Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-11 (3rd UPDATE)

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κληρίδης καταδικάζει την απάνθρωπη δολοφονία
  • [02] Εξετάζονται η συνθήκες δολοφονίας του Ισαάκ
  • [03] Ανακοίνωση των βρετανικών βάσεων για τα επεισόδια
  • [04] Οι Τούρκοι εμπόδισαν Ευρωπαίους μοτοσικλετιστές να εισέλθουν στα κατεχόμενα

  • [01] Ο Κληρίδης καταδικάζει την απάνθρωπη δολοφονία

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την απάνθρωπη δολοφονία του Αναστάσιου Ισαάκ από τις κατοχικές δυνάμεις και τη συμπάθεια του προς τους συγγενείς του θύματος εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εκφράζοντας συγκλονισμό για τη δολοφονία και χαρακτηρίζοντάς την "εγκληματική και αποτρόπαιη πράξη", ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει ότι "αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αδιστακτικότητας των κατοχικών δυνάμεων και συνιστά βάναυση περιφρόνηση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου και παραβίαση των θεμελιωδών αρχών των Ηνωμένων Εθνών".

    Καταγγέλλοντας το νέο στυγερό έγκλημα του Αττίλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογραμμίζει ότι η ανοχή της διεθνούς κοινότητας προς τη συνεχιζόμενη κατοχή "εντείνει την προκλητικότητα και ενθαρρύνει την ασυδοσία των κατοχικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα καταγγείλει διεθνώς και προς κάθε κατεύθυνση το νέο αυτό στυγερό έγκλημα.

    Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και τα δεδομένα τα οποία τον είχαν οδηγήσει στην απόφαση να ζητήσει από τον Πρόεδρο και την ηγεσία της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών να διαφοροποιήσουν το τελευταίο μέρος της εκδήλωσής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Εξετάζονται οι συνθήκες δολοφονίας του Ισαάκ

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του 24χρονου Αναστάση Ισαάκ στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια, διερευνά η αστυνομία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου Αστυνομίας ο βοηθός αρχηγός της αστυνομίας Αντρέας Στεφάνου μετέβη στο παραλίμνι και ανέλαβε τη διεξαγωγή ερευνών.

    Ο φονευθείς, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είχε παγιδευθεί σε συρματομπλέγματα της νεκρής ζώνης όπου είχαν συγκεντρωθεί Τούρκοι των δυνάμεων κατοχής και τον κτυπούσαν με πέτρες και ρόπαλα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα έξι ακόμα τραυματιών, τα οποία προστίθενται στα 35 που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα.

    Οι τραυματίες είναι: Σπύρος Μιχαήλ Ανδρέου Χατζήκυριακου, 23 χρονών, από τα Κελιά

    Παύλος Κωστάκη Παύλου, 37 χρονών, από το Μαζωτό Ανδρέας Κακουρής, 33 χρονών, από το Παραλίμνι

    Φώτης Νεοφύτου, 23 χρονών, από τη Λάρνακα Ανδρέας Ανδρέου, 36 χρονών, από τη Λάρνακα

    Ανδρέας Θεοδώρου Ιωάννου, 27 χρονών, από τη Λεμεσό

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Ανακοίνωση των βρετανικών βάσεων για τα επεισόδια

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Βρετανικές Βάσεις επιβεβαίωσαν τη χρήση κυνηγετικών όπλων από Τούρκους εναντίον των διαδηλωτών.

    Ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν οι Βρετανικές Βάσεις σχετικά με τις διαδηλώσεις των μοτοσικλετιστών στη νεκρή ζώνη αναφέρει ότι σε δύο περιπτώσεις οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στην περιοχή ανατολικά της βρετανικής Βάσης Δεκέλειας.

    Οπως ανέφερε ο Διοικητής των Βάσεων, Αντιπτέραρχος Πίτερ Μίλλαρ, "είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι αυτά τα επεισόδια συνέβησαν μετά που ο (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας) Γιώργος Χατζηκώστας, συμφώνησε στη ματαίωση της πορείας των μοτοσικλετιστών μετά από αίτημα του Προέδρου Κληρίδη".

    Οπως είπε ο Βρετανός αξιωματικός "μεγάλος αριθμός διαδηλωτών εισχώρησε στην ανατολική περιοχή των κυρίαρχων βάσεων με μεγάλη ποικιλία οχημάτων, προερχόμενοι από τη Λάρνακα, γύρω στις 2 το μεσημέρι. Παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισχώρησαν στο δρόμο μεταξύ της Δεκέλειας και του Αγίου Νικόλαου".

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι "οι διαδηλωτές σταμάτησαν στον παλιό κυκλοφοριακό κόμβο Λευκωσίας και παρά τις γραπτές προειδοποιήσεις των Βάσεων για τον κίνδυνο συγκρούσεων καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες της Αστυνομίας των Βάσεων να τους αποθαρρύνει, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να πετροβολούν, να προκαλούν και να βάζουν φωτιές. Τους πετροβολισμούς και τις προκλήσεις ανταπέδωσε και η άλλη πλευρά".

    Προστίθεται ότι ενώ η σύγκρουση γινόταν πιο έντονη, αριθμός πυροβολισμών ακούστηκαν, με αποτέλεσμα την πρόκληση μερικών τραυματισμών. Ενας πολίτης τραυματίστηκε σοβαρά ενώ δύο Κύπριοι αστυνομικοί των βάσεων καθώς και πέντε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τραυματίστηκαν ελαφρότερα από τους πυροβολισμούς. Επίσης, ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε από τους πετροβολισμούς.

    Οι πληγωμένοι νοσηλεύτηκαν στις Βάσεις και το νοσοκομείο Παραλιμνίου ενώ ο Ε/Κ ο οποίος ήταν σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές προχώρησαν ανατολικά, παραβιάζοντας τις πύλες της Επισταθμίας Αγίου Νικόλαου, όπου Βρετανοί στρατιώτες είχαν εντολές να αποφεύγουν την αντιπαράθεση.

    Οι διαδηλωτές συνέχισαν προς το οδόφραγμα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, όπου ήλθαν σε σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις ενώ παράλληλα άναψε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή.

    Γύρω στις 3.30 μ.μ., οι τελευταίοι διαδηλωτές αποχώρησαν, καταλήγει η ανακοίνωση των βρετανικών βάσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Οι Τούρκοι εμπόδισαν Ευρωπαίους μοτοσικλετιστές να εισέλθουν στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την αποφασιστικότητά τους να μεταφέρουν στις χώρες τους το πρόβλημα της Κύπρου, εξέφρασαν απόψε οι Ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές οι οποίοι πήραν μέρος στην αντικατοχική πορεία των μοτοσικλετιστών από το Βερολίνο, η οποία ωστόσο δεν κατέληξε στην Κερύνεια και είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός Ελληνοκύπριου νέου και τον τραυματισμό πέραν των 40 διαδηλωτών από τους Τούρκους.

    Συνολικά 140 μοτοσικλετιστές, με 200 επιβάτες, στην πλειονότητά τους ξένοι, μετέβηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αργά το απόγευμα.

    Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 13 μοτοσικλετιστές, αντιπροσωπεύοντας τις 13 χώρες που πήραν μέρος στην πορεία, πήγαν στο κατοχικό οδόφραγμα μαζί με άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης, και ζήτησαν να τους επιτραπεί να μεταβούν στην Κερύνεια.

    Ωστόσο, οι Τούρκοι κατακτητές απαίτησαν από τους μοτοσικλετιστές να υπογράψουν έγγραφα να εισέλθουν. Επίσης, οι Τούρκοι ξεκαθάρισαν ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν Ε/Κ να περάσουν από το οδόφραγμα. Μετά την εξέλιξη αυτή, η αντιπροσωπεία επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές και έγινε αντικείμενο θερμής υποδοχής.

    Μέλος των Βρετανών μοτοσικλετιστών, ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι μετά την άρνησή τους να υπογράψουν τα έγγραφα του καθεστώτος, ρωτήθηκαν από τους Τούρκους ποιός ήταν ο λόγος της πορείας.

    "Αυτή η πορεία είναι μεγαλύτερη και από τα σύνορα της Ευρώπης, που άρχισε από μια πρώην διαιρεμένη πόλη, το Βερολίνο, και έληξε σε μια διαιρεμένη πόλη, τη Λευκωσία", πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Αφού ανέφερε ότι πέρασαν πολλά σύνορα, εκτός από εκείνα της Σερβίας, ο Βρετανός εκπρόσωπος είπε ότι οι Τούρκοι τους εμπόδισαν να περάσουν χωρίς άδεια.

    Ο Βρετανός μοτοσικλετιστής τόνισε ότι το θέμα για εκείνον δεν είναι ποιός θα περάσει αλλά "η ελεύθερη διακίνηση για όλους τους μοτοσικλετιστές, απ'όλον τον κόσμο, σ'όλα τα σύνορα".

    Πρόσθεσε ότι θα μεταφέρει προσωπικά το μήνυμα το οποίο απεκόμισε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Εξάλλου, ο πρώην Γ.Γ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Ρικάρτο Φόρτε δήλωσε ότι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν στην άλλη πλευρά και το γεγονός αυτό τους απογοητεύει, αν και ήξεραν κατ'αρχήν ότι θα ήταν αδύνατο να περάσουν.

    "Πιστεύουμε", πρόσθεσε, "ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί. Ευελπιστούμε ότι η πορεία μας θα είναι χρήσιμη στο μέλλον για επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος όπου οι δύο κοινότητες κρατούνται χωριστά."

    Σ'ερώτηση αν η πορεία πέτυχε ή όχι τον στόχο της, ο κ. Φόρτε εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει επιτευχθεί γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στην πορεία καθώς και στο τί γινόταν σήμερα στην Κύπρο, έτσι το μήνυμα έχει περάσει σ'όλον τον κόσμο.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας Ελλάδας εξέφρασε τη συμπαράσταση της ομοσπονδίας του προς τον κυπριακό λαό. "Είναι γνωστό το πρόβλημα της Κύπρου, απλά πρέπει να το θυμόμαστε, και αυτό έκανε η εκδήλωση, να θυμίσει το πρόβλημα. Οι μοτοσικλετιστές έχουν ψυχή, και μπορούν να διαδηλώνουν τα προβλήματα, ζητώντας να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση", είπε.

    Χαρακτήρισε το θάνατο του Τάσου Ισαάκ "πολύ λυπηρό" αλλά εξέφρασε τη γνώμη ότι ο λαός αυτός ξέρει από τέτοιες θυσίες, χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση αυτό που συνέβη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 11 August 1996 - 17:54:05