Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φεϊσέλ: Θα διαβιβάσω τις απόψεις Κληρίδη στο Γ.Γ.
  • [02] Ο Εκπρόσωπος δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες
  • [03] Η κυβέρνηση καταδικάζει απειλές κατά του Φεϊσέλ
  • [04] Η κυβέρνηση απορρίπτει τη θέση Λυσσαρίδη
  • [05] Ευπρόσδεκτο το Ιράν να βοηθήσει μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ
  • [06] Η Διεθνής Αμνηστεία κατηγορεί τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους για αποτυχία

  • [01] Φεϊσέλ: Θα διαβιβάσω τις απόψεις Κληρίδη στο Γ.Γ.

    Λευκωσία, 22/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ευρεία σειρά θεμάτων, τα οποία σχετίζονται με τα τελευταία γεγονότα στον τόπο, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση ότι άκουσε τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα τις διαβιβάσει στο Γενικό Γραμματέα Μπούτρος Γκάλι.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια ενώ πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει κατά πόσο θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση, ούτε και εάν ο διεθνής οργανισμός προτίθεται να εισηγηθεί τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της προταθείσας δήλωσης και κατά πόσο σ'αυτήν καλούνται ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης να εκφράσουν λύπη για τις δολοφονίες, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε "αυτή ήταν η ιδέα", κάτι περισσότερο από την έκφραση λύπης.

    Ερωτηθείς, γιατί ο ΟΗΕ πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να εκφράσει λύπη για τα στυγερά εγκλήματα που διέπραξαν τα κατοχικά στρατεύματα, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι "όλοι λυπούνται για τα όσα συνέβησαν σ'αυτούς τους ανθρώπους".

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η δήλωση θα πρέπει να αναφερθεί στο ρόλο της Τουρκίας και των "Γκρίζων Λύκων" και τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκαν οι δολοφονίες απάντησε:

    "Εχουμε εκφράσει τις απόψεις μας, ο ΟΗΕ υπήρξε σαφής για τα όσα συνέβησαν, δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα χίλιες φορές".

    Ο Γκούσταβ Φεϊσέλ συναντάται αργότερα σήμερα με τον κατοχικό ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Ο Εκπρόσωπος δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες

    Λευκωσία, 22/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της πρωινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με

    τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Κασουλίδης περιορίστηκε να πει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τις απόψεις του προς τον κ. Φεϊσέλ, ο οποίος ανέλαβε να

    διαβιβάσει τις απόψεις αυτές στη Νέα Υόρκη. Οι απόψεις εκφράστηκαν προφορικά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο.

    Σε ερώτηση αν οι απόψεις του Προέδρου Κληρίδη αφορούσαν στα τρια θέματα, δηλαδή συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς, κοινή δήλωση

    και στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Για όσα θέματα υπάρχουν".

    Οσον αφορά στο κείμενο της προταθείσας κοινής δήλωσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να αναφερθεί σ' αυτό

    και έκανε αναφορά σε δήλωση του κ. Φεϊσέλ επί του θέματος ότι το κείμενο αυτό θα εξέφραζε καταδίκη για τα γεγονότα.

    Σε ερώτηση αν είναι το κείμενο της κοινής δήλωσης που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να πει.

    Σε παρατήρηση ότι το κείμενο αναφέρεται σε έκφραση λύπης και όχι καταδίκης, ο κ. Κασουλίδης είπε δεν έχει σημασία και πρόσθεσε

    χαρακτηριστικά: "Είναι ένα κείμενο μη κείμενο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Η κυβέρνηση καταδικάζει απειλές κατά του Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 22/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει

    ανεπιφύλακτα καταδίκη για οποιεσδήποτε απειλές εκφράζονται προς τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ

    Φεϊσέλ. Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, η

    Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία του κ. Φεϊσέλ.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι μόλις έγιναν γνωστά τα περί απειλών, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη,

    Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας επισκέφθηκε τον κ. Φεϊσέλ για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

    Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία του κ. Φεϊσέλ, πρόσθεσε ο κ.

    Κασουλίδης. Σε παρατήρηση ότι ο κ. Φεϊσέλ απέρριψε την προστασία της

    κυπριακής αστυνομίας γιατί έχει την προστασία ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σημερινή δήλωση

    του κ. Φεϊσέλ στο Προεδρικό Μέγαρο ότι διέψευσε κάτι τέτοιο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Η κυβέρνηση απορρίπτει τη θέση Λυσσαρίδη

    Λευκωσία, 22/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τη

    θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ότι η κυβέρνηση παρουσιάστηκε "ανεπαρκής" στο χειρισμό σοβαρών κρίσεων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Λυσσαρίδη, είπε ότι είναι δικαίωμα του κ.

    Λυσσαρίδη να έχει αυτή την άποψη. "Ασφαλώς", είπε ο Εκπρόσωπος, "εμείς απορρίπτουμε πλήρως τις

    θέσεις του κ. Λυσσαρίδη. Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες που έγιναν από πλευράς κυβέρνησης ήταν οι ενδεδειγμένες υπό τις περιστάσεις.

    Κριτής μας είναι ο κυπριακός λαός, όπως κριτής είναι και της κριτικής του κ. Λυσσαρίδη".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Ευπρόσδεκτο το Ιράν να βοηθήσει μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ

    Λευκωσία, 22/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οποιαδήποτε χώρα θέλει να

    εξασκήσει την επιρροή της για λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών είναι ευπρόσδεκτη.

    Αυτή την απάντηση έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την προθυμία του Ιράν να αναλάβει

    κάποιας μορφής μεσολάβηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη μείωση της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο

    χωρών. Η θέση του Ιράν εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της

    χώρας Αλί Ακπάρ Βελαγιατί, ύστερα από συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε συγκεκριμένα: "Εχουμε επανειλημμένα διακηρύξει ότι οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος

    έχουν ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο Γενικό Γραμματέα μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του για άσκηση των

    καλών του υπηρεσιών. Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε χώρα θέλει να εξασκήσει την επιρροή της για να βοηθηθεί το έργο του Γ.Γ.

    είναι ευπρόσδεκτη". (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Η Διεθνής Αμνηστεία κατηγορεί τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους για αποτυχία

    Λευκωσία, 22/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την αποτυχία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους να σημειώσει πρόοδο, υπογραμμίζει σε έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία, προτείνοντας στον ΟΗΕ τη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία θα εργαστεί αποτελεσματικά για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και θα ερευνήσει τις προμελετημένες και αυθαίρετες δολοφονίες στην Κύπρο.

    "Το Διεθνές σώμα που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πριν από 15 χρόνια για να επιλύσει τις υποθέσεις αυτές, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, απέτυχε", σημειώνει στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία και καλεί τον ΟΗΕ να δημιουργήσει "ένα νέο σώμα που να ανταποκρίνεται στα αυστηρά διεθνή πρότυπα που απαιτούν τέτοιες έρευνες, με επαρκείς πόρους καθώς και εξουσίες".

    Καλεί ακόμη τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν πλήρως με τη διερευνητική επιτροπή προκειμένου οι οικογένειες να μάθουν τί απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Ως λόγους για την αποτυχία της επιτροπής, η έκθεση αναφέρει τις "ανεπαρκείς εξουσίες και την έλλειψη πεπειραμένου προσωπικού", με αποτέλεσμα η επιτροπή να μην είναι σε θέση "να ικανοποιήσει ακόμη και τους ελάχιστους ανθρωπιστικούς στόχους της ή διεθνείς υποχρεώσεις της".

    Η έκθεση αναφέρεται και στη γνωστή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο "ΣΙΓΜΑ", στην οποία ισχυρίστηκε ότι οι αγνοούμενοι σκοτώθηκαν και σημειώνει ότι "το γεγονός ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων περίμεναν για περισσότερο από 20 χρόνια είναι ασυγχώρητο".

    Φεϊσέλ

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ δήλωσε ότι η διερευνητική επιτροπή αποτελείται από έναν Ε/Κ ένα Τ/Κ και ένα τρίτο άτομο το οποίο διορίζεται από τον Ερυθρό Σταυρό και ότι ο ΟΗΕ απλώς χρηματοδοτεί την Επιτροπή.

    Ο Γενικός Γραμματέας, πρόσθεσε ο κ. Φεϊσέλ, δεν είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής και απέστειλε επιστολή στους δύο ηγέτες ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επιτροπή.

    "Ολοι είναι δυστυχείς για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος", σημείωσε ο κ. Φεϊσέλ.

    Ο κ. Φεϊσέλ εξήγησε ότι η επιτροπή δημιουργήθηκε από τις δύο κοινότητες και όχι από το διεθνή οργανισμό.

    "Δεν είναι δική μας η επιτροπή γι αυτό και δεν μπορούμε να τη διαλύσουμε, το μόνο που μπορεί να κάνει ο ΟΗΕ είναι να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την επιτροπή", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 22 August 1996 - 19:15:06