Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-02-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 26/2024 03-05.02.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Φιντάν: «Γίνονται προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με διεύρυνση των ορίων της διπλωματίας»
  • [02] Εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Τατάρ, λέει ο Τόρος
  • [03] Θετικά αξιολογεί την επίσκεψη Holguin ο Ακάνσοϊ
  • [04] Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Όζκουντ τα μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους
  • [05] Το Βαρώσι επισκέφθηκε ο Χουλούσι Ακάρ και η Επιτροπή Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης
  • [06] Συνάντηση Τατάρ με Ακάρ - «Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στο θέμα των εγγυήσεων»
  • [07] Επίσκεψη Cuellar στον Ακιντζί
  • [08] Άρθρο Σερχάτ Ιντζιρλί: «Το αφεντικό είναι η Άγκυρα!»
  • [09] Εμμένει σε «δύο κράτη» ο Τατάρ
  • [10] Θα εργαστεί για την προβολή του καθεστώτος στον κόσμο το ΤΙΚΑ, λέει ο Καγιαλάρ
  • [11] Νέο μουσείο στα τείχη της Αμμοχώστου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Καλίν ? Χανίγιε στην Ντόχα
  • [02] Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Γκαγιέ Ερκάν
  • [03] Αύξηση κατά 6,7 μονάδες σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Φιντάν: «Γίνονται προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με διεύρυνση των ορίων της διπλωματίας»

    Η διαδικτυακή Haber K?br?s (05.02.24, haberkibris.com) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί το Κυπριακό με διεύρυνση των ορίων της διπλωματίας.

    Μιλώντας στο τουρκικό aHaber, o Φιντάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «το Κυπριακό είναι ένα από τα αντιθετικά ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και γίνεται προσπάθεια να λυθεί με τη διεύρυνση των ορίων της διπλωματίας».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, ο Φιντάν είπε: «Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο που κληρονομήσαμε από την ιστορία. Δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, κάποια από αυτά τα προβλήματα τα έχουμε κληρονομήσει».

    Ο Φιντάν είπε ότι ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, έχουν προτείνει μια μεθοδολογία για το πώς θα τύχουν διαχείρισης αυτά τα προβλήματα, πώς μπορούν να θέσουν σε παρένθεση αυτά τα προβλήματα ως ώριμα κράτη και σε ποιους τομείς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις και πρόσθεσε: «Με το όραμα και την υποστήριξη και των δύο ηγετών, εμείς, ως Υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα».

    Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η συνεργασία σε θέματα θεωρήσεων, τα ταξίδια στα νησιά: «Από την άλλη πλευρά, τα χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, ιδίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ... Εδώ, έχουμε μια νέα προοπτική για το πώς μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα. Ο συνάδελφός μου και εγώ μιλάμε πολύ γι' αυτό το θέμα.

    Και οι δύο πλευρές έχουν μια συμφωνία για στρατιωτική αποκλιμάκωση και αυτή η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής. Υπάρχει μια σοβαρή αναζήτηση για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, υπάρχει ένας καλός διάλογος για το θέμα αυτό, ειδικά η εποικοδομητική προσέγγιση του Υπουργού Εσωτερικών μας προς το θέμα αυτό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση».

    Σχέσεις με ΕΕ

    Σχολιάζοντας τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Φιντάν δήλωσε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, αλλά ότι αντλούνται διδάγματα εξετάζοντας τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν αυτού του ζητήματος.

    Ο Φιντάν πρόσθεσε: «Τι μπορεί να φέρει η νέα προσέγγιση, ποιες είναι οι νέες μας παράμετροι, οι λόγοι και οι πολιτικές μας για το θέμα αυτό, εργαζόμαστε σκληρά για το θέμα αυτό».

    Επισύροντας την προσοχή στο θέμα που πρέπει πρώτα να αποφασίσει η ΕΕ, ο Φιντάν είπε πως αυτό είναι το κατά πόσον θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει την Τουρκία μέλος της.

    (ΓΜ)

    [02] Εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Τατάρ, λέει ο Τόρος

    H Yeni Duzen (05.02.24) γράφει ότι την θέση πως είναι φανερό ότι δεν κατέχει το Κυπριακό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) εξέφρασε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Φικρί Τόρος (Fikri Toros) σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα.

    «Επειδή δεν το κατέχει δεν έχει απολύτως καμία βάση η πολιτική που παράγει», υποστήριξε ο Τόρος και πρόσθεσε:

    «Και το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σημαίνει πως εμποδίζει τη λύση και θέτει επί τάπητος τη μη λύση ως μοντέλο λύσης. Και η παρεμπόδιση των επίσημων διαπραγματεύσεων είναι κάτι που θα απομονώσει πιο πολύ το βόρειο τμήμα του νησιού, θα το οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανυποληψία, θα το ερημώσει και θα βαθύνει τα κοινωνικοοικονομικά και πολιτιστικά προβλήματα.

    Ως CTP πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν και τα εξής εντός των αρμοδιοτήτων της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ: Ο μοναδικός στόχος πρέπει να είναι η έναρξη μιας επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας εστιασμένης στο αποτέλεσμα και με χρονοδιάγραμμα. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν οπωσδήποτε σε μια πολιτική συμφωνία. Επομένως, κατά τις συναντήσεις με την προσωπική απεσταλμένη πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι μέθοδοι των διαπραγματεύσεων και να στηθούν με επικέντρωση στο αποτέλεσμα και με χρονοδιάγραμμα. Για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προσήλωση σε όλες τις συγκλήσεις που επιτεύχθηκαν ως το Κραν Μοντάνα και η διασφάλισή τους. Δεν πρέπει ποτέ να δοθεί ευκαιρία στην εκ νέου διαπραγμάτευση των θεμάτων πάνω στα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία. Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης που ισχύει στην Κύπρο είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας προς την κατεύθυνση όλων των ψηφισμάτων και των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όλα τα στοιχεία της περιγράφονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρέπει να διασφαλιστεί η εκ των προτέρων αποδοχή της πολιτικής ισότητας εκ μέρους του Ελληνοκύπριου ηγέτη.

    Υπάρχει ένα πλαίσιο 6 άρθρων που υπέβαλε στις πλευρές ο ΓΓ του ΟΗΕ στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου 2017. Πρέπει αυτά τα άρθρα να γίνουν αποδεχτά ως βάση διαπραγμάτευσης. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν εστιασμένες στο αποτέλεσμα και με χρονοδιάγραμμα. Αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να καθοριστεί με το αίσθημα του κατεπείγοντος και να εφαρμοστεί μια μέθοδος εστιασμένη στην περιεκτική λύση. Αν η συμφωνία που θα επιτευχθεί μετά από όλα αυτά καταλήξει με άρνηση των Ελληνοκυπρίων και πάλι παρά τη βούληση που θα θέσει επί τάπητος η τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εμποδιστεί η επιστροφή στις συνθήκες του στάτους κβο.

    Το CTP πιστεύει ότι το μοναδικό ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία. Διότι είναι η επανένωση του νησιού κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη στη βάση της πολιτικής ισότητας, που είναι προϋπόθεση για τη μόνιμη ειρήνη και την πραγματική δημοκρατία. [...] Μια ομοσπονδία ιδιαίτερη για την Κύπρο είναι η βασική πρωταρχική αρχή του CTP, επειδή είναι η εγγύηση δύο πολιτικά ίσων κοινοτήτων και ενός λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θετικά αξιολογεί την επίσκεψη Holguin ο Ακάνσοϊ

    Η Diyalog (03.02.24) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ (As?m Akansoy) δήλωσε ότι το μόνο κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι η ομοσπονδία, όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ακάνσοϊ αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar στην Κύπρο και επεσήμανε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να προστατευθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό σε μια διαδικασία που πιθανώς να ξεκινήσει ξανά.

    Σημείωσε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις που υπερασπίζεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) και ότι το κοινό έδαφος που πρέπει να βρεθεί για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό είναι ένα και ξεκάθαρο

    Πρόσθεσε και το εξής ο Ακάνσοϊ: «Αυτό το έδαφος είναι μια διακοινοτική, διζωνική και ομοσπονδιακή συμφωνία βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

    Δήλωσε επίσης ότι το πεδίο δράσης της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στον άξονα του Κυπριακού είναι σαφές και εξήγησε ότι το πεδίο αυτό δεν περιλαμβάνει τις δύο χωριστές κυριαρχίες και την ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση που υποστηρίζει ο Τατάρ.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν δυσκολίες στην Holguin με την προβολή μαξιμαλιστικών απόψεων, επεσήμανε ότι θα πρέπει να χτιστεί μια εποικοδομητική διαδικασία και η Holguin να βοηθηθεί από όλα τα μέρη.

    Αναφέροντας ότι η Holguin έχει διαφορετικό τρόπο εργασίας σε σχέση με τους προηγούμενους εκπροσώπους, ο Ακάνσοϊ δήλωσε ότι η νέα απεσταλμένη θέλει να συναντηθεί όχι μόνο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά και με πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να λάβει τις απόψεις όλων των τμημάτων των κοινοτήτων.

    Είπε επίσης πως πρέπει να ανοίξουν όλοι δρόμο και χώρο για την Holguin και να της δοθεί η δυνατότητα να ετοιμάσει μια αντικειμενική και ρεαλιστική έκθεση.

    Αναφέροντας ότι ως CTP, τόνισαν ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα χρονοδιάγραμμα και να είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που υπάρχει και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και δήλωσε: «Είμαστε κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων».

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ 2006 και 2017, ο Ακάνσοϊ είπε: «Η βάση της ισότητάς μας βρίσκεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

    Κατέληξε λέγοντας ότι απαιτούν μια νέα τελική διαδικασία που θα τα λαμβάνει όλα αυτά υπόψη και θα βαδίζει προς το τέλος και ότι δεν θέλουν μια διαδικασία από το μηδέν.

    (ΚΣ)

    [04] Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Όζκουντ τα μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους

    Η Diyalog (03.02.24) γράφει ότι ο Νεβζάτ Όζκουντ (Nevzat Ozkunt), αντιπρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), αναφέρθηκε στα 14 μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους που εξάγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και σημείωσε ότι η χρονική στιγμή εξαγγελίας μπορεί να θεωρηθεί ότι «κουβαλά ειδικό νόημα».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Όζκουντ δήλωσε ότι τα μέτρα 14 σημείων που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τουρκοκύπριους δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ανακοινώθηκαν μόνον για το θεαθήναι. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Φυσικά, είναι απαραίτητο να δούμε την εφαρμογή τους στην πράξη... Το κύριο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για ομοσπονδία με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με γόνιμο τρόπο. Είμαστε θετικοί αλλά επιφυλακτικοί. Για παράδειγμα, ενώ αυτά γίνονται, δημιουργούνται προβλήματα στη διέλευση των ταξί με άδειες Τ προς το νότο. Ωστόσο, πρέπει να ανοίξουν νέες πύλες διέλευσης . Δεν υπάρχουν εργασίες προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά υπάρχουν ανοίγματα. Θα παρακολουθούμε και θα βλέπουμε».

    Επικρίσεις για την πολιτική της «λύσης δύο κρατών»

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Οζκούντ χαρακτήρισε ειρωνεία το γεγονός ότι επιθυμεί την ειρήνη ο Προέδρος Χριστοδουλίδης, «ο οποίος ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα», όπως υποστήριξε.

    Ο Όζκουντ πρόσθεσε ότι το μοντέλο της λύσης των δύο κρατών τοποθετεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη θέση της πλευράς που επιθυμεί την ειρήνη και δημιουργεί εντυπώσεις στο εξωτερικό.

    Δήλωσε ότι οι κοινωνίες έχουν βαρεθεί τα πολιτικά παιχνίδια και είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις στη βάση ομοσπονδίας θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα».

    Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά το θέμα ισότητας και τη λειτουργικότητα της ομοσπονδίας, αλλά αυτά δεν φαίνονται προς το παρόν, αφού όπως υποστήριξε, «αυτό οφείλεται στην αποσχιστική θέση της τουρκικής πλευράς».

    Είπε πως προσπαθεί να είναι αισιόδοξος, ωστόσο δεν περίμενε ότι θα είχε θετικό αποτέλεσμα στις επαφές της η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Maria Angela Holguin Cuellar.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι πιστεύει πως «οι προεδρικές εκλογές» του 2025 στα κατεχόμενα θα αποτελέσουν «σημαντικό σημείο καμπής».

    (ΚΣ)

    [05] Το Βαρώσι επισκέφθηκε ο Χουλούσι Ακάρ και η Επιτροπή Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης

    H K?br?s Postas? (04.02.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χουλούσι Ακάρ (Hulusi Akar), συνοδευόμενος από μέλη της επιτροπής.

    Ο Ακάρ και η αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επισκέφθηκε την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού συνοδευόμενος από τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ.

    Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, υποστράτηγος Οσμάν Αϊτάτσς (Osman Aytac), η πρόεδρος της «επιτροπής νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων» της λεγόμενης βουλής, Γιασεμίν Οζτούρκ (Yasemi Ozturk) και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στη κατεχόμενη Λευκωσία Μετίν Φεϊζίογλου (Metin Feyzioglu).

    Κατά την επίσκεψή του στην περίκλειστή πόλη, ο Ακάρ ενημερώθηκε για τα τελευταία έργα στην περιοχή και συνομίλησε με τους επισκέπτες.

    Σε δηλώσεις του, ο Τορέ είπε ότι η «Κύπρος είναι εθνική υπόθεση και ότι η υπόθεση αυτή διεξάγεται μαζί με το τουρκικό έθνος».

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Genc TV (04.02.24, kibrisgenctv.com) στις δικές του δηλώσεις, ο Ακάρ υποστήριξε ότι δεν έφτασαν εύκολα στο σήμερα και ότι υπήρξαν πολλές θυσίες «αγωνιστών» και Τούρκων στρατιωτών. Κατέληξε ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο των κατοχικών τουρκικών και τουρκοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη, η Avrupa (05.02.24) επισημαίνει ότι το Βαρώσι ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης Ακάρ στα κατεχόμενα και ότι μετατράπηκε σε πολιτική η επίσκεψη αντιπροσωπειών από την Τουρκία στο Βαρώσι.

    «Με αυτές τις επισκέψεις δίδεται το μήνυμα στους Ελληνοκύπριους ότι 'το Βαρώσι είναι δικό μας'», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΓΜ/Ι/Τσ.)

    [06] Συνάντηση Τατάρ με Ακάρ - «Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στο θέμα των εγγυήσεων»

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (05.02.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) συναντήθηκε ο Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, στο πλαίσιο των επαφών τους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Ο Ακάρ εξέφρασε τη χαρά του που πραγματοποιεί επίσκεψη στο πλαίσιο της συνήθειας που καθιερώθηκε όπως οι Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσκεψη στο εξωτερικό, στην κατεχόμενη Κύπρο και στο Αζερμπαϊτζάν, και δήλωσε:

    «Το Κυπριακό είναι η εθνική μας υπόθεση, το εθνικό μας θέμα. Δεν έχουμε διαφορές εδώ. Θα συνεχίσουμε το έργο μας μαζί με τους Κύπριους αδελφούς και τις αδελφές μας εδώ ως μια καρδιά, μια γροθιά με την Τουρκία».

    Ο Τατάρ με τη σειρά του δήλωσε ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου είναι ευτυχείς κάθε φορά που φτάνει μια αντιπροσωπεία από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία» και ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον και τα εθνικά οφέλη όλων να επιτευχθεί συμφωνία υπό τις εγγυήσεις της Τουρκίας με κυριαρχική ισότητα, δηλαδή συνεργασία των «δύο κρατών». Πρόσθεσε επίσης, ότι «ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται εδώ ως αποτρεπτική δύναμη και ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από αυτές τις θέσεις».

    Σχολιάζοντας τις επαφές του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar, ο Τατάρ είπε ότι «η Ολγκίν συναντήθηκε με τη νότια Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις δεν πρέπει ποτέ να νομίζουν ότι οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς είναι μόνοι τους».

    «Πίσω μας υπάρχει η τεράστια και μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά μητέρα πατρίδα μας, η Δημοκρατία της Τουρκίας», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό το υπέδειξε στην Maria Angela Holguin Cuellar κατά τη συνομιλία τους, επισημαίνοντας ότι είναι χρήσιμο να βλέπει τις ισορροπίες όταν σταθμίζει τις καταστάσεις.

    (ΙΣ)

    [07] Επίσκεψη Cuellar στον Ακιντζί

    H Diyalog (03.02.24 diyaloggazetesi.com) γράφει ότι με τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «μεταφέραμε τις σκέψεις και τις αξιολογήσεις μας στην Cuellar, η οποία μας επισκέφθηκε για να ακούσει τις εμπειρίες μας στο Κυπριακό και τις απόψεις μας σχετικά με το μέλλον» και πρόσθεσε ότι της ευχήθηκε καλή επιτυχία στις προσπάθειές της.

    (ΓΜ)

    [08] Άρθρο Σερχάτ Ιντζιρλί: «Το αφεντικό είναι η Άγκυρα!»

    O αρθρογράφος της Yeni Duzen (05.02.24 yeniduzen.com) Σερχάτ Ιντζιρλί (Serhat Incirli) σχολιάζει την πρώτη επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar στην Κύπρο και υπενθυμίζει ότι συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες δύο φορές.

    Σε άρθρο του με τίτλο «Το αφεντικό είναι η Άγκυρα», ο Ιντζιρλί σημειώνει ότι η Κολομβιανή διπλωμάτης δεν προέβη σε σχόλια για τις συναντήσεις της με τους ηγέτες και προσθέτει ότι για τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, είπε ότι ήταν πολύ ενθαρρυντικές.

    Γράφει και τα εξής ο Ιντζιρλί:

    «Τώρα υπάρχει μια 'πιο ρεαλιστική' επίσκεψη! Η Άγκυρα! Γιατί στην Άγκυρα; Γιατί ναι μεν η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Ελλάδα και ανταλλάσσει απόψεις, αλλά η Αθήνα δεν είναι το 'αφεντικό' της Λευκωσίας!

    Σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Κύπρο, η Άγκυρα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει τη στάση της ηγεσίας της ΤΔΒΚ!

    Στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν τη δεκαετία του 2000, η Άγκυρα ήταν η δύναμη πίσω από το "ναι" της τουρκοκυπριακής πλευράς!

    Η Άγκυρα γνώριζε πολύ καλά ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έλεγαν 'όχι' και ήταν πολύ ήσυχη.

    Στην πραγματικότητα, η προσδοκία πραγματοποιήθηκε- η Τουρκία κέρδισε επίσης κύρος για την υποστήριξή της στο "ναι" για μεγάλο χρονικό διάστημα!

    Επομένως, το με ποιον ή ποιους θα μιλήσει η Holguin στην Άγκυρα και για τι θα μιλήσει είναι πολύ, πολύ πολύτιμο!

    Είμαστε σε θλιβερή κατάσταση. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά η συνάντησή της με τον Ερσίν Τατάρ δεν είναι καν χάσιμο χρόνου!

    Ένα ακόμη ερώτημα: έχει ο ΟΗΕ τη δύναμη να πείσει την Άγκυρα; Δεν την έχει!

    Καλά, τότε πώς θα πεισθεί η Άγκυρα;

    Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κόμπος: 'Με την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας...'

    Δεν ξέρω, μπόρεσα να το εξηγήσω;

    Να το πω πιο ξεκάθαρα. Αν η Άγκυρα δεν θα 'κερδίσει' κάτι μετά από μια πιθανή λύση, τότε δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση.

    Πρέπει να πεισθεί γι' αυτό!

    Ο ισχυρισμός του Ερσίν Τατάρ για ένα κυρίαρχο ισότιμο κράτος κύριε; Δεν είναι καν ιστορία!

    Η διαδικασία αλλαγής αυτού του 'ισχυρισμού' ή της 'στάσης' εξαρτάται από ένα σύντομο τηλεφώνημα από την Άγκυρα!».

    (ΑΚ)

    [09] Εμμένει σε «δύο κράτη» ο Τατάρ

    Η Gunes (05.02.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρευρέθηκε στη γενική συνέλευση της ένωσης κατασκευαστών κουφωμάτων αλουμινίου, όπου δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» αποτελεί πόλο έλξης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της ειρήνης, της ηρεμίας και της εμπιστοσύνης που επικρατεί.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar, ο Τατάρ επανέλαβε ότι «είναι έτοιμος να ξεκινήσει επίσημες και νέες διαπραγματεύσεις με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».

    «Θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεση που απορρέει από τις διεθνείς συμφωνίες», υποστήριξε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι θέλουν μια συμφωνία που θα βασίζεται στη συνεργασία των δύο «κρατών» στην οποία θα προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα και ότι ακολουθούν αυτή την πολιτική με την υποστήριξη της Τουρκίας.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει η K?br?s (04.02.24), σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του πανεπιστημίου Gezi της Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η φόρμουλα λύσης «δύο κρατών» άρχισε πλέον να βρίσκει τη θέση της στην παγκόσμια πολιτική και ότι «συνεχίζει εδώ και 60 χρόνια η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού ως χωριστό κράτος».

    Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει πλέον να αποδεχθεί τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζουν να εργάζονται για να ενδυναμώσουν «το κράτος των Τούρκων της Κύπρου που υπόκειται σε απομόνωση και άδικα εμπάργκο» και ότι ο τομέας της εκπαίδευσης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ενδυνάμωση της «ΤΔΒΚ».

    (ΙΣ)

    [10] Θα εργαστεί για την προβολή του καθεστώτος στον κόσμο το ΤΙΚΑ, λέει ο Καγιαλάρ

    Η K?br?s Postas? (02.02.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Τουρκικού Γραφείου Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), Σερκάν Καγιαλάρ (Serkan Kayalar) δήλωσε ότι θα εργαστούν για την προβολή της «ΤΔΒΚ» στον κόσμο.

    Μιλώντας σε συνάντηση με τον λεγόμενο πρωθυπουργό, Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel), ο Καγιαλάρ ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του TIKA αναφέροντας: «Έχουμε υπογράψει σημαντικά έργα στην ΤΔΒΚ για τη στήριξη των εξαγωγών και των αγροτών. Ως TIKA, στοχεύουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των έργων μας στην ΤΔΒΚ. Θα εργαστούμε επίσης για την προώθηση της ΤΔΒΚ στον κόσμο».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ουστέλ ανέφερε τα εξής:

    «Οι πρωτοβουλίες και τα έργα που υλοποιούνται για την ανάπτυξη της παραγωγής οσπρίων στην ΤΔΒΚ, η υλοποίηση της μονάδας ξήρανσης φρούτων-λαχανικών που δημιούργησε ο Συνεταιρισμός Γυναικών Αγροτικής Ανάπτυξης με την υποστήριξη του ΤΙΚΑ και η πρώτη εξαγωγή τοπικών ρεβιθιών από την ΤΔΒΚ στην Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικές εξελίξεις τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για τις εμπορικές δραστηριότητες. [...] Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι το ΤΙΚΑ δραστηριοποιείται στην ΤΔΒΚ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας, είδαμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η παραγωγή. [...] Ενώ συνεχίζουμε να υπογράφουμε μεγάλα έργα με τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία, θα θέλαμε να βλέπουμε το ΤΙΚΑ στη χώρα μας πιο συχνά. Όλα γίνονται για να προχωρήσει η ΤΔΒΚ μπροστά και σε ένα ισχυρότερο μέλλον. Ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το κοινό έργο που πραγματοποιείται».

    (ΓΜ)

    [11] Νέο μουσείο στα τείχη της Αμμοχώστου

    Η K?br?s (05.02.24) γράφει ότι ο «Σύνδεσμος για το Μουσείο Πόλεως Αμμοχώστου» άρχισε να εργάζεται για τη μετατροπή ενός από τους προμαχώνες στα τείχη της κατεχόμενης Αμμοχώστου σε μουσείο και του άλλου σε γκαλερί τέχνης.

    Το «Μουσείο Πόλεως Αμμοχώστου» επιδιώκεται να δημιουργηθεί εντός του έτους στους προμαχώνες δίπλα στην Πύλη της Ξηράς (Akkule-Ravelin), η οποία παραχωρήθηκε πριν από λίγο καιρό για χρήση στο λεγόμενο δήμο Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με την είδηση, το μουσείο της πόλης, το οποίο θα είναι το πρώτο στα κατεχόμενα, σχεδιάζεται να αποτελέσει κομβικό σημείο, καθώς τόσο οι κάτοικοι της κατεχόμενης Αμμοχώστου όσο και οι τουρίστες θα μπορούν να μάθουν για το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης βλέποντας, ακούγοντας και διαβάζοντας.

    Τονίζοντας ότι «Μουσείο Πόλεως Αμμοχώστου» θα είναι το πρώτο στις κατεχόμενες περιοχές που θα ακολουθεί το παράδειγμα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, τα στελέχη του συνδέσμου ανέφεραν ότι ο Michael Walsh, Αμερικανός δημοσιογράφος/ακαδημαϊκός, ο οποίος είχε ζήσει στο παρελθόν στην Αμμόχωστο και είχε κάνει έρευνες και βιβλία για την πόλη, ενημέρωσε ότι είναι έτοιμος να συνεισφέρει παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια μόλις πληροφορήθηκε τις εργασίες για το μουσείο.

    Ο Ουγούρ Ουλάς Νταγλί (Ugur Ulas Dagl?), πρόεδρος του «συνδέσμου» δήλωσε ότι το μουσείο της πόλης της Αμμοχώστου θα είναι ένας χώρος όπου θα αφηγείται την ιστορία 2.300 ετών της Αμμοχώστου: «Οι νέοι θα γνωρίσουν την πόλη μέσα από πραγματικά στοιχεία. Θα δουν, θα αγγίξουν και θα ακούσουν την ιστορία της πόλης. Το μουσείο της πόλης, το οποίο θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακό, θα έχει ως στόχο να διδάξει πληροφορίες με 5 αισθήσεις».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Καλίν ? Χανίγιε στην Ντόχα

    Η Aksam (03.02.24, aksam.com.tr) γράφει ότι ο επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές ασφαλείας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η ανταλλαγή κρατουμένων, οι εξελίξεις στη Γάζα, η κατάπαυση του πυρός και οι τρόποι τερματισμού της πολιορκίας.

    Δόθηκε επίσης έμφαση στο τι μπορεί να γίνει για την παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό με στόχο την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του και τονίστηκε ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ αποτελεί τη βάση της σταθερότητας στην περιοχή.

    (ΓΜ)

    [02] Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Γκαγιέ Ερκάν

    To τουρκικό NTV (03.02.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι παραιτήθηκε από τη θέση της η πρόεδρoς της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.

    Σε δήλωσή της, η Ερκάν ανέφερε ότι: «Οργανώθηκε μια μεγάλη εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου. Προκειμένου να μην πληγεί από αυτή τη διαδικασία η οικογένειά μου και, επιπλέον, το παιδί μου, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη ενάμιση χρονών, ζήτησα από τον Πρόεδρο να δεχθεί την παραίτησή μου από τα καθήκοντά μου, τα οποίο άσκησα με τιμή από την πρώτη ημέρα».

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το οικονομικό πρόγραμμα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

    Nέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ο Φατίχ Καραχάν

    To κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ankara Anatolia (04.02.24 aa.com.tr), μεταδίδει ότι o μέχρι πρότινος αναπληρωτής διοικητής Φατίχ Καραχάν διορίστηκε στη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο Καράχασαν αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Μαθηματικών και Βιομηχανικής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 2012.

    Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012 και υπηρέτησε ως επικεφαλής του Τμήματος Μελετών Αγοράς Εργασίας και Προϊόντων και Σύμβουλος Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας μέχρι το 2022.

    Ο Καραχάν, ο οποίος διετέλεσε επίσης λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, άρχισε να εργάζεται ως ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon το 2022. Διορίστηκε υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στις 28 Ιουλίου 2023.

    (ΓΜ)

    [03] Αύξηση κατά 6,7 μονάδες σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

    H Cumhuriyet (05.02.24. cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK), o πληθωρισμός τον Ιανουάριο σημείωσε αύξηση 6,7% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών.

    Η ΤUIK ανακοίνωσε τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο, τα οποία αναφέρουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 64,86% σε ετήσια βάση και κατά 6,70% σε μηνιαία βάση.

    Πάντως, σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού (ENAG), ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,38%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 129,11%.

    Τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών και ο μηνιαίος πληθωρισμός στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υπολογίστηκε σε 69,71%.

    Η ΤUIK είχε ανακοινώσει μηνιαίο πληθωρισμό στο 2,93% και ετήσιο πληθωρισμό στο 64,77% τον Δεκέμβριο.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 5 February 2024 - 15:21:39 UTC