Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-12 (UPDATE)

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τ/κ Τύπος καταδικάζει τη βαρβαρότητα των κουβαλητών του Ντενκτάς
  • [02] Ρωσία και Κίνα καλούν σε αυτοσυγκράτηση και ηρεμία

  • [01] Ο Τ/κ Τύπος καταδικάζει τη βαρβαρότητα των κουβαλητών του Ντενκτάς

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σύσσωμος ο σημερινός Τ/κ Τύπος με καταδικαστικά σχόλια, για το κατοχικό καθεστώς, και φωτογραφίες ντοκουμέντα αναφέρεται στις χθεσινές διαδηλώσεις κατά τις οποίες άοπλοι Ε/Κ νέοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Τούρκους κουβαλητούς σωβινιστές.

    Η "Γενί Ντουζέν" με κύριο τίτλο "Το αποτέλεσμα του φανατισμού", αναφέρεται στα θλιβερά γεγονότα.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ιδιαίτερα στη Δερύνεια και την Αχνα, οι Τ/Κ λεγόμενοι αστυνομικοί και μέλη της πολιτικής άμυνας, επέδειξαν ανεκτικότητα και έκλεισαν τα μάτια μπροστά στις ομάδες των φανατικών, που μπήκαν στη νεκρή ζώνη κρατώντας σίδερα, πέτρες, αλυσίδες, αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται σε μάχες όπως επίσης και όπλα για να υποβοηθήσουν στην κορύφωση των γεγονότων στη γραμμή αντιπαράθεσης.

    Αναφορικά με την εν ψυχρώ δολοφονία η "Γενί Ντουζέν" γράφει χαρακτηριστικά: "Στη Δερύνεια, όταν ο Ε/κ νέος Αναστάσιος Ισαάκ, 24 ετών προσπάθησε να ξεφύγει, από τον τόπο των επεισοδίων, παγιδεύτηκε στο συρματόμπλεγμα και λιντσαρίστηκε από ομάδα υπερεθνικιστών".

    Η "Κίμπρις" αναφέρεται στα επεισόδια με τίτλο "Το αίμα χύνεται" και συνοδεύει την είδησή της με φωτογραφίες που δείχνουν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης να σέρνουν το νέο που σκοτώθηκε από τους σωβινιστές, μέλη της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".

    Η "Κίμπρις" δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες που δείχνουν τους Τούρκους υπερεθνικιστές να ορμούν εναντίον των διαδηλωτών με αιχμηρά αντικείμενα. Η "Χαλκίν Σεσί" αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο "Ο Σωβινισμός είναι ο Νικητής". Η "Ορτάμ" τιτλοφορεί την είδησή της "Αιματηρή δράση".

    Τέλος η "Μπιρλίκ", εκφραστικό όργανο του δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, έχει κύριο τίτλο "Τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι απαράβατα"

    Οι Τ/κ εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες που δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το καθεστώς Ντενκτάς επεδίωξε όπως οι Τούρκοι εξτρεμιστές επιτεθούν κατά των άοπλων διαδηλωτών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Ρωσία και Κίνα καλούν σε αυτοσυγκράτηση και ηρεμία

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ρωσία και η Κίνα εκφράζουν τη λύπη τους για τη δολοφονία του Ε/Κ διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ από τους κουβαλητούς του Ντενκτάς και καλούν τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αποφεύγοντας ταυτόχρονα επιδείνωση της κατάστασης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρέσβη της Κίνας, και το Σύμβουλο της Ρωσικής Πρεσβείας στον Κύπρο, με τους οποίους συζήτησε τα χθεσινά γεγονότα.

    Ο Ρώσος Σύμβουλος, Ιγκορ Ευδόκιμοφ, δήλωσε ότι τα γεγονότα της Κυριακής απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ τεταμένη στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Πρόσθεσε ότι κάθε είδους προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεται για την αποκλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας ότι η "Ρωσική Ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υποστηρίξει τη θέση της Κύπρου".

    Πρόσθεσε ότι η Ρωσική θέση είναι η υποστήριξη των συντονισμένων προσπαθειών για μια λύση που θα φέρει την ειρήνη στο νησί και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό που θα φέρει την ειρήνη στο νησί.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια μιας ζωής και συλλυπήθηκε την οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Γιν Ζουοζίν εξήρε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για αποφυγή των επεισοδίων κατά μήκος της νεκρής ζώνης υποστηρίζοντας ότι αιτία της χθεσινής τραγωδίας ήταν η "διαίρεση του νησιού για 22 χρόνια".

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι "οι δύο κοινότητες, Ε/Κ και Τ/Κ, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ηρεμία για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο".

    Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα εισηγηθεί στον ΟΗΕ όπως οι εγκληματίες παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι θα διαβιβάσει τα γεγονότα της Κυριακής τόσο στην κυβέρνηση της χώρας του όσο και στους εκπροσώπους της Κίνας στο διεθνή οργανισμό.

    "Ελπίζουμε ότι το Κυπριακό θα διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατό", κατέληξε ο Κινέζος Πρέσβης.

    Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Ενρί Ζακολέν, απέφυγε να σχολιάσει τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 12 August 1996 - 14:37:09