Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-06

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Χαν Σουγκ Τζου
  • [02] Τροπολογία στην αμερικανική βουλή για διακοπή της βοήθειας προς την Τουρκία
  • [03] Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τις συνομιλίες Κλίντον - Κληρίδη
  • [04] Το Σ.Α. ζητεί επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης
  • [05] Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι ο Παναγή ήταν ζωντανός
  • [06] Συνάντηση Ντενκτάς - Γκιονενσάι
  • [07] Ο Σπύρος Κυπριανού νέος Πρόεδρος της Βουλής
  • [08] Πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής
  • [09] Απεργίες στα κατεχόμενα
  • [10] Διαβεβαιώσεις νέου Πρόεδρου Βουλής
  • [11] Πολύ θετική η Ιρλανδία στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

  • [01] Επαφές Χαν Σουγκ Τζου

    Ο νέος Ειδικός στην Κύπρο Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου εντατικοποιεί σταην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τις επαφές του, ανακοίνωσε η Εκπρόσωπος του ΓΓ Σιλβάνα Φόα.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Χαν είχε ήδη ενημερωτικές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή ΓΓ των ΗΕ Μάραγκ Γκούλτινγκ, ενώ σ'μερα και αύριο θα έχει παρόμοιες επαφές με τους εκεί Μόνιμους Αντιπρόσωπους της Κύπρο, της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του.

    Η κ. Φόα δήλωσε ότι ο κ. Χαν θα συναντηθεί επίσης και με εκπρόσωπο της Τ/κ κοινότητας και με τον Απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι, προτού μεταβεί στη Γενεύη για τη συνάντηση του κ. Μπούτρος Γκάλι με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στις 11 Ιουνίου.

    Η Εκπρόσωπος του ΓΓ επιβεβαίωσε επίσης ότι ο κ. Γκάλι ανέβαλε για σήμερα, λόγω αδιαθεσίας, τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί σήμερα και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Εμρέ Γκιονένσαϊ.

    [02] Τροπολογία στην αμερικανική βουλή για διακοπή της βοήθειας προς την Τουρκία

    Ουάσιγκτον, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα διακοπεί η οικονομική βοήθεια πρός την Τουρκία στην περίπτωση που η χώρα αυτή δε σταματήσει το εμπάργκο της ανθρώπινης βοήθειας πρός την Αρμενία, πέρασε αργά χθες το απόγευμα στην αμερικανική Βουλή με ψήφους 301 υπέρ και 115 κατά.

    Η τροπολογία αποτέλεσε πρόταση των βουλευτών Πότερ Βισκόλσκι (Δ-Ιντιάνα), Μάϊκλ Μπιλιράκη (Ρ-Φλόριδα), Τζο Κέννεντι (Δ-Μασαχουσέτη), και Κρίστοφερ Σμιθ (Ρ-Νιού Τζέρσεϊ).

    Πέρα από την καθεαυτού σημασία της τροπολογίας αξίζει να επισημανθεί ότι το σύνολο των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας αναφέρθηκαν στο κυπριακό πρόβλημα με σκληρά λόγια για την Τουρκία.

    "Πέρα από το συνεχιζόμενο εμπάργκο της Τουρκίας στην ανρωπιστική βοήθεια προς την Αρμενία, η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου, το διεθνώς καταδικαστέο πόλεμό της εναντίον των Κούρδων που ζουν στην νοτιανατολική Τουρκία, το διωγμό των Χριστιανών, και την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο, η οποία παρ' ολίγο να προκαλέσει ένοπλη σύρραξη με την Ελλάδα".

    Από την πλευρά της η βουλευτής της Nέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι (Δ-ΝΥ) στην τοποθετησή της ανέφερε: "Η παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου πρέπει να τερματιστεί. Η τουρκική αδιαλλαξία σχετικά με την αποστρατικοποίηση αυτού του όμορφου νησιού πρέπει να τερματιστεί. Ο εμπαιγμός σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Αμερικανών πρέπει να σταματήσει. Για τους συναδέλφους μου που δεν έχουν γνώση του μεγέθους της δυστυχίας που έφερε η εισβολή του 1974, τους καλώ στην Αστόρια, στο Κουίνς, στην περιφέρειά μου, όπου θα συναντήσουν δεκάδες ανθρώπων που δεν έχουν ακούσει ούτε λέξη για τους αγαπημένους τους τα τελευταία είκοσι χρόνια." Παρόμοια σχόλια έκαναν στις ομιλίες τους και άλλοι βουλευτές ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Μπεν Γκίλμαν (Ρ-ΝΥ).

    Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Προέδρου Κλίντον να αντιπαρέλθει την απόφαση του Κογκρέσου για περικοπή της βοήθειας προς την Τουρκία, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο Κογκρέσο και μέσα στο ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τις συνομιλίες Κλίντον - Κληρίδη

    Ουάσιγκτον, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κύπρου, Μπιλ Κλίντον και Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη συνάντηση της 18ης Ιουνίου στο Λευκό Οίκο θα εξετάσουν την κατάσταση στο νησί και θα συζητήσουν πώς οι ΗΠΑ μπορούν να προωθήσουν τις πιθανότητες για μόνιμη και ειρηνική λύση.

    Επίσημη ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα από το Λευκό Οίκο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Ουάσινγκτον αναφέρει συγκεκριμένα: "Ο Πρόεδρος Κλίντον προσκάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη στην Ουάσιγκτον για επίσκεψη εργασίας στις 18 Ιουνίου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης απεδέχθη την πρόσκληση. Η επίσκεψη αυτή δίνει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες να επιβεβαιώσουν τις άριστες σχέσεις που υφίστανται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Κύπρου. Θα εξετάσουν την κατάσταση στο νησί και θα συζητήσουν πώς οι ΗΠΑ μπορούν να προωθήσουν τις πιθανότητες για μόνιμη και ειρηνική λύση. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τη γενική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητήσουν άλλα πολιτικά και οικονομικά θέματα."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)
    ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    [04] Το Σ.Α. ζητεί επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης

    Ηνωμένα Εθνη, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ - Τζιμ Ντέλιχας) -- Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά και πάλιν την επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης του 1989, σε όλη τη νεκρή ζώνη, με αφορμή τη δολοφονία του Ε/Κ εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από τα κατοχικά στρτεύματα, επεισόδιο για το οποίο το Σ.Α. εξέφρασε "βαθιά λύπη".

    Ο Πρόεδρος του Σ.Α., Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στον ΟΗΕ Ναμπίλ Αλ Αράπι, δήλωσε ότι το περιστατικό του φόνου υπενθυμίζει την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

    Εξάλλου, επεσήμανε ότι επανειλημμένα το Σ.Α. ζήτησε επέκταση της συμφωνίας για απαγκίστρωση και την απομάκρυνση των πυροβόλων όπλων από τη νεκρή ζώνη. Ο κ. Αλ Αράπι πρόσθεσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα για τη δολοφονία του Παναγή.

    Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα 889, της 15ης Δεκεμβρίου 1993, ζητά την επέκταση της απαγκίστρωσης "κατά μήκος όλων των περιοχών στη νεκρή ζώνη, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά" κι επισημαίνει ότι αυτό δεν υλοποιήθηκε για 3,5 χρόνια.

    Εξάλλου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του της 7ης Ιουνίου, 1994, σημειώνει ότι η Εθνική Φρουρά "υπέδειξε επανειλημμένα την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις συνομιλίες για απαγκίστρωση", επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι τουρκικές δυνάμεις δε συμφώνησαν στη διεξαγωγή τέτοιων συνομιλιών.

    Η δήλωση του Προέδρου του Σ.Α. εκδόθηκε ύστερα από πρόταση της Βρετανίας, την οποία υποστήριξαν η Γαλλία και η Κίνα. Νωρίτερα είχαν γίνει ανεπίσημες διαβουλεύσεις των μελών του Σ.Α., τα οποία μελέτησαν τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης για την εν ψυχρώ δολοφονία του εθνοφρουρού.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, σε επιστολή που επέδωσε προς το ΓΓ των ΗΕ ο εκεί Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Αγαθοκλέους, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και σημειώνει: "Αυτό το τραγικό συμβάν επαναβεβαιώνει την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ), για να διασφαλίσει την αποφυγή της επανάληψης τέτοιων βίαιων πράξεων και εν ψυχρώ επιθετικότητας." Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο κ. Αγαθοκλέους εκφράζει την "αποδοκιμασία, αγανάκτηση και καταδίκη" της κυπριακής κυβέρνησης γι αυτή την "απρόκλητη εγκληματική πράξη, που υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τους σύμφυτους κινδύνους κατά της ειρήνης και της ασφάλειας, που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο." Ο Κύπριος διπλωμάτης αναφέρεται εκτενώς στα διαδραματισθέντα, επισημαίνοντας ότι ο Ε/Κ εθνοφρουρός ήταν άοπλος κι ότι πυροβολήθηκε χωρίς προειδοποίηση ή καμιά προσπάθεια να συλληφθεί.

    Καταλήγοντας, η επιστολή σημειώνει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ως πλήρως υπεύθυνες γι αυτή την επαίσχυντη πράξη". Η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι ο Παναγή ήταν ζωντανός

    Λευκωσία, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι ο εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή ήταν ζωντανός κατά το διάστημα των 25 με 30 λεπτών που εμπόδισαν την ειρηνευτική δύναμη να τον παραλάβει από το σημείο της νεκρής ζώνης, όπου πυροβολήθηκε εν ψυχρώ.

    Η τουρκική παραδοχή περιέχεται σε χθεσινή ανακοίνωση του λεγόμενου "Υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας" του κατοχικού καθεστώτος, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στον Τ/κ Τύπο.

    Παρά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, και παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που υπάρχουν για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παναγή, οι Τούρκοι προσπαθούν απεγνωσμένα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Παναγή πέρασε στα Τ/κ, δήθεν, "εδάφη" και πυροβολήθηκε αφού προηγουμένως του έγιναν προειδοποιήσεις, στις οποίες δεν υπάκουσε.

    ... Παραδέχονται ότι ο εθνοφρουρός ήταν ακόμη ζωντανός όταν παρελήφθη από τους ειρηνευτές για μεταφορά στο νοσοκομείο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Ντενκτάς - Γκιονενσάι

    Λευκωσία, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσάι είχε χθες συνάντηση ο ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος η συνάντηση διήρκεσε μιαν ώρα αλλά δεν εκδόθηκε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το περιεχόμενό της. Στη συνάντηση παρέστη και ο βοηθός ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ινάλ Μπατού.

    Σε δηλώσεις του, ο Ντενκτάς σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για το ψευδοκράτος η σημερινή μετάβαση στα κατεχόμενα της Υπεύθυνης για Κυπριακές Υποθέσεις, Υπουργού Προεδρίας της Τουρκίας, Αϊφέρ Γιλμάζ.

    Οπως είναι γνωστό, η κ. Γιλμάζ θα παραμείνει στο ψευδοκράτος τέσσερις μέρες στη διάρκεια των οποίων θα συναντηθεί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

    Η ψευδοκυβέρνηση, εξάλλου, δίνει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη γιατί θα συζητηθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος, αφού θα ζητηθεί η συμπαράσταση και συμβολή της Τουρκίας.

    Ο λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ωστόσο, δήλωσε ότι δε θα ζητηθούν χρήματα από την Τουρκία αλλά στήριξη των ριζικών μέτρων που προτίθεται να πάρει.

    Ο Ταλάτ πρόσθεσε ότι η Τ/κ πλευρά περιμένει από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, όπως προβλέπει το "πρωτόκολλο συνεργασίας της 13ης μικτής οικονομικής επιτροπής."

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Ο Σπύρος Κυπριανού νέος Πρόεδρος της Βουλής

    Λευκωσία, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού εξελέγηκε σήμερα το απόγευμα νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Την υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού υποστήριξαν 30 βουλευτές (20 του Δημοκρατικού Συναγερμού και 10 του Δημνοκρατικού Κόμματος) έναντι 26 που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του τέως Προέδρου της Βουλής, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη (19 του ΑΚΕΛ, 5 της ΕΔΕΚ και 2 του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών).

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής

    Λευκωσία, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στην πρώτη της συνεδρία συνήλθε η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου 1996.

    Οι 56 βουλευτές και οι τρεις αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του πρεσβυτέρου των βουλευτών Βάσου Λυσσαρίδη, που προήδρευσε της συνεδρίας.

    Τις περισσότερες έδρες στη νέα Βουλή τις έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ). Διαθέτει 20 έδρες. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 19 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) με 10 έδρες, η ΕΔΕΚ με 5 έδρες και το νεοεισερχόμενο Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ) με 2 έδρες.

    Στη νέα Βουλή εισήλθαν 21 νέοι βουλευτές, εννέα για το ΔΗΣΥ, έξι για το ΑΚΕΛ, τέσσερις για το ΔΗΚΟ και δύο για το ΚΕΔ. Οι πέντε βουλευτές της ΕΔΕΚ ήταν και στην προηγούμενη Βουλή.

    Στη νέα Βουλή υπάρχουν τρεις γυναίκες βουλευτές, όπως και στην προηγούμενη Βουλή.

    Πρώτο και μοναδικό θέμα στη σημερινή συνεδρία ήταν η εκλογή του νέου Προέδρου του νομοθετικού σώματος, σε διαδοχή του Αλέξη Γαλανού, Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ.

    Για τη θέση του Προέδρου υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες, του Σπύρου Κυπριανού, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρόεδρου του ΔΗΚΟ, και του Βάσου Λυσσαρίδη, πρώην Προέδρου της Βουλής, Προέδρου της ΕΔΕΚ.

    Με διαφορά τεσσάρων ψήφων, νέος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγηκε ο κ. Κυπριανού, οποίος υποστηρίχθηκε από το ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, συγκεντρώνοντας συνολικά 30 ψήφους.

    Ο κ. Λυσσαρίδης υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το ΚΕΔ, συγκεντρώνοντας 26 ψήφους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Απεργίες στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) --Συλλαλητήριο διαμαρτρίας διοργανώθηκε χθες στα κατεχόμενα από δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατί δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων στην εταιρεία CYPROVEX.

    Παράλληλα, κατήλθαν σε απεργία οι εργαζόμενοι στο λεγόμενο δήμο της κατεχόμενης Κερύνειας γιατί αδυνατεί να τους καταβάλει τους μισθούς τους. Απεργία απειλείται και στο λεγόμενο δημόσιο τομέα, όπου οι εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθούν προσαυξήσεις.

    "Μήπως πρέπει να πάμε στο νότο", είναι ο τίτλος που χρησιμοποίησε η "Ορτάμ" σε άρθρο της για το χθεσινό συλλαλητήριο.

    Διαδηλωτές επιτέθηκαν με άγριες διαθέσεις σε αυτοκίνητο που μετέφερε τον παράνομο "Υπουργό Οικονομικών" Σαλίχ Τζοσάρ, γεγονός που προβάλλεται από τις εφημερίδες με μελανά χρώματα. "Εφθασε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Επίθεση κατά Υπουργού", γράφει η "Βατάν" σε πρωτοσέλιδο άρθρο. Παρά το τόσο αρνητικό κλίμα, η ψευδοκυβέρνηση αποφάσισε αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι το γάλα και το ψωμί, το οποίο αυξήθηκε κατά 33,3%.

    (ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΓΠ)

    [10] Διαβεβαιώσεις νέου Πρόεδρου Βουλής

    Λευκωσία, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με αντικειμενικότητα, σοβαρότητα υπευθυνότητα, εντιμότητα και συνέπεια θα ασκεί τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποσχέθηκε στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του Σώματος ο νέος Πρόεδρός του Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε το Σώμα για την τιμητική αυτή εκλογή και την εμπιστοσύνη που επεδείχθη στο πρόσωπό του.

    Ευχαρίστησε το Δημοκρατικό Κόμμα που τον υπέδειξε υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής, καθώς επίσης και τους βουλευτές του ΔΗΣΥ που τον υποστήριξαν άνευ όρων.

    Διαβεβαίωσε τους βουλευτές όλων των πλευρών στη Βουλή, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, πως θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή λειτουργία του σώματος μέσα σε συνθήκες συνεργασίας, συναντίληψης και δημιουργικού διαλόγου προς όφελος του λαού και του τόπου.

    Διαβεβαίωσε επίσης τα μέλη της Βουλής και το λαό, πως θα ασκήσει τα καθήκοντά του με την αντικειμενικότητα, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που υπαγορεύει η θέση αυτή, με εντιμότητα και συνέπεια.

    .... Τέλος τόνισε την ανάγκη για σκληρή δουλειά γιατί η Βουλή αναλαμβάνει δύσκολο έργο αλλά, πρόσθεσε, κάτω από συνθήκες ενότητας και συνεργασίας θα επιτύχει στους στόχους της.

    (ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΓΠ)
    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ - ΣΠΡΙΝΓΚ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    [11] Πολύ θετική η Ιρλανδία στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    Λονδίνο, 6/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η θέση της Ιρλανδίας, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1 Ιουλίου, είναι πολύ θετική έναντι της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Ντικ Σπρινγκ.

    Ο κ. Σπρινγκ υποστήριξε επίσης ότι η ευκαιρία που προσφέρεται μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για προώθηση επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

    Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ μιλούσε ύστερα από 45-λεπτη συνάντηση στο Λονδίνο με τον Κύπριο ομόλογό του Αλέκο Μιχαηλίδη. Στη συνάντηση παρέστη και ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Βάνιας Μαρκίδης ενώ από ιρλανδικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Πάτρικ ΜακΚέρμαν και ο Αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Μπάρι Ρόμπινσον.

    Χαιρετίζοντας την ευκαιρία που είχε να συναντηθεί με τον κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Σπρινγκ είπε ότι "η Ιρλανδία έχει υιοθετήσει μια πολύ θετική στάση απέναντι στην κυπριακή αίτηση για ένταξη στην ΕΕ." Σημείωσε ότι είχε αρκετές συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του τους τελευταίους έξι μήνες και πρόσθεσε: "Με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ θέλουμε να έχουμε συνεχείς συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Κύπρου και στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό." Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή της απόφασης της 6ης Μαρτίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα περατωθεί το πρώτο εξάμηνο του 1997. Εχουμε συμφωνία να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής, πρόσθεσε.

    "Αυτή είναι η θέση μας και δε βλέπω οποιαδήποτε αλλαγή," είπε.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος και σημείωσε ότι ο Ιρλανδός ομόλογός του ήταν "πολύ θετικός στην όλη συζήτηση που είχαμε που είχε σαν στόχο το πώς να εμπλακεί πιο αποτελεσματικά η ΕΕ." Η κυβέρνηση, ανάφερε, επιθυμεί την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό γιατί η ΕΕ είναι η αρμοδιότερη να εκφράσει άποψη, εισήγηση και συμβολή στη διαμόρφωση της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορες επιλογές που συζητήθηκαν σε ένα πολύ θετικό κλίμα και συμφωνήθηκε όπως η πορεία των διαβουλεύσεων συνεχίσει. Οι δύο Υπουργοί θα συναντηθούν ξανά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στη Φλωρεντία σε δύο περίπου βδομάδες για μια τελική διαμόρφωση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί με στόχο την αμεσότερη εμπλοκή της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η απόφαση της 6ης Μαρτίου δεν είναι αμφισβητήσιμη και ανέφερε ότι η ιρλανδική προεδρία θα συνεχίσει το δομημένο διάλογο ενώ έχει ήδη καταρτιστεί πλήρες πρόγραμμα στον τομέα αυτό.

    Σχολιάζοντας απόψεις που ακούγονται ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί ταυτόχρονα με την Κύπρο, αν όχι πριν, στην ΕΕ, ο κ.

    Μιχαηλίδης είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί θέμα της Ενωσης και πρόσθεσε "δε βλέπω να συμβαίνει αυτό το πράγμα γιατί δε βλέπω τη διάθεση από μέρους της ΕΕ να δεχθεί τώρα την Τουρκία για ένταξη."

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 7 June 1996 - 13:54:23