Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 July 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-06-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 113/2024 12.06.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Έρντογαν προσκάλεσε τον πρόεδρο του CHP να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής
  • [02] Δεν απομακρύνεται από το τραπέζι των συνομιλιών, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [03] Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με συμμετοχή ξένων παρατηρητών
  • [04] Τουρκοκύπριος αρθρογράφος επικρίνει τη χαμηλή προσέλευση Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές
  • [05] Συνάντηση Τατάρ με τον αντιπροσωπεία του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου»
  • [06] Στοιχεία σχετικά με τελειόφοιτους μαθητές λυκείων
  • [07] «Δημοκρατία Καζίνο Βορείας Κύπρου»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Έρντογαν – Οζέλ με αντικείμενο την οικονομία και το σύνταγμα
  • [02] Στοιχεία για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα σε άρθρο πρώην συμβούλου του Ντενκτάς
  • [03] Συνάντηση Φιντάν – Πούτιν στη Μόσχα
  • [04] Συνάντηση Σιμσέκ με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Έρντογαν προσκάλεσε τον πρόεδρο του CHP να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής

    O παράνομος Bayrak (12.06.24 brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι «επιθυμία μας είναι να εορτάσουμε όλοι μας την επέτειο στην ΤΔΒΚ».

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Oμέρ Τσελίκ, ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Οζέλ εξέφρασε την άποψη ότι, το CHP και τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν να επιδείξουν πνεύμα ισχυρής ενότητας στην τελετή για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Αναφέροντας ότι πλησιάζει η επέτειος της τουρκικής εισβολής, ο Τσελίκ υπογράμμισε τη συνεισφορά των Ετσεβίτ και Έρμπακαν και είπε ότι Έρντογαν δήλωσε ότι επιθυμία τους είναι να εορτάσουν όλοι μαζί την επέτειο στα κατεχόμενα.

    Ο Οζέλ θα έρθει στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου συνοδευόμενος από 174 μαχητές

    Η διαδικτυακή MyK?br?s (12.06.24 mykibris.com), εξάλλου, γράφει ότι, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του CHP, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο Οζέλ θα έρθει στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, συνοδευόμενος από 174 μαχητές για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γιουτζέλ υπενθύμισε ότι το πρώτο ταξίδι του Οζέλ στο «εξωτερικό» ήταν στα κατεχόμενα και σε αυτό αναφέρθηκε στη θέλησή τους, ως κόμμα του Ετζεβίτ, να βρίσκονται στην Κύπρο κατά την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οζέλ στα κατεχόμενα προετοιμάζεται εδώ και τρεις μήνες και ότι ο Οζέλ θα συνοδεύεται από 174 μαχητές που συμμετείχαν στην τουρκική εισβολή. «Αυτό», σημείωσε, « θα προσδώσει άλλη αξία και σημασία στην επίσκεψη».

    (ΓΜ)

    [02] Δεν απομακρύνεται από το τραπέζι των συνομιλιών, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η K?br?s (12.06.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προέβη σε δήλωση σχετικά με τις αναρτήσεις ορισμένων «βουλευτών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ειδήσεις που έγιναν κατά την ενημέρωση της κλειστής συνεδρίασης για τις τελευταίες εξελίξεις στη «βουλή». Ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε ότι δεν απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Λόγω των εμπειριών σχεδόν 60 ετών και της αμετάβλητης στάσης των Ελληνοκυπρίων, είναι σύμφωνο με την πολιτική φιλολογία και τον ορθό τρόπο να απαιτήσουμε την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της ΤΔΒΚ με το ελληνοκυπριακό κράτος του νότου πριν καθίσουμε στο τραπέζι για μια συμφωνία που να προβλέπει τη συνεργασία των δύο κρατών. Σήμερα, όσοι επικρίνουν τον αγώνα μας για την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του Τουρκοκυπριακού Λαού θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις εμπειρίες των προηγούμενων προέδρων μας που υπηρέτησαν στις ίδιες θέσεις και τους στήριξαν», ισχυρίστηκε.

    «Μην αγνοείται την εικόνα που προέκυψε στις ευρωεκλογές»

    «Ο ισχυρισμός όσων αγνοούν την εικόνα που προέκυψε στις ευρωεκλογές, όσων προσπαθούν να παρουσιάσουν την ομοσπονδιακή λύση ως τη μόνη επιλογή, όσων έχουν τη νοοτροπία ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να σύρονται πίσω από τους Ελληνοκύπριους , ότι έφυγα από το τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων δεν είναι αληθινός. [...] Στις συνομιλίες, εξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί λύση στις συνομιλίες για την ομοσπονδία τα τελευταία 50 χρόνια και τόνισα ότι για μια βιώσιμη λύση πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού και στη συνέχεια τα δύο κράτη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπέβαλε καν κάποια πρόταση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που μια διαδικασία διαπραγμάτευσης ερχόταν στην ατζέντα της ιστορικής διαδικασίας, στην πλευρά μας έλεγαν 'καθίστε στο τραπέζι, αν οι Έλληνες επιδείξουν αδιαλλαξία, δεν θα σας εμποδίσουμε πλέον το δρόμο', αλλά αυτό δεν ίσχυε καθόλου [...].

    Δήλωσαν ανοιχτά και απαίτησαν ότι στόχος τους ήταν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπήρχαν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και να εμποδίσουν την Τουρκική Δημοκρατία να επέμβει μονομερώς στρατιωτικά σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι στους Τουρκοκύπριους. [...] Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση κατέληξαν σε αποτυχία τον Ιούλιο του 2017 λόγω της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να εγκαταλείψει τη θέση της που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα [...]», είπε.

    «Η πλειοψηφία βουλής και λαού είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών»

    Ανέφερε επίσης και τα εξής: «Η επιμονή σε μοντέλα που έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί ανεπιτυχή για διάφορους λόγους εξυπηρετεί τη διατήρηση του status quo, όπως έχει αποδειχθεί εδώ και 56 χρόνια.

    Η διαπίστωση ότι η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου μας, όπως και η σαφής πλειοψηφία του λαού μας, είναι υπέρ της πολιτικής της λύσης των δύο κρατών που ακολουθούμε, την οποία υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία, μας έδωσε νέα δύναμη απέναντι στους συνομιλητές μας. [...]

    Το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι εξίσου κυρίαρχος με τον ελληνοκυπριακό λαό δεν είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αναβληθεί για μετά τη λύση. Η ισότιμη θέση του τουρκοκυπριακού λαού δεν είναι επίσης ένα δικαίωμα που πρέπει να αναβληθεί για μετά τη λύση. Η αναβολή του για μετά τη λύση σημαίνει την παράδοση ακόμη και της επιβεβαίωσης της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας στη συναίνεση των Ελληνοκυπρίων. Δυστυχώς, η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει πόσο λανθασμένη είναι αυτή η προσέγγιση.

    Πριν από 20 χρόνια, μετά τα δημοψηφίσματα του Σχεδίου Ανάν που διεξήχθησαν ξεχωριστά και ταυτόχρονα, χάθηκαν άλλα 20 χρόνια ως αποτέλεσμα μιας προσέγγισης που συνέχισε από εκεί που σταμάτησε κάνοντας βήματα πίσω από το Σχέδιο Ανάν σε ένα περιβάλλον όπου οι υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας δεν τηρήθηκαν, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, με τρόπο που να νομιμοποιεί την απόρριψη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Ο Τουρκοκυπριακός λαός θέλει να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα δικαιώματά του»

    Σήμερα, με τους ίδιους λόγους, προτάσσω το νέο μου όραμα για να βάλω ένα τέλος στην πολιτική που προέκυψε με την ψυχολογία της ενοχής, με την προσέγγιση της επένδυσης στα αναλώσιμα μέσα στα πλαίσια των κανόνων που καθορίζει το status quo. Αυτό που χρειάζεται ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι ένα μέλλον που η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι έτοιμη να του δώσει. Ο Τουρκοκυπριακός λαός θέλει να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα δικαιώματά του. Λέω όχι στην πολιτική της ελληνοκυπριακής ηγεσίας να εξομαλύνει την καταπίεση του λαού μας σαν να μην υπάρχει πολιτική καταπίεσης, κακοποίησης και απομόνωσης.

    Συνέχισα τις εποικοδομητικές μου διαβουλεύσεις με τον Προσωπικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, MariA Angela Holguin από την ημέρα που διορίστηκε. Μοιράστηκα μαζί του αυτό που αποκαλούμε 3D, το οποίο αποτελείται από άμεσο εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας επαφή, ως τα πρώτα βήματα που μπορούν να γίνουν για να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Μετέφερα επίσης τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και στην ίδια ότι η κατάσταση στην οποία τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας παραβιάζονται εδώ και 61 χρόνια πρέπει να αλλάξει. Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας παραβιάζονται εδώ και 61 χρόνια λόγω της ελληνοκυπριακής πολιτικής. Μια νέα και επίσημη διαδικασία δεν θα ξεκινήσει μέχρι να αρθεί αυτή η πολιτική. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι η ανισότητα του καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών. Η έρευνα που διεξάγω με την Holguin για το κατά πόσο υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των μερών αποσκοπεί και στη διασφάλιση αυτού του γεγονότος. Στο παρόν στάδιο, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Θα συνεχίσω να εργάζομαι εποικοδομητικά με Maria Angela Holguin για τον εναπομείναντα ένα μήνα της θητείας της», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [03] Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με συμμετοχή ξένων παρατηρητών

    Η εφημερίδα Gunes (12.06.24) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε η χερσαία φάση της άσκησης έρευνας και διάσωσης «Μάρτυρας Υπολοχαγός Caner Gonyeli-2024» σε περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Την άσκηση παρακολούθησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο «Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία» Μετίν Φεϊζίογλου, ο «διοικητής των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων Κύπρου» Υποστράτηγος Sebahattin K?l?nc, ο «διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας» Υποστράτηγος Osman Aytac, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουρούλογλου, η Nukhet Gonyeli, σύζυγος του Μάρτυρα Υπολοχαγού Caner Gonyeli, στρατιωτικοί «αξιωματούχοι», ορισμένοι «γραφειοκράτες», εκπρόσωποι του Τύπου από την Τουρκία και το εξωτερικό, καθώς και ξένοι παρατηρητές από το Μπαγκλαντές, τη Μαυριτανία και το Αζερμπαϊτζάν.

    Η άσκηση περιλαμβάνει δύο φάσεις, χερσαία και θαλάσσια, με βάση τρία διαφορετικά σενάρια. Η χερσαία φάση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή «101 Evler» της Κερύνειας και αφορούσε ανεύρεση αεροπλάνου που εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από την Κερύνεια και η θαλάσσια φάση θα διεξαχθεί αύριο στα ανοικτά των ακτών της Αμμοχώστου.

    Στη χερσαία φάση της άσκησης συμμετείχαν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές διοικήσεις από την Τουρκία, καθώς και κέντρα συντονισμού έρευνας και διάσωσης σε όλα τα επίπεδα, ενώ από το κατοχικό καθεστώς συμμετείχαν συνιστώσες της «διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας», της «γενικής διεύθυνσης αστυνομίας», του «υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών», του «υπουργείου υγείας», του «υπουργείου γεωργίας και φυσικών πόρων» και της «προεδρίας του οργανισμού πολιτικής άμυνας».

    Ικανοποίηση Τατάρ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος και υπερήφανος που ήταν παρών στην άσκηση και δήλωσε: «Η άσκηση ήταν πολύ επιτυχής. [...] Για άλλη μια φορά είδαμε εδώ ότι εμείς, ως ΤΔΒΚ, μπορούμε να βοηθήσουμε όχι μόνο τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και τους μετανάστες σε διεθνή ύδατα και σε μια σειρά από άλλες καταστροφές».

    Αναφέροντας ότι είδαν στην άσκηση «τι μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο κυρίαρχο έδαφος της ΤΔΒΚ, στα χωρικά της ύδατα, στην ηπειρωτική της περιοχή και στον εναέριο χώρο», ο Τατάρ είπε: «Ως συμμετέχων σε αυτές τις ασκήσεις, είδα ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά με την ανάπτυξη του εξοπλισμού και της τεχνολογίας και τις επενδύσεις που γίνονται εδώ».

    (ΙΣ)

    [04] Τουρκοκύπριος αρθρογράφος επικρίνει τη χαμηλή προσέλευση Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές

    O αρθρογράφος της Yeni Duzen (12.06.24) Σερχάτ Ιντζιρλί (Serhat Incirli), σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα με τίτλο «Απλώσαμε βούτυρο στο ψωμί των εχθρών της λύσης», αναφέρεται στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, εκφράζοντας την άποψη ότι το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές ήταν η τελευταία υπογραφή για τον αφανισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Στο άρθρο του, ο Ιντζιρλί γράφει και τα εξής:

    «Τα βασικά προβλήματα του κυπριακού προβλήματος είναι 'το περιουσιακό και το εδαφικό'!

    Ο μεγαλύτερος φόβος των Τουρκοκυπρίων, ή των Τούρκων που ζουν στην Κύπρο, ή των Τούρκων της Κύπρου, όπως αποκαλούνται τον τελευταίο καιρό, είναι ο φόβος της απώλειας της γης και των περιουσιών που κατασχέθηκαν το 1974!

    Πρόκειται για κάτι σαν πλιατσικοφοβία!

    Η φοβία της απώλειας των λαφύρων!

    *-*-Το μεγαλύτερο πρόβλημα ή όνειρο των Ελληνοκυπρίων είναι να ανακτήσουν μια μέρα τα εδάφη και τις περιουσίες τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1974- τουλάχιστον αν όχι, να πάρουν τα χρήματά τους...-

    *-*-Η εκ περιτροπής προεδρία, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, οι Τούρκοι μετανάστες, οι στρατιώτες, οι στρατιωτικές βάσεις- αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα!

    *-*-Η μη λύση θα συνεχιστεί! Η εικόνα είναι ξεκάθαρη!

    *-*-Δεν υπάρχει πλέον πραγματική βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας!

    Πρώτον, η Τουρκία έχει εξαλείψει αυτή τη βούληση σε μεγάλο βαθμό...

    Έπειτα, η τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι εκλογές της Κυριακής αφορούσαν μόνο '...την αποστολή ενός Τουρκοκύπριου στην Ευρώπη', δεν πήγε στις κάλπες και έχασε την ευκαιρία να γίνει μια κοινωνική δύναμη...

    Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο ψωμί και το βούτυρο του Ερσίν Τατάρ και των ομοίων του που δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να επιστρέψουν τα λάφυρα, και εκείνων που δεν έχουν καμιά άλλη έγνοια, παρά να κρατούν όλη την κλεμμένη περιουσία και να μην την επιστρέφουν!

    -*-*-Αν είχαμε πάει στις κάλπες με ένα ισχυρό αριθμό ανθρώπων- δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα σαν το ΕΛΑΜ να σταθεί τόσο δυνατά! Τώρα το ΕΛΑΜ και η ρατσιστική - φασιστική σκέψη που εκπροσωπεί, δυστυχώς γίνεται υπερδύναμη! Αυτό δίνει πάλι την ευκαιρία σε ανθρώπους σαν τον Τατάρ να αυξήσουν το αφήγημα όπως...'βλέπετε, δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί τους'...

    *-*-Λύση; Ποια λύση; Ποια λύση του Κυπριακού; Μπορείτε να συνεχίσετε να υποτιμάτε τις εκλογές της Κυριακής, αλλά το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές είναι η τελευταία υπογραφή για τον αφανισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας!

    Είναι και το βούτυρο στο ψωμί των εχθρών της λύσης!

    Δεν υπάρχει λύση!

    Δεν τίθεται θέμα ακόμη και για ένα θαύμα!

    *-*-Πώς γίνεται; μόνο 5 χιλιάδες άνθρωποι από τους 100 χιλιάδες;

    Άντε από εδώ!

    Τελείωσε!

    Η ταινία τελείωσε!

    *-*-Θα αλλάζαμε το αποτέλεσμα;

    Δεν βλέπω γιατί όχι!

    Θα μπορούσε! Ναι, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Niyazi Kizilyurek) θα έπρεπε να είχε εκλεγεί...

    Αλλά, το κύριο ζήτημα δεν ήταν η επανεκλογή Κιζίλγιουρεκ...Ήταν να έρθει πρώτο το ΑΚΕΛ, το κόμμα στο οποίο μπορούμε να σταθούμε πιο κοντά όσον αφορά την ομοσπονδιακή λύση, τη φιλία, την αδελφοσύνη και την αλληλοκατανόηση, και να τραβήξει το Volt προς τα πάνω...».

    (ΑΚ)

    [05] Συνάντηση Τατάρ με τον αντιπροσωπεία του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου»

    Σύμφωνα με τη K?br?s (11.06.24 kibrisgazetesi.com), o Toυρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε συνάντηση με τον «πρόεδρο» και το «διοικητικό συμβούλιο» του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» (ΚΤSO).

    Σε ανακοίνωσή της, η λεγόμενη προεδρία αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση ο Τατάρ είπε ότι εκτιμά όλους τους βιομηχάνους οι οποίοι κάνουν θυσίες, παρά τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη «χώρα» εδώ και χρόνια.

    Αναφέροντας ότι επισκέπτεται συχνά βιομηχανικές ζώνες, ο Τατάρ δήλωσε ότι «με τις επενδύσεις που γίνονται παρά τις δύσκολές συνθήκες, δημιουργούνται επώνυμες αξίες για την οικονομία και την παραγωγή της χώρας».

    Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή είναι δυνατή η προώθηση και η πώληση των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε: «Προωθούμε επίσης αυτές τις ευκαιρίες από κοινού. Ως προεδρία, είμαστε πάντα εδώ για να ξεπερνάμε κάποια εμπόδια με πολιτική διάσταση», δήλωσε.

    Αναφέροντας ότι ο «βιομηχανικός τομέας» και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αξία τους την επόμενη περίοδο με την αύξηση των τουριστικών δραστηριοτήτων, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του κατασκευαστικού τομέα, των μελετών Ar-Ge, των νέων επενδύσεων, ο Τατάρ τόνισε τη σημασία της προστασίας και ενθάρρυνσης των δικών τους βιομηχάνων και παραγωγών.

    «Εάν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, αυτός πρέπει να γίνεται υπό ευνοϊκές συνθήκες», δήλωσε ο Τατάρ και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης του «κράτους» στους βιομήχανους προκειμένου να διατηρήσουν την επιτυχία τους ανά πάσα στιγμή.

    (ΑΚ)

    [06] Στοιχεία σχετικά με τελειόφοιτους μαθητές λυκείων

    Η εφημερίδα K?br?s (12.06.24) γράφει ότι ο Μπεχτζέτ Τσελεμπί (Behcet Celebi), λεγόμενος διευθυντής του τμήματος ανώτατης εκπαίδευσης και εξωτερικών σχέσεων του υπουργείου εθνικής παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, προέβη σε γραπτή δήλωση σχετικά με τις Εξετάσεις των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (YKS) που διεξήχθησαν από το Κέντρο Μέτρησης, Επιλογής και Τοποθέτησης (OSYM) της Τουρκίας σε τρεις συνεδρίες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Η γραπτή δήλωση του Τσελεμπί έχει ως εξής: «Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με την Τουρκία στα εξεταστικά κέντρα στην ΤΔΒΚ. Στα εξεταστικά κέντρα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, 1826 μαθητές εγγράφηκαν για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Ενώ 1113 από τους μαθητές που εγγράφηκαν στις εξετάσεις φοιτούν στο τελευταίο έτος του λυκείου, οι υπόλοιποι 713 μαθητές είναι μαθητές που αποφοίτησαν από διάφορα λύκεια τα προηγούμενα χρόνια.

    Από τους 1113 μαθητές που φοιτούν στο τελευταίο έτος του λυκείου, 407 φοιτούν σε κανονικά λύκεια, 210 σε επαγγελματικά λύκεια, 209 σε τουρκικά κολέγια Maarif, 97 σε ιδιωτικά κολέγια, 176 σε Λύκειο Ανατολίας / Επιστημονικό Λύκειο, 12 σε Λύκειο Ανοικτής Εκπαίδευσης και 2 σε άλλα λύκεια.

    Από τους 713 μαθητές που αποφοίτησαν: 196 αποφοίτησαν από κανονικά λύκεια, 263 από επαγγελματικά λύκεια, 24 από τουρκικά κολέγια Maarif, 26 από ιδιωτικά κολέγια, 64 από λύκεια της Ανατολίας / Επιστημονικά λύκεια και 23 από άλλα λύκεια. Ο αριθμός των μαθητών από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου που έδωσαν εξετάσεις σε εξεταστικό κέντρο εκτός των εξεταστικών κέντρων της ΤΔΒΚ είναι 62».

    (ΙΣ)

    [07] «Δημοκρατία Καζίνο Βορείας Κύπρου»

    Η εφημερίδα Ozgur Gazete (12.06.24 ozgurgazetekibris.com) δημοσιεύει δηλώσεις του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Σαμί Οζουσλού, ο οποίος μιλώντας στη γενική συνέλευση της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος υποστήριξε ότι η ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» θα πρέπει να αλλάξει σε «Δημοκρατία Καζίνο της Βόρειας Κύπρου» (ΔΚΒΚ) [Σημ. Μτφρ.: KKKC στα τουρκικά, CRNC στα αγγλικά], και δήλωσε ότι αυτές οι ονομασίες θα ήταν πιο κατάλληλες σύμφωνα με το «νομοσχέδιο» για τα Τυχερά Παίγνια (Τροποποίηση) που στάλθηκε στους λεγόμενους βουλευτές από την «προεδρία της βουλής» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες το βράδυ.

    Ο Οζουσλού δήλωσε ότι υπάρχει ήδη ένα «νομοσχέδιο για τα Τυχερά Παίγνια (Τροποποιητικό)» ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής οικονομικών και ότι δεν έχει αποσυρθεί και ότι ενώ το «νομοσχέδιο» αυτό βρίσκεται ενώπιον της «επιτροπής», η λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος έχει ετοιμάσει ένα νέο «νομοσχέδιο» και με αυτό γίνεται αντιληπτό ότι το πιο σημαντικό σημείο της ατζέντας της «κυβέρνησης» είναι το άνοιγμα νέων καζίνο.

    Εξηγώντας ότι στο πρώτο προσχέδιο προβλεπόταν διαφορετική δυναμικότητα κλινών σε διάφορες περιοχές, μεταξύ 300 και 500, ο Οζουσλού ανέφερε ότι στο νέο «νομοσχέδιο» που ήρθε τώρα, επιθυμούν να επιβάλουν απαίτηση χωρητικότητας 700 κλινών για την προαδειοδότηση καζίνο, ενώ έχουν συμπεριλάβει ρήτρα εξαίρεσης ότι «άδειες που πρέπει να ληφθούν πριν τεθεί σε ισχύ αυτός ο νόμος μπορούν να ληφθούν για δυναμικότητα άνω των 500 κλινών», αριθμός που συμπίπτει με τις 538 κλίνες που θα διαθέτει το ξενοδοχείο που θέλει να κατασκευάσει ο Εμρουλάχ Τουρανλί, ιδιοκτήτης της εταιρείας T&T, στο παλιό κτήριο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

    Αναφέροντας ότι στόχος του σχεδίου νόμου δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Τύμπου και το πιθανό καζίνο του, αλλά και η δημιουργία καζίνο σε όλη τη «χώρα,» ο Οζουσλού σημείωσε ότι ο νέος νόμος επιτρέπει επίσης τη μεταβίβαση των αδειών καζίνο, ότι δεν υπήρχε μεταβίβαση πριν και ότι έπρεπε να γίνει νέα αίτηση για άδειες που τερματίζονταν.

    Εξήγησε, επίσης, ότι τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (ΤΜΚ), τα οποία στο προηγούμενο νομοσχέδιο προβλέπονταν ως 5%, μειώθηκαν κατά 4%, ενώ τα κονδύλια που θα διατεθούν στο λεγόμενο υπουργείο τουρισμού αυξήθηκαν από 47% σε 53% και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πάρε-δώσε» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

    Ο Οζουσλού δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των τραπεζιών στα καζίνο θα αυξηθεί από 7 σε 10 και ο αριθμός των μηχανών θα αυξηθεί από 75 σε 100, και με αυτή την αλλαγή αποκαλύπτεται η πρόθεση για περισσότερα τυχερά παιχνίδια με νέους πελάτες. Πρόσθεσε και τα εξής: «Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τουρνουά τυχερών παιχνιδιών. Ενώ εμείς περιμένουμε τους Τουρκοκύπριους αθλητές μας να συμμετάσχουν σε διεθνή αθλητικά τουρνουά και να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας εκεί, εσείς σε ένα παράλληλο σύμπαν κυνηγάτε να αποκτήσετε φήμη με διεθνή τουρνουά τυχερών παιχνιδιών».

    Λέγοντας ότι «αφαίρεσαν από τον υφιστάμενο νόμο το άρθρο 'να μην έχουν καταδικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αδικήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας' για τους διευθυντές ή/και τους μετόχους και τους διαχειριστές των εταιρειών που θα ανοίξουν καζίνο με ποσοστό 20% ή περισσότερο, ο Οζουσλού υποστήριξε ότι έτσι δίνεται το δικαίωμα σε ανθρώπους που ξεπλένουν έσοδα από εγκλήματα και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία να ανοίξουν καζίνο, να είναι μέτοχοι ή διευθυντές ή διαχειριστές και αναρωτήθηκε «αν για αυτούς φτιάχνεται ο νόμος»; Κατηγόρησε, επίσης, την λεγόμενη κυβέρνηση ότι «με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούν τη σχέση μαφίας-καζίνο» ενώ ανέφερε ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες της Τουρκίας να βγει από τη γκρίζα λίστα για ξέπλυμα χρήματος.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Έρντογαν – Οζέλ με αντικείμενο την οικονομία και το σύνταγμα

    Η Aksam (11.06.24 aksam.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ και συζήτησαν μεταξύ άλλων για την οικονομία και το νέο σύνταγμα.

    Ο Έρντογαν επισκέφθηκε τον Οζέλ στα κεντρικά γραφεία του CHP και η συνάντηση τους διήρκεσε 1,5 ώρα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης AKΡ Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του μετά συνάντηση ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση του συντάγματος και τα οικονομικά θέματα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

    «Ευχή και επιθυμία μας είναι να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων με ισχυρό τρόπο, να αποφευχθούν οι πολωτικές μορφές πολιτικής που κουράζουν και αναστατώνουν το έθνος μας και να υπάρχει ανταγωνισμός στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής και του αγώνα των υπηρεσιών».

    Ο Τσελίκ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο διορισμός διαχειριστών για δήμους που συνδέονται με την τρομοκρατία και δήλωσε ότι η στάση του ΑΚΡ στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει συνάντηση με άλλα πολιτικά κόμματα, ο Τσελίκ είπε ότι δεν έχουν τέτοια ατζέντα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου Ερντογάν.

    (ΓΜ)

    [02] Στοιχεία για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα σε άρθρο πρώην συμβούλου του Ντενκτάς

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Veryans?n TV (11.06.24 veryansintv.com) κάτω από τον τίτλο: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν έπεσαν στην παγίδα των Ελληνοκυπρίων και των υποστηρικτών των Ελληνοκυπρίων, υπερασπίστηκαν την ΤΔΒΚ», δημοσιεύει άρθρο του Σελαχχαττίν Ισμαήλ, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς. Ανάμεσα σε άλλα ο Ισμαήλ κατηγορεί τους τρεις Τουρκοκύπριους υποψήφιους στις Ευρωεκλογές ότι ήταν η 5η φάλαγγα ενάντια στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και ότι έκαναν αντι-τουρκική προπαγάνδα και χαιρετίζει την μη εκλογή τους.

    Στο πλαίσιο αυτό κάνει αναφορά στους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους και στον πληθυσμό στα κατεχόμενα και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

    «[...] Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, τον οποίο εκθέτω συνεχώς, έλαβε μόνο 4,485 ψήφους από τους Τουρκοκύπριους, παρά την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), ο υποψήφιος του δικοινοτικού κόμματος VOLT Χουλουσί Κιλίμ έλαβε 621 ψήφους και ο υποψήφιος των Πρασίνων Όζ Καραχάν έλαβε 367 ψήφους.

    [...]

    Ενώ ο πληθυσμός της ΤΔΒΚ ήταν 450.000, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ετοίμασε ειδικό κατάλογο ψηφοφόρων που αποτελούνταν από 103.269 άτομα στα οποία εξέδωσε ταυτότητες και διαβατήρια.

    Το 2019, ο αριθμός αυτός ήταν 80.862 χιλιάδες. Το 2019, 5804 «Τούρκοι» πέρασαν στο νότο και ψήφισαν.

    Στις προχθεσινές εκλογές, αν και ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 22.000, ο αριθμός αυτών που ψήφισαν παρέμεινε στις 5.523.

    Αυτό δεν αποτελεί ούτε το 1% του συνολικού πληθυσμού της ΤΔΒΚ.

    Τουλάχιστον 3.000 από αυτούς τους ανθρώπους ζουν στο νότο, εργάζονται στο νότο, συναλλάσσονται με το νότο, με άλλα λόγια, συνδέονται με το νότο μέσω του στομαχιού τους.

    Οι υπόλοιποι είναι μέλη δικοινοτικών ομάδων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ/ΗΠΑ και τους Ελληνοκύπριους, με πλύση εγκεφάλου από το παραδοσιακό CTP, το οποίο είναι 'μαστραπάς στην ουρά του ΑΚΕΛ', το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα, και τις δωσίλογες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Περίπου 98.000 άτομα με ταυτότητες και διαβατήρια της 'Κυπριακής Δημοκρατίας' δεν πήγαν να ψηφίσουν.

    Αυτό αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που έχουν διαβατήρια/ταυτότητες 'Κυπριακής Δημοκρατίας' δεν αγοράζουν αυτά τα διαβατήρια επειδή υποστηρίζουν το ελληνοκυπριακό κράτος, αλλά επειδή θέλουν να σπάσουν το εμπάργκο και την απομόνωση, να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και να παρέχουν στα παιδιά τους δωρεάν εκπαίδευση σε χώρες της ΕΕ.

    Με άλλα λόγια, 98 χιλιάδες από τους 103 χιλιάδες ανθρώπους με ταυτότητα/διαβατήριο 'Κυπριακή Δημοκρατία' υποστηρίζουν την ΤΔΒΚ και απορρίπτουν την ελληνοκυπριακή κυριαρχία.

    Στις εκλογές του 2019, 25.000 Ελληνοκύπριοι ψήφισαν Νιαζί και τον βοήθησαν να κερδίσει. Σε αυτές τις εκλογές, οι Έλληνοκύπριοι απέτρεψαν την εκλογή τους, μη ψηφίζοντας ούτε αυτόν ούτε τους άλλους.

    Αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά ότι όσο συνεργάσιμοι κι αν είναι, όσο κι αν αρνούνται την τουρκοφροσύνη τους, δεν θα είναι ευνοϊκοί για τους Ελληνοκύπριους.

    Ακόμα και το να έχουν τουρκικό όνομα είναι αρκετό για να τους ασκήσουν βέτο οι Ελληνοκύπριοι που μισούν τους Τούρκους.

    Τα αποτελέσματα αυτά είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του γεγονότος ότι σε μια ενωμένη Κύπρο, εάν υπάρχει ένας ενιαίος κατάλογος ψηφοφόρων και μια ενιαία ενιαία εκλογική διαδικασία, οι Ελληνοκύπριοι θα αποκλείσουν πλήρως τους Τούρκους με βάση την πληθυσμιακή τους πλειοψηφία, θα καταστρέψουν την πολιτική βούληση των Τούρκων και θα επιβάλουν τη δική τους βούληση.

    Μόνο ο τουρκοκυπριακός λαός μπορεί να προστατεύσει τη δική του βούληση, να εκλέξει τους δικούς του αντιπροσώπους και να ζήσει ως ανεξάρτητος και κυρίαρχος λαός στο δικό του ξεχωριστό κράτος.

    Αυτό είναι ένα ακόμη μάθημα αυτών των εκλογών. Ο λαός μας το είδε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα και προστάτευσε την ΤΔΒΚ με τη μη συμμετοχή του στις ελληνοκυπριακές εκλογές», υποστηρίζει και σημειώνει επίσης πως ξεκάθαρος νικητής των εκλογών ήταν το ΕΛΑΜ.

    'Μόνο λύση, η λύση δύο κρατών'

    Γράφει και τα εξής ο πρώην σύμβουλος του Ντενκτάς: «Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα αντι-τουρκικά και ξενοφοβικά δεξιά κόμματα στο ελληνοκυπριακό κράτος έχουν φτάσει συνολικά περίπου στο 70% των ψήφων. Αυτό έχει οδηγήσει τα όνειρα της ομοσπονδίας ακόμα πιο βαθιά στο έδαφος και έχει δείξει ξανά σε όλους ότι η μόνη ρεαλιστική/μόνιμη λύση είναι ένας συμβιβασμός που βασίζεται σε δύο αναγνωρισμένα ξεχωριστά κράτη. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν πρέπει να κάνουν ούτε εκατοστό πίσω από αυτή την εθνική πολιτική. Η ΤΔΒΚ θα πρέπει να προβεί εκ των προτέρων στις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις, προκειμένου να μην βιώσει τις ίδιες ταπεινώσεις στις εκλογές 5 χρόνια αργότερα. Στις ελληνοκυπριακές εκλογές θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή κανονισμοί που θα ακυρώνουν την υπηκοότητα όσων είναι υποψήφιοι από ελληνοκυπριακά κόμματα και θα τους απαγορεύουν να διεξάγουν εκλογικές δραστηριότητες στην ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [03] Συνάντηση Φιντάν – Πούτιν στη Μόσχα

    To κρατικό κανάλι TRT Haber (11.06.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έγινε δεκτός από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στη Ρωσία, όπου βρέθηκε για τη διευρυμένη σύνοδο των BRICS+ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των BRICS.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο Fidan μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πούτιν κατά τη διάρκεια της υποδοχής και δήλωσε: «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πηγαίνουν πραγματικά πολύ καλά. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το εμπόριο».

    Ο Φιντάν είπε επίσης τα εξής: «Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουμε όλες τις δυνατές δραστηριότητες διαμεσολάβησης για την Ουκρανία. Κάνουμε επίσης ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε την πολιτική σταθεροποίησης που έχετε προωθήσει ως δύο ηγέτες για τη Συρία".

    Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εργασίες των BRICS. Θα υποστηρίξουμε οπωσδήποτε την επιθυμία της Τουρκίας να είναι μαζί με τις χώρες αυτής της Ένωσης με κάθε δυνατό τρόπο».

    Τονίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεπίδραση όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, ιδίως στην περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο χώρες, ο Πούτιν δήλωσε: «Όλα όσα μόλις ανέφερα είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταξύ των προτεραιοτήτων μας και αναπτύσσονται αποτελεσματικά».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Πούτιν δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία. Φυσικά, όλες οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα υπό την ηγεσία και με την άμεση υποστήριξη του φίλου μου, του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν».

    «Παίξαμε σημαντικό ρόλο στην επίλυση της συριακής κρίσης»

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία ο ρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση της συριακής κρίσης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι σωστό να συνεχίσουμε το σχήμα της Αστάνα, να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, να κάνουμε το καθήκον μας για να διασφαλίσουμε την ομαλοποίηση της κατάστασης προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία είναι πιο σημαντική για εμάς. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση εξελίσσεται προς θετική κατεύθυνση».

    Συνάντηση Πούτιν – Έρντογαν στην Αστάνα στις 3-4 Ιουλίου

    Ο Πούτιν, τέλος, ανέφερε ότι «στο εγγύς μέλλον, δηλαδή στις 3-4 Ιουλίου, στο πλαίσιο μιας διεθνούς εκδήλωσης, ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αστάνα, απ' όσο γνωρίζω, και θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί του και να συζητήσουμε όλα τα θέματα».

    (ΓΜ)

    [04] Συνάντηση Σιμσέκ με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας

    To κρατικό κανάλι TRT Haber (11.06.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga .

    Aξιολογώντας τη συνάντηση που είχε με τον Banga o Σιμσέκ είπε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, όπως ο μετασχηματισμός της ενέργειας, οι υποδομές, η στήριξη των ΜΜΕ και της απασχόλησης, ιδιαίτερα των ανθεκτικών πόλεων».

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο και την πρώτη στην περιοχή όσον αφορά το μέγεθος του ενεργού χαρτοφυλακίου στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Σιμσέκ ευχαρίστησε την Παγκόσμια Τράπεζα για την εμπιστοσύνη της στο πρόγραμμά τους και τη στήριξη που παρέχει στην Τουρκία.

    Συνάντηση Έρντογαν – Banga

    Η Hurriyet (11.06.24 bigpara.hurriyet.com.tr), εξάλλου, γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν υποδέχθηκε τον Banga.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το «Πλαίσιο συνεργασίας ανά χώρα», το οποίο αποτελεί τη βάση της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Τουρκίας που καλύπτει τα οικονομικά έτη 2024-2028.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 12 June 2024 - 12:04:43 UTC