Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-03-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 52/2024 12.03.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιμένει σε κυριαρχία ο Τατάρ μετά τη συνάντηση με την Holguin-Δείπνο στις 14 Μαρτίου
  • [02] Συνάντηση Holguin με τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας
  • [03] Η Οργάνωση Γυναικών του CTP και η ΠΟΓΟ συναντήθηκαν με την ομάδα της Holguin
  • [04] Στηρίζει την πολιτική Τατάρ το «ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
  • [05] Συμμετοχή YDU σε σύνοδο τουρισμού υγείας στο Ελσίνκι
  • [06] Ακύρωσαν τις «άδειες» 12 «πανεπιστημίων»-Αιχμές Τσαβούσογλου κατά Τατάρ
  • [07] «Πληθωρισμός στα πανεπιστήμια ισούται με σαπίλα»
  • [08] Εορτασμοί για το Νεβρόζ με συμμετοχή Αζέρου βουλευτή
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα
  • [02] Νέα άνοιξη στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ, βλέπει ο Τύπος
  • [03] Προβάδισμα αντιπολίτευσης στους 3 μεγαλύτερους δήμους καταγράφει νέα δημοσκόπηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιμένει σε κυριαρχία ο Τατάρ μετά τη συνάντηση με την Holguin-Δείπνο στις 14 Μαρτίου

    Η K?br?s (11.03.24, kibrisgazetesi.com) γράφει στην ιστοσελίδα της ότι σε χωριστές δηλώσεις προέβησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar μετά την συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το πρωί στα κατεχόμενα.

    Στις δηλώσεις του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι κάθε φορά που κάθονταν στο τραπέζι οι Τούρκοι της Κύπρου βρίσκονταν σε πιο αδύναμο σημείο όταν σηκώνονταν και τους αποσπούσαν κάποια πράγματα και επομένως για να μπορέσει να αρχίσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνουν βήματα στο θέμα της ίσης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

    Στις δικές της δηλώσεις η Holguin είπε ότι ήταν καλή η συνάντηση με τον Τατάρ και ευχήθηκε να αρχίσουν όλοι να κοιτάζουν το κυπριακό ζήτημα όχι ως πρόβλημα αλλά ως θέμα.

    Τατάρ

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση είπε στην Holguin ότι το Κυπριακό έχει ένα παρελθόν πιο μακροχρόνιο από 60 χρόνια και διαθέτει διαφορετικές διαστάσεις, προσθέτοντας πως για να μπορέσει να αντιληφθεί την στάση του τουρκοκυπριακού «λαού» πρέπει να γνωρίζει πώς φτάσαμε στο σήμερα.

    Είπε ότι ανέφερε στη συνομιλητή του ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί», ότι οι Ελληνοκύπριοι επιτίθεντο τόσο στη βρετανική διοίκηση όσο και στους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο των Βρετανών για να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα, ότι το 1960 ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία στις συνθήκες της τότε περιόδου (επειδή διασφάλιζε την ελληνοτουρκική ισορροπία στο νησί), και ότι ο τότε Πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε δηλώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ένα εφαλτήριο για την ένωση με την Ελλάδα.

    Σημείωσε επίσης ότι ανέφερε πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προκάλεσε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πρόταση αλλαγής του συνάγματός της τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, ότι η Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από το κράτος εκείνη την περίοδο, δέχτηκαν επιθέσεις και αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα (το 186) το οποίο αναφέρει ότι θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική κυρίαρχο του νησιού μέχρι την εξεύρεση λύσης.

    «Ιδού η ενόχλησή μας, της είπα (από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική κυρίαρχο του νησιού)», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί μόνο τους Ελληνοκύπριους σήμερα και ότι οι Τουρκοκύπριοι υποβάλλονται σε απομόνωση και εμπάργκο, δεν μπορούν να γίνουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο προς το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εμποδίζουν τις συναντήσεις ή τις επαφές της τουρκοκυπριακής πλευράς με άλλες χώρες και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβαδίζει με αυτό.

    Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αυτή η πολιτική της ίσης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που ακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχει ένα μήνυμα βεβαίως. Αν θα αρχίσει ξανά μια διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει κατά απόλυτο τρόπο να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση των απαιτήσεών μας στο σημείο αυτής της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος- βασικά αυτά υπάρχουν στη συμφωνία του 1960».

    Υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν οι Τούρκοι της Κύπρου κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να αμφισβητούν οτιδήποτε και στο τέλος της διαδικασίας έφευγαν από το τραπέζι χωρίς να αποκομίσουν κανένα κέρδος, ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στην Holguin ότι πριν το Σχέδιο Ανάν δόθηκε η υπόσχεση στους Τουρκοκύπριους ότι θα ήρετο η απομόνωση αν έλεγαν ναι, όμως δεν τηρήθηκε αυτή η υπόσχεση και ότι είχε απορριφθεί και η εισήγηση που συμπεριέλαβε στην έκθεσή του ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με την άρση της απομόνωσης.

    Σημειώνοντας ότι ο «ελληνοκυπριακός λαός» εντάχθηκε μονομερώς στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι απέρριψε το Σχέδιο, ο Τατάρ είπε ότι μετέφερε στη συνομιλητή του ότι ούτε οι Τούρκοι της Κύπρου, ούτε η Τουρκία ρωτήθηκαν όταν εντασσόταν η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ιδρυτικός εταίρος αυτής της Δημοκρατίας και η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη.

    Σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι η Ένωση έχει ως αρχή τη μη ένταξη χωρών στις οποίες υπάρχουν διαμάχες, ο Τατάρ υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο και άλλων αξιωματούχων που υποστήριξαν ότι διαπράχθηκε αδικία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

    «Οι Τούρκοι της Κύπρου ουσιαστικά αναζητούν τα δικαιώματά τους», είπε ο Τατάρ στην Holguin και πρόσθεσε: «Της εξήγησα ότι δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο ίδιο σημείο ξανά χωρίς να πάρουμε απολύτως τίποτα, ότι έχει αποδεχθεί πάντα κενού περιεχομένου η διαπραγματευτική διαδικασία σε ομοσπονδιακή βάση, ότι έχει εξαντληθεί από μια άποψη και ότι επομένως θα μπορούσε να υπάρξει κοινό έδαφος με βήματα που θα γίνουν στις συνθήκες της ίσης κυριαρχίας μας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας».

    Ο Τατάρ είπε ότι η Holguin ακόμα δεν επέδειξε κάποια στάση «που θα δείχνει άνοιγμα» σε σχέση με τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, όμως το ουσιαστικό είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε επί τάπητος «κάποια πράγματα απόλυτα και ξεκάθαρα» και ότι στο παρελθόν κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «χωρίς ερωτήσεις».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι στη σύνοδο στην Ελβετία στην οποία συμμετείχαν η Βρετανία, η Τουρκία και η Ελλάδα έγιναν πράγματα παρόμοια με εκείνα που συνέβησαν κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και πρόσθεσε ότι στο Κραν Μοντάνα επιχειρήθηκε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις στο σημείο μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν τότε Υπουργός Εξωτερικών και ότι λέγεται πως ήταν ο διπλωμάτης που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Τι νόημα έχει να καθίσετε ξανά στο τραπέζι στο ίδιο σημείο! Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, διότι θα παίξουν το ίδιο παιχνίδι ξανά και σε εσάς. Κάθε φορά που κάθεστε, χάνετε κάτι. Ο προηγούμενος πρόεδρος από εμένα, ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε έναν χάρτη σε εκείνη τη διάσκεψη. Εγώ δεν έχω εκείνο τον χάρτη. Αν κάποιος τον έχει, να μου το πει. Αυτός ο χάρτης υπάρχει στην απέναντι πλευρά, βρίσκεται σε θησαυροφυλάκιο».

    Σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να βάλει τον εν λόγω χάρτη στο τραπέζι και να πει «είχατε δώσει αυτό τον χάρτη», ο Τατάρ πρόσθεσε: «Εγώ ούτε είδα, ούτε αναγνωρίζω, ούτε λαμβάνω υπόψη εκείνο τον χάρτη».

    Υποστηρίζοντας ότι σε κάθε διαπραγματευτική διαδικασία επιχειρείται να αποσπαστεί κάτι από τους Τούρκους της Κύπρου οι οποίοι σηκώνονται πιο αδύναμοι κάθε φορά από το τραπέζι, ο Τατάρ ανέφερε: «Επομένως, τους είπαμε ότι θα μπορούσε να αρχίσει μια νέα διαδικασία σε περίπτωση που ικανοποιηθούμε με κάποια σοβαρά ανοίγματα στη νέα πολιτική μας στο σημείο της ίσης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, η Holguin κατάλαβε πλέον καλά τι είναι το κάθε τι, κατέχει τις λεπτομέρειες του Κυπριακού και «είναι σε θέση να μας εκτιμήσει στα σημεία που έχουμε δίκαιο».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου είναι θύματα, αναγκάζονται να ζουν κάτω από απομόνωση, όμως όταν το λέει αυτό δεν τίθεται θέμα να πουν «ναι» σε μια συμφωνία που υπαγορεύει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι μια συμφωνία που θα επιτευχθεί χωρίς κυριαρχία μοιάζει με γράμματα στον πάγο και επισήμανε τη σημασία της κατοχύρωσης στων συνεταιρικών τους δικαιωμάτων που υπάρχουν στην ουσία του Κυπριακού.

    «Αυτό που προσπαθώ πάντοτε να πω με απόλυτο τρόπο είναι ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία, ένα κομμάτι αυτής της συμφωνίας θα είναι το τουρκικό κράτος που υπάρχει στον βορρά, θα είναι η ΤΔΒΚ», υποστήριξε.

    Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα διδόταν έμφαση στη μία κυριαρχία και σε θέσεις με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι θεωρούνταν «πολίτες», ο Τατάρ επανέλαβε ότι η θέση τους αυτή τη στιγμή είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, «δηλαδή αν θα υπάρξει συμφωνία, η ανεξάρτητη ΤΔΒΚ θα είναι οπωσδήποτε μέρος εκείνης της συμφωνίας».

    Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι το βράδυ της 14ης Μαρτίου θα φιλοξενήσει την Holguin σε δείπνο και θα έχουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση με φαγητό.

    Holguin

    Στις δικές της δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι ήταν «πολύ καλή» η συνάντηση και ευχήθηκε να είναι εποικοδομητική η βδομάδα κατά την οποία θα μείνει στο νησί.

    «Εύχομαι να αρχίσουμε να κοιτάζουμε το κυπριακό ζήτημα ως θέμα και όχι ως πρόβλημα», ανέφερε προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με κάποια πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ και τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο πλευρών.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Holguin αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνάντηση Holguin με τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας

    H K?br?s (11.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Maria Angela Holguin Cuellar συναντήθηκε με τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί.

    Στη συνάντηση, ο Χαρμαντζί παρουσίασε στην Holguin το Γενικό Σχέδιο Λευκωσίας (Master Plan) που εκπονήθηκε από τον Δήμο Λευκωσίας και τον δήμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη δικοινοτική πρωτοβουλία μετά το 1974 και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Ο Χαρματντζί χάρισε στην Holguin φωτογραφία του σχεδίου για τον Πεδιαίο που συμφωνήθηκε με τον Δήμο Λευκωσίας.

    Χαρμαντζί: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια»

    Σε δηλώσεις στην αρχή της συνάντησης, ο Χαρμαντζί σημείωσε ότι κατανοεί το καθήκον της Holguin και τη δυσκολία της οικοδόμησης γεφυρών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ανέφερε ότι είδε πως η Holguin έχει μια συνολική κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης και είπε ότι πιστεύει πως η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα θέσει στο τραπέζι διαφορετικά στοιχεία με μια διαφορετική οπτική που θα φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά, θα γκρεμίσει το τείχος μεταξύ των πλευρών και θα εξασφαλίσει τουλάχιστον την έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Κατέληξε λέγοντας ότι είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στη νέα διαδικασία και σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

    Ανακοίνωση Χαρμαντζί για τη συνάντησή του με την Holguin

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (12.03.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι o Χαρμαντζί εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την συνάντηση που είχε χθες με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στην ανακοίνωση, ο Χαρμαντζί αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση του με την Holguin, της παρουσίασε μια επιστολή με τις προτάσεις του και τις απόψεις του αναφορικά με την λύση του Κυπριακού και τόνισε τη σημασία της διευκόλυνσης των αμοιβαίων διελεύσεων.

    Ο Χαρμαντζί επισήμανε επίσης την ανάγκη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που μπορούν να εφαρμοστούν επειγόντως, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός νέο σημείου διέλευσης για οχήματα στο ανατολικό τμήμα της Λευκωσίας.

    Υπενθυμίζοντας ότι το 2015, μαζί με το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωργάτζη παρουσίασαν επιστολή στους τότε ηγέτες, εκφράζοντας το κοινό αίτημα και τη βούλησή τους για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης στη Λευκωσία, ο Χαρμαντζί δήλωσε ότι «δεδομένου ότι έχουν απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις από το 2020, και το όραμα για το κοινό μέλλον έχει αποδυναμωθεί στις δύο κοινότητες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενθαρρύνουμε τη διακοινοτική αλληλεπίδραση».

    Ο Χαρμαντζί ανέφερε ότι ενημέρωσε την Holguin για το έργο αποκατάστασης του Πεδιαίου και δήλωσε ότι με την υλοποίηση του έργου στο «βορρά», ο Πεδιαίος θα χρησιμεύσει ως γέφυρα που θα ενώνει τις δύο πλευρές της πόλης τόσο σε φυσικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο.

    Καλώντας τον ΟΗΕ να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το έργο και διέθεσε τους οικονομικούς πόρους της το 2018, να υλοποιήσει το έργο, ο Χαρμαντζί δήλωσε στη συνέχεια ότι η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης και ότι τα δημαρχεία βρίσκονται σε σημαντικό σημείο για τη διάδοση των δραστηριοτήτων της κοινωνίας των πολιτών σε ευρύτερες μάζες.

    Καταληκτικά σημείωσε ότι θα ήταν ωφέλιμο να συμπεριληφθούν και οι δήμοι στη διαδικασία προετοιμασίας της λύσης.

    (ΓΜ/AK)

    [03] Η Οργάνωση Γυναικών του CTP και η ΠΟΓΟ συναντήθηκαν με την ομάδα της Holguin

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (11.03.24 kibrispostasi.com) γράφει η πρόεδρος της οργάνωσης γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντερϊά (Dogus Derya) και γενική γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ), Σκεύη Κουκουμά, συναντήθηκαν με την ομάδα της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar, στην οποία συμμετέχουν ο Francisco Diaz και η αξιωματούχος της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ, Mari Warne-Smith.

    Ντερϊά και Κουκουμά παρουσίασαν στον Diaz και την Warne-Smith κοινή δήλωση που ετοίμασε η ΠΟΓΟ και η γυναικεία οργάνωση του CTP με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σχετικά με τις θέσεις τους για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του CTP, η Ντερϊά και η Κουκουμά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον διορισμό της Holguin ως Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και ζήτησαν συνάντηση μαζί της κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο.

    Οι δύο οργανώσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Holguin να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της από την ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία.

    «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης Γυναικών του CTP και της ΠΟΓΟ, αναφερόμενοι στις μακροχρόνιες κοινές τους δραστηριότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την επανένωση της Κύπρου υπό την ομπρέλα μιας ομοσπονδίας, δήλωσαν ότι είναι ενωμένοι στον κοινό αγώνα για την επανένωση της Κύπρου μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης λύσης, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνεται επίσης ότι Ντερ?ά και Κουκουμά εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το μακροχρόνιο αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και την έλλειψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος και αναφέρθηκαν στο ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε με βάση το ψήφισμα 2587 (2021) του ΟΗΕ.

    «Αναφερόμενοι στις καθυστερήσεις στο σχέδιο δράσης που θα υλοποιήσει η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωσαν ότι θα πρέπει να παρασχεθεί άμεση στήριξη και κίνητρα στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να αυξηθεί η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ενισχυθούν οι διακοινοτικές επαφές και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [04] Στηρίζει την πολιτική Τατάρ το «ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    Η Gunes (12.03.24) γράφει ότι o Χασάν Γιλμάζ Ισίκ (Hasan Y?lmaz Is?k), «πρόεδρος» του λεγόμενου ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απηύθυνε έκκληση προς την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar «να προσέξει την ανάγκη αναγνώρισης του δικαιώματος ίσης κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων για κοινό έδαφος [στις συνομιλίες]».

    Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ισίκ αναφέρει ότι στηρίζει πλήρως την πολιτική του Ερσίν Τατάρ και καλεί την Holguin να δει ότι «η θέση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν μπόρεσε να προστατέψει τα δικαιώματα και τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων» καθώς και ότι «η διασφάλιση της ειρήνης περνά από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του τουρκικού λαού της Κύπρου και του δικαιώματος κυριαρχίας».

    (ΙΣ)

    [05] Συμμετοχή YDU σε σύνοδο τουρισμού υγείας στο Ελσίνκι

    Η Vatan (12.03.24) γράφει ότι το νοσοκομείο του παράνομου πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής (YDU) εκπροσώπησε το κατοχικό καθεστώς στην 1η Σκανδιναβική Σύνοδο για τον Τουρισμό Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι και παρουσίασε στην Ευρώπη τις δυνατότητες τουρισμού υγείας της «ΤΔΒΚ» και τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει.

    Η αντιπροσωπεία που έλαβε μέρος στην εκδήλωση, που πραγματοποίησε η KiwiMedi Events, αποτελούταν από τη συντονίστρια ποιότητας Burcu Suerdem, την ειδικό διεθνούς γραφείου ασθενών Damla Demirci Ipar και τη διευθύντρια επικοινωνίας μάρκετινγκ και υπηρεσιών υποδοχής ασθενών, Feyza Ak?ner Bundak.

    (ΙΣ)

    [06] Ακύρωσαν τις «άδειες» 12 «πανεπιστημίων»-Αιχμές Τσαβούσογλου κατά Τατάρ

    Η Halk?n Sesi (12.03.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ακυρώθηκαν βάσει του «νόμου» οι «προκαταρκτικές άδειες» που δόθηκαν σε 12 «πανεπιστήμια» να λειτουργήσουν στα κατεχόμενα.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι έλκυσε την προσοχή στα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα η συνεχιζόμενη έρευνα στο «πανεπιστήμιο επιστημών κοινωνίας και υγείας Κύπρου». Σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 ενεργά «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, όμως είχε εγκριθεί η «άδεια λειτουργίας» για άλλα 12 «πανεπιστήμια».

    Μιλώντας για το θέμα στη «βουλή», ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι εν λόγω 12 «προκαταρκτικές άδειες» ακυρώθηκαν βάσει του «νόμου» και ότι αναμένουν την άποψη της «εισαγγελίας» για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι αν η «εισαγγελία» τους ενημερώσει γραπτώς ότι θα πρέπει να στείλουν επιστολές στους κατόχους αυτούς των αδειών, θα το πράξουν εντός 48 ωρών.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συνεχίζεται η συζήτηση για τις προκαταρκτικές άδειες και ότι ο συνολικός αριθμός των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα έφτασε τα 36.

    Είπε ότι από το 2017 ούτε εκ μέρους της «βουλής» ούτε εκ μέρους των «κυβερνήσεων» δόθηκαν «προκαταρκτικές άδειες».

    Η Yeni Duzen (12.03.24) γράφει ότι αναφερόμενος στο θέμα του Τουργκάι Αβτζί επέκρινε εμμέσως τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για τους διορισμούς στο «συμβούλιο αξιολόγησης και πιστοποίησης ανώτατης εκπαίδευσης» («YODAK»), λέγοντας ότι «στους δικούς μας διορισμούς δεν υπάρχει λάθος» και ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα είναι οι διορισμοί που κάνουν άλλοι θεσμοί και συμβούλια».

    Ερωτηθείς από τον «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ονγκούν Ταλάτ, αν σε αυτούς τους «θεσμούς» συμπεριλαμβάνεται και η λεγόμενη προεδρία, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Αν θέλετε να το ακούσετε αυτό, συμπεριλαμβάνονται όλοι».

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε μιλώντας στη «βουλή» ότι μετά από τόσες ατασθαλίες και βρομιά, η «βουλή» πρέπει να ανανεωθεί» και να καθαρίσει με «πρόωρες εκλογές».

    Είπε ότι υπάρχουν 36 «πανεπιστήμια» στα οποία έχει δοθεί «προκαταρκτική άδεια» λειτουργίας, ότι λειτουργούν τα 23 και 12 κατέχουν «προκαταρκτική άδεια», χωρίς να λειτουργούν.

    «Αν υλοποιηθούν οι προκαταρκτικές άδειες, αυτή η χώρα θα έχει 36πανεπιστήμια. Αυτό είναι τελείως λάθος», υποστήριξε σημειώνοντας ότι οι «άδειες' για «πανεπιστήμια» διανέμονταν σαν «φουντούκια και φιστίκια» και έκανε έκκληση να ακυρωθούν οι «άδειες» όσων «πανεπιστημίων» δεν έχουν ανοίξει.

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Πληθωρισμός στα πανεπιστήμια ισούται με σαπίλα»

    Η Vatan (12.03.24 vatangazetesi.com) δημοσιεύσει ανακοίνωση που εξέδωσε η συντεχνία ακαδημαϊκού προσωπικού του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου (DAU-SEN) στην οποία υποστηρίζει ότι τα εύκολα διπλώματα είναι εξίσου σοβαρό πρόβλημα με τα πλαστά διπλώματα και ότι υπάρχουν εκτεταμένα παραδείγματα στο κατοχικό καθεστώς και προτείνει την ακόλουθη λύση:

    «Πρέπει να εγγραφούν εκ νέου όλα τα πανεπιστήμια με νέο πρόγραμμα πιστοποίησης και κριτήρια ποιότητας. Τα πανεπιστήμια που δεν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας στη διεθνή εκπαίδευση θα πρέπει να κλείσουν και οι φοιτητές θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα πανεπιστήμια».

    Αναφέροντας ότι «ο πληθωρισμός των πανεπιστημίων έχει ως φυσικό αποτέλεσμα τη σαπίλα», η ανακοίνωση δίνει στοιχεία για τον αριθμό κατοίκων ανά πανεπιστήμιο και γράφει ότι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πανεπιστημίων στον κόσμο, υπάρχει ένα πανεπιστήμιο για κάθε 105 χιλιάδες ανθρώπους, στη Βρετανία ένα για κάθε 200 χιλιάδες ανθρώπους, στη Γερμανία ένα για κάθε 173 χιλιάδες ανθρώπους, στην Τουρκία ένα για κάθε 400 χιλιάδες ανθρώπους και στην «ΤΔΒΚ» ένα για κάθε 15 χιλιάδες ανθρώπους.

    «Επομένως, η πραγματική σαπίλα είναι να επιτρέπουμε 26 πανεπιστήμια σε αυτό το μικρό νησί και να προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να θεωρούμε φυσιολογικό για έναν υπουργό να επιτρέπει 16 πανεπιστήμια», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ο μεγάλος αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίων εξάλειψε ένα κρίσιμο εργατικό δυναμικό, όπως το ενδιάμεσο προσωπικό και οι εργάτες, δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες παράνομους αλλοδαπούς φοιτητές και δημιούργησε κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα υποδομών».

    Μέγιστος αριθμός πανεπιστημίων είναι το 5

    Η αύξηση του αριθμού των «πανεπιστημίων», η μη υπαγωγή του τομέα αυτού σε οποιαδήποτε εποπτεία και πρότυπα, η οικοδόμηση της εκπαίδευσης μόνο ως σοβαρού πεδίου κέρδους και η εμπορευματοποίηση είναι μια σειρά από λάθη που έχουν οδηγήσει στην δωροδοκία, το πλαστό και εύκολο δίπλωμα, στην ψεύτικη και φτηνή καθηγητική ιδιότητα, αναφέρει η ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι η σωστή διάγνωση είναι προϋπόθεση για τη σωστή θεραπεία. Υποστηρίζει επίσης ότι οι «αστυνομικές διαδικασίες» δεν θα προχωρήσουν πέρα από την καταστολή των συμπτωμάτων και όχι τη θεραπεία και αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο είναι το εξής: Το κράτος πρέπει να εγγράψει ξανά όλα τα πανεπιστήμια με νέο πρόγραμμα διαπίστευσης και κριτήρια ποιότητας. Τα πανεπιστήμια που δεν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας στη διεθνή εκπαίδευση θα πρέπει να κλείσουν και οι φοιτητές θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό, ο μέγιστος αριθμός πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5. Αυτό είναι εφικτό, επείγον και η μόνη λύση. Όλες οι άλλες προσπάθειες θα είναι άχρηστες».

    (ΙΣ)

    [08] Εορτασμοί για το Νεβρόζ με συμμετοχή Αζέρου βουλευτή

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (12.03.24 kibrispostasi.com) δημοσιεύει γραπτή δήλωση του λεγόμενου πρύτανη του παράνομου πανεπιστημίου παγκόσμιας ειρήνης, καθηγητή Δρ. Αχμέτ Αλπάι Ντικμέν (Ahmet Alpay Dikmen) σχετικά με εκδήλωση που προγραμματίζουν για τον εορτασμό του Νεβρόζ, στην οποία θα παρευρεθεί Elman Nasirov, μέλος του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα δώσει συναυλία η Αζέρα καλλιτέχνης Cinare Melikzade.

    «Το Νεβρόζ, το οποίο είναι μια από τις εθνικές εορτές σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδίως στην αδελφή χώρα Αζερμπαϊτζάν, είναι μια παραδοσιακή γιορτή για το νέο έτος, που συμβολίζει την άνοιξη και την αναβίωση της φύσης», δήλωσε ο Ντικμέν και πρόσθεσε ότι φέτος διοργανώνεται από το «πανεπιστήμιο παγκόσμιας ειρήνης» και το λεγόμενο Κέντρο Διασποράς Αζερμπαϊτζάν Κύπρου με τη συμβολή του «υπουργείου πολιτισμού» του κατοχικού καθεστώτος την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα

    Η Μilliyet (11.03.24 milliyet.com.tr) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην Άγκυρα ελληνοτουρκική συνάντηση πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών.

    Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συνάντηση αναφέρεται το εξής:

    «Ο Υφυπουργός Πρέσβης Μπουράκ Άκτσαπαρ και η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πραγματοποίησαν συνάντηση πολιτικού διαλόγου στην Άγκυρα στις 11 Μαρτίου 2024. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα στους τομείς της διμερούς και διεθνούς συνεργασίας σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Συζήτησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη χώρα μας και αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών των διμερών σχέσεων».

    (ΓΜ)

    [02] Νέα άνοιξη στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ, βλέπει ο Τύπος

    Η Milliyet (12.03.24 milliyet.com.tr) γράφει ότι στην πρόσφατη συνάντηση του στρατηγικού μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ ελήφθησαν αποφάσεις σε 8 βασικούς τομείς, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων και της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο το ζήτημα της αμερικανικής υποστήριξης προς το YPG δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί.

    Συγκεκριμένα, δημοσιεύει εκτιμήσεις του Πρέσβη επί τιμή Ουλούτς Οζουλκέρ (Uluc Ozulker), ο οποίος λέγοντας ότι ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις των δύο χωρών ξεπεράστηκε με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την επίλυση του προβλήματος των F-16, δήλωσε:

    «Οι σχέσεις έχουν περάσει σε μια πιο προχωρημένη διάσταση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Φαίνεται ότι οι σχέσεις βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Στην πραγματικότητα, όποιος χάνει την Τουρκία χάνει την περιοχή. Έχει γίνει πολύ σαφές σε αυτές τις συναντήσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία. Η πρόοδος των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ θα ήταν προς το οικονομικό συμφέρον της Τουρκίας αυτή την περίοδο. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν προβλήματα.

    Οι ΗΠΑ έχουν χωρίσει τη Συρία σε τρία μέρη και έχουν αποκαλύψει ότι δεν θα τηρήσουν στάση που θα ικανοποιήσει την Τουρκία απέναντι στο YPG. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το πρόβλημα των S-400 δεν είναι τόσο σημαντικό για τον Μπάιντεν. Το ζήτημα εδώ προέρχεται περισσότερο από το Κογκρέσο. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ δεν έκλεισαν ποτέ τον δρόμο του διαλόγου απέναντι στην Τουρκία. Οι σχέσεις κινούνται προς ένα σημείο που μας υπενθυμίζει καθημερινά ότι είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η ανησυχία μου είναι ότι ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει τις προεδρικές εκλογές».

    (ΙΣ)

    [03] Προβάδισμα αντιπολίτευσης στους 3 μεγαλύτερους δήμους καταγράφει νέα δημοσκόπηση

    Η Birgun (12.03.24 birgun.net) δημοσιεύει αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προηγούνται στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, δηλαδή στους δήμους Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MAK Dan?smanl?k σε τριάντα μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας μεταξύ 21 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου.

    Σε ό,τι αφορά τη μάχη για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 5.700 συμμετεχόντων, καταγράφει μικρό προβάδισμα (41,5%) για τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι 40% του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μουράτ Κουρούμ. Ακολουθεί ο υποψήφιος του Καλού Κόμματος (IYI Parti) με 4%, η υποψήφια του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) με 3% και ο υποψήφιος του Kόμματος της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) με 2,5%.

    Στην Άγκυρα σε δείγμα 4.300 συμμετεχόντων ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με 44% του υποψηφίου του AKP Τουργκούτ Αλτίνοκ. Ακολουθεί το Κόμμα της Νέας Ευημερίας με 4%, το Καλό Κόμμα με 3% και το DEM με 2%.

    Η δημοσκόπηση στη Σμύρνη που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 3.550 συμμετεχόντων καταγράφει μεγάλο προβάδισμα για τον υποψήφιο του CHP, Τζεμίλ Τουγκάι με 48% έναντι 31% του υποψηφίου του ΑΚΡ Xαμζά Νταγ.

    Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις τα κόμματα διατηρούν το προβάδισμά στα «προπύργιά» τους. Σε πόλεις που παραδοσιακά το ΑΚΡ εξασφαλίζει την πρωτιά, όπως στην Προύσα, το Ικόνιο, το Έρζερουμ, το Γκαζιάντεπ και την Καισάρεια, οι υποψήφιοι του κόμματος φαίνεται να εξασφαλίζουν μεγάλο προβάδισμα.

    Το φιλοκουρδικό DEM φαίνεται να προηγείται σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως το Ντιγιάρμπακιρ, το Μάρντιν και το Βαν.

    Το δε CHP διατηρεί το προβάδισμα σε πόλεις της Δυτικής Τουρκίας όπως είναι η Μούγλα και το Τεκίρνταγ.

    Μεγαλύτερο πρόβλημα η οικονομία

    Στη δημοσκόπηση τέθηκε και το ερώτημα «ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας». Το 48% απάντησε η ακρίβεια, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα, το 13% κοινωνικά και ηθικά θέματα , το 11% η έλλειψη δικαιοσύνης από οικονομική, κοινωνική και νομική άποψη, το 10% οι σεισμοί και οι φυσικές καταστροφές και το 7% οι πρόσφυγες. Το 6% ανέφερε άλλα προβλήματα και το 5% δήλωσε αναποφάσιστο ή απέφυγε να απαντήσει.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 12 March 2024 - 16:10:44 UTC