Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-02-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 36/2024 17-19.02.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Δεν συνιστούν έγκλημα οι πράξεις του Kursat», υποστηρίζει ο «δικηγορικός σύλλογος»
  • [02] Παρέμβαση Τατάρ στο θέμα των «πανεπιστημίων»
  • [03] Επαφές Τσαβούσογλου στο Καζακστάν
  • [04] Συνεργασία YDU με κρατικά πανεπιστήμια του Ουζμπεκιστάν
  • [05] «Στόχος των πανεπιστημίων πρέπει να είναι η συνολική ποιότητα...»
  • [06] Δυσαρέσκεια στο CTP λόγω της πολιτικής Έρχουρμαν βλέπει αρθρογράφος
  • [07] «Παρέμβαση Άγκυρας στα εσωκομματικά του YDP»
  • [08] Αυξήθηκε κατά 23% το εμπορικό έλλειμμα το 2023
  • [09] Στοιχεία αφίξεων και χρήση λιμένων για την περίοδο Ιανουάριος ? Αύγουστος 2023
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κρίση στο Καλό Κόμμα για τις Δημοτικές Εκλογές
  • [02] Σε περισσότερες από 170 χώρες μεταδίδονται οι τουρκικές σειρές

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Δεν συνιστούν έγκλημα οι πράξεις του Kursat», υποστηρίζει ο «δικηγορικός σύλλογος»

    O παράνομος Bayrak (16.02.24, brtk.net) μετέδωσε ότι ο «τουρκοκυπριακός δικηγορικός σύλλογος» πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διαδικασία σύλληψης και δίκης του δικηγόρου Akan Kursat.

    Ο πρόεδρος του «δικηγορικού συλλόγου», δικηγόρος Hasan Esendagl?, μετέφερε τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία που ξεκίνησε με τη σύλληψη του Kursat στην Ιταλία στις 30 Δεκεμβρίου.

    Δηλώνοντας ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2005 και ανανεώθηκε το 2007, ο Esendagl? υποστήριξε ότι «ο Kursat στερήθηκε την ελευθερία του κάτω από αντίξοες συνθήκες για 40 ημέρες».

    «Όταν εξετάζεται το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου κατά του συναδέλφου μας και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται, μπορεί να φανεί σαφώς ότι οι φερόμενες πράξεις δεν συνιστούν έγκλημα ούτε στο βόρειο ούτε στο νότιο τμήμα της Κύπρου και/ή ότι ο συνάδελφός μας δεν έχει διαπράξει εγκληματική πράξη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το γεγονός αυτό θα αποκαλυφθεί ενώπιον του δικαστηρίου στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας», δήλωσε ο Esendagl?.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί η διαδικασία ως μια κανονική, συνηθισμένη δικαστική διαδικασία, ο Esendagl? αναφέρθηκε επίσης στην περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες οικοδομικές δραστηριότητες «και στις δύο πλευρές της Κύπρου» και στα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από την υπέρογκη αύξηση των τιμών των ακινήτων.

    Ο Esendagl? υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δίκαιη, σωστή ή νόμιμη πλευρά της προσφυγής σε ποινικά μέσα που στοχεύουν μεμονωμένα τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το περιουσιακό ζήτημα χωρίς συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, και συνέχισε ως εξής:

    «Δεν είναι ούτε νομικά ούτε ανθρώπινα αποδεκτό για την ελληνοκυπριακή διοίκηση [Σημ. Μετ. Όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία] να ποινικοποιεί πράξεις που διαπράττονται στη βόρεια Κύπρο, όπου δεν έχει καμία δικαιοδοσία ή κυριαρχία από την άποψη τόσο της εσωτερικής νομοθεσίας όσο και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να θέτει τους Τουρκοκύπριους στη θέση να διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα. Αυτή η προοπτική εγκυμονεί πολύ επικίνδυνα επόμενα βήματα και για τις δύο πλευρές».

    Ο Esendagl? ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι λάθος και άδικο για τους Τουρκοκύπριους να τους ασκούνται πιέσεις με αυτόν τον τρόπο αναφορικά με την ελευθερία διακίνησης που τους παρέχεται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους στην Κυπριακή Δημοκρατία ή να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Εάν αυτό το λάθος δεν ανατραπεί και η ατομική θυματοποίηση αυξηθεί, θα είναι και δικό μας καθήκον να ενθαρρύνουμε τους πολίτες μας να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [02] Παρέμβαση Τατάρ στο θέμα των «πανεπιστημίων»

    Η Gunes (19.02.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα για δικό του προσωπικό όφελος.

    Μιλώντας σε συνάντηση που είχε στο λεγόμενο προεδρικό με τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «ανώτατου συμβουλίου προγραμματισμού, ελέγχου, πιστοποίησης και συντονισμού ανώτατης εκπαίδευσης» («YODAK»), ο Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία των παράνομων πανεπιστημίων για την «ΤΔΒΚ», η οποία βρίσκεται σε απομόνωση όπως ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι κατάφεραν μεγάλες επιτυχίες με τα «πανεπιστήμια» εδώ και 50 χρόνια.

    Είπε ότι πολλοί απόφοιτοι των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα διετέλεσαν υπουργοί, βουλευτές και πρέσβεις στις χώρες τους και πρόσθεσε ότι τα «πανεπιστήμια» αποτελούν μεγάλο κέρδος για τους Τούρκους της Κύπρου.

    Ο Τατάρ εξέφρασε θλίψη για κάποια προβλήματα που υπάρχουν στην ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δεσμεύουν όλη την ανώτατη εκπαίδευση κάποια ατομικά λάθη.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η «θεσμική δομή» των νέων «πανεπιστημίων», ο Τατάρ είπε ότι ευθύνη όλων είναι να εφαρμόζουν τους «νόμους» και να υπηρετούν την «ΤΔΒΚ».

    «Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους θεσμούς αυτούς για τον εαυτό του. Αυτοί οι θεσμοί είναι θεσμοί της ΤΔΒΚ», υποστήριξε ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επαφές Τσαβούσογλου στο Καζακστάν

    Η Vatan (19.02.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας του κατοχικού καθεστώτος Ναζίμ Τσαβούσογλου (Naz?m Cavusoglu) ταξίδεψε στο Καζακστάν για να συμμετάσχει στην έκθεση τουρκικών πανεπιστημίων Δρόμος του Μεταξιού 2024 και συναντήθηκε με τον πρόξενο της Τουρκίας στο Αλμάτι, Εβρέν Μουντερρίσογλου (Evren Muderrisoglu), ο οποίος παρέθεσε και δείπνο προς τιμήν του.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στο Καζακστάν, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Γυμνάσιο και Οικοτροφείο Talgar υπ. Αρ. 1 και το Ευρασιατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Ahmet Yesevi. Επίσης, εγκαινίασε την έκθεση του ζωγράφου Ismail Acar με τίτλο «Μνήμη».

    Ο Τσαβούσογλου συνοδευόταν από τον Μεχτσέτ Τσελεμπί (Behcet Celebi), λεγόμενο διευθυντή του τμήματος ανώτατης εκπαίδευσης και εξωτερικών σχέσεων, και τον Γκιορκέμ Ρείς (Gorkem Reis) από το «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος.

    (ΙΣ)

    [04] Συνεργασία YDU με κρατικά πανεπιστήμια του Ουζμπεκιστάν

    Η Vatan (19.02.24) γράφει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής (YDU), το οποίο συνεργάζεται με περισσότερα από 150 πανεπιστήμια και ιδρύματα από πολλές χώρες του κόσμου, συνεχίζει να ενισχύει το δίκτυο διεθνούς συνεργασίας του. Συγκεκριμένα, το YDU υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κρατικό Πανεπιστήμιο Παγκόσμιων Γλωσσών του Ουζμπεκιστάν και τη Διεθνή Ακαδημία Ισλαμικών Επιστημών του Ουζμπεκιστάν.

    Τα «πρωτόκολλα», τα οποία τέθηκαν σε ισχύ με τις υπογραφές του καθηγητή Δρ. Tamer Sanl?dag, λεγόμενου πρύτανη του «πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής», του καθηγητή Δρ. Gafurov Uygun Tolkinovich, Πρύτανη της Διεθνούς Ισλαμικής Ακαδημίας του Ουζμπεκιστάν και του καθηγητή Δρ. Iilhamjon Tukhtasinov, Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Παγκόσμιων Γλωσσών του Ουζμπεκιστάν, έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην ενίσχυση των σχέσεων όχι μόνο μεταξύ ιδρυμάτων αλλά και μεταξύ «χωρών», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

    Στο πλαίσιο των «πρωτοκόλλων» συνεργασίας που υπεγράφησαν, θα πραγματοποιηθούν προγράμματα ανταλλαγής μελών ΔΕΠ και φοιτητών, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων διπλών διπλωμάτων, και κοινή επιστημονική έρευνα. Ταυτόχρονα, θα διοργανώνονται κοινά συνέδρια, συμπόσια και σεμινάρια.

    (ΙΣ)

    [05] «Στόχος των πανεπιστημίων πρέπει να είναι η συνολική ποιότητα...»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (19.02.24) δημοσιεύει άρθρο του Χασάν Χάστουρερ (Hasan Hasturer), ο οποίος αναφέρεται στην πληθώρα των λεγόμενων πανεπιστημίων στα κατεχόμενα.

    Ανάμεσα σε άλλα ο αρθρογράφος σημειώνει και τα εξής:

    «Στην αρχή του δρόμου, κανείς δεν μπορούσε εύκολα να προβλέψει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ΤΔΒΚ θα έφτανε σε αυτό το επίπεδο από άποψη αριθμού.

    23 ενεργά πανεπιστήμια...

    Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σε τριάντα με αυτά που περιμένουν στην ουρά.

    Όπως δεν γνωρίζουμε τον πληθυσμό της χώρας μας, έτσι δεν γνωρίζουμε λεπτομερώς και τον συνολικό αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμιά μας.

    Είμαι βέβαιος ότι ούτε τα πλέον εξουσιοδοτημένα ονόματα του κράτους γνωρίζουν.

    Γίνεται λόγος για εκατό χιλιάδες.

    Όταν λέω για τον πανεπιστημιακό μας κόσμο, δεν εννοώ μόνο τα πανεπιστήμια.

    Αυτό περιλαμβάνει επίσης το YODAK («συμβούλιο αξιολόγησης και πιστοποίησης ανώτατης εκπαίδευσης»), το υπουργείο παιδείας...

    Στην πραγματικότητα, υπάρχουν όλες οι οργανωτικές δομές και τα άτομα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα πανεπιστήμιά μας.

    Το κύριο ζήτημα στον κόσμο των πανεπιστημίων της ΤΔΒΚ είναι η μη διαφορετικότητα στην ποιότητα ή η μια αποδοχή της ποιότητας ως κάτι σημαντικό.

    Ωστόσο, όπως τόνισα στον τίτλο, το μέλημα των πανεπιστημίων πρέπει να είναι η συνολική ποιότητα...

    Παρατηρώ από τις δηλώσεις που έγιναν ότι ο YODAK και μια ομάδα πρυτάνεων πραγματοποίησαν επισκέψεις σε αυτούς που θεωρούν εξουσιοδοτημένους.

    Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω τι ακριβώς συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες.

    Ωστόσο, αν ήμουν ένα άτομο που συναντιόταν με την YODAK και τους πρυτάνεις, πριν τους δώσω το λόγο, θα τους ρωτούσα ποια είναι η αντίληψή τους για την ολική ποιότητα στα πανεπιστήμια, καθώς και τις απόψεις τους για τους φοιτητές που εμπλέκονται σε εγκλήματα για τα οποία δεν θέλω να γράψω.

    Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πανεπιστήμια βασίζονται σε μια λάθος κατανόηση.

    Ποια είναι αυτή η λανθασμένη κατανόηση;

    Τα πανεπιστήμια θεωρούνται εμπορικές επιχειρήσεις.

    Είτε πρόκειται για κρατική είτε για ιδιωτική επένδυση, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θεωρώ ότι δεν πρέπει να ορίζεται η εκπαίδευση ως τομέας.

    Δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να γίνουν κερδοσκοπικά και μπορούν να στοχεύουν [...] με σκοπό το κέρδος σε κάθε επίπεδο, μπορεί να ειπωθεί ότι κάποιος μπορεί να αποκομίσει αθέμιτο κέρδος σε κάθε επίπεδο, από το άνοιγμα των πανεπιστημίων μέχρι την έγκριση των προγραμμάτων [...]».

    (ΚΣ)

    [06] Δυσαρέσκεια στο CTP λόγω της πολιτικής Έρχουρμαν βλέπει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν είναι τόσο στάσιμα όσο φαίνονται τα νερά στο CTP», ο αρθρογράφος Χασάν Έρτσιακιτζια (Hasan Ercak?ca) της Diyalog (19.02.24) γράφει ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις σε όλα τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα, ίσως λόγω του ότι πλησιάζει ο καιρός της διεξαγωγής «εκλογών».

    Επισημαίνοντας ότι στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας υπάρχει συνέδριο προσεχώς και αναμένεται να φανεί ποιον θα στηρίξει η Τουρκία, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι στα άλλα δύο κόμματα της «συγκυβέρνησης» οι εξελίξεις τεκταίνονται δημοσίως.

    Προσθέτει ότι κανείς δεν ασχολείτο και πολύ με το τι συμβαίνει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), όμως άρχισαν να κυκλοφορούν «νέες εξελίξεις».

    Σύμφωνα με τον Έρτσιακιτζια, ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) θα θέσει υποψηφιότητα στις «προεδρικές εκλογές» που αναμένεται να διεξαχθούν του χρόνου και δεν θα μπορεί να εκλεγεί ξανά πρόεδρος του κόμματος. Επομένως, το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, προσθέτει, είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του CTP και κατά πόσον ο Έρχουρμαν θα μπορέσει να εκλεγεί στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, λαμβάνοντας την στήριξη των μελών του κόμματος. Αναφέρει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Έρχονται πληροφορίες για το ότι ο Έρχουρμαν κάνει διάφορους 'ελιγμούς' από την άποψη της ετοιμασίας για τις προεδρικές εκλογές, όμως αυτοί γίνονται δεχτοί με αντιδράσεις εκ μέρους κάποιων κύκλων του CTP. Το γεγονός ότι δεν αντιτάχθηκε στη μεταβίβαση του αεροδρομίου Λευκονοίκου στις τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις και παρέμεινε σιωπηλός στις προσπάθειες να γίνει ναυτική βάση στις ακτές της Καρπασίας είναι οι κύριες επικρίσεις εναντίον του. Το γεγονός ότι στις δηλώσεις του σε σχέση με το Κυπριακό, ο Έρχουρμαν αποφεύγει επιμόνως εκφράσεις που θα εκλαμβάνονταν ως 'αντιπαλότητα στην Τουρκία' και το ότι μεταδίδονται ευρέως οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Ακάνσοϊ (Akansoy) αξιολογούνται ως 'ελιγμοί' του Έρχουρμαν.

    Έτσι αν και υπήρξε αλλαγή κάποιων χαρακτηριστικών στη βάση του CTP, το σύνολο της μάζας του CTP αποτελούν άνθρωποι 'πιστοί στις πεποιθήσεις τους'. [...] Για αυτούς είναι μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι ο Έρχουρμαν αποφεύγει να επικρίνει την στάση της κυβέρνησης της Τουρκίας.

    Φυσικά δεν μπορεί να παραγνωριστεί η ύπαρξη εκείνων που στηρίζουν σοβαρά τη στάση του Έρχουρμαν. Στο τέλος, πρέπει να κάνετε έναν υπολογισμό κτισμένο πάνω στον περιορισμό της παρέμβασης της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές του 2025 και στη λήψη ακόμα και των ψήφων των κύκλων της δεξιάς που δεν είναι ικανοποιημένοι από την στάση του Τατάρ. [...]

    Φαίνεται σαν να διευκολύνουν το έργο του Έρχουρμαν αυτά που διαδραματίζονται στο Κυπριακό. Η ανάγκη του Προέδρου της Τουρκίας Έρντογαν να επιδείξει μια 'νέα ελαστικότητα' στο Κυπριακό, μπορεί να παρηγορήσει κατά τρόπο που να δοθεί δυνατότητα στην εκλογή Έρχουρμαν τηρώντας ουδετερότητα στις εκλογές και το να δηλωθεί στο τέλος 'αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις σεβόμενοι τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού'. [...]»

    Απαντώντας σε όσους λένε ότι χρειάζονται τέτοιοι ελιγμοί στην πολιτική για εκείνους που θέλουν να κερδίσουν εκλογές, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στις «προεδρικές εκλογές» του 2015, η υποψήφια του CTP Σιμπέλ Σιμπέρ (Sibel Siber) είχε λάβει περίπου 24,000 ψήφους έναντι 29,000 του Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Ak?nc?), ενώ το 2020 ο Έρχουρμαν έλαβε πάλι 24,000 έναντι 33,000 ψήφων του Ακιντζί, ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο και τις δύο φορές αφήνοντας εκτός τους υποψήφιους του CTP.

    «Αν αυτή η διαφορά αντικατοπτρίζει την 'στάση των πιστών μελών του CTP' και εκφράζει δυσαρέσκεια για την πολιτική στάση του Έρχουρμαν, σημαίνει πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Παρέμβαση Άγκυρας στα εσωκομματικά του YDP»

    Η Avrupa (17.02.24) γράφει ότι μετά από τις «παρεμβάσεις» της Άγκυρας στα εσωτερικά του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) σειρά είχε το κόμμα της Αναγέννησης (YDP), καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου κάλεσε στην «πρεσβεία» τους δύο υποψήφιους για την προεδρία του YDP και τους έδωσε εντολή να αναβάλλουν τη γενική συνέλευση του κόμματος.

    Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι υποστηρικτές του Ερχάν Αρικλί κατηγόρησαν στις τουρκικές αρχές τον ανθυποψήφιό του Ταλίπ Αταλάι ότι συμπαθεί την οργάνωση FETO, με αποτέλεσμα να δοθεί σχετική οδηγία στην λεγόμενη πρεσβεία. Μάλιστα η οδός που χρησιμοποιήθηκε για να προσεγγίσουν τις τουρκικές αρχές ήταν ο ιδιοκτήτης της AKSA Τζεμίλ Καζαντζί (Cemil Kazanc?) με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ο Αρικλί.

    Η Vatan (17.02.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του του YDP Ερχάν Αρικλί και ο υποψήφιος πρόεδρος του YDP και γενικός γραμματέας Ταλίπ Αταλάι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του κόμματος και δήλωσαν ότι το συνέδριο που θα διεξαχθεί για τη γενική προεδρία αναβλήθηκε για τις 14 Απριλίου, και αν δεν επιτευχθεί απαρτία, θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου.

    Ως κύριος λόγος για την αναβολή προβλήθηκε το γεγονός ότι δεν είχαν υπογραφεί οι αιτήσεις παραίτησης περίπου 1500 μελών, που ανακοίνωσαν τη συλλογική τους παραίτηση από το YDP, και υπήρχε πιθανότητα τα άτομα αυτά να ζητήσουν να ψηφίσουν.

    Σημειώνοντας ότι το καταστατικό του κόμματος αναφέρει ότι όλα τα μέλη των οποίων οι συνδρομές έχουν καταβληθεί τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία του συνεδρίου μπορούν να ψηφίσουν στο συνέδριο, ο Αρικλί δήλωσε ότι το κόμμα θα πρέπει να πάει σε «καταστατικό συνέδριο» πριν τις εκλογές για να αναδιοργανώσει το εν λόγω άρθρο, διαφορετικά τα εν λόγω άτομα 1320 μπορούν να ζητήσουν να ψηφίσουν στο συνέδριο και αν δεν τους επιτραπεί να ψηφίσουν, μπορούν να προσφύγουν στο «δικαστήριο».

    Επίσης, αναφέρθηκε ότι για τον καθορισμό της ημερομηνίας λήφθηκε υπόψη απουσία του Αταλάι στο εξωτερικό στις 3-4 Μαρτίου και του Αρικλί στις 27 Φεβρουαρίου.

    (ΙΣ)

    [08] Αυξήθηκε κατά 23% το εμπορικό έλλειμμα το 2023

    Η Yeni Bak?s (18.02.24) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 23% σε σύγκριση με το 2022 παρουσίασε το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου στα κατεχόμενα το 2023 ξεπερνώντας τα 2,619 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του «γραφείου εμπορίου».

    Σημειώνοντας ότι το έλλειμμα του 2022 ήταν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 το έλλειμμα ανήλθε στα 619,2 εκατομμύρια δολάρια, το δεύτερο τρίμηνο στα 642,6 εκατομμύρια, το τρίτο τρίμηνο στα 725,1 εκατομμύρια και το τέταρτο τρίμηνο στα 723,5 εκατομμύρια.

    Το εμπορικό έλλειμμα στα κατεχόμενα ήταν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, 1,5 δισεκατομμύρια το 2019, 1,2 δισεκατομμύρια το 2020 κατά την περίοδο της πανδημίας και 1,4 δισεκατομμύρια το 2021.

    Σύμφωνα με το «γραφείο εμπορίου», οι εξαγωγές το 2023 αυξήθηκαν κατά 39,79% ανερχόμενες στα 175 εκατομμύρια 640 χιλιάδες δολάρια από 125,6 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2022.

    Οι δε εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,74% το 2023 ανερχόμενες στα 2 δισεκατομμύρια 795 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών του καθεστώτος ήταν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, 2,3 δισεκατομμύρια το 2022 και 2,970 δισεκατομμύρια το 2023.

    Η αναλογία εξαγωγών εισαγωγών ήταν 8,68% το 2020, 8,86% το 2021, 5,85 το 2022 και 6,3% το 2023.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στοιχεία αφίξεων και χρήση λιμένων για την περίοδο Ιανουάριος ? Αύγουστος 2023

    Η K?br?s (18.02.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι το λεγόμενο τμήμα λιμένων του κατοχικού καθεστώτος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις στα παράνομα λιμάνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία 2 εκατομμύρια 453 χιλιάδες 656 άτομα έφτασαν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ενώ 118 χιλιάδες 580 άτομα εισήλθαν στις κατεχόμενες περιοχές χρησιμοποιώντας τα παράνομα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.

    Αναλυτικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, από το σύνολο των επιβατών που προτίμησαν την αεροπορική οδό, 2.411.346 ήταν τακτικοί επιβάτες, 40.818 ήταν επιβάτες τσάρτερ και 1.492 ήταν ειδικοί επιβάτες. Όσοι επέλεξαν να ταξιδέψουν δια θαλάσσης, 97.609 προτίμησαν το παράνομο λιμάνι της Κερύνειας και 20.971 την Αμμόχωστο.

    Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά φορτίων το παράνομο λιμάνι Αμμοχώστου μετέφερε 1.543.540 τόνους φορτίου. Ενώ τα πλοία Ro-Ro μετέφεραν το μεγαλύτερο φορτίο με 411.064 τόνους, 387.593 τόνοι καυσίμων μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις καυσίμων του χωριού Γαστριά και 207.650 τόνοι φορτίου μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις γύψου και τσιμέντου του ίδιου χωριού μέσω του λιμανιού Αμμοχώστου την ίδια περίοδο.

    Στο παράνομο λιμάνι Κερύνειας μεταφέρθηκαν 118.974 τόνοι μέσω πλοίων Ro-Ro, ενώ συνολικά 152.337 τόνοι φορτίου μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Τράπεζας, 6.313 τόνοι από την Τουρκία και 146.024 τόνοι από τη Ρωσία.

    Η κίνηση στις μαρίνες από σκάφη αναψυχής είχε ως εξής: από τα 78 σκάφη που προσέγγισαν την περιοχή της Αμμοχώστου, τα 69 αγκυροβόλησαν στη «Μαρίνα Καρπασίας» και τα 9 στο «λιμάνι» Αμμοχώστου. Στην περιοχή Κερύνειας αγκυροβόλησαν συνολικά 50 σκάφη, 36 στη μαρίνα Cetin Kursat Dev. Ltd. (Las Ambasadorre), 12 στη μαρίνα Gemyat Delta, 1 στη «μαρίνα Κερύνειας» και 1 στο «τουριστικό λιμάνι Κερύνειας».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Κρίση στο Καλό Κόμμα για τις Δημοτικές Εκλογές

    Η Turkiye (19.02.24 turkiyegazetesi.com.tr) γράφει ότι η οργάνωση της περιοχής Εσένγιουρτ (Esenyurt) του Καλού Κόμματος (Iyi Party-IP) παραιτήθηκε μετά την παρουσίαση του υποψηφίου του κόμματος για τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης και δήλωσε ότι θα στηρίξει τον νυν Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem Imamoglu).

    Η πρόεδρος του IP, Μεράλ Άκσενερ (Meral Aksener) παρευρέθηκε χθες στην εισαγωγική συνάντηση των υποψηφίων δημάρχων επαρχιών και περιφερειών της Κωνσταντινούπολης, ανακοινώνοντας στήριξη στον Μπουγρά Καβουντζού (Bugra Kavuncu) για τη Δημαρχία Κωνσταντινούπολης.

    Στη δήλωση που εξέδωσε η οργάνωση του ΙΡ στο Εσένγιουρτ, επικρίνεται το Κόμμα για τις επιλογές του και την «αποτυχία να παράγει αποτελεσματική πολιτική», σύμφωνα με την εφημερίδα.

    (ΚΣ) y

    [02] Σε περισσότερες από 170 χώρες μεταδίδονται οι τουρκικές σειρές

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (19.02.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι o Batuhan Mumcu, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι τηλεοπτικές σειρές που παράγονται στην Τουρκία μεταδίδονται σε περισσότερες από 170 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από την Άπω Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική, φτάνοντας σε περίπου 750 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Ο Mumcu, ο οποίος βρίσκεται στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale), επισκέφθηκε την Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου (EFM), όπου βρίσκεται και το τουρκικό περίπτερο.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η Berlinale και η Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου είναι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα του κόσμου.

    «Οι κινηματογραφικές ταινίες που υποστηρίζονται από το Υπουργείο μας συμβάλλουν στην προβολή της χώρας μας», είπε.

    Επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές παρακολουθούνται σε όλο τον κόσμο, ο Mumcu ανέφερε:

    «Σήμερα, οι τηλεοπτικές μας σειρές μεταδίδονται σε περισσότερες από 170 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία, από την Άπω Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική, φτάνοντας σε περίπου 750 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο τομέας των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών-ταινιών συγκαταλέγεται στις 5 πρώτες χώρες του κόσμου από πλευράς εξαγωγών. Οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές έχουν μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά την προώθηση της Τουρκίας και του τουρκικού πολιτισμού στις περιοχές όπου πωλούνται».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 19 February 2024 - 13:52:04 UTC