Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή η ΟΥΝΦΙΣΥΠ άνκαι δεν έχουν παρατηρηθεί στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων
  • [02] Μιχαηλίδης: Εξετάζονται όλες οι πληροφορίες για κινήσεις των Τούρκων
  • [03] Δήλωση Κασουλίδη στο ΚΥΠΕ για τις πληροφορίες περί προθέσεων των Τούρκων
  • [04] ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ Κληρίδης: Η εκκρεμότητα εγκυμονεί κινδύνους στρατιωτικής σύγκρουσης.

  • [01] Σε επιφυλακή η ΟΥΝΦΙΣΥΠ άνκαι δεν έχουν παρατηρηθεί στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων

    Λευκωσία, 14/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε επιφυλακή κατά μήκος της νεκρής ζώνης και των δύο γραμμών κατάπαυσης του πυρός, μετά τις δημοσιευθείσες πληροφορίες ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν θερμά επεισόδια για να συντηρήσουν την ένταση στο νησί.

    Την πληροφορία ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ βρίσκεται σε επιφυλακή έδωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαλείμματος της 16ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε, ωστόσο, ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν παρατηρήσει οποιαδήποτε κίνηση κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης διαβίβασε τις πληροφορίες αυτές στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι το γνωρίζει αυτό και τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται, βεβαίως, σε επιφυλακή κατά μήκος της νεκρής γραμμής και των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί οτιδήποτε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για εκτόνωση της κρίσης, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ήταν εποικοδομητική κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι στέλνει ένα καλό μήνυμα. Ελπίζω, συνέχισε, αυτό το μήνυμα να εκφράζει και τις δύο κοινότητες.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα ανταποκριθεί θετικά, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα το πράξει.

    Εξάλλου, ο κ. Φεϊσέλ αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς χθες ότι αποτελούν αποτέλεσμα φωτομοντάζ τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξη στο φόνο του Σολωμού Σολωμού αξιωματούχων της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε, εξάλλου, να σχολιάσει οποιαδήποτε άλλη δήλωση του Ντενκτάς ή να προβλέψει εάν ο κατοχικός ηγέτης θα αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συζήτηση της αποστρατικοποίησης.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για μείωση της έντασης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς πρέπει να στείλουν το σωστό μήνυμα, το οποίο είναι αυτό της συμφιλίωσης και της αναγνώρισης του γεγονότος ότι η μόνη επιλογή είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των συμφωνιών κορυφής και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Ο κ. Φεϊσέλ πρόσθεσε, ακολούθως, ότι η ένταση δεν βοηθά την κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα τα οποία δεν θέλουμε να δούμε, τονίζοντας παράλληλα ότι και οι δύο ηγέτες πρέπει να το καταστήσουν ξεκάθαρο ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι ειρηνική και να αποφεύγονται τα επεισόδια που δεν αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα του λαού των δύο κοινοτήτων.

    [02] Μιχαηλίδης: Εξετάζονται όλες οι πληροφορίες για κινήσεις των Τούρκων

    Λευκωσία, 14/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις πληροφορίες για κινήσεις των κατοχικών στρατευμάτων και τις τουρκικές προσπάθειες για δημιουργία έντασης και παρακολουθεί τα γεγονότα από κοντά.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, πριν από την έναρξη της 16ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Λευκωσία.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι τίποτα δεν παραγνωρίζεται και όλες οι πληροφορίες διερευνώνται, προσθέτοντας ότι παρόλο ότι οι πρόσφατες πληροφορίες για κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων δεν επιβεβαιώθηκαν εντούτοις η κυπριακή κυβέρνηση θεώρησε σωστό να προβεί σε διάβημα προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται οι πληροφορίες να δίδονται με στόχο τη δημιουργία κλίματος έντασης στο πλαίσιο των προσπαθειών του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να δώσει την εντύπωση ότι στην Κύπρο υπάρχει ένταση κι έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι επομένως δεν μπορεί κατά τον Ντενκτάς να επιτευχθεί συμβίωση στο πλαίσιο ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι θύματα της πολιτικής του Ντενκτάς δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά και οι Τ/Κ, οι οποίοι εγκαταλείπουν συνεχώς την Κύπρο κι επεσήμανε ότι με τη χθεσινοβραδινή δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι επιβάλλεται όλοι να αυξήσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [03] Δήλωση Κασουλίδη στο ΚΥΠΕ για τις πληροφορίες περί προθέσεων των Τούρκων

    Λευκωσία, 14/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε τις κυβερνήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να διερευνήσουν και να χειριστούν ανάλογα το θέμα που προκύπτει από πληροφορίες ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν επεισόδια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι "πράγματι υπήρχαν κάποιες μή διασταυρωμένες πληροφορίες για προθέσεις των Τούρκων να προβούν σε περιορισμένης έκτασης ενέργειες προς δημιουργία έντασης".

    Ο κ. Κασουλίδης, που απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, είπε ότι οι πληροφορίες αυτές τυγχάνουν της κατάλληλης αξιολόγησης από την κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης έθεσε τις πληροφορίες αυτές ενώπιον των πρέσβεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, "οι κυβερνήσεις των οποίων κλήθηκαν να τις διερευνήσουν και να χειριστούν το θέμα ανάλογα".

    [04] ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ Κληρίδης: Η εκκρεμότητα εγκυμονεί κινδύνους στρατιωτικής σύγκρουσης

    Λευκωσία, 14/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε σήμερα ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας του Κυπριακού αποδεικνύει ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στρατιωτικής σύγκρουσης στην Κύπρο με αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σήμερα στη Λευκωσία της 16ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στο εθνικό θέμα και σημείωσε ότι μόνο η επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα μπορεί να εμπεδώσει πραγματική ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Προς τούτο, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι ζητούμε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και διαβεβαίωσε ότι εμείς σαν Κύπρος δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο νησί μας και στο σύνολο του λαού μας, στη βάση των ίδιων αρχών και αξιών για τις οποίες πολέμησαν οι σύμμαχοι τότε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια και είπε ότι "η δική μας πλευρά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια που ουσιαστικά και μόνιμα και όχι επιφανειακά και προσωρινά, θα εκτονώσει την κατάσταση και θα εξαλείψει την ένταση. Ευχόμαστε", πρόσθεσε, "να συμπεριφερθεί και η άλλη πλευρά με την ίδια σύνεση και υπευθυνότητα σχετικά με αυτό το θέμα."

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων Στρατηγός Μπιόρν Εγκε διαβεβαίωσε στην ομιλία του ότι δε θα φεισθούν κόπων για προώθηση του σεβασμού των αρχών του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Κύπρο, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα λυπηρά γεγονότα.

    Είπε, επίσης, ότι προς αυτή την κατεύθυνση μεγάλη σημασία έχει η παρουσία στο συνέδριο του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ και το μήνυμα που διεβίβασε στο Συνέδριο ο Μπούτρος Γκάλι.

    Τέλος, ο κ. Εγκε επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη τιμητική πλακέτα. Παραλαμβάνοντας την πλακέτα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο νοιώθει βετεράνος, αλλά τώρα ξέρει ότι είναι βετεράνος.

    Στο μήνυμα του Μπούτρος Γκάλι, που ανέγνωσε στο συνέδριο ο κ. Φεϊσέλ, αναφέρεται ότι η απόφαση να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στην Κύπρο έχει συμβολική σημασία και τονίζει την ανάγκη διαλόγου και συμφιλίωσης.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων θα γίνουν πιο στενές.

    Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα Χοζέ Αρούντα, ο οποίος τόνισε ότι η οργάνωση καταβάλλει αδιάκοπες προσπάθειες να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια όλων των βετεράνων και θυμάτων πολέμου.

    Ο κ. Αρούντα ανέφερε, επίσης, ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τους βετεράνους και τα θύματα πολέμου, τα οποία δεν τυγχάνουν πάντοτε της δέουσας προσοχής από τα αντίστοιχα κράτη.

    Στη Σύνοδο αυτή, πρόσθεσε, θα μελετήσουμε τρόπους να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να βρουν τρόπους να διασφαλιστεί η αποκατάσταση και η κοινωνική επανένταξη των θυμάτων πολέμου.

    Εξάλλου, σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Ανδρέας Χριστοφή αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια αυτά δε χρειάζονται καμία εξήγηση για όσους πιστεύουν και σέβονται την ελευθερία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην απουσία των Τούρκων αντιπροσώπων, οι οποίοι έφεραν ένσταση στη διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη το 1993, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

    Στην τετραήμερη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τη νομοθεσία, κοινωνική ευημερία, οργάνωση και άλλα θέματα που απασχολούν τους βετεράνους πολέμων των ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 14 September 1996 - 18:30:33