Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 July 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-07-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 134/2024 11.07.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τόρος: «Η παρούσα κυβέρνηση ενθαρρύνει τη ράντα μέσω ελληνοκυπριακών περιουσιών»
  • [02] Χασίπογλου: «Ο ΟΗΕ έχει δικαιοδοσία στη νεκρή ζώνη, όχι στο Βαρώσι»
  • [03] Τάσσεται υπέρ συνομιλιών στο Κυπριακό ο Ντενκτάς-Επικρίνει τη στάση της «κυβέρνησης»
  • [04] Μαβίς: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια λύση στο νησί»
  • [05] Φεϊζίογλου: «Αδιάσπαστη η σχέση Τουρκίας - ΤΔΒΚ»
  • [06] «Δεκατρία χρόνια αβεβαιότητας στον πληθυσμό»
  • [07] Συνάντηση Έρχουρμαν με τη Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο
  • [08] Avrupa: «50 χρόνια μετά η Αϊσέ έρχεται ξανά διακοπές στην Κύπρο»
  • [09] «Ανεξέλεγκτος ο αριθμός των αλλοδαπών», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων
  • [10] Χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων από την Τουρκία ? Έλλειμμα «προϋπολογισμού»
  • [11] Ζητούν μέτρα για να μην μετατοπιστεί το εμπόριο προς τις ελεύθερες περιοχές
  • [12] Τουρκική Εμπορική Έκθεση το Νοέμβριο με συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος
  • [13] Υπογραφή «μνημονίου» μεταξύ «DAU» και Πανεπιστημίου Al-Ahliyya του Αμάν
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Έρντογαν ? Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον
  • [02] Επίσκεψη Οζέλ στο αρχηγείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βοσνία ? Ερζεγοβίνη
  • [03] Προηγείται το CHP σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τόρος: «Η παρούσα κυβέρνηση ενθαρρύνει τη ράντα μέσω ελληνοκυπριακών περιουσιών»

    Η Yeni Duzen (11.07.24) γράφει ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος δήλωσε ότι η παρούσα «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος δεν παίρνει στα σοβαρά την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» και ενθαρρύνει τη ράντα μέσω των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην οποία αξιολόγησε τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα αντιπροσωπεία του CTP με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τόρος ανέφερε ότι συζήτησαν και το περιουσιακό σημειώνοντας:

    «[...] Ειδικά αξιολογήσαμε τις συλλήψεις που άρχισαν στον νότο και τις επιδράσεις τους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία. Εξηγήσαμε ότι το περιουσιακό ζήτημα είναι ένα κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων ενός πολιτικού προβλήματος. Επομένως, εξηγήσαμε ότι μετατράπηκε σε ανταπόδοση της εγκατάλειψης της βάσης των διαπραγματεύσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά και του γεγονότος ότι θέτει ως προϋπόθεση τη λύση δύο κρατών. Αναφέραμε με αριθμούς το κενό που δημιούργησε η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών που πρωτοστατήσαμε στην ίδρυσή της. Η παρούσα κυβέρνηση, όπως δεν λαμβάνει στα σοβαρά την ΕΑΠ, ενθαρρύνει τη ράντα μέσω των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Εξηγήσαμε τη σοβαρότητα του θέματος μέχρι την πιο λεπτή λεπτομέρεια».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ζητήθηκε η άποψή τους για το θέμα αυτό, ο Τόρος απάντησε:

    «Πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στις διαπραγματεύσεις! Το θέσαμε επί τάπητος πολύ ξεκάθαρα αυτό. Μπορούμε να προσθέσουμε και το περιουσιακό ζήτημα ανάμεσα στα άλλα κεφάλαια που πετύχαμε προσέγγιση. Επιπλέον, πρέπει να οδηγηθεί σε λειτουργικό σημείο η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Εξηγήσαμε ότι έλαβε 7,500 αποφάσεις, όμως έγινε πληρωμή μόνο στις 1,500. Αυτή η στάση αίρει την αποτελεσματικότητα της επιτροπής. Μάλιστα, πολιτικές κινήσεις που θα διασφαλίσουν την υποβολή περισσότερων αιτήσεων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Όμως, η παρούσα κυβέρνηση και ο κ. Τατάρ συμπεριφέρονται ακριβώς αντίθετα, κρατούν τον εαυτό τους σε θέση άρνησης».

    Κληθείς να αναφέρει τον «οδικό χάρτη» του CTP για το Κυπριακό όπως εξηγήθηκε στους εκπροσώπους του ΑΚΡ και του CHP στην Άγκυρα, ο Τόρος είπε:

    «Πρώτα εξηγήσαμε τις απόψεις μας αναφορικά με το πώς πρέπει να κτιστεί η νέα διαπραγματευτική διαδικασία όταν επιστρέψουμε στο τραπέζι. Στοιχεία όπως η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία ορίστηκαν με αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Και η αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται στην πολιτική ισότητα. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν θέμα διαπραγμάτευσης. Αρχίζοντας μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεθεί επί τάπητος απόλυτη δέσμευση στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι το Κραν Μοντάνα. Υπογραμμίσαμε ειδικά το ότι η νέα διαπραγματευτική διαδικασία που θα κτιστεί θα πρέπει οπωσδήποτε να υπόκειται σε ένα χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί εξ αρχής ότι θα τερματιστούν με στρατηγική συμφωνία οι διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο στάτους κβο όταν τελειώσει η διαδικασία».

    Ερωτηθείς κατά πόσον συζητήθηκε η ομοσπονδιακή λύση, ο Τόρος απάντησε ότι ανέφεραν αυτές τις απόψεις τους στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης και πρόσθεσε:

    «Σημειώσαμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας. Υπενθυμίσαμε ότι η ομοσπονδιακή λύση είναι μια τουρκική θέση και προσθέσαμε τα εξής: Όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την ομοσπονδιακή λύση εγκρίθηκαν ομόφωνα. Επομένως είναι δεσμευτικά και κομμάτι του διεθνούς δικαίου.

    Οι Τουρκοκύπριοι έχουν διάφορα δικαιώματα πάνω σε ολόκληρο το νησί. Ο λαός μας δεν δέχεται τον περιορισμό αυτών των δικαιωμάτων μόνο στο 30% του νησιού, εγκαταλείποντας αυτά τα δικαιώματά του. Από το 2004, οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες μια διαιρεμένης χώρας που είναι όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και αν την επικρίνουμε.

    Η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτριες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο πλαίσιο των συμφωνιών της Ζυρίχης του 1959. Τα υπενθυμίσαμε όλα αυτά.

    Θέσαμε ξανά στην ημερήσια διάταξη ότι έχουμε δικαιώματα πάνω στο φυσικό αέριο και στις πηγές ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο γενικά και στην Κύπρο ειδικά. Εξηγήσαμε ειδικά ότι αίρονται όλα αυτά τα δικαιώματα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η ομοσπονδιακή λύση είναι η πιο σημαντική εγγύηση όλων των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

    Ερωτηθείς για τη στάση του ΑΚΡ έναντι των θέσεων του CTP, ο Τόρος ανέφερε:

    «Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Μουσταφά Ελίτας είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνολική λύση. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στρατηγικά δικαιώματα, συμφέροντα και προσδοκίες σε σχέση με την ασφάλεια στην Κύπρο. Όμως χρησιμοποίησε ειδικά τη φράση συνολική λύση. Άκουσε με ενδιαφέρον, πήρε σημειώσεις, απηύθυνε τις ερωτήσεις του. Μάς ρώτησε πώς θα ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο στον δρόμο της συνολικής λύσης και τις απόψεις μας. Το εξηγήσαμε αυτό για πάνω από 1,5 ώρα. Αυτός είναι διάλογος, τα υπόλοιπα είναι υποταγή, υπακοή».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Χασίπογλου: «Ο ΟΗΕ έχει δικαιοδοσία στη νεκρή ζώνη, όχι στο Βαρώσι»

    Ο παράνομος Bayrak (11.07.24 brtk.net) μεταδίδει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητα (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου αξιολόγησε την έκθεση για την Κύπρο που η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Maria Angela Holguin, αναμένεται να υποβάλει στον Antonio Guterres.

    Σε δηλώσεις στον Bayrak, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει «ας συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Εμείς λέμε: 'Δεν σας βρίσκω πια ειλικρινείς, αποδεχτείτε πρώτα την κυριαρχία μου, αποδεχτείτε το διεθνές ισότιμο καθεστώς μου, αφήστε με να δω την καλή σας θέληση. Αυτές οι απομονώσεις, να γίνουν απευθείας πτήσεις, επέτρεψε μας να δημιουργήσουμε σχέσεις με άλλα κράτη του κόσμου, μην εμποδίζεις».

    Αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε αρνητικά στα αιτήματα της τουρκικής πλευράς, ο Χασίπογλου είπε ότι στην έκθεση περιμένει τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχθηκε να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο του νησιού με τους Τουρκοκύπριους, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά συνέχισε να διαπραγματεύεται την ομοσπονδία με καλή πίστη για 20 χρόνια, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε τους Ελληνοκύπριους, κατά την έκφρασή του, ως μέλη της μετά το Σχέδιο Ανάν.

    Ο Χασίπογλου, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως παρατηρητής, μοιράστηκε τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης.

    Ισχυριζόμενος ότι ήταν προκατειλημμένη η έκθεση του Ιταλού βουλευτή Piero Fassino για το Βαρώσι , ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι: «Στο τέλος της ημέρας, ήταν μια μελέτη που ξεκίνησε από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, κάποιους Βρετανούς και Έλληνες βουλευτές και ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια».

    Σημειώνοντας ότι ο εισηγητής Ιταλός βουλευτής Fassino ήρθε δύο φορές στην Κύπρο και ερεύνησε λεπτομερώς τα θέματα της Κύπρου και του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου δήλωσε ότι ο τρόπος που γράφτηκε η έκθεση και το αίτημα της έκθεσης ήταν «το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών της ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου στο Βαρώσι», κατά την έκφρασή του.

    «Όταν σκέφτεσαι το Κυπριακό, υπάρχουν πολλά θέματα, υπάρχει το θέμα των εγγυήσεων, του εδάφους, της διακυβέρνησης, του διαμοιρασμού της εξουσίας, της διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βαρώσι ήταν ένα μέρος που απαιτήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε όλες αυτές τις διαπραγματευτικές διαδικασίες και αν είχαν πει ναι σε όλα τα σχέδια του ΟΗΕ πριν, δεν θα είχαμε ένα πρόβλημα που ονομάζεται Βαρώσι», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι στο πλαίσιο του Κυπριακού, έγινε επιλεκτικά ατζέντα ένα θέμα που αφορά μόνο ορισμένους Ελληνοκύπριους που ζούσαν πριν από το 1974 στο Βαρώσι, και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι που είπαν ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν το 2004 εξακολουθούν να τιμωρούνται.

    Ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στο Βαρώσι τα Ηνωμένα Έθνη, τα όρια δικαιοδοσίας των οποίων είναι η νεκρή ζώνη» και ότι το Βαρώσι βρίσκεται στο έδαφος της «ΤΔΒΚ». Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού στα Ηνωμένα Έθνη.

    Αξιολόγησε επίσης την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» και τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

    Είπε ότι ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ δημιούργησε ένα ταμείο για την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» και ότι υπήρξε σοβαρή αύξηση των πληρωμών στο πλαίσιο αυτό. Ανέφερε πως οι Ελληνοκύπριοι είχαν προηγουμένως προσφύγει απευθείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μηνύσουν την Τουρκία, αλλά το ΕΔΑΔ έλαβε απόφαση και τους παρέπεμψε στην «ΕΑΠ» στη Λευκωσία.

    «Όλες αυτές οι αιτήσεις απευθύνονταν σε εμάς και πρέπει με κάποιο τρόπο να οριστικοποιήσουμε αυτά τα αιτήματα και αυτές τις υποθέσεις. Στο τέλος της ημέρας, ό,τι και να συμβεί, η ΤΔΒΚ είναι ένα ξεχωριστό κράτος σε αυτό το νησί και δεν θέλουμε να έχουμε αυτό το πρόβλημα ιδιοκτησίας μέσα μας. Πολλές υποθέσεις έχουν οριστικοποιηθεί, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν το γνωρίζουν, αλλά τα χρήματα έχουν καταβληθεί από το κράτος στον προηγούμενο ιδιοκτήτη και ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά έχει γίνει αδιαμφισβήτητο», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [03] Τάσσεται υπέρ συνομιλιών στο Κυπριακό ο Ντενκτάς-Επικρίνει τη στάση της «κυβέρνησης»

    H διαδικτυακή K?br?s Postas? (10.07.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο «πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός» και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς επέκρινε την προσέγγιση της λεγόμενης κυβέρνησης στο Κυπριακό και υπογράμμισε τη σημασία των συνομιλιών και του διαλόγου.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι «αν δεν μιλήσουμε, δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση και αν δεν διαπραγματευτούμε, δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε τους στόχους μας».

    Είπε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιο σημείο όταν συζητάμε» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εργάζεται επί ενός σχεδίου το οποίο πιστεύει ότι θα αποτελέσει διέξοδο.

    Υποστήριξε και τα εξής ο Ντενκτάς:

    «Εμείς, ως τουρκική πλευρά, πρέπει να μετατρέψουμε γρήγορα το Κυπριακό από υλικό εσωτερικής προπαγάνδας του κόμματος σε εθνικό θέμα και να αρχίσουμε να επεξηγούμε τον εαυτό μας στον κόσμο με την υποστήριξη της Άγκυρας. Διαφορετικά, θα παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση, όπου είμαστε καταπιεσμένοι, συνεχίζουμε να ζούμε κάτω από εμπάργκο, όπου οι νέοι μας δεν μπορούν καν να φανταστούν το μέλλον τους, και αυτό είναι το χειρότερο. Εγώ, παραθέτω μια αντίληψη, αλλά φυσικά ο πολίτης θα ανάψει τη δάδα».

    «Προ των πυλών μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση»

    Αναφερόμενος στις συλλήψεις σχετικά με την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών και τις «ρυθμίσεις που έγιναν όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς», ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει τι προσπαθεί να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν μπορεί, όπως είπε, να καταλάβει τις ρυθμίσεις που κάνει η δική τους πλευρά.

    «Αυτός ο τομέας αποτελεί την αιτία για τη λειτουργία 64 άλλων τομέων. Αν αυτό συνεχιστεί, οι πωλήσεις ακινήτων σε λίγο θα σταματήσουν και θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγαλύτερη κρίση. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία», προειδοποίησε ο Σερντάρ Ντενκτάς, τονίζοντας ότι «με τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων θα πρέπει να κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες και οι πολίτες να γίνουν ιδιοκτήτες ακινήτων».

    Σημειώνοντας ότι προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά τους χρειάζεται όραμα και καλή βούληση, ο Ντενκτάς δήλωσε: «Η νοοτροπία ότι η Τουρκία θα λύσει ούτως ή άλλως κάθε οικονομική κρίση δεν είναι η σωστή προσέγγιση, η Τουρκία θα μας στηρίξει φυσικά, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε το σύστημά μας με τρόπο που να μπορεί να λειτουργήσει».

    (ΑΚ)

    [04] Μαβίς: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια λύση στο νησί»

    Η Yeni Duzen (11.07.24) γράφει ότι o γενικός γραμματέας της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» Μπουράκ Μαβίς (Burak Mavis) υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν για την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης στο Κυπριακό και δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη διαδικασία.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Μαβίς αναφέρθηκε στην ανοικτή επιστολή της Προσωπικής Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες Maria Αngela Holguin και επεσήμανε ότι η συνέχιση του σημερινού status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτη.

    «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια λύση στο νησί», δήλωσε ο Μαβίς, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο σταδιακό και επικεντρωμένο στο αποτέλεσμα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Το status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, επικίνδυνο και μη βιώσιμο και δημιουργεί ένα βαθύ κοινωνικό και πολιτισμικό χάσμα στις κοινότητές μας, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής. Την ίδια στιγμή, επηρεάζει επίσης αρνητικά τις οικονομικές ευκαιρίες, δημιουργεί εμπόδια στην εκπαίδευση και την πολιτιστική αλληλεπίδραση και, το σημαντικότερο, μας εμποδίζει να φτάσουμε σε μια Κύπρο που θα βρίσκεται σε ειρήνη, αρμονία και ευημερία.

    Χρειαζόμαστε επειγόντως μια λύση στο νησί. Η συνέχιση του status quo δυσκολεύει τους Κύπριους και στις δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τις σημαντικές δυνατότητές τους, μέσω της από κοινού διαχείρισης και της συνεργασίας και να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις παγκόσμιες προκλήσεις και τους κινδύνους που έρχονται».

    (ΑΚ)

    [05] Φεϊζίογλου: «Αδιάσπαστη η σχέση Τουρκίας - ΤΔΒΚ»

    Η Diyalog (11.07.24 diyaloggazetesi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «σωματείου Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων» συναντήθηκαν με τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου, στο πλαίσιο της 50ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος του «σωματείου» και αρχισυντάκτης του Ομίλου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Diyalog, Ρεσάτ Ακάρ εξήγησε τη σημασία της «επιχείρησης» τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους, αναφέροντας τα ακόλουθα:

    «Θέλαμε ιδιαίτερα να σας επισκεφθούμε την παραμονή της 50ης επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης. Ο λόγος που Τούρκοι στρατιώτες ήρθαν στο νησί το 1974 ήταν το πραξικόπημα της χούντας της 15ης Ιουλίου. Και όταν η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση, έφερε την ασφάλεια όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι ήταν στο στόχαστρο της χούντας. Η έκκληση του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας να έρθουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί βρίσκεται ακόμη στα αρχεία. Αποτελεί τιμή για εμάς το γεγονός ότι η Τουρκία αντιστάθηκε στα εμπάργκο και τις άδικες πιέσεις που δέχθηκε λόγω αυτής της επιχείρησης και στήριξε τον αγώνα αυτό μέχρι σήμερα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι 'κατά την άποψη μας η ΤΔΒΚ είναι πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών'».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Φεϊζίογλου τούς ευχαρίστησε για την επίσκεψη, αναφέρθηκε στη σημασία του Τύπου για τη δημοκρατία και δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει την «ΤΔΒΚ προτάσσοντας τα στήθη της στον κόσμο». Υποστήριξε και τα ακόλουθα:

    «Ο πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αγκαλιάσει την υπόθεση της Κύπρου με μια υπεράνω πολιτικών κομμάτων προσπάθεια. [...] Έχει δώσει κάθε είδους οδηγίες για να στηρίξει την ΤΔΒΚ και τους Τουρκοκύπριους, να αυξήσει τη θεσμική ικανότητα των θεσμών της ΤΔΒΚ και να αυξήσει την ευημερία του λαού εδώ. [...] Είμαστε υποχρεωμένοι να εκπληρώνουμε τις οδηγίες και το όραμα που χαράζει ο Πρόεδρός μας και τις οδηγίες που δίνει ο Αντιπρόεδρός μας στο πλαίσιο της οικονομικής συμφωνίας που γίνεται κάθε χρόνο. Ο νόμος μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ είναι το αδελφικό δίκαιο και αυτοί οι δεσμοί, οι οποίοι δεν βασίζονται σε κανένα συμφέρον, είναι αδιάσπαστοι δεσμοί. Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν είναι μια συνηθισμένη σχέση συμμαχίας, είναι μια αδιάσπαστη σχέση».

    (ΙΣ)

    [06] «Δεκατρία χρόνια αβεβαιότητας στον πληθυσμό»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η διαδικτυακή K?br?s Postas? (11.07.24 kibrispostasi.com) δημοσιεύει ρεπορτάζ για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα με αφορμή την 11η Ιουλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού.

    Γράφει τα εξής η εφημερίδα:

    «Δεδομένου ότι εδώ και 13 χρόνια δεν έχει γίνει επίσημη απογραφή πληθυσμού στην ΤΔΒΚ, οι διάφοροι ισχυρισμοί και οι συζητήσεις σχετικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα συνεχίζονται. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, πολιτικοί μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την κατάσταση αυτή. Ο υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ τόνισε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 407 χιλιάδες δεν έχουν αποδειχθεί και ότι οι τρέχουσες προβλέψεις δεν έχουν επαληθευτεί. Ο Ιρφάν Τανσέλ Ντεμίρ, πρόεδρος του Στατιστικού Ινστιτούτου, δήλωσε ότι ο προβλεπόμενος πληθυσμός είναι 407 χιλιάδες. Η πρώην υπουργός εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμάρς δήλωσε επίσης ότι τα 'κατασκευασμένα' πληθυσμιακά στοιχεία απέχουν πολύ από τη σοβαρότητα του κράτους».

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τις πληθυσμιακές εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η Τουρκία κατατάσσεται στην 18η θέση μεταξύ 194 χωρών με πληθυσμό 85 εκατομμύρια 372 χιλιάδες 377 άτομα και έχει μερίδιο 1,1% του συνολικού πληθυσμού του κόσμου.

    Παρ' όλο που πολιτικοί που ανήκουν στην «κυβερνητική» πτέρυγα προβάλλουν διαφορετικά στοιχεία, ο Ιρφάν Τανσέλ Ντεμίρ, επικεφαλής του «στατιστικού ινστιτούτου», ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός της «ΤΔΒΚ» είναι 407 χιλιάδες.

    Ανέφερε επίσης και τα ακόλουθα:

    «Παρ' όλο που πολλά ονόματα έχουν κάνει εκτιμήσεις για τον πληθυσμό με βάση στοιχεία για τη χρήση νερού, τους αριθμούς φοιτητών, υπαλλήλων, οχημάτων και τηλεφώνων, δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσημη απογραφή πληθυσμού σε όλη τη χώρα εδώ και 13 χρόνια. Ενώ στους νόμους μας περιλαμβάνεται ότι η απογραφή πληθυσμού πρέπει να διενεργείται κάθε 10 χρόνια, η αδυναμία να προχωρήσουμε πέρα από τις εκτιμήσεις για χρόνια προκαλεί προβλήματα σε πολλούς τομείς, όπως κυκλοφοριακά προβλήματα, ανεπάρκεια νοσοκομείων, ανεπάρκεια σχολείων. [...]».

    Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία ανέρχεται σε 59 χιλιάδες 984 και ότι υπάρχει πληθυσμός περίπου 10 χιλιάδων ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 0-2 ετών. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων με καταγεγραμμένες άδειες μετανάστευσης στα τέλη Μαΐου ήταν 170 χιλιάδες 104, ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός παράνομων που ζουν στη «χώρα» και ότι ο αριθμός των ατόμων των οποίων οι άδειες έχουν λήξει είναι περίπου 1-2 χιλιάδες το πολύ.

    Σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα των μελετών πρόβλεψης που πραγματοποιήθηκαν, ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ήταν 407 χιλιάδες, ο Ντεμίρ δήλωσε ότι τα μερίδια χορηγίας που έλαβαν οι «δήμοι» με βάση τον πληθυσμό δεν ήταν ρεαλιστικά και ως εκ τούτου υιοθέτησαν μια προσέγγιση με βάση τον μετακινούμενο πληθυσμό.

    Είπε ότι υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού κυρίως στην Κερύνεια και το Τρίκωμο και ότι η δημογραφική δομή έχει αλλάξει στις περιοχές αυτές. Υποστήριξε επίσης οι δηλώσεις ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ή 600 χιλιάδες δεν έχουν καμία βάση και επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται από τους «δήμους» με βάση τις συνδρομές νερού και τηλεφώνου δεν είναι ρεαλιστικές.

    Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι όταν ολοκληρωθεί το σύστημα απογραφής βάσει διευθύνσεων, θέλουν να διεξάγουν απογραφή βάσει δεδομένων μέχρι το 2025.

    (ΚΣ)

    [07] Συνάντηση Έρχουρμαν με τη Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο

    Η Yeni Duzen (11.07.24) γράφει ότι o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) συναντήθηκε χθες με τη Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano.

    Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο «γραμματέας διεθνών σχέσεων» του κόμματος, Φικρί Τορός, έγιναν διαβουλεύσεις σχετικά με τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι σχέσεις της ΕΕ με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    (ΑΚ)

    [08] Avrupa: «50 χρόνια μετά η Αϊσέ έρχεται ξανά διακοπές στην Κύπρο»

    Σε σημερινό παραπολιτικό της σχόλιο με τίτλο «Αϊσέ Αγιατάι», η Avrupa (11.07.24) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Οζγκιούρ Οζέλ «κάνει απόβαση» στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα της εισβολής, συνοδευόμενος από υπουργούς που συμμετείχαν στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στις 20 Ιουλίου 1974 και την κόρη του τότε Υπουργού Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές, Αϊσέ Αγιατάι, από το όνομα της οποίας βγήκε το σύνθημα «Η Αϊσέ να πάει διακοπές» [Σημ. Μεταφραστή: Που σηματοδότησε τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής].

    Επισημαίνοντας ότι ο Οζέλ δήλωσε πως «πηγαίνουμε στην Κύπρο για να πούμε ειρήνη στη πατρίδα, ειρήνη στο νησί, ειρήνη στον κόσμο», η εφημερίδα καταλήγει αναφέροντας τα εξής:

    «Πριν την εισβολή του 1974, ο Υπουργός Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές είχε πει για τον Τούρκο Πρέσβη σε δύο Τουρκοκύπριους που τον επισκέφθηκαν στην Άγκυρα ότι 'εκεί έχω κυβερνήτη'! Μετά έδωσε ως 'σύνθημα' το όνομα της κόρης του για την επιχείρηση εισβολής. 50 χρόνια μετά, η Αϊσέ έρχεται ξανά διακοπές!»

    (Ι/Τσ.)

    [09] «Ανεξέλεγκτος ο αριθμός των αλλοδαπών», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων

    Η Yeni Bak?s (11.07.24 yenibakisgazetesi.com) γράφει ότι ο Ορχάν Τολούν (Orhan Tolun), πρόεδρος της «Ένωσης Τουρκοκυπρίων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (KITSAB)» επεσήμανε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν στα ξενοδοχεία στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται σταδιακά και υποστήριξε ότι ο λόγος γι' αυτό είναι η έλλειψη διαφήμισης και η κατάργηση των κινήτρων.

    Ο Τολούν δήλωσε ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών που εισέρχονται στη «χώρα» και τόνισε ότι τα εν λόγω άτομα δεν διαμένουν σε ξενοδοχεία.

    Λέγοντας ότι η δυναμικότητα των κλινών στα ξενοδοχεία αυξάνεται πολύ αργά και ότι κυμαίνεται μεταξύ 25-27 χιλιάδες κλίνες εδώ και 5 χρόνια, ο Τολούν είπε ότι αυτό οφείλεται στα ξενοδοχεία 5 αστέρων με καζίνο και πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων χωρίς καζίνο κλείνει κάθε χρόνο.

    Υποστήριξε ότι τα ξενοδοχεία χωρίς καζίνο είναι καταδικασμένα να κλείσουν εάν δεν βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων και σημείωσε ότι όταν κοιτάξει κανείς τη Λάπηθος, τον Καραβά, τον Άγ. Γεώργιο Κερύνειας και την Κερύνεια, παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων χωρίς καζίνο είναι κλειστά.

    Αναφέροντας ότι ο αριθμός των ξένων τουριστών μειώνεται λόγω της κατάργησης του συστήματος κινήτρων, ο Τολούν δήλωσε ότι ενώ το 2009 ήρθαν 90 χιλιάδες άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η μεγαλύτερη αγορά, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 30 χιλιάδες πέρυσι. Πρόσθεσε ότι το 80% των ξένων που έρχονταν διέμενε σε τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ το 80% αυτών που έρχονται τώρα διαμένουν στα σπίτια τους ή σε σπίτια συγγενών τους.

    Ο Τολούν επεσήμανε ότι οι εργολάβοι και οι κτηματομεσίτες λένε «να σας το πουλήσω αυτό και θα σας εξασφαλίζει εισόδημα κάθε μήνα» και πρόσθεσε ότι δεν μένουν σε τουριστικές εγκαταστάσεις οι ξένοι που έρχονται στα κατεχόμενα, ιδίως οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Αζερμπαϊτζανοί που είναι οι περισσότεροι.

    Οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί

    Ο Τολούν σημείωσε, επίσης, ότι λόγω της αύξησης του κόστους εισροών των ξενοδοχείων σε συνάλλαγμα, ο κόσμος είτε κάνει διακοπές στο «νότο» [Σημ. Μτφ.: όπως χαρακτήρισε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας] είτε πηγαίνει σε άλλες χώρες αναχωρώντας από τη Λάρνακα, και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ταξιδεύουν κυρίως προς το εξωτερικό, με πιο συνηθισμένους προορισμούς την Ιταλία και τη Μάλτα.

    Στατιστικά για τα καταλύματα και τις διαμονές

    Κατανομή της τουριστικής δυναμικότητας κλινών κατά μήνες

                   2023 2024 μεταβολή %
    Ιανουάριος 26.398 27.078 2,6
    Φεβρουάριος 26.398 27.078 2,6
    Μάρτιος 26.398 27.078 2,6
    Απρίλιος 26,444 27,626 4,5
    Μάιος 26,376 27,626 4,7
    

    Κατανομή της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων ανά μήνα

    2023 2024 μεταβολή % Ιανουάριος 27,5 28,7 4,4 Φεβρουάριος 21,5 35,5 65,1 Μάρτιος 33,0 37,3 13,0 Απρίλιος 36,7 41,1 12,0 Μάιος 44,0 45,8 4,1 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 32,8 37,8 15,2

    Αριθμός ατόμων και διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα ανά εθνικότητα

    Χώρα Καταγωγής 2023 2024 Πακιστάν 170 631 Πολωνία 02.354 12.545 Ρουμανία 626 02.126 Ρωσία 04.127 14.090 Σαουδική Αραβία 220 875 Τουρκμενιστάν 139 649 Ουκρανία 588 02.002 Ιορδανία 640 2,235 Ελλαδα 366 918 Άλλες 04772 15269

    (ΙΣ)

    [10] Χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων από την Τουρκία ? Έλλειμμα «προϋπολογισμού»

    Η Halk?n Sesi (11.07.24 halkinsesikibris.com) δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τον προϋπολογισμό του κατοχικού καθεστώτος, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του «γενικού προϋπολογισμού» ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια 89 εκατομμύρια ΤΛ και το έλλειμμα του «τοπικού προϋπολογισμού» ξεπέρασε τα 829 εκατομμύρια ΤΛ στα τέλη Μαΐου.

    Κατά την περίοδο των πρώτων 5 μηνών του 2024, οι δαπάνες καταγράφηκαν σε 25 δισεκατομμύρια 981 εκατομμύρια ΤΛ και τα έσοδα σε 24 δισεκατομμύρια 333 εκατομμύρια ΤΛ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το έλλειμμα, εξαιρουμένης της «προκαταβολής» ύψους 336,7 εκατ. ΤΛ που λήφθηκε από την «κεντρική τράπεζα της ΤΔΒΚ», ήταν 1 δισ. 647 εκατ. ΤΛ.

    Η είσπραξη των «άμεσων φόρων» που επιβάλλονται επί του εισοδήματος και των εταιρικών κερδών και της περιουσίας ήταν 6 δισεκατομμύρια 514 εκατομμύρια ΤΛ. Οι «έμμεσοι φόροι» που εισπράχθηκαν από την κατανάλωση, όπως ο ΦΠΑ και τα τέλη, έφθασαν τα 8 δισεκατομμύρια 711 εκατομμύρια ΤΛ. Το μερίδιο των «έμμεσων φόρων» στη φορολογική πίτα ήταν 57,22%, ενώ το μερίδιο των «άμεσων φόρων» έπεσε στο 42,78%. Το μερίδιο των φόρων σε όλα τα «τοπικά» έσοδα ήταν 70 τοις εκατό.

    Στο μεταξύ, 2 δισεκατομμύρια 366 εκατομμύρια ΤΛ μεταφέρθηκαν στο κονδύλι «Τουρκική Βοήθεια και Δάνεια», το οποίο προβλεπόταν στα 19,2 δισεκατομμύρια ΤΛ για το 2024, ενώ το ποσοστό υλοποίησης πρώτων 5 μηνών ήταν 16,90%.

    (ΙΣ)

    [11] Ζητούν μέτρα για να μην μετατοπιστεί το εμπόριο προς τις ελεύθερες περιοχές

    Η K?br?s (11.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΤΤΟ) καλεί την λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα να λάβει μέτρα για προστασία της ανταγωνιστικότητας, προειδοποιώντας ότι το εμπόριο μετατοπίζεται προς τη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το Επιμελητήριο αναφέρει ότι η ζήτηση από τη «νότια» Κύπρο είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές της «οικονομίας της ΤΔΒΚ» και παραθέτει στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2024 όσον αφορά στις διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι παρ' όλο που οι διελεύσεις είναι στο ίδιο επίπεδο με το περσινό, υπήρξε σοβαρή μείωση των αγορών.

    Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι, από την άλλη, αυξήθηκε σε 1 εκατομμύριο 113 χιλιάδες ή κατά 13,4% ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που περνούν προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο οποίος ήταν 982,000 το πρώτο πεντάμηνο του 2023, και ότι τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι το εμπόριο μετατοπίζεται προς το «νότο», όπως υποστηρίζει.

    Το ΚΤΤΟ προειδοποίησε ότι τόσο οι έμποροι όσο και οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, έχουν μείνει πίσω στον ανταγωνισμό με την αγορά της «νότιας Κύπρου» τις τελευταίες μέρες, σημειώνοντας ότι αν δεν καταστεί δυνατόν να σταματήσει αυτή η τάση, το εμπόριο θα μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό προς το «νότο».

    «Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές των επιχειρηματιών μας, οι οποίες αποτυπώνονται και στον Τύπο, βλέπουμε με βαθιά θλίψη ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διαστάσεις του κινδύνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία υπενθυμίζει ότι το πελατειακό δυναμικό που προέρχεται από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου έπαιξε σοβαρό ρόλο στην ανάκαμψη της «οικονομίας της ΤΔΒΚ» μετά το ξέσπασμα του Covid-19 και δημιούργησε μια σοβαρή πηγή για την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων.

    Αναφέρονται και τα εξής στην ανακοίνωση:

    «Λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία, ο οποίος διαταράσσει τη σταθερότητα των τιμών, και της έλλειψης μέτρων για την προστασία της ανταγωνιστικότητας της 'ΤΔΒΚ', έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι οι δικοί μας πολίτες κάνουν τις αγορές τους από τη νότια Κύπρο, πόσο μάλλον να δέχονται πελάτες από τη νότια Κύπρο. Αυτή η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με το πρόβλημα του κρέατος, συνεχίζεται παρά την έναρξη των εισαγωγών κρέατος και αποτελεί σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις μας. Το Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να συμβάλλει και να συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς του για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας, παρακολουθώντας στενά αυτή τη διαδικασία».

    (ΑΚ)

    [12] Τουρκική Εμπορική Έκθεση το Νοέμβριο με συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (11.07.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι τουρκική εμπορική έκθεση, η οποία αποτελεί πλατφόρμα με στόχο την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών μεταξύ της «ΤΔΒΚ», του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργισίας, της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, της Ουγγαρίας και του Τουρκμενιστάν, θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ 7-9 Νοεμβρίου.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), Ομέρ Κοτζαμάν (Omer Kocaman) ανέφερε στην προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ότι η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης του τουρκικού κόσμου υπερβαίνει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και ότι υπάρχει όραμα για το 2040 και στρατηγική για το 2026.

    (ΙΣ)

    [13] Υπογραφή «μνημονίου» μεταξύ «DAU» και Πανεπιστημίου Al-Ahliyya του Αμάν

    Η K?br?s (11.07.24) γράφει ότι υπογράφηκε «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου («DAU») και του Πανεπιστημίου Al-Ahliyya του Αμάν με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού προσωπικού, των φοιτητών και των ερευνητικών ομάδων».

    Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας, επιδιώκεται η πραγματοποίηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ανταλλαγής ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ των «δύο πανεπιστημίων», η πρόσκληση ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες όπως κατάρτιση, διαλέξεις, συνέδρια, συμπόσια, εργαστήρια και ανταλλαγή εμπειριών και η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών προς αμοιβαίο όφελος.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Ιορδανικού πανεπιστημίου ο καθηγητής Dr. Sari Hamdan, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Al-Ahliyya και εκ μέρους του «DAU» ο «πρύτανης» του καθηγητής, Dr. Hasan K?l?c.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Έρντογαν ? Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (10.07.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο περιθώριο της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, ο Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα που βασίζεται στην καλή γειτονία και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

    Ο Ερντογαν ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.

    Επαφές Έρντογαν με Μελόνι και Σόλτς

    Εξάλλου, η Aksam (10.07.24 aksam.com.tr) γράφει ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, ο Έρντογαν συναντήθηκε επίσης και με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τα βήματα που πρέπει να γίνουν και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται γι' αυτό. Είπε επίσης ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστούν ειρηνικά οι εντάσεις στην περιοχή και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για το σκοπό αυτό.

    Στην Τουρκία η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026

    Τέλος, το κρατικό κανάλι TRT Haber (11.07.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι στην τελική δήλωση του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής της συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μετά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία το 2025.

    (ΓΜ)

    [02] Επίσκεψη Οζέλ στο αρχηγείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βοσνία ? Ερζεγοβίνη

    Η Βirgun (10.07.24 birgun.net) γράφει ότι πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ επισκέφθηκε το αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Ο Οζέλ ταξίδεψε χθες στο Σεράγεβο για την 29η επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

    Στα πλαίσια των επαφών του, ο Οζέλ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρέσβη Σαντίκ Μπαπούρ Γκιργκίν. Στη συνέχεια ο Οζέλ επισκέφθηκε το αρχηγείο της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    (ΓΜ)

    [03] Προηγείται το CHP σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    H διαδικτυακή Τ24 (11.07.24 t24.com.tr) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Panorama, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 35% έναντι 32,1% του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7-14 Ιουνίου με δείγμα 2.160 ατόμων.

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές σήμερα», το CHP έρχεται πρώτο με 35% και ακολουθεί το ΑΚΡ με 32,1%. Ακολουθούν το φιλοκουρδικό κόμμα DEM με 9%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 7,1%, το Κόμμα της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) με 6%, το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi) με 3,6%, το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) με 2,7% και το Εργατικό Κόμμα (Isci Partisi) με 1,4%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 3,2%.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 11 July 2024 - 11:31:53 UTC