «χώρα» δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτό τον πληθυσμό και ο τουρκοκυπριακός «λαός» χάνει το μερίδιό του στην ιδιοκτησία.

    Σημείωσε επίσης ότι κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν το κόμμα του ήταν εκείνο που είχε διαπραγματευτεί να μείνει η ιδιοκτησία των δύο τρίτων των περιουσιών στους Τουρκοκύπριους ως αρχή της διζωνικότητας και πρόσθεσε: «Αυτό που αποκαλείτε κυριαρχία, αν η ιδιοκτησίας δεν είναι δική σας, και εκείνη δεν είναι δική σας».

    Ογούζ

    Απαντώντας στον Ερχουρμαν, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ντουρσούν Ογούζ είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και αυτό είναι πρόβλημα όλων, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν μέτρα με συναίνεση χωρίς να πλήττεται ο κτηματικός τομέας και θα μοιραστούν αυτά τα μέτρα και με την αντιπολίτευση.

    Είπε ότι δεν γνωρίζουν πόσοι είναι εκείνοι που αγόρασαν περιουσίες με συμβόλαια, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή του «νόμου», ότι υπάρχει πρόβλημα με εκείνους που δεν εφαρμόζουν τον «νόμο» και ότι θα βρουν τις συμβάσεις που καταχωρήθηκαν στο «κτηματολόγιο» και την υπηκοότητα των κατόχων τους.

    Ουστέλ

    Στη δική του παρέμβαση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι υπάρχει θέμα αγοράς περιουσιών από αλλοδαπούς στην ατζέντα της «χώρας» και ότι θα προσλάβουν άτομα στο «κτηματολόγιο» για να καταστούν πιο υγιή τα στοιχεία που υπάρχουν.

    Παραδέχθηκε ότι υπάρχει άγνοια σε σχέση με τον αριθμό των συμβάσεων και γι' αυτό θα προβούν σε «νομική ρύθμιση» και θα πάνε στη «βουλή» με τη συμβολή της αντιπολίτευσης.

    Είπε ότι θα εργαστούν για να μην καταρρεύσει η οικονομία της «χώρας» και ότι εργάζονται για πολεοδομικό σχέδιο δημιουργώντας μια ομάδα 25 ατόμων.

    Σε νέα παρέμβασή του, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι λέγεται πως θα γίνουν ρυθμίσεις στην πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς και πρόσθεσε ότι «όλοι οι περιορισμοί αίρονται τη μέρα που κάποιος αλλοδαπός γίνει πολίτης».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ερχιουρμάν για Τορέ: «Είναι ντροπή να κατέχει αυτό το αξίωμα»

    Η Yeni Duzen (08.12.23, yeniduzen.com) γράφει ότι έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν σε δηλώσεις του λεγόμενου προέδρου της «βουλής», Ζορλού Τορέ, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χαρακτήρισε προδότες τους «βουλευτές» του CTP.

    «Είναι ντροπή να κατέχει αυτό το αξίωμα το πρόσωπο που κατηγορεί τη μισή συνέλευση στην τηλεόραση με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Ερχιουρμάν μιλώντας στη λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος και πρόσθεσε:

    «Δεν δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτές τις συμπεριφορές, δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά μιλάμε για ένα πρόσωπο που φέρει τον τίτλο του προέδρου της βουλής. Αυτές οι κατηγορίες δεν είναι ούτε δικαίωμά του, ούτε θέση του. Είναι ντροπή να κατέχει αυτό το αξίωμα ένα πρόσωπο που κατηγορεί το μισό κοινοβούλιο στην τηλεόραση με αυτόν τον τρόπο. Έχω ένα παιδί 2,5 ετών, όταν μεγαλώσει, το να βλέπει κάποιον να αποκαλεί τον πατέρα του προδότη δεν είναι κάτι που εγώ και το CTP μπορούμε να χωνέψουμε. Μίλησα επίσης με τον Ουνάλ Ουστέλ. Ζητήσαμε μια συνάντηση με τους αναπληρωτές προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Το αποδέχτηκε. Μετά από αυτή τη συνάντηση, θα καθορίσουμε ποια θα είναι η επόμενη στάση μας».

    (ΙΣ)

    [05] Ντερία: «Καταχρηστική η χορήγηση κατ' εξαίρεση υπηκοοτήτων»

    H K?br?s Postas? (07.12.23 kibrispostasi.com) τη θέση ότι υπάρχει κατάχρηση στη χορήγησης κατ' εξαίρεση «υπηκοότητας» εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος εξέφρασε η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά.

    Μιλώντας σε εκπομπή του K?br?s Postas? TV, η Ντεριά δήλωσε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση δίνει την «υπηκοότητα» σε όποιον θέλει και ότι υπάρχει κατάχρηση στο θέμα της χορήγησης «κατ' εξαίρεση υπηκοοτήτων» από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο.

    «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ζουν σε αυτή τη χώρα, αλλά γίνονται πολίτες εγκαίρως και ψηφίζουν», είπε χαρακτηστικά.

    Η Ντεριά δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή που έχει δημιουργηθεί.

    Πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς

    Αναφερόμενη στο θέμα της πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς, η Ντέρια είπε ότι τα θέματα γης και ιδιοκτησίας ήταν πάντα σημαντικά θέματα στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι αυτά ήταν τα θέματα που περιέπλεξαν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Επισήμανε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μια οικονομία της ράντας στα κατεχόμενα, η οποία διεξάγεται μέσω του λεγόμενου πρωθυπουργού και των «υπουργών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), και πρόσθεσε ότι αυτή η επιχείρηση καλύπτει πολύ ευρύτερο χώρο από την αγορά ακινήτων από ξένους.

    Στη συνέχεια η Ντεριά επεσήμανε ότι πουθενά στον κόσμο οι ξένοι δεν μπορούν να κατέχουν περισσότερη περιουσία από τον ντόπιο πληθυσμό και πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν «νομικοί» περιορισμοί για τους αλλοδαπούς που κατέχουν ιδιοκτησία.

    Είπε ότι υπάρχει μια αντίληψη που θεωρεί «ιδιοκτησία γκιαούρηδων» τις περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και συνεπώς ξεπουλάει εύκολα κάποιες περιουσίες.

    «Αυτό είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας της λεηλασίας», κατέληξε.

    (ΓΜ)

    [06] Οι περιουσίες στα κατεχόμενα είναι λάφυρο πολέμου, υπενθυμίζει αρθρογράφος

    Η Yeni Duzen (08.12.23) δημοσιεύει άρθρο του Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο οποίος αναφέρεται στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι «οι τίτλοι ιδιοκτησίας της ΤΔΒΚ τυγχάνουν σεβασμού».

    Τονίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις δεν είναι αστείες, αλλά λυπηρές, ο αρθρογράφος αναφέρει και τα εξής:

    « [...] Εβραίοι, Ρώσοι, Ιρανοί και Ουκρανοί δεν εμπιστεύονται τους τίτλους ιδιοκτησίας μιας άλλης χώρας, αλλά εμπιστεύονται την 'ΤΔΒΚ', γι' αυτό έρχονται και αγοράζουν αγαθά από εδώ, σωστά; [...] Το παγκοσμίου φήμης περιοδικό 'Forbes' εξέτασε, ερεύνησε και έγραψε, το φθηνότερο ακίνητο της παγκόσμιας αγοράς είναι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου! Είναι 47% φθηνότερο από την Ευρώπη. Γι' αυτό υπάρχει ενδιαφέρον...

    Γιατί είναι τόσο 'φτηνό'! Οι περισσότεροι αγοραστές δεν θέλουν 'τίτλο ιδιοκτησίας' ούτως ή άλλως. Απλώς κάνει συμβόλαιο με δικηγόρο...Ξέρετε γιατί η γη και τα ακίνητα είναι τόσο φθηνά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

    Να μοιραστούμε το κοινό μυστικό που όλοι γνωρίζουν; Γιατί αυτά τα ακίνητα είναι 'κλεμμένα'. Λάφυρα του πολέμου!

    Όπως μας είπε ο Ερντογάν... Οι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια της 'δικής τους ιδιοκτησίας'. Φανταστείτε ότι έχετε ένα σπίτι, οι πρόγονοί σας και οι παππούδες σας ζούσαν σε αυτό το σπίτι, καλλιεργούσαν αυτή τη γη για χρόνια και ζούσαν σε αυτό... Μετά ήρθε κάποιος... 'Πολεμήσαμε', είπε...Είναι δικό μας. Τώρα πωλείται σε ξένους... Έγινε 'γη μας'...

    Το ίδιο το κράτος της 'ΤΔΒΚ' παραδέχεται ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης της περιουσίας... Γι' αυτό δεν ιδρύθηκε η 'Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας'; 'Λέτε στον αρχικό ιδιοκτήτη της περιουσίας 'ελάτε', 'ας συμφωνήσουμε'; Προτείνετε επιστροφή, ανταλλαγή, αποζημίωση... Εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύετε στον τίτλο ιδιοκτησίας της 'ΤΔΒΚ'!

    Οι Ευρωπαίοι, οι Ασιάτες και οι Άραβες δεν πιστεύουν στον τίτλο ιδιοκτησίας της 'ΤΔΒΚ'. ...Αντιθέτως...Εμπιστεύονται την 'πειρατική δομή'! Όλος ο κόσμος έχει ακούσει για τις παρατυπίες και τις παρανομίες εδώ... 'Ας συμμετάσχουμε σε αυτή τη λεηλασία', λένε...Εάν το Κυπριακό δεν τελειώσει με μια φόρμουλα που θα εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα...Η ζωή μας θα απαξιωθεί...».

    (ΚΣ)

    [07] Πως καλύπτει ο τουρκοκυπριακός Τύπος την επίσκεψη Έρντογαν στην Ελλάδα

    Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Μήνυμα για το Κυπριακό στην Ελλάδα», η K?br?s (08.12.23) αναφέρεται στην χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην Ελλάδα, μετά από μια περίοδο 6 χρόνων, σημειώνοντας ότι αρχικά, ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακεραλοπούλου και ότι σε δηλώσεις του κατά την τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, o Έρντογαν ανέφερε ότι αποτελεί ευσεβή πόθο τους να διασφαλίσουν την επίτευξη λύσης στα υφιστάμενα προβλήματά τους με την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

    Στις εσωτερικές της σελίδες και υπό τον τίτλο «Πρέπει να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», η εφημερίδα δημοσιεύει την κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την συνάντηση του 5ου Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας.

    Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκoύς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, θα ήταν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

    «(Με τον Μητσοτάκη) ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις θέσεις μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους Υπουργούς Εξωτερικών μας να συζητήσουν το έργο», είπε ο Ερντογάν.

    Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Έρντογαν δήλωσε: «Όσο εστιάζουμε στη μεγάλη εικόνα, ας μην είμαστε μεταξύ εκείνων που διασχίζουν τη θάλασσα και πνίγονται στο ρεύμα. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα στον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα».

    H Yeni Duzen, αναφέρεται στην επίσκεψη Έρντογαν στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Αέρας φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μητσοτάκης: Απλώνουμε χέρι φιλίας. Έρντογαν: Δεν υπάρχει ανυπέρβλητο πρόβλημα».

    Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα στεγάζει σχετική είδηση κάτω από τον τίτλο: «Λεπτομέρεια που έλκυσε το ενδιαφέρον στη συνάντηση Έρντογαν-Μητσοτάκη: «Ο Έρντογαν στην Αθήνα δεν είπε 'δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο'»

    Η Halk?n Sesi αναφέρεται στο θέμα υπό τον τίτλο «Νέα Περίοδος με την Ελλάδα» και γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συμφωνήθηκε όπως παραχωρείται τουριστική βίζα 7 ημερών σε τούρκους πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Κάτω από τον τίτλο «Πάλι έγλειψε εκεί που έφτυσε», η Avrupa αναφέρεται στην επίσκεψη Έρντογαν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν δήλωσε για το Μητσοτάκη «Πλέον εγώ δεν θα τον αποκαλώ Μητσοτάκη, αλλά για μένα ο Μητσοτάκης έγινε αγαπητός φίλος». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ ο Μητσοτάκης μίλησε για ομοσπονδιακή λύση, από το στόμα του Έρντογαν δεν βγήκε καμιά αναφορά για «δύο κυρίαρχα κράτη».

    Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ ο Έρντογαν από την άλλη, αν και δεν έκανε αναφορά «σε λύση δύο κρατών», αναφέρθηκε σε «τετελεσμένα στο νησί» και δήλωσε ότι «η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής».

    Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το γεγονός ότι ο Έρντογαν δεν έκανε καμιά αναφορά σε «λύση στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών», προκάλεσε ενόχληση στον Τατάρ, ο οποίος στηρίζει αυτή τη θέση, αλλά και στους υποστηρικτές του.

    Άλλοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι είναι οι εξής:

    Diyalog: Αέρας Ειρήνης

    Vatan: Ο Έρντογαν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στην Αθήνα

    (ΑΚ)

    [08] Τορέ: «Είναι καθήκον όλων να διατηρηθεί η ανεξάρτητη ΤΔΒΚ»

    Η Genc TV (07.12.23 kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Καλού Κόμματος (IYI Parti) της Τουρκίας, Οκτάι Βουράλ.

    Σε δηλώσεις του, ο Τορέ ανέφερε ότι έχουν τα ίδια ιδανικά με τον Βουράλ και ότι η υπόθεση του τουρκισμού και η υπόθεση των Τουρκοκυπρίων.

    Yποστήριξε ότι «έγινε ένας αγώνας για να μην κατέβει η σημαία που υψώθηκε στην ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι ορισμένοι κύκλοι επικρίνουν αυτόν τον αγώνα.

    Επιπλέον, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι μετά τα γεγονότα στη Γάζα, φάνηκε ότι οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν υφίστανται και πρόσθεσε ότι «ζούμε σε μια τάξη πραγμάτων όπου μόνο οι ισχυροί μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους».

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός βίωσε μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που συνέβη στη Γάζα πριν από το 1974» και «ότι η αντίσταση εκδηλώθηκε με τη διεξαγωγή ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».

    Ο Τορέ επανέλαβε ότι όσο η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός βρίσκονται στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι είναι άνετοι και ασφαλείς στο νησί και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να δουν την Κύπρο ως «ελληνικό νησί».

    Υποστήριξε δε ότι «είναι καθήκον όλων να διατηρηθεί ζωντανό το ανεξάρτητο κράτος της ΤΔΒΚ».

    Βουράλ

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Βουράλ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για την κατασκευή του δρόμου Πύλας – Άρσους και ισχυρίστηκε ότι «όσοι δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους ενάντια σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα, μπορούν αδικαιολόγητα να εγείρουν τη διεθνή κοινότητα για την κατασκευή ενός δρόμου στην Κύπρο».

    Χαρακτήρισε αξιοσέβαστη «τη δημοκρατική ωριμότητα της ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του, και ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός πρέπει να αποτελεί παράδειγμα με τον πολυετή αγώνα του» και ότι «η ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ θα πρέπει τώρα να είναι ο στόχος που έχουμε μπροστά μας».

    Υποστήριξε επίσης ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός έχει τη δύναμη να λύσει τα προβλήματά του μέσα στο κράτος εφόσον η διεθνής κοινότητα δείξει την εγγύτητα προς την ΤΔΒΚ και τον τουρκοκυπριακό λαό για τα δικαιώματά του χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά».

    Ο Βουράλ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «θεού θέλοντος, υπό την ηγεσία ανθρώπων του αγώνα όπως εσείς, ο τουρκοκυπριακός λαός θα πραγματοποιήσει τον στόχο κόκκινο μήλο της ανεξαρτησίας».

    (ΓΜ)

    [09] Διαδικτυακό συνέδριο Ένωσης Δήμων Αζερμπαϊτζάν και κατοχικού καθεστώτος

    Η K?br?s (08.12.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το «πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών τοπικής αυτοδιοίκησης Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ» που διοργανώθηκε από την Ένωση Δήμων του Τουρκικού Κόσμου (TDBB) σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων Πόλεων του Αζερμπαϊτζάν και την «ένωση τουρκοκυπριακών δήμων».

    Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι λεγόμενοι δήμαρχοι Μόρφου, Μαχμούτ Οζτσινάρ, Κερύνειας, Μουράτ Σιενκούλ και Γκιόνελι Χουσεΐν Αμτζάογλου, οι οποίοι αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη «χώρα» είναι τα «εμπάργκο», ο Σιενκούλ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία πάντα βοηθούσε και το Αζερμπαϊτζάν θα ανοίξει και αυτή την πόρτα.

    «Ως τοπική αυτοδιοίκηση, θα θέλαμε να επισκεφθούμε το Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουμε πληροφορίες και εμπειρίες», δήλωσε ο Σιενκούλ, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν και ενδιαφέρεται για την πρόοδο που έχει σημειώσει.

    Αναφερόμενος στη διάρθρωση των εσόδων των «δήμων» στις κατεχόμενες περιοχές, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της «κεντρικής κυβέρνησης» καταβάλλεται για μισθούς και υπό αυτή την έννοια, οι «τοπικές διοικήσεις» είναι οι «φορείς» που παρέχουν υπηρεσίες και παράγουν έργα μαζί με την Τουρκία.

    Κατέληξε λέγοντας ανέφερε ότι οι μεγάλες επενδύσεις υποστηρίζονται από την Τουρκία.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Ο δίκαιος διαμοιρασμός στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτός»

    Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (08.12.23 trthaber.com) μεταδίδει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν από το αεροπλάνο της επιστροφής στην Τουρκία μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις οποίες υποστηρίζει ότι ένας «δίκαιος διαμοιρασμός χωρίς αποκλεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτός αρκεί να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες για να το διασφαλίσουμε και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έρντογαν μίλησε για την επίσκεψή του στην Αθήνα ως εξής:

    «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από διακοπή 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, είχαμε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους το 2017. Αυτή τη φορά, είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρεθήκαμε και πάλι στην Αθήνα με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, το 2016. Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης, πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου μας μετά από ένα κενό 7 ετών.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, υπογράφηκαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η γεωργία, ο τουρισμός και το εμπόριο. Αρχικά, είχαμε συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελαροπούλου. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προήδρευσα της 5ης συνεδρίασης του Συμβουλίου μας με τη συμμετοχή των Υπουργών μας.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση της θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Θίξαμε τις επιθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την πεποίθησή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας».

    Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Έρντογαν είπε τα εξής:

    «Υπέγραψα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες μας διαθέτουν υπεραρκετή γνώση, εμπειρία και βούληση για να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Για το σκοπό αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία.

    Προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, υποδέχθηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την πλήρη απόλαυση των μειονοτικών δικαιωμάτων τους που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που πήραμε να είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».

    «Μπορούμε επίσης να προμηθεύσουμε την Ελλάδα με ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη»

    Αναφερόμενος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Έρντογαν είπε τα εξής: «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε επίσης να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη.

    Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι οι σημαντικότερες χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να πάρουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας.

    Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα μας ενδιαφέρει η γεμάτη πλευρά του ποτηριού και όχι η άδεια. Η θέση μας για τη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι η ίδια από την αρχή. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός και η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας είναι ισχυρή.

    Επιπλέον, ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να οικοδομήσουμε το έδαφος που θα το διασφαλίσει, να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις. Αυτή η διάσκεψη, την οποία προτείνουμε να οργανώσουμε, θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτού του εδάφους».

    «Προσπαθούμε να κερδίσουμε φίλους»

    Ο Έρντογαν αναφέρθηκε και στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας λέγοντας ότι:

    «Δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη για αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία μας έχουν έρθει πάντα στο παρελθόν, τα παρακολουθούσαμε πάντα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αερομαχίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: "Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε αυτή τη δουλειά." Αυτό λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη φιλία. Προσπαθούμε να κερδίσουμε φίλους».

    «Η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν δεν είναι στην ατζέντα μας»

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Έρντογαν είπε ότι «η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν δεν είναι στην ατζέντα μας» και πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά του στη Γάζα είναι γνωστή σε όλους σας. Αν μας καλέσει, θα συζητήσουμε μαζί του όποια θέματα χρειάζεται να συζητήσουμε».

    Σε ότι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της προμήθειας των F-16 ο Έρντογαν είπε τα εξής:

    «Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο, εγώ έχω Κοινοβούλιο. Εσείς λέτε ότι θα κάνετε ένα βήμα στο θέμα των F-16 αφού το περάσετε από το Κογκρέσο, εγώ έχω επίσης Κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να κάνω ένα τέτοιο βήμα χωρίς να περάσω από το Κοινοβούλιο μου. Εάν είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, τότε εσείς κάνετε το δικό σας μέρος ταυτόχρονα με αλληλεγγύη και το κοινοβούλιο μας λαμβάνει την απαραίτητη απόφαση».

    (ΓΜ)

    [02] Πως είδε ο Τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    Η πλειονότητα του τουρκικού τύπου κυκλοφορεί σήμερα (08.12.23, kibrisgenctv.com και Gazete Mansetleri - 8 Aral?k 2023) με πρωτοσέλιδο θέμα την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Aksam: «Το Αιγαίο ας γίνει θάλασσα ειρήνης»

    Yeni Akit: «Στόχος 10 δις δολάρια»

    Dirilis Postas?: «Προσπάθεια συνεργασίας στο Αιγαίο»

    Cumhuriyet: «Τελείωσαν οι εκλογές άρχισε η καλή θέληση»

    Turkiye: «Ας κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης»

    Milat: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε»

    Yeni Cag: «Ας επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα»

    Takvim: «Δε χρειάζεται βίζα για το γείτονα»

    Milliyet «Άνεμοι ειρήνης στο Αιγαίο»

    Hurriyet: «100 χρόνια μετά τη Λωζάνη, Υπογράφηκε διακήρυξη καλής γειτονίας»

    Sabah: «Ας γίνουμε παράδειγμα για την ειρήνη στον κόσμο»

    Θετική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη Έρντογαν

    Εξάλλου, η Sabah (08.12.23, sabah.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Μπουρχανετίν Ντουράν στο οποίο αναφέρεται στο καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο του κέντρου μεταναστών στο Λαύριο, το οποίο η τουρκική πλευρά χαρακτήριζε για χρόνια στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων, καθώς και την απαλλαγή από τη βίζα για τους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων για έως και 7 ημέρες σε 10 ελληνικά νησιά.

    «Η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μια μετριοπαθής πρακτική που θα αποτελέσει παράδειγμα για την ΕΕ στη διευκόλυνση των θεωρήσεων για την Τουρκία» γράφει η εφημερίδα.

    Ο αρθρογράφος επιπλέον επισημαίνει ότι «θα είναι θετικό ο Μητσοτάκης να έρθει σε λίγους μήνες στην Άγκυρα για να διατηρήσει ζωντανό αυτό το κλίμα και να υλοποιήσει τις συμφωνίες που υπογράφηκαν σε πολλούς τομείς από τον τουρισμό μέχρι την εκπαίδευση και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών» και προσθέτει ότι η διακήρυξη της Αθήνας, που υπεγράφη από τους δύο ηγέτες, «είναι ένα σημαντικό έγγραφο με το οποίο και οι δύο πλευρές δείχνουν τη βούλησή τους να είναι εποικοδομητικές».

    «Δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν δοκιμάσει τα όρια της έντασης τα τελευταία χρόνια. Τώρα, αν η διακήρυξη των Αθηνών γίνει πράξη, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στη βάση του 'νόμου της γειτονίας'», υποστηρίζει και καταλήγει λέγοντας ότι:

    «Οι δύο πλευρές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη διακήρυξη της Αθήνας στη διεθνή κοινότητα ως μια ανάσα φρέσκου αέρα σε έναν κόσμο όπου συνεχίζονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σφαγές στη Γάζα και οι εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

    (ΙΣ/ΓΜ)

    [03] Σιμσέκ: «Οι δύο χώρες είναι έτοιμες για συνεργασία»

    Το CNN Turk (08.12.23, cnnturk.com) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ μοιράστηκε μια ανάρτηση στα αγγλικά στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι έτοιμες για μια ισχυρότερη συνεργασία.

    Ο Σιμσέκ δήλωσε ότι παρευρέθηκαν στο 5ο Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    «Οι συνομιλίες μου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ήταν εξαιρετικά παραγωγικές για σημαντικά οικονομικά ζητήματα. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Με πολλά κοινά σημεία και πλούσιες ομοιότητες, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι έτοιμες για ισχυρότερη συνεργασία», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [04] Μεταβαίνει στην Τουρκία τον Φεβρουάριο ο Μητσοτάκης

    Το CNN Turk (08.12.23, cnnturk.com) μετέδωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Τουρκία τον Φεβρουάριο.

    Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Hurriyet στην Άγκυρα, Χαντέ Φιράτ ανακοίνωσε ότι ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο και θα έχει επαφές με αντιπροσωπείες του επιχειρηματικού κόσμου.

    (ΚΣ)

    [05] Περιορισμοί στην αγορά γης στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Yeni Safak (08.12.23 yenisafak.com) γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στις κατεχόμενες περιοχές, η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος θα λάβει νέα μέτρα σχετικά με αυτές τις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς.

    Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η κατάργηση της πώλησης τεμαχίων για επαύλεις μέχρι 5 στρέμματα και να επιτραπεί το πολύ 1 διαμέρισμα και 1 στρέμμα γης.

    Η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τον ισχυρισμό ότι δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, το Ισραήλ, και ιδίως το Ιράν, αγόρασαν τεράστια εδάφη στην «ΤΔΒΚ», και αναφέρει ότι θα ληφθεί μια σειρά μέτρων για να δυσκολέψουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ειδικά από Εβραίους εποίκους.

    Προκειμένου να ληφθούν μέτρα εξετάζονται οι πωλήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, γράφει η εφημερίδα και αναφέρει ότι μετά τις εξετάσεις ενδέχεται να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις.

    (ΙΣ)

    [06] Γιλμάζ: «Θα γίνουμε ισχυρότεροι στη γαλάζια πατρίδα»

    Όπως μεταδίδει τo κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnkara Anatolia (07.12.23 aa.com.tr), ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα γίνει ισχυρότερη στη «γαλάζια πατρίδα» με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου πλοήγησης που διαθέτει.

    Ο Γιλμάζ συμμετείχε στο Συμπόσιο Ηλεκτρονικού Πολέμου, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) στην Άγκυρα.

    Μιλώντας στο συμπόσιο, ο Γιλμάζ τόνισε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της σύγχρονης αμυντικής αντίληψης έχει αυξήσει τη σημασία του ηλεκτρονικού πολέμου και δήλωσε ότι με την άνοδο της τεχνολογίας, ο τομέας της ασφάλειας δεν περιορίζεται πλέον σε συμβατικές μεθόδους και οπλικά συστήματα.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα, τα ηλεκτρονικά συστήματα και συσκευές διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι η ικανότητα διατάραξης, προστασίας και χρήσης αυτών των συστημάτων μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση μιας σύγκρουσης.

    Αναφέροντας ότι οι χώρες βρίσκονται σε μεγάλη προσπάθεια και αγώνα δρόμου για να έχουν τα πιο προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους στον τομέα αυτό, ο Γιλμάζ δήλωσε:

    «Στην Τουρκία έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα αυτό και τα εγχώρια και εθνικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχουν υπεροχή στις Ένοπλες Δυνάμεις μας στον τομέα του πολέμου και συμβάλλουν στην εθνική μας ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε τα χέρια μας σε διεθνές επίπεδο και χάρη στις εξαγωγικές δυνατότητες, η οικονομία μας επηρεάζεται θετικά σε μεγάλη κλίμακα».

    «Θα γίνουμε ισχυρότεροι στη Γαλάζια Πατρίδα»

    Ο Γιλμάζ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο των εν εξελίξει μελετών, θα γίνουμε ισχυρότεροι στη Γαλάζια Πατρίδα με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου πλοήγησης την επόμενη περίοδο. Επικεντρωνόμαστε στον αποτελεσματικό συντονισμό του ηλεκτρονικού πολέμου με τους τομείς λειτουργίας της νοημοσύνης σήματος και του κυβερνοχώρου, καθώς και στην ανάπτυξη διαδικασιών συνεργασίας».

    Πρόσθεσε ότι με τα τρέχοντα έργα, στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό, ιδίως σε κρίσιμες τεχνολογίες, στην ανάπτυξη και διατήρηση της εκπαίδευσης και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και στη δημιουργία σταθερών και βιώσιμων πλεονεκτημάτων στον ηλεκτρονικό πόλεμο με νέες και εγχώριες τεχνολογικές κινήσεις.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 8 December 2023 - 15:37:36 UTC