Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-02-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 31/2024 10-12.02.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Τατάρ συναντήθηκε με Βρετανούς βουλευτές
  • [02] «Ζυγίζει αψεγάδιαστα η ζυγαριά της δικαιοσύνης της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών»
  • [03] Στήριξη για «άρση των εμπάργκο» συζήτησε ο Οκτάι στο Λονδίνο
  • [04] Ερτουγρούλογλου: «Η Holguin δεν ξέρει το Κυπριακό, δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν»
  • [05] Στην Τουρκία μετέβη ο Τατάρ
  • [06] Αναφορές στην υπό όρους απελευθέρωση του Ακάν Κιουρσιάτ
  • [07] Ψεύτικα διπλώματα για 30-40 χιλιάδες δολάρια από λεγόμενο πανεπιστήμιο
  • [08] Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος από τα λεγόμενα πανεπιστήμια
  • [09] Απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα σε Κύπριους πολίτες αρμενικής καταγωγής
  • [10] Τατάρ σε εγκαίνια πεζοδρόμου στην Ακανθού: «Είπα στην Cuellar να άρει τα εμπάργκο»
  • [11] «Το Βαρώσι μπορεί να γίνει το Λας Βέγκας της Ευρώπης», υποστηρίζει επιχειρηματίας
  • [12] Πλησίασε το εκατομμύριο ο αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας
  • [13] Έλλειμμα 1 δισ. ΤΛ για το 2023
  • [14] Αντίδραση για τη συμμετοχή του καθεστώτος στο βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σε Εμιράτα και Αίγυπτο μεταβαίνει ο Έρντογαν
  • [02] Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα: Σημαντικό βήμα η έγκριση πώλησης των F-16 στην Τουρκία
  • [03] Μικρή πτώση του ποσοστού ανεργίας τον Δεκέμβριο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Τατάρ συναντήθηκε με Βρετανούς βουλευτές

    Το ιδιωτικό Genc Tv (10.02.24 kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με Βρετανούς βουλευτές που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα στο πλαίσιο της εκστρατείας «ελευθερία και δικαιοσύνη για τη βόρεια Κύπρο».

    Απευθυνόμενος στους Βρετανούς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα για μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση των δύο κρατών στο νησί και για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στο Κυπριακό που συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

    Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντησή του με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που αποτελείτο από τους Heather Wheeler, Baroness Nosheena Mobarik, Giles Watling, Pauline Lathan, David Reed, Cetin Ramadan και Rikki Williams, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια χώρα, γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Κύπρο, δεν αντιμετωπίζει ισότιμα και δίκαια τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ακόμα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει κανένα νομικό και δημοκρατικό δικαίωμα να εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» και πρόσθεσε ότι «παρόλο που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει πολλές συμφωνίες εδώ και μισό αιώνα, οι υποσχέσεις που δόθηκαν για άρση του απάνθρωπου και άδικου εμπάργκο που επιβλήθηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχουν τηρηθεί και δεν υπάρχει ακόμα απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν αμερόληπτη με την ένταξη της «ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία διαθέτει δύο κυρίαρχες βάσεις στο νησί, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για επιβεβαίωση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» των Τούρκων της Κύπρου.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος με όλους τους θεσμούς και τους οργανισμούς της» και ότι έχουν προωθήσει την πολιτική των δύο κρατών με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, ο Τατάρ κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «μετά από 61 χρόνια, έχει έρθει η ώρα για μια συμφωνία στη βάση δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα, από την οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στην Κύπρο».

    Συναντήθηκαν και με Τορέ οι Βρετανοί

    Επιπρόσθετα, η K?br?s (10.02.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι με τους Βρετανούς βουλευτές συναντήθηκε και ο λεγόμενος πρόεδρος της βουλής του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, ο οποίος δήλωσε ότι προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ότι αναμένουν υποστήριξη για την έναρξη απευθείας πτήσεων.

    Υποστηρίζοντας ότι «η μόνη λύση για το νησί της Κύπρου είναι η λύση των δύο κρατών», ο Τορέ είπε ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό και ζήτησε από τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια για να ακουστεί η φωνή του τουρκοκυπριακού λαού.

    (ΓΜ/ΙΣ)

    [02] «Ζυγίζει αψεγάδιαστα η ζυγαριά της δικαιοσύνης της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (12.02.24) δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Χασάν Χάστουρερ (Hasan Hasturer) η πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» στα κατεχόμενα, Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί (Novber Ferit Vechi).

    Κληθείσα να σχολιάσει τη διαδικασία που προηγήθηκε της σύστασης της «Επιτροπής», η Βετζχί υπενθύμισε ότι λόγω των εκατοντάδων προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) μετά την υπόθεση Λοϊζίδου, το Δικαστήριο αναγκάστηκε να αναζητήσει μια λύση, δίδοντας το μήνυμα ότι θα άλλαζε η διάσταση του περιουσιακού σε περίπτωση που υπήρχε ένα εσωτερικό ένδικο μέσο στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν οι αιτητές προτού πάνε στο ίδιο.

    «Και από τη δική μας οπτική γωνιά, σε περίπτωση που αυτός ο μηχανισμός εσωτερικού δικαίου εναρμονιζόταν με τα επιθυμητά πρότυπα, θα αναγνωριζόταν επισήμως το εσωτερικό δίκαιο της ΤΔΒΚ και στο εξής οι αγωγές σε σχέση με τις περιουσίες θα εξετάζονταν πρώτα στην ΤΔΒΚ και σε περίπτωση που δεν καθίστατο δυνατόν να διευθετηθούν, θα γινόταν προσφυγή στο Δικαστήριο. Αυτή η απόφαση του ΕΔΑΔ θεωρήθηκε ως η αρχή μιας νέας διαδικασίας για την ΤΔΒΚ», είπε.

    Αναφερόμενη στη σύσταση της «Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών» με τον «νόμο 49/2003», η Βετζχί υπενθύμισε ότι στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη το ΕΔΑΔ αξιολόγησε το κατά πόσον αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει εσωτερικό ένδικο μέσο, μελέτησε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της και ανέφερε πως θα μπορούσε να αποτελέσει εσωτερικό ένδικο μέσο σε περίπτωση που ξεπερνιόντουσαν οι ελλείψεις της.

    Επεσήμανε ότι η πρώτη διαπίστωση του ΕΔΑΔ αφορούσε τη ρύθμιση του «νόμου περί αποζημιώσεων περιουσιών» για τις κινητές περιουσίες και την πνευματική αποζημίωση και η δεύτερη αφορούσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε ρύθμιση για επιστροφή της ακίνητης περιουσίας ανάμεσα στις μεθόδους για να ξεπεραστεί η βλάβη. Πρόσθεσε ότι το ΕΔΑΔ αναφέρθηκε και στην ανεξαρτησία των μελών της «Επιτροπής» και υπογράμμισε και τη σημασία του να υπάρχουν και αλλοδαποί ανάμεσα στα μέλη της από την άποψη της εμπιστοσύνης.

    Είπε ότι κατόπιν τούτου συστάθηκε η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» (ΕΑΠ) με βάση τον «νόμο 67/2005 περί αποζημίωσης, ανταλλαγής και επιστροφής περιουσιών» και ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) υπέβαλε ένσταση στη σύσταση της εν λόγω «Επιτροπής», όμως το «συνταγματικό δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο 67/2005».

    Σημειώνοντας ότι η «ΕΑΠ» έγινε δεχτή ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο εκ μέρους του ΕΔΑΔ με την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος και Άλλοι την 1 Μαρτίου 2010, η Βετζί ανέφερε ότι κατόπιν τούτου απορρίφθηκαν εκατοντάδες ελληνοκυπριακές προσφυγές στο ΕΔΑΔ για το περιουσιακό εναντίον της Τουρκίας και παραπέμφθηκαν στην «ΕΑΠ».

    Απαντώντας σε ερώτηση, η βετζχί ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν θέλει να γίνονται δεχτές και να ολοκληρώνονται αιτήσεις Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών στην «ΕΑΠ», όμως οι Ελληνοκύπριοι που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα θέλουν να επιτυγχάνουν τον σκοπό τους μια ώρα αρχύτερα είτε με αποζημίωση είτε με ανταλλαγή είτε με επιστροφή περιουσίας.

    Ερωτηθείσα για τη δομή της «ΕΑΠ», η Βετζχί είπε:

    «Επιπρόσθετα με τους 5 Τούρκους που είναι μέλη εκτελούν καθήκοντα μέλους και 2 αλλοδαποί. Το αλλοδαπό μέλος μας Daniel Tarschys εκτελεί καθήκοντα ως επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπουργός στη Σουηδία, βουλευτής στο Σουηδικό Κοινοβούλιο, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διεθνών Πολιτικών Επιστημών (IPSA). Η Christina Kruger είναι εμπειρογνώμονας νομικός σε θέματα ΕΔΑΔ που διετέλεσε τρεις φορές πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου στο Στρασβούργο».

    Κληθείσα να εξηγήσει πώς ξεκινά, πώς προχωρά και πώς καταλήγει η διαδικασία στην «ΕΑΠ» και κατά πόσον είναι μόνη η «Επιτροπή», η Βετζχί είπε ότι η διάρκεια της διαδικασίας στην «ΕΑΠ» εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τόσο των αιτητών όσο και του «εναγόμενου υπουργείου». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όπως σε κάθε μηχανισμό μπορεί να υπάρχουν προβλήματα και στην ΕΑΠ. Όμως, η ΕΑΠ εργάζεται μαζί με όλους τους συμμέτοχους με τρόπο επικεντρωμένο στη λύση, ενεργώς, δικαίως και γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί ικανοποίηση και η δημιουργία της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων υπό το δικηγόρο Οζγκιούλ Όζγιγιτ (Ozgul Ozyigit)».

    506 αιτήσεις για την περίκλειστη Αμμόχωστο

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η Βετζχί είπε ότι η αξιολόγηση των περιουσιών γίνεται λαμβάνοντας ως βάση τις τρέχουσες αξίες της αγοράς εκ μέρους του «κτηματολογίου» και διαβιβάζονται στην «Επιτροπή» για ολοκλήρωση του φακέλου της υπόθεσης. Σημείωσε ότι ο «εναγόμενος» υποβάλλει μια πρόταση στον «ενάγοντα» με βάση αυτών των αξιών και σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεχτή αυτή η πρόταση διεξάγεται δίκη.

    «Αν η απόφαση της ΕΑΠ δεν ικανοποιήσει τις πλευρές, τότε μια από τις πλευρές μεταφέρει την απόφαση της ΕΑΠ στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι τα εσωτερικά ένδικα μέσα εξαντλούνται αν δεν κριθεί ικανοποιητική η απόφαση του «ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου».

    Ερωτηθείσα αν ενοχλείται από το γεγονός ότι οι αποφάσεις της «Επιτροπής» συζητούνται ευρέως, η Βετζχί απάντησε:

    «Οι αποφάσεις που έλαβε μέχρι σήμερα η ΕΑΠ έχουν τύχει αποδοχής από το ΕΔΑΔ. Είμαστε ευτυχισμένοι γι' αυτό εκ μέρους του θεσμού μας. Η ζυγαριά της δικαιοσύνης στην ΕΑΠ ζυγίζει αψεγάδιαστα. Βεβαίως βλέπω ότι υπάρχει μια τρομερή ρύπανση πληροφοριών γύρω στο θέμα της ΕΑΠ. Εμείς είμαστε εδώ. Αν ζητηθεί πληροφόρηση, είμαστε έτοιμοι να τη δώσουμε».

    Κληθείσα να αναφερθεί σε αριθμούς σε σχέση με το έργο της «Επιτροπής», η Βετζί είπε:

    «Μέχρι της 29 Ιανουαρίου 2024 έχουν υποβληθεί 7,842 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν οι 1,502 από αυτές. Η Επιτροπή μέχρι τώρα αποφάσισε αποζημίωση 422 εκατομμυρίων 109 χιλιάδων 211 στερλινών. Επιπλέον, για 5 αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή, για 2 αιτήσεις ανταλλαγή και αποζημίωση και για 8 αιτήσεις επιστροφή και αποζημίωση. Για 1 αίτηση αποφασίστηκε επιστροφή μετά τη λύση και για 1 αίτηση μερική επιστροφή. Και 10 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν με εξεύρεση του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη της περιουσίας που βρίσκεται υπό ενοικίαση στο πλαίσιο του νόμου 13/2008, συμφωνίας μέσω της ΕΑΠ και πώλησης. [...]»

    Σημειώνοντας ότι οι πράξεις πληρωμών στο πλαίσιο του «άρθρου 18 του νόμου 67/2005» για τις αποζημιώσεις και τα άλλα ποσά γίνονται ανεξαρτήτως από την «ΕΑΠ» με χωριστό κονδύλι που βάζει τον «προϋπολογισμό» κάθε χρόνο το «υπουργείο οικονομικών» και το «αρμόδιο υπουργείο».

    «Κοντολογίς, η υπεύθυνη αρχή για τις πληρωμές είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το υπουργείο οικονομικών σε αυτό το πλαίσιο, τα έτη 2023 και 2024 ολοκληρώθηκαν πληρωμές 12 εκατομμυρίων 189 χιλιάδων 670 στερλινών για 32 αιτήσει», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείσα κατά πόσον υπάρχουν αιτήσεις για την περίκλειση περιοχή της Αμμοχώστου, η Βετζχί απάντησε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 506 αιτήσεις στην «ΕΑΠ» για την περίκλειστη όλη και ότι συνεχίζεται η διαδικασία και η έρευνα για τις αιτήσεις. Καταλήγοντας ανέφερε και τα εξής:

    «Η ΕΑΠ έχει λάβει τη νομική της ταυτότητα από τον νόμο που θέσπισε η βουλή της ΤΔΒΚ. Είναι μια θεσμική δομή της ΤΔΒΚ αναγνωρισμένη διεθνώς. Όμως, όταν σκεφτείτε τους αιτητές, εμείς είμαστε σαν ένα διεθνές δικαστικό όργανο. Οι Ελληνοκύπριοι που προσφεύγουν σε εμάς βλέπουν πόσο δίκαια συμπεριφερόμαστε και αναφέρουν την εκτίμησή τους. Ο δρόμος που πηγαίνει προς τη λύση του περιουσιακού προβλήματος στην Κύπρο περνάει από την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Οι εργασίες μας θα συνεχιστούν εντεινόμενες».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στήριξη για «άρση των εμπάργκο» συζήτησε ο Οκτάι στο Λονδίνο

    H K?br?s (10.02.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι o Φουάτ Οκτάι (Fuat Oktay), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (ΤΒΜΜ), δήλωσε ότι στο πλαίσιο των επαφών του στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τις Ομάδες Φιλίας Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι στις δύο αυτές συναντήσεις συζήτησαν την επίλυση του Κυπριακού και την άρση των «εμπάργκο», ενώ είδαν ότι «υπήρχαν κοινά σημεία όσον αφορά τη διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων και τη μείωση της κλίμακας της κρίσης στην περιοχή».

    Ο Οκτάι αξιολόγησε τη διήμερη επίσκεψη του στον Τύπο στο Λονδίνο κατά την οποία πραγματοποίησαν επαφές στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ τη δεύτερη ημέρα συναντήθηκαν με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Μεταξύ των επαφών τους ήταν ο Lindsay Hoyle, Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και η Alicia Kearns, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, με τους οποίους συζήτησαν το θέμα της Γάζας και των ευρύτερων προβλημάτων στην περιοχή, όπως την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή των προβλημάτων στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

    (ΙΣ)

    [04] Ερτουγρούλογλου: «Η Holguin δεν ξέρει το Κυπριακό, δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν»

    Η K?br?s (11.02.24 /kibrisgazetesi.com/) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε πολύ χρήσιμες τις επαφές που είχε στην Τουρκία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) και τον Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιούλερ (Yasar Guler).

    O Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι κατά τις επαφές του εκεί, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Κυπριακό και την προσεχή περίοδο, τονίζοντας ότι «η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την πολιτική για συμφωνία δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία, την ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».

    Ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι μετά την έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η «ΤΔΒΚ» έγινε μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με τη «συνταγματική της ονομασία» και πρόσθεσε: «Υπό το φως αυτών και παρόμοιων εξελίξεων, είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που παρέχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία για την αύξηση της προβολής της ΤΔΒΚ στη διεθνή σκηνή. Αξιολογήσαμε επίσης τα πρόσθετα βήματα που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο αυτό»

    «Αναμένουμε από την Holguin να σεβαστεί το πλαίσιο εντολής της»

    Αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, αναφέρθηκαν και στις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin για το Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι οι θέσεις της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και σημείωσε τα εξής:

    «Οι θέσεις τόσο της ΤΔΒΚ όσο και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας είναι πολύ σαφείς σε αυτό το θέμα. Η προσωπική απεσταλμένη είναι αποκλειστικά εξουσιοδοτημένη να δει αν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για την έναρξη επίσημων συνομιλιών και θα εκτελέσει αυτό το έργο για όχι περισσότερο από έξι μήνες. Αναμένουμε από την κ. Holguin να σεβαστεί αυτή την εντολή, καθώς οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν αυτής θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή της».

    «Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με εξωτερικά επιβαλλόμενες συνταγές!»

    Αξιολογώντας τη δήλωση των ΗΠΑ ότι δεν υποστηρίζουν λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Οι δηλώσεις ορισμένων χωρών για την Κύπρο στο πλαίσιο των μονομερών πολιτικών τους δεν μας δεσμεύουν. Αν το ζήτημα αυτό μπορούσε να επιλυθεί με εξωτερικές συνταγές, πιθανόν θα είχε επιλυθεί μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια. Είναι δυνατόν να δει κανείς τα αποτυπώματα του ελληνοκυπριακού/ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ σε τέτοιες δηλώσεις που γίνονται πριν από τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Αν οι χώρες που επιθυμούν να κλείσει το Κυπριακό με συμβιβασμό είναι ειλικρινείς στην επιθυμία τους, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να βασίσουν την πολιτική τους στην αμεροληψία, τον ρεαλισμό και τη δικαιοσύνη».

    Δεν έχουμε καμία προσδοκία από την Cuellar

    Εξάλλου, η Halk?n Sesi (10.02.24) γράφει ότι αναφερόμενος στην προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Maria Angela Holguin Cuellar, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε πως δεν έχουν καμία προσδοκία από την Cuellar.

    «Επίσης, δεν είναι δυνατόν να έχουμε. Ήδη δεν γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα, ελπίζω ότι θα μπορέσει να προσδιορίσει ποιο είναι αυτό το ζήτημα από τις επαφές που θα κάνει μέσα σε διάστημα 6 μηνών», είπε.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι η Cuellar και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησαν μια τέτοια ανάθεση προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία των δικών τους πολιτικών, ο Ερτουγρούλογλου τόνισε ότι όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως κράτος από τον ΟΗΕ, δεν μπορεί να υπάρξει «κοινό έδαφος» και δεν μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα από τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    «Όλοι μιλούν για την επίλυση του Κυπριακού, ωραία, ας λυθεί, αλλά πρώτα ας μάθουμε ποιο είναι το κυπριακό πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει διαγνωστεί με λάθος τρόπο. Αφού κάνετε λάθος διάγνωση, τίποτα από όσα προτείνετε δεν θα λύσει αυτό το πρόβλημα», υποστήριξε.

    Μέρος του Κυπριακού η ΕΕ

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον της «ΤΔΒΚ» και ότι «τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η ΕΕ συνεχίζουν να αδικούν τους Τουρκοκύπριους».

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος και ότι έχει συνειδητοποιήσει αυτό το λάθος, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε:

    «Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει την ικανότητα να το διορθώσει. Ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων στην ΕΕ απαιτεί ομοφωνία. Εάν ένα μέλος αρνείται, δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση. Για να μπορέσει η ΕΕ να διορθώσει αυτό το λάθος, πρέπει να ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

    «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ίδιο νησί, ότι υπήρξαμε εταίροι στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε μια συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους σαν να ήταν εντολή του Θεού», είπε ο Ερτουγρούλογλου.

    Παράπονα για τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι τα κράτη μέλη που υπέγραψαν την απόφαση της «ΤΔΒΚ» να γίνει μέλος με παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, δεν έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο και ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

    Σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αρχίσει να ανοίγει πρεσβείες στις χώρες-μέλη του Οργανισμού, ο Ερτουγρούλογλου είπε: «Χρησιμοποιεί στο έπακρο την ΕΕ στις σχέσεις της με αυτές τις χώρες

    Ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι στις συνόδους του Οργανισμού ελήφθησαν πολύ καλές αποφάσεις στο χαρτί, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Δηλώνοντας ότι η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» είναι ο κύριος στόχος τους, ο Ερτουγρούλογλου είπε: «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η υπόθεση του τουρκικού έθνους».

    Μάταια τα έξοδα των Ελληνοκυπρίων σε εξοπλισμούς

    Αναφερόμενος στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε:

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να το μάθει καλά αυτό. Ας οπλιστεί όσο θέλει. Οι πιθανότητες να επιτύχει στρατιωτική επιτυχία εναντίον της Τουρκίας σε αυτή τη γεωγραφία δεν είναι καν μηδενικές. Ξοδεύουν χρήματα μάταια. Κάνουν μάταια φιλολογία και κοιμίζουν τον ίδιο τους το λαό. Αν ήταν έξυπνοι, θα έβρισκαν τρόπο να συνάψουν καλές σχέσεις με την Τουρκία».

    Υπογραμμίζοντας ότι τα έργα της Ναυτικής Βάσης στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου και τα έργα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδιο και νερού με υποβρύχιο από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Κανένα από αυτά δεν χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον των Ελληνοκυπρίων, αλλά είναι βήματα στο όνομα του να είναι αποτρεπτικά για τους Ελληνοκύπριους και ως απάντηση σε όσους θα προσπαθήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του τουρκικού έθνους».

    (ΑΚ-ΚΣ)

    [05] Στην Τουρκία μετέβη ο Τατάρ

    Η ηλεκτρονική K?br?s Postas? (12.02.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Τουρκία τη Δευτέρα το πρωί για να διεξάγει επαφές στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

    Στο πλαίσιο των διήμερων επαφών του, ο Τατάρ θα επισκεφτεί το μνημείο των θυμάτων του σεισμού στο Καχραμάνμαρας, τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Isias στο Αντίγιαμαν όπου έχασαν τη ζωή τους Τουρκοκύπριοι και θα προβεί σε δηλώσεις στον τύπο.

    Ο Τατάρ θα παραστεί στην τελετή για την επέτειο απελευθέρωσης του Καχραμάνμαρας στις 12 Φεβρουαρίου, θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Σουτσιού Ιμάμ του Καχραμάνμαρας και θα συναντηθεί με επιχειρηματίες μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου της εν λόγω πόλης.

    Ακολούθως, ο Τατάρ θα μεταβεί στο Γκαζίαντεπ όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τελέσει εγκαίνια έκθεσης και θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Πανεπιστήμιο Γκαζίαντεπ.

    Την Τετάρτη ο Τατάρ αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αναφορές στην υπό όρους απελευθέρωση του Ακάν Κιουρσιάτ

    Το σύνολο του Τουρκοκυπριακού Τύπου το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, δημοσιεύει την είδηση για την υπό όρους απελευθέρωση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ (Akan Kursat), ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας K?br?s, Χασάν Χαστουρέρ (Hasan hasturer) (10.02.24 kibrisgazetesi.com) σχολιάζει την απελευθέρωση του Κιουρσάτ ως «τη σύγχυση που βιώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, μόλις στην αρχή της υπόθεσης του Ακάν Κιουρσάτ» και αναφέρεται σε προηγούμενο άρθρο του που είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη υπόθεση ως «καυτή πατάτα» την οποία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Γράφει χαρακτηριστικά:

    «Έχουμε τον ίδιο ποινικό κώδικα. Προβλέπει φυλάκιση 6 μηνών. Η ελληνική πλευρά άλλαξε το νόμο το 2006 και επέβαλε φυλάκιση 2 ετών. Διότι για να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η ποινή απαιτεί τουλάχιστον 1 χρόνο φυλάκιση. Άνοιξαν την πόρτα σε αυτό αλλάζοντας την ποινή αυτού του νόμου για την ιδιοκτησία. Ο Ακάν Κιουρσάτ συμφώνησε να έρθει στην Κύπρο προκειμένου να βρεθεί μια εκ θεμελίων λύση στη διαδικασία ή στο πρόβλημα. Η Γενική Εισαγγελία του νότου, σε συνεργασία με την πολιτική βούληση, διασφάλισε ότι ο Ακάν Κιουρσάτ ενημερώθηκε την πρώτη μέρα γραπτώς στα αγγλικά ότι αν συμφωνούσε να εκδοθεί στην Κύπρο, θα αφηνόταν ελεύθερος με εγγύηση κατά την πρώτη ακρόαση. Και έτσι έγινε. Η διοίκηση Χριστοδουλίδη δεν μπορούσε να κρατήσει τον Ακάν κιουρσιάτ υπό κράτηση. Τα χέρια τους κάηκαν από νωρίς...»

    Η Avrupa (10.02.24) στο παραπολιτικό της σχόλιο «Ο Ήρωας της Ημέρας», προσδίδει αυτό τον τίτλο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα δικαστήριά της, για τη διαφορετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν κατά την εκδίκαση ποινικών αποφάσεων.

    Συγκρίνει την περίπτωση του Ακάν Κιουρσάτ, ο οποίος απελευθερώθηκε υπό όρους, σε αντίθεση με την υπόθεση του Αλί Σαβάς Αλτάν, ο οποίος εκδικάστηκε υπό κράτηση ενώ στη συνέχεια αθωώθηκε από τα δικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος.

    Επιπλέον, ο Χασάν Ερτσακιτζά, σε άρθρο του στην εφημερίδα Diyalog (12.02.24 diyaloggazetesi.com) υποστηρίζει ότι «οι ελληνοκυπριακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το θέμα αυτό χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί πανικός στους Τουρκοκύπριους» και αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι όπως ο Ακάν Κιουρσάτ στην ΤΔΒΚ... Υποθέτω ότι αναρωτιούνται 'μπορούμε να συλληφθούμε και εμείς εξαιτίας των συμβολαίων που έχουμε κάνει;'... Πολλοί εργολάβοι στην ΤΔΒΚ χτίζουν και πωλούν σπίτια... Μπορούν να συλληφθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά εξαιτίας των σπιτιών που πωλούν;»

    Ο Έρτσιακιτζια σχολιάζει το γεγονός ότι οι λεγόμενες αρχές του κατοχικού καθεστώτος, πέρα από μια αρχική δήλωση ότι παρακολουθούν το θέμα, δεν έχουν κάνει κάποια ενέργεια για να καθησυχάσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και ότι περιμένουν να καταλάβουν τι συμβαίνει και να αποφασίσουν πως θα το παρουσιάσουν.

    (ΙΣ)

    [07] Ψεύτικα διπλώματα για 30-40 χιλιάδες δολάρια από λεγόμενο πανεπιστήμιο

    H Ozgur Gazete (09.02.24 ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι αποκαλύφθηκε σκάνδαλο πώλησης διπλωμάτων για 30-40 χιλιάδες δολάρια από λεγόμενο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα με φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Αίγυπτος.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, «συνελήφθησαν» «ο γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας Κύπρου (KSBU)», Σερντάρ Γκιουντούζ (Serdal Gunduz) και ο «προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Γραφείου» Amir Shakira κατά την αναχώρησή τους από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ενώ κλήθηκε να καταθέσει ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σχολής», πρώην λεγόμενος υπουργός παιδείας Κεμάλ Ντουρούστ (Kemal Durust) που προέρχεται από τις τάξεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

    Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Ozgur Gazete, ο Τούρκος επενδυτής Λεβεντ Ουϊσάλ (Levent Uysal), ιδιοκτήτης της σχολής (ιδιοκτήτης και του Πανεπιστημίου Nisantas? στην Κωνσταντινούπολη), ο οποίος άκουσε τις καταγγελίες για διαφθορά εναντίον Serdal Gunduz, μετέβηκε στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα και συγκέντρωσε όλο το προσωπικό του λεγόμενου πανεπιστημίου σε μια συνάντηση κατά την οποία προέβη σε προειδοποιήσεις.

    Μετά την αποχώρηση του, η λεγόμενη αστυνομία ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας έρευνα στη σχολή και οι έρευνες οδήγησαν στις συλλήψεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Gunduz και ο Shakira έφερναν φοιτητές στο «KSBU» από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Αίγυπτος. Το δίδυμο, το οποίο ταξίδευε συχνά σε αυτές τις χώρες συγκέντρωσε μέχρι και 30 εκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές αυτές.

    Ψεύτικο δίπλωμα για 30-40 χιλιάδες δολάρια!

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, δόθηκαν «πλαστά διπλώματα» σε Τούρκους φοιτητές που σπούδαζαν σε άλλες χώρες χωρίς ισοτιμία με αντάλλαγμα 30-40 χιλιάδες δολάρια, σαν να είχαν σπουδάσει και αποφοιτήσει από το τελευταίο έτος στο «KSBU».

    Στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων αναφέρεται επίσης ότι ο συλληφθείς γενικός γραμματέας Serdal Gunduz, ο οποίος ήρθε στο νησί πριν από 8-9 χρόνια, απέκτησε ακριβά ακίνητα και ζούσε μια ζωή μέσα στη χλιδή.

    (ΚΣ)

    [08] Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος από τα λεγόμενα πανεπιστήμια

    Η Halk?n Sesi (12.02.24) αναφέρεται στο σκάνδαλο που προέκυψε μετά τις έρευνες και τις συλλήψεις που διενεργήθηκαν στο «Πανεπιστήμιο Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου» και κατηγορεί τους «οργανισμούς YODAK (λεγόμενο συμβούλιο σχεδιασμού, εποπτείας, διαπίστευσης και συντονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης στα κατεχόμενα) και ΥOK (Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας)» για μη επαρκή έλεγχο.

    «Μετά την αποκάλυψη ότι ο Celebi Il?k, ο οποίος εργαζόταν ως λογιστής εταιρειών, έλαβε πλαστό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου, η ανάγκη ελέγχου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και η πρόληψη της διαφθοράς είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Πριν από δύο χρόνια, αξιολογήθηκαν καταγγελίες για τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ays?n S?nal. Διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα διπλώματα που κατείχε ο κοσμήτορας προέρχονταν από μη αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και οι διευθύνσεις επικοινωνίας των πανεπιστημίων δεν μπορούσαν να προσεγγιστούν», σημειώνει η εφημερίδα.

    «Αυτά τα σκάνδαλα φέρνουν στο νου το ερώτημα πώς το YODAK και το YOK έχουν εποπτεύσει αυτά τα πανεπιστήμια μέχρι σήμερα. Η σιωπή του Υπουργείου Παιδείας και της YODAK δημιουργεί υποψίες για το σκάνδαλο. Σε αυτό το σκάνδαλο, [...] θα πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους και να δείξουν τη μεγάλη εικόνα στον λαό της ΤΔΒΚ. Διαφορετικά, είναι γνωστό ότι το σκάνδαλο αυτό θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς ότι τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται ως νέος τρόπος για ξέπλυμα χρήματος. Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων σκανδάλων, οι αρχές θα πρέπει να κλείσουν αυτά τα πανεπιστήμια που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για άλλα πανεπιστήμια και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

    Ιδρύουν πανεπιστήμια στην ΤΔΒΚ όσοι βλέπουν την ΤΔΒΚ, όπου υπάρχουν σχεδόν 30 πανεπιστήμια, ως πύλη ενοικίου για την ίδρυση πανεπιστημίων, των οποίων κύριο μέλημα δεν είναι η ποιοτική εκπαίδευση, αλλά η απόκτηση ενοικίου, όσοι θέλουν να ξεπλύνουν τα χρήματα που έχουν στα χέρια τους. Σε αυτά τα πανεπιστήμια σχεδόν γίνεται εμπορία ανθρώπων. Ενώ δεν έχει σημασία ποιος θα ιδρύσει πανεπιστήμιο στη χώρα για ποιο σκοπό, είναι αναπόφευκτο ότι η χώρα θα μετατραπεί [...] σε πανεπιστημιακό σκουπιδότοπο εξαιτίας αυτών που αγαπούν να ανοίγουν 'εργασιακό χώρο' με το πρόσχημα του πανεπιστημίου για να ξεπλύνουν χρήματα στην ΤΔΒΚ», γράφει η εφημερίδα.

    Μαβίς: «Τα πανεπιστήμια διακρίνονται για την εμπορία ανθρώπων»

    Η Genc Tv (11.02.24, kibrisgenctv.com) μεταδίδει δηλώσεις του Μπουράκ Μαβίς (Βurak Mavis), γενικού γραμματέα «συντεχνίας Τουρκοκύπριων δασκάλων», ο οποίος επεσήμανε ότι «η ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα είναι γνωστή για την εμπορία ανθρώπων, τη λογοκλοπή και τη διαφθορά πλαστών διπλωμάτων και όχι για την εκπαίδευση και την επιστήμη».

    Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, ο Μαβίς υποστήριξε ότι «συνεχίζει να βιώνει τη μία κρίση μετά την άλλη η μη εποπτευόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει δοθεί στα χέρια των αφεντικών που έχουν την ιδέα "περισσότεροι φοιτητές, περισσότερα πανεπιστήμια, λιγότεροι μισθοί, λιγότερο προσωπικό" με την αντίληψη του μαζικού τουρισμού».

    Ο Μαβίς επέκρινε επίσης το λεγόμενο συμβούλιο σχεδιασμού, εποπτείας, διαπίστευσης και συντονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης (YODAK), το όργανο που εποπτεύει τα «πανεπιστήμια», και διερωτήθηκε:

    «Σε αυτό το σύστημα όπου ακόμη και τα μέλη του YODAK, του οργάνου που θα εποπτεύει τα πανεπιστήμια, έχουν υποθέσεις για τα δικά τους διπλώματα στο δικαστήριο, πώς θα μπορέσουν να διαπιστώσουν ποιο πανεπιστήμιο εμπλέκεται στην εμπορία ανθρώπων, ποιο αντιγράφει και πουλάει διπλώματα με πλαστά έγγραφα και ποιο κλέβει την εργασία και τις συντάξεις των ακαδημαϊκών;»

    Στη δήλωσή του, ο Mavis υποστήριξε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη λύση του Κυπριακού και στον στόχο της εγκαθίδρυσης απευθείας σχέσεων με την ΕΕ, αναφέροντας ότι:

    «Πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και τη λύση απέναντι στις ελληνοκυπριακές πολιτικές ελίτ που σφετερίζονται τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είμαστε ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι, και τα χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης όποτε θέλουν. Είναι απαραίτητο οι Τουρκοκύπριοι να επιμείνουν στη λύση και στο στόχο της δημιουργίας άμεσων σχέσεων με την ΕΕ, ώστε να μειωθεί η πίεση και από τις δύο πλευρές και να συμμετάσχουν στο διεθνές δίκαιο».

    Ο Μαβίς ανέφερε ότι το μόνο εργαλείο που μπορεί να αποτελέσει βάλσαμο για τα προβλήματα που βιώνει η «χώρα» είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από μια δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδιακή στέγη και κατέληξε λέγοντας:

    «Η κ. Μaria Angela Holguin Cuellar ανέλαβε μια σημαντική αποστολή. Σε αυτή την περίοδο που η κ. Cuellar ανέλαβε μια σημαντική αποστολή, αυτή η κοινότητα, η οποία έχει αγωνιστεί για την ύπαρξή της, αξίζει μια ομάδα που ξυπνάει από τα όνειρα περί ισότητας/κυριαρχίας και επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    (ΓΜ-ΚΣ)

    [09] Απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα σε Κύπριους πολίτες αρμενικής καταγωγής

    Η Avrupa (12.02.24) κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο θέμα την είδηση για την απαγόρευση εισόδου από το κατοχικό καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αρμενία.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στην συγκεκριμένη περίπτωση Κύπριου επιχειρηματία, ο οποίος γεννήθηκε στην Αρμενία από Κύπριους γονείς αρμενικής καταγωγής, οι οποίοι πριν από τις ταραχές του 1963 κατοικούσαν στην συνοικία Αραμπαχμέτ.

    Ενώ παλαιότερα περνούσε από τα οδοφράγματα και επισκεπτόταν τις κατεχόμενες περιοχές, όταν η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της σε Αρμένιους, εξαιτίας της σύγκρουσης Αρμενίας ? Αζερμπαϊτζάν, απαγορεύτηκε και η διέλευση από τα οδοφράγματα σε όσους έχουν γεννηθεί στην Αρμενία, γράφει το δημοσίευμα.

    (ΙΣ)

    [10] Τατάρ σε εγκαίνια πεζοδρόμου στην Ακανθού: «Είπα στην Cuellar να άρει τα εμπάργκο»

    Η Gunes (12.02.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) δήλωσε ότι «με τις επενδύσεις που έγιναν, το πρόσωπο της ΤΔΒΚ αλλάζει και έτσι ενισχύεται το θεμέλιο του κράτους».

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στα εγκαίνια ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου στην κατεχόμενη Ακανθού.

    Σύμφωνα με δήλωση της λεγόμενη προεδρίας, ο Τατάρ, στην ομιλία του είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι παρόντες σε κάθε πεδίο «στον αγώνα για ελευθερία και ύπαρξη».

    Υποστηρίζοντας ότι «επιβάλλονται άδικοι περιορισμοί και εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους στον αθλητισμό», ο Τατάρ ανέφερε ότι είπε στη προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar, «να άρει τα εμπάργκο».

    Είπε επίσης ότι «τα εμπάργκο που εφαρμόζονται σε αυτή την εποχή είναι απαράδεκτα και σημείωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι αθλητές πάντα ξεδιπλώνουν τη σημαία της ΤΔΒΚ στους αγώνες που συμμετέχουν στο εξωτερικό».

    (ΚΣ)

    [11] «Το Βαρώσι μπορεί να γίνει το Λας Βέγκας της Ευρώπης», υποστηρίζει επιχειρηματίας

    Η διαδικτυακή Haber K?br?s (12.02.24, haberkibris.com) γράφει ότι εκτενές ρεπορτάζ για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δημοσίευσε η βρετανική Express.

    Στην εν λόγω είδηση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (CEO) του Ομίλου Εταιρειών Paradise and Premier Group, Μουχαμμέτ Γιασιάρατα (Muhammed Yasarata), που είναι ένας από τους εξέχοντες τουριστικούς πράκτορες διακοπών πολυτελείας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, την Τουρκία και τη Μάλτα, δήλωσε ότι η περίκλειστη Αμμόχωστος θα μπορούσε να γίνει το Λας Βέγκας της Ευρώπης.

    Υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να βρει αντίπαλο που θα μπορούσε να ελκύσει τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου η Ευρώπη, ο Γιασιάρατα διερωτήθηκε κατά πόσον «μπορεί να υπάρχει καλύτερο μέρος για να κρίσει κανείς αντίπαλο από έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό σημαντικό από ιστορικής άποψης, ο οποίος έμεινε αχρησιμοποίητος για μακρό χρονικό διάστημα και παραμελημένος;»

    «Το Βαρώσι έμεινε έρημο για μισό αιώνα, αυτό είναι πολύ μακρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

    Ο Γιασιάρατα είπε επίσης ότι το Βαρώσι πρέπει να αναπτυχθεί «με δημιουργικό τρόπο» και να προσφερθεί στους ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Πλησίασε το εκατομμύριο ο αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας

    Η Diyalog (12.02.24) γράφει ότι ο αριθμός χρηστών κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξηθεί από 595 χιλιάδες σε 1 εκατομμύριο, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ σε σχέση με τον «πληθυσμό της ΤΔΒΚ».

    Η εφημερίδα αντλεί στοιχεία από τους αριθμούς συνδρομητών των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές (KKTCELL και TELSIM), τα οποία αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Σύμφωνα με αυτά, το 41% των συνδρομητών είχαν συμβληθεί με την TELSIM ενώ το 59% με την KKTCELL, σε σύνολο 996.401 συνδρομητών.

    (ΙΣ)

    [13] Έλλειμμα 1 δισ. ΤΛ για το 2023

    Η Halk?n Sesi (12.02.24 halkinsesikibris.com) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών, το συνολικό έλλειμμα του «τοπικού προϋπολογισμού της ΤΔΒΚ» για το 2023, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών, ανακοινώθηκε σε 1 δισεκατομμύριο 187 εκατομμύρια 741 χιλιάδες Τουρκικές Λίρες, ενώ το έλλειμμα του «γενικού προϋπολογισμού» ανακοινώθηκε σε 527 εκατομμύρια 451 χιλιάδες ΤΛ.

    5,2 δισεκατομμύρια από την Τουρκία...

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το 2023, τα έσοδα του «γενικού προϋπολογισμού», συμπεριλαμβανομένων των «τουρκικών επιχορηγήσεων και δανείων», ανήλθαν σε 33 δισεκατομμύρια 333 εκατομμύρια ΤΛ.

    Το μερίδιο των τουρκικών επιχορηγήσεων και δανείων στα έσοδα ήταν 5 δισεκατομμύρια 228 εκατομμύρια ΤΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 991 εκατ. ΤΛ συνεισέφεραν στη στήριξη των δημόσιων οικονομικών και μόνο 72 εκατ. ΤΛ στη στήριξη του πραγματικού τομέα.

    Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ως συνήθως το μεγαλύτερο μερίδιο των επιχορηγήσεων και δανείων πήγε στις αμυντικές δαπάνες με 2,5 δισ. ΤΛ και ότι αυτό που αρχικά φαινόταν ως πλεόνασμα μέσα σε ένα μήνα εξελίχθηκε σε έλλειμμα, γεγονός που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την καταβολή του 13ου μισθού στα τέλη Δεκεμβρίου.

    (ΙΣ)

    [14] Αντίδραση για τη συμμετοχή του καθεστώτος στο βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου

    Η ηλεκτρονική K?br?s Postas? (11.02.23 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο «πρόεδρος»

    της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας στίβου Φερχάτ Σακαλί εξέφρασε την αντίδραση του για το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς δεν εκπροσωπήθηκε στο 28ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Σακαλί, ο οποίος παρακολούθησε τη διοργάνωση αν και δεν έλαβε πρόσκληση από την τουρκική ομοσπονδία στίβου, υποστήριξε ότι είχε αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας και ότι τίποτα δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

    Ανέφερε επίσης ότι «οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας» πρέπει να επωφεληθούν από την πόρτα που τους προσφέρει η Τουρκία για διεθνοποίηση και υποστήριξε ότι παρά ταύτα δεν έτυχαν του απαραίτητου σεβασμού.

    «Δεν αποδέχομαι αυτή την κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και αν πρέπει να πληρωθεί ένα τίμημα για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, θα το πληρώσω», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι ενώ η κυπριακή αποστολή συμμετείχε κανονικά με την κυπριακή σημαία, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν τον όρο «νότια Κύπρος» στα τουρκικά στο πλακάτ που συνόδευε την είσοδο των αθλητών στο στάδιο, οι Τουρκοκύπριοι αθλητές αποκλείστηκαν ή συμμετείχαν με την τουρκική αποστολή.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σε Εμιράτα και Αίγυπτο μεταβαίνει ο Έρντογαν

    Το κρατικό TRT Haber (11.02.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 12-13 Φεβρουαρίου και στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, στις 13 Φεβρουαρίου ο Έρντογαν θα συμμετάσχει ως επίτιμος προσκεκλημένος στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι με θέμα «Διαμορφώνοντας τις κυβερνήσεις του μέλλοντος».

    Ο Ερντογάν θα είναι ο κύριος ομιλητής στη σύνοδο κορυφής, στην οποία συμμετέχουν κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα, του ακαδημαϊκού κόσμου, της κοινωνίας των πολιτών, δεξαμενών σκέψης, των μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματιών.

    Με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής, ο Πρόεδρος Έρντογαν αναμένεται επίσης να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τις συμμετέχουσες χώρες, ιδίως με τον Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Στην Αίγυπτο με ενεργειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο στην ατζέντα

    Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Έρντογαν θα επικεντρωθεί στα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου και της αναζωογόνησης των μηχανισμών διμερούς συνεργασίας υψηλού επιπέδου.

    Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    Στο μεταξύ, η Milliyet (12.02.24, Milliyet) γράφει ότι κατά τη συνάντηση Έρντογαν-Σίσι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    «Τα πιο σημαντικά κεφάλαια στο τραπέζι θα είναι η αύξηση του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι πρωτοβουλίες που γίνονται για τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Γάζας, η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμφωνία μη επανδρωμένων αεροσκαφών», αναφέρει το δημοσίευμα.

    (ΓΜ/Ι/Τσ.)

    [02] Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα: Σημαντικό βήμα η έγκριση πώλησης των F-16 στην Τουρκία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.02.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ την απόφαση του Κογκρέσου της χώρας του να εγκρίνει την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό 79 άλλων.

    Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δημοσίευσε στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δηλώσεις του Φλέικ σχετικά με την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αγορά F-16 από την Τουρκία.

    Ο Φλέικ στη δήλωσή του ανέφερε ότι «ο στόλος F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ και των συμμάχων και διασφαλίζει τη μελλοντική συνεργασία».

    (ΓΜ)

    [03] Μικρή πτώση του ποσοστού ανεργίας τον Δεκέμβριο

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (12.02.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK) το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία μειώθηκε κατά 0,1 μονάδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας το 8,8% τον Δεκέμβριο του 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των ανέργων καθορίστηκε σε 3 εκατομμύρια 98 χιλιάδες άτομα.

    Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 12 February 2024 - 23:49:47 UTC