Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-02-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 34/2024 15.02.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ερτουγρούλογλου: Η Holguin να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος
  • [02] Το 95% του κλειστού Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, υποστηρίζει ο Τουμέρ
  • [03] Επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 10 εκατ. ΤΛ για το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων»
  • [04] «Υπηκοότητα» σε άλλα 39 άτομα ? Παραχώρησαν συνολικά 4,346 «υπηκοότητες» το 2023
  • [05] Θέμα μη συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στο Erasmus έθεσε ο K?z?lyurek στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [06] Ξεπέρασε τις 10,000 ο αριθμός των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές
  • [07] Έρχουρμαν: «Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές»
  • [08] Έγινε το πρώτο βήμα για αποχετευτικό στο Κιόνελι και τον Γερόλακκο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας ? Αιγύπτου
  • [02] Aκύρωση του Kanal Istanbul αποφάσισαν τα δικαστήρια

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ερτουγρούλογλου: Η Holguin να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος

    Η Gunes (15.02.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (Tahsin Ertugruloglu) δήλωσε ότι η προσδοκία τους από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar είναι να ενημερώσει σωστά τον ΓΓ του ΟΗΕ πριν ολοκληρωθούν οι έξι μήνες λέγοντας πως «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» ανάμεσα στις πλευρές για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις στο ιδιωτικό Genc TV, ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία λέγοντας ότι ενεργούν από κοινού «βήμα με βήμα» με την Άγκυρα στο Κυπριακό. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η προσέγγιση από την έναρξη της διαδικασίας διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Maria Angela Holguin Cuellar είναι ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος. Το λέω αυτό ως κάποιος που μιλάει τόσο ξεκάθαρα».

    Υποστήριξε ότι αυτή η δήλωση δεν πρέπει να ερμηνεύεται πως «υπάρχει κοινό έδαφος αλλά επιθυμία είναι η παρεμβολή εμποδίων» και ισχυρίστηκε ότι αν θα ακολουθηθεί μια πολιτική σχετική με τις «πραγματικότητες», πρέπει πρώτα απ' όλα «να καταργηθεί η ιδιότητα που χρησιμοποιεί αδίκως η ελληνοκυπριακή πλευρά» αποκαλούμενη ως Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτό το καθεστώς, ποια λογική μπορεί να έρθει στο σημείο να πει πως 'υπάρχει κοινό έδαφος', δεν τίθεται θέμα γι' αυτό. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος εδώ και 60 χρόνια και θα μπορέσει να βρει η κ. Holguin μέσα σε έξι μήνες; Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου.

    Ισχυριζόμενος ότι πρέπει να αντληθούν τα απαραίτητα διδάγματα από το γεγονός ότι γκρεμίστηκε μέσα σε μια νύκτα η Δημοκρατία του 1960 που ήταν εγγυημένη και βασιζόταν στην πολιτική ισότητα, ο λεγόμενος υπουργός πρόσθεσε:

    «Η πολιτική ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη φυσικά. Πρέπει να γνωρίζουμε καλά και το εξής και να αποδεχτούμε ότι για να μπορεί να σημαίνει κάτι η πολιτική ισότητα την οποία απαιτούμε, πρέπει να στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Αν δεν αντλούμε αυτό το δίδαγμα από όσα έπαθε ο συνεταιρισμός του 1960,σημαίνει πως έχουμε μια τέτοια αδυναμία».

    Στη συνέχεια ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι αν η επιθυμία είναι η συνέχιση του κλίματος ειρήνης και ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να διαμορφωθεί μια πολιτική και ένα μέλλον στη βάση των «πραγματικοτήτων του νησιού» και επανέλαβε ότι αυτό το μέλλον θα διαμορφωθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών με την αποδοχή της ύπαρξης δύο χωριστών εθνικών ταυτοτήτων, δύο χωριστών κρατών, δύο χωριστών δημοκρατιών και δύο χωριστών κυριαρχικών.

    Ισχυρίστηκε ότι η υποστήριξη μιας πολιτικής στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών δεν δημιουργεί πρόβλημα στο νησί και ότι «με συνεργασία των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλά με ειρήνη και ηρεμία».

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «το κοινό έδαφος είναι η ομοσπονδία και δεν συζητάμε σε άλλη βάση εκτός αυτής», ο Ερτουγρούλογλου είπε πως τότε δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος και πρόσθεσε: «Τα ίδια πράγματα ανέφερα και στην Άγκυρα. Από κανέναν δεν εκφράστηκε κάποια άποψη αντίθετη από αυτήν. Είναι γνωστή η γραμμή μας στην εθνική υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν να σηκωθούν ως ίσοι κάποιοι από ένα τραπέζι που κάθισαν στη βάση της ανισότητας. [...]»

    Υποστηρίζοντας ότι μετά το Κραν Μοντάνα τέθηκε στην ορθή βάση η πολιτική της τουρκικής πλευράς και ότι θα διαμορφωθεί το μέλλον με συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους στο Κυπριακό και ότι τα ΗΕ που δημιούργησαν το πρόβλημα και η ΕΕ προσποιούνται πως προσπαθούν να το λύσουν.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier στην Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου την χαρακτήρισε «φιάσκο» και υποστήριξε ότι η παρομοίωση του Βερολίνου με τη Λευκωσία2 είναι «προπαγάνδα στερούμενη ειλικρίνειας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Το 95% του κλειστού Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, υποστηρίζει ο Τουμέρ

    Η Gunes (15.02.24) γράφει ότι ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ, Δρ. Μουσταφά Τουμέρ (Mustafa Tumer) δήλωσε ότι σε όποιο μέρος κατακτούσαν οι Οθωμανοί γινόταν η διαδικασία μεταβίβασης περιουσιών στα θρησκευτικά ιδρύματα και ότι μεταβιβαζόταν το 15-30% των περιουσιών στο ΕΒΚΑΦ με μοναδικό σκοπό την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Μιλώντας στη Gunes TV, ο Τουμέρ είπε ότι οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τους «νόμους του ΕΒΚΑΦ» το 1878 όταν νοίκιασαν το νησί, ότι οι εν λόγω νόμοι εισήλθαν στο δημόσιο δίκαιο το 1960 κατά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 1983 στο «σύνταγμα της ΤΔΒΚ» και ότι οι αποφάσεις που αφορούν περιουσίες του ΕΒΚΑΦ λαμβάνονται με βάση τους «νόμους» αυτούς.

    Ανέφερε ότι ελέγχονται διαρκώς οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή από την Καρπασία, μέχρι τη Μόρφου, τη Λεύκα, τα Κόκκινα και αλλού και πρόσθεσε ότι άρχισε «η νομική διαδικασία» για τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στην Κερύνεια.

    «3-4 χιλιάδες στρέμματα στις βρετανικές βάσεις ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ»

    Υποστήριξε και τα εξής ο Τουμέρ:

    «Η περιοχή των βάσεων ήταν βρετανικό έδαφος. Εκεί έχουμε γη περίπου 3-4 χιλιάδων στρεμμάτων. Αναλογεί σε 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Άρχισε προηγουμένως ο νομικός αγώνας γι' αυτήν. Και πριν δύο βδομάδες βρεθήκαμε σε κάποιες εξελίξεις στις βρετανικές βάσεις, περάσαμε σε επικοινωνία με τους εκεί εκπρόσωπούς μας. Η γη μας εκεί είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Όπως το 95% του κλειστού Βαρωσιού είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ, είναι και αυτές περιουσίες του ΕΒΚΑΦ με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, τα έγγραφά τους, υπάρχουν εκεί με τους τίτλους τους του παρελθόντος. Υπάρχουν πέραν των 2 χιλιάδων βακουφιών (ιδρυμάτων) που κληροδοτήθηκαν για διάφορους σκοπούς. Κάποια από αυτά είναι εδάφη που κηρύχθηκαν ως περιουσία βακούφι, διαβιβάστηκαν στο ΕΒΚΑΦ και οι εκκλησίες και τα μοναστήρια στον βορρά σε αντάλλαγμα με τις περιουσίες βακούφια στον νότο. Αν υπάρξει κάποια ενέργεια εκτός των όσων αναφέρονται στον τίτλο του βακουφιού, μόλις έρθει σε γνώση μας ως αποτέλεσμα ελέγχων, πρώτα προειδοποιούμε τον ενοικιαστή πριν αρχίσουμε τη νομική διαδικασία. Αν δεν ενεργήσει προς την ορθή κατεύθυνση, αρχίζει η νομική διαδικασία».

    Ακολούθως επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το 95% της κλειστής περιοχής του Βαρωσιού είναι έδαφος του ΕΒΚΑΦ, ότι έχουν βρει έγγραφα που αναφέρουν ότι ο Λαλά Μουσταφά Πασάς (Lala Mustafa Pasa) αγόρασε την γη εκεί με δικά του χρήματα και ότι αυτό αποδέχτηκε. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Άνοιξε μια συγκεκριμένη διαδρομή στο κλειστό Βαρώσι. Μπορείτε να κάνετε γύρο με το ποδήλατο εκεί. Το 95% του κλειστού Βαρωσιού είναι γη του ΕΒΚΑΦ, αυτό δεν αμφισβητείται. Η μεγαλύτερη ένδειξη είναι πως στην καρδιά του κλειστού Βαρωσιού υπάρχει το μικρό τζαμί (small mosque, prayer room) Μπιλάλ Αγά (Bilal Aga). Διαπιστώθηκαν και τάφοι από την οθωμανική περίοδο. Το κλειστό Βαρώσι αποτελείται από 3 κύρια βακούφια (ιδρύματα). Το Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά (Abdullah Pasa), το Ίδρυμα Λαλά Μουσταφά Πασά (Lala Mustafa Pasa) και το ίδρυμα Μπιλάλ Αγά Πασά (Bilal Aga Pasa). Το Μπιλάλ Αγά είναι το βακούφι που διαθέτει την ιδιοκτησία του μικρότερου ποσοστού. Βρέθηκαν έγγραφα ότι ο Λαλά Μουσταφά Πασάς αγόρασε τη γη εκεί με δικά του χρήματα. Συνεχίζεται η νομική διαδικασία. Επιχειρήθηκε να εξαντληθεί το εσωτερικό δίκαιο εκεί και τώρα συνεχίζει ο νομικός αγώνας διεθνώς».

    Το 2025 θα είναι έτοιμο το τζαμί της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία

    Αναφερόμενος στην αναστήλωση του τεμένους της Αγίας Σοφίας (Σελιμιγιέ Τζαμί ? Selimiye Cami) στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τουμέρ είπε ότι οι εργασίες άρχισαν πριν την πανδημία και αναγκάστηκαν τις διακόψουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διότι χρειάζονταν μεγάλη στήριξη σε υλικά.

    Επισημαίνοντας ότι δεν μοιάζει με την αναστήλωση κανονικών κτιρίων η αναστήλωση των ιστορικών μνημείων, ο Τουμέρ είπε ότι πριν δυο βδομάδες επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα εμπειρογνώμονες από την Τουρκία και προέβησαν σε ενημέρωση για το τέμενος Σελιμιγιέ.

    Ανέφερε ότι κατά το σκάψιμο βρέθηκαν νέοι τάφοι τόσο εντός του τζαμιού όσο και στην αυλή, ότι προστατεύθηκε ο χώρος των τάφων αυτών και ότι μετατράπηκε στην παλαιά του μορφή.

    Σημειώνοντας ότι η ανακάλυψη των νέων οθωμανικών τάφων καθυστέρησε τη διαδικασία, ο Τουμέρ είπε ότι εντός του 2025 θα τελέσουν την προσευχή για το Ραμαζάνι στο τζαμί της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 10 εκατ. ΤΛ για το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων»

    H Yeni Duzen (15.02.24) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 10 εκατ. Τουρκικών Λιρών (ΤΛ) για το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων».

    Η εν λόγω απόφαση τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην «επίσημη εφημερίδα». Σύμφωνα με την απόφαση, περίπου 6,5 εκατ. από τα 10 εκατ. ΤΛ του επιπλέον «προϋπολογισμού» θα δαπανηθούν για «μισθούς δημοσίων υπαλλήλων».

    Ο «προϋπολογισμός» του 2024 για το «τμήμα» καθορίστηκε σε «359 εκατομμύρια 435 χιλιάδες ΤΛ» τον Δεκέμβριο του 2023.

    H Avrupa (15.02.24) γράφει ότι η Μινέ Ατλί (Mine Atl?), πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) επέκρινε έντονα την απόφαση σε ανάρτησή της σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε πως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες στα κατεχόμενα, όπως νοσοκομεία, άνθρωποι που πεθαίνουν σε ατυχήματα και σχολεία που πρέπει να αποκτήσουν αντισεισμική θωράκιση.

    (ΚΣ)

    [04] «Υπηκοότητα» σε άλλα 39 άτομα ? Παραχώρησαν συνολικά 4,346 «υπηκοότητες» το 2023

    H Yeni Duzen (15.02.24) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση «υπηκοότητας της ΤΔΒΚ» σε 39 άτομα, τα οποία, όπως υποστηρίζεται, πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σύμφωνα με τον «νόμο περί ιθαγένειας».

    Η «απόφαση» δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η «κυβέρνηση» παραχώρησε «υπηκοότητα» σε 4,346 άτομα το 2023.

    (ΚΣ)

    [05] Θέμα μη συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στο Erasmus έθεσε ο K?z?lyurek στο Ευρωκοινοβούλιο

    H Yeni Duzen (15.02.24) γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Niyazi K?z?lyurek έθεσε το θέμα «του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων από το πρόγραμμα Erasmus+» στην ατζέντα της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζήτησε από τους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν που προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση, να προβούν σε δήλωση σχετικά με αυτό το θέμα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο K?z?lyurek είπε ότι «ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων από το πρόγραμμα Erasmus-+ έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις αποφάσεις όσο και με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους Τουρκοκύπριους».

    Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν πληροφορίες από την Εθνική Αρχή που είναι αρμόδια για την εκπαίδευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους λόγους που οι Τουρκοκύπριοι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus +», γράφει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι «οι απαντήσεις που έδωσε η αρμόδια αρχή δεν κρίθηκαν επαρκείς και πειστικές».

    Η επιτροπή δήλωσε ότι σε ένα περιβάλλον όπου φοιτητές που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+, είναι απαράδεκτο να αποκλείονται Τουρκοκύπριοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι βουλευτές τόνισαν ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όπως και άλλοι Ευρωπαίοι και ζήτησαν να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

    «Αυτό το θέμα, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Niyazi K?z?lyurek, είχε σημαντικό αντίκτυπο. Ενώ η πλειοψηφία των ευρωπαίων βουλευτών αγκάλιασε το θέμα ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης του K?z?lyurek, εξέφρασαν τη δυσφορία τους που η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν βρει λύση στο πρόβλημα μέχρι στιγμής», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [06] Ξεπέρασε τις 10,000 ο αριθμός των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές

    Η διαδικτυακή Bag?ms?z Gazete (14.02.24 bagimsiz.com) γράφει ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ξεπέρασε τις 10 χιλιάδες.

    Σε ερεύνα της Bag?ms?z Gazete αναφέρεται ότι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να συρρέουν στις ελεύθερες περιοχές λόγω προβλημάτων όπως οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα κατεχόμενα, η έλλειψη δικαιωμάτων των εργαζομένων και η συνεχής διάβρωση του κατώτατου μισθού έναντι του κόστους ζωής.

    Σε δηλώσεις του, ο «πρόεδρος» του λεγόμενου συνδικάτου Τουρκοκυπρίων εργαζομένων (TURK-SEN), Αρσλάν Μπιτσακλί δήλωσε ότι περίπου 2.500 - 3.000 Τουρκοκύπριοι εγγεγραμμένοι στο «συνδικάτο» εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές λόγω των ευνοϊκών μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

    Ο Γκιουρτζάν Οσμάνμπουμπα, πρόεδρος του «συνδέσμου εργαζομένων στη νότια Κύπρο», επεσήμανε ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές σήμερα είναι πάνω από 10 χιλιάδες και τόνισε ότι ο αριθμός αυτός, ο οποίος μειώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, αυξάνεται κάθε χρόνο και πέρυσι υπήρξε αύξηση πάνω από 3.500 - 4 χιλιάδες.

    Αναφέρεται ότι οι λόγοι που ωθούν τους Τουρκοκύπριους σε αναζήτηση εργασίας στις ελεύθερες περιοχές είναι οι ευνοϊκότεροι μισθοί, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και ο τρόπος αντιμετώπισης των εργαζομένων. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι απασχολούνται στον τουρισμό, τις κατασκευές και την εστίαση.

    (ΓΜ)

    [07] Έρχουρμαν: «Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές»

    Η Yeni Duzen (15.02.24) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) υπογράμμισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, οδηγεί πολλούς νέους στην μετανάστευση και τόνισε ότι «οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες».

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις του Gokhan Alt?ner στην K?br?s Postas? Web TV, όπου ανέφερε ότι η μεσαία τάξη στη «χώρα» έχει πληγεί σημαντικά.

    «Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που δεν μπορούν να δώσουν χαρτζιλίκι όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο», δήλωσε ο Έρχουρμαν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία σχετικά με στοιχεία όπως τα υποχρεωτικά έξοδα καθαριότητας κατά την περίοδο της κρίσης.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα κατεχόμενα, δήλωσε: «Η νοοτροπία και η διαχείριση που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί να διατηρηθεί. Η χώρα [...] θέλει μια άλλη σταθερή δομή».

    Επισημαίνοντας ότι δεν είναι πλέον δυνατό να νοικιάσει ή να αγοράσει κανείς σπίτι στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν τόνισε τη σημασία ύπαρξης πληθυσμιακής πολιτικής.

    «Δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί η μετανάστευση υπό αυτές τις συνθήκες»

    «Δεν υπάρχει άλλη περίοδος κατά την οποία ο τουρκοκυπριακός λαός να βρίσκεται σε τέτοια οικονομική δυσπραγία», δήλωσε ο Έρχουρμαν και είπε πως το κόστος διαβίωσης που αναφέρεται δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος διαβίωσης.

    Είπε επίσης πως υπάρχει διαφορά μεταξύ του επιπέδου διαβίωσης «ενός πολίτη της ΤΔΒΚ» πριν από τρία χρόνια και σήμερα.

    «Η αγοραστική δύναμη μειώνεται. Ο μισθός σε Τουρκικές Λίρες αυξάνεται, αλλά το όνειρο της αγοράς ενός σπιτιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», δήλωσε επισημαίνοντας ότι η φτωχοποίηση μπορεί να αντιστραφεί με τις σωστές πολιτικές.

    «Δεν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τη μετανάστευση των παιδιών μας υπό αυτές τις συνθήκες», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κοινωνία οδεύει προς την εξαφάνιση.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κοινωνία μου εξαφανίζεται. Δουλεύω ακόμα και με τον διάβολο. Δεν έχω να δώσω λογαριασμούς σε κανέναν. Ανησυχώ για την κοινωνία μου. Βλέπω αυτή τη διαδικασία εξαφάνισης να επιταχύνεται, ελπίζω να κάνω λάθος. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να το αποτρέψω αυτό από τώρα. Οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες. Χωρίς αυτή τη νοοτροπία, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξαφάνιση».

    Υπογραμμίζοντας ότι η «διαδικασία της εξαφάνισης και της μετανάστευσης» από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2024 συνεχίζεται με πρωτοφανή ταχύτητα, ο Έρχουρμαν είπε: «Πρέπει να παρέμβουμε πολύ επειγόντως στο θέμα που μας οδηγεί στην εξαφάνιση».

    Τονίζοντας ότι ορισμένα πράγματα έχουν επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα, κατέληξε λέγοντας ότι ο πληθυσμός έχει πάει σε μη αναστρέψιμο σημείο.

    (ΚΣ)

    [08] Έγινε το πρώτο βήμα για αποχετευτικό στο Κιόνελι και τον Γερόλακκο

    Η K?br?s (15.02.24) γράφει ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποχέτευσης που υπάρχει εδώ και χρόνια στα κατεχόμενα χωριά Κιόνελι και Γερόλακκο και ότι το έργο που θα προσφέρει ανακούφιση στην περιοχή θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το λεγόμενο δήμο Κιόνελι-Γερόλακκου, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αποχέτευση του κεντρικού αγωγού και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

    Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην Nazl? Kardesler Construction Ltd. Το συνολικό μήκος του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 270 ημέρες, θα είναι 2 χιλιάδες 593 μέτρα.

    Ο «δήμαρχος» Κιόνελι-Γερόλακκου Χουσεϊν Αμτζιάογλου (Huseyin Amcaoglu), ο οποίος μίλησε στην τελετή υπογραφής του διαγωνισμού, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη χρηματοδότηση του «Γραφείου Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας ? Αιγύπτου

    Η διαδικτυακή Τ24 (14.02.24 t24.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν (Recep Tayyip Erdogan) και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdulfettah es-Sisi υπέγραψαν κοινή δήλωση για την αναδιάρθρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη δήλωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν βαθιά ριζωμένους, κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, τονίζεται ότι η Τουρκία και Αίγυπτος επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις ισχυρές σχέσεις τους σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αναπτύξουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία τους που θα εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους και θα προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στις περιοχές τους και πέραν αυτών.

    Κατά συνέπεια, αναφέρεται στη δήλωση, οι πρόεδροι των δύο χωρών θα συμπροεδρεύουν στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε 2 χρόνια εναλλάξ στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Τον συντονισμό των εργασιών και την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης για κάθε συνεδρίαση θα αναλάβουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Για την προετοιμασία του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, θα διοργανώνονται συνεδριάσεις της Κοινής Ομάδας Σχεδιασμού υπό τη συμπροεδρία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματούχοι από άλλα αρμόδια υπουργεία και θεσμικά όργανα.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί στους τομείς «πολιτική και διπλωματική, οικονομία, εμπόριο, τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, επενδύσεις, μεταφορές, αερομεταφορές, ναυτιλία, τουρισμός, υγεία και εργασία, ασφάλεια, στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία, κάθε είδους οργανωμένο έγκλημα και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πολιτισμός, εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία, ενέργεια, εξόρυξη, γεωργία, περιβάλλον, δασοκομία, στέγαση και αστικός μετασχηματισμός και κλιματική αλλαγή, επικοινωνία και πληροφόρηση, προξενικές υποθέσεις».

    Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συνεργασία στους τομείς αυτούς, οι Υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών έχουν αναλάβει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προετοιμασία των απαραίτητων μνημονίων συνεννόησης και συμφωνιών σε συντονισμό και να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για τη διασφάλιση της επικύρωσης και της έναρξης ισχύος τους.

    «Οι επαφές μας με την Αίγυπτο θα αυξηθούν»

    H Hurriyet (15.02.24 hurriyet.com.tr), εξάλλου, γράφει ότι ο Έρντογαν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής αξιολόγησαν τα ζητήματα που αφορούν στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία.

    «Υποστηρίζουμε πλήρως την ενότητα, την αλληλεγγύη, την εδαφική ακεραιότητα και την ειρήνη αυτών των 3 αδελφών χωρών. Δεν θέλουμε ποτέ να δούμε συγκρούσεις, εντάσεις και κρίσεις ούτε στην Αφρική ούτε στη Μέση Ανατολή ούτε σε άλλα μέρη της γεωγραφίας της καρδιάς μας. Για το σκοπό αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε.

    Πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη Σίσι στην Τουρκία

    Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε τα εξής:

    «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μας με την Τουρκία. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας δεν έχουν διακοπεί. Ομοίως, οι επενδυτικές και εμπορικές μας σχέσεις συνεχίστηκαν. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το στόχο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο άμεσο μέλλον και επιθυμούμε να υλοποιήσουμε νέους τομείς συνεργασίας. Επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση των δύο χωρών ως κέντρο βάρους στην περιοχή για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της ευημερίας. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Την τρομοκρατία, τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή μας. Πιστεύω ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία, δουλεύοντας χέρι-χέρι, θα μπορέσουν να επιτύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο θέμα της Γάζας. Θα ήθελα να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο μετά από πρόσκληση του κ. Προέδρου».

    Πανηγυρική η στάση του φιλοκυβερνητικού Τύπου ? Σκωπτική η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου

    Η Turkiye (15.02.24 turkiyegazetesi.com.tr), σχολιάζοντας την επίσκεψη Έρντογαν στην Αίγυπτο αναφέρει ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

    Ο καθηγητής Ακίφ Κιρετσί (Akif Kirecci), μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας σχολίασε την επίσκεψη αναφέροντας τα εξής:

    «Η εικόνα που διαμορφώνεται επέβαλε μια ορθολογική αξιολόγηση και μια νέα διαδικασία δέσμευσης. Τα τελευταία 12 χρόνια, η Αίγυπτος δεν έχει κάνει ένα ριζοσπαστικό βήμα εναντίον μας, παρόλο που συνεργάστηκε με το Ισραήλ, την Ελλάδα και τη νότια Κύπρο. Από τώρα και στο εξής, η πόρτα για μια νέα οικονομική αντίληψη και αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι ανοιχτή. Η επίσκεψη του Προέδρου μας μπορεί να αναζωογονήσει την εμπορική αγορά. Σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία-Αίγυπτος θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την περιφερειακή ηγεσία. Τα βήματα που θα γίνουν θα επηρεάσουν θετικά την εξίσωση της Γάζας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

    Το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα: θαλάσσια δικαιοδοσία

    Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί (Cihat Yayc?), ο αρχιτέκτονας του σχεδίου "Γαλάζια Πατρίδα", δήλωσε: «Τα τελευταία 12 χρόνια, διάφοροι παράγοντες έχουν παρέμβει και έχουν καταστήσει την Αίγυπτο αιχμάλωτη, κατά μία έννοια, στην Ελλάδα, τη νότια Κύπρο και το Ισραήλ. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική για την περιοχή καθώς και για τη συνεργασία των δύο κρατών. Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει για το μέλλον είναι η υλοποίηση της συμφωνίας για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας».

    Η Birgun (14.02.24 birgun.net), από την άλλη πλυρά, σχολιάζει ότι «ο πραξικοπηματίας Σίσι έγινε ο αξιότιμος φίλος μου» για τον Έρντογαν, σημειώνοντας την αλλαγή στάσης του Έρντογαν έναντι του Αιγυπτίου ομολόγου του.

    (ΓΜ)

    [02] Aκύρωση του Kanal Istanbul αποφάσισαν τα δικαστήρια

    Η διαδικτυακή T24 (14.02.24 t24.com.tr) γράφει ότι όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου τα δικαστήρια αποφάσισαν την ακύρωση του έργου για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul).

    Το 11ο Διοικητικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε το σχέδιο χωροθέτησης για την 1η φάση του Κanal Istanbul μετά από αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος Κωνσταντινούπολης.

    Το δικαστήριο ακύρωσε την τροποποίηση του σχεδίου χωροθέτησης που έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την 1η φάση της περιοχής κατασκευής.

    Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο η ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο απέρριψε την ένσταση του Δήμου κατά του σχεδίου χωροθέτησης.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Ιμάμογλου δήλωσε: «Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης υπέβαλαν ένσταση, τα σχέδια του Κanal Istanbul ακυρώθηκαν. Το 11ο Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε τις ενστάσεις κατά του σχεδίου που είχε εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο θα φέρει εκατομμύρια νέων κατοίκων στην πόλη μας και θα καταστρέψει τη φύση και τους υδάτινους πόρους της».

    Η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται για άλλες αγωγές σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού για τις οποίες έχει προσφύγει ο Δήμος Κωνσταντινούπολη στη δικαιοσύνη σχετικά με το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Η υπόθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκδικάζεται επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 15 February 2024 - 16:11:21 UTC