Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-12-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

13/12/2023 Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 246/2023 13.12.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Χασίπογλου: «Αντίθετοι στην αποτελεσματική συμμετοχή μας στη διοίκηση οι Ελληνοκύπριοι»
  • [02] Όζουσλου: «Αν μας αναγνωρίζει η Τουρκία να διεξάγει ποδοσφαιρικούς αγώνες μαζί μας»
  • [03] Ερχιουρμάν: «Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»
  • [04] Απορρίπτει τους ισχυρισμούς Νετανιάχου περί δολοφονίας ισραηλινών και ο Τορέ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνολικά 1047 Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έχουν απομακρυνθεί από τη Γάζα
  • [02] Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος αντιδραστήρας το Akkuyu
  • [03] Πιο πολλά τα τζαμιά από τα σχολεία στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Χασίπογλου: «Αντίθετοι στην αποτελεσματική συμμετοχή μας στη διοίκηση οι Ελληνοκύπριοι»

    Η Gunes (13.12.23) γράφει ότι στις κατηγορίες «βουλευτών» του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) για την πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό απάντησε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας UBP Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος μιλώντας χθες από το βήμα της «βουλής» ανέφερε ότι η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι δεν διεξάγει επαφές στο εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζει ότι ο Τατάρ διεξήγαγε συναντήσεις τόσο με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους διπλωμάτες και πολιτικούς όσο και με ανώτατους αξιωματούχους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

    «Συναντήθηκε με τους προέδρους του Αζερμπαϊτζάν και της Κιργισίας και συμμετείχε σε συναντήσεις σε επιπέδου προέδρων του ΟΤΚ», είπε και υποστήριξε:

    «Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι η σημαία της ΤΔΒΚ θα κυματίζει πάντα στη χώρα μας. Δεν εκδόθηκε από το CTP έστω και μία ανακοίνωση που να εκφράζει εκτίμηση ακόμα και σε αυτή τη δήλωση. Δυστυχώς μας χαρακτήρισαν αποσχιστές. Δεν μπορούν καν να ανεχτούν την αποδοχή της κυριαρχίας μας».

    Υποστηρίζοντας ότι παρά τις απογοητεύσεις που βίωσαν, το CTP, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, ακόμα συνεχίζει να βλέπει την ομοσπονδία ως τη μοναδική επιλογή για λύση, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Αυτή η κατάσταση ουσιαστικά δίνει μεγάλη άνεση στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, τους δημιουργεί μια ζώνη άνεσης. Καθιστά κυρίαρχη σε αυτούς την αντίληψη ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να συμφωνήσουν μαζί μας. Ουδέποτε αποδεχόμαστε την πολιτική αντίληψη που κτίζεται πάνω στην έλλειψη επιλογής. Υπάρχει επιλογή και αυτή είναι η υπεράσπιση της πολιτικής λύσης δύο κρατών, στηρίζοντας τη βούλησή μας να αυτοδιοικούμαστε. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι η αδιάλλακτη πλευρά στο Κυπριακό, δεν μπορούν να υπερασπιστούν ακόμα και την ένταξή μας στον ΟΤΚ. Μας κατηγορούν ότι ακολουθούμε αποσχιστική πολιτική. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αντιτάχθηκε μόνο στην πολιτική μας ισότητα στο Κραν Μοντάνα, όπως λέει ο κ. Έρχουρμαν. Ο Αναστασιάδης, παίρνοντας στο πλευρό του τον σημερινό ηγέτη Χριστοδουλίδη αντιτάχθηκε, και στην αποτελεσματική συμμετοχή μας στη διοίκηση και όταν ρωτήσαμε πώς θα προβούμε σε διαμοιρασμό στο θέμα των υδρογονανθράκων κάτω από τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου και κάναμε μια εισήγηση στο θέμα αυτό, την χαρακτήρισαν ως παραβίαση των δικών τους κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ιδού, άλλωστε και εμείς ακριβώς σε αυτό το παράδειγμα λέμε 'κυριαρχική ισότητα' και λέμε ότι αυτή είναι η βάση της λύσης».

    Σημειώνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι αντιτάσσονται στη συνέχιση των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας και ότι αυτό συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρρες, ο Χασίπογλου εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει από τη θέση μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιδείξει διαφορετική στάση στο θέμα των εγγυήσεων ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, αφού υπάρχει και απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2010 που αναφέρει ότι δεν θα γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε συμφωνία περιέχει τη συνέχιση των εγγυήσεων.

    «Φυσικά και σε απόφαση που έλαβε η δική μας βουλή ομόφωνα τις ίδιες μέρες υπογραμμίστηκε ότι είναι κόκκινη γραμμή για εμάς η συνέχιση των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας», πρόσθεσε και διερωτήθηκε κατά πόσον το CTP βλέπει την παραμικρή αλλαγή στην στάση των Ελληνοκυπρίων προς την κατεύθυνση των προσδοκιών των Τουρκοκυπρίων σε αυτά τα θέματα και προσπαθεί να τους παρουσιάσει ότι διαπράττουν έγκλημα μη προσερχόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Γιατί το CTP δεν λέει στο λαό μας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έβαλε στη τσέπη, για να το πω έτσι, τον χάρτη μιας ευρείας εδαφικής υποχώρησης στον οποίο υπάρχει η Μόρφου συμπεριλαμβανομένης της ανοικτής περιοχής του Βαρωσιού, και περιμένει περισσότερες υποχωρήσεις από εμάς και αν καθίσουμε στο τραπέζι θα το θέσει αυτό στην ημερήσια διάταξη» διερωτήθηκε ο Χασίπογλου, υποστηρίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του CTP είναι ότι ισχυρίζεται πως αντίκειται στην πολιτική των δύο κρατών το αίτημα για συνέχιση των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας.

    Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια αντίφαση και ότι ενόσω το UBP βρίσκεται στην «κυβέρνηση» θα συνεχίσουν οι εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας» και η παρουσία του τουρκικού στρατού.

    Υποστηρίζοντας ότι μετά το «όχι» της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο δημοψήφισμα το 2004, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανέφερε στην έκθεσή του ότι «οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν τη λύση και όχι μόνο αυτό το σχέδιο» και ότι «δεν επιθυμούν να μοιραστούν τη διοίκηση και τον πλούτο του νησιού με τους Τουρκοκύπριους», ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ακόμα υποστηρίζουν τυφλά τους Ελληνοκύπριους, διότι έτσι βολεύει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Όζουσλου: «Αν μας αναγνωρίζει η Τουρκία να διεξάγει ποδοσφαιρικούς αγώνες μαζί μας»

    Η Yeni Duzen (13.12.23) γράφει ότι λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σαμί Όζουσλου δήλωσε ότι αν η Τουρκία αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να διεξάγει επίσημους αθλητικούς αγώνες μαζί της.

    Μιλώντας στην λεγόμενη βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους, ο Όζουσλου αναφέρθηκε και στο θέμα της απαγόρευσης της εισόδου Τουρκοκύπριων στην Τουρκία.

    Υπενθυμίζοντας ότι «12 πολίτες της ΤΔΒΚ δεν έχουν γίνει δεκτοί στην Τουρκία μέχρι στιγμής», ο Οζουσλού είπε:

    «Πώς μπορείτε να το παρακολουθείτε αυτό; Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας; Δεν είναι καταδίκη χωρίς δίκη; Σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν αυτοί οι άνθρωποι;»

    Πρόσθεσε ότι τέτοια γεγονότα βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».

    Αναφέροντας ότι ο αθλητισμός υπάγεται στο «πρωθυπουργικό υπουργείο», ο Όζουσλου ανέφερε ότι οι τουρκικές ομάδες δεν δίνουν αγώνες με ομάδες της «ΤΔΒΚ» και διερωτήθηκε τι το εμποδίζει αυτό.

    Απαντώντας στον Όζουσλου, ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί υπενθύμισε ότι υπάρχει κανόνας στην Τουρκία ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αγώνες με ομάδες που δεν είναι μέλη της UEFA.

    Στη συνέχεια, ο Όζουσλου απάντησε λέγοντας ότι «εάν η Τουρκία μας αναγνωρίζει, ας παίξει επίσημους αγώνες με τις ομάδες μας» και ότι «η Τουρκία επιβάλλει εμπάργκο στην ΤΔΒΚ και δεν υποχωρεί από κάποιες περιοχές άνεσής της για την ΤΔΒΚ».

    Δηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη πρόσληψης περίπου χιλίων ατόμων στην «αστυνομία», ο Όζουσλου είπε ότι «η αστυνομική δύναμη δεν θα επαρκής με το προσωπικό που θα προσληφθεί χωρίς να υπάρχει πληθυσμιακή πολιτική».

    Σημειώνοντας ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός αυξάνει επίσης την ανάγκη για «αστυνομικά τμήματα», δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την κατασκευή «αστυνομικών τμημάτων» σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν και ειδικά στο Γκιόνελι.

    Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στα σημεία διέλευσης, ο όζουσλου υπενθύμισε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ υποσχέθηκε να λύσει αυτό το πρόβλημα όταν ανέλαβε τα «καθήκοντά» του και επέκρινε το γεγονός ότι ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει.

    (ΚΣ)

    [03] Ερχιουρμάν: «Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»

    Η Vatan (13.12.23 vatangazetesi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι «η χώρα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια» σύμφωνα με τα στοιχεία του υφιστάμενου «προϋπολογισμού».

    Μιλώντας κατά τη συζήτηση του «προϋπολογισμού» στη λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος, ο Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι και κατά το 2023 υπήρχε πρόνοια για 3 δισεκατομμύρια 330 εκατομμύρια τουρκικές λίρες που θα δίδονταν από την Τουρκία, ωστόσο ήρθαν μόνο 826 εκατομμύρια ΤΛ.

    «Αν λέγεται ότι θα έρθουν 14 δισεκατομμύρια από την Τουρκία, σημαίνει ότι η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσα, αν έχουμε αύξηση ενός δισεκατομμυρίου, σημαίνει ότι μπορεί να σταθεί», υποστήριξε ο Ερχιουρμάν, αναφερόμενος στο 1 δισεκατομμύριο ΤΛ αύξηση που παρατηρήθηκε στους «προϋπολογισμούς» του 2023.

    Λέγοντας ότι το 2022 υπήρχε πρόβλεψη για έλλειμα 3 δισεκατομμυρίων 840 εκατομμυρίων ΤΛ, αλλά τελικά ήταν μόνο 271 εκατομμύρια και ότι το 2023 η πρόβλεψη ήταν για 3 δισεκατομμύρια 60 εκατομμύρια ΤΛ έλλειμμα, ο Ερχιουρμάν είπε ότι βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς καθορίζεται η γραμμή μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας, κατά την έκφρασή του.

    Επαναλαμβάνετε αυτό που αποκαλέσατε λανθασμένο πριν 4 χρόνια

    Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ερχιουρμάν υπενθύμισε ότι όταν ήταν «εξουσία» αναγκάστηκαν εξαιτίας της συναλλαγματικής κρίσης να βρουν μια φόρμουλα που δεν θα ζημιώνει ούτε την λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού ούτε τον κόσμο, και αυτό ήταν η αύξηση του αντιτίμου που πληρώνει το κατοχικό καθεστώς για την κιλοβατώρα.

    Το UBP που ήταν στην αντιπολίτευση τους κατηγόρησε τότε, αλλά τώρα που είναι στην «κυβέρνηση» κάνουν τα ίδια, είπε ο Ερχιουρμάν και πρόσθεσε σχετικά με τη συμφωνία με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία AKSA ότι «εσείς είστε αυτοί που λέτε ότι έρχεται η διασύνδεση ενώ δεν υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας».

    Αναφέρθηκε και στη λεγόμενη διετή συμφωνία με την AKSA, την οποία δεν έχει δει κανένας και υποστήριξε ότι δεν υφίσταται, καθώς δεν θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία για την οποία δεν είναι ενήμεροι «υπουργοί».

    (ΙΣ)

    [04] Απορρίπτει τους ισχυρισμούς Νετανιάχου περί δολοφονίας ισραηλινών και ο Τορέ

    Η Vatan (13.12.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της βουλής Ζορλού Τορέ αντέδρασε στη δήλωση του Ισραήλ ότι η MOSSAD απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ισραηλινών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Ο Τορέ υποστήριξε ότι «αποκλείεται να υπάρχουν τρομοκρατικά κέντρα στην ΤΔΒΚ» και επέκρινε τον ισχυρισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου ότι υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στα κατεχόμενα.

    «Αυτός ο αβάσιμος ισχυρισμός που έκανε, δεν αρκεί για να καλύψει τη βαρβαρότητα που διέπραξε», δήλωσε ο Τορέ και πρόσθεσε πως σίγουρα θα τιμωρηθεί μια μέρα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, τον οποίο περιέγραψε ως τον «χασάπη της ανθρωπότητας».

    Ο Τορέ υποστήριξε επίσης ότι ο Νετανιάχου κατέφυγε σε αυτή τη μέθοδο για να συνεχίσει την υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ με ψέματα.

    «Η αστυνομική μας οργάνωση δεν επιτρέπει έναν τέτοιο σχηματισμό, επομένως δεν υπάρχουν τρομοκρατικές δραστηριότητες στη χώρα μας», ισχυρίστηκε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί του Νετανιάχου δεν κατηγορούν μόνο την «ΤΔΒΚ» αλλά και την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ δεν δεχόταν τον τουρκικό στρατό στην ΤΔΒΚ και γι' αυτό έκανε μια τέτοια συκοφαντία».

    «Ψάξτε για τρομοκρατικά κέντρα στη νότια Κύπρο»,

    Ο Τορέ συμβούλευσε την ισραηλινή κυβέρνηση να ψάξει για τρομοκρατικά κέντρα στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και υπενθύμισε στο Ισραήλ την προηγούμενη υποστήριξή του «στην τρομοκρατική», όπως την χαρακτήρισε, οργάνωση PKK και είπε: «Η διοίκηση του Τελ Αβίβ είναι τρομοκρατικό κράτος».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά διέπραξε γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κατέλαβαν», και υποστήριξε ότι «το Τελ Αβίβ και η νότια Λευκωσία πραγματοποιούν συκοφαντική εκστρατεία κατά της ΤΔΒΚ, αλλά δεν θα έχουν επιτυχία».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνολικά 1047 Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έχουν απομακρυνθεί από τη Γάζα

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (13.12.23 aa.com.tr) μεταδίδει δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί σύμφωνα με τις οποίες 1047 Τούρκοι πολίτες και «πολίτες» του κατοχικού καθεστώτος μαζί με μέλη των οικογενειών τους έχουν απομακρυνθεί από τη Γάζα από τις 8 Οκτωβρίου.

    Με ανάρτησή του σε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, o Κετσελί ανέφερε επίσης ότι ο κατάλογος των πολιτών που περιμένουν για εκκένωση ενημερώνεται συνεχώς και γίνεται συντονισμός με τις αρμόδιες αρχές.

    (ΓΜ)

    [02] Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος αντιδραστήρας το Akkuyu

    Η Sabah (13.12.23 sabah.com.tr) γράφει ότι τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Akkuyu κατόπιν έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών Εγκαταστάσεων.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τώρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκκίνησης, ρύθμισης και έναρξης λειτουργίας του σταθμού και ότι με την άδεια αυτή μπορεί να ξεκινήσει η τελική φάση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, δηλαδή οι διαδικασίες εκκίνησης, ρύθμισης και έναρξης λειτουργίας, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.

    Στη συνέχεια, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για απόκτηση της απαραίτητης άδειας για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ισχύος.

    Με αυτή την εξέλιξη θα φορτωθούν τα πυρηνικά καύσιμα στον αντιδραστήρα και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ελέγχου πριν από την έναρξη της λειτουργίας.

    Όταν ο σταθμός τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα είναι σε θέση να καλύψει το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, παράγοντας περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.

    Η πρώτη μονάδα του σταθμού, η οποία θα αποτελείται από συνολικά 4 μονάδες και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 29 Οκτωβρίου 2024.

    (ΓΜ)

    [03] Πιο πολλά τα τζαμιά από τα σχολεία στην Τουρκία

    Η Birgun (13.12.23 www.birgun.net) γράφει ότι ο αριθμός των τζαμιών στην Τουρκία υπερβαίνει τον αριθμό των σχολείων.

    Ο συνολικός αριθμός των τζαμιών στη χώρα έχει ξεπεράσει τον αριθμό των δημόσιων σχολείων κατά 28.568. Με περισσότερα από ένα τζαμιά να χτίζονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά, ανεξάρτητα από τις ανάγκες, ο συνολικός αριθμός των τζαμιών στην Τουρκία έχει φτάσει τα 89.302, ενώ ο αριθμός των δημόσιων σχολείων παραμένει στα 60.734, παρά το πρόβλημα της διπλής βάρδιας και του συνωστισμού των αιθουσών διδασκαλίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ολοκληρώθηκε με 60.734 δημόσια σχολεία. Από τον συνολικό αριθμό των δημόσιων σχολείων, 11.716 είναι νηπιαγωγεία, 23.117 είναι δημοτικά σχολεία, 16.640 γυμνάσια και 9.261 λύκεια. Ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών σχολείων στην Τουρκία είναι 13.501.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο αριθμός των τζαμιών στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 89.302. Η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό τζαμιών ήταν η Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολουθεί η Άγκυρα, η Σμύρνη, η Αττάλεια και η Προύσα.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 13 December 2023 - 13:49:40 UTC