Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-02-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 41/2024 24-26.02.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Δεν μας προσκάλεσε το Καζακστάν, αναμένουμε πρόσκληση από την Κιργισία»
  • [02] Με Νιγηριανό αξιωματούχο συναντήθηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών
  • [03] Σχόλιο ΕΒΚΑΦ για δημοσίευμα σε σχέση με τα τουρκοκυπριακά μνημεία στην Πάφο
  • [04] «Ακόμα ισχύει η ελληνοκυπριακή νοοτροπία ότι 'καλός Τούρκος είναι ο νεκρός'», λέει ο Τορέ
  • [05] Κάλεσμα Ερχιουρμάν για κοινή αντιμετώπιση ασθένειας των εσπεριδοειδών
  • [06] O Zεκί Τσελέρ αναλαμβάνει την ηγεσία του TDP στα κατεχόμενα
  • [07] Σύλληψη πρώην διοικητή των κατοχικών δυνάμεων για λαθρεμπόριο τσιγάρων
  • [08] Μέχρι και τα νεογέννητα οδηγούν στις κατεχόμενες περιοχές
  • [09] Νοθευμένο λάδι πωλείται στις κατεχόμενες περιοχές
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Αν θέλουμε ειρήνη πρέπει να έχουμε ισχυρή αμυντική βιομηχανία και ισχυρό στρατό»
  • [02] Η πλειοψηφία διαφωνεί με τη συνεργασία CHP-DEM, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [03] Συλλήψεις σε συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος για παράνομα συνθήματα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Δεν μας προσκάλεσε το Καζακστάν, αναμένουμε πρόσκληση από την Κιργισία»

    Η διαδικτυακή Haber K?br?s (26.02.24 haberkibris.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οποιαδήποτε συμφωνία που δεν προβλέπει «την κυρίαρχη ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.

    Ο Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική διαδικτυακή εκπομπή «Yetkin Report» κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις συναντήσεις της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου Κορυφής που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη.

    Η συνέντευξη του Τατάρ έχει ως ακολούθως:

    «Ερώτηση: Κύριε Τατάρ, προβλέπονται νέες διαπραγματεύσεις στο νησί υπό τον ΟΗΕ με τον ισχυρισμό ότι μπορούν να λύσουν την Κυπριακή Κρίση. Αντιδράσατε σε αυτό. Μπορείτε να εξηγήσετε τους λόγους;

    Απάντηση: Μιλούν για την κυπριακή κρίση. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στην Κύπρο από το 1974. Εκτός από μερικά μεμονωμένα περιστατικά, κανενός δεν έσπασε η μύτη. Για ποια κρίση μιλάνε στην Κύπρο όταν στην περιοχή υπάρχει αιματοχυσία; Η συμφωνία του 1960 ήταν μια καλή συμφωνία παρά ταύτα, αλλά η συμφωνία του 1960 παραβιάστηκε πρώτα το 1963 με τις επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων και μετά το 1974 με το πραξικόπημα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα. Η Τουρκία χρησιμοποίησε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης που απορρέει από τη συνθήκη εγγύησης με την επιχείρηση ειρήνης για να προστατεύσει τον τουρκοκυπριακό λαό. Τώρα λέμε ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από τη Συμφωνία του 1960.

    Ερώτηση: Υπήρξε ένα πείραμα με το Σχέδιο Ανάν. Επιθυμία είναι να αναβιώσει αυτό στη βάση της επανένωσης;

    Απάντηση: Υπήρχε μια δυνατότητα γι' αυτό [τη συμφωνία] το 2004. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεγελάσει πολύ και εμάς και την Τουρκία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ενέκρινε το σχέδιο Ανάν του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτό, τα εμπάργκο στην ΤΔΒΚ επρόκειτο να αρθούν. Δεν καταργήθηκαν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε, αλλά ως ανταμοιβή έγινε δεκτή ως μέλος της ΕΕ. Δεν θέλουμε να ξαναπαίξουμε αυτό το παιχνίδι.

    Δεν συμμετέχουμε πλέον σε καμία συμφωνία που δεν προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν θα διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που αγνοεί την κυριαρχική ισότητά μας. Διεκδικούμε την κυριαρχική ισότητα μας, την οποία ονομάζουμε εγγενές κεκτημένο δικαίωμα για λύση δύο κρατών.

    Ερώτηση: Προηγουμένως υπήρχε η έννοια της πολιτικής ισότητας. Πώς ορίζετε τη διαφορά μεταξύ της κυριαρχικής ισότητας και της πολιτικής ισότητας;

    Απάντηση: Η πολιτική ισότητα είναι ένα αίτημα που μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής. Η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Θέλουμε μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση δύο κρατών όπου ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός λαός θα ζουν δίπλα-δίπλα.

    Ερώτηση: Κύριε Τατάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ σας προσκάλεσε στη χώρα του, αλλά δεν λήφθηκε καμία πρόσκληση από το Καζακστάν για τη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών. Θα έρθει από την Κιργισία;

    Απάντηση: Χαιρόμαστε που ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ μας προσκάλεσε στη συνάντηση των τουρκικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα τον Ιούλιο. Αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά την αύξηση της προβολής της ΤΔΒΚ. Η ΤΔΒΚ είναι μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που έγινε ομόφωνα δεκτό μετά από πρόταση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Καζακστάν δεν μας προσκάλεσε στη σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε και η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίστηκε ότι το απέτρεψε. Περιμένουμε την πρόσκληση την Κιργισία για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Θα πάμε στο Αζερμπαϊτζάν με χαρά.

    Αν και η αναγνώριση δεν είναι εύκολη...

    Ερώτηση: Καμία χώρα εκτός από την Τουρκία δεν αναγνωρίζει ακόμη την ΤΔΒΚ. Ελπίζετε ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό;

    Απάντηση: Ο αγώνας μας για την αναγνώριση δεν είναι εύκολος, αλλά μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με βάση την κυριαρχία, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η ορατότητα, η αποδοχή και η οικονομική δομή της ΤΔΒΚ. Αυτό θα ενισχύσει το έδαφος και θα δώσει στο λαό μας ελπίδα για το μέλλον.

    Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας γι' αυτό με αποφασιστικότητα. Η Τουρκία είναι μαζί μας. Ναι, λόγω αυτών των εμπάργκο, οι νέοι μας έχουν δυσκολίες, οι αθλητές μας έχουν δυσκολίες, υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Αλλά θέλουμε να ζήσουμε ισότιμα και ελεύθερα στη δική μας γη».

    (ΚΣ)

    [02] Με Νιγηριανό αξιωματούχο συναντήθηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών

    Η K?br?s (26.02.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (Tahsin Ertugruloglu) συμμετείχε και μίλησε στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Πληροφοριών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που διοργανώθηκε προχθές στην Κωνσταντινούπολη εκ μέρους του Γραφείου Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας με θέμα «Οι δραστηριότητες παραπληροφόρησης της κατοχικής διοίκησης του Ισραήλ στα υπό κατοχή παλαιστινιακά εδάφη και οι επιθέσεις κατά των ΜΜΕ».

    Σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργείο, στην ομιλία του ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στην ευρεία χρήση της ψηφιοποίησης με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αύξηση των πηγών πληροφόρησης και επομένως την αύξηση της παραπληροφόρησης και της εκμετάλλευσης και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο για να καλύψει τα εγκλήματα που διαπράττει στη Γάζα και να αποσπά την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης σε ένα διαφορετικό μέτωπο.

    Είπε ότι το πρόβλημα στη Γάζα μπορεί να τερματιστεί μόνο με μια λύση δύο κρατών.

    Στο πλαίσιο της συνόδου, ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρεττίν Ατλούν (Fahrettin Altun) και τον Υπουργό Επικοινωνιών, ταχυδρομείων και Ψηφιακής Οικονομίας της Νιγηρίας, Sidi Mohamed Raliou.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σχόλιο ΕΒΚΑΦ για δημοσίευμα σε σχέση με τα τουρκοκυπριακά μνημεία στην Πάφο

    Η Vatan (26.02.24) γράφει ότι «εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ είδηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με την οποία βρέθηκαν 51 τουρκοκυπριακά νεκροταφεία στην επαρχία Πάφου, υπάρχουν 34 τζαμιά και πέντε τζαμιά έχουν χαρακτηριστεί αρχαία μνημεία.

    Σε δήλωση που εξέδωσε το ΕΒΚΑΦ, αναφέρεται πως δεν είναι δυνατόν να μην έχουν διαπιστωθεί στα αρχεία και να μην ήταν γνωστά μέχρι σήμερα τα 34 τζαμιά και υποστήριξε ότι «μια τέτοια αποκάλυψη δεν σημαίνει τίποτε άλλο πέρα από την ασυνείδητη αποκάλυψη μιας ιστορικής πραγματικότητας, η οποία ήταν συγκαλυμμένη μέχρι σήμερα.

    Στη δήλωση υποστηρίζεται επίσης ότι θα ήταν πιο σωστό η «Μονάδα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών» της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου να διαπιστώσει μία προς μία τις τουρκοκυπριακές περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που χάθηκαν μέσα στην ιστορική διαδικασία, να αποκαλύψει ανοικτά εκ μέρους ποιων και πώς καταστράφηκαν τα γκρεμισμένα τζαμιά και εκπαιδευτήρια των Τουρκοκυπρίων και να δημιουργήσει συνείδηση στη παγκόσμια κοινή γνώμη.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Ακόμα ισχύει η ελληνοκυπριακή νοοτροπία ότι 'καλός Τούρκος είναι ο νεκρός'», λέει ο Τορέ

    Η Gunes (26.02.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» Ζορλού Τορέ (Zorlu Tore) δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι νέοι πρέπει να είναι εθνικιστές, να υπερασπίζονται την πατρίδα, το έθνος, το «κράτος» και τη σημαία τους, όμως «δεν υιοθετούμε μια ιδεολογία που λέει στους νέους μας να επιτεθούμε στους Ελληνοκύπριους, να εξαπλωθούμε σε ολόκληρο το νησί».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στους νέους στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ότι «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος» και για το λόγο αυτό βιώνουμε γεγονότα όπως η πρόσφατη επίθεση ενάντια σε οκτώ Τουρκοκύπριους νέους στο Τρόοδος.

    Υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε οι Ελληνοκύπριοι είδαν τους Τουρκοκύπριους ως πολίτες πρώτης κατηγορίας, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι την ίδια προσέγγιση έχει και η Εκκλησία και η κυβέρνηση και τα προοδευτικά κόμματα και οι προοδευτικές οργανώσεις.

    «Έστω και αν η ελληνοκυπριακή νοοτροπία φαίνεται να καθίσταται πιο ήπια ενίοτε, γι' αυτούς ακόμα ισχύει η νοοτροπία ότι ο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος», υποστήριξε ο Τορέ και πρόσθεσε:

    «Σήμερα ακόμα επιβάλλουν εμπάργκο στην ελευθερία των νέων μας να αθλούνται. Η UEFA και η FIFA πρέπει να ντρέπονται σε αυτό το θέμα. Κάποιοι επικρίνουν τη Τουρκία ότι δεν παίζει ποδόσφαιρο εδώ. Όμως η UEFA και η FIFA ασκούν πιέσεις λέγοντας 'αν κάνεις προπόνηση στον βορρά, θα σε διαγράψω'. Κάποια κόμματα και ΜΜΕ ακόμα προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες μας, την ΤΔΒΚ από την Τουρκία, με την μαύρη προπαγάνδα ότι 'μας επιβάλλεται εμπάργκο, πρέπει να γίνουμε ένα κράτος'».

    Αναφερόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ (Ilham Aliyev) προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) να παραστεί στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμών Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στην πόλη Σούσα, ο Τορέ εξέφρασε την ελπίδα αυτή να αποτελέσει παράδειγμα και για τους άλλους Προέδρους των τουρκικών κρατών.

    «Ο ΟΤΚ που αποδέχτηκε τη συμμετοχή μας με το καθεστώς του παρατηρητή πρέπει να αποδεχτούν και τη συμμετοχή μας και στις συναντήσεις που θα γίνονται από εδώ και στο εξής. [...] Θέλουμε πολύ να συμμετάσχει ο κ. Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση που θα γίνει στην πόλη Σούσα».

    Συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες από τη Γερμανία

    Εξάλλου, η διαδικτυακή K?br?s Postas? (26.02.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τορέ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της λεγόμενης «ομάδας πρέσβεων τουρισμού και πολιτισμού του επιχειρηματικού κόσμου της πλατφόρμας προώθησης της βόρειας Κύπρου», Οκγιάι Σαντίκογλου (Okyay Sad?koglu) και αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών από τη Γερμανία.

    Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση, ο Τορέ επέκρινε το γεγονός ότι ο Γερμανός Πρόεδρος, Frank-Walter Steinmeier επισκέφθηκε πρόσφατα τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και δεν πέρασε στα κατεχόμενα.

    «Στο πλαίσιο της ισότητας, έπρεπε να περάσει στον βορρά ο Steinmeier και να συναντηθεί και με τους ανθρώπους εδώ», υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι σωστό να παρομοιάζεται το τείχος του Βερολίνου με την «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ».

    Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν γνωρίζει τις πραγματικότητες της Κύπρου ο Πρόεδρος της Γερμανίας, η οποία είναι μια από τις ηγέτιδες χώρες της Ευρώπης.

    Ο Τορέ είπε ακολούθως ότι θα «επηρεάσουν οπωσδήποτε» οι εργασίες που θα κάνει η αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε και κατέληξε λέγοντας ότι «στην φιλοξενούμενη αντιπροσωπεία θα προωθήσουν την ΤΔΒΚ σε όλα τα μέρη του κόσμου στο πλαίσιο δραστηριοτήτων λόμπι».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Κάλεσμα Ερχιουρμάν για κοινή αντιμετώπιση ασθένειας των εσπεριδοειδών

    Η Yeni Duzen (26.02.24) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνάντησης με παραγωγούς εσπεριδοειδών στη κατεχόμενη Λεύκα δήλωσε ότι για να προστατευθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από το έντομο-φορέα [της ασθένειας του πρασινίσματος], θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός σε όλο το νησί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη «Νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τη Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ερχιουρμάν, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει υπογραφεί μεταξύ του λεγόμενου υπουργείου γεωργίας και της Τουρκίας, έχουν εγκριθεί 15 χιλιάδες τόνοι εξαγωγών μαντόρων, αλλά ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη όλων των εξαγωγέων και δήλωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας για το θέμα αυτό. Αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει εξαγωγικό όγκο 7,5 εκατομμύρια τόνους και ότι τα προϊόντα που θα σταλούν από τη «Βόρεια Κύπρο» δεν είναι πολύ μεγάλης κλίμακας σε σύγκριση με αυτό το ποσό, ο Ερχιουρμάν δήλωσε ότι ο κίνδυνος που προκαλείται από το έντομο-φορέα θα είναι ο ίδιος σε 15 χιλιάδες τόνους ή 35 χιλιάδες τόνους.

    «Το έντομο φορέας έφτασε τον Αύγουστο του 2023. Προσπαθήστε να πείσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην μας επιβάλει κάποιο εμπάργκο», είπε ο Ερχιουρμάν και απευθυνόμενος στη λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος πρόσθεσε: «Το συντομότερο δυνατό, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τη Νότια Κύπρο και να διαβουλευτούμε για το πώς μπορεί να εξαλειφθεί αυτή η ασθένεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα σχεδιασμό σε όλο το νησί. Το έντομο-φορέας δεν δείχνει διαβατήριο στα σύνορα, θα πετάξει από εδώ προς τα εδώ και από εδώ προς τα εκεί. Επομένως, αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μόνο αν γίνει μελέτη σε όλο το νησί. Οι πρωτοβουλίες που σκοπεύουμε να αναλάβουμε ως CTP, θα κατευθυνθούν προς αυτό».

    (ΙΣ)

    [06] O Zεκί Τσελέρ αναλαμβάνει την ηγεσία του TDP στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (25.02.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι o τέως «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Ζεκί Τσελέρ (Zeki Celer) ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο του 8ου συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες.

    Το 8ο τακτικό συνέδριο του TDP πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «νέα ελπίδα, νέα εποχή» και σε αυτό καθορίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου και τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου.

    Δεδομένου ότι ο Ζεκί Τσελέρ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, δεν διεξήχθησαν εκλογές.

    Στην ομιλία του μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, ο Τσελέρ τόνισε ότι το TDP ασκούσε πάντοτε καθαρή πολιτική και δήλωσε ότι θα προχωρήσει μπροστά δουλεύοντας σκληρότερα στο πλαίσιο των αρχών που έχει προωθήσει το κόμμα μέχρι σήμερα. Δήλωσε επίσης ότι το TDP είναι έτοιμο να εργαστεί για να βγει η χώρα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τόνισε ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την «εξουσία».

    Έκκληση για πρόωρες εκλογές

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσελέρ υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις αρχές που χάραξε το κόμμα του στο παρελθόν, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι είναι αναπόφευκτο να επιδείξουν περισσότερη προσοχή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο Τσελέρ, ο οποίος ζήτησε επίσης ενότητα και στήριξη εντός του κόμματος, ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Καλώ τόσο την κυβέρνηση όσο και τη βουλή σε πρόωρες εκλογές. Το TDP είναι έτοιμο να φέρει δικαιοσύνη, καθαρή και έντιμη πολιτική σε αυτή τη χώρα».

    Στην δική της ομιλία, η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος, Μινέ Ατλί (Mine Atl?) εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της προς την Τσελέρ, σημειώνοντας ότι το TDP έχει την ικανότητα να «κυβερνήσει τη χώρα».

    Υπογραμμίζοντας ότι ένα δυνατό TDP, σημαίνει και δυνατή αντίσταση, ενάντια σε αυτούς που κλέβουν αυτή τη «χώρα», σε αυτούς που αγνοούν τη θέλησή τους, σε αυτούς που επιτίθενται στα δικαιώματά τους με αντιδραστικό, μισαλλόδοξο, φασιστικό τρόπο και σε αυτούς που προσπαθούν να αποκόψουν τους Τουρκοκύπριους από την παραγωγή, η Ατλί πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι η δύναμη του TDP σημαίνει ότι η ελπίδα για ομοσπονδία είναι ισχυρή.

    Ασκώντας κριτική στην τρέχουσα πολιτική για το Κυπριακό, ο Ατλί δήλωσε: «Αυτές οι μέρες θα περάσουν. Αυτή η σκοτεινή περίοδος θα μείνει πίσω. Γιατί από εδώ και πέρα θα δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση».

    (ΑΚ)

    [07] Σύλληψη πρώην διοικητή των κατοχικών δυνάμεων για λαθρεμπόριο τσιγάρων

    Η K?br?s (25.02.24) γράφει ότι συνελήφθη για λαθρεμπόριο ηλεκτρονικών τσιγάρων και οδηγήθηκε στο «δικαστήριο» ο εν αποστρατεία πρώην διοικητής των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, αντιστράτηγος Ομέρ Πατς (Omer Pac).

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «δικαστήριο» η «λοχίας της αστυνομίας» Σουλτάν Γκιζέμ Ντονμέζ (Sultan Gizem Donmez) ο ύποπτος αναχώρησε από την αίθουσα VIP του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου στις 22 Φεβρουαρίου 2024 έχοντας στην κατοχή του τρεις βαλίτσες γεμάτες με καπνό ηλεκτρονικών τσιγάρων και συνολικά 478 κουτιά.

    Τα τσιγάρα κατασχέθηκαν την ίδια ημέρα στο αεροδρόμιο Εσένμπογαν (Esenboga) της Άγκυρας και ο κατηγορούμενος επέστρεψε στα κατεχόμενα, όπου συνελήφθη στις 23 Φεβρουαρίου.

    Η «αστυνομία» ανέφερε ότι θα συνομιλήσει με την τουρκική αστυνομία για τα τσιγάρα που κατασχέθηκαν στην Άγκυρα, ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα στο σπίτι του υπόπτου και ότι διαπιστώθηκε εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

    Είπε επίσης ότι ο ύποπτος ταξίδευε συχνά και ότι πρέπει να ερευνηθούν άτομα που συνδέονται με το ζήτημα και να μελετηθούν οι εικόνες των ακτινογραφιών.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η Avrupa (25.02.24) γράφει ότι ο Ομέρ Πατς διετέλεσε διοικητής των κατοχικών δυνάμεων μόνο έναν χρόνο την περίοδο 2016-17 και ότι το «δικαστήριο» αποφάσισε την κράτησή του για τρεις μέρες.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Μέχρι και τα νεογέννητα οδηγούν στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Halk?n Sesi (26.02.24) γράφει ότι σχεδόν 377 χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν στις κατεχόμενες περιοχές, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με τον προβλεπόμενο «πληθυσμό των 400 χιλιάδων» του κατοχικού καθεστώτος.

    Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ψωμοτύρι η πώληση αυτοκινήτων», η εφημερίδα σχολιάζει ότι καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων οχημάτων ανέρχεται στις 376.388, σχεδόν αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων και των νεογέννητων.

    Αναφέρει επίσης ότι εντός του 2023 πωλήθηκαν 13.115 αυτοκίνητα, εκ των οποίων μόλις τα 1.595 ήταν καινούρια.

    (ΙΣ)

    [09] Νοθευμένο λάδι πωλείται στις κατεχόμενες περιοχές

    Η Yeni Duzen (25.02.24, yeniduzen.com) δημοσιεύει γραπτή δήλωση της λεγόμενης βουλευτού Τρικώμου με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Φιντέ Κιουρσάτ, σε συνέχεια πρόσφατης είδησης ότι εντοπίστηκαν νοθευμένα προϊόντα ελαιόλαδου στην αγορά των κατεχομένων.

    Στη δήλωση της η Κιουρσάτ καλεί το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών, καθώς και στο παρελθόν είχαν έρθει στο προσκήνιο για το ίδιο αδίκημα.

    «Παρόλο που έχουμε θέσει το θέμα εδώ και αρκετό καιρό, το υπουργείο γεωργίας και οι αρμόδιοι φορείς σιωπούν», ανέφερε η Κιουρσάτ και πρόσθεσε ότι 19 από τα 66 δείγματα προϊόντων που εστάλησαν στην Τουρκία για αναλύσεις, καθώς δεν υπάρχει η υποδομή για ανάλυση ελαιόλαδου στις κατεχόμενες περιοχές, βρέθηκαν να είναι νοθευμένα και να έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και να πωλούνται σε ξενοδοχεία σε χαμηλές τιμές.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Αν θέλουμε ειρήνη πρέπει να έχουμε ισχυρή αμυντική βιομηχανία και ισχυρό στρατό»

    Το κρατικό κανάλι TRT Haber (24.02.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν (Recep Tayyip Erdogan) δήλωσε ότι ως Τουρκία και τουρκικό έθνος πρέπει να έχουν μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία και έναν ισχυρό στρατό, αν θέλουν να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια σε αυτά τα εδάφη.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα του στον Σαγγάριο, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας λέγοντας ότι:

    «Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να έχουμε ισχυρό στρατό. Με άλλα λόγια, αν θέλετε ειρήνη και ηρεμία, πρέπει να είστε έτοιμοι για πόλεμο. Ως Τουρκία και τουρκικό έθνος, αν θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη και ασφάλεια σε αυτά τα εδάφη, το έργο που θα κάνουμε είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να έχουμε μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία και έναν ισχυρό στρατό. Θα τον έχουμε στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Για άλλες χώρες, αυτά μπορεί να είναι μια προτίμηση, αλλά για την Τουρκία είναι υποχρέωση να είναι ισχυρή σε κάθε τομέα. Διαφορετικά, ούτε το διεθνές δίκαιο μπορεί να μας προστατεύσει από τους εχθρούς μας, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες ανήκουμε, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, η ανικανότητα των οποίων είναι πλέον αποδεκτή από όλους, μπορούν να μας προστατεύσουν. Το μόνο που θα μας προστατεύσει από τους εχθρούς μας είναι ο δικός μας καρπός, η δική μας δύναμη, τα δικά μας μέσα και δυνατότητες. Διαφορετικά, δεν θα μας αφήσουν καν να αναπνεύσουμε σε αυτή τη γεωγραφία».

    «Το να έχουμε διάφορα πυραυλικά συστήματα είναι ζήτημα επιβίωσης για εμάς»

    Αιτιολογώντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία ο Έρντογαν είπε ότι:

    «Όταν εντάθηκαν οι απειλές του ισλαμικού κράτους και του PKK κατά της χώρας μας από τη Συρία, οι χώρες που αποκαλούμε συμμάχους διέλυσαν τα συστήματα αεράμυνας που είχαν αναπτυχθεί στο έδαφός μας. Δεν μας έδωσαν τα όπλα, τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μας εμπόδισαν ακόμη και να αγοράσουμε πιστόλια, των οποίων σήμερα είμαστε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς στον κόσμο. Και μετά τι συνέβη; Αρχίσαμε να κατασκευάζουμε τα όπλα μας και τώρα θέλουν όπλα από εμάς».

    Συνέχισε απαριθμώντας τα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και λέγοντας: «Αν δεν είχαμε υλοποιήσει αυτά τα έργα της αμυντικής βιομηχανίας, δεν θέλω καν να σκεφτώ σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα».

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία εξήγαγε πέρυσι 230 είδη προϊόντων σε 185 χώρες, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ εξαγωγών των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    (ΓΜ)

    [02] Η πλειοψηφία διαφωνεί με τη συνεργασία CHP-DEM, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Η διαδικτυακή Τ24 (26.02.24 t24.com.tr) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από τη εταιρεία Optimar σε δείγμα 2000 ατόμων μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου 2024, το 76,6% διαφωνεί με τη συνεργασία μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) για τις δημοτικές εκλογές.

    Στο δήμο του Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης, το CHP απέσυρε τον υποψήφιο που είχε ανακοινώσει και το DEM ανακοίνωσε τον Αχμέτ Οζέρ (Ahmet Ozer) κατόπιν συνεργασίας με το CHP. Στην ερώτηση κατά πόσον θα επηρεάσει η συμμαχία στο Εσένγιουρτ την εκλογική συμπεριφορά, το 48,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε αρνητικά, το 17,7% δήλωσαν ότι θα απέχουν της ψηφοφορίας και το 16,1% δήλωσε ότι "θα πάω στις κάλπες και θα ψηφίσω το κόμμα μου".

    Το ποσοστό αυτών που είπαν ότι "θα ψηφίσω τον ισχυρότερο υποψήφιο έναντι του CHP και του κόμματος DEM" είναι 10,5% και το 6,7% απάντησε ότι δεν έχει άποψη.

    Στην ερώτηση «θεωρείτε σωστή τη συμμαχία που ανακοινώθηκε μεταξύ του CHP και του κόμματος DEM», το 76,6% απάντησε όχι και το 23,4% απάντησε ναι. Ενώ το 52,4% υποστηρικτών του CHP εγκρίνει αυτή τη συμμαχία, όλοι οι υποστηρικτές του κόμματος DEM υποστηρίζουν τη συμμαχία με τον Ιμάμογλου.

    Σε ερώτηση μαν επιθυμούν την επιστροφή του τέως προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ενεργό πολιτική το 73% απάντησε ότι είναι υπέρ και το 27% κατά.

    (ΓΜ)

    [03] Συλλήψεις σε συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος για παράνομα συνθήματα

    Η Aksam (24.02.24 aksam.com.tr) γράφει ότι 6 άτομα συνελήφθησαν επειδή φώναζαν παράνομα συνθήματα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) στο Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Ο συμπρόεδρος του κόμματος, Τουντζέρ Μπακίρχαν απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος μπροστά από την επαρχιακή έδρα του DEM του στο πρόγραμμα "Λαϊκές Συναντήσεις" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των προεκλογικών δραστηριοτήτων.

    Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ,έξι άτομα συνελήφθησαν επειδή φώναζαν παράνομα συνθήματα. Οι διαδικασίες των υπόπτων στην αστυνομία συνεχίζονται.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 26 February 2024 - 16:24:32 UTC