Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tρίτη ημέρα απεργίας πείνας
  • [02] Ντενκτάς: Η πρόταση ανήκει στο Φεϊσέλ -- Αφού δολοφόνησε θέλει να δώσει θετικό μήνυμα
  • [03] Υπέρ της έναρξης ειρηνικού διαλόγου η Βρετανία
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επικρίνει της τούρκικες βαρβαρότητες
  • [06] Γερμανός Βουλευτής που επισκέφθηκε την Κύπρο τονίζει: Τίποτε δε δικαιολογεί τη βάρβαρη αντίδραση των Τούρκων
  • [07] Εφθασε στην Κύπρο ο Μιλτιάδης Εβερτ
  • [08] Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας και Μιλτιάδη Εβερτ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ -- Περιθώριο χειρισμών εξασφάλισε ο Πρόεδρος από το ΕΣ

  • [01] Τρίτη ημέρα απεργίας πείνας

    Λονδίνο, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία πείνας που άρχισαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, η Λίντα Καϊμακά και ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, με την υποστήριξη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    Οι δυο Ελλαδίτες θέλουν με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας να καταδικάσουν έντονα τις πρόσφατες τουρκικές θηριωδίες και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

    Χθες το βράδυ επισκέφθηκαν τους απεργούς και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστοφίδης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων παροικιακών οργανώσεων και αρκετοί συμπατριώτες μας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΓ/ΓΠ)

    [02] Ντενκτάς: Η πρόταση ανήκει στο Φεϊσέλ

    Αφού δολοφόνησε θέλει να δώσει θετικό μήνυμα

    Λευκωσία, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την καταφατική απάντηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για κοινή δήλωση των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης, προβάλλει ο σημερινός Τ/κ Τύπος.

    Σύμφωνα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους θα πρέπει να γίνει συνάντηση στην οικία του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, προκειμένου να υπογραφεί από τον ίδιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διακήρυξη.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε ότι η πρόταση για τη διακήρυξη έγινε προ ημερών από τον κ. Φεϊσέλ.

    Σε μια έξαρση υποκρισίας και προσπαθώντας να πείσει ότι ο ίδιος δεν είναι αδιάλλακτος, ο Ντενκτάς χαρακτήρισε "αναγκαία και θετική την υπογραφή μιας δήλωσης η οποία θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στο λαό".

    Συμπλήρωσε ότι το θέμα δεν είναι να υπάρξουν δύο μηνύματα αλλά "να συναντηθούμε και να δώσουμε ένα σωστό μήνυμα".

    "Εμείς αποδεχθήκαμε την πρόταση που μας έγινε", δήλωσε τέλος ο κατοχικός ηγέτης, ξεχνώντας σκόπιμα το γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προσκαλέσει τους "Γκρίζους Λύκους", οι οποίοι εκτέλεσαν με τον πλέον βάναυσο τρόπο τον Τάσο Ισαάκ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντενκτάς είπε ότι πριν από μερικές μέρες τον επισκέφθηκε ο κ. Φεϊσέλ και του είπε ότι θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση με τον Κληρίδη στην κατοικία του ώστε θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη.

    "Ασπάστηκα τις απόψεις του", σημείωσε ο Ντενκτάς συμπληρώνοντας ότι σε ερώτηση του εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης το αποδέχτηκε, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι κατά την άποψη του θα το αποδεχόταν.

    "Εγώ χωρίς να πολυσταθώ στο περιεχόμενο του κειμένου που μου έδωσε, του είπα ότι θα μπορούσα να αποδεχθώ την πρότασή του και ότι είμαι έτοιμος να συναντηθώ και να υπογράψω τη διακήρυξη με τον Κληρίδη", πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης.

    Κατέληξε, λέγοντας ότι "ο κ. Φεϊσέλ ικανοποιήθηκε και αφού μ'ευχαρίστησε αποχώρησε". (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Υπέρ της έναρξης ειρηνικού διαλόγου η Βρετανία

    Λευκωσία, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Υπέρ της έναρξης ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τάχθηκε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν.

    Ο κ. Μάντεν, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση μίας ώρας το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τρόποι αποκλιμάκωσης της κατάστασης μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη Δερύνεια.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι για να προωθηθούν συνομιλίες, με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Κληθείς να αναφέρει πώς μπορεί να επέλθει αποκλιμάκωση της κατάστασης, ο κ. Μάντεν είπε ότι πρέπει να επιδειχθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και του λαού της Κύπρου για επανέναρξη των ειρηνικών συνομιλιών στο νησί.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάντεν είπε ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ εργάζονται για ένα κοινό σκοπό, δηλαδή να εξευρεθούν τρόποι για προώθηση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό.

    Τα γεγονότα του Αυγούστου, πρόσθεσε, μας έδειξαν τί μπορεί να συμβεί εάν χάσουμε επαφή με τον ουσιαστικό σκοπό, που είναι η συζήτηση και η επίτευξη συμφωνίας.

    Σε ερώτηση εάν πρέπει να ξεχαστούν τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Μάντεν απάντησε αρνητικά.

    Κληθείς να σχολιάσει το στρατιωτικό διάλογο που εισηγήθηκε η αμερικανική πλευρά, ο κ. Μάντεν υπενθύμισε ότι η Βρετανία υποστήριξε αυτό το διάλογο, διότι συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την απαγκίστρωση.

    Ωστόσο, ο κ. Μάντεν δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει εάν πλησιάζουμε σε μια τέτοια συνάντηση.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο έχουν διαμορφωθεί οι θέσεις της Βρετανίας για εξεύρεση κοινού εδάφους για έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, ο κ. Μάντεν διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

    Μιλούμε, κατέληξε, για συζήτηση των βασικών πτυχών του Κυπριακού, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          87.50 (+0.15)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  93.02 (+0.05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    80.25 (-0.85)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                67.44 (+0.99)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 88.31 (+0.48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               80.77 (+0.19)
    Εμπορικές Εταιρείες                    73.86 (+1.74)
    Αλλες Εταιρείες                        88.71 (+0.31)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 555837.653
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/ΓΠ/MM)

    [05] Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επικρίνει τις τουρκικές βαρβαρότητες

    Λευκωσία, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι πράξεις της Τουρκίας στην Κύπρο δεν συνιστούν σωστή συμπεριφορά εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζιακ Σαντέρ, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

    Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας ενημέρωσε τον κ. Σαντέρ σχετικά με τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από Τούρκους, την περασμένη βδομάδα.

    Ο κ. Εβερτ αναμένεται στην Κύπρο αργότερα σήμερα και στις 9.30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο στην έκθεση που θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Τουρκία, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, ο κ. Σαντέρ απάντησε θετικά.

    "Και βέβαια τα γεγονότα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στη γενική εκτίμηση της κατάστασης", είπε ο κ. Σαντέρ. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της η ΕΕ "θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να επανέλθει η ηρεμία και να εξευρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό".

    "Πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η κλιμάκωση αυτής της έντασης. Εμείς προσπαθούμε να συμπεριφερόμαστε σαν αληθινοί εταίροι και ζητούμε από την άλλη πλευρά (δηλαδή την Τουρκία) να συμπεριφερθεί αναλόγως", συμπλήρωσε.

    Αφού υπενθύμισε ότι η Προεδρία της ΕΕ "καταδίκασε με έντονο τρόπο αυτές τις βίαιες πράξεις που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία δικαίου", ο κ. Σαντέρ τόνισε ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι έχει συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι χώρες μας πρέπει να αισθάνονται σαν εταίροι".

    "Αυτές, όμως, οι πράξεις (της Τουρκίας) δεν συνιστούν σωστή συμπεριφορά εταίρων", συμπλήρωσε ο Πρόεδος της Κομισιόν.

    Ο Ζιακ Σαντέρ επανέλαβε επίσης την απόφαση της 6ης Μαρτίου για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Κύπρο έξι μήνες μετά την λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και τόνισε ότι αυτές οι δεσμεύσεις τηρούνται "και δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφιβολίας επ' αυτού".

    Από την άλλη πλευρά, δήλωσε ο κ. Σαντέρ, πιστεύω ότι η διάσταση των επεισοδίων είναι τέτοια, που αξίζει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να βρεθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα του διαμελισμού της Κύπρου.

    Από την πλευρά του ο κ. Εβερτ ευχαρίστησε τον κ. Σαντέρ για "τις θετικές θέσεις τις οποίες πήρε".

    Ο κ. Εβερτ σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο αξιωματούχος της ΕΕ επανέλαβε ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ενωση θα γίνει σε συγκεκριμένο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, και ότι παρόμοια επεισόδια βαρβαρότητας δεν μπορούν σε καμμιά περίπτωση να οδηγήσουν στην αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε επίσης ότι η Επιτροπή, δια του εκπροσώπου της καταδικάζει τις βάρβαρες ενέργειες του Τούρκου κατακτητή.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)

    [06] Γερμανός βουλευτής που επισκέφθηκε την Κύπρο τονίζει: Τίποτε δε δικαιολογεί τη βάρβαρη αντίδραση των Τούρκων

    Λευκωσία, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Στους Τουρκοκύπριους και στην Αγκυρα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ευρώπη δεν αποδέχεται πυροβολισμούς εναντίον αόπλων πολιτών".

    Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη χθες ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στην Ομοσπονδιακή Βουλή για θέματα αφοπλισμού, Φρίντμπερτ Φλούγκερ.

    Ο κ. Φλούγκερ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο μήνα με το Γερμανό βουλευτή Ρούντολφ Ζέιτερς, τόνισε ότι "ακόμη και αν οι Ε/Κ διαδηλωτές προχώρησαν και παραβίασαν τη διαχωριστική γραμμή, δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για τη βάρβαρη αντίδραση των Τ/Κ δυνάμεων ασφαλείας".

    Ο Γερμανός βουλευτής, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Συνεργασίας, τονίζει στη δήλωσή του ότι τα γεγονότα στην Κύπρο "αποτελούν για την Ευρώπη κατάλοιπο μιας παρωχημένης εποχής".

    "Τα γεγονότα αυτά", προσθέτει, "δείχνουν επίσης ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα από χρόνια ηθελημένα λησμονημένο, άλυτο και εκρηκτικό πρόβλημα και συγκεκριμένα ένα διχοτομημένο για 22 χρόνια νησί".

    Η δήλωση επισημαίνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, να χρησιμοποιήσει τις επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως μοχλό για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    "Ιδίως εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια διχοτομημένη χώρα. Γι' αυτό έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Γερμανός βουλευτής. ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] Εφθασε στην Κύπρο ο Μιλτιάδης Εβερτ

    Λάρνακα, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας Μιλτιάδης Εβερτ έφθασε απόψε στην Κύπρο, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες.

    Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τον οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Εβερτ κατά την άφιξή του, εξασφάλισε μία καλή δήλωση για την Κύπρο.

    Τον κ. Εβερτ υποδέκτηκε στο αερόδρομιο της Λάρνακας ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης.

    Αργότερα απόψε ο κ. Εβερτ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)

    [08] Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας και Μιλτιάδη Εβερτ

    Λευκωσία, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τώρα είναι η ώρα για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και χάραξη μιας μακροπρόθεσμης εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, και όχι η ώρα των λόγων και του σχεδιασμού.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ, εισερχόμενος απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Εβερτ, ο οποίος έφθασε στο Προεδρικό στις 10.45 απόψε, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ανέφερε ότι δυστυχώς έπρεπε να συμβούν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών για να ξεσηκωθεί ξανά ο ελληνισμός αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη και να αντιληφθεί όλος ο κόσμος το βάρβαρο τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία και τις επεκτατικές διαθέσεις που έχει στην Κύπρο και γενικότερα τον ελλαδικό χώρο.

    Είπε, επίσης, ότι οι υποχωρήσεις μας έχουν φθάσει πλέον σε ακραίο σημείο κι επανέλαβε δήλωσή του ότι οποιαδήποτε προκλητική τουρκική ενέργεια θα θεωρηθεί από όλο τον ελληνισμό αιτία πολέμου.

    Εκφράστηκε, εξάλλου, υπέρ της σύγκλησης πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό και ανέφερε ότι όταν όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου θα έχουν συμφωνήσει πάνω σε μία κοινή πολιτική, τότε θα είναι έτοιμα και τα ελληνικά κόμματα για τη διάσκεψη.

    Ο κ. Εβερτ υπογράμμισε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση συνάντησης όλων των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να υπάρξει διαμαρτυρία και τοποθέτηση στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Εβερτ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα τελαυτία γεγονότα δεν θα σταθούν εμπόδιο στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και σημείωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Σαντέρ ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις, αφού χαρακτήρισε βάρβαρη την τουρκική ενέργεια. Ο κ. Σαντέρ, είπε ο Ελληνας πολιτικός, είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να εγκλωβίζει την Κύπρο και ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεχιστεί, βάσει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

    Παρατήρησε, ωστόσο, ότι αυτό το ταξίδι του στις Βρυξέλλες δεν τα λύνει όλα, διαβεβαιώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και όλος ο ελληνισμός θα συνεχίσει την κοινή προσπάθεια, η οποία πρέπει να είναι συντονισμένη, καλά προγραμματισμένη και ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και να μην είναι υποχωρητική.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Εβερτ ανέφερε ότι του είναι αδιανόητο τα εθνικά θέματα να μπαίνουν στη διαμάχη των κομμάτων σε προεκλογική περίοδο και χαρακτήρισε το Κυπριακό διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο προηγείται οποιουδήποτε κομματικού συμφέροντος.

    Στη συνάντηση του κ. Εβερτ με τον Πρόεδρο Κληρίδη παρευρίσκοντο και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Αναφέρουμε ότι τον κ. Εβερτ στο αεροδρόμιο υποδέχθηκε ο κ. Μάτσης, ο οποίος αναχώρησε από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πριν τη λήξη της για το σκοπό αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] Περιθώριο χειρισμών εξασφάλισε ο Πρόεδρος από το ΕΣ

    ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 20/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξασφάλισε από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο το περιθώριο χειρισμoύ των θεμάτων που προκύπτουν στο Κυπριακό, μετά τις βάρβαρες δολοφονίες δύο Ελληνοκυπρίων από Τούρκους στη διάρκεια ειρηνικών εκδηλώσεων.

    Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία κράτησε περισσότερες από πέντε ώρες, από τις 5 μέχρι τις 10 μ.μ.

    Ο Εκπρόσωπος ήταν συγκρατημένος στις απαντήσεις του στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι προτού γνωστοποιηθούν οι θέσεις της πλευράς μας θα πρέπει να ενημερωθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και οι άλλοι ξένοι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε επίσης ότι πολλή ώρα αναλώθηκε στη συζήτηση και αξιολόγηση των τελευταίων γεγονότων και του τρόπου αξιοποίησής τους.

    Ο Εκπρόσωπος διάβασε κοινή δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι στην πρώτη συνεδρία που είχε το Εθνικό Συμβούλιο μετά τη συνεδρία του Σαββάτου στην οποία παρακάθησε ο Πρωθπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης "έγινε εκτεταμένη συζήτηση για να αξιολογηθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η κάθε πλευρά εξέφρασε τις εκτιμήσεις της".

    "Στη συνέχεια", καταλήγει η δήλωση, "τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εισηγήθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εναλλακτικούς τρόπους χειρισμών, τους οποίους ο Πρόεδρος θα έχει υπόψη του όταν θα απαντήσει στο Γ.Γ. του ΟΗΕ."

    "Υπάρχει ομοφωνία ότι θα πρέπει να αφεθεί ο Πρόεδρος να χρησιμοποιήσει διάφορους απ' αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους χειρισμών για να αντιμετωπισθεί το θέμα" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι επειδή πρόκειται επί χειρισμών, κατά την άποψή μας λεπτών, μετά από την κρίσιμη περίοδο την οποία έχουμε περάσει, πρέπει να αφήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει περιθώριο χώρου χειρισμών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντήσει σε όλα τα θέματα που προέκυψαν, περιλαμβανομένου της πρότασης για κοινή δήλωση με τον Ροαύφ Ντενκτάς και για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να επεκταθεί στις θέσεις της πλευράς μας, όμως ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί τη θέση του ότι δεν υπάρχει λόγος έκδοσης κοινής δήλωσης με τον Ντενκτάς, αφού η κατάσταση έχει εκτονωθεί.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος της κοινής δήλωσης", ωστόσο σημείωσε ότι η πλειοψηφία, περιλαμβανομένων των συγκυβερνόντων κομμάτων, συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου.

    Οσον αφορά την πρόταση για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "πρέπει να θεωρήσουμε ότι υπήρξε ομοφωνία", χωρίς ωστόσο να επεκταθεί επί του θέματος.

    Για τον στρατιωτικό διάλογο ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η πλευρά μας αποδέχθηκε την πρόταση της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ και ανέφερε ότι οι περαιτέρω χειρισμοί θα γίνουν από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Οσον αφορά τις θέσεις των κομμάτων στο θέμα αυτό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι γνωστές και δεν υπάρχει ομοφωνία.

    Σε ερώτηση εάν τα κόμματα τοποθετήθηκαν στο κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να επιτρέπεται σε διαδηλωτές να εισέρχονται στη νεκρή ζώνη, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές και στο θέμα αυτό. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις θέσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ. (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 20 August 1996 - 17:23:21