Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-22)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανός Συντονιστής - Κυπριακό
  • [02] Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [03] Τούρκος ΥΠΕΞ: Η Κύπρος δε θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού
  • [04] Τέσσερις λίρες βοήθεια για την ψευδοκυβέρνηση
  • [05] Ιδέες Γκάλι: Σημείο αναφοράς και όχι βάση λύσης
  • [06] Κυπριακά διαβήματα προς τη Νορβηγία για αγορά πατατών από τα κατεχόμενα
  • [07] Ικανοποιητική η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, λέει ο Πρόεδρος Κληρίδης Ανοιξε η Διεθνής Εκθεση Κύπρου.
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Χριστοφή - Κυριακίδης

  • [01] Βρετανός Συντονιστής - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το διορισμό του Σερ Ντέιβιντ Χάνι, πρώην μονίμου αντιπροσώπου της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, ως συντονιστή των βρετανικών δραστηριοτήτων στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Βρετανός διπλωμάτης θα έχει ρόλο ανάλογο με αυτόν του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι.

    Ο Σερ Ντέιβιντ είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες στον ΟΗΕ που έγιναν μετά το 1991.

    [02] Ντενκτάς - Κυπριακό

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε την ιδέα εγκαθίδρυσης διεθνούς δύναμης στην Κύπρο σε περίπτωση συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από την Αγκυρα, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η ιδέα αυτή υποβλήθηκε "σκόπιμα" από την Ε/κ πλευρά επειδή όταν φθάσει στο νησί η δύναμη, οι Τούρκοι και οι Ελληνες στρατιώτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σ' αυτήν, αλλά η Αγκυρα θα χάσει το δικαίωμα διατήρησης στρατευμάτων με βάση τη συμφωνία της Ζυρίχης.

    Ο Ντενκτάς υποστήριξε, επίσης, ότι η ιδέα αυτή είναι αντίθετη με τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

    Εξάλλου, επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] Τούρκος ΥΠΕΞ: Η Κύπρος δε θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού

    Ουάσιγκτον, 22/5/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι δήλωσε ότι η Κύπρος δε θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από τη λύση του Κυπριακού.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον.

    Οπως ανέφερε ο κ. Γκιονενσάι συζήτησε το Κυπριακό με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουόρεν Κρίστοφερ και του είπε ότι η Τουρκία θα καλωσορίσει πρωτοβουλία των ΗΠΑ, η οποία θα κινείται μέσα στο πλαίσιο της δέσμης ιδεών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Οπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης σε ίσα πολιτικά δικαιώματα.

    Στη συνέχεια ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ για το ποιά θα είναι η θέση της Τουρκίας σχετικά με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θέση της Τουρκίας με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή ότι εάν δεν υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης σε ίσα πολιτικά δικαιώματα και με συναίνεση της τουρκικής κοινότητας, η Κύπρος δε θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε ο Τούρκος Υπουργός αυτό είναι κατανοητό από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

    Ο κ. Γκιονενσάι ανέφερε ότι στην περίπτωση ύπαρξης άλλων απόψεων όσο αφορά αυτή τη λογική τότε αυτό θα αποτελέσει αντικίνητρο για την ελληνοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί με τους Τουρκοκύπριους.

    "Εάν νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευθούν", είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    "Η γενική θέση είναι ακριβώς το αντίθετο. Οτι δε θα υπάρξει είσοδος στην Ενωση παρά μόνο εάν υπάρξει πολιτική λύση", κατέληξε ο κ. Γκιονενσάι.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [04] Τέσσερις λίρες βοήθεια για την ψευδοκυβέρνηση

    Λευκωσία, 22/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Κιβώτια με την επιγραφή "Ελεείστε την κυβέρνηση" τοποθέτησαν χθες σε πλατεία της κατεχόμενης Λευκωσίας οι συντεχνίες των Τ/Κ δασκάλων και καθηγητών, για να γελοιοποιήσουν την ψευδοκυβέρνηση.

    Οπως γράφουν οι Τ/κ εφημερίδες, οι αξιωματούχοι των συντεχνιών θα παραδώσουν σήμερα στην ψευδοκυβέρνηση τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο χθεσινό έρανο, ποσό που ανέρχεται στις τέσσερις λίρες περίπου. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Ιδέες Γκάλι: Σημείο αναφοράς και όχι βάση λύσης

    Λευκωσία, 22/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Ιδέες Γκάλι, όπως και όλα τα άλλα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, δε βρίσκονται στον κάλαθο των αχρήστων και θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς, αλλά όχι ως βάση για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι οι Ιδέες Γκάλι αποτελούν μέρος του πλαισίου των ΗΠΑ και βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι σε όλες τις συνομιλίες κι επαφές που έχει η κυπριακή κυβέρνηση, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι βασικές αρχές του Κυπριακού και δε γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενο των Ιδεών Γκάλι.

    Εδώ και τρία χρόνια, είπε, δε χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των συζητήσεων οι Ιδέες Γκάλι ως πλαίσιο για λύση του Κυπριακού.

    Από την ώρα που θα υπάρξει συμφωνία στις βασικές αρχές του Κυπριακού, είπε ο κ. Κασουλίδης, αυτό θα είναι το πλαίσιο επί του οποίου θα οικοδομηθούν οι λεπτομέρειες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Κυπριακά διαβήματα προς τη Νορβηγία για αγορά πατατών από τα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 22/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Από την περασμένη εβδομάδα η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα προς τη Νορβηγία αναφορικά με την εισαγωγή στη χώρα πατατών από το ψευδοκράτος και ελπίζει ότι η χώρα αυτή θα αντιμετωπίσει το θέμα αφού τα πιστοποιητικά του κατοχικού καθεστώτος είναι παράνομα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της "Αγροτικής" ότι χιλιάδες τόννοι πατατών από το ψευδοκράτος εξήχθησαν στη Νορβηγία, και ότι άλλο φορτίο αναμένεται να σταλεί εντός των ημερών στη Νορβηγία.

    "Από την περασμένη εβδομάδα ο διαπιστευμένος πρέσβης μας στη Νορβηγία Τάσος Παναγίδης έφυγε από την έδρα του που είναι η Σουηδία και μετέβη επί τόπου όπου είχε επαφές τόσο με το ΥΠΕΞ όσο και με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ταυτόχρονα είπε ότι "σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέκος Σιάμπος προέβη τηλεφωνικώς σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στο διαπιστευμένο πρέσβη της Νορβηγίας στην Κύπρο, ο οποίος εδρεύει στο Τελ Αβίβ".

    "Ελπίζουμε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί δεόντως από την νορβηγική κυβέρνηση μετά τις υποδείξεις που έχουμε κάνει ότι τα πιστοποιητικά του ψευδοκράτους είναι παράνομα και δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Ικανοποιητική η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, λέει ο Πρόεδρος Κληρίδης Ανοιξε η Διεθνής Εκθεση Κύπρου.

    Λευκωσία, 22/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ικανοποιητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 1996 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 4%, ποσοστό που συγκρίνεται ευνοϊκά με το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της διεθνούς οικονομίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και την πορεία του κυπριακού προβλήματος σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια της 21ης Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός με ευνοϊκές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το 1995 ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 2,6%, η ανεργία εξακολουθεί να διατηρείται στο χαμηλό ποσοστό του 2,6% και το 1995 η οικονομία μας ικανοποίησε όλα τα κριτήρια σύγκλισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Σημείωσε όμως ότι η ικανοποιητική κατάσταση της οικονομίας, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από οικονομικές εξελίξεις εκτός ελέγχου μας, δεν πρέπει να δημιουργεί αισθήματα εφησυχασμού.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη για λήψη μέτρων για ποιοτική αναβάθμιση και για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, οικονομική περισυλλογή και νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Κάλεσε επίσης όλους να συνεργαστούν για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε επίσης την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην διάρθρωση της οικονομίας και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε ή θα λάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική αξία της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία, είπε, "αξιοποιούμε ήδη για την εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων, με ένα τρόπου που, ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους της διεθνούς κοινότητα" για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι μια υγιής, σταθερή και διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία αποτελεί ασφαλές υπόβαθρο στον αγώνα της Κύπρου για εθνική επιβίωση και δικαίωση.

    [08] Κυπριακό

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η σωστή πολιτική της κυβέρνησης "έχει αναβαθμίσει το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ, για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού". Επιθυμούμε και εργαζόμαστε, είπε, για να διοχετεύσουμε όλο αυτό το ενδιαφέρον σε μια πρωτοβουλία.

    Αφού σημείωσε ότι ενδιαφέρον είχε επιδειχθεί και στο παρελθόν από ισχυρά κράτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή τη φορά είναι "πιο έντονο, πιο πρακτικό" και εξέφρασε την ευχή ότι θα είναι αποτελεσματικό. "Καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το κλειδί της λύσης του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην Αγκυρα και ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει δείγματα γραφής πάνω σε βασικές πτυχές" του προβλήματος, είπε.

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε δημόσια τη θέση της πλευράς μας ότι "πρέπει να προηγηθεί σωστή, αυτή τη φορά, προεργασία μέσα στα πλαίσια της επικείμενης νέας πρωτοβουλίας και να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποκτήσει η τουρκική πλευρά την πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στη σημασία του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και αφού εξέφρασε την ετοιμότητα της πλευράς μας για λύση που να διασφαλίζει το μέλλον όλων των κατοίκων της Κύπρου, τόνισε ότι "γην και ύδωρ ουδέποτε θα δώσουμε στον Αττίλα.

    [09] Χριστοφή - Κυριακίδης

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανία και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή τόνισε ότι η Διεθνή Εκθεση "συμβάλλει στην προώθηση των κυπριακών και ξένων προϊόντων και στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου και ενισχύει τους δεσμούς φιλίας και τις σχέσεις μας με γειτονικές κι άλλες χώρες".

    Ο κ. Χριστοφή ανέφερε ότι οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου σε αγαθά κατά το 1995 ξεπέρασαν τα δύο δισεκατομμύρια λίρες και ανέφερε ότι μαζί με τον τομέα των υπηρεσιών οι συναλλαγές έφθασαν συνολικά τα 3,87 δις λιρες. "Οι εισαγωγές ανήλθαν στα 1,67 δις παρουσιάζοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 1994, ενώ οι εξαγωγές κυμάνθηκαν γύρω στα 560 εκ. σημειώνοντας αύξηση του ύψους του 16,7%

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Τάκης Κυριακίδης ανέφερε ότι η 21η Διεθνή Εκθεση είναι η μεγαλύτερη. Οπως είπε, παρουσιάζονται σε 500 περίπτερα, που καλύπτουν συνολικά 41,500 τ.μ. τα προϊόντα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες 1.600 εταιρειών από 40 χώρες. Από αυτές οι 19 ξένες χώρες συμμετέχουν επίσημα με δικά τους περίπτερα, μεταξύ των οποίων έξι της ΕΕ.

    Σημείωσε επίσης ότι αναζωογονείται το ενδιαφέρον των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και χαρακτήρισε εντυπωσιακή την παρουσία της κυπριακής βιομηχανίας.

    Εκτός από τους Κυπριους και άλλους επισήμους, στα εγκαίνια της Εκθεσης παρέστησαν οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας της Ελλάδας, Μανώλης Μπεντενιώτης και Απόστολος Φωτιάδης αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Πολωνίας Jacek Buchacz και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπορούντι Astere Nzisabira καθώς και εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εμπορίου Ian Cliff.

    Η Εκθεση ανοίγει αύριο και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 2 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΠΚ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:45:20