Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-02-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 29/2024 08.02.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το βασικό πρόβλημα είναι το ζήτημα «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις», λέει ο Τατάρ
  • [02] Σιεντόπ: «Λύση δύο κρατών σημαίνει τουρκικό κράτος στη Βόρεια Κύπρο»
  • [03] Έρχουρμαν: «Κοινό έδαφος χωρίς συζήτηση η ομοσπονδία»
  • [04] Σκευωρία κατά των Τουρκοκυπρίων η σύλληψη Κιουρσιάτ, λέει «βουλευτής» του CTP
  • [05] «Τα έργα στον Άγιο Δομέτιο θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο», λέει ο Ουστέλ
  • [06] Συγχαρητήρια στον Αλίγιεφ για την εκλογή του από τον Τατάρ
  • [07] Τριβές μεταξύ «ομοσπονδίας στίβου» του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας
  • [08] Επικρίνει έντονα την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ο Χασίπογλου
  • [09] Συμμετοχή του «δήμου» Κερύνειας σε τουριστική έκθεση στην Κωνσταντινούπολη
  • [10] Συνάντηση Φιντάν ? Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αναβάλλεται η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία
  • [02] Φιντάν: Στηρίζουμε την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης
  • [03] Άλλοι 147 ύποπτοι συνελήφθησαν σε επιχείρηση κατά του ισλαμικού κράτους

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το βασικό πρόβλημα είναι το ζήτημα «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις», λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (08.02.24) γράφει ότι με τον πρώην Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ (Mustafa Sentop) συναντήθηκε την Τετάρτη στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar).

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το «χωριστό κράτος» τους σε οποιανδήποτε συμφωνία για λύση στο νησί, διότι ένα οικοδόμημα στη βάση της ομοσπονδίας που έχει μία κυριαρχία θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Ο Τατάρ είπε ότι προσπαθεί να εξηγήσει στην αντιπολίτευση ότι επειδή εντός της ΕΕ υπάρχει η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και προσώπων, σε μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και το θέμα των μηδέν εγγυήσεων, ζητήματα που ούτως ή άλλως έχουν έρθει στην ατζέντα.

    «Άλλωστε, όταν κοιτάξουμε τα πρακτικά των συναντήσεων, από εκεί πηγάζει το ουσιαστικό πρόβλημα. Το ζήτημα μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις. Στις συνομιλίες που έγιναν για λύση το 2017 στο Κραν Μοντάνα (της Ελβετίας ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή πλευρά), το τραπέζι ανατρέπεται επειδή η υπόθεση ήρθε στο σημείο μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι το στοιχείο που προστατεύεται πάντα στις συμφωνίες σε σχέση με την Κύπρο είναι η ελληνοτουρκική ισορροπία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό το στοιχείο υπάρχει τόσο στη Συνθήκη της Λοζάνης όσο και στις συμφωνίες του 1960 για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπενθυμίζοντας ότι με τις συμφωνίες για ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης στην Τουρκία, ο Τατάρ χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις δηλώσεις ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος και πρόσθεσε ότι την απόφαση εγκατάλειψης της ιδιότητας του εγγυητή θα μπορούσε να τη λάβει μόνο το τουρκικό έθνος, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Οθωμανοί πήραν την Κύπρο το 1571 θυσιάζοντας 80 χιλιάδες πεσόντες και ότι το νησί αποτελούσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 350 χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι οι Βρετανοί κατείχαν το νησί για 37 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης μέχρι το 1960, οπόταν και πήραν δύο κυρίαρχες βάσεις στο νησί, στη Δεκέλεια και στο Ακρωτήρι. Ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου που ζουν στο νησί από το 1571 έχουν βεβαίως το δικαίωμα της κυριαρχίας και ότι αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την «κυριαρχία και το κράτος» τους και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διαθήκη που τους άφησε ο ιδρυτής της «ΤΔΒΚ» Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος τους είπε να μην εγκαταλείψουν το «κράτος και την κυριαρχία» τους.

    Είπε ότι έχουν την πλήρη στήριξη της Τουρκίας σε αυτό και ότι θα συνεχίσουν να βαδίζουν με αποφασιστικότητα αυτό τον δρόμο.

    Σέντοπ

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σέντοπ είπε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργούς θητείας του πάντα κατέβαλλε προσπάθειες για προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και αύξηση της ορατότητας της «ΤΔΒΚ» διεθνώς.

    Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η «ΤΔΒΚ» κατέστη παρατηρητής στον οργανισμό Τουρκικών Κρατών και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για τ μέλλον των Τούρκων της Κύπρου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σιεντόπ: «Λύση δύο κρατών σημαίνει τουρκικό κράτος στη Βόρεια Κύπρο»

    Η Gunes (08.02.24) γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ (Mustafa Sentop) συναντήθηκε με το λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ (Zorlu Tore).

    Μιλώντας στη συνάντηση που ήταν ανοικτή για τον Τύπο, ο Σιεντόπ υπογράμμισε ότι, αν και κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες διαφορές απόψεων, στο Κυπριακό υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την εθνική στάση και ότι αυτό οφείλεται στην ιστορική ευθύνη και δεν είναι μια υπόθεση που εξαρτάται από άτομα.

    Ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων τους με τον κόσμο και ότι αυτή η εθνική υπόθεση θα συνεχίσει πάντα να είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία και ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη και τη Γάζα είναι μια κατάσταση που ανοίγει τα μάτια σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Παίρνοντας το λόγο, ο Τορέ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σιεντόπ, η «ΤΔΒΚ» έγινε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Τουρκικών Κρατών (TURKPA) και τα κοινοβούλια της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.

    Επανέλαβε και αυτός ότι «η υπόθεση της Κύπρου είναι εθνικό θέμα για την Τουρκία» και ισχυρίστηκε ότι «όταν ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ, το 'Κυπριακό' θα έπρεπε να είχε κλείσει» και ότι «ένα παρόμοιο λάθος έγινε όταν η νότια Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, με την Ευρώπη να χαρακτηρίζει την περιοχή της ΤΔΒΚ ως 'ανεξέλεγκτη περιοχή'».

    Επιθεώρηση εργασιών για το kulliye

    Στη συνέχεια Τορέ και Σιέντοπ επισκέφθηκαν το εργοτάξιο για την ανέγερση του συμπλέγματος κτηρίων της «προεδρίας» και της «βουλής» με τζαμί (kulliye), όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία από την κατασκευαστική εταιρεία και έγινε παρουσίαση του έργου.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, ο Σιεντόπ υποστήριξε ότι η στέγαση στον ίδιο χώρο της «προεδρίας» και του «κοινοβουλίου» της «ΤΔΒΚ» θα το μετατρέψει σε ένα «συγκρότημα διοίκησης» και υπενθύμισε ότι το έργο ξεκίνησε με τα 'καλά νέα' που έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου 2022, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις κατεχόμενες περιοχές.

    Υποστηρίζοντας ότι «η θέση για λύση δύο κρατών είναι ένα σημαντικό βήμα που σημαίνει την εγγραφή ενός τουρκικού κράτους στη βόρεια Κύπρο», ο Σιεντόπ αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της έκκλησης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    (ΙΣ)

    [03] Έρχουρμαν: «Κοινό έδαφος χωρίς συζήτηση η ομοσπονδία»

    Η Vatan (08.02.24) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman), δήλωσε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό και πρόσθεσε: «Αυτό το κοινό έδαφος είναι ξεκάθαρο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Πρόκειται για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του TV 2020, ο Έρχουρμαν αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι ένας από αυτούς που θέλουν λύση, ο ηγέτης του CTP πρόσθεσε:

    «Είμαι ένας από αυτούς που λένε ότι μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα είναι η μόνη δυνατή λύση. Ενώ τα λέω αυτά, ξέρω τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί. Ξέρω τι προσπαθούν συνεχώς να αποτρέψουν».

    Υπενθύμισε ότι εδώ και δυόμισι χρόνια, ως CTP προειδοποιούν ότι το θέμα των ακίνητων περιουσιών θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και είπε ότι ο τομέας αυτός έχει αποκτήσει τρομερή δυναμική μετά την πανδημία.

    «Η πολιτική ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη»

    Μιλώντας για την άφιξη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Angela Holguin Cuellar, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι ο Guterres και η Cuellar είναι πολύ έμπειροι και πρόσθεσε:

    «Η Cuellar θα μπορούσε να ετοιμάσει μια έκθεση σε έξι λεπτά ενώ κάθεται στο σπίτι της και να παρουσιάσει μια έκθεση στον Guterres. Της δόθηκε μια περίοδος έξι μηνών εδώ. Αποδέχθηκε αυτό το καθήκον με την εμπειρία της. Λέει ότι θα φέρει αυτό το έργο σε ένα σημείο. Δεν είναι φάρσα όπως νομίζουμε».

    Ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι το κοινό έδαφος διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι στη βάση χρονοδιαγράμματος και προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα, και πρόσθεσε ότι η πολιτική ισότητα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

    «Θα πρέπει επίσης να είναι γνωστό ότι αν αποτύχει και πάλι λόγω της ελληνοκυπριακής πλευράς, αυτό το στάτους κβο δεν θα συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο. Είναι το κοινό πεδίο διαπραγμάτευσης όπου αυτά είναι στο τραπέζι που μπορεί να ξεκινήσει», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διακοινοτικό πρόβλημα όσο πιστεύεται, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι είναι και ένα διεθνές πρόβλημα και κατέληξε λέγοντας: «Ενώ μιλάμε για τα εσωτερικό ζητήματα, είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε και τους εξωτερικούς παράγοντες».

    (ΚΣ)

    [04] Σκευωρία κατά των Τουρκοκυπρίων η σύλληψη Κιουρσιάτ, λέει «βουλευτής» του CTP

    Η Star K?br?s (08.02.24, starkibris.net) γράφει ότι σκευωρία και δολοπλοκία κατά των Τουρκοκυπρίων χαρακτήρισε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Σαλαχί Σιαχίνερ (Salahi Sahiner) τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ (Akan Kursat) στη Ρώμη με την κατηγορία της διαμεσολάβησης στην πώληση κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Μιλώντας στο ιδιωτικό Ada TV μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του Κιουρσιάτ στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Σιαχίνερ υποστήριξε:

    «Αυτό δεν είναι ζήτημα του Ακάν Κιουρσιάτ. Είναι ζήτημα των Τούρκων της Κύπρου. Το βήμα που έκανε η νότια Κύπρος [Σημείωση μεταφραστή: Όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία] είναι εξαιρετικά λανθασμένο βήμα. Είναι μια σκευωρία, μια δολοπλοκία».

    Ισχυριζόμενος ότι είναι γνωστό το μέρος στο οποίο θα λυθεί το πρόβλημα των «προ του 1974 περιουσιών των Ελληνοκυπρίων», όπως χαρακτήρισε τις κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες, ο Σιαχινέρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Πρώτον, είναι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών που έχει διεθνή αναγνώριση. Δεύτερον, είναι το τραπέζι της ομοσπονδιακής λύσης που πάντα υποστηρίζαμε εμείς ως CTP. Δεν μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα έτσι, στήνοντας σκευωρίες στους ανθρώπους, παίρνοντας τους όμηρους. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση θεωρεί ένοχο οποιονδήποτε πολίτη πήρε προ του 1974 ελληνοκυπριακή περιουσία, την ενοικίασε και βγάζει έσοδα από αυτήν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό. Αυτό το βήμα που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Αν αύριο μεθαύριο ήρθε ένας πολίτης της Τουρκίας και αγόρασε ένα διαμέρισμα από ένα μέρος που είναι προ του 1974 ελληνοκυπριακή περιουσία, αν αποκτά εισόδημα ενοικίου από αυτό, αν καταγράφηκε και αυτό στα αρχεία της ελληνοκυπριακής διοίκησης με κάποιο τρόπο, αυτός ο πολίτης της Τουρκίας μπορεί να συλληφθεί όταν εισέλθει σε μια χώρα της ΕΕ. Μπορεί να εκδοθεί στο νότο. Η κατάσταση έχει εισέλθει σε τόσο επικίνδυνα νερά. Η πιο μεγάλη μου ανησυχία ως βουλευτής του CTΡ είναι ότι αυτό το βήμα θα μας φέρει σε ένα σημείο που θα μας απομακρύνει από τη διαδικασία της λύσης. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση που έλαβε».

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Τα έργα στον Άγιο Δομέτιο θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο», λέει ο Ουστέλ

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα σημεία διέλευσης», η K?br?s (08.02.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) μαζί με εκπρόσωπους «των οικονομικών οργανώσεων», επέβλεψαν χθες επί τόπου τις εργασίες που γίνονται για βελτιωτικά έργα στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου.

    Σε δηλώσεις του εκεί, ο λεγόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στόχος τους είναι όπως τα έργα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

    O Oυστέλ υπενθύμισε ότι «ως κυβέρνηση» υποσχέθηκαν να ολοκληρώσουν ένα προς ένα τα ημιτελή έργα και υποστήριξε:

    «Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας, ολοκληρώσαμε τα ημιτελή έργα. Βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα τις ελλείψεις σε υποδομές που χρειάζεται η χώρα μας. Δεδομένου ότι είμαστε μια χώρα νησί, οι μεταφορές είναι πολύ σημαντικές... Πρώτα απ' όλα, βάλαμε σε προτεραιότητα το αεροδρόμιο Ερτζάν, και δεύτερον τις πύλες εισόδου στην ξηρά... Θα ασχοληθούμε επίσης με τα θαλάσσια λιμάνια μας, θέλουμε να τους δώσουμε μια πιο σύγχρονη εμφάνιση».

    Υπενθυμίζοντας το «πρωτόκολλο» που έγινε με τις «οικονομικές οργανώσεις» για τα βελτιωτικά έργα στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, ο Ουστέλ είπε ότι οι «οικονομικές οργανώσεις» ξεκίνησαν αυτό το έργο με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου σημείου διέλευσης.

    «Φτιάχνουμε το σημείο διέλευσης του Μετεχάν [Άγιος Δομέτιος] με τον πιο όμορφο τρόπο. Κάνουμε αυτό το μέρος μια εντελώς σύγχρονη πύλη εισόδου. Αμέσως μετά τη δομική αλλαγή που θα γίνει, θα αλλάξουν οι καμπίνες, θα ανανεωθούν οι υπολογιστές, θα υπάρχει ηλεκτρονική πρόσβαση, θα τοποθετηθούν οπτικοί αναγνώστες για τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όλα αυτά έχουν αγοραστεί και έχουν παραδοθεί στην αστυνομία. Ο χώρος στάθμευσης οχημάτων θα επεκταθεί επίσης. Μετά τη βελτίωση τόσο της αναχώρησης όσο και της άφιξης, οι άνθρωποί μας δεν θα περιμένουν σε τέτοιες ουρές. Θα είναι απολύτως σύγχρονο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στόχος είναι όπως τα έργα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

    «Μπορούμε να ανοίξουμε νέα σημεία διέλευσης»

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, ο Ουστέλ δήλωσε ότι έχουν κάνει κάποιες μελέτες στο θέμα αυτό μαζί με τον Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) τις οποίες, όπως ανέφερε, έχουν διαβιβάσει στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο στη δική μας δικαιοδοσία. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε σημεία διέλευσης οπουδήποτε και όποτε θέλουμε. Υποδείξαμε συγκεκριμένες τοποθεσίες και συγκεκριμένα σημεία διέλευσης που πρέπει να ανοίξουν και ενημερώσαμε το νότο, αλλά δυστυχώς δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απάντηση. Όταν μας απαντήσουν, εμείς είμαστε υπέρ της αύξησης του αριθμού των σημείων διέλευσης», ισχυρίστηκε ο Ουστέλ.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής ένωσης εργολάβων οικοδομών», Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφερ, (Cafer Gurcafer), ο οποίος συνόδευσε τον Ουστέλ, δήλωσε ότι επέβλεψαν τα έργα που γίνονται στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου και πρόσθεσε ότι στόχος είναι όπως τα έργα ολοκληρωθούν σε κάποιους μήνες, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση που δημιουργείται.

    (ΑΚ)

    [06] Συγχαρητήρια στον Αλίγιεφ για την εκλογή του από τον Τατάρ

    Η K?br?s (08.02.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) συνεχάρη τον Ιλχάμ Αλίγιεφ (Ilham Aliyev» για την επανεκλογή του στην Προεδρία του Αζερμπαϊτζάν.

    Σε ανάρτηση του σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τατάρ συνεχάρη τον Aliyev, ο οποίος επανεξελέγη Πρόεδρος για πέμπτη φορά, χαρακτηρίζοντας την νίκη του ιστορική και εκφράζοντας την ευχή τα αποτελέσματα να είναι ωφέλιμα για το «αδελφό κράτος Αζερμπαϊτζάν».

    (ΚΣ)

    [07] Τριβές μεταξύ «ομοσπονδίας στίβου» του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας

    Η Yeni Duzen (08.02.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «ομοσπονδίας στίβου» του κατοχικού καθεστώτος Φερχάτ Σακαλί (Ferhat Sakall?) αναχωρεί από το νησί για να συνοδεύσει την αθλήτρια του άλματος εις ύψος Μπουσέ Σαβασκάν (Buse Savaskan) στο 18ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε πριν την αναχώρησή του, ο Σακαλί αναφέρθηκε στην αρνητική στάση, όπως τη χαρακτήρισε, της τουρκικής ομοσπονδίας στίβου απέναντί τους, η οποία ξεκίνησε από τους Ισλαμικούς Αγώνες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Σακαλί σημείωσε ότι η τουρκική ομοσπονδία τους αγνοούσε συνεχώς και είπε: «Κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι είμαστε εγκαταλελειμμένοι».

    Ο Σακαλί δήλωσε ότι η πρώτη ρωγμή με την τουρκική ομοσπονδία στίβου (TAF) ξεκίνησε με τους Ισλαμικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Ικόνιο τον Αύγουστο του 2022. Είπε ότι όταν έμαθαν ότι η Σαβασκάν δεν ήταν στην ομάδα των Ισλαμικών Αγώνων, τηλεφώνησαν στον πρόεδρο της TAF Φατίχ Τσίντιμαρ (Fatih Cintimar) και έμαθαν ότι η Μπουσέ δεν συμπεριλήφθηκε στην ομάδα επειδή η κατάταξή της δεν ήταν επαρκής.

    Ο Σακαλί ανέφερε ότι παρόλο η Μπουσέ ήταν πρώτη αφού σύγκριναν τις κατατάξεις τους εκείνη την εποχή με τις κατατάξεις των Ισλαμικών Αγώνων, έλαβαν και πάλι αρνητική απάντηση.

    Σε αυτό το σημείο, ο Σακαλί δήλωσε ότι το θέμα μεταφέρθηκε στον Χουσεϊν Τζαχίτογλου (Huseyin Cahitoglu) από το Τμήμα Αθλητισμού και στην τουρκική «πρεσβεία», ότι αυτοί ήρθαν σε επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Δημοκρατίας και ότι τελικώς η Μπουσέ συμπεριλήφθηκε «με το ζόρι» στην ομάδα.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αθλήτρια δε συμπεριλήφθηκε στο προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, και ότι πάλι χρειάστηκαν παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Επισήμανε, επίσης, το γεγονός ότι παρά τις πρόνοιες αθλητικού «πρωτοκόλλου» μεταξύ κατοχικού καθεστώτος και Τουρκίας που αναφέρει ότι «η ΤΔΒΚ θα προσκαλείται επίσης σε διεθνείς διοργανώσεις που θα διεξάγονται στην Τουρκική Δημοκρατία», δεν προσκλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι όταν η αθλήτρια έλυσε τη συνεργασία της με τον πρώην προπονητή της, η TAF τους εγκατέλειψε, ωστόσο κατάφεραν να καταρρίψουν το τουρκικό ρεκόρ κλειστού στίβου.

    «Η προσωπική αλαζονεία του Τσιντιμάρ έφερε τις δύο ομοσπονδίες σε αυτό το σημείο»

    Υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της TAF Φατίχ Τσιντιμάρ έφερε τις δύο ομοσπονδίες σε αυτό το σημείο «λόγω της προσωπικής του αλαζονείας», παρά τη στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ» σε κάθε βήμα, ο Σακαλλί κατέληξε λέγοντας:

    «Είναι πλέον απαραίτητο να παρέμβουν οι απαραίτητοι θεσμοί για να δημιουργήσουν μια δομή όπου οι αθλητές μας, οι προπονητές, οι αθλήτριες, οι διαιτητές δεν θα αγνοούνται και όπου θα μπορεί να διατηρηθεί η παλιά μας συνεργασία με την Τουρκία, η μόνη μας πόρτα προς το εξωτερικό. Γιατί αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο σε εμάς, ξέρουμε ότι υπάρχουν οι ίδιες ρωγμές και στην εσωτερική τους δομή».

    (ΙΣ)

    [08] Επικρίνει έντονα την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ο Χασίπογλου

    Η K?br?s (08.02.24) γράφει ότι o Γενικός Γραμματέας της Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου (Oguzhan Hasipoglu) καταδίκασε τις προσπάθειες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) να μπλοκάρει, όπως ισχυρίστηκε, την λεγόμενη τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Χασίπογλου ανέφερε και τα εξής:

    «Το 2015 υπογράφηκε συμφωνία για το καθεστώς του ποδοσφαίρου μεταξύ της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της νότιας Κύπρου [Σημ. Μετ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία], οι όροι της οποίας καθορίστηκαν προσωρινά μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη λύση στην Κύπρο. Η ενδιάμεση συμφωνία με τη μεσολάβηση του προέδρου της FIFA Sepp Blatter και του προέδρου της UEFA Michel Platini δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω της αδιάλλακτης συμπεριφοράς της Ελληνοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

    Αν και τα μέρη συμφώνησαν επίσης για τη δημιουργία ενός κοινού διοικητικού συμβουλίου για την εφαρμογή της συμφωνίας, αυτή η μορφή διαχείρισης δεν καθιερώθηκε ποτέ. Είναι με λύπη μας που γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη προσπάθειας παρεμπόδισης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία έχει καταστήσει θεσμική πολιτική την εξάλειψη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από κάθε τομέα. [...]

    Καταδικάζω έντονα τη δήλωση του Κούμα, του προέδρου της Ελληνοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που είπε: 'Δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε να αλλάξει το καθεστώς του ποδοσφαίρου στην Κύπρο και να ανοίξει η τουρκοκυπριακή νεολαία στον κόσμο' και τη νοοτροπία να αναλάβει πρωτοβουλία στο εν εξελίξει συνέδριο της UEFA για το σκοπό αυτό.

    Θεωρούμε ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το γεγονός ότι μια νοοτροπία, που έχει ξεχάσει τη συμβολή του αθλητισμού στη φιλία και τη συμφιλίωση, θεωρεί τιμή να εμποδίζει την τουρκοκυπριακή νεολαία και τους αθλητές και το καταδικάζουμε. (Ειδικότερα) σε αυτή την περίοδο που εκφράζεται η πρόθεση να κτιστεί μια γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης [...].

    Τι θα έχανε η ελληνοκυπριακή πλευρά αν οι σύλλογοί μας που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία μπορούσαν να διεξάγουν τους αγώνες τους υπό άλλη ένωση; Με μια νοοτροπία που τόσο αποφεύγει τη συνεργασία μαζί μας όσο και δεν μπορεί να ανεχθεί την πρόθεσή μας να είμαστε σε μια ομοσπονδία χωρίς αυτούς, πώς θα είναι δυνατόν να βρούμε κοινό έδαφος και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας;

    Σε αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος στόχος της ελληνοκυπριακής νοοτροπίας είναι να περιορίσει το δικαίωμα στη ζωή των Τουρκοκυπρίων και να εμποδίσει τη νεολαία μας να κάνει επαφές στο εξωτερικό.

    Ο Γκουτέρες, ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είχε περιγράψει αυτή τη νοοτροπία σε παλαιότερες εκθέσεις του ως τον μεγαλύτερο φόβο της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αναβάθμιση της ΤΔΒΚ στη διεθνή σκηνή.

    Με τη δήλωση αυτή του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κούμα, θεωρώ ότι επιχειρείται να κλονιστεί σοβαρά η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών, πόσο μάλλον να αυξηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών, και τη χαρακτηρίζω ως μετατροπή αυτού του φόβου σε εμμονή.

    Οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι κυρίαρχοι εταίροι αυτού του νησιού και η νεολαία μας θα πρέπει να έχει το ίδιο δικαίωμα να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις με την ελληνοκυπριακή νεολαία.

    Το 2004, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε την άρση της απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβλήθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό και το έγραψε στην έκθεσή του.

    Αν και έχουν περάσει 20 χρόνια, οι δηλώσεις του Κούμα [...] αποτελούν δυστυχώς μια ακόμη απόδειξη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί οτιδήποτε με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, συνιστούμε στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Angela Holguin Cuellar, [...] να διευρύνει και το παράθυρο του διαλόγου προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης του τουρκοκυπριακού λαού με τον κόσμο».

    Αντιδρά και ο Τορέ

    Εξάλλου, όπως γράφει η ηλεκτρονική K?br?s Postas? (08.02.24 kibrispostasi.com ), την αντίδρασή του στις δηλώσεις Γιώργου Κούμα, εξέφρασε και ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» Ζορλού Τορέ (Zorlu Tore), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το τουρκοκυπριακό ποδόσφαιρο υπόκειται σε εμπάργκο.

    «Η FIFA- η UEFA, η Ελληνοκυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ο κόσμος θα πρέπει να ντρέπονται που η τουρκοκυπριακή νεολαία δεν μπορεί να αθλείται στη διεθνή σκηνή», υποστήριξε.

    Μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης που είχε τη Πέμπτη, ο Τορέ ανέφερε ότι οι τουρκοκυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες ήταν μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μέχρι το 1955, και υποστήριξε πως η «Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου» ιδρύθηκε μετά τις δηλώσεις των μελών της ΕΟΚΑ ότι «Τούρκοι και σκυλιά δεν μπορούν να μπουν στο γήπεδο».

    Ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά διατηρεί ακόμα και σήμερα τη νοοτροπία του Μεσαίωνα και ότι η UEFA και η FIFA το υποστηρίζουν αυτό».

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το έχουν βιώσει αυτό με τα εμπάργκο.

    (ΚΣ)

    [09] Συμμετοχή του «δήμου» Κερύνειας σε τουριστική έκθεση στην Κωνσταντινούπολη

    Η K?br?s (08.02.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμος Κερύνειας συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και Ταξιδιών Ανατολικής Μεσογείου (EMITT) στην Κωνσταντινούπολη.

    Η έκθεση EMITT, η οποία φιλοξενεί κάθε χρόνο σχεδόν 40 χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου, ολοκληρώνεται αύριο και ο «δήμος» Κερύνειας συμμετέχει για δεύτερη φορά φέτος, ενώ προωθείται επίσης το πρόγραμμα 'Go to Kyrenia', το οποίο στοχεύει στην προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πόλη της Κερύνειας.

    Στο πλαίσιο της προώθησης, τα πλάνα που έγιναν για το 'Go to Kyrenia' παρουσιάζονται στους συμμετέχοντες σε γιγαντοοθόνη, ενώ ο κωδικός QR με τις επιχειρήσεις στην πόλη της Κερύνειας μεταδίδεται σε πολλούς φορείς και εκπροσώπους.

    (ΙΣ)

    [10] Συνάντηση Φιντάν ? Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα

    Η ηλεκτρονική Haber K?br?s (08.02.24, haberkibris.com) γράφει ότι συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν είχε σήμερα Πέμπτη στην Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Η συνάντηση ανακοινώθηκε από τον λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αναβάλλεται η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

    Το NTV (07.02.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 12 Φεβρουαρίου επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) στην Τουρκία.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, με βάση ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η επίσκεψη Πούτιν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Μαΐου.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής, καθώς δεν είχε οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου και πρόσθεσε ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση των δύο ηγετών συνεχίζονται.

    (ΓΜ)

    [02] Φιντάν: Στηρίζουμε την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (08.02.24 aa.com.tr) μεταδίδει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν από τη Λιβύη στις οποίες επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας για την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την ευημερία της Λιβύης.

    Ο Φιντάν προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Abdulhamid Dibeybe της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης στην Τρίπολη και τις επαφές που πραγματοποίησε.

    Είπε ότι συζήτησαν περιφερειακά θέματα ασφάλειας και σταθερότητας και ότι είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τι μπορούν να κάνουν μαζί ως Τουρκία και Λιβύη, ειδικά όσον αφορά ορισμένες συγκρούσεις, προβλήματα και εμφύλιους πολέμους στο νότο της Αφρικής.

    Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.

    Ο Φιντάν κατέληξε λέγοντας ότι συζήτησαν το θέμα της επανέναρξης των πτήσεων της Τουρκικών Αερογραμμών (THY) προς τη Λιβύη.

    (ΓΜ)

    [03] Άλλοι 147 ύποπτοι συνελήφθησαν σε επιχείρηση κατά του ισλαμικού κράτους

    Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnkara Anatolia (08.02.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι 147 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο επιχείρησης κατά του ισλαμικού κράτους.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις από τις αστυνομικές διευθύνσεις 33 επαρχιών σε συντονισμό με τη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και το Τμήμα Αντιτρομοκρατίας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ισλαμικό κράτος.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 8 February 2024 - 14:18:43 UTC