Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-12-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

23 Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 248/2023 15.12.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ενέκριναν προσωπικό και όχι ειδικό απεσταλμένο, δηλώνει ο Φεϊζίογλου
  • [02] Ανακοίνωσε τον διορισμό Ονάρ και της αντικαταστάτριάς του η «προεδρία»
  • [03] Διαμοιρασμό του νερού και του ηλεκτρισμού από την Τουρκία προτείνει πάλι ο Τατάρ
  • [04] Συνάντηση Τορέ με γυναικεία οργάνωση από το Ουζμπεκιστάν: «Στόχος το κόκκινο μήλο»
  • [05] Αλληλογραφία με Τουρκία για το θέμα απαγόρευσης εισόδου σε Τουρκοκύπριους
  • [06] Ακόμα ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με τα «πανεπιστήμια» στο φως
  • [07] Προσπάθειες για «διεθνή ορατότητα» από τους νοσηλευτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • [08] Στη Μερσίνα για επαφές ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου
  • [09] Απαγόρευση πρόσβασης επιβλήθηκε εκ νέου στην πλατφόρμα Eksi Sozluk στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν – Biden
  • [02] Έρχονται περιορισμοί στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα
  • [03] Αρθρογράφος: Δεν υποστηρίζει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα
  • [04] Φιντάν: «Δε βλέπουμε κανένα εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία»
  • [05] Αξιωματούχος της Χαμάς: «Η επιχείρηση 'Πλημμύρα του Άλ Άκσα' έσωσε το τέμενος»
  • [06] Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι Δήμαρχοι του CHP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ενέκριναν προσωπικό και όχι ειδικό απεσταλμένο, δηλώνει ο Φεϊζίογλου

    Η διαδικτυακή Hakikat (14.12.23, kibrishakikat.com ) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και ουδέποτε υπήρξαν ένα έθνος αυτοί οι «δύο λαοί» εξέφρασε ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου υποστηρίζοντας ότι «αν οι Τούρκοι της Κύπρου δεν αντιστέκονταν σε κάθε είδους ανέχεια και δεν προσέτρεχε σε βοήθειά τους η μητέρα πατρίδα, δεν θα διέφερε και αυτό εδώ το μέρος από τη Γάζα».

    Μιλώντας στο 40ο Εργαστήρι ΜΜΕ που διοργάνωσε στα κατεχόμενα το τουρκικό Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων, ο Φεϊζίογλου ανέφερε ότι η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για την οποία συναίνεσε η «ΤΔΒΚ» θα εργάζεται με την ιδιότητα του προσωπικού απεσταλμένου και όχι του ειδικού και ισχυρίστηκε ότι δεν θα δεσμεύουν τον διαπραγματευτή οι περιέχουσες κυρώσεις αποφάσεις της ειδικής απεσταλμένης με πιέσεις από την «καθεστηκυία τάξη», κατά την έκφρασή του.

    «Θα διερευνήσει το κατάλληλο έδαφος για τη διαπραγματευτική διαδικασία και όχι την έναρξη διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο Φεϊζιογλου αναφερόμενος στην απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών και υπενθύμισε ότι η θέση της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εκφράστηκε εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενος στην πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, ο Φεϊζίογλου είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθείται στενά εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και του «κράτους της ΤΔΒΚ» και πρέπει να ληφθούν μέτρα, όμως δεν είναι σωστές οι δηλώσεις του τύπου «χάθηκε, ξεπουλήθηκε η Κύπρος».

    Τατάρ: «Με την έλευση της Τουρκίας στην Κύπρο τέλειωσε το Κυπριακό»

    Στη δική του ομιλία κατά το εργαστήρι, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρόβαλε τη θέση ότι οι Τούρκοι της Κύπρου είναι κομμάτι «του μεγάλου τουρκικού κράτους» και ισχυρίστηκε ότι «στο εξής πρέπει να γίνεται αναφορά σε εθνική υπόθεση και όχι κυπριακό ζήτημα, διότι με την έλευση της μητέρας πατρίδας στην Κύπρο τελείωσε το κυπριακό ζήτημα».

    Ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή για να μην πληγούν τα «εθνικά συμφέροντα» και η επιβίωση της «ΤΔΒΚ» ως «κυρίαρχου κράτους» και επεσήμανε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το θέμα της προστασίας του εδάφους.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα συμφέροντα της «ΤΔΒΚ» με τους «θεσμούς και τα ιδρύματά» της και πρόσθεσε ότι πως πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή σε αυτό και οι δημοσιογράφοι κατά την μετάδοση ειδήσεων.

    «Ο αγώνας μας είναι η επιβίωση της ΤΔΒΚ, θέλουμε τα ΜΜΕ μας να καταβάλλουν προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Τατάρ εκφράζοντας θλίψη για το γεγονός ότι τελευταίως μεταδίδονται ειδήσεις που υποστηρίζουν ότι 'οι Τούρκοι της Κύπρου ξεπούλησαν τη βούλησή τους σε άλλους».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανακοίνωσε τον διορισμό Ονάρ και της αντικαταστάτριάς του η «προεδρία»

    Η K?br?s (15.12.23) γράφει ότι τον διορισμό του Γκιουνές Ονάρ στη θέση του «ειδικού εκπροσώπου» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσιν Τατάρ και της Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ στη θέση του συντονιστή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των «Διμερών» Τεχνικών Επιτροπών, την οποία κατείχε μέχρι προσφάτως ο Ονάρ, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση χθες Πέμπτη η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος.

    Όπως μετέδωσε ο παράνομος Bayrak (14.12.23, BRTK), η Τσινάρ είναι διπλωμάτης καριέρας στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών από το 1999 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις στο εξωτερικό ως γραμματέας Β' και Γ' στο Παρίσι, ως «υφυπουργός» στην Άγκυρα, «αντιπρόσωπος» στο Στρασβούργο και «γενικός πρόξενος» στην Κωνσταντινούπολη.

    Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια, υπηρέτησε ως «διευθύντρια/εκπρόσωπος» στις διευθύνσεις πολιτικών υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και Σχέσεων με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας στις κεντρικές μονάδες του «υπουργείου» εξωτερικών.

    Η Τσινάρ είχε εμπλακεί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της προεδρίας και της διαδικασίας Burgenstock από το 1999, ενώ κατά την περίοδο 2010-11 διετέλεσε μέλος της «διαπραγματευτικής ομάδας» της λεγόμενης προεδρίας.

    Κατέχει πτυχία BA και MA στις Διεθνείς Σχέσεις-Διπλωματία-Δίκαιο ΕΕ και Ανθρώπινα Δικαιώματα από τα Πανεπιστήμια Reading (Ηνωμένο Βασίλειο), Westminster (Ηνωμένο Βασίλειο), Pantheon-Assas (Γαλλία) και Στρασβούργο (Γαλλία) και μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

    (Ι/Τσ./AK)

    [03] Διαμοιρασμό του νερού και του ηλεκτρισμού από την Τουρκία προτείνει πάλι ο Τατάρ

    Η Vatan (15.12.23, vatangazetesi.com) γράφει ότι την θέση ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν το νερό και τον ηλεκτρισμό που θα έρχεται από την Τουρκία με τους Ελληνοκύπριους επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας στην τελετή έναρξης του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Νερό - 6ο Συνέδριο για το Περιβάλλον που διοργανώθηκε στο παράνομο Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής (YDU).

    Σύμφωνα με τη λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος, στην ομιλία του ο Τατάρ δήλωσε ότι προσφέρθηκε μια μεγάλη υπηρεσία προς την «ΤΔΒΚ» με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία και ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν το νερό με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Χαρακτηρίζοντας μεγάλο κέρδος τη μεταφορά του νερού που κατέληγε στη θάλασσα, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Οι προσδοκίες για περισσότερη ευημερία λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των αναγκών δημιουργούν πίεση στους πόρους. Για την εξοικονόμηση και την αποτελεσματικότητα, πρέπει να ληφθούν μέτρα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας».

    Μιλώντας για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου διπλής κατεύθυνσης, ο Τατάρ σημείωσε ότι έγινε προσφορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά να ενταχθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα για να συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Τουρκίας, κάτι που θα ήταν φθηνότερο και ασφαλέστερο, και υποστήριξε ότι χάρη στο αμφίδρομο καλώδιο, η ανανεώσιμη ενέργεια στην Κύπρο μπορεί επίσης να μεταφερθεί «στην άλλη πλευρά», όπως χαρακτήρισε την ελεγχόμενη από τη Δημοκρατία περιοχή.

    Εξάλλου, η Vatan (15.12.23) δημοσιεύει ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας αναφορικά με συνάντηση του Τατάρ με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικού Κόσμου (TURKONFED), κατά την οποία ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Συνομοσπονδίας και επανέλαβε τις θέσεις του για τη «ζωτική σημασία που έχουν για τον τουρκοκυπριακό λαό οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων».

    Καταληκτικά υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η «ΤΔΒΚ» να επωφεληθεί από τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς του δυναμικού επιχειρηματικού κόσμου για να αυξήσει την εθνική και οικονομική της αξία και την ευημερία του τουρκοκυπριακού «λαού», ο οποίος «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου», καθώς και να δημιουργήσει νέους τομείς που θα δώσουν ελπίδα στο μέλλον των νέων ανθρώπων.

    (ΙΣ)

    [04] Συνάντηση Τορέ με γυναικεία οργάνωση από το Ουζμπεκιστάν: «Στόχος το κόκκινο μήλο»

    Η Diyalog (15.12.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της βουλή Ζορλού Τορέ υποστήριξε ότι η δύναμη και η φωνή του τουρκικού έθνους πρέπει να ενωθούν και να δράσουν όλοι μαζί.

    Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από γυναίκες μέλη της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών του Ουζμπεκιστάν και της Οργάνωσης για την Ενότητα των Γυναικών των Τουρκικών Κρατών, ο Τορέ εξέφρασε την άποψη ότι η δημιουργία γυναικείας ενότητας στις τουρκογενείς χώρες «είναι στάση, σκοπός και ιδανικό», και συνεχάρη τα μέλη της αντιπροσωπείας για την κατανόηση του σκοπού.

    «Αν και ζούμε σε διαφορετικές γεωγραφίες, είμαστε όλοι ένα έθνος και μία φυλή. Το να εγκαταλείψουμε αυτό σημαίνει να μην εκπληρώνουμε την ευθύνη μας απέναντι στο έθνος μας», υποστήριξε και σημείωσε πως υπάρχουν πολυάριθμοί Τούρκοι σε όλο τον κόσμο που είναι όλοι αδέρφια.

    Ευχαριστώντας τις ενώσεις για το ρόλο που έπαιξαν στην ίδρυση της Τουρκικής Παγκόσμιας Ένωσης Γυναικών, ο Τορέ είπε: «Είμαστε ο καθένας από μας μια τούρκικη σημαία, ανεξαρτήτως ανδρών και γυναικών, και θα συνεχίσουμε να φέρουμε τις σημαίες όλων των κρατών μας με υπερηφάνεια και τιμή».

    Δηλώνοντας ότι το τουρκικό έθνος πρέπει να ενώσει τη δύναμη και τη φωνή του και να δράσει μαζί, εξήγησε τι πρέπει να γίνει δίνοντας παραδείγματα από τα λόγια του Gaspirali Ismail, του μεγάλου στοχαστή του τουρκικού κόσμου: «Ενότητα στη γλώσσα, ενότητα στη σκέψη».

    Σημείωσε ότι έχει περάσει ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την τουρκική ενότητα με την ίδρυση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. «Κάνουμε σταθερά βήματα σε αυτόν τον δρόμο», είπε.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσιν Τατάρ με τους προέδρους των τουρκικών κρατών, ο Τορέ είπε ότι θα συνεχίσουν να προχωρούν σε αυτόν τον δρόμο. Και κατέληξε λέγοντας ότι πιστεύουν στην τουρκική ενότητα και το Κόκκινο μήλο και ότι θα συνεχίσουν να βαδίζουν σε αυτό το μονοπάτι.

    (ΚΣ)

    [05] Αλληλογραφία με Τουρκία για το θέμα απαγόρευσης εισόδου σε Τουρκοκύπριους

    Η διαδικτυακή Bugun K?br?s (14.12.23 bugunkibris.com) γράφει ότι λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Σαμί Οζουσλού, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία και στις ενέργειες του λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ πάνω στο θέμα αυτό.

    «Την Τρίτη το βράδυ, ενώ συζητούνταν ο προϋπολογισμός του πρωθυπουργικού υπουργείου στη ολομέλεια της βουλής, έθεσα το θέμα για άλλη μια φορά, ζήτησα πληροφορίες και υπενθύμισα στον Ουστέλ τη δήλωση του ότι 'θα διερευνήσει το θέμα και θα παράσχει πληροφορίες'» έγραψε ο Οζουσλού και πρόσθεσε: «Μετά από μια μακρά συζήτηση, ο Ουστέλ πήρε το λόγο αργά το βράδυ για να απαντήσει στις επικρίσεις και τις ερωτήσεις και είπε ότι 'κρατά το λόγο του' και ανακοίνωσε ότι 'έκανε την απαραίτητη αλληλογραφία με την Τουρκία και θα μοιραστεί τις πληροφορίες μόλις τις λάβει'».

    Αναφέροντας ότι η πιο πάνω δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού δεν δημοσιεύθηκε στον Τύπο αν και συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά της «βουλής», ο Οζουσλού εξήγησε ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να ενημερώσει το κοινό μέσω της ανάρτησής του, καθώς θα συνεχίσουν να κρατάνε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της απαγόρευσης εισόδου, η οποία επιβάλλεται σε Τουρκοκύπριους.

    (ΙΣ)

    [06] Ακόμα ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με τα «πανεπιστήμια» στο φως

    Η Diyalog (15.12.23) γράφει ότι μετά την κατάσχεση μεγάλου χρηματικού ποσού στο «πανεπιστήμιο Adakent» που λειτουργεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τον πρύτανη και τον υπεύθυνο φοιτητικών υποθέσεων, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στο «πανεπιστήμιο Bat?» που λειτουργεί στην ίδια περιοχή.

    Ο Γιαλτσίν Τζενγκίζ, διευθυντής οικονομικών υποθέσεων του «πανεπιστημίου», κατηγορείται ότι μετέφερε στον δικό του λογαριασμό 350 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ) και 3 χιλιάδες δολάρια στον τραπεζικό λογαριασμό του σχολείου.

    Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο Τζενγκίζ υπεξαίρεσε 7 χιλιάδες 530 ΤΛ πουλώντας 4 κινητά τηλέφωνα και ένα Macbook που αγόρασε για το σχολείο.

    Ο Τζενγκίζ, ο οποίος συνελήφθη και ανακρίθηκε από την «αστυνομία», ισχυρίστηκε ότι έλαβε και ξόδεψε τα χρήματα, αλλά τα «αφεντικά» γνώριζαν για αυτό.

    (ΚΣ)

    [07] Προσπάθειες για «διεθνή ορατότητα» από τους νοσηλευτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    Η K?br?s (15.12.23) γράφει ότι πρόεδρος της «ένωσης Τούρκων νοσηλευτών και μαιών Κύπρου (KTHEB)», Αλί Οζγκιοτσμέν (Ali Ozgocmen) δήλωσε ότι ανάμεσα στους στόχους της ένωσής του είναι να καταστούν «πιο ορατοί διεθνώς».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Οζγκιοτσμέν ανέφερε: «Το να είμαστε ορατοί όχι μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά και στον κόσμο είναι μεταξύ των στόχων μας στη νέα περίοδο. Θέλουμε να φαίνεται ότι υπάρχουμε εδώ και ότι είμαστε καλοί και επιτυχημένοι και θέλουμε να γίνει γνωστό ότι θα προσπαθήσουμε γι' αυτό».

    Σημείωσε ότι για τον σκοπό αυτό διεξήγαγαν συναντήσεις με εκπρόσωπο του «κέντρου συντονισμού» Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπάγεται στο «γραφείου του πρωθυπουργού», με εκπρόσωπο του «Συμβουλίου πιστοποίησης και αξιολόγησης ανώτατης εκπαίδευσης» (YODAK) και τέσσερις νομικούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Δεν θεωρούμε ότι είναι 'υγιές' να είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο λόγω της γεωγραφίας που βρισκόμαστε και των εμπάργκο που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας και θέλουμε να επικοινωνήσουμε άμεσα και όχι έμμεσα με όλους τους φορείς υγείας που είναι γνωστοί ως αρχές, ιδιαίτερα με τις οργανώσεις νοσηλευτών και μαιών στον κόσμο και να συμβάλλουμε στην επιστήμη», δήλωσε ο Οζγκιοτσμέν, δικαιολογώντας έτσι τις συναντήσεις τους, κατά τις οποίες μοιραστήκαν πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση, τη λειτουργία, τους στόχους και το όραμα της ένωσής τους και έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (ΙΣ)

    [08] Στη Μερσίνα για επαφές ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου

    Η K?br?s (15.12.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι με τον Δήμαρχο Μερσίνας Βαχάπ Σετσέρ συναντήθηκε ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην εν λόγω τουρκική πόλη στις 11 και στις 12 Δεκεμβρίου επικεφαλής αντιπροσωπείας, η οποία παρέμεινε στη Μερσίνα για τέσσερις μέρες.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Δήμαρχο Μερσίνας συζητήθηκε η σημασία της προώθησης και της ενίσχυσης των δεσμών αδελφοσύνης μεταξύ των δύο πόλεων πέραν από την στήριξη προς τον «δήμο» Αμμοχώστου σε τεχνικούς, εξοπλισμό και οχήματα.

    Σε δήλωση για την επίσκεψη, ο Ουλούτσαϊ εξέφρασε ικανοποίηση για τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν και πρόσθεσε ότι πραγματοποίησαν πολύ εντατικές συνομιλίες σε σχέση με την τεχνική στήριξη που θα λάβει ο λεγόμενος δήμος από τη Μερσίνα, όμως πιο πολύ αποδίδουν σημασία στην ενίσχυση των σχέσεων καρδιάς που υπάρχουν μεταξύ τους.

    Είπε ότι οι πρακτικές σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε εξαιρετικά ζηλευτό επίπεδο στη Μερσίνα και ότι θα αποτελούν φάρο φωτεινό για τους ίδιους οι παραδειγματικές εργασίες και το όραμα που είδαν εκεί.

    Ο Ουλούτσαϊ ανέφερε ότι ο Δήμος Μερσίνας χάρισε στον λεγόμενο δήμο της κατεχόμενης Αμμοχώστου τρία λεωφορεία κατάλληλα για χρήση και από άτομα με αναπηρία για στήριξη των μαζικών μεταφορών στην κατεχόμενη πόλη και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεργαστούν με τον Δήμο Μερσίνας και στο θέμα της δημιουργίας μουσείου εντός των τειχών της Αμμοχώστου, αφού και ο Δήμος Μερσίνας διεξάγει παρόμοια προσπάθεια.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Απαγόρευση πρόσβασης επιβλήθηκε εκ νέου στην πλατφόρμα Eksi Sozluk στην Τουρκία

    Η Avrupa (15.12.23) γράφει ότι επιβλήθηκε εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Eksi Sozluk στην Τουρκία για λόγους «προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης», όπως αναφέρθηκε.

    Η πρόσβαση στο Eksi Sozluk είχε αποκλειστεί και στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο στις 25 Φεβρουαρίου και η απόφαση άρθηκε από το δικαστήριο μετά από ένσταση. Ωστόσο, το Eksi Sozluk έκλεισε πριν ανοίξει μετά από ένσταση.

    Στη συνέχεια, η διαχείριση του λεξικού μετονόμασε τον ιστότοπο με διάφορα ονόματα. Η πρόσβαση στο πρώτο από αυτά, στο «eksisozluk2023.com», αποκλείστηκε στις 13 Μαΐου.

    Αποκλείστηκε επίσης και πρόσβαση στο όνομα «http://eksisozluk1923.com», το οποίο άνοιξε αργότερα από τη διαχείριση του λεξικού.

    Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας δήλωσαν πως θα μοιραστούν με το κοινό πληροφορίες, μόλις ενημερωθούν για τον λόγο αυτής της εξέλιξης.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν – Biden

    Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (14.12.23 trthaber.com) γράφει ότι τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας του Έρντογαν, Φαχρετίν Αλτούν, η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική συνομιλία, που διήρκεσε μία ώρα, προήλθε από τον Αμερικάνο Πρόεδρο.

    «Η ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό»

    Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Έρντογαν δήλωσε ότι η ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό, ότι η απόσυρση της άνευ όρων υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ μπορεί να επιφέρει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, ότι τόσο ο κόσμος όσο και η αμερικανική κοινή γνώμη εκφράζουν πιο δυνατά αυτό το αίτημα τις τελευταίες ημέρες και ότι είναι ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να διασφαλίσουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.

    Ο Έρντογαν επανέλαβε επίσης ότι η εμβάθυνση και η παράταση των ισραηλινών επιθέσεων μπορεί να έχει αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες και ότι η δημιουργία του εγγυητικού μηχανισμού που προτείνει η Τουρκία, η τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, εδαφικά ολοκληρωμένου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967 είναι η πιο λογική και μόνιμη λύση.

    Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Μπάιντεν συζητήθηκε επίσης και το θέμα των F-16.

    (ΓΜ)

    [02] Έρχονται περιορισμοί στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα

    Ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει τις αναφορές του στην αγορά περιουσιών από αλλοδαπούς στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    H aHaber (15.12.23, ahaber.com.tr) γράφει ότι έρχονται περιορισμοί στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά από τις αποκαλύψεις ότι δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι αγόρασαν γιγαντιαίες εκτάσεις στην «ΤΔΒΚ», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει αυτή η εξέλιξη και πρόσθεσε ότι λαμβάνονται μέτρα. «Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου για το θέμα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια το δημοσίευμα σημειώνει ότι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο οι «Ισραηλινοί έποικοι» που έχουν κάνει τα κατεχόμενα σπίτι τους αρχικώς με την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τώρα με τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γάζα από το Ισραήλ.

    Ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότερες από 2 χιλιάδες εταιρείες έχουν συσταθεί στα κατεχόμενα και έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, γράφει το δημοσίευμα και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «έχει προκαλέσει αντιδράσεις ο αριθμός των Ισραηλινών που ξεπερνά τις 35 χιλιάδες στο νησί το οποίο έχει πληθυσμό 380 χιλιάδες».

    Αναφέρεται επίσης ότι Ισραληινοί κατέχουν μέχρι στιγμής 25 χιλιάδες δεκάρια γης στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο Τατάρ, ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων στο πλαίσιο της 40ής επετείου από την ίδρυση του κατοχικού καθεστώτος, δήλωσε «ότι παρακολουθεί στενά τις ειδήσεις σχετικά με την αγορά από Ισραηλινούς μεγάλων εκτάσεων γης και χιλιάδων σπιτιών που αποτελούνται από γιγαντιαία οικοδομικά τετράγωνα στην ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα εφαρμοστεί νέος κανονισμός σχετικά με το σημερινό δικαίωμα των αλλοδαπών να αγοράζουν 5 στρέμματα γης.

    «Ανησυχούμε και εμείς. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τη γραφειοκρατία της ασφάλειάς μας στο υψηλότερο επίπεδο. Δώσαμε οδηγίες στα όργανα ασφαλείας μας. Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας σημαντικός τομέας για τη συνέχιση της οικονομικής δομής της ΤΔΒΚ. Εάν υπάρχει κάτι που θα βλάψει την επιβίωσή μας, έχουμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν ως απάντηση. Θα ληφθούν ορισμένα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

    «Θα επιβληθούν περιορισμοί»

    Επί του παρόντος, σύμφωνα με τη νομοθεσία των κατεχομένων, ένας αλλοδαπός έχει το δικαίωμα να αγοράσει ακίνητη περιουσία. Οι αλλοδαποί έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν 5 στρέμματα γης χωρίς σπίτι σε αυτό. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη λεγόμενη βουλή και το δικαίωμα αγοράς 5 στρεμμάτων γης αναμένεται να περιοριστεί, γράφει το δημοσίευμα.

    «Γίνονται επιθέσεις εναντίον μου»

    Από την άλλη, ο δημοσιογράφος Σαμπαχατίν Ισμαήλ που μίλησε για «σιωπηλή κατοχή της ΤΔΒΚ» υποστήριξε ότι δέχεται επθέσεις λόγω της αρθρογραφίας του από πολιτικούς, δημοσιογράφους, εργολάβους οικοδομών, δικηγόρους και εγγεγραμμένους ή μη εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες που εμπορεύονται τα σπίτια και, όπως ισχυρίστηκε, «δωροδοκούνται από τις γιγαντιαίες εταιρείες που ασκούν τη σιωπηλή κατοχή, ιδίως τους Ισραηλινούς».

    «Καθησυχάζει την κοινή γνώμη ο Τατάρ»

    Εξάλλου, η Μilliyet (15.12.23 milliyet.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του Ζαφέρ Σιαχίν ο οποίος αναφέρει ότι έχει πληροφορίες από τον Τατάρ, οι οποίες θα καθησυχάσουν την κοινή γνώμη η οποία είναι «πολύ ευαίσθητη σχετικά με τη γη και τις περιουσίες που φέρονται να απέκτησαν Εβραίοι στην ΤΔΒΚ κατά παράβαση της νομοθεσίας».

    Ο Σιαχίν αναφέρει ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Τατάρ με πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο δε δημοσιεύει, οι οποίες θα καθησυχάσουν την κοινή γνώμη τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές «το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο του θέματος, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και με τους νέους κανονισμούς που θα γίνουν, δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αγοράσει ακίνητο στο νησί με μη κανονικές μεθόδους».

    Ο Σιαχίν συνεχίζει λέγοντας ότι «ένας από τους πιο σημαντικούς κανονισμούς σχετίζεται με τις γεωργικές εκτάσεις στην ΤΔΒΚ, οι οποίες θα προστατεύονται σχολαστικά».

    Εν συνεχεία ο Σιαχίν λέει ότι, σύμφωνα με τον Τατάρ, ο εβραϊκός πληθυσμός στα κατεχόμενα δεν είναι τόσο υψηλός όσο γράφεται στα μέσα ενημέρωσης. Υποστηρίζει «ότι οι Εβραίοι έχουν φτάσει στην πραγματικότητα σε ένα μεγάλο πληθυσμό στη νότια Κύπρο».

    Καταλήγοντας, ο Σιαχίν υποστηρίζει:

    «Υπάρχουν 100 χιλιάδες Εβραίοι και περίπου 100 χιλιάδες Ρώσοι που ζουν στο νότιο τμήμα του νησιού. Μετά τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, το ενδιαφέρον για το νησί έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η ΤΔΒΚ θέλει φυσικά να προσελκύσει ξένους επενδυτές στο βόρειο τμήμα του νησιού. Με άλλα λόγια, οι ξένοι δεν έρχονται στο νησί μόνο για να αγοράσουν ακίνητα. Καταβάλλονται προσπάθειες για να μην στραφούν όλοι οι επενδυτές προς την ελληνική πλευρά και να συμβάλουν στην οικονομία της ΤΔΒΚ. Όλες αυτές οι προσπάθειες πραγματοποιούνται σε αρμονία με την Τουρκία».

    (ΓΜ)

    [03] Αρθρογράφος: Δεν υποστηρίζει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα

    Η Cumhuriyet (15.12.23, cumhuriyet.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Μπαρίς Πεχλιβάν, ο οποίος αναφέρεται στην πρόφαση επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στο θετικό κλίμα που φαίνεται να δημιουργείται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η τοποθέτηση του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, που φαίνεται να μην υποστηρίζει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, οδηγεί σε συμπεράσματα για την νέα (θετική) πολιτική της Τουρκίας στην Ελλάδα.

    Γράφει ανάμεσα σε άλλα ο αρθρογράφος τα εξής:

    «[...] Συνοψίζοντας, οι συγκρούσεις για την Ανατολική Μεσόγειο έχουν εξελιχθεί σε διαμάχη. Και φαίνεται ότι υπάρχει ένα άλλο μυστικό κάτω από αυτά που λέγονται. Προσπαθώ να καταλάβω...

    Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, ήταν φυσικά μαζί του ο Πρέσβης της Αθήνας Τσαγατάι Ερτσιγιές. Πριν από αυτή την κρίσιμη θέση, ο διπλωμάτης υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αφού κάθισε σε αυτή τη θέση για πέντε χρόνια, ήταν σημαντικό ότι διορίστηκε να εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου 2023.

    Ο Ερτσιγιές δεν ήταν ένας συνηθισμένος διπλωμάτης. Δεν θα το γράψω, επιτρέψτε μου να το παραθέσω από τα μέσα ενημέρωσης του AKP...

    Ο τίτλος των ειδήσεων της εφημερίδας Yeni Safak με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2020 ήταν: 'Ο Πρέσβης δεν μπορούσε να χωνέψει την Γαλάζια Πατρίδα'. Η είδηση είχε ως εξής: 'Ο πρέσβης Ερτσιγιές έκανε ένα μεγάλο σκάνδαλο στη συνάντηση στην Ουάσιγκτον όπου συζητήθηκαν ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερτσιγιές, ο οποίος δεν υπερασπίστηκε τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που υπογράφηκε με τη Λιβύη, είπε: 'Το λέω γιατί μου ζητήθηκε να το πω. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω τουρκική αξίωση γιατί εκπροσωπώ την Τουρκία', είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν βρίσκει σωστά τα σύνορα Τουρκίας-Λιβύης.

    [...] Με άλλα λόγια, ποιες ήταν οι απαιτήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο;

    Ακύρωση των συμφωνιών Τουρκίας-Λιβύης και τερματισμός της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη.

    Ωστόσο, η βάση των συμφωνιών της Λιβύης στηρίχθηκε στο δόγμα της 'Γαλάζιας Πατρίδας'. Λοιπόν, η 'Γαλάζια Πατρίδα' ήταν ολόκληρη η τουρκική θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας των 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που κηρύχθηκε ή σχεδιάστηκε να κηρυχθεί σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Κατά μία έννοια, το Εθνικό Σύμφωνο της Τουρκίας για τις θάλασσες ήταν η Γαλάζια Πατρίδα.

    Αυτό κάλυψε το 'Μνημόνιο Συνεννόησης για την Οριοθέτηση Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας' που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

    Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ και ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, από τους δημιουργούς του της έννοιας της Γαλάζια Πατρίδας, το αποκάλυψαν με βιβλία και χάρτες εδώ και χρόνια. Αργότερα, η τουρκική εξωτερική πολιτική υιοθέτησε επίσης αυτό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας που βασίζεται στην ενεργό και στρατιωτική ισχύ στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

    Όμως φαίνεται...

    Ο διορισμός του διπλωμάτη Ερτσιγιές, ο οποίος σκέφτεται όπως η Ελλάδα για τη Γαλάζια Πατρίδα, ως πρέσβης στην Αθήνα ήταν ένδειξη αλλαγής άξονα. Και το γεγονός ότι η σελίδα του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα ήταν 'νέα' ήταν συνέχεια αυτού.

    Φαίνεται ότι θα συζητήσουμε αυτό το ερώτημα στο μέλλον: 'Συμβιβαστήκαμε ξαφνικά για τη Γαλάζια Πατρίδα πηγαίνοντας στην Ελλάδα ένα βράδυ;'».

    (ΚΣ)

    [04] Φιντάν: «Δε βλέπουμε κανένα εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία»

    Όπως γράφει η διαδικτυακή T24 (14.12.23 t24.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοβ στο Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε ότι δε βλέπουν κανένα εμπόδιο όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων τους με την Αρμενία.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Bayramov στο Μπακού, ο Φιντάν δήλωσε ότι υποστηρίζουν τις εν εξελίξει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας λέγοντας τα εξής:

    «Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο μπροστά μας όσον αφορά την εξομάλυνση με την Αρμενία. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας (της Αρμενίας) με το Αζερμπαϊτζάν. [...] Πιστεύουμε ότι μετά το τέλος της κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για σύγκρουση, έχουμε πάντα δηλώσει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός θα πρέπει να είναι ειρηνικός».

    «Οι ΗΠΑ και μόνο στέκονται εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Φιντάν είπε ότι 153 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) την Τρίτη και πρόσθεσε ότι παρόμοιο ψήφισμα είχε εγκριθεί στο παρελθόν με μόλις 121 ψήφους.

    Επισημαίνοντας ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των θετικών ψήφων στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Φιντάν υποστήριξε:

    «Είδαμε ότι πολλές χώρες που προηγουμένως απείχαν ή ψήφισαν κατά αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστίνης. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις διώξεις».

    Πρόσθεσε ότι όσοι υποστηρίζουν το Ισραήλ «θα πρέπει να κατανοήσουν καλά αυτή την εικόνα.» και κατέληξε λέγοντα: «Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρεμποδίσουν περαιτέρω τις αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (για την Παλαιστίνη). Αυτή τη στιγμή, μόνο και μόνο οι ΗΠΑ στέκονται ανάμεσα στην κατάπαυση του πυρός και τη σφαγή στη Γάζα».

    (ΓΜ)

    [05] Αξιωματούχος της Χαμάς: «Η επιχείρηση 'Πλημμύρα του Άλ Άκσα' έσωσε το τέμενος»

    Η Yeni Safak (15.12.23 yenisafak.com) κυκλοφορεί με κύριο θέμα δηλώσεις του Khaled Meshaal, ενός από τους ηγέτες της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος κατά τη διάρκεια επαφών του στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους ΜΚΟ μίλησε για την επιχείρηση «Πλημμύρα της Άκσα», τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ και τη δύναμη της Kassam.

    Υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του στο τέμενος Αλ Άκσα τα τελευταία 1-2 χρόνια, ο Meshaal είπε: «Αν δεν ήταν η 7η Οκτωβρίου, ίσως να είχαμε παρακολουθήσει την καταστροφή του τεμένους Αλ Άκσα».

    Αξιολογώντας τις «σφαγές του Ισραήλ» και την επιδρομή Aqsa Flood που πραγματοποίησαν οι Ταξιαρχίες Kassam στις 7 Οκτωβρίου, ο Meshaal δήλωσε:

    «Η επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου έγινε για να αποχωρήσει το Ισραήλ από τα εδάφη μας. Αν δεν είχαμε κάνει αυτή την κίνηση, ίσως να είχαμε παρακολουθήσει την καταστροφή του Αλ Άκσα. Ο Αλλάχ δεν θα το ζητήσει αυτό μόνο από τους Παλαιστίνιους».

    Δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια Παλαιστίνη χωρίς τη Χαμάς και ότι παρέχουν υποστήριξη με όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ για να τελειώσει η Χαμάς, ο Meshaal συνέχισε ως εξής: «Οι ΗΠΑ είναι σαν να κρατούν μια κλεψύδρα στα χέρια τους. Δίνουν χρόνο στον Νετανιάχου να 'μπει και να τελειώσει τη Χαμάς το συντομότερο δυνατό'».

    Δεν πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών

    Δηλώνοντας ότι δεν πιστεύουν σε λύση δύο κρατών, ο Meshaal είπε: «Αποδεχόμαστε τα σύνορα του 1967, επειδή τα βλέπουμε ως στάδιο. Φυσικά, δεν αναγνωρίζουμε το Ισραήλ επί του παρόντος. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε όλες τις ομάδες που αντιτίθενται στην ισραηλινή κατοχή κάτω από μια παλαιστινιακή σημαία που θα περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».

    Το Ισραήλ αποκρύπτει τον αριθμό των νεκρών

    Αρνούμενος κατηγορηματικά τους αριθμούς που έδωσε το Ισραήλ ανακοινώνοντας τα θύματα, ο Meshaal δήλωσε: «Το Ισραήλ λέει ότι έχει 123 νεκρούς. Αυτό είναι ένα απόλυτο ψέμα. Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν 5 χιλιάδες τραυματίες στα νοσοκομεία. Όταν εξετάζουμε τους τραυματίες, αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ακόμη μεγαλύτερος».

    (ΙΣ)

    [06] Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι Δήμαρχοι του CHP

    Η διαδικτυακή T24 (14.12.23 t24.com.tr) γράφει ότι τους πρώτους υποψηφίους του σε 226 επαρχίες και περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μητροπολιτικών δήμων, ανακοίνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024.

    Ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Εκρέμ Ιμάμογλου για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης και η υποψηφιότητα του Μανσούρ Γιαβάς για τον Δήμο της Άγκυρα.

    Συνεχίζονται οι επαφές του προέδρου του CHP Οζγκιούρ Οζέλ με στόχο τη σύναψη συνεργασιών για τις τοπικές εκλογές, καθώς και οι εργασίες για τον καθορισμό των υποψηφίων δημάρχων στις διάφορες επαρχίες και περιφέρειες.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Συνέλευση του κόμματος συνήλθε χθες και συζήτησε τους υποψηφίους Δημάρχους για περισσότερες από 200 επαρχίες και περιφέρειες. Εκτός από αυτές τις επαρχίες, ανακοινώθηκαν υποψήφιοι για συνολικά 226 επαρχίες και περιφέρειες όπου υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος.

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ντενίζ Γιουτζέλ, ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία και την επίσκεψη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM [ΣτΜ πρόκειται για τη νέα συντομογραφία του Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (HEDEP)] είπε τα εξής:

    «Συνομιλούμε με κάθε κόμμα που έχει κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν συζητάμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Καλό Κόμμα (IYI Parti) ή άλλα πολιτικά κόμματα. Το υποστηρίζουμε αυτό από την αρχή, θα κάνουμε τη συμμαχία στην κάλπη, θα κάνουμε τη συμμαχία ενώπιον των ψηφοφόρων. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις σε διάφορους εκλογικούς κύκλους που θα στηρίξουν αυτή την αντίληψη».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 15 December 2023 - 15:23:13 UTC