Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-03-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 48/2024 06.03.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη εδώ και 60 χρόνια»
  • [02] Τατάρ και Ατάογλου προωθούν τον τουρισμό και τις θέσεις τους στη Γερμανία
  • [03] Προσδοκούν αύξηση των τουριστών, αναφέρει το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού
  • [04] Η τουρκική πλευρά δεν έχει βούληση για λύση στο Κυπριακό, λέει ο Ταλάτ
  • [05] Αύξηση των πωλήσεων προϊόντων στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής
  • [06] Με τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου συναντήθηκε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ
  • [07] «Προσπάθεια συγκάλυψης εγκλημάτων πολέμου, η απόσυρση της υπόθεσης Κιουρσάτ»
  • [08] Συρρίκνωση του δικτύου διανομής εφημερίδων
  • [09] Στη Βόρεια Μακεδονία για επαφές ο «πρόεδρος» της Turk-Bir, Γκιουβέν Αρικλί
  • [10] Επιδιόρθωση του ιπποδρόμου στις κατεχόμενες περιοχές με στήριξη της Τουρκίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Βάση προμήθειας όπλων στο Ισραήλ χαρακτήρισε την Κύπρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ
  • [02] Έρντογαν: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ρόλο εγγυητή στο Παλαιστινιακο»
  • [03] Ανακοινώθηκαν οι επίσημες λίστες υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη εδώ και 60 χρόνια»

    Η K?br?s (06.03.24) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέκρινε ξανά τον Γερμανό Πρόεδρο Frank Walter Steinmeier, ο οποίος επισκέφθηκε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, κατηγορώντας τον ότι δεν μπορεί να δει τις «πραγματικότητες» της Κύπρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του ψευδοκράτους στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, ο Τατάρ υπενθύμισε την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο στις 12 Φεβρουαρίου.

    «Τους αφήνουμε μόνους τους με τη συνείδησή τους. Αν ακόμα δεν μπόρεσαν να δουν την πραγματικότητα της Κύπρου, αν ακόμα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν, υποθέτω ότι το λάθος δεν είναι δικό μας, το λάθος είναι δικό τους», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας τον γνωστό του ισχυρισμό ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος αποτέλεσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1571 μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

    Αναφερόμενος στις Συμφωνίες του 1960 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν εκ των ιδρυτικών εταίρων αυτής της δημοκρατίας.

    «Με άλλα λόγια, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν ένα κράτος εκεί. Από τη στιγμή που κατέστρεψαν αυτό το κράτος με την απειλή των όπλων, πέταξαν έξω τους Τούρκους. Οι Τουρκοκύπριοι δημιούργησαν το δικό τους κράτος με τα εγγενή τους δικαιώματα. Από τη στιγμή που αυτό το κράτος ιδρύθηκε το 1961, έχουμε και εμείς ένα παρελθόν τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι», υποστήριξε.

    Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος απέχει 60 χιλιόμετρα από την Τουρκία, 1000 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και 2 χιλιάδες χιλιόμετρα από την ΕΕ, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να σπάσει τον δεσμό μεταξύ εμάς και της Τουρκίας. Το παιχνίδι που παίζουν ήταν να μπει η Κύπρος στην ΕΕ υπό την ομοσπονδιακή ομπρέλα και να σπάσει σταδιακά ο δεσμός με την Τουρκία, αφού η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Έτσι, το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας θα τερματιστεί και θα αποσύρει τα στρατεύματά της. Εκεί, οι Τουρκοκύπριοι θα διαβρωθούν με την πάροδο του χρόνου και θα διαγραφούμε όλοι από την ιστορία. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται, αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Η πραγματικότητα της Κύπρου έχει αναδειχθεί τόσο πολύ, είναι τόσο εθνική υπόθεση που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το δικό μας κράτος στην Κύπρο. Αν εγκαταλείψουμε την ΤΔΒΚ, αυτή θα είναι η μέρα που θα τελειώσουμε. Θα είναι επίσης η μέρα που η Τουρκία θα αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε μια λύση δύο κρατών. Στην Κύπρο υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστά κράτη εδώ και 60 χρόνια».

    (ΑΚ)

    [02] Τατάρ και Ατάογλου προωθούν τον τουρισμό και τις θέσεις τους στη Γερμανία

    H K?br?s (06.03.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, έχει καταστεί σημαντικός προορισμός και εμπορικό σήμα στη Μεσόγειο όσον αφορά τον τουρισμό με το νεόκτιστο «αεροδρόμιο», τις τουριστικές επενδύσεις και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν.

    Χθες Τρίτη, ο Τατάρ επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο και το περίπτερο του κατοχικού καθεστώτος, όπου συνομίλησε με εκπροσώπους ξενοδοχείων και τουριστικούς πράκτορες. Ο Τατάρ επισκέφθηκε επίσης τα περίπτερα της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και τις Κιργισίας και συναντήθηκε με ασχολούμενους με τον τουρισμό στις εν λόγω χώρες.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβη σε δηλώσεις στον παράνομο Bayrak, σε ΜΜΕ της Τουρκίας και άλλων χωρών και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Μιλώντας στον Bayrak, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η στήριξη των φιλικών χωρών είναι απαραίτητη για να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων, να εξηγηθεί η «δίκαιη θέση» τους και να απαλλαγεί το κατοχικό καθεστώς από τη λεγόμενη απομόνωση.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ ανέφερε ότι υπάρχουν σχεδόν 4 εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία και ότι έχουν μεγάλη επιρροή στους Γερμανούς, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή φωνή ακούγεται με τις πρωτοβουλίες των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία.

    Είπε ότι συμμετέχουν στην έκθεση του Βερολίνου εδώ και χρόνια και ότι το «κράτος» τους, οι τουριστικές τους οργανώσεις και οι εταιρείες τους συνεχίζουν να προωθούν την «ΤΔΒΚ» ως εμπορικό σήμα και προορισμό.

    Υποστηρίζοντας ότι με το νέο παράνομο αεροδρόμιο, τις επενδύσεις που έγιναν στα κατεχόμενα και την πείρα που απέκτησαν μετέτρεψαν την «ΤΔΒΚ» σε σημαντικό τουριστικό προορισμό και εμπορικό σήμα στη Μεσόγειο, πρόσθεσε ότι μοιράζονται αυτές τις εξελίξεις και τις αξίες με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην τουριστική έκθεση στη Γερμανία.

    Υπογραμμίζοντας την στήριξη της Τουρκίας στο θέμα της τουριστικής προώθησης, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχει ροή τουριστών προς τα κατεχόμενα από την Αττάλεια, η οποία αποτελεί σημαντικό τουριστικό κέντρο στη Μεσόγειο.

    Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αυξηθούν οι τουρίστες και οι μέρες που διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι έτσι θα αυξηθεί η συμβολή του κλάδου στην οικονομία.

    Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει τουρισμός παντού, στις τουριστικές εγκαταστάσεις και στα χωριά, και να προσφέρονται υπηρεσίες πολιτιστικού, οικολογικού και γαστρονομικού τουρισμού.

    Συνέντευξη στη Franfurter Allgemeine Zeitung

    Αναφερόμενος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Michael Martenes της Franfurter Allgemeine Zeitung, ο Τατάρ είπε ότι κάνει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων να ακουστεί με τη βοήθεια των Τούρκων που διαμένουν στη Γερμανία.

    Επαναλαμβάνοντας ότι «η άδικη απομόνωση, οι περιορισμοί και τα εμπόδια που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους είναι απαράδεκτα», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «έχουμε το δικαίωμα να ζούμε ως χωριστός λαός, με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας».

    Ανάφερε ότι μεταφέρει στους ξένους ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, κράτη και αρχές στην Κύπρο και υποστήριξε ότι η επίσκεψή του στη Γερμανία και το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας ήταν αποτελεσματικά στην εξήγηση της «εθνικής υπόθεσης».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι συναντήθηκε με βουλευτές, δημάρχους και μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γερμανία και ότι μπόρεσαν να κάνουν την τουρκοκυπριακή φωνή να ακουστεί μέσω των ΜΜΕ.

    Συνάντηση με Τούρκο Υπουργό Τουρισμού-Αναφορά σε διαφημίσεις και πτήσεις

    Στο πλαίσιο των επαφών του στο Βερολίνο, ο Τατάρ συναντήθηκε και με τον Τούρκο Υπουργό Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ (Nuri Ersoy) στην παρουσία του λεγόμενου υπουργού τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος του κατοχικού καθεστώτος, Φικρί Ατάογλου (Fikri Ataoglu) και της λεγόμενης αντιπρόσωπου του κατοχικού καθεστώτος στο Βερολίνο, Μπενίζ Ουλούερ Καϊμάκ (Beniz Uluer Kaymak).

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Έρσοϊ, ο Τατάρ ανέφερε ότι στο πλαίσιο «συμφωνίας» που συνήψαν με το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού, θα διαφημίσουν το κατοχικό καθεστώς πρώτα στην Βρετανία και αργότερα στη Γερμανία και την Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι σύντομα θα αρχίσουν συνεχόμενες πτήσεις κυρίως προς την Βρετανία και ότι επίκειται ολοκλήρωση των εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση, ο Τατάρ είπε ότι με την υλοποίηση αυτών των πτήσεων, οι επιβάτες θα μπορούν να μεταβαίνουν στην κατεχόμενη Κύπρο χωρίς να αλλάζουν αεροπλάνο.

    «Η πολιτική βούληση το στηρίζει αυτό, εργαζόμαστε σε πλήρη αρμονία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και στο θέμα του τουρισμού. Αυτή η αρμονία διασφαλίζει αύξηση του αριθμού των τουριστών που έρχονται στη χώρα», ανέφερε.

    Επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση κάποιων εργασιών στο νέο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται πιο εύκολα τα κατεχόμενα και θα επηρεάσει θετικά τον τουρισμό το γεγονός ότι μπορούν να προσγειώνονται και μεγάλα αεροπλάνα στο εν λόγω παράνομο αεροδρόμιο από τις 20 Ιουλίου του περασμένου έτους.

    Καταληκτικά ανέφερε ότι επίκεινται νέες επενδύσεις στον τουρισμό και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν (Recep Tayyip Erdogan) για τη στήριξή του.

    Ατάογλου: «Θα αυξήσουμε τον αριθμό κλινών»

    Στο μεταξύ, μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Ατάογλου είπε ότι θα εργαστούν για να αυξήσουν τον αριθμό κλινών στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι είναι ψηλό το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία.

    Ανέφερε ότι διεξάγουν έργα για να φιλοξενούν περισσότερους τουρίστες και ότι ήρθαν σε πρώτο πλάνο εναλλακτικά μοντέλα τουρισμού.

    Αναφερόμενος στον σκοπό της παρουσίας τους στην έκθεση του Βερολίνου, ο Ατάογλου σημείωσε ότι αυτός είναι να προωθήσουν τις τουριστικές δυνατότητες της «βόρειας Κύπρου», και να διασφαλίσουν να προτιμάται η κατεχόμενη Κύπρος από περισσότερους ποιοτικούς τουρίστες ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις τους με τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα.

    Ο Ατάογλου είπε ότι σκοπός τους είναι να επωφεληθούν περισσότερο από τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων και των παγκόσμιων γραπτών και ηλεκτρονικών ΜΜΕ για να ξεπεράσουν τα «εμπάργκο» που απομακρύνουν την «ΤΔΒΚ» από τον κόσμο και να επικοινωνήσουν με εναλλακτικούς μεταφορείς για να παράγουν λύσεις στο πρόβλημα των μεταφορών που αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα στον τουρισμό.

    Τουριστική έκθεση υγείας τον Απρίλιο στα κατεχόμενα

    Εξάλλου, σε δικές του δηλώσεις, ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πρόεδρος του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας», Αχμέτ Σαβασιάν (Ahmet Savasan) υπογράμμισε τη σημασία της Παγκόσμιας Έκθεσης Τουρισμού Υγείας που θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα τον Απρίλιο και ανέφερε ότι για την εν λόγω έκθεση θα επιδείξουν ενδιαφέρον συμμετέχοντες από 50 διαφορετικές χώρες.

    (Ι/Τσ./ΓΜ)

    [03] Προσδοκούν αύξηση των τουριστών, αναφέρει το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού

    H Diyalog (06.03.24) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, που συμμετέχει στην έκθεση τουρισμού ITB Berlin ανέφερε πως προσδοκάει στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

    «Η προσδοκία μας είναι να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητά μας ως προς τον αριθμό των τουριστών και τα έσοδα από τον τουρισμό στη διεθνή αγορά μέχρι το 2024 στη χώρα μας, η οποία δρα με μια βιώσιμη τουριστική προσέγγιση, και να πιάσουμε το επίπεδο του 2019 ως προς τα έσοδα και τον αριθμό των τουριστών. Όσον αφορά τον παγκόσμιο τουρισμό, η προσδοκία μας είναι ότι ο τομέας, ο οποίος έχει αρχίσει να ανακάμπτει, θα αποκτήσει ορατή δυναμική από το 2024», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η τουριστική έκθεση στο Βερολίνο φέρνει σε επαφή εκθέτες και επισκέπτες στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών και παρουσιάζει τους αναγκαίους τομείς υπηρεσιών και τις κύριες τάσεις ανάπτυξης.

    Σημειώνεται ότι η έκθεση στο Βερολίνο στοχεύει «στην προώθηση των τουριστικών ευκαιριών της βόρειας Κύπρου», στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα και στην εξασφάλιση της προτίμησής της από περισσότερους εξειδικευμένους τουρίστες από όλο τον κόσμο»

    Όπως γράφει η εφημερίδα, στο περίπτερο της «ΤΔΒΚ» συμμετείχαν αρμόδιοι σύνδεσμοι του τομέα, πρακτορεία, ξενοδοχεία, ξεναγοί, εκπρόσωποι του τουρισμού υγείας, εστιάτορες και άλλοι ενδιαφερόμενοι και σημειώνεται ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, των ευκαιριών των παγκόσμιων έντυπων και οπτικών μέσων, «ώστε να ξεπεραστούν τα εμπάργκο που κρατούν τα κατεχόμενα μακριά από τον κόσμο».

    (ΚΣ)

    [04] Η τουρκική πλευρά δεν έχει βούληση για λύση στο Κυπριακό, λέει ο Ταλάτ

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (06.03.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Τατάτ (Mehmet Ali Talat) δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει βούληση για λύση του Κυπριακού και χαρακτήρισε «πλήρες φιάσκο» την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Κυπριακό την τελευταία περίοδο.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην K?br?s Postas?, ο Ταλάτ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το μοντέλο λύσης δύο χωριστών κρατών που προβάλλει η τουρκική πλευρά ως λύση του Κυπριακού και ότι η μοναδική επιλογή ακόμα είναι η ομοσπονδία.

    Αποκαλώντας «τη λύση του Κυπριακού ως τη μόνη υπόθεση για πεθάνει κανείς για χάρη της», είπε επίσης ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από το στόχο του να σμίξουν τους Τούρκους της Κύπρου με τον κόσμο.

    Αναφέροντας ότι άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας με την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εξουσία το 2002 και ότι ειδικά την πρώτη περίοδο υποστήριζε τη λύση, ο Ταλάτ χαρακτήρισε ως «πλήρες φιάσκο» την πολιτική που ακολουθεί τώρα η Τουρκία στο Κυπριακό.

    Σημειώνοντας ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί αναφορά για τις διαδικασίες που ακολούθησαν, ο Ταλάτ υποστήριξε:

    «Έστω και αν το απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό το σχέδιο είναι μόνιμο. Για παράδειγμα, στην απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με το περιουσιακό, αξιολογήθηκαν και οι βάσεις στο Σχέδιο Ανάν».

    Είπε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν ένα σχέδιο πάνω στο οποίο είχε γίνει εργασία επί μακρόν και ότι σε αυτό συνέβαλαν και οι δύο πλευρές, αν και η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέβαλε περισσότερο.

    «Στο τέλος αυτών των προσπαθειών είχε προκύψει ένα ολοκληρωμένο και καλό σχέδιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν στοιχεία που εξηγούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομοσπονδίας, όπως για παράδειγμα την πολιτική ισότητα, η οποία περιγράφεται ως «αποτελεσματική συμμετοχή των δύο πλευρών και όχι αριθμητική ισότητα».

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αποδεχθεί την ομοσπονδία ως θέμα αρχής κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, όμως στο δημοψήφισμα έδειξε ότι δεν την υποστήριζε και πολύ, ο Ταλάτ είπε ότι συζητήθηκε η ομοσπονδία κατά τη δική του περίοδο, καθώς και κατά τις περιόδους της ηγεσίας των Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί, όμως «οι συνομιλίες τέλειωσαν το 2017 στο Κραν Μοντάνα, όταν δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Ο Ταλάτ ανέφερε ότι μόλις τέλειωσαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα ανέπτυξε μια άλλη ρητορική η πλευρά της Τουρκίας λέγοντας ότι αξιολογούνται και άλλες επιλογές εκτός της ομοσπονδίας.

    Πρόσθεσε ότι με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία» με διάφορες παρεμβάσεις, κατά την έκφρασή του, «τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη στοιχεία όπως η ίση κυριαρχία, η αναγνώριση της ΤΔΒΚ» και απομακρύνθηκαν για τα καλά από την ομοσπονδία.

    Είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί τα δύο χωριστά κράτη η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν αποδέχεται ακόμα και την ομοσπονδία, όπως ισχυρίστηκε, σημειώνοντας ότι «η ομοσπονδία φαίνεται ακόμα σαν η μοναδική επιλογή, επειδή δεν είναι δυνατή η λύση δύο κρατών».

    Επισημαίνοντας ότι «η ομοσπονδία δεν είναι υπόθεση για χάρη της οποίας αξίζει να πεθάνει κανείς», ο Ταλάτ είπε ότι «η μοναδική υπόθεση για χάρη της οποίας αξίζει να πεθάνουμε είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Αναφερόμενος στις εκκλήσεις για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Ταλάτ δήλωσε:

    «Τι θα γίνει αν αναγνωρίσουν 2-3 κράτη την ΤΔΒΚ; Στόχος μας δεν πρέπει να είναι να μας αναγνωρίσουν 3 κράτη. Δεν έχει και πολύ σημασία να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ κράτη τα οποία δεν θα μας αποφέρουν πλεονέκτημα».

    Ο Ταλάτ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δίνει στη «διοίκηση της ΤΔΒΚ» εξουσίες που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες, όπως οι απευθείας πτήσεις και πρόσθεσε: «Επομένως μένουμε σε πιο αδύναμη θέση στον κόσμο. Γι' αυτό λέμε ομοσπονδία. Αυτό απαιτούν οι συνθήκες».

    Αναφερόμενος στο θέμα των λεγόμενων εμπάργκο και της «απομόνωσης», ο Ταλάτ υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις στα εμπάργκο που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους, όμως πρώτα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές τους στο Κυπριακό.

    «Αν επιδιώκετε χωριστό κράτος την ώρα που το απορρίπτει έντονα ο κόσμος, δεν θα χαλαρώσουν τα εμπάργκο. Δεν υπάρχει πιθανότητα και δυνατότητα σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως αν δεν αλλάξει η πολιτική των δύο κρατών, δεν θα μειωθούν τα εμπάργκο, αλλά αντιθέτως θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονα.

    «Η υφιστάμενη πολιτική εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα. Ενόσω δεν αλλάζει αυτή, δεν είναι δυνατόν να αρθούν η απομόνωση και τα αθλητικά εμπάργκο», είπε.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό μέχρι το 2002, ο Ταλάτ την χαρακτήρισε «περίμενε να δούμε» και σημείωσε ότι το ΑΚΡ προσπάθησε να διευρύνει τα όρια της δημοκρατίας, προσεγγίζοντας την ΕΕ για να νομιμοποιηθεί στα μάτια της γραφειοκρατίας και του στρατού.

    Ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αλλά και εκείνων των Έρογλου και Ακιντζί, η Τουρκία πάντα τασσόταν υπέρ της λύσης και τους παρείχε στήριξη.

    Πρόσθεσε ότι την τελευταία περίοδο η προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι «φιάσκο» και ακολουθεί μια πολιτική που προκαλεί τον κόσμο μέσω της Κύπρου και δεν θέλει λύση.

    «Ίσως αλλάξει στο μέλλον, όμως αυτή τη στιγμή σέρνονται ξοπίσω του Τατάρ ή ο Τατάρ πηγαινοέρχεται ξοπίσω τους», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι οι επαφές της Maria Angela Holguin Cuellar ακόμα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέφερε στην απεσταλμένη του ΟΗΕ ότι αναμένει την αναγνώριση της «ίσης κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων και όχι της «ΤΔΒΚ».

    Επαναλαμβάνοντας ότι στην Τουρκία και στην τουρκική πλευρά δεν υπάρχει βούληση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, ο Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται ένα τεστ ειλικρίνειας και η ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε:

    «Δεν πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινής στο θέμα της λύσης η ελληνοκυπριακή πλευρά. Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης αντιτάχθηκε σε πολλές προτάσεις».

    Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά πει «να συζητήσουμε την ομοσπονδία ή μια λύση κοντά σε αυτήν», η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει εκείνη την ειλικρίνεια και κατέληξε λέγοντας:

    «Χρειάζεται μια διαπραγμάτευση προγραμματισμένη, με καθορισμένους στόχους, με χρονοδιάγραμμα και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν θα φέρουν αποτέλεσμα οι επαφές Holguin σε αυτό το πλαίσιο».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αύξηση των πωλήσεων προϊόντων στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

    Η K?br?s (06.03.24) γράφει ότι ο Τουργκάι Ντενίζ (Turgay Deniz), πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι παρ' όλες τις προσπάθειες «παρεμπόδισης» από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ισχυρίστηκε, αυξάνεται ο αριθμός των πωλήσεων προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο Ντενίζ ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΤΔΒΚ διπλασιάζει τις εξαγωγές της κάθε χρόνο». Όπως είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία εξαγωγών του τμήματος εμπορίου του κλάδου στατιστικής για το 2023, οι συνολικές εξαγωγές ανέρχονται σε 175 εκατομμύρια 640 χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισές από τις συνολικές εξαγωγές γίνονται προς την Τουρκία και οι άλλες μισές προς τρίτες χώρες».

    Εκτός από τις εξαγωγές διά θαλάσσης, παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων προς τη Κυπριακή Δημοκρατία και μέσω της χερσαίας οδού μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, σημείωσε προσθέτοντας ότι ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, υπάρχει μεγάλη αύξηση στο σημείο αυτό.

    «Το ήμισυ των εξαγωγών προς την Τουρκία»

    Ο Ντενίζ δήλωσε ότι ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεξάγονται μέσω της Πράσινης Γραμμής ήταν περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια.

    «Αν δεχτούμε τα 17 εκατομμύρια δολάρια από αυτά ως Εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, μας μένει ένα ποσό 158 εκατομμυρίων, το μισό από το οποίο είναι προς την Τουρκία. Το άλλο μισό γίνεται προς τρίτες χώρες, κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε αυτό το μερίδιο, εξάγουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Πρόκειται όμως για μικρούς αριθμούς», είπε.

    «Το εμπόριο με τον νότο αυξάνεται»

    Αναφερόμενος στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής το 2023, ο Ντενίζ δήλωσε ότι «ο όγκος του εμπορίου από τον βορρά προς τον νότο ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια 465 χιλιάδες ευρώ».

    Επισύροντας την προσοχή στα στοιχεία στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή κατά την προηγούμενη περίοδο, ο Ντενίς είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2021 ήταν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και δήλωσε ότι το ποσό αυτό ανήλθε στα 14 εκατομμύρια 765 χιλιάδες ευρώ, με αύξηση ρεκόρ το 2022. «Το εμπόριο από το νότο προς το βορρά το 2023 ήταν 1 εκατομμύριο 294 χιλιάδες 718 ευρώ», ανέφερε ο Ντενίζ.

    «Τα εμπορεύματα που προέρχονται από το νότο εισέρχονται στο βορρά μέσω της Βηρυτού!»

    «Σήμερα, μπορείτε να βρείτε προϊόντα της νότιας Κύπρου σε κάθε σουπερμάρκετ. Διότι προϊόντα που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής έρχονται επίσης από τον νότο στον βορρά. Τα προϊόντα αυτά έρχονται με τη μορφή επανεξαγωγής με επίσκεψη σε άλλα λιμάνια. Για παράδειγμα, αποστέλλονται από το νότο στη Βηρυτό. Πωλούνται από τη Βηρυτό στον βορρά. Έτσι, δεν υπάρχει ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, πολλά προϊόντα προέλευσης του νότου στα ράφια μας μπορούν να πωληθούν εδώ φθηνότερα από τις αγορές του νότου. Ως Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια, λέμε 'γιατί δεν το κάνετε αυτό απευθείας;'. Η φιλία και η συνεργασία των χωρών μεταξύ τους είναι ισοδύναμη με το εμπόριο τους. Θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής. Από εμάς, δεν υπάρχει κατάσταση επανεξαγωγής. Δεν υπάρχει ανάγκη ούτως ή άλλως. Αγοράζουν με τον πιο συμφέροντα τρόπο. Θα τα διερευνήσουμε αυτά», είπε.

    Ο Ντενίζ δήλωσε ότι υπάρχουν ψυχολογικές πιέσεις στο εμπόριο της Πράσινης Γραμμής και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε αυτές τις ψυχολογικές πιέσεις μέσω των πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου μας, του Ελληνοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με αυτόν τον τρόπο, προβλέπουμε ότι το εμπόριο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω».

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έξι νέα προϊόντα στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για τους Τουρκοκύπριους που ανακοίνωσε η Κυπριακή κυβέρνηση θα επιτραπεί να εμπορεύονται στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο Ντενίζ συνέχισε ως εξής:

    «Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα αυτά είναι προϊόντα που θα έπρεπε ήδη να περάσουν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τα οποία δεν έχουν κανένα εμπόδιο, αλλά εμποδίζονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τα προϊόντα που ανακοινώθηκε ότι θα ξεμπλοκαριστούν είναι κατεψυγμένες πατάτες, κατεψυγμένα λαχανικά, καφές, λεμονάδα και τουρσιά. Τα προϊόντα αυτά είναι βασικά προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε και προϊόντα που καλλιεργούμε τοπικά. Δεδομένου ότι ζούμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή με τους κατοίκους του νότου, αυτά είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν και καταναλώνουν. Η μαρμελάδα μας, η πάστα, η μολοχία και τα λαχανικά δεν είναι πολύ οικεία σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Μπορούμε να τα πουλήσουμε μόνο είτε στον νότο είτε στην Αγγλία».

    Υποστήριξε ότι ο περιορισμός που έχει επιβληθεί στα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα στο εμπόριο που διεξάγεται μέσω των κανονισμών θα πρέπει να αρθεί για όλα τα προϊόντα.

    Επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην παραγωγή πόσιμου νερού στην Κύπρο, ο Ντενίζ είπε ότι το εμπόριο εμφιαλωμένου πόσιμου νερού προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

    Πρέπει να ανοίξει το οδόφραγμα στην Μια Μηλιά

    Δήλωσε ότι το άνοιγμα ακόμα ενός οδοφράγματος στη Μια Μηλιά για εμπορικές διελεύσεις συζητήθηκε επίσης με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σημειώνοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), η ΕΕ και ο ΟΗΕ αντιμετώπισαν θετικά το άνοιγμα του εν λόγω οδοφράγματος, είπε: «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να το αποδεχτεί αυτό. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άνοιγμα ενός οδοφράγματος στη Λευκωσία. Για να πραγματοποιηθεί το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής, πρέπει να ανοίξει η Μια Μηλιά, ώστε να μπορέσουμε να μετακινήσουμε τα φορτηγά και τα οχήματα εργασίας από το υφιστάμενο Άγιο Δομέτιο σε αυτή την πλευρά. Η Κυπριακή κυβέρνηση προσφέρει άλλους όρους έναντι αυτού του αιτήματος».

    (ΚΣ)

    [06] Με τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου συναντήθηκε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ

    Η Halk?n Sesi (06.03.24) γράφει ότι η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Julie D. Fisher επισκέφθηκε χθες την κατεχόμενη Αμμόχωστο και συναντήθηκε με τον «δήμαρχο», Σουλεϊμάν Ουλούτσιαϊ (Suleyman Ulucay).

    Μετά τη συνάντηση, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ο Ουλούτσαιϊ και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου περιπάτησαν στην εντός των τειχών περιοχή της πόλης, μελέτησαν τους ιστορικούς χώρους και συζήτησαν την πλούσια πολιτιστικής της κληρονομιά και τη σημασία της για το νησί.

    Σε δηλώσεις του, ο Ουλούτσαϊ επεσήμανε τη σημασία των εντός των τειχών περιοχής για τον τουρισμό και ευχαρίστησε για τη βοήθεια που δίδεται με στόχο να περάσει στις μελλοντικές γενιές η πολιτιστική κληρονομιά.

    Είπε ότι παράλληλα με τις εργασίες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, διεξάγονται και εργασίες από τον «δήμο» και το «τμήμα αρχαιοτήτων και μουσείων» με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Χουσεϊν Κιουτσιούκσου (Huseyin Kucuksu) που εργάζεται στον «δήμο».

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Προσπάθεια συγκάλυψης εγκλημάτων πολέμου, η απόσυρση της υπόθεσης Κιουρσάτ»

    Η Avrupa (06.03.24) γράφει ότι o Οζ Καραχάν (Oz Karahan), πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, προέβη σε δήλωση σχετικά με την αθώωση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ (Akan Kursat) από όλες τις κατηγορίες στο Δικαστήριο και δήλωσε ότι η απόσυρση της υπόθεσης αποτελεί ουσιαστικά προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Κύπρο και συμβάλλει σε μη αναστρέψιμες εξελίξεις.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Καραχάν είπε ότι οι παράνομες πολιτικές εποικισμού αναγνωρίζονται ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης και το Καταστατικό της Ρώμης και ότι αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις δεν στοχεύουν μόνο την κοινότητα που δέχεται άμεσα επίθεση, αλλά και τις αξίες της ανθρωπότητας.

    «Όταν τέτοια εγκλήματα επιτρέπονται να διαπράττονται σε ένα μέρος, δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλα», είπε ο Καραχάν, προσθέτοντας ότι ο λαός της Κύπρου έχει βιώσει αυτές τις θηριωδίες από πρώτο χέρι και ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων έχουν γίνει πρόσφυγες.

    Η δήλωση συνεχίζει ως εξής:

    «Η χθεσινή μέρα ήταν μια από τις πιο σκοτεινές μέρες στην Κύπρο από το 1974, καθώς για πρώτη φορά γίναμε μάρτυρες μιας εξέλιξης που πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων. Η σύλληψη του Κιουρσάτ συγκλόνισε την τουρκοκυπριακή πολιτική ελίτ όλων των 'ιδεολογικών' φάσεων, η οποία φοβόταν ότι η άνεση της κατοχής άρχιζε να καταρρέει και η οποία επωφελείται από το στάτους κβο. Ωστόσο, το κυπριακό κράτος φάνηκε να μην αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα με τη στάση του. [...] Εν κατακλείδι, η χθεσινή απόφαση ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να απελπιστούν για τις περιουσίες τους και όλους τους Κύπριους να ξεχάσουν τη διεκδίκηση της γης τους από τους κατακτητές. Η απόσυρση της υπόθεσης Kursat αποτελεί ουσιαστικά προσπάθεια συγκάλυψης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Κύπρο και συμβάλλει σε μη αναστρέψιμες εξελίξεις».

    «Ελληνοκύπριοι δικηγόροι διευκολύνουν τις πολιτικές εποικισμού»

    «Η χθεσινή μέρα ήταν μια σημαντική στιγμή που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των πατριωτών πολιτών της Κύπρου, των πολιτικών κομμάτων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως των προσφυγικών σωματείων», προσθέτει η δήλωση του Καραχάν και καταλήγει:

    «Ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι οι παράνομες πολιτικές εποικισμού διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους δικηγόρους. Η χθεσινή μέρα απέδειξε ότι μόνο η θέληση του λαού μπορεί να διαλύσει τα εγκληματικά κυκλώματα που προστατεύονται ή επιδοκιμάζονται από τις πολιτικές ελίτ του νησιού και από τις δύο πλευρές του κατοχικού φράχτη».

    (ΙΣ)

    [08] Συρρίκνωση του δικτύου διανομής εφημερίδων

    Η Avrupa (06.03.24) γράφει ότι έχει δεχθεί παράπονα από αναγνώστες της ότι πλέον δεν μπορούν να βρουν την εφημερίδα στα σημεία που την αγόραζαν προηγουμένως, και σχολιάζει ότι το δίκτυο διανομής εφημερίδων ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία Yay-sat και δεν γίνεται διανομή σε απομακρυσμένα χωριά.

    Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι έπειτα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οικονομική κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού και πλέον τόσο η Avrupa όσο και άλλες εφημερίδες δεν αποστέλλονται σε συγκεκριμένες περιοχές.

    (ΙΣ)

    [09] Στη Βόρεια Μακεδονία για επαφές ο «πρόεδρος» της Turk-Bir, Γκιουβέν Αρικλί

    Η διαδικτυακή Κ?br?s Postas? (06.03.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι o «πρόεδρος» του Τurk-Bir [ΣτΜ: Όμιλος Αλληλεγγύης Τουρκικής Ενότητας] Γκιουβέν Αρικλί συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικοινωνίας και Πληροφοριών της Βόρειας Μακεδονίας, Naim Bayrami και δήλωσε ότι «οι δύο χώρες» πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο.

    Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επίσκεψής του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Αρικλί ανέφερε στον Bayrami ότι «οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο στην ανταλλαγή πληροφοριών και ειδήσεων».

    Ο Αρικλί συναντήθηκε επίσης με τον Cabir Doko, Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Πολιτικού Συστήματος και Διακοινοτικών Σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με τον πρόεδρο του Κόμματος Τουρκικού Κινήματος, βουλευτή Enes Ibrahim, με την Ayl?n Skoro, διευθύντρια του Τουρκικού Θεάτρου του Εθνικού Ιδρύματος, και με τον Nebahat Rusid, διευθυντή του Τουρκικού Πολιτιστικού Κέντρου.

    Ο Αρικλί μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων σχετικά με το κατοχικό καθεστώς ως προσκεκλημένος της δημοσιογράφου Suna Kerim και συναντήθηκε με φοιτητές και εκπροσώπους ΜΚΟ της Βόρειας Μακεδονίας.

    Στις συναντήσεις του, ο Αρικλί μίλησε για τις επενδυτικές ευκαιρίες, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τουρισμό στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να αποτελέσουν γέφυρα μεταξύ των «δύο χωρών».

    Υπενθυμίζοντας ότι τα Βαλκάνια ήταν υπό τουρκική κυριαρχία για πολλά χρόνια, ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων των Βαλκανίων.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει υπάρξει συνεργασία όσον αφορά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις πολιτιστικές δραστηριότητες και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια εκπαιδευτική γέφυρα.

    (ΓΜ)

    [10] Επιδιόρθωση του ιπποδρόμου στις κατεχόμενες περιοχές με στήριξη της Τουρκίας

    Η K?br?s (06.03.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι μέλη του «τουρκικού συνδέσμου ιπποδρομιών Κύπρου» επισκέφθηκαν τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Ο πρόεδρος του «συνδέσμου» Μπαχίρ Τσετίνκαγια (Bahir Cetinkaya) επεσήμανε ότι πρέπει να κατασκευαστούν επειγόντως οι μπάρες ασφαλείας του στίβου, όπου διεξάγονται ιπποδρομίες και ζήτησε την υποστήριξη του Φεϊζίογλου, στον οποίο πρότεινε να παραστεί στις ιπποδρομίες και να απονέμει τα τρόπαια.

    Ο Φεϊζίογλου, με τη σειρά του, δήλωσε πως κάνουν ό,τι μπορούν για την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» σε κάθε τομέα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί τι μπορεί να γίνει για τις ανάγκες του συνδέσμου.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Βάση προμήθειας όπλων στο Ισραήλ χαρακτήρισε την Κύπρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (05.03.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Κύπρο ότι εφοδιάζει με όπλα το Ισραήλ.

    Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC), που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο Φιντάν αναφέρθηκε στην ανάγκη να σπάσει ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ στη Γάζα και να αυξηθεί η πίεση στο Ισραήλ «δρώντας συλλογικά και ενωμένα στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα και χρησιμοποιώντας όλες τις κατάλληλες μεθόδους».

    Ο Φιντάν είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να δώσουν προσοχή στους «λύκους με προβιά προβάτου» και αναφερόμενος στην Κύπρο, χωρίς να την κατονομάσει, υποστήριξε ότι: «Σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει γίνει βάση εφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Το νησί αυτό εξακολουθεί να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό υπό το όνομα ενός ανθρωπιστικού κέντρου για τους κατοίκους της Γάζας. Πρέπει να δώσουμε προσοχή σε τέτοιες χώρες. Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε την εφαρμογή της απόφασής μας να σταματήσουμε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ».

    «Όλη η Παλαιστίνη είναι το προπύργιο των Μουσουλμάνων»

    Επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δείξουν ξεκάθαρα με ενότητα σκέψης και δράσης ότι όλη η Παλαιστίνη είναι προπύργιο των μουσουλμάνων, ο Φιντάν είπε:

    «Μπορούμε να πάμε στη Ράφα για να το δείξουμε αυτό, μπορούμε να τραβήξουμε την προσοχή στα ζητήματα και να ευαισθητοποιήσουμε καθώς αυξάνουμε την πίεση. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό ως ομάδα ομόφωνων υπουργών από όλο τον κόσμο».

    Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι αλληλεγγύης με τους Αιγύπτιους φίλους μπροστά στη μεγάλη ευθύνη της Αιγύπτου.

    Συνάντηση Φιντάν με τους ομολόγους του από το Ιράν και την Τυνησία

    Στα πλαίσια της παρουσίας του στην Τζέντα, ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdullahiyan και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας Nabil Ammar.

    (ΓΜ)

    [02] Έρντογαν: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ρόλο εγγυητή στο Παλαιστινιακο»

    To ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk (05.03.24 cnnturk.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυητή στο Παλαιστινιακό.

    Ο Έρντογαν υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην Άγκυρα και μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Ο Ερντογάν ανέφερε ότι: «Ως Τουρκία, έχουμε ανακοινώσει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη στο πλαίσιο των εγγυήσεων. Σε αυτό το στάδιο, η καλύτερη απάντηση στην ισραηλινή καταπίεση είναι η εξασφάλιση της ενότητας μεταξύ των Παλαιστινίων».

    Αναφερόμενος στη στάση του Ισραήλ ο Έρντογαν είπε ότι «με την απεριόριστη υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, ο Νετανιάχου και η απελπισμένη κυβέρνησή του πραγματοποιούν μια κατάφωρη γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

    Πρόσθεσε ότι «ο σπουδαιότερος λόγος για αυτή τη συμπεριφορά και την παράνομη στάση του Ισραήλ είναι η υποστήριξη που έδωσαν οι δυτικές δυνάμεις στο Ισραήλ για τις αμαρτίες τους στο Ολοκαύτωμα».

    Είπε ότι η έλλειψη ενότητας στον ισλαμικό κόσμο έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτό και ότι «η στάση της Τουρκίας στο Παλαιστινιακό ζήτημα, η ευαισθησία της και η ισχυρή υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό είναι ξεκάθαρη».

    «Ο μόνος δρόμος για τη διαρκή ειρήνη είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους»

    Ο Έρντογαν δήλωσε επίσης ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επικρατήσει στη Μέση Ανατολή αν το Ισραήλ δεν βρει μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

    «Ο μόνος δρόμος για μια διαρκή ειρήνη είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967», υποστήριξε.

    Αμπάς: «Εκτιμούμε τον ρόλο της Τουρκίας»

    Ο Αμπάς, απ' την πλευρά του ανέφερε ότι επιθυμούν τη μόνιμη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. «Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, «οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη».

    Καταληκτικά, ο Αμπάς ανέφερε ότι εκτιμούν τον ρόλο της Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [03] Ανακοινώθηκαν οι επίσημες λίστες υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές

    Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber (06.03.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του (ysk.gov.tr) τους οριστικούς καταλόγους υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με τον κατάλογο, η Κωνσταντινούπολη ήταν η επαρχία με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων για τον μητροπολιτικό δήμο με συνολικά 49 υποψηφίους, 22 από πολιτικά κόμματα και 27 ανεξάρτητους

    Συνολικά 24 υποψήφιοι, εκ των οποίων 19 από πολιτικά κόμματα και 5 ανεξάρτητοι, θα διεκδικήσουν τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου Άγκυρας, ενώ συνολικά 27 υποψήφιοι, εκ των οποίων 21 από πολιτικά κόμματα και 6 ανεξάρτητοι, είναι στη λίστα για τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου Σμύρνης.

    Συνολικά 29 υποψήφιοι, 26 από πολιτικά κόμματα και 3 ανεξάρτητοι, θα διεκδικήσουν τον μητροπολιτικό δήμο Γκαζιαντέπ και 28 υποψήφιοι, 23 από πολιτικά κόμματα και 5 ανεξάρτητοι, θα διεκδικήσουν τον μητροπολιτικό δήμο Μαλάτιας.

    Στους μητροπολιτικούς δήμους Ερζερούμ, Μανίσα και Σανλίουρφα δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 6 March 2024 - 15:34:24 UTC