Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 01/2024 30.12.2023-02.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επαναλαμβάνει την πρόθεση να μην επιστρέψει στις συνομιλίες ο Τατάρ
  • [02] Σύλληψη Τουρκοκύπριου στην Ιταλία πιθανώς για πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών
  • [03] Διέξοδος η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, λέει «βουλευτής» του CTP
  • [04] Ακαδημαϊκός για Κυπριακό: «Ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι»
  • [05] Προστατεύει τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους στη Λιβύη η Τουρκία, λέει ο Φεϊζίογλου
  • [06] Στις 996.401 ο συνολικός αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα
  • [07] Ζητούν καθορισμό πολιτικής για το Βαρώσι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων λέει ο Γκιουλέρ
  • [02] «Ύπουλο σχέδιο» χαρακτηρίζει αρθρογράφος την ανθρωπιστική βοήθεια της ΚΔ στη Γάζα
  • [03] Συλλαλητήριο υπέρ της Παλαιστίνης στην Κωνσταντινούπολη την πρωτοχρονιά
  • [04] Τέθηκε σε ισχύ το εκλογικό ημερολόγιο για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επαναλαμβάνει την πρόθεση να μην επιστρέψει στις συνομιλίες ο Τατάρ

    Η K?br?s (01.01.24) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως ακόμα δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό λόγω της λανθασμένης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, του γεγονότος ότι δεν απαντάει θετικά σε καμία πρόταση για συνεργασία και της προσπάθειάς της να εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους σε όλο τον κόσμο ακόμα και σε ανθρωπιστικά θέματα πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για το 2024 που μεταδόθηκε από τον παράνομο Bayrak.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί μια πολιτική που ακόμα δεν αποδέχεται την ισότητα, επιθυμεί να στερήσει στους Τουρκοκύπριους την ασφάλεια και σημαντικό μέρος των «εδαφών» τους, όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρο, να καταστήσει την Κύπρο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την απομακρύνει από τις εγγυήσεις και στο τέλος να αφομοιώσει τους Τούρκους της Κύπρου. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ αναφερόμενος στο Κυπριακό:

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία ακόμα ακολουθεί μια εχθρική στάση κατά της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, ονειρεύεται να μας γυρίσει στην προ του 1974 περίοδο, να εκδιώξει την Τουρκία από την Κύπρο και την ένωση. Θέλω να επαναλάβω και σήμερα για άλλη μια φορά ότι δεν θα υποχωρήσουμε από την ξεκάθαρη στάση μας που θέσαμε επί τάπητος στο Κυπριακό και δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στο τραπέζι ενόσω δεν τυγχάνει αποδοχής η ίση κυριαρχία μας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας.

    Πιστεύουμε και εμείς ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σοβαρά στις προσπάθειες ανάπτυξης των δύο λαών, θα συμβάλει στην ευημερία του νησιού, στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της μητέρας πατρίδας Τουρκίας με την Ελλάδα και στην εγκατάσταση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ευχόμαστε αυτή η ειλικρινής στάση μας και οι ανθρωπιστικές προτάσεις μας να βρουν ανταπόκριση εντός του 2024.

    Όμως, ό,τι και να γίνει, εντός του 2024 θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και σε ενότητα και ομοψυχία με το λαό μας για να πάρει ο τουρκοκυπριακός λαός τη θέση του στη διεθνή κοινότητα και για ανάπτυξη ειλικρινών σχέσεων με τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. [...]»

    Τηλεφωνική συνομιλία με Έρντογαν

    Στο μεταξύ, η Gunes (01.01.24) γράφει ότι τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου.

    Ο Έρντογαν ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον τουρκοκυπριακό «λαό», ενώ ο Τατάρ ευχήθηκε ο Αλλάχ να αναπαύσει την ψυχή των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» και να μην βιώσουν ξανά παρόμοιο πόνο.

    Καταληκτικά, ο Τατάρ εξέφρασε αι την πεποίθηση ότι θα ζήσουν μια πιο ισχυρή και επιτυχημένη περίοδο η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «αιώνα της Τουρκίας» που άρχισε με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σύλληψη Τουρκοκύπριου στην Ιταλία πιθανώς για πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών

    Η Avrupa (02.01.24) γράφει ότι συνελήφθη στην Ιταλία ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Ακάν Κιουρσιάτ, σύζυγος της λεγόμενης αντιπροέδρου της «βουλής» και «βουλευτού» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Φαζιλέτ Οζντενεφέ.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια σίγουρη πληροφόρηση σε σχέση με τον λόγο που συνελήφθη ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος, όμως εικάζεται ότι αυτός αφορά την πώληση κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών σε αλλοδαπούς.

    Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο Ακάν Κιουρσιάτ οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου στην Ιταλία και αποφασίστηκε να παραμείνει υπό κράτηση κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του. Στην Ιταλία βρίσκεται και η σύζυγος του Κιουρσιάτ, Φαζιλέτ Όζντενεφε.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2004 η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον δικηγόρο Ακάν Κιουρσιάτ και τον πατέρα του Ταλάτ Κιουρσιάτ σε σχέση με πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών και πάλι. Όμως, αργότερα το ένταλμα ακυρώθηκε.

    Η εφημερίδα γράφει ότι προκάλεσε έκπληξη η σύλληψη του Ακάν Κιουτσιάτ στην Ιταλία, αφού περνάει ελεύθερα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και ταξιδεύει στο εξωτερικό μέσω Λάρνακας.

    «Αφού δεν συνελήφθη στον νότο, γιατί συνελήφθη στην Ιταλία», διερωτάται.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διέξοδος η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, λέει «βουλευτής» του CTP

    H Yeni Duzen (02.01.24 yeniduzen.com) δημοσιεύει συνέντευξη με τον λεγόμενο βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τζεϊχούν Μπιριντζί (Ceyhun Birinci), ο οποίος χαρακτήρισε τη στασιμότητα στην «εξωτερική πολιτική», την αύξηση του πληθυσμού και την οικονομία ως τα 3 τρέχοντα προβλήματα της «χώρας».

    Σε ό,τι αφορά τη ρητορική του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τα μέτρα που έλαβε, ο Μπιριντζί δήλωσε: «Από την ημέρα που ήρθε, δεν έκανε κανένα βήμα προς μια διεθνή λύση και μάλιστα προσπάθησε να την υπονομεύσει». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η απομάκρυνση από το τραπέζι με την πολιτική των 2 κρατών που προωθεί ο πρόεδρος ο οποίος εκλέχθηκε με παρέμβαση [Σημ. Μτφρ: εννοεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη] και η μη συζήτηση της λύσης, η μη συζήτηση της ομοσπονδιακής δομής που είναι στο τραπέζι, απομακρύνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τη λύση. Και πάλι, είναι σαν να το βάζεις στο ψυγείο. Το ζήσαμε στη δεκαετία του 1990 κατά την περίοδο του κ. Ντενκτάς».

    Ο Μπιριντζί υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να καθίσουν ξανά στο τραπέζι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να ξεκινήσουν διάλογο με την νεοδιορισθείσα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να υποστηρίξουν το δίκιο τους, την πολιτική ισότητα, τη δυνατότητα μιας ομοσπονδιακής λύσης δύο κοινοτήτων.

    «Υπάρχει μια πολύ σοβαρή αύξηση του πληθυσμού στη Βόρεια Κύπρο»

    Λέγοντας ότι στις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει σημαντική αύξηση του πληθυσμού και ότι η τελευταία απογραφή έγινε το 2011, υποστήριξε ότι αν δεν γνωρίζεις τον πληθυσμό δεν μπορείς να κάνεις σχεδιασμούς και ότι αποξενώνονται από τη χώρα τους.

    «Πρέπει να γίνει αμέσως απογραφή του πληθυσμού, να ελεγχθούν οι είσοδοι και οι έξοδοι, να καθοριστεί ποιος έρχεται στη χώρα και γιατί έρχεται. Υπάρχουν πάνω από 100 χιλιάδες εγγεγραμμένοι φοιτητές στη χώρα. Αν αυτοί οι φοιτητές πηγαίνουν στη σχολή τους ή όχι, για ποιους σκοπούς έρχονται εδώ, όλοι αυτοί πρέπει να εντοπιστούν και να τεθούν υπό έλεγχο», δήλωσε ο Μπιριντζί και πρόσθεσε:

    «Επί του παρόντος, η υπηκοότητα δίνεται πολύ εύκολα. Οι Κύπριοι συνάνθρωποι μας έχουν περιέλθει σε μειοψηφία και αυτή η πορεία δεν είναι εντάξει. Σε καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ή να επιτραπεί η αύξηση των αλλοδαπών περισσότερο από τον δικό της πληθυσμό».

    Ο Μπιριντζί κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση ότι αναφέρεται σε «5ετές σχέδιο ανάπτυξης» αλλά στην ουσία δεν μπορεί να κάνει σχέδιο ούτε για ένα μήνα, γιατί δεν ξέρουν ποιος θα είναι ο πληθυσμός μετά από έναν μήνα.

    «Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό»

    Κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι η ρητορική και οι πράξεις της δεν αποτελούν στάση για επίτευξη της ειρήνης στην Κύπρο, αλλά ότι παίζουν με τη μη λύση στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική της κυβέρνησης της Τουρκίας, ανέφερε ότι ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί επιθυμούν τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης, δηλαδή μιας κατάστασης κερδοφορίας για ορισμένα πρόσωπα και τη διατήρηση των κατεχόμενων περιοχών ως μια περιοχή που δεν εμπίπτει εντός του διεθνούς δικαίου.

    «Αυτά τα προσωπικά συμφέροντα και η απάτη ορισμένων ανθρώπων έχουν μετατρέψει τη βόρεια Κύπρο σε έναν τόπο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε ένα περιβάλλον δωροδοκίας. Η μη λύση είναι στην πραγματικότητα η επιθυμία να συνεχιστεί αυτό το σύστημα», δήλωσε ο Μπιριντζί και πρόσθεσε ότι τα πιο πάνω σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες.

    (ΙΣ)

    [04] Ακαδημαϊκός για Κυπριακό: «Ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι»

    H Yeni Duzen (02.01.24, yeniduzen.com) δημοσιεύει συνέντευξη με τον καθηγητή Δρ. Αχμέτ Σοζέν, πρόεδρο του λεγόμενου τμήματος πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του «Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου» (DAU), ο οποίος υποστήριξε ότι ο διορισμός της ειδικής ή προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δείχνει μια κινητικότητα στο Κυπριακό, ωστόσο δεδομένης της περιόδου που διανύουμε στις παγκόσμιες εξελίξεις και τις διεθνείς σχέσεις, δεν μπορεί να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη.

    O Σοζέν ανέφερε ότι μια λύση που βασίζεται στον καταμερισμό της εξουσίας και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ολοφάνερα υπέρ της πλειοψηφίας των Κυπρίων και ότι η συνέχιση της διαίρεσης είναι προς το συμφέρον μόνο μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων που «κερδίζουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να ονειρευτούν».

    Υποστήριξε, επίσης, ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι βιώσιμο και συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, υπογραμμίζοντας όμως ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό.

    «Η Κύπρος του 1974 δεν είναι η ίδια με την Κύπρο της δεκαετίας του 1980. Η Κύπρος της δεκαετίας του '90 δεν είναι η ίδια με την Κύπρο της δεκαετίας του 2000 και η Κύπρος του 2023-2024 δεν είναι η ίδια», είπε ο Σοζέν και πρόσθεσε:

    «Πολλοί από τους ανθρώπους που ήρθαν στην Κύπρο τις δεκαετίες του '70 και του '80, τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι αποκαλούν 'εποίκους', έχουν ενσωματωθεί εδώ πολύ σοβαρά. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι θα υπηρετήσουν ολόκληρο το νησί και θα είναι ωφέλιμοι για ολόκληρο το νησί στο μέλλον, σε μια ενωμένη Κύπρο. Δεν είναι αυτοί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι εκείνοι που ρίχνουν χρήματα άγνωστης προέλευσης εδώ σαν νερό».

    Λέγοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει θέσει σε μεγάλο βαθμό τέλος στο θέμα του μαύρου χρήματος στις ελεύθερες περιοχές, ο Σοζέν χαρακτήρισε ως «παράδεισο» για τέτοια θέματα τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς είναι εκτός διεθνούς δικαίου και ανέφερε τα εξής:

    «Ο μόνος τρόπος για να ενταχθεί ο βορράς στη νομοθεσία της ΕΕ περνά από την επίλυση του Κυπριακού. Οι Ελληνοκύπριοι ονειρεύονται μια τουρκοκυπριακή πλευρά να ζει μαζί τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ή ονειρεύονται μια ζώνη χωρίς νόμους; Γι' αυτό πρέπει να είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία».

    (ΙΣ)

    [05] Προστατεύει τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους στη Λιβύη η Τουρκία, λέει ο Φεϊζίογλου

    Η K?br?s Postas? (02.01.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για προστασία των συμφερόντων του όλου τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο πρόβαλε ο λεγόμενος πρέσβης της Άγκυρας στην κατεχόμενη Λευκωσία Μετίν Φεϊζίογλου μιλώντας την Τρίτη το πρωί στον παράνομο Bayrak.

    Ο Φεϊζίογλου είπε ότι βρίσκονται μαζί με το Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι κανένα παιχνίδι δεν θα μπορούσε να στηθεί χωρίς την Τουρκία και ακόμα και αν στηθεί, η χώρα του έχει τη δύναμη να το χαλάσει.

    Ισχυρίστηκε ότι μετά από 100 χρόνια η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη μια επιβολή της Συνθήκης των Σεβρών και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο Ιράκ και τη Συρία για να διασφαλίσουν τα εδάφη της Τουρκίας «προστατεύοντας την πατρίδα σε μια πολύ δύσκολη γεωγραφική περιοχή».

    Έργα στα κατεχόμενα

    Ο Φεϊζίογλου είπε ότι έγιναν πολλά έργα στα κατεχόμενα εντός του 2023 και υποστήριξε ότι πρόκειται να τελειώσουν τα προβλήματα στους δρόμους. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η Τουρκία δεν τα κάνει αυτά μόνη της. [...] Είναι έργα που συζητήθηκαν μήνες στις ετήσιες διαπραγματεύσεις οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας που γίνονται με την Τουρκία εκ μέρους των εκπροσώπων του τουρκοκυπριακού λαού και δόθηκε η τελική μορφή τους. Όλα τα έργα γίνονται στο πλαίσιο συμφωνίας που ανανεώθηκε με την Τουρκία».

    Ο Φεϊζίογλου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε δρόμος 198 χιλιομέτρων κατά την περίοδο 1988-2020, ότι επίκειται και συνέχεια και ότι θα ολοκληρωθεί ο βόρειος περιφερειακός δρόμος της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Ο Φεϊζίογλου είπε επίσης ότι με διαγωνισμούς από την Τουρκία κατασκευάστηκαν δρόμοι μίας λωρίδας μήκους 434,5 χιλιομέτρων και αγροτικοί δρόμοι μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν βελτιωτικά έργα στον δρόμο της Καρπασίας.

    Σημείωσε ότι συζήτησαν το θέμα με τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού Φικρί Ατάογλου και ότι προτίθενται να κάνουν μαζί με την «κυβέρνηση» βήματα για να τελειώσει το βάσανο εκεί, όπως το χαρακτήρισε, λαμβάνοντας υπόψη τους οικολόγους και τους κατοίκους της περιοχής.

    Ο Φεϊζίογλου αναφέρθηκε και στο νέο παράνομο αεροδρόμιο το οποίο σημαίνει αύξηση του αριθμού των τουριστών από 1 εκατομμύριο σε 10 εκατομμύρια και επομένως αύξηση της ευημερίας. Είπε ότι η αύξηση του αριθμού των τουριστών θα ανοίξει τον δρόμο για να μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις στον τουρισμό.

    Χαρακτηρίζοντας «ιστορίες επιτυχίας» την κατασκευή του νέου «αεροδρομίου» και τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Φεϊζόογλου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν τους δίνει οδηγίες να μην σκέφτονται το κόστος των έργων που θα του προτείνουν, αλλά το κατά πόσον αυτά θα προσθέσουν στην «κυριαρχία και την ανεξαρτησία» των Τούρκων της Κύπρου.

    Ο λεγόμενος πρέσβης είπε ότι άρχισαν να καθαρίζουν και τις κοίτες των φραγμάτων και των ποταμών και προσπαθούν να διασφαλιστεί η χρήση και του νερού που υπάρχει στα κατεχόμενα σε μέγιστο βαθμό.

    Ανάφερε ότι δόθηκαν 105 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) στην αγροτική ανάπτυξη, 10 εκατομμύρια ΤΛ σε παραγωγούς που αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω φυσικών καταστροφών και 70 εκατομμύρια ΤΛ σε κτηνοτρόφους στο πλαίσιο της στήριξης για τροφές προκειμένου να ξεπεράσουν το έλλειμμα 3-4 μηνών.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξαγωγή αγκινάρας και εσπεριδοειδών στην Τουρκία λόγω μιας ασθένειας στα κατεχόμενα, ο Φεϊζίογλου είπε ότι θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα μια αντιπροσωπεία από την Τουρκία και θα προβεί σε δοκιμές για το πώς θα καθαρίσουν τα εν λόγω προϊόντα για να γίνουν εξαγωγές.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Φεϊζίογλου ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα προσφοράς και ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι δαπανηρό, πεπαλαιωμένο και εχθρικό προς το περιβάλλον.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στις 996.401 ο συνολικός αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (02.01.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα έφτασε τις 996 χιλιάδες 401.

    Βάσει στοιχείων της έκθεσης της «αρχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών» (BTHK) για τον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών για το 3ο τρίμηνο του 2023, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα ανέρχεται σε 996 χιλιάδες 401 και ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σε 811 χιλιάδες 183, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 294% από το 2013.

    Ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών διαδικτύου φορητών υπολογιστών και κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 5,5% σε 467 χιλιάδες 772.

    Η έκθεση αναφέρει ότι το 25% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας είναι συνδρομητές καρτοκινητής και το 75% συνδρομητές συμβολαίου.

    Ο συνολικός όγκος των κλήσεων κινητής τηλεφωνίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν 361 εκατομμύρια λεπτά. Ο όγκος αυτός είναι κατά 3,8% μειωμένος σε σύγκριση με τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας το προηγούμενο τρίμηνο.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες προς τις οποίες υπήρξε η μεγαλύτερη κίνηση ήταν η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νιγηρία, η «νότια Κύπρος» 9όπως αποκαλείται η περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία), το Ιράν και το Τουρκμενιστάν.

    Οι χώρες προς τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες κλήσεις ήταν η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νιγηρία.

    (ΓΜ)

    [07] Ζητούν καθορισμό πολιτικής για το Βαρώσι

    Κάτω από τον τίτλο «Πρώτα πρέπει να καθοριστεί πολιτική», η K?br?s (02.01.24, kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου της «ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσαγινέρ και του προέδρου της «ένωσης τουριστικών πρακτόρων», Ορχάν Τολούν, αναφορικά με την ανάγκη για καθορισμό πολιτικής σχετικά με την κλειστή πόλη του Βαρωσίου, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν.

    Ο Τσαγινέρ υπογράμμισε την καταλληλότητα του Βαρωσιού για «dark tourism» (σκοτεινό τουρισμό) υποστηρίζοντας ότι «αν εμείς αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε εκεί, θα είναι πιο εύκολη η προώθηση».

    Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται σε πακέτα το Βαρώσι, αλλά όλοι επισκέπτες πηγαίνουν για την ιστορία του μέρους.

    Λέγοντας ότι δεν έχει αποκτήσει τουριστική ταυτότητα το μέρος, επειδή δεν έχει αποφασιστεί ακριβώς το καθεστώς του, ανέφερε τα εξής:

    «Ποιο θα είναι το καθεστώς του τόπου; Θα το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο τουριστικού μάρκετινγκ, όπως είναι, ή θα ανοίξει για εποικισμό, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως; Αυτά πρέπει να αποφασιστούν, ώστε να διαμορφωθεί μια τουριστική πολιτική για αυτό. Δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε την τουριστική οικονομία, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο για τη χώρα. Όταν διαμορφωθεί η πολιτική της περιοχής, τότε διαμορφώνεται και η τουριστική πολιτική επ' αυτής. Πριν από αυτό, αυτοί που μας κυβερνούν πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο σκοπός του καθεστώτος εκεί».

    Στις δικές του δηλώσεις, τόνισε και ο Τολούν ότι το Βαρώσι είναι κατάλληλο για «σκοτεινό τουρισμό», καθώς ήδη ονομάζεται πόλη-φάντασμα και περιέχει τη θλίψη.

    Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα έχει συμβάλλει μόνο στην εικόνα και δεν είχε οικονομικά έσοδα, ο Τολούν υποστήριξε ότι βοήθησε και στην προβολή της Αμμοχώστου.

    Υπενθύμισε επίσης πρόταση που είχαν κάνει κατά την περίοδο της πανδημίας για εφαρμογή αντιτίμου για επίσκεψη στο Βαρώσι, ύψους 1 ευρώ για ξένους και 10 τουρκικών λιρών για «ντόπιους», τα οποία θα κατέληγαν σε ένα «ταμείο τουρισμού» για στήριξη ατόμων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων λέει ο Γκιουλέρ

    Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (31.12.23 trthaber.com) μεταδίδει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασιάρ Γκιουλέρ, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα νόμιμα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

    Στο μήνυμά του ο Γκιουλέρ είπε και τα εξής:

    «Στην Κύπρο, η οποία αποτελεί εθνικό μας θέμα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού σύμφωνα με τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας».

    Σχέσεις με την Ελλάδα

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γκιουλέρ σημείωσε τα εξής:

    «Εκτός από τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια και ουράνια πατρίδα μας προστατεύονται χωρίς συμβιβασμούς. Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα, με την οποία είχαμε πρόσφατα θετικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας. Προσπαθώντας να λύσουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας, δηλώνουμε πάντα ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει καταστεί αρχιτέκτονας και απαραίτητο μέλος των διαπραγματεύσεων σε μια περίοδο που οι εντάσεις εξελίχθηκαν σε πόλεμο, ο Γκιουλέρ είπε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και στον κόσμο.

    (ΓΜ)

    [02] «Ύπουλο σχέδιο» χαρακτηρίζει αρθρογράφος την ανθρωπιστική βοήθεια της ΚΔ στη Γάζα

    Η Μilliyet (01.01.24, milliyet.com.tr) δημοσιεύει άρθρο του αρθρογράφου Τούντζα Μπεγκίν με τίτλο «Ύπουλο σχέδιο στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα» στο οποίο ισχυρίζεται ότι η πρόθεση όσων υποστηρίζουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο στη Γάζα δεν είναι να παράσχουν βοήθεια, αλλά να εκμεταλλευτούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση για να αναπτυχθούν στρατιωτικά στη Κύπρο και να μονιμοποιηθούν.

    Ο Μπεγκίν ισχυρίζεται ότι:

    «Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει απρόσκοπτα την κατοχή και τις σφαγές στη Γάζα, οι χώρες του δυτικού κόσμου, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, που στηρίζουν αυτή την κατάπτυστη συμπεριφορά και ανέχονται τη δολοφονία παιδιών και γυναικών, ακολουθούν άλλα ύπουλα σχέδια. Υπό το όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που θα δημιουργηθεί από την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου [Σημείωση μεταφραστή: Όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία], η οποία στηρίζει από την αρχή αυτή τη σφαγή. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος, που αντιτάχθηκαν και απέρριψαν τις προτάσεις για "επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια" στον ΟΗΕ και παρακολούθησαν το Ισραήλ να επιτίθεται στις αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ που ταξίδευαν σε διαδρομές που καθόρισε το Ισραήλ, μιλούν ξεδιάντροπα για συνείδηση και ανθρωπιά. Ο λόγος είναι προφανής. Για την ακρίβεια, στο πλαίσιο αυτό, το έδαφος της ''νότιας Κύπρου'' έγινε αρχικά έδρα ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να εκκενώσουν τους πολίτες τους από τις εμπόλεμες ζώνες στο Ισραήλ, τη Γάζα και το Λίβανο και αμέσως μετά μετατράπηκε σε βάση υπό την ενορχήστρωση των ΗΠΑ, με την ανάπτυξη οχυρωμένων στρατιωτικών στοιχείων από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς.

    Αποστέλλονται όπλα στο Ισραήλ μέσω βρετανικών βάσεων. Οι στρατιώτες που αποστέλλονται από το Ισραήλ φροντίζονται και σιτίζονται σε βρετανικές βάσεις. Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες περιμένουν εντολές για να επέμβουν. Το ελληνικό τμήμα του νησιού χρησιμεύει ως κέντρο μεταφοράς των κατοχικών στρατιωτών... Επιπλέον, πολλοί παράγοντες που γνωρίζουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξετάζοντας τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή κατά τους δύο τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Έθνη και πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τα ελληνοκυπριακά λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας. Όλα τους είναι φορτωμένα με βόμβες, όπλα και πυρομαχικά, όχι με ανθρωπιστική βοήθεια...»

    Ο Μπεγκίν ισχυρίζεται επίσης ότι η Εθνική Φρουρά πραγματοποίησε ριψοκίνδυνες ασκήσεις με τα στρατιωτικά στοιχεία της Γερμανίας και της Γαλλίας που έχουν αναπτυχθεί στο Κύπρο.

    Επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές, ο Μπεγκίν υποστηρίζει ότι Κυπριακή κυβέρνηση «προσπαθεί τόσο να αυξήσει το ρόλο της στην περιοχή όσο και να αναπτυχθούν οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ στην Κύπρο για να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε βάρος της Τουρκίας».

    Καταλήγει ισχυριζόμενος τα εξής:

    «Τα τρίτα κράτη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση μπορούν να σταθμεύουν μόνιμα στο νησί παρέχοντας υποστήριξη για την ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών και εγκαταστάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η παροχή βάσεων της SCGA σε τρίτα κράτη αποτελεί σαφή παραβίαση των Συνθηκών του 1960 (Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, Εγγύησης και Συμμαχίας) και του διεθνούς δικαίου. Η εγκατάσταση τρίτων κρατών στις βρετανικές βάσεις στο νησί είναι επίσης αντίθετη με το πνεύμα των Συνθηκών του 1960. Αγνοείται το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ο εγγυητής της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι είναι οι εταίροι του νησιού».

    (ΓΜ)

    [03] Συλλαλητήριο υπέρ της Παλαιστίνης στην Κωνσταντινούπολη την πρωτοχρονιά

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (01.01.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι συλλαλητήριο υποστήριξης προς την Παλαιστίνη και καταδίκης του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου.

    Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με τη συμμετοχή 308 μη κυβερνητικών οργανώσεων υπό την ηγεσία του Τουρκικού Ιδρύματος Νεολαίας (TUGVA).

    Στο συλλαλητήριο με τίτλο «έλεος για τους πεσόντες, υποστήριξη στην Παλαιστίνη, καταδίκη στο Ισραήλ», συμμετείχαν ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Οσμάν Ασκίν Μπακ, ο Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Μουσταφά Σιεντόπ, ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τέως Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο βουλευτής του AKP και τέως Υπουργός Οικονομίας Νουρεντίν Νεμπατί, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ilim Yayma, μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής του TUGVA και γιος του Τούρκου Προέδρου Μπιλάλ Έρντογαν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος T3, ο πρόεδρος του TEKNOFEST και του Μπαϊκάρ Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πολλοί βουλευτές, περιφερειάρχες και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

    (ΓΜ)

    [04] Τέθηκε σε ισχύ το εκλογικό ημερολόγιο για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου

    Η Cumhuriyet (02.01.24, cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) Αχμέτ Γιενέρ ανακοίνωσε τα πολιτικά κόμματα που μπορούν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές της 31η Μαρτίου.

    Το εκλογικό ημερολόγιο διάρκειας 90 ημερών για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 31ης Μαρτίου τέθηκε εν ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γιενέρ, 36 πολιτικά κόμματα μπορούν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 2 January 2024 - 18:49:17 UTC